SVT rapporterade · Ny rapport: Så ska Sveriges försvar stärkas

08.50
Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow pressträff startar klockan 09.00.
09.00
Försvarsberedningen består av representanter från såväl regeringen som övriga partier i riksdagen. Under drygt två år har man arbetat med att nå en så bred enighet som möjligt om hur Sveriges försvars- och säkerhetspolitik ska utformas.
09.00
Men så sent som förra veckan fick samarbetet en rejäl törn då de fyra borgerliga partierna M, KD, C och L lämnade uppgörelsen och slog fast att man inte tänker skriva på slutrapporten då anslaget på 84 miljarder inte kunde garanteras av Socialdemokraterna.
09.01
Nu startar presskonferensen.
09.01
Rapportens fullständiga namn: Värnkraft – Inriktningen av säkerhetspolitiken och utformningen av det militära försvaret 2021–2025
09.02
Beredningen har letts av förre försvarsministern och talmannen Björn von Sydow (S).
09.04
Beredningen har under arbetet besökt flera länder, bland annat: USA, Ryssland, Ukraina, Japan, Storbritannien och Frankrike.
09.05
S, Mp, V och SD står bakom huvudinnehållet i rapporten.
09.06
M, KD, C och L står bakom innehållet men har inte undertecknat rapporten.
09.06
Björn von Sydow lyfter fram att det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde har försämrats.
09.08
Von Sydow pekar bland annat på Rysslands vilja att använda militär förmåga för att nå politiska mål. "Den ryska militära förmågan har ökat och kommer att fortsätta att öka under de kommande tio åren".
09.09
"Rysslands relativa styrkeövertag i vårt närområde kommer att bestå tills vidare"
09.09
"Hoten avvärjs bäst genom samverkan med andra länder", säger von Sydow.
09.11
Björn von Sydow pratar nu om hur totalförsvaret måste organiseras för att kunna verka i krig. "Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas".
09.14
"I dag finns väsentliga begränsningar för att möta ett väpnat angrepp mot Sverige". Von Sydow räknar sedan upp en rad punkter där krigsorganisationen brister. "Krigsorganisationen måste omorganiseras och förstärkas"
09.19
Björn von Sydow räknar nu upp en rad konkreta förslag på hur den svenska militära kapaciteten ska stärkas. Se punktlistan längre ner i den här artikeln.
09.21
Det handlar bland annat om fler regementen, fler värnpliktiga och uppgradering av stridsvagnar och stridsfordon.
09.23
Man vill också se en "omfattande utökning" av hemvärnet.
09.25
Försvarsberedning bedömer att den nya krigsorganisation, som ska sjösättas från 2021, inte kommer att vara färdigorganiserad förrän i slutet av 2020-talet.
09.27
En bred majoritet av de åtta riksdagspartierna i försvarsberedningen står alltså i stort bakom förslagen att stärka försvaret. Men bara S, MP, V och SD har skrivit under rapporten. Att de fyra borgerliga inte gjort det beror på att den rödgröna regeringen inte har velat binda sig vid en nivå på försvarsbudgeten på 84 miljarder kronor. Det skulle motsvara 1,5 procent av BNP.
09.28
Nu pratar von Sydow om ett utökat militärt samarbete med Finland.
09.29
I händelse av kris eller krig i området ska en brigad på upp till 5 000 militärer vara redo att skickas till Finland. Läs mer här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-ska-kunna-bista-finland-med-en-brigad
09.33
"Förslagen innebär en samhällsreform. Beredningens förslag innebär den största förstärkning av försvaret sedan 1940-talet", avslutar Björn von Sydow.