SVT rapporterade · Åtal mot tre före detta pastorer i nedlagda Knutby församling

09.21
Hej och välkommen till vår direktrapportering om åtalet mot tre tidigare Knutbypastorer. Klockan 10.30 håller åklagaren pressträff och vi kommer rapportera därifrån.
09.26
Åtalet lämnades in till tingsrätten i Uppsala vid klockan 8 i morse. Tre tidigare pastorer, varav en av dem är Åsa Waldau, åtalas. Waldau åtalas för flera fall av misshandel. En annan av pastorerna åtalas misstänkt för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
09.32
En av gärningarna som Åsa Waldau är misstänkt för ska ha skett utomlands. Enligt åklagaren har Waldau vid tillfället bland annat bitit en person i nacken. Waldau ska även ha slitit i hennes hår och klöst henne över kroppen.
09.32
Det är lite förvirrande och tog mig lite tid att hitta hit då ni skriver "SVT sänder direkt" så tänker man inte på att skrolla ner och från ett media som SVT utan en tänker rörlig bilder. Uppskattar dock er direktstextsändning då jag hittade den :)
Hej! Vi sänder direkt från presskonferensen som börjar klockan 10.30. Ber om ursäkt om det var otydligt. /Emmelie, SVT
09.38
En av de andra tidigare pastorerna som åtalas är misstänkt för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Den tidigare pastorn ska enligt åtalet ha utnyttjat en person som då var 17 år gammal.
09.42
Enligt åklagaren ska det röra sig om en rad olika sexuella handlingar.
09.46
En tidigare medlem i den nu nedlagda Knutbyförsamlingen har sagt till SVT att ”de sista åren var fruktansvärda”. Hon vittnar om en sträng kultur där fysiskt våld förekom.
09.49

Vittnet om tiden i församlingen: ”Det var fruktansvärt”

SVT Nyheter”De sista åren var fruktansvärda”, berättar en tidigare medlem från den i dag nedlagda Filadelfiaförsamlingen i Knutby. Hon vittnar om en sträng kultur där fysiskt våld förekom.
09.53
Åsa Waldau är misstänkt för flera fall av misshandel. Vid ett tillfälle ska hon enligt åklagaren ha stuckit en gaffel i en persons hand. Hon ska också ha sparkat personen i magen och dunkat hennes huvud mot en vägg.
10.01
Waldau förnekar gärningarna. Det gör även den tidigare pastorn som är misstänkt för sexuellt utnyttjande. Den tredje tidigare pastorn, som är misstänkt för olaga tvång och misshandel, har erkänt gärningarna.
10.08
Sammanlagt åtta personer är målsäganden i målet. Flera av dem företräds av Elisabeth Massi Fritz.
10.18
Nu är SVT:s team på plats i polishuset i Uppsala. Vi har precis fått komma in i Blankasalen där presskonferensen ska hållas. Enligt den information som vi har fått ska kammaråklagare Liselott Herschend vara på plats strax före klockan 10.30.
10.24
Många medier är på plats för att bevaka presskonferensen.
10.27
Nu kommer kammaråklagare Liselott Herschend in i salen.
10.30
Liselott Herschend hälsar alla väkommna.
10.33
Förundersökningen som har lett fram till åtal har pågått under en längre tid, säger kammaråklagare Liselott Herschend. De första polisanmälningarna mot de åtalade före detta pastorerna i Knutby gjordes av tidigare medlemmar i församlingen redan 2017.
10.34
Åklagaren börjar med att berätta vilka som åtalas. En tidigare pastor åtalas för flera fall av misshandel. En andra tidigare pastor åtalas för misshandel och olaga tvång. En tredje tidigare pastor åtalas för misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. "Det ska ha funnits en inre krets med tolv personer som skulle skydda en av ledarna. Om de inte gjorde det riskerade det att hamna i helvetet" säger  Liselott Herschend.
10.35
Kammaråklagare Liselott Herschends bedömning är att målet kommer att ta ungefär 10 dagar i rätten, men hon kan inte säga när rättegången kommer att starta.
10.37
Nu öppnar kammaråklagaren för frågor.
10.39
"Den bevisning som finns i förundersökningen är det som till största del ligger till grund för åtalet. Jag anser att jag har tillräckligt mycket för att väcka åtal", säger Liselott Herschend. Kammaråklagaren är sparsam med detaljer och att kommentera de enskilda fallen närmre.
10.44
Nu är presskonferensen, som blev kortfattad, avslutad och alla medier på plats får en kort stund till att ställa frågor till kammaråklagare Liselott Herschend.
 
10.45
Åsa Waldau är misstänkt för att ha misshandlat sex olika personer. "Fyra av dessa har varit kvinnor som har haft i uppgift att passa upp 'Kristi brud' och de har blivit utsatta för misshandel inom den rollen", säger Liselott Herschend.
10.49
- Anmälan gjordes hösten 2017 av en av pastorerna som nu åtalas. Det gällde gärningar som ”Kristi brud” utsatt medlemmar för. När han berättar, så berättar han också att han själv utövat visst våld. Och utifrån vad personer berättar under förundersökningen blir även en den tredje pastorn misstänkt, säger åklagaren under pressträffen.
10.51
Vilken datum börjar rättegången och kommer ni att rapportera direkt? Tack för svar!
Enligt åklagaren kommer förhandlingar sättas upp i tingsrätten tidigast under hösten, men det finns inget klart besked i dagsläget. Det är många inblandade som ska närvara. Ja, vi kommer rapportera om rättegången.
10.58
"Den religösa tron har varit kontexten i det här fallet. Det kan jämföras med våld i nära relationer. Där stannar man kanske kvar på grund av att man exempelvis är gift och har barn. Här stannar man på grund av sin tro", säger Liselott Herschend.
11.00
Vittnesmålen är den starkaste bevisningen mot de tre tidigare pastorerna. "I det stora hela finns ingen större teknisk bevisning", säger Liselott Herschend.
11.00
Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder flera av de målsägande i fallet.
- De har väntat i flera år. Det vi kan se i åtalet är bara en liten del av de händelser som våra klienter har varit med om, säger hon till SVT efter presskonferensen.
11.03
Elisabeth Massi Fritz fortsätter:
- Det vi kan se är att det är fråga om upprepat våld. Fysiskt våld, men också psykiskt lidande där de hjärntvättats och bestraffats på ett hänsynslöst sätt. Och bland det värsta är att de har använt religionen som verktyg för att utnyttja klienterna vi företräder, säger hon.
11.07
På frågan om hur de målsägande mår i dag svarar Massi Fritz:
- De mår jättedåligt. De har väntat på åtalet länge och förundersökningen har varit plågsam. Samtidigt kan man säga att det äntligen blir en prövning och att de kan blicka framåt.
11.08
- De misstänkta är ju personer som de har haft en relation och tillit till i flera år och i dag känner de bara rädsla och obehag, säger Massi Fritz.
11.10
Hon berättar också att de målsägande blev lite chockade när de fick läsa om åtalet i media redan under gårdagen, eftersom själva åtalet inte kom förrän på onsdagsmorgonen.
- För den som är drabbad blir det ett stort trauma. Men de är förberedda på kommande rättegång, även om den kommer innebära ett stort obehag, säger Massi Fritz.
11.12
Enligt åklagaren kommer förhandlingar tas upp i tingsrätten tidigast under hösten, men det finns inget klart besked i dagsläget. Det är många inblandade som ska närvara, sa åklagaren under presskonferensen.
11.21
"Att detta har kunnat pågå inom Knutby Filadelfiaförsamling under såpass lång tid skulle jag säga har att göra med den starka tron som många medlemmar har haft, men också rädslan för vad som händer om man lämnar. Exempelvis en rädsla för att hamna i helvetet", säger åklgare Liselott Herschend. De orden får avsluta SVT:s rapportering från presskonferensen i polishuset i Uppsala.