4-0 Sven Andrighetto 60' (Raphael Diaz, Vincent Praplan)

Då är det dags för ishockey-VM igen! Inte de på förhand största matcherna, men vi ska nog kunna ha kul ändå! Vi börjar med Storbritannien-Danmark och ett litet getöga på Italien-Lettland.
16.01
16.02
Storbritannien är tillbaka i VM efter en paus på 25 år och hittills har de främst bidragit med engagerade supportrar.
16.06
Italien-Lettland är i Sveriges grupp medan Storbritannien-Danmark är i den andra. Den som vinner i Storbritannien-Danmark tar sin första seger i detta mästerskap.
16.06
Danmark borde kunna vara bättre än de varit hittills den här turneringen, men mot Storbritannien är de stora favoriter.
16.08
Danmark har spelare som Frederik Storm (Malmö) samt Jokerit-duon Nicklas Jensen och Markus Lauridsen.
16.08
Har ni frågor, inspel eller åsikter så får ni väldigt gärna dela med er av dem här.
16.11
Britterna behöver storspel av Ben Bowns mellan stolparna.
16.14
Staffan Kronwall om Danmark: "Jag tror att de kan vara med och störa mot Tyskland och kanske eventuellt mot Slovakien och Finland".
16.14
Det här är alltså en av två matcher där danskarna går in som favoriter.
16.15
Sebastian Dahm heter den danska målvakten. Till vardags i den tyska ligan.
16.15
Nu är bägge matcherna igång!
16.16
Jensen med två skott redan efter 20 sekunder.
16.16
Nicklas Jensen, ska sägas. Det finns nämligen två Jensen till i backen Nicholas och centern Jesper.
16.17
Och Storbritannien hamnar tidigt i numerärt överläge då Lars Eller drar på sig en tvåa.
16.18
Storbritannien kommer till den här matchen med målskillnaden 1-11. Utvecklingspotential!
16.18
Storbritannien åstadkommer verkligen inte mycket i sitt powerplay.
16.18
Och där blev lagen fulltaliga!
16.21
Danskarna visar nu som då att de har en del skickliga spelare, men det är något med grundspelet som inte riktigt fungerar.
16.22
Skott av Jensen, men Bowns räddar!
16.23
Storbritannien med ett halvläge då Myers fanns framför kassen, men styrningen misslyckades.
16.24
Sju minuter har gått och mållöst i bägge matcherna.
16.26
Jonas Andersson om Eller: "Det här är en spelare som ska leda laget. Jag tyckte att han agerade likadant i första bytet. Onödigt." Det om Eller alltså som avgjorde Stanley Cup för Washington ifjol.
16.26
Storbritanniens Jonathan Phillips utvisad.
16.26
Då ska det kanske kunna bli 1-0?
16.27
5 mot 3 för Danmark nu. Jätteläge att ta ledningen.
16.28
Skott, men ingen dansk får tag på returen.
16.28
1-0 DANMARK! Det är Jesper Jensen!
16.29
Jesper Jensen, till Malmö i vardags, för Danmark upp i ledning i spel 5 mot 3.
16.30
Och 2-0 direkt efter! Mathias Bau!
16.30
Nu SMATTRAR det för Danmark!
16.30
Snyggt passningsspel och så får Bau pucken i perfekt skottläge.
16.31
Uppförsbacke modell större för britterna nu.
16.32
Det är Ottawa-spelaren Boedker och Jokerit-kaptenen Regin som ligger bakom Baus fullträff.
16.32
Målchans Storbritannien! Då de anfaller så gör de det kvickt!
16.34
3-0 DANMARK! De pressar på och så plötsligt ringer det igen!
16.34
Det är Morten Poulsen som är sist på pucken.
16.34
Morten Poulsen som spelar i Herning i danska ligan.
16.34
Den såg inte otagbar ut för Bowns i kassen.
16.35
Det kanske är exakt det här Danmark behöver efter en tung start på turneringen? En riktig islossning.
16.38
Nicolai Meyer showar lite och britterna hänger inte med över huvud taget. Ser man till spelarnas klubbadresser ska skillnaden i och för sig vara exakt så här stor.
16.39
Italien-Lettland har inte bjudit på något skönspel hittills av det jag har sett.
16.40
Där lyckas britterna i alla fall skapa en tekning i offensiv zon.
16.40
Fem minuter kvar av den första perioden och den här matchen känns verkligen jätteavgjord.
16.41
Storbritannien snurrar lite i offensiv zon faktiskt.
16.43
Mäktigt! Är det några spelare från Chelsea med? :)
Inte en som spelar i en Londonklubb ens!
16.43
Hur bra är bowns? Platsar han i SHL tror du?
Han är bra och spelade bra i CHL med sitt Cardiff Devils. Skulle nog kunna finnas med i en SHL-trupp kanske, men en bit till att vara förstamålvakt skulle jag säga.
16.44
Jätteläge Storbritannien, men skottet täcks av Lauridsen!
16.45
Italien har gjort sitt första mål i turneringen!
16.45
Mål Italien
16.45
Men den lettiska tränaren utmanar Diego Kostners mål.
16.46
Letterna verkar mena att det var offside.
16.46
Där är första perioden över mellan Storbritannien och Danmark. 3-0 till danskarna.
16.47
Det blir inget mål för Italien. Målet underkänns.
16.47
Tråkigt för italienarna att ännu inte har gjort sitt första mål, men rätt ska vara rätt.
16.48
Heja Danmark!
16.48
Under en minut kvar av Italien-Lettlands första period.
16.50
0-0 efter första perioden mellan Italien och Lettland.
17.01
Nu är vi igång igen!
17.02
Storbritannien med läge direkt då Farmer fanns framför det danska målet.
17.02
Britterna skapar ändå en del chanser, men hittills inga tillräckligt bra avslut.
17.03
OCH SÅ KOMMER 4-0 DANMARK!
17.03
Phillip Bruggisser är det som drämmer till med ett snyggt skott!
17.03
Backen Bruggisser är till vardags kapten i tyska Krefeld. Britterna byter sedan målvakt. Bowns ut och Whistle in.
17.05
Meyer fortsätter att leka med de brittiska backarna, men ännu inget mål,
17.05
Och så en jättemöjlighet för Hammond! Men inget mål den här gången heller. "Här behöver man ju få utdelning", säger Kronwall.
17.05
Mike Hammond är britternas enda målskytt i det här mästerskapet.
17.06
Och så jätteläge igen för Danmark. men Whistle var med på noterna den här gången.
17.06
Även i Italien-Lettland är period två igång.
17.07
Och så åker Oliver Larsen ut. Storbritannien i numerärt överläge.
17.08
Men så blir det utvisning på Storbritannien också. Två snabba efter varandra. Plötsligt spelar Danmark 4 mot 3. Det gick snabbt!
17.09
Vem är bästa spelaren från respektive lag?
I Danmark skulle jag säga Eller, som just gjorde mål, eller Bödker. Bägge spelar i NHL. I Storbritannien är det nog kanske målvakten Ben Bowns, som redan är utbytt.
17.11
6-0! Vilken överkörning!
17.12
Det är Jokeritspelaren Nicklas Jensen som drämmer in pucken snyggt!
17.12
Britterna har inte mycket att komma med nu.
17.13
Storbritannien tar timeout. Kommentator Bäckman: "De vill säkert stoppa raset så det inte blir en historisk förlust." Det är på den nivån nu.
17.14
Över halva matchen kvar och ställningen är alltså 6-0. Whistle räddar.
17.14
"Deppigt och hängiga huvuden på isen. Men de brittiska fansen sjunger 'Always look on the bright side of life'." - Maria Wallberg från rinkside!
17.15
Man hoppas ju lite att britterna kan hålla ner siffrorna för deras supportrars skull.
17.21
Lettland har gjort 1-0 mot Italien!
17.22
Målskytt för letterna är Roberts Bukarts på passning av sin bror Rihards Bukarts.
17.22
Kanske Lettlands svar på Sedinarna?
17.22
7-0 Danmark!
17.23
Nicklas Jensen gör sitt andra raka mål. Kronwall kritiserar en slarvig Ben O'Connor.
17.24
Det är en match där danskarna tar rejäla kliv uppåt i poäng- och skytteligor.
17.25
Där var 8-0 nära!
17.27
Sju minuter kvar av perioden och sju står det också på tavlan. 7-0!
17.28
Efter den här insatsen menar Kronwall att Danmark kan skaka alla nationer i gruppen utom USA och Kanada.
17.28
Bra läge igen för Storbritannien, men så kommer felpassningen.
17.29
Skott Storbritannien! Men inte heller den här gången når det hela vägen fram till Dahm i målet.
17.30
Fem minuter kvar av perioden.
17.31
8-0! Poulsen! Jättesnygg passning av Jesper Jensen!
17.31
Jesper Jensens passning är verkligen riktigt ishockeygodis!
17.31
Poulsens andra för kvällen.
17.32
"Ett riktigt tillskrynklat Storbritannien". Det får man säga!
17.32
Lettland nära 2-0, men italienarna spelar uppoffrande.
17.33
Jonas Andersson: "Precis som Sverige inte slog av på takten igår gör inte Danmark det idag."
17.34
Jonas Andersson: "Det är helt enkelt för stor skillnad på de här lagen".
17.35
Mycket tyder på att det här blir turneringens hittills största seger. Den som leder just nu är Schweiz-Italien 9-0.
17.35
Snygg räddning av Whistle där!
17.35
Lettland 2-0!
17.36
Richards Marenis målskytt då Lettland utökar ledningen.
17.37
Där var 9-0 nära, men Whistle lyckades hålla pucken utanför målet.
17.37
Snart är den här perioden klar och för Storbritannien handlar den sista om att inte bli än mer förnedrade.
17.38
Tutan ljuder och Danmark vinner perioden med 5-0!
17.38
En minut kvar mellan Italien och Lettland.
17.38
Eller av den här perioden det vill säga.
17.39
Där är det periodpaus också i Bratislava. Lettland leder med 2-0.
17.53
Staffan Kronwall tror inte att Danmark tar sig till kvartsfinal. Det för att man förlorade mot Tyskland och tappade poäng mot Frankrike.
17.53
Tredje perioden är igång!
17.54
Danmark med en målchans med under en minut spelad.
17.55
Nu är den avslutande perioden igång också i Italien-Lettland.
17.56
Man märker att Danmark försöker trixa lite mer nu. Mycket fokus på snygga grejer. Och det är ju förståeligt då man leder med 8-0.
17.57
Storm med ett backhandskott, men Whistle räddar.
17.59
Skott på skott från Danmark, men snart 10 minuter utan mål. Det är länge för att vara den här matchen!
17.59
Eller faller då han ska skjuta.
17.59
Storbritannien har sällan pucken mer än några sekunder.
18.00
Peter Regin kommer inte att spela mer den här matchen, meddelar Maria Wallberg från rinkside. Han vilas på grund av ett slag mot benet.
18.01
"Han är en viktig kugge i det här danska laget. Han är en ledare med C:t på bröstet.", säger Kronwall om Regin.
18.04
Det är danskt powerplay nu. Farmer som åkte ut för interference.
18.05
Inget bra spel i numerärt överläge nu.
18.05
Storbritannien fulltaligt och fortfarande 8-0. En liten delseger!
18.06
Bra läge Danmark igen, men Whistle är med och räddar.
18.06
Frågan är om Storbritannien spelar bättre eller om Danmark har slagit av på takten?
18.08
Under tio minuter kvar av perioden och nu har det plötsligt gått en kvart utan danskt mål.
18.09
Men det ska ju sägas att de rödvita har total kontroll på matchen.
18.09
Danmarks største sejr ved A-VM hidtil var 6-0 over Slovakiet i 2010 - hvor Danmark for første gang spillede sig i kvartfinalen.

Kampen mod Slovakiet blev i øvrigt spillet den 14. maj klokken 16.15.
Rolig information! Tack!
18.10
Jonas Andersson om att Gabriel Landeskog är bekräftad: "Han kommer att vara en förstärkning och jag hoppas personligen att det kan göra att Elias Pettersson kommer igång."
18.10
Det här ser alltså ut att bli Danmarks största seger i a-VM-sammanhang.
18.13
Strul med plexiglas gör att vi har en liten paus i Kosice.
18.16
Fortfarande paus då plexiglaset ska fixas.
18.16
I Bratislava står det fortfarande 2-0 till Lettland mot Italien.
18.18
Då är matchen igång igen. Åtta minuter kvar av den tredje perioden.
18.19
Danmark gör 9-0 i numerärt underläge!
18.19
Storbritannien fick spela powerplay då Eller satt i utvisningsbåset, men efter den långa pausen gör Danmarks Poulsen mål direkt. Tredje för kvällen!
18.20
Poulsen stod på 0+0 inför den här matchen, men nu har han plötsligt gjort ett hattrick alltså.
18.20
Storbritannien! Mål! 9-1!
18.21
Men det döms bort!!
18.21
Som man lider med britterna då målet döms bort för hög klubba. Det är inget mål.
18.21
Men snygg styrning av Myers.
18.22
Men det blev lite fart på britterna nu.
18.22
Eller tillbaka på isen och Danmark fulltaligt.
18.26
Det är ju av förklarliga skäl en liten avslagen tillställning det här just nu.
18.26
Fyra minuter kvar.
18.26
Just nu är det tangerat VM:s största seger.
18.27
3-0 Lettland! Teodors Blugers i öppen kasse. Ridå för Italien.
18.29
Och DÄR var matchen mellan Lettland och Italien slut. 3-0 till Lettland och Italien har fortfarande inte gjort mål i VM.
18.29
"Det känns som att britterna bara önskar att matchen ska ta slut och man kan inte klandra dem för det.", säger Kronwall.
18.30
"Svårt att se ljuset i tunneln." säger han också om Storbritanniens kommande spelschema.
18.30
En och en halv minut kvar.
18.31
Bau nära 10-0! Men Whistle håller pucken ute! Han orkar än!
18.31
Britterna kämpar för att det inte ska bli tvåsiffrigt.
18.32
Haha, det är en otrolig räddning av Whistle! Han ligger på mage och räddar med benet.
18.32
Och DÄR är det över. Matchen slutar 9-0 till Danmark!
18.35
Jag återkommer cirka 20.00 och då är det fokus på Schweiz-Österrike!
20.12
Då är det snart dags för Schweiz-Österrike!
20.15
Då är vi igång!
20.17
Schweiz har ju ett rätt så namnstarkt lag med talangen Hischier, Kevin Fiala och Roman Josi bland andra.
20.18
Schweiz är obesegrade hittills, men å andra sidan har de bara mött Italien och Lettland.
20.18
20.18
20.18
20.19
Schweiz har inlett snäppet bättre, men ingen jätteforcering.
20.19
Hischier skjuter stenhårt och pucken VINER strax utanför krysset.
20.20
Bra läge Österrike! "De har börjat den här matchen på ett finfint sätt", säger Jonas Andersson.
20.21
Nu är det en rejäl tempohöjning i matchen!
20.21
Utvisning Österrike, för många spelare på isen. Dålig tajming på den!
20.22
Då det är powerplay spelar Schweiz sina stora NHL-stjärnor.
20.22
Josi skjuter för styrning, men pucken hamnar hos Österrikes målvakt David Kickert.
20.24
Hischier är alltså en draftetta från 2017. Spelar i New Jersey Devils till vardags.
20.24
Bra spel av Schweiz, men inget mål i numerärt överläge.
20.25
Schweiz skjuter mycket. Diaz gånger två och Andrighetto.
20.25
Nu är Österrike riktigt illa ute, men de schweiziska skotten saknar precision.
20.26
Kickert i Österrikes mål har väldigt mycket att göra nu. Skott på skott.
20.28
Där åker nästa österrikare ut. Tripping av Raffl.
20.29
Schweiz lirar snyggt, men kanske lite ineffektivt.
20.29
Kickert räddar skottet då det väl kommer.
20.32
Österrike fulltaligt nu.
20.32
Åtta minuter kvar av perioden.
20.34
Österrike har tappat lite i intensitet efter en bra inledning.
20.35
Och nytt läge för Schweiz och en ny räddning av Kickert. Det är han som håller dem i matchen just nu.
20.36
Snyggt av Österrike där. Samspel mellan Baumgartner och Strong.
20.36
Tyskland-Frankrike är fortfarande mållös även den.
20.37
Hofmann med nästa schweziska läge.
20.38
Roger Rönnberg om Hofmann: "Vi mötte han i CHL med Lugano. Han var en av de bättre spelarna vi mötte under hela året. Han har tekniken, farten och storleken. Han ser ut som en NHL-spelare."
20.39
Hofmann vann alltså skytteligan i den schweiziska ligan den gångna säsongen.
20.39
2+2 för Roman Josi för hög klubba. Österrike har powerplay.
20.40
Det är en fyra minuters utvisning. Fyra minuter powerplay.
20.40
Det vill säga nästan allt som återstår av perioden.
20.41
Nu bråkas det framför Berra i det schweiziska målet.
20.41
Österrike har ett drömläge att ta ledningen.
20.42
20.43
Schweiz har spelat bra i numerärt underläge, men där kom ett rejält misstag av Moser som gav en österrikisk chans.
20.43
Tyskland har tagit ledningen mot Frankrike genom Moritz Seider!
20.44
Det tar rejält på de schweiziska spelarna att spela boxplay så här länge. Över en minut kvar.
20.44
Inte långt från självmål där, men Schweiz klarar sig.
20.45
Schweiz har alltså bara släppt in ett mål i turneringen och det var mot Lettland.
20.45
Schweiz första backpar är alltså helt och hållet Nashville Predators. Josi och Weber.
20.46
1-0 SCHWEIZ!
20.46
Det är bara en halvminut kvar av perioden då Fiala sätter in 1-0!
20.47
Målvaktens vattenflaska flyger på ett väldigt estetiskt sätt.
20.48
"Jag tycker 1-0 är i underkant. Fin period av Schweiz", säger Jonas Andersson. Även Tyskland leder med 1-0 efter en period.
20.48
Det är ju värt att komma ihåg att det var just Schweiz som Sverige slog i finalen ifjol.
21.01
21.02
Då är det dags för period två! Mellan Tyskland och Frankrike är den redan igång.
21.04
Österrikiskt skott, men Berra tar den enkelt.
21.05
Österrikes Hofer slarvar och ger Schweiz ett anfall som Kickert räddar.
21.06
Precis som i första börjar Österrike energiskt, men också lite slarvigt.
21.07
Pucken fastnar under visiret på Schweiz kapten Diaz, men han skrattar bara åt det!
21.08
Det har man inte sett många gånger förr!
21.12
Frankrike har kvitterat genom lagkaptenen Damien Fleury!
21.12
Fleury med ett förflutet i bland annat Luleå, Timrå och Djurgården.
21.13
2 mot 1-läge Schweiz men Kickert tar den! Det är fortsättningsvis han som håller siffrorna nere för Österrike.
21.14
Moser med skott, men Kickert. "Det handlar om Schweiz mot Kickert nu", säger kommentator Chris Härenstam.
21.17
Österrike känns trots allt inte helt ofarliga, vilket gör att det finns spänning i matchen.
21.17
Roman Josi spelar med så mycket energi, trots att han gör cirka 25 minuter per match.
21.18
Tolv minuter kvar av perioden.
21.19
Österrike går i offside då man hade ett 3 mot 1-läge. SÅ slarvigt!
21.19
Och så får vi se en repris på Diaz skott utanför.
21.20
Utvisning på Österrikes Peter och läge för 2-0 nu.
21.21
Det är en solklar interference.
21.21
21.21
Här under ett klipp på då pucken fastnade under Diaz visir.
21.22
Kickert slarvade där, men Schweiz lyckades inte ta vara på pucktappet.
21.22
Schweiz får inte till sitt powerplayspel nu.
21.23
Men just då kommer chansen! Men inget mål.
21.23
Aggressivt boxplay av Österrike och den pressen ger resultat.
21.24
Kommentatorerna säger att Österrike "biter sig kvar i matchen". Och det finns nog inget bättre uttryck för det de håller på med.
21.24
Österrike är förresten fulltaligt.
21.25
Andrighetto med soloprestation och skott utanför. 23-8 i skott.
21.25
Österrike får äntligen byta då pucken hamnar hos Kickert.
21.26
Och så Tyskland 2-1!
21.26
Det är Matthias Plachta som skjuter in ledningsmålet.
21.28
Sju minuter kvar av perioden.
21.30
Österrike börjar spela mer och mer enkelt. Konstigt nog har ju Schweiz inte avgjort det här.
21.30
Och så jätteräddning av Kickert igen!
21.31
Schweiz har powerplay nu då Raffl åkte ut efter Schweiz målchans.
21.32
Schweizarna trycker på och Österrike får inte ut pucken ur zon.
21.32
3-1 Tyskland av storstjärnan Leon Draisaitl.
21.32
En minut kvar för Schweiz nu i powerplay.
21.33
Ännu ett skott! Fiala den här gången.
21.34
Tre minuter kvar av perioden.
21.34
Österrike dumpar pucken mest hela tiden, men ändå har vi bara 1-0.
21.35
Tyskland leder med 3-1 mot Frankrike efter två perioder.
21.36
Det är egentligen lite otroligt att det bara är 1-0, men det kanske är skärpan i avsluten som saknas.
21.37
En minut kvar av perioden.
21.38
Skott med sekunder kvar, men Kickert räddar IGEN. "Han är planens bästa spelare", säger Jonas Andersson.
21.38
Han har redan tagit 30 skott, Kickert.
21.39
Och där är perioden över! 22-4 i skott i den andra perioden, men ställningen fortfarande bara 1-0.
21.52
Är verkligen Raffels raka vänster mera utvisning än den crosschecking han fick ta emot sekunden innan ? Alltså bättre slå med klubban ? Och alla verkar tycka att det är ok inklusive Renberg då ingen kommenterar det?
Såg situationen igen och är lite benägen att hålla med dig. Går att diskutera!
21.54
Nu är det dags för den avslutande perioden. Kan Schweiz utöka ledningen?
21.54
Tyskland-Frankrike är redan igång och där är ställningen 3-1.
21.55
Berra räddar ett skott. Han har inte haft mycket att göra.
21.56
"Jag tycker att Österrike är välcoachade", säger Jonas Andersson. Så bör det vara, för sett till chanser borde det här stå typ 4-0?
21.56
Bra spel av Schweiz där, men de får inte hål på Kickert.
21.58
Schweizaren Bertschy kämpar och de biter sig fast i offensiv zon.
21.59
Utvisning på Schweiz. Österrike har sin chans!
22.00
Österrikes powerplay blir hittills till ingenting.
22.01
Det blir en ny schweizisk utvisning.
22.02
Livsfarligt av Schweiz det här. Uddamålsledning och den här matchen måste de verkligen vinna.
22.03
Nu är det 5 mot 4 i nästan två minuter till.
22.03
Men då åker en österrikare ut. Så otroligt dåligt läge att ta den utvisningen.
22.03
"Den gyllene chansen försvinner för Österrike."
22.04
Schweizaren Yannick Weber fick också 10 minuter personlig utvisning.
22.05
Fyra mot fyra och 14 minuter kvar.
22.07
Österrikes Hofer drar på sig en till onödig utvisning och plötsligt har Schweiz drygt två minuter powerplay.
22.07
Österrike har dragit på sig alldeles för många utvisningar. Ändå står det bara 1-0.
22.09
Där ett schweiziskt skott, men det räddar Kickert enkelt. Hofmann med skottet.
22.10
Schweiz får inte riktigt igång sitt spel i numerärt överläge.
22.13
10 minuter kvar av den sista perioden.
22.15
Det blev inget mål för Schweiz i powerplay.
22.17
Ny räddning av Kickert med åtta minuter kvar.
22.18
Roger Rönnberg: "Det är imponerande att se hur Schweiz för matchen i ett läge där man börjar ha något att förlora."
22.19
4-1 Tyskland i öppen kasse! Holzer.
22.20
2-0 SCHWEIZ!
22.20
Där avgjordes väl den här drabbningen. Och som Schweiz har jobbat till sig det där målet.
22.20
Josis skott styrs upp i krysset av en österrikare.
22.21
"Det skulle förvåna mig mycket om Österrike orkar göra en sista push i den här matchen" -  Jonas Andersson.