SVT rapporterade · Upphovsrätt och EU-valet

God kväll! Vi vill tacka alla er som delat med er av era åsikter kring artkel 13. Nu stängs chatten ner. /Elin Janeröd, webbreporter.
15.56
Röstar ej i EU valet p.g av att det finns inga alternativ att rösta på
15.56
Nej .det påverkar ej EU valet i mitt fall
15.56
Små konstnärer och liknande är bra! De flesta små aktörerna vet också hur man kan få in stålar(patreon osv) utan att lobba i bryssel. Att miljardföretag "förlorar" pengar på att fattiga och de med pressad ekonomisk situation också vill se t.ex en populär film är något de får ta helt enkelt. Att dela upphovsrättsskyddat material utan att man själv går med vinnst borde vara lagligt.
17.13
Det vore praktiskt om ni i samband med artikeln kunde redovisa och påminna hur de olika partiernas representanter ställt sig till och röstat angående länkskatt och införande av filternet.
Känns som det här är en symbolpolisk fråga där EU-politikerna och deras partier förtjänar viss konkret återkoppling från väljarna. Personligen är jag skeptiskt till tanken på länkskatt till källreferensartiklar eller censur i form av filternet.

Det finns förvisso fler valfrågor så väljarna får göra en personlig översyn över hur partierna och dess representanter inte bara propagerat utan även i praktiken agerat i frågor som berört dem mest.
I mitt tycke är det dock viktigt att man hursomhelst röstar. Det finns ett flertal lokaler man kan förhandsrösta på.
@N.N. - Hej! Vi kommer att publicera en artikel under kvällen med en faktaruta som redovisar hur de olika partierna röstade när det gäller upphovsrättsdirektivet.
I den här artikeln ligger en faktaruta där du kan se hur alla EU-parlamentariker röstade:
17.13
De som har upphovsrätten vill både äta kakan och ha den kvar d v s de vill både synas och höras och samtidigt inte synas och höras.
Sociala medier tillhandahåller plattformar där det går att lägga in material.
De som har upphovsrätten måste själva ta ett ansvar i vilken omfattning de vill dela med sig.
17.38
Jag är för yttrandefrihet och emot censur.
Jag vill inte ha ett begränsat internet.
18.39
Bara tre svenska EU-parlamentariker röstade för det nya upphovsrättsdirektivet. Hör varför Stefan Löfven tycker att direktivet behövs:
 
18.51
Ja, Socialdemokraterna svek när de röstade för att segregera internet och uppfylla lobbyisters vilda drömmar.
19.06
Jag vet vad jag ska rösta på, upphovsrätt inte avgörande.
19.37
Hej! Jag ville bara informera allmänheten om att det är den som kommer med munkaveln och tvingar den på människor som är farlig, inte den som blir munkavlad. Internet är den nya tidens torg, där ska också yttrandefrihet även för motståndare förvaras. EU kommer här med munkavlar för oss alla, vem är det som är farlig?
20.20
Artikel 11 och 13 är fruktansvärda och borde inte ha fått bifall. Vet inte om det skulle ha påverkat min röstning i stort, men det har absolut påverkat min syn på EU till det negativa. Fortsätter det på den här vägen så väger snart det negativa mer än det positiva...
20.21
Ja, sorterar mina frågor uteefter om de är mot internet censur eller inte. Kommer överkompenseras för. Man Kan inte heller tvinga företag att ändra åsikt även om man bevisat ägande för företag har rätt att blockera vad som helst.
20.23
Det finns ETT parti som driver dessa frågor - Piratpartiet!
20.25
Ja tyvärr. Känns som att det är andra frågor som är lika viktiga som man får kompromissa om nu när artikel 13 är på agendan.
20.25
Har du inte koll på vad artikel 13 är - kolla den här videon:
 
21.38
Ja, det kommer att ha en påverkan på hur jag röstar. Det var inte ett bra förslag och jag vill inte att fler sådana röstas igenom.
07.12
God morgon! I dag fortsätter vår rapportering kring artikel 13. Fortsätt dela med er av era åsikter om det nya upphovsrättsdirektivet i chatten.
07.27
Ja, det kommer att vara avgörande för mitt val. Det behöver vara en kandidat som kan försvara demokratin på internet.
07.36
Dessa kränkningar på vår yttrandefrihet ändrar definitivt min röst. Vi måste försvara oss mot detta medan vi fotfarande kan.
07.36
Ja, det är helt avgörande för mitt val.
08.02
Ja, det är helt avgörande. Utan internet tystnar alla andra viktiga frågor. Min röst ligger på Piratpartiet, som både rösta rätt och framförallt driver vår tids viktigaste frågor.
08.40
Ja! För mig är det den enskilt viktigaste frågan. Internet är den viktigaste plattformen för kommunikation. Att censurera internet har direkta konsekvenser, på det öppna samtalet, demokratin. När plattformer i praktiken tvingas lägga upp uppladdningsfilter kommer även lagligt material att drabbas.
10.32
Ja tyvärr blir det helt avgörande.
11.20
Ja, upphovsrätten, artikel 13 och frihet på internet är mina viktigaste EU-frågor. Trist att media inte anser det lika viktigt.
12.09
Ja. Ett fritt och öppet internet är nyckeln till ett framgångsrikt samhälle. Vägrar rösta på ett parti som inte inser detta.
12.42
Absolut. Jag ser frågan som avgörande angående mitt eget röstande. Att våra representanter röstat igenom förslaget är oacceptabelt.
14.18
Kommer rösta för det enda parti som vågade stå på sig och säga blankt nej. Det är synd att jag behöver göra det eftersom jag inte delar många andra av deras åsikter.
14.24
Piratpartiet verkar vara enda partiet som driver frågan och får troligen min röst i detta valet
17.31
För första gången i mitt liv röstar jag på socialdemokraterna. Det enda parti som rakryggat vågat stå upp mot nätjättar som google och youtubs skrämselpropaga.
17.32
Jag tycker att det är bra med Artikel 13 för att vi musikskapare ska få betalt och kunna överleva på vårt skapande. Varför ska giganterna Google, Facebook, Apple mfl. få tjäna miljarder på att vårt arbete sprids utan att vi får ett ruttet lingon tillbaka?
Sen tror jag också att länkskatten behövs för att tidningarna ska få en chans att överleva, annars är risken att nyttig media dör och extremmedia tar över, vilket leder till att politruker såsom Trump och högerextremister tar över och hela mänskligheten hotas av kärnvapenkrig och nazism och ett tredje världskrig inträffa så var det slut med oss sedan.
17.32
Är väl inte konstigt att det är knäpptyst om det när inga medier har tagit upp det i nån större utsträckning eftersom de är alla för artikel 13. Så självklart har diskussionen endast pågått på internet. Vi som följer youtubers vet vilka problem de kan ha med filter och false claim.
17.32
Nu när två partier har fått sina valkampanjer censurerade på Facebook med anledning av Förenta Staternas puritanska baksmälla till värderingar kanske man kan hoppas på att även de mundana partierna börjar förstå varför ett fritt Internet är fundamentalt viktigt.
17.32
Inte blir det lögnarparriet S

iallafall 👿
17.33
Jag har röstat på Piratpartiet i flera val, och det är t.ex frågor som den här, samt deras sunda inställning till det mesta, som får mig att fortsätta göra det.
Inget annat parti verkar förstå riktigt vad de röstar igenom.
...Om det inte är förstår de gör, det vore ganska skrämmande.
17.33
Det är en viktig fråga för mig, och det har absolut fått mig att tappa allt förtroende för socialdemokraterna.
17.33
Definitivt. SD och S går fetbort efter omröstningen av Artikel 11 och 13. Tyvärr tilltalar inte resterande etablerade partier heller så det får bli Piratpartiet.
17.33
Stefan glömmer att det är andra giganter som beställt direktivet och tjänar mest på det. Ingen har något svar på hur oberoende upphovsrättsinnehavare i praktiken ska få mer pengar. Det är inte heller precis så att kulturen höll på att dö ut, så varför behövdes direktivet egentligen?
17.33
Det gör att jag aldrig med röstar på S.
17.33
Det kommer absolut påverka hur jag röstar.
Som så många redan skrivit så är detta en väldigt viktig fråga om en ännu viktigare plattform.
Detta kommer inte helt olikt signalspaning att missbrukas som vi sett här i Sverige med FRA-lagen, som från början inte skulle omfatta svenska medborgare och endast gälla för militära
syften, till att inkludera svenska medborgare och ge både SÄPO och Polisen tillgång numera.

www.svd.se
www.aftonbladet.se
sverigesradio.se
sverigesradio.se

Den personliga integriteten behöver inte urholkas mer.
Personlig data är det nya guldet då mer och mer av den personliga integriteten
säljs ut av respektive land och regeringar till förmån för globala konglomerats
intressen och vinstsyften.

Så, ja, introduktionen av dessa punkterna i GDPR-lagstiftningen och vem som
kommer att prioritera detta kommer verkligen påverka hur jag röstar i EU-valet.
17.33
Ja, riksdagspartierna verkar helt främmande inför de digitala frågorna. Det framkommer ju tydligt att Stefan Löfven inte förstått debatten eller frågan i intervjun där han försvarar artikel 13. Jag kommer rösta på Piratpartiet i EU-valet.
17.33
Ja, det är helt avgörande för mitt val av parti. Tyvärr finns det vara ett parti som på allvar driver frågan och som värnar om folkets åsikter. Därför blir det solklart Piratpartiet i det här valet.
17.33
Tycker ni på SVT borde informera läsarna att Socialdemokraterna röstade för detta förslaget. Så att folk inte råkar rösta på dom i EU-valet samtidigt som dom är emot artikel 13.
17.33
Rösta inte S, de röstade för reglerna och vill förstöra Internet
17.33
Hur man ser på e-cigaretter. Har mailat två förstanamnen för alla partier men inte en endaste en(!) har svarat. Mycket besviken väljare är jag :(
17.33
Ja, Det är den fråga som mest påverkar min röst detta EU val. Jag har ännu ej hört ett argument till varför nya direktivet (11,13) är nödvändigt som inte läcker i varje söm. Visst är modernisering av lagar en bra grej, men i detta fallet behövdes det tillbaka till ritbordet.
17.33
Ja, upphovsrätten och synen på ägande påverkar vår syn på kunskap, kultur och personlig integritet. Det är en djup fråga med många bottnar. Det är därför jag alltid röstar på Piratpartiet i EU-valet.
17.33
Helt klart avgörande, därav en röst på piratpartiet som är det enda parti som står upp för den personliga integriteten, ett öppet internet och faktiskt vet vad de pratar om.
17.33
Jag blev Piratpartist pågrund av artikel 13. Det är på hög tid att människor som förstår vad internet är som sätter reglerna för hur det bör handskas.
17.33
Ja, frågan var en del i mitt val av parti (Piratpartiet).

Trots att avsikten inte är ett skapande av uppladdningsfilter på nätet och det inte nämns en endaste gång i direktivet, är det oundvikligen konsekvensen på grund av det enorma antal potentielt uppehovsskyddat material som nätsajterna måste ta bort för att undvika böter. Det lättaste sättet för dessa sajter att göra just det är därför ett filter som kommer med stor sannolikhet spärra vanligtvis tillåten material från att publiceras, för att vara på den säkra sidan och spara pengar.
17.33
Absolut. Upphovsrättens galet vida skydd börjar på riktigt vara ett hot mot demokratin. Därför kommer jag att rösta på Piratpartiet i årets val.
17.34
Kan nog bli en stödröst till Piratpartiet så att de kan ta tillbaka sin plats i parlamentet och skrika om detta.
17.34
Helt avgörande för mig
17.34
Ja, det är frågor som denna som gör att min röst kommer att gå till Piratpartiet detta val. De känns för övrigt som det enda partiet som tar framtiden, med dess tekniska utveckling och därpå följande problematik, på allvar.
20.51
Detta gör att jag aldrig kommer rösta på Socialdemokraterna för när man kan så snabbt ändra sig i en fråga att från det ena året till det andra tappar man all trovärdighet och respekt.

Källor SVT:

2019: www.svt.se
2018: www.svt.se
20.52
Jag kan inte tänka mig att rösta på ett parti som är för 11 och 13, att vara för är bara sjukt.De allra flesta vill att artister ska ha bättre villkor, men inte när förslaget ser ut såhär. Det är hemskt!

Dessutom djupt oroad varför vi inte har reportrar som belyter EU frågor. Ca 70% av Sveriges politik styrs indirekt från EU beslut.
20.52
Ja, Socialdemokraterna har vid flera tillfällen visat hur lite de värderar yttrandefrihet, informationsfrihet och rätten till privatliv när de vill censurera internet och införa generell datalagring. Jag röstar på Piratpartiet.
20.52
Det finns väl bara ett parti som tagit tag i frågan, Piratpartiet, dom stora partierna har snarast röstat ja förutom när det var symboliskt och inte kunde påverka i ministerrådet.
20.52
Det här kommer antagligen bita mediagiganterna i baken precis som när spanien införde länkskatt.
Till exempel kommer det bli svårt att göra reklam för film, musik etc då dom måste lämna licenser till alla ställen där den reklamen kommer visas då det innehåller upphovsrättsskyddat material.
Den kostnad som uppstår kommer ju hamna på den som vill annonsera och antagligen kräva någon typ av vidlyftig licens som skrivs in blanco till reklambyråer etc annars kommer det behöva filtreras bort.