SVT rapporterade · Bryr du dig om var blommorna kommer ifrån?

Tack för att ni delade med er, chatten är nu stängd. mvh Cecilia
15.30
Är det viktigt att köpa närodlade växter eller spelar det ingen roll för dig var de kommer ifrån? Välkommen att dela med dig av dina tankar här i vår chatt.
07.44
Tulpaner kommer ofta från Holland vad jag vet!
07.54
Har följt Emily Bratt ett tag och är verkligen imponerad av vad hon lyckas åstadkomma med närodlat. Pga henne har jag börjat tänka mycket mer på varifrån buketter och blommor i butikerna härstammar, men oftast finns ingen bra märkning. Önskar verkligen det fanns, för jag vill helst inte köpa importerad mat, vilket jag undviker tiöö stor grad, men importerade blommor kan man ju verkligen vara utan. Erkänner att jag ibland köper någon bukett som jag inte vet var den kommer från, men fick jag välja så hade jag tagit en lokalodlad bukett ALLA gånger.
07.54
Har faktiskt aldrig reflekterat över det. Så jag antar att det inte spelar så stor roll men det kanske är dags att tänka om nu.
07.56
Blomsterdekorationer t ex i Gokväll bör visa säsongens blomster och inte växter som importerats med flyg och lastbil från Afrika och Amsterdam.Just nu blommar t ex syréner i vårt land, men ofta får vi se syréner i TV runt nyår. Inte bra!
07.57
Skamligt att vi 2019 använder jordens resurser till blommor när vi behöver mat. 1 % är ursprungliga blommor resten är framskapade just för konsumtion.
08.25
Jag köper svensk odlade tulpaner på vinter, de finns på Ica. Till jul har ja nu plast amaryllis, och gran, som naturligtvis återanvänds från år till år. De starkt doftande hyacinterna tål jag ändå inte. Men Gokväll borde tänka till i många hänseende, bland annat i blommor.
09.51
Blommor i sverige behöver växthus på vintern, medans blommor i varmare länder inte behöver det. Så svenska blommor behöver inte vara smartare.
Det initiativtagarna bakom blomsteruppropet menar på är att man ska använda sig av blommor i säsong, alltså de som växer just för tillfället. På vintern kan det till exempel vara kvistar och torkade växter. Läs gärna mer i artikeln där det förekommer fler exempel: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/i-branschen-ar-det-accepterat-att-inte-tanka-pa-hallbarhet-overhuvudtaget
09.51
Har alltid tyckt att det är korkat med snittblommor som bara håller någon dag för att sedan kastas.
Vill man ge en någon blommor, köp då en växt som håller i månader! Kan även ges bort flera gånger. Bättre för miljön med!
09.52
Ibland brukar jag köpa närodlade blomsterbuketter på ett torg i närheten där jag bor.
Jag brukar också köpa Fair Trade märkta rosor.
Det finns blomallergi i släkten så jag köper sällan blommor förutom en del konstgjorda.
09.52
Svenskodlade tulpaner har väl ofta ett större co2 avtryck än frioldlade från Holland? Detta för att svenskodlade behöver växthus medans odlade i Holland inte behöver det.
Det initiativtagarna bakom blomsteruppropet menar är att man ska använda sig av blommor i säsong, det som växer för tillfället. På vintern kan det till exempel vara kvistar och torkade växter. Läs gärna artikeln där det förekommer fler exempel: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/i-branschen-ar-det-accepterat-att-inte-tanka-pa-hallbarhet-overhuvudtaget
09.52
Semesterkryssningen ryktas vara tre gånger sämre än flyget då det gäller farliga utsläpp.
Globaliseringen dödar oss på sikt hur mycket SKIT släpper egentligen alla världens fraktfartyg ut årligen?
Bara båttrafiken i våra svenska skärgårdar släpper ut otroligt mycket äckliga giftiga ämnen granska gärna detta i SVT.
09.58
Ja jag tycker det är viktigt att inte köpa blommor som är odlade i andra länder där de förstör miljön och odlas istället för mat. Köper endast svenska tulpaner. Tycker inte om att se blommor som inte är svenskodlade i tv. Vi ska gynna våra egna odlare. Jag väntar tills det finns närodlade blommor och plantor.
10.44
Vi måste bort från slit och släng i alla former, även inom botaniken. Enorma mängder utomlands odlade snittblommor som betraktas under en knapp halvtimme ödslas även på begravningar. Borde förbjudas. Vi måste också sluta med att köpa vår- och sommarblommor. Dom tär styggt på miljön, odlas i växthus, massa plaskrukor, långa transporter. Bättre att så frön och odla sticklingar själv.
12.38
Har inte tänkt på det förrän nu. Men det skulle ju vara bättre med närodlade blommor i säsong. Får tänka på det nu när man ska plantera på balkongen. 🍀
12.38
Nu börja det gå till överdrift i vad vi ska få göra och inte, västvärlden håller på att sakta men säkert förvandlas till det nya Sovjet, alt ska förbjudas och helst ska du skvallra på din nästa och det är något som är riktigt illa...
12.39
Frågan är inte bara var blommorna kommer från och att närmare är bättre.
Det är otroligt resurskrävande att odla tropiska växter i kallt klimat, inte särskilt hållbart.

Mycket av våra blommor ex rosor kommer därför från afrikanska länder. Den stora frågan blir då HUR har de odlats? Har mänskliga rättigheter respekteras, vilka bekämpningsmedel har använts osv.

Men det är viktigt för fattiga länder att kunna exportera varor för att driva sin ekonomi, och blommor är ett utmärkt exempel precis som frukt som ex mango eller kaffe.

Ett enkelt sätt att köpa rätt är att köpa Fairtrade.
12.39
Ja, jag bryr mig om varifrån blommorna kommer. Försöker kolla upp så mycket det går.
Blommorna kan ha kommit från en odling som både har en icke-acceptabel odlingsmiljö, och dessutom utnyttjar barn och extremt fattiga människor som arbetskraft - och dessa har kanske mycket undermåliga arbetsvillkor. Vackrast av alla blommor är svenska ängsblommor.
En annan blomsterangelägenhet: Skulle vilja uppmana människor att inte vräka ut pengar på begravningsblommor, de slängs bort omgående efter begravningen. Som att slänga pengar i sjön alltså. Skänk pengar till något verkligt behövande ändamål istället.
14.00
Det finns ju en historik bakom anledningen till att blommorna kommer från San Remo. Berätta det också i artikeln.
Det finns i den här artikeln som ligger under den första artikeln om blomsteruppropet. Läs gärna mer: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/hallbarhet-ar-viktigt-men-arrangemangen-maste-overdrivas-for-att-det-skall-ge-effekt-och-synas
16.14
Det är klart att det ska väljas svenska blommor så långt som det går, i alla sammanhang! I andra hand växter med Fair- trade märkning ! Det vackraste vi har nu är fruktträdens blommor, ut och njut av dem, de är snart förbi!
17.38
@Bengt tror det är varmare i Holland?
19.45
I princip tycker väl jag också att man skall använda närodlat i möjligaste mån, men att klaga på blommorna i samband med Nobelbanketten visar på en historisk okunskap. Läs historieböcker om Nobel så förstår ni varför blommorna tas från San Remo.
19.46
Hmmm... jag tror många missar en viktig poäng här.

De snittblommeodlare som är på frammarsch nu, odlar ekologisk på friland eller i icke-uppvärmda växthus. Det är alltså inte så att de värmer upp gigantiska växthus med energislukande värmepannor bara för att trolla fram lejongap lagom till jul.

De förespråkar att man ska välja blommor efter säsong. Med andra ord - vi får längta lite, njuta av blommorna när de är rätt tid för dem, framodlade på ett miljövänligt sätt. Just nu är det rätt tid för tulpaner - då kan vi frossa i fantastiska tulpaner som odlats naturligt istället för att köpa importerade rosor.

Det är väl precis som med mat. Vi kan väl köpa svenska jordgubbar när det är säsong för det istället för att tro att det är en mänsklig rättighet att få jordgubbar året om och att de därför ska flygas in från Egypten eller Kanarieöarna.


20.42
För mig bry jag mig inte ett skit
21.13
Låter som att temat var hållbarhet och då får man hålla en röd tråd genom hela uppsättningen, inte flyga in blommor när man kunde valt svenska istället.