SVT rapporterade · Långt sommarlov – bra eller dåligt?

Godmorgon! I dag diskuterar vi våra tankar kring det extra långa sommarlovet. Är det bra att barnen ska vara lediga från skolan i elva veckor?
07.47
Barnen behöver ha ledigt, jag tycker det är jättebra med långt lov
07.49
Min oro är främst för de barn som mår dåligt i hemmet, deras skyddsnät och frizon försvinner under väldigt lång tid på sommarlovet.
@Lotta - God poäng Lotta, vad tror du man skulle kunna göra för att skydda att de baren? Korta sommarlovet eller se till så det finns aktiviteter som de barnen kommer iväg på?
07.49
Sommarlovet är redan för långt !
Man kan omöjligt vara ledig så länge och till slut blir barnen understimulerade för de sitter bara med sina mobiler etc. låt hellre barnen ha kortare sommarlov och låt de gå lite längre i skolan det behövs !
Lägg in en vecka med bara aktiviter innan barnen går på sommarlov. Varje dag någon utomhusaktivitet Rex fotboll, basket, gympa etc!
07.53
Vi behöver förlänga höstlovet och förkorta sommarlovet. I Europa har många länder 6 veckors sommarlov. Det räcker! Många barn kommer ur rutiner.
08.02
Låt barn få ha sitt sommarlov!
Så jobbigt med människor som ska tycka hela tiden och allt blir bara sämre.
08.02
Med en månads mer undervisning per år så behöver Sverige inte halka efter i kunskapsnivå jämfört med andra utvecklade länder.
08.02
Hej. Jag tycker att det är bra med långt sommarlov för att de behöver det för att det långa skoldagarna och lång vintern
08.13
Nej ,redan nu vill en del barn komma tillbaka ett par veckor tidigare för att träffa kompisar.
Om det är barn som har stort behov av kontinuitet
när det gäller läs och skriv borde de få tillgång till en lärare i större utsträckning och få mer hjälp.
Alla barn har inte pengar till olika evenemang för det är inte mycket som är gratis.
08.13
Nej, ca 6 veckor är lagom. Höst resp vårlov kan tex. förlängas något. Öka skoltiden (utan att minska nuvarande teoretiska ämnen) med icketeoretiskt värdeskapande aktiviteter som lek/rörelse/idrott, kreativa/skapande/estetiska ämnen som musik/teater/bild/foto/slöjd. Detta kommer ge mycket mervärde till samhället.
08.21
Dåligt
Varför tycker du det är dåligt med ett längre sommarlov? /Amanda, SVT Nyheter Värmland
09.00
Alla barn behöver ett långt sommarlov ! Se till att det i alla kommuner finns bra utbud aktiviteter som inte kostar för mycket för den enskilde. Fritid, kollo, dagsutflykter, idrott och även aktiviteter för tonåringar.
Tipsa ungdomar om t.ex Sjövärnskåren och andra frivilligorganisationer.
Ju fler glada ungdomar och barn som kommer tillbaka desto lättare blir det att axla skolan i augusti
09.00
Dett.är.bra.med.lägere.sommar.lov.dett.behöver.barnen
09.00
Förstår inte problemet som målas upp i artikeln. Om skolan inte är öppen och barnet är i behov av omsorg samtidigt som föräldrarna måste arbeta så finns fritids att tillgå.
09.09
Som pappa till tre och heltidsarbetande sjuksköterska kan jag tycka att 11 jag veckor är lite väl långt, både för barn och vuxna. Understimulerade ungar kan väl diskuteras, hur mycket ansvar tar föräldrarna egentligen, med projekt etc? Men poängen är väl att få ihop ledighet, inte falla ur rutiner helt och hållet och att hänga med polare som kanske blir lite mer omständligt utanför skola beroende på varan bor. Tycker om tidigare förslag om att hellre förlänga höstlov kanske istället. Kommer själv ihåg som unge att man knappt kunde vänta på att få komma tillbaka efter sommarlov!
09.35
För långt ; fritids, som nämndes, är ju inte för barn över 10 år t.ex.
Tror det är bättre att exempelvis förlänga något annat lov + lägga till en vecka skoltid i augusti. (?)
09.36
Klart att barn ska ha ett långt sammanhangande semester, men 11 veckor? Lite väl långt. Även föräldrar med bara ett barn kommer att få svårt att pyssla ihop det, speciellt ensamstående föräldrar!

I så fall "måste" kommunen ha ett bra utbud av aktiviteter för ALLA åldrar under dagtid! Varför måste VI anpassa oss till företag i Europa?? De kan anpassa sig till oss istället!!
10.48
Vilket ypperligt tillfälle att lära ungarna att vara ute och leka med kompisar.
10.48
Perfekt! Nu har föräldrarna 11 veckor på sig att uppfostra barnen istället för att skyffla över ansvaret på skolan. Har man skaffat barn så är allt inkluderat, även lov!
11.49
Det är väl hur underbart som helst. Jag minns ju själv hur mycket man såg fram mot en lång ledig sommar. Det som skrämmer mig är ju alla kommentarer här där vuxna, föräldrar, ställer massa krav på att kommuner ska ordna aktiviteter, fritids är inte bra för barn över 10 osv osv. Vart är ert föräldraansvar? Det är ju ni som ska ge barnen uppfostran och stimulans. Så bedrövligt det blivit
11.52
Detta gäller inte hela Värmland, som det verkar i artikeln. Arvika kommun slutar 12 juni och börjar 21 augusti. Det är 10 veckor. En rättelse till "delar av Värmland" vore lämplig.
@ThereseOlsson - Du har så rätt Therese, vi har förtydligat detta nu. Tack!
12.09
Det är ju bara en vecka till det rör sig om, på vissa orter.
Borde verkligen inte vara något stort problem. Det jag dock önskar generellt,
som fd ensamstående mamma, är att inför sommarlovet skulle ett extra
’sommarlovsbidrag’ kunna sökas för ensamstående föräldrar. Med en hård press
på ekonomin för ensamföräldrar så är det svårt att ha råd med någonting extra,
fattigdomen blir extra tydlig på sommaren då det finns så mycket förväntningar.
14.23
Det är bra om eleverna får vara ute och röra på sig och vara lediga.
Det är otroligt varmt i de flesta klassrum med 25 - 30 elever.
Vuxna skulle aldrig acceptera att arbeta i sådana varma miljöer.
Under sådana förhållanden ska eleverna dessutom lära sig något.
Men det ska tilläggas att eleverna i de tidiga åren behöver läsa böcker under sommarlovet för många elevers läsförmåga sjunker under sommaren. Förr på den gamla dåliga tiden fanns det sommarlovskolonier då barn fick möjlighet att byta miljö när föräldrar arbetade. Det var inte så dumt.
17.54
Varför krånglar Karlstad så? Det var inte länge sedan de kortade ner semester en vecka för att tidigarelägga sommarlovet, bland annat på grund av betyg. Hur tänker man nu när man bara ett eller två år senare flyttar tillbaka till samma läsårstider som innan? Välj och håll fast vid detta!
20.50
Korta ner sommarlovet till 5-6v för att komma i kapp kunskapsmålen.
21.38
Tror inte det är farligt för barn att bli understimulerade. Jag tror det är bra att de har lite ”tråkigt” ibland. Då måste de aktivera sig själva och det gynnar fantasi och skapande. Många barn aktiveras alldeles för mycket. Fast inte bra om det bara blir paddan och mob istället.