SVT rapporterade · chatta om yrsel

18.41

Hej. 2009 fick jag efter röntgen reda på att jag hade fyra diskbrock i nacken. Har sedan dess alltid problem med att jag blir otroligt lätt trött vid fysisk aktivitet. Sedan ca 1 år tillbaka har jag även börjat få rikligt med yrsel när detta händer. Har detta en sammankoppling eller vad kan yrseln bero på. Har även problem med synen då jag ofta ser väldigt suddigt. Tacksam gör svar.
Med vänlig hälsning
Hej Mona,
 
Ja, ibland kan det finnas en koppling mellan nacksmärta och yrsel. Om din syn dessutom är lite sämre så kan det ytterligare förvärra symtomen. Försök jobba med din nacksmärta till exempel tillsammans med en sjukgymnast, och försök se till att du har så bra glasögon som möjligt för att korrigera upp synen.
18.41
Jag är sedan lång tid ständigt trött. På kvällarna kan tröttheten snabbt gå över till snurrighet och då måste jag komma till sängen fort. Sover bra på nätterna men inga länga nätter. Kan vissa dagar sova middag två gånger. Har kollat sömnapné med bra resultat. Har gjort MR-undersökning med måttlig småkärlssjukan som resultat. Har en utmattningsproblematik i botten. Ger småkärlssjukan symptomen trötthet och yrsel?
Vad ska jag göra för att må bättre och orka att vara aktiv under dagen?
Hej. Trötthet kan absolut ge yrsel och dålig balans. Även utmattningsproblematik kan påverka balansen. Om din småkärlssjuka däremot hänger ihop med yrseln eller inte har jag svårt att svara på. Jag tror du framförallt behöver jobba med grundproblemet, dvs tröttheten och utmattningsproblematiken.
18.42
Jag är en kvinna på 72 år och har en fråga om kristallsjukan.Jag har haft den flera gånger men då har den gått över rätt fort.Den här gången har jag haft den i drygt 2veckor.Jag har gjort som jag blivit lärd att sitta på sängen och slänga sig åt båda håll och låta det snurra en verklig otäck rörelse.När jag nu är uppe går det bra men har ont i nacken och kan ibland få huvudvärk och yrsel.När kvällen kommer får man vinkla huvudet försiktigt för att se om det snurrar och för det mesta gör det forfarande det.Vad ska jag göra?
Hej Lena. Det låter som att du skulle behöva hjälp av en läkare eller sjukgymnast att kontrollera om diagnosen fortfarande stämmer. Ibland kan kristallsjukan byta skepnad och kristallerna hamnar i en annan båggång, alternativt fastnar. Då kan man behöva göra andra övningar för att komma tillrätta med besvären.
18.43
Jag drabbas titt som tätt av Kristallsjukan! Gör övningar enligt konstens alla regler, men får ofta dras med denna hemska sjukdom 1 - 3 veckor! Har varit på olika undersökningar, läkare hittar inga "fel"... de säger att det finns inget att göra, förutom övningarna. Jag köpte tabletter på Gran Canaria, vid namn serc, dessa tar jag numera, Kristallsjukan blir lindrigare och kortvarigare, hittills i alla fall... (har bara hunnit ta dessa 2 ggr)!

Fråga 1, finns liknande tabletter att köpa i Sverige?

Fråga 2, Kan man operera fast kristallerna, som orsakar Kristallsjukan?
Hej. På fråga 1: Dessa tabletter finns i Sverige men jag rekommenderar inte att du använder de mot kristallsjuka eftersom de bara försenar återhämtning.
Fråga 2: Nej, det går inte att operera fast kristaller, utan man får jobba med försöka "lägga tillbaka" dem på rätt plats samt att röra på sig så mycket som möjligt för att lösa upp dem.
18.43

Jag undrar vad yrsel kan bero på?
Är det olika orsaker om det är en äldre person ?
Hej Lena. Yrsel kan bero på många olika saker! T.ex. påverkan på balansorganen, på känselfunktionen i benen och på synen. Det gäller att optimera förutsättningarna genom att använda bra glasögon, stabila skor, vara utvilad, undvika läkemedel som påverkar balansen negativt och ha ledljus nattetid så man inte snubblar. Titta gärna på tipsen i slutet av programmet också.
18.44
När jag lägger ner huvudet mot kudden på kvällarna (inte alltid) så snurrar sovrums taket ovan mig, somnar ofta på v sida vaknar efter några timmar och ska vända på mig för att lägga mig på höger sida då är det karusell igen !?!
Vaknar framåt 4-5 på morgonen och behöver gå till toan då måste jag sitta en stund på sängkanten innan jag går dit.
Det händer också ibland om jag behöver titta uppåt mot taket eller utomhus mot himlen så måste jag ofta hålla i mig för annars blir jag yr i huvudet.
VAD KAN DETTA BEROR PÅ ??
Har högt blodtryck som jag tar en tablett mot varje morgon. Annars är jag "ganska" frisk kvinna i den övre medelåldern.
Hej. Det låter som att det skulle kunna vara kristallsjukan du har. Gå till din hälsocentral och kolla upp det.
18.49
Jag har en fråga ang min mamma som är 85år och ständigt lider av yrsel samt ett tryck på huvudet. Hon har blivit röntgad 2ggr och man har inte sett ngt som skulle orsaka yrsel. Däremot har vi fått veta att hon har förstorade bihålor som ligger bakom de yttre bihålorna och man kan inte åtgärda detta. Kan det vara ngt annat eller........ Hon har det jättejobbigt! Hon har endast medicin för kolesterol och ögondroppar för grönstarr .
Hej. Det är utifrån beskrivningen svårt att säga vad orsaken eller orsakerna till din mammas yrsel och tryck över huvudet är. Jag får nog hänvisa er till närmaste hälsocentral i första hand.
18.49
Jag har en fråga angående yrsel som kommer och går lite då och då. Oftast när jag anstränger mig eller är ute och går och då blir det som att man åker karusell och jag mår väldigt illa, jag kan knappt gå och blir sängliggande i 1-2 timmar (kan variera). Jag kan även känna av det annars också men då snurrar det inte lika mycket utan då bara känner jag av det.

Till min fråga då vad kan detta vara och hur ska man göra för att det ska gå över fort då det har börjat bli väldigt jobbigt eftersom jag är rädd att jag ska bli yr så fort jag går, Jag har haft detta ett par år nu.

Jag ska tillägga att jag är 17 år.
Hej Amanda. Det är svårt att avgöra orsaken till yrsel vid ansträngning på det viset du beskriver. Jag tycker du ska gå till hälsocentralen och mäta ditt blodtryck, lämna ett EKG och träffa en läkare för att vara på den säkra sidan.
18.51
Hej jag är en 66-årig kvinna som lider av yrsel inte när jag reser mig utan tex när jag sitter o skriver på datorn, ligger framför tv eller i sängen. Jag har Fibromyalgi sedan 40-år och har även problem med tinitus.

Jag äter Vesicare och Zopliklon Pilum till natten. Men min undran är vad kan denna yrsel bero på??
Hej Lotta. Din tinnitus kan möjligen hänga ihop med din yrsel, men jag vet lite för lite om dina symtom för att kunna ge ett tydligt svar på din fråga. Diagnosen 3PY kan ibland gå med yrsel i samband med scrollande tecken eller bilder på en skärm. Det finns mer information om 3PY på nätet om du söker, och vi kommer prata om det senare i programmet.
18.52
För tre år sedan vaknade jag med kallsvettning och hela rummet snurrade, även kräkning.
Ambulans till sjukhus.
Röntgen av huvud och en massa tester följde.
Till sist kom man fram till diagnosen Virus på balansnerven.
Efter några dagar fick jag åka hem med hjälp av min fru som stöttning.
Yrseln höll i sig länge och jag fick börja lära mig gå på nytt.
Min fråga.
Fortfarande känner jag av yrsel och har svårt att gå rakt.
Hur lång tid ska det ta innan man känner sig ok?
Hej Sven. Det låter som en klassisk vestibularisneurit! Det är jätteolika hur snabbt det går att återhämta sig. Det bästa du kan göra är att röra på dig så mycket som möjligt och försöka låta bli läkemedel mot illamående. Sök gärna upp en fysioterapeut som kan hjälpa dig ta fram balansövningar.
19.01
Min hustru har sedan många år problem med yrsel. 2002 blev det värre så vi åkte in akut till lasarettet. Hon fick då diagnosen Minieres sjukdom. Hon har även problem med hörseln på höger öra och det blir sämre för varje gång hon får anfall. Sedan dess har hon skov periodvis ett par gånger per år och vi har varit på öron, näsa hals-mottagningen ett antal gånger. Det ända svar vi fått inom sjukvården är att det går över med åren. Idag fick hon åter ett anfall på sin 89-årsdag. Hon har också Alzheimers sjukdom så det är lite betungande. Min fråga är hur gammal skall hon bli innan yrselproblemen försvinner.
Senaste kommentaren vi fick hos läkare var att man har inte Miniere då man är så gammal!
Hej. Det finns några olika varianter av behandlingar mot meniere, t.ex. vätskedrivande eller vissa kostrestriktioner. Tyvärr är ingen av dessa säkerställt effektiv. Det man vet fungerar är att injicera en ämne som slår ut balansfunktionen i örat. Detta brukar man dock endast använda som sista alternativ om man har täta och svåra anfall. 
19.01
Jag har en anhörig som drabbades av svår yrsel som ingen läkare rådde på, inte ens en specialist i Malmö. Det var så illa att han var på väg att mista körkortet och hade stora svårigheter i arbetet. Av en händelse läste jag om spc flakes och han började för 15 år sedan med att dagligen strö det på sin fil och yrseln försvann. Efter 10 år trodde han sig vara botad men när han upphörde med flingorna återkom yrseln omedelbart och han fick ett svårt återfall med kraftig yrsel och kräkningar. Finns det någon forskning på detta?
Hej. SPC flakes är en slags flingor gjorda på specialprocessat spannmål. Man tror att det stimulerar kroppens egen produktion av antisekretorisk faktor och att detta möjligen minskar risken för meniereanfall. Det vetenskapliga stödet är halvbra. De flesta öron-näsa-hals-kliniker har koll på detta och kan svara mer utförligt på frågor.
19.05
År 2003 misstänkte jag efter "självstudier" på Internet att jag blivit infekterad av Borrelia.
Jag hade fått blåröda hudförändringar på mina tår och näsa och jag hade drabbats av yrsel. Jag framförde detta till läkaren på min vårdcentral Måsen i Lund, men jag blev inte trodd. Detta finns dokumenterat i min journal från den aktuella tidpunkten. Jag uppsökte då och då vårdcentralen allt eftersom min besvär tilltog. Så småningom togs det blodprov och år 2009, 6 år senare, visade ett blodprov som togs på Infektionskliniken på Lunds lasarett att jag jag en mycket hög halt av antikroppar mot Borellia i mitt blod. Och den var så hög att jag anmodades att även lämna blodprov till ett laboratorium på MAS. Även detta finns dokumenterat i mina journaler från år 2009.
Nu har jag en ständigt ökande yrsel,som jag tror beror på att jag har fått en Neuroborrelios. Yrseln är mycket besvärande för mig. Man säger att den inte är behandlingsbar ! Är det verkligen så ????? Är den verkligen obehandlings bar ??????
Hej. Det har inte gått att visa att det finns något sådant tillstånd som "kronisk neuroborrelios". Istället beror ofta symtomen på andra faktorer. Alla som någon gång kommit i kontakt med borrelia har antikroppar i blodet och de kan inte användas för att ställa diagnosen.
19.05
Jag har problem med Lill Hjärnan. Alltså dålig balans. Vill gärna att ni tar upp detta. vad är orsaken? Min neurolog har sagt att de finns ingen behandling.
Hej. Lillhjärnan är viktig för balansen eftersom den samordnar signalerna från balansorgan och de andra systemen som ger balansinformation. Om din neurolog säger att det inte finns någon behandling så stämmer nog det.
19.05
Sedan cirka ett år har jag yrsel/ostadighetskänsla när jag går. Bltr. välinställt med Metoprolol, Amlodipin, Losartan och Trombyl. Nyligen op för grön starr med visst synbortfall på vä öga.
Jag är nyss fyllda 80 år och vid besök hos min läkare fick jag svaret på mina problem att ”det är obehagligt men ofarligt”.
Nog finns det väl råd och information man kan få, trots min höga ålder, för att förenkla tillvaron - eller?!
Hej Ulla. Jag får hänvisa till de fem tipsen i slutet av programmet: 
1. Se till att bli undersökt av någon som kan området.
2. Yrsel är otäckt men inte farligt, ju yrare du står ut med att vara desto fortare blir du frisk.
3. Gymnastisera dina balansorgan!
4. Ta inte läkemedel mot yrsel och illamående om det inte är absolut nödvändigt.
5. Använd nattlampa och sköna stadiga skor.
19.05
Så nu undrar jag om det finns något förbund eller liknande för oss "yrslisar"? Jag upplever att det är både fysiskt och psykiskt utmattande och det vore kanske skönt att få kontakt med någon som upplevt det samma.
Hej Helena. Surfa in på yrsel.com, där finns det lite mer information och ett chattforum.
19.13
Kan man se om man har kristallsjukan även om man inte åker in till sjukhuset när yrselanfallet pågår ??? Tex dagen efter ? Tex genom att man slänger huvudet fram o upp igen ???
Hej Sophia. Man kan lära lära sig ställa diagnosen själv och även bota kristallsjukan men behöver nog hjälp av en läkare eller sjukgymnast de första gångerna man göra manövrarna.
19.14
I programmet om yrsel fick man se doktorn ge ett papper med övningar, till en patient som han nyss gjort manövern på. Hur får man tag i det pappret? Kan doktorn Salzer lägga ut den så man kan få läsa här?
Hej Martia. Det finns liknande instruktioner på yrsel.com som du kan använda dig av.
19.15
Jag har fått program för egenbehandling efter diagnostiserad trolig kristallsjuka. En vecka sedan. Betydligt bättre men jag har inte vågat göra programmet själv. Borde jag göra det eller ska jag bara hoppas på att jag blir bättre dag för dag. Endast lite ostadighetskänsla kvar.
Hej Eivor. Det är inte farligt att göra egenbehandlingsprogrammet själv. Jag tycker du ska försöka så du lär dig det ordentligt om det skulle vara så att kristallsjukan kommer tillbaka.
19.15
Hej
När jag kliver av en rulltrappa känner jag mig lite yr.....
är det en form av kristallåkomma???
Likaså på brokiga golv i tex T-banan, har annars
ingen dålig balans, går på gym mm mm
Hälsningar
Kristina
Hej. Det kan vara något som har med t.ex. synen att göra. Ibland blir balanssystemet förvirrat av att vi rör oss fast vi står still (rulltrappa) eller av att ett golv ser ojämn ut men inte är det. Läs gärna på yrsel.com om synutlöst yrsel och multifaktoriell yrsel.
19.19
Hej jag undrar om yrsel kan smitta min man hade yrsel som varade ca en vecka några veckor senare fick jag yrsel som satt i ca en vecka kändes som man hade litefeber o var mest yr om man vred huvudet åt vänster sida kan det ha varitvirus?
Hej Margareta. Yrsel smittar inte men virus smittar. Ibland blir man yr av att vara sjuk så det kanske kan hänga ihop den vägen.
19.21
Det kommer väldigt många frågor just nu. Jonatan svarar så fort han kan. Ser du inte din fråga så scrolla ner i chatten och kolla om någon liknande fråga redan fått svar!
19.21
Hej, jag fick mitt första barn för 4 mån sen. I förra veckan fick jag ett karusellyrselanfall en morgon. Varade ca en timme, men har inte känt nåt sen dess. Kan det vara kristallsjukan eller bara senaste tidens kraftiga sömnbrist som utlöst anfallet? Om det skulle vara kristallsjukan, kan den utlösas av graviditet/förlossning och kommer jag då sannolikt få upprepade anfall framöver?
Hej. Kristallsjukan varar oftast bara någon minut. Graviditet, förlossning, sömnbrist och den ständiga uppmärksamheten ett litet nyfött barn behöver kan absolut ligga bakom din yrsel!
19.22
Hej! Jag hade en period med yrsel som kom när jag var 22 år (över 10 år sedan).

Jag stod upp på jobbet och sorterade skruv när det helt plötsligt bara small till i huvudet och jag fick yrsel. Känslan av yrsel höll i sig, varpå vid ett läkarbesök gjordes bedömningen att det var kristallsjuka. Jag skickades hem utan råd eller hjälp.
Men, ganska snart efter det inträffade märkte jag att jag hade svårt att hitta ord, formulera meningar och uttrycka min åsikt. Svårt att förklara känslan, men ungefär så. Detta varade i cirka 2 år, sakteliga bättre och bättre.

Min fråga lyder egentligen: Kan det ha varit en stroke trots unga år?
Hej Nenne. Mycket svårt att svara på så här långt i efterhand. Mår du bra nu så tycker jag du inte ska fundera så mycket över det.
19.23
Kan trombocyter etc minska genomblödningen i hjärnan och påverka så att yrsel uppstår
Hej Lars. Jag gissar att du får behandling med trombocyter eller har mycket av dem av någon annan orsak? Detta ska inte såvitt jag vet orsaka yrsel.
19.23
Ibland är det svårt att veta vilken övning som ska göras vid kristallsjukan (har diagnos sedan tre år tillbaks). Har bekräftat höger bakre och mellanbåggången. Känner även av yrsel inland när jag tittar uppåt. Det finns andra övningar tex barbecues manövern som ska göras. Hur veta vilken övning som ska göras?
Hej Kerstin. Detta är krsitallsjukebehandling på avancerad nivå! Du behöver veta vilken båggång det är som spökar för att hitta rätt manöver. Ta hjälp av din fysioterapeut eller instruktion på t.ex. yrsel.com för att hitta rätt båggång och går sedan repositionsmanöver för den båggången. Ett annat alternativ är att göra mer ospecifika rörelseövningar för att försöka lösa upp kristallerna.
19.23
Drabbades av kristallsjuka för snart 2 år sen. Har sen dess tinnitus. Jag utgår från att det hänger ihop, men min sjukgymnast trodde inte det. Vad tror ni?
Hej Anders. Nej, jag håller nog med din fysioterapeut. Tinnitus har man i regel inte vid kristallsjuka men båda tillstånden är vanliga och du kan ha haft otur och fått båda helt enkelt.
19.24
Fick för ca 27 år sedan meniers syndrom Enl min läkare då en professor på öron näsa hals Han sa att det var obotligt och är en omedveten stresssjukdom Har genom åren fått 3 mycket kraftiga anfall som varit stressrelaterat (julafton 2004) Finns nya botemedel? mvh Ann
Hej. Det låter som att du anfall mycket sällan jämfört med många andra med meniere, även om det förstås är otäckt med yrselanfall. Det finns inget bot när man har så sällsynta anfall utan man får arbeta med att undvika sådant som utlöser anfallen. I ditt fall låter det som att stress är en viktig faktor.
19.32
Kan stress utlösa yrsel?
Hej, se nedan. Stress kan utlösa meniereanfall om man har meniere men man kan nog även få yrsel som ett mer ospecifikt symtom på stress och överbelastning.
19.32
När jag åker bil o ska gå ut ur bilen Blir jag jätteyr!
Detta inträffar inte alltid, utan ofta vid en längre körning! Vad kan detta bero på? Hälsn liliane
Hej Liliane. Det låter som att du vänjer ditt balanssystem vid bilåkning och de krafter och rörelser som gäller där, och att du sedan behöver vänja om dig när bilen stannat och du går ur. Det är vanligare att man har liknande besvär i samband med att man färdas i båt där det är ännu större skillnad på rörelsemönstret jämfört med på land. Har du liknande besvär på båt? Du kanske har ett extra adaptivt balanssystem som fort vänjer sig vid nya miljöer?
19.33
Finns det något som heter hjärntröttHet? Opererades för några år sedan för subural hematom i huvudett, sedan dess har jag ständig yrsel, när jag blir trött händer det att får häftig yrsel, tappar kontroll över kroppen och ramlar
Hej Rune. Det finns absolut något som heter hjärntrötthet och man kan ibland ha en hel del besvär av det efter operationer och trauman. Men man kan också få kristallsjukan av att trilla och slå sig. Har du varit hon någon som testat om du har kristallsjukan? Annars kan man också ibland få bra hjälp av t.ex. kuratorer eller andra duktiga samtalsterapeuter kring att hantera sin hjärntrötthet och hushålla med resurserna.
19.35
Hejsan, Vad händer m de lösa kristallerna vid ”huvudträning”? Löses de upp ?
Hälsningar
Mårten
Hej Mårten. Det trillar tillbaka där de ska vara och/eller löses upp på sikt.
19.36
Kan över 80-årigas så vanliga yrsel bero på stor mängd läkemedel som samverkar? Tack för bra o intressant program
Hej Pia. Det kan absolut finnas ett samband mellan läkemedel och yrsel. Ibland behöver man dock ta sina läkemedel för att behandla eller minska risken för andra sjukdomar. Det är en utmaning att hitta rätt doser och kombinationer som passar den enskilde.
19.41
Kan man inte påverka vätskan i båggångarna så att kristallerna inte lossnar?
mvh
Margot Sandahl, Eksjö
Hej Margot. Nej, inte såvitt vi vet.
19.41
Hej! Jag har neuropolipati sedan många år och nu de senaste åren har jag fått en besvärande yrsel. Hur kan jag få hjälp?
Hej Ingrid. Börja med att söka upp din hälsocentral för att få hjälp med att ta reda på varför du är yr!
19.42
Fick kristallsjuka för 10-12 år sedan. Återkommande ”anfall”. Fick samtidigt ett virus, vilket slog ut balansen permanent på höger sida. Det enda som håller mig frisk, är vindtunnelflygning. Där provocerar jag mig tredimensionellt. Och mår toppen. Går det att få på recept? Det är dyrt...
Hej Millan. Haha, festlig fråga. Nej, jag har inga vindtunlar i mitt receptblock men det låter spännande att prova.
19.43
Hej min man snarkar mkt, jag brukar använda silikonöronproppar som effektivt stänger ute allt ljud. Kan de skada balansnerven, är det de som framkallar min yrsel?
Hej Tina. Nej, det är sannolikt ingen fara att använda öronproppar när det gäller yrsel. Ibland kan man dock bli lite irriterad i hörselgångarna, men det brukar ge framförallt klåda snarare än yrsel.
19.44
Tittar på programmet om yrsel just nu. Har själv haft kristallsjukan 2 ggr. Jag saknar beskrivning om kraftigt illamående och kräkningar som kan uppkomma i samband med ett anfall. Kräkningarna har gjort det mkt svårt att göra de huvudvridningar som beskrivs. Efter behandling fick jag förhållningsorder att inte lägga mig ner på 24 tim.
@Inger - Tack för att du delar med dig av din upplevelse.
Hej Inger. Du har alldeles rätt i att symtomen ibland kan vara jättejobbiga. Det är bl.a. det som gör det till en utmaning att våga göra provokationerna för att ställa diagnos och behandla. Men det finns tyvärr inga andra sätt!
19.44
I beskrivningen om hur man gör manövern står det att man ska veta i vilket öra kristallerna flyttat sig. Hur vet man Det?
Hej Irene. Det tar man reda på med hjälp av en fysioterapeut eller läkare på hälsocentral, alternativt använder information på t.ex. yrsel.com och testar om det går att lista ut själv.
19.47
Frågar för min dotter som är på jobbet o kan inte höra av sig själv. Hon är 50+ och fick för en vecka sedan plötslig svår yrsel.(3:-ggn)
Sätt på akuten 8 timmar på natten men åkte hem sedan då hon blev bättre. Hon kräktes. Vi tror att det skulle kunna vara Vertigo. Kan du berätta ngt om det.
@IngalillFransson - Vertigo är ett annat namn för yrsel.
Hej Ingalill. Precis som du redan fått se är vertigo ett annat ord för yrsel, men det brukar användas vid extra svår och intensiv yrsel, som vid virus på balansverven eller vid kristallsjuka. Men vid en del svåra yrselanfall lyckas vi trots utredning ändå inte ställa någon specifik diagnos.
19.53
Det kommer 100-tals frågor till chatten och Jonatan kan inte svara på alla. Kolla gärna igenom chatten ifall en liknande fråga redan fått ett svar!
19.53
Hej! Vad kan man få fram för svar genom kaloriskt test?
Hej Johanna. Kaloriskt test används för att mäta funktion i balansnerverna. Denna kan påverkas vid t.ex. virus på balansnerven.
19.54
Frågar för min fru. Hon har haft dubbel kristallyrsel men fick träffa en sjukgymnast som behandlade det bra. Frågan är om hon vågar hoppa upp och ner när hon är på gymmet. Alltså nerpå golvet och snabbt upp.
Hej Roger. Det låter inte som en typisk övning som brukar framkalla kristallsjukeanfall så det tycker jag nog hon ska våga. Sedan vet man ju inte i förväg vad som går att göra och vad som inte fungerar, det finns bara ett sätt att ta reda på det - genom att testa!
19.55
Ang. Menieres sjukdom, vad är det som triggar igång yrselanfall och varför kräks man. Mina anfall sitter i nästan ett dygn.
Hej Eva. Man vet inte riktigt vad som händer vid meniere men man tror att det kan vara så att trycket i innerörat och därmed i vätskan som finns i balansorganet är påverkat, möjligen på grund av vätskans sammansättning. I vilket fall så blir det en obalans i signaleringen från balansnerverna och illusionen av rörelse skapas, vilket leder till yrsel och illamående.
19.55
Maken har gamnacke och lider av yrsel.Finns det når samband?
Hej Kersti. Menar du "gamnacke" som i att nacken är gammal eller har det något med fågeln gam att göra? I vilket fall så kan man nog bli yr av att ha mycket ont i nacken och av att vara stel och orörlig. Men jag brukar vilja vara säker på att det inte är något annat innan jag skyller på nacken genom att göra en ordentlig undersökning. Så se om du kan hitta någon intresserad fysioterapeut eller läkare som kan hjälpa till med det som steg 1.
20.06
Nu stänger vi chatten! Tack för alla kloka frågor. Har du inte fått svar på din fråga kan du skicka in den till redaktionen HÄR