16.08
Och i Kosice har vi dunderduon Maria Wallberg och Staffan Kronwall – redo att hålla ögonen på eftermiddagens toppmöte, Tyskland mot USA.
16.08
16.17
Vi är i gång. Får se hur Tyskland reagerar på gårdagens 1–8-förlust mot Kanada. Kan inte varit mysigt att ha vaknat i det tyska lägret i dag. Fyra raka vinster, inte en enda tappad poäng och så kommer Kanada och bara "sätt er".
16.18
Hittills mer Tyskland i matchen. Det var förvisso i går också. Det var ju powerplay som la grunden för kanadensisk seger och sen rann det i väg i tredje.
16.18
Parallellt håller vi ett getöga på Österrike mot Tjeckien.
16.22
Chans åt vardera håll. Först Tyskland som är nära att omvandla ett spelövertag i mål. Sedan direkt på snabb kontring USA som kommer i friläge.
16.24
Radek Faksa gör 1–0 i powerplay för Tjeckien.
16.28
Åtta minuter spelat. Mer Tyskland i inledningen men som Hallam sa i powerbreaket: Att byta chanser med USA lär vara dödsdömt för Tyskland. Chansmässigt ganska jämnt ändå, spelmässigt Tyskland.
16.28
Amerikansk utvisning väntar. Tysk effektivitet i powerplay har dock lyst med sin frånvaro. 2 av 19 i den här turneringen.
16.31
Numera 2 av 20. De får inte till det här heller.
16.32
1–0 Tyskland!
16.33
Frederik Tiffels gör målet. Jättemisstag av USA i egen zon när alla är på väg fram. Så kan storstjärnan Leon Draisaitl spela fram Tiffels och 1–0 på tavlan.
16.37
6.19 kvar på klockan. Snacka om bra reaktion efter Kanada-matchen från Tyskland.
16.37
Och bara för det gör USA 1–1.
16.38
2–0 Tjeckien också.
16.38
Trafik framför mål och styrning av James van Riemsdyk som sätter 1–1. Ibland är hockey inte svårare än så.
16.39
Gäller för Tyskland att inte låta fler puckar trilla in nu.
16.43
Fyra minuter kvar av perioden. USA jobbar sig in i matchen, även spelmässigt alltså. Påminner om tyska matchen mot Kanada i går. Bäst i inledningen av perioden, sämre mot slutet. Och successivt sämre mot slutet av matchen.
16.46
Österrike får chansen i spel fem mot tre rätt länge. Men otroligt nog är de inte ens nära att göra mål. Har förvisso ett uppställt powerplay. Men det är som sagt ofarligt.
16.46
Och periodpaus i Kosice mellan Tyskland - USA.
16.47
Så även i Bratislava.
16.48
”Hörru, bra period kompis. Nu säckar vi inte ihop som mot Kanada.”
17.02
I gång med mittperioden nu.
17.04
Tjeckien gör 3–0. Styrning framför mål av Dominik Simon.
17.05
Ramträff, Tyskland! Direkt i inledningen.
17.07
Fyra minuters spel strax och Tyskland har hittat sin melodi. Dominera i inledningen av perioderna - nu gäller det att få utdelning också.
17.08
Jätteräddning av Mathias Niederberger! Larkin lyfter fram till en friställt Jack Eichel. Men grym räddning för att det står 1-1 fortfarande.
17.11
Efter Tysklands strålande chans i inledningen är det USA som är närmare att ta ledningen här. Tyskland verkar vara ett några-minuter-i-början-bra-lag mot stornationerna.
17.14
Österrike har fått så otroligt många chanser i powerplay. Ändå ingen utdelning. Måste sätta sig i huvudet det där. När det dessutom står 0–3 på tavlan. Tjeckerna verkar inte bry sig alls om utvisningar och bara drar på sig nya på löpande band.
17.21
Och där har vi 4–0 Tjeckien. I powerplay. Michal Repik gör målet och där har Österrike något att lära. Skott, två spelare framför mål. Passning till Repik som sätter den i tom kasse. Boom, boom, boom. Och så 4–0.
17.23
Aj, aj, aj för tysk del. Marc Michaelis frispelas och har bra med tid på sig. Men får inte riktigt ordning på pucken efter mottaget och stressar iväg ett avslut.
17.24
Tjeckien utökar till 5–0. Michael Frolik – nytt powerplay-mål.
17.28
Det här är en jätteviktig match i  kampen om kvartsfinalerna. Om USA förlorar är de faktiskt nära ett fiasko. Då har de bara två poäng till godo inför sista matchen mot USA. Bakom jagar nämligen hemmanationen Slovakien som möter Danmark och lär vinna. Snacka om att det kan bli nervigt för ett stjärnspäckat USA.
17.34
Mittperioden är över. "Förvånansvärt jämn period, USA kanske för spelet men det är ganska förväntat. Tyskland försvarar sig bra", säger Kronwall.
17.35
Vi snackar om att USA riskerar att hamna i ett dunderfiasko-läge om de inte tar mer än en poäng här. De behöver vinna helt enkelt. Annars är marginalen till Slovakien inte mer än tre poäng och då måste de ta poäng mot Kanada. Känns inte att de är där just nu.
17.41
Är det Cory Murphy f.d spelare i Växsjö som står i Tysklands bås ?
Stämmer!
17.44
Nu spelar USA lite med kniven mot strupen. För även om de har en till chans mot Kanada, så är det ju här den stora chansen. Det gäller att ta hem segern mot Tyskland och få hål på Mathias Niederberger som bitvis storspelat.
17.50
Slutperioden i gång!
17.55
Knappa fem minuter spelade, varsin chans för vardera lag. Men ett hungrigare USA. Det är som om de förstått allvaret.
17.57
Jätteläge för Tyskland! Stefan Loibl får en chans på retur men får inte in pucken.
17.57
Michal Repik har gjort 6–0 för Tjeckien också.
17.57
17.58
Och så 7–0 Tjeckien. Det rasslar och rasslar på. Och publiken älskar det där. Kolar sätter sitt namn på 7–0-målet.
17.59
Nästan tre mot etta för Tyskland! Draisatl driver upp den och drar till men skottet utanför.
18.02
Halva perioden snart spelad. Känns som man börjar inse allvaret. Det känns inte som att de tar jättemycket risker.
18.03
2–1 till USA – Dylan Larkin!
18.05
Superpass av James van Riemsdyk som friställer Larkin. Som lättar på trycket för ett dittills pressat USA.
18.12
Sam Hallam kritisk till Österrike i ett VM: "Ytterligare en match i VM vi är lite tveksamma till. Det blir lite stora siffror."
18.14
USA i powerplay. Kan punktera det här nu.
18.15
3–1 USA!
18.15
Jack Eichel slår till när utvisningen är på väg att rinna ut.
18.16
USA tre minuter från att säkra VM-kvart och undvika fiaskotankar.
18.18
Powerplay för Tyskland. Läge att ta ut keepern och jaga en reducering?
18.20
Sex mot fyra. Minuten kvar.
18.20
Tyskland får börja om i egen zon.
18.20
USA med försök mot tom bur. Missar. Tyskland börjar om igen. 35 sekunder kvar. Ser mörkt ut för tysk del.
18.21
USA vinner med 3–1 och är klart för VM-kvart.
18.31
Är Slovakien utslagna nu?
Ja, hemmanationen är utslagen.
18.32
Återkommer till kvällsmatchen där vi fokuserar på Schweiz–Ryssland.
18.38
Eichel som satte 3–1-målet: ”Enorm seger för laget. De spelade hårt och desperat. De gjorde det verkligen inte lätt för oss. Cred till våra gubbar”
20.11
Då drar vi i gång kvällsskiftet av den här dagen. Ryssland mot Schweiz väntar.
20.15
Ryssland – enda laget som inte förlorat i turneringen. Enda laget som inte ens tappat en poäng. Nu ställs de mot Schweiz – kan första tappet komma här?
20.15
Vi är i gång!
20.16
Powerplay för Ryssland direkt.
20.20
Schweiz reder ut det där med mycket kamp. Snart tre minuter spelat.
20.20
1–0 Ryssland!
20.21
Orlov bjuder på show – Anisimov sätter returen.
20.22
Jonas Andersson: "Läskiga med det här ryska laget är att det helt plötsligt är ett uppoffrande spel och en lagmaskin"
20.23
Det här blir något att bita i för alla övriga lag. Ryssland klar turneringsfavorit. Inleder urstarkt även här.
20.26
Efter flera ryska chanser knåpar Schweiz ihop till en. Lite småfarligt framför ryska kassen.
20.27
Samtidigt kämpar Finland med att få hål på Frankrike. Nu chans i powerplay. Där är knappa åtta minuter spelade.
20.28
Där dansar pucken på mållinjen för Finland som inte tror sina ögon.
20.32
Finland gör 1–0. Joel Kiviranta precis när franska utvisningen är över.
20.34
Och halvvägs in i den första perioden undrar man ju: Finns det något lag som kommer ha en chans mot Ryssland? Schweiz som Sverige slog i går med nöd och näppe spelar de ut fullständigt. Ser nästan ut som de har powerplay när det i själva verket är spel fem mot fem.
20.40
Finland trycker på för 2–0, stolpen i vägen.
20.42
"Schweiz är på väg in i matchen nu", säger Chris och strax därefter får de sitt första powerplay. Strax på gång. Powerbreak och sedan chans för Schweiz i spel fem mot fyra.
20.46
Ingen utdelning i powerplay men Schweiz börjar äta sig in i matchen nu. Vaskar fram några hyggliga chanser. Ryssland måste spela upp sig om det inte ska vara kvitterat snart.
20.46
Känslan är att ryssarna vet hur man går på halvfart och ordnar upp det till slut ändå.
20.48
Nytt powerplay väntar för Schweiz. Stjärnan Hischier åker på en tackling av Zadorov. "Det där är jättesmutsigt", säger Jonas Andersson.
20.49
Hischier hinner precis undvika en rejäl smäll men tillräckligt för att åka i backen.
20.50
Periodpaus. Schweiz kommer ha 24 sekunder powerplay i starten av mittperioden.
20.51
"Första tio minuterna som Ryssland gör är brutala. Det är det bästa jag har sett av något lag i den här turneringen. Sen kommer Schweiz och det är starkt", summerar Jonas Andersson.
20.51
bra match.
20.54
Zadorov till Dusan Umicevic efter första perioden: "Det är olyckligt. Jag ville inte fälla honom där."
20.57
Man kan ana en viss frustration hos ryssen. Liten utdelning för så mycket slit. Schvejtsjarna imponerar, och kommer nog ut med större tuppkam.
De behöver komma ut som de avslutade i första. Där i starten såg det mörkt ut alltså.

21.07
Schweiz får ett nytt powerplay direkt efter det som inledde andraperioden.
21.07
2–0 till Finland av Niko Mikkola.
21.12
Ryssland börjar trumma igång igen.
21.13
Så nära 2–0 till Ryssland. Hischier kastar sig fram för att ta bort pucken och får sätta sig i utvisningsbåset. Rubbar målburen.
21.14
2–0 Ryssland.
21.14
Nikita Kutjerov! Wow, vilket powerplay.
21.15
Det är så kontrollerat. Så perfekt. Och när allt är över har Kutjerov ett öppet mål att dunka dit 2–0 på. Där missar inte NHL:s poängligavinnare.
21.20
Vad gör man åt det här ryska laget? Jag vet inte, känns lite som att det är upp till dem själva. Eller att man får de att tycka hockey är tråkigt. Kvalitén matchar inget lag och nu jobbar de stenhårt som ett lag.
21.21
Roger Rönnberg svarar som på beställning på min fråga: "Det finns luckor i deras försvar när man väl kommer ner i deras anfallszon"
21.25
Experten som sitter intill Marie Lehman måste träna på att uttala Schweiz. Sch-ljudet skall vara i början ej i slutet.
Vi kämpar på med SCHweiz.
21.26
Schweiz nära reducering men så följs det upp med att de drar på sig en utvisning.
21.27
la Suisse har väl 3 officiella språk. Tycker att suisse passar allas mun.
Haha ja! Hade ett snack om det med en kollega häromdagen. Varför blev det Schweiz för just oss? Vi sliter ju på som fasiken här uppe i norr med uttalet. Tycker förvisso inte själv att det är svåruttalat men kan kolla runt mig när jag hör "sjooeits" och dylikt.
21.28
Vore bra om reportrarna övar sig på hur man uttalar ”schweitsch” (ironi) på rätt sätt.
Alla. Varenda en borde ha en Schweiz-kurs. SCHvejts.
21.29
Åter till matchen!
21.29
Satans vilka målvakter!
Ja, nu briljerar dem. Fin match! Riktigt fin match.
21.36
Man får ett lite annat perspektiv på gårdagens match, med tanke på hur bra schvejtsharna står upp mot ett riktigt taggat Ryschland.
Absolut. Samtidigt undrar man vad som ska stoppa ryssarna från guld. Man tänker: Jo men tänk om de får ett baklängesmål och börjar svettas. Men de är ju så överlägsna och känslan är att de mosar på så att de inte behöver hamna i den sitsen och sedan lirar på treans växel.
21.37
Periodpaus överallt och det är 1–0 till favoriten som är periodmelodin här i kvällsmatcherna.
21.53
Diljen:
Men de är ju så överlägsna och känslan är att de mosar på så att de inte behöver hamna i den sitsen och sedan lirar på treans växel.

Men trots att de leder med 2-0 nu så vågar de inte börja spela på resultatet ännu. 3-0 en bit in på sista perioden, visst, men det här är inte klart ännu. Gårdagsmatchen kanske kan börja göra sig gällande i slutperioden, förstås.
Absolut - det är nu det gäller.
21.53
Tredje perioden är i gång.
21.53
Fyra mot fyra-spel inleder perioden.
21.59
Kutjerov missar i princip öppet mål efter rysk drömhockey.
22.06
Hockeyn har tappat i intensitet och tempo sedan den gick från tre perioder till tolv perioder (3 "power break" per period = reklaminslag). Därför anser jag och flera med mig att sporten hockey och tittarna/åskådarna är de stora förlorarna!
22.06
Nästan nio minuter spelad av mittperioden och intensiteten har sjunkit.
22.07
Hockeypropaganda!
22.09
Billig utvisning.
22.09
Ryssland i powerplay. Kan stänga det här.
22.09
3–0 Finland.
22.11
Läcker backhand i krysset av Jere Sallinen.
22.12
8.20 kvar i Schweiz-Ryssland. "Bara" två mål att hämta upp - det ger ändå Schweiz en viss chans inför slutet av den här matchen.
22.12
Rönnberg om att Ryssland eventuellt backar hem nu mot slutet: "Lite tendenser till det, inte systematiskt men jag tycker de slarvar lite grann"
22.14
Ryssland i offensiv zon. 6.45 kvar att spela. Chris Härenstam pratar om ett tröttkört Schweiz, kan man förstå när de fick sig en rejäl genomkörare mot Tre Kronor i går.
22.16
5.20 kvar. Orkar Schweiz med en slutforcering?
22.16
Schweiz in i offensiv zon. Och skott över.
22.17
3–0 Kutjerov! Upp i ensam poängligaledning. Tar den från William Nylander.
22.18
Han sätter den på halvvolley - herrejösses. Se upp Tre Kronor. Se upp alla andra lag. Och spärra av Röda Torget! De här planerar att ta hem VM-guldet och fira ordentligt.
22.20
Kuznetsov åker på en tvåminutare. Annars är jag ju en stor supporter av jämna och fina siffror.
22.20
Just nu har vi 0–1 i varje period, linjerat och fint. Släpp inte in några mål nu! Gör inga! Låt det bara vara. Håll ut sifferguden!
22.21
Kan inte vi pedanta få något att njuta av också!?
22.21
Drygt fyra minuter kvar av matchen. Schweiz i powerplay.
22.21
Nu sticker keepern. Schweiz i spel sex mot fyra.
22.22
Skott i magen på Alexander Georgiev. Som ser ut att hålla nollan.
22.22
Ryssland har släppt in tre mål på snart sex matcher. Det är helt makalöst. Och då pratar vi om ett lag som är livsfarligt offensivt.
22.22
Så snyggt och så säkert! Ja, det är nog bara att acceptera att årets ryssar blir fruktansvärt svåra. Återuppväcker dem gamla hatkärleken till den Röda Armén från 60- och 70-talet.
22.22
Frankrike-Finland håller sin del av det linjerade avtalet. 0-1 i tre perioder. Slut. 0-3 totalt.