SVT rapporterade · Vikt, kost och träning under graviditeten - experten svarar på dina frågor

Välkomna till chatten om vikt, kost och träning under graviditeten. Mödrahälsovårdsöverläkaren Sara Hogmark och primärvårdsdietisterna Mia och Lisa besvarar era frågor!
08.55
Jag är van vid träning och vill gärna fortsätta med det under graviditeten. Ska jag prioritera styrketräning eller konditionsträning om jag måste välja? Kan jag fortsätta träna som vanligt, dvs samma intensitet? Gravid i vecka 18.
Hej Sisa! Vilken bra fråga! Såväl styrke- som konditionsträning kan många gånger fungera bra under en normal graviditet, men du kanske märker allt eftersom att du behöver anpassa dig något under graviditeten. Kanske märker du att pulsen stiger och att andningen kan bli något mer ansträngd allt eftersom, vilket är normala kroppsliga förändringar under graviditeten. Vid styrketräning kan det vara lämpligare att ta något lättare vikter fler repetitioner än för tungt varje gång. Kroppen tyngdpunkt förändras också när magen växer och för några kan det innebära en extra ansträngning särskilt för ryggen och bålmuskulaturen. Egentligen är det endast ett fåtal sporter som brukar avrådas ifrån under en normal graviditet, det kan t ex handla om kontaktsporter med större risk för stötar mot magen. Den som råkar ut för foglossning eller någon annan medicinsk komplikation under graviditeten, t ex högt blodtryck, kan behöva anpassa träningen och kan erbjudas personlig rådgivning via en barnmorskemottagning. Läs gärna mer på 1177/Vårdguiden om fysisk aktivitet under graviditeten: https://www.1177.se/Stockholm/barn--gravid/graviditet/livsstil-och-halsa-under-graviditeten/fysisk-aktivitet-under-graviditeten/
MVH
Sara Hogmark
Mödrahälsovårdsöverläkare
08.55
Klart att man vill sitt bästa för det framtida barnet, men söker man likt mig själv för att få hjälp att ändra sin kosthållning får man inget stöd av vårdcentralen. De är mycket oförstående att man vill gå ner i vikt för att få en hälsosammare graviditet. Deras frågor har varit; Har du fått missfall och tror att det kan bero på din övervikt? eller Har du ens försökt att bli gravid?

Min fråga blir har man erbjudit hjälp när kvinnor har sökt hjälp för övervikt istället för när de väl är gravida? Och samarbetar dessa enheter i landet så att man inte bollas i mellan?

Hej Astrid!

Så tråkigt att du upplever att du inte blivit bra bemött och fått den hjälp du efterfrågat! Primärvården kan skilja sig åt över landet när det gäller hur insatser för levnadsvanor är ordnad. Men i grunden bör du, var du än bor, ha möjlighet att vända dig till i första hand en vårdcentral med den här typen av hälsofrämjande frågor. På några håll finns levnadsvanemottagningar inom primärvården, på vissa håll kan remiss utfärdas till särskild enhet för behandling som t ex dietistrådgivning, beteendeterapi och i vissa fall kirurgi. Du har möjlighet att vända dig till vilken öppenvårdsmottagning som helst i Sverige.

Med vänlig hälsning

Sara Hogmark
08.56
Hej!
Jag har övervikt/fetma enligt BMI redan innan jag blev gravid men är hälsosam i matvanor och är mycket fysisk aktiv, samt tränar. Trots detta skuld beläggs jag och får göra sockerbelastningsprov, eftersom mitt BMI är högt. Detta har skapat oro hos mig, istället för att screena efter aktivitetsnivå och matvanor och uppmuntra det som är bra. Kanske behöver man se över om BMI verkligen är den bästa ”screeningen” för hälsa? En del har en blandat hög BMI av både muskler och övervikt som bidrar till högt BMI, men kanske vikt mig själv har bra värden och låg risk graviditet. Normal BMI behöver ju inte heller innebära att man äter hälsosamt och rör sig?

Hej!

Du har helt rätt i att BMI är ett trubbigt mått och kan vara missvisande beroende på kroppssammansättning och muskelmassa. Det här är något som diskuteras inom mödrahälsovården nationellt, men hittills har man inte kommit på något bättre screeningmått än just BMI. Det är viktigt att rådgivningen hos barnmorskan är individanpassad och att samtalet handlar om mer än BMI. Så bra att du hade en normal sockerbelastning!

Med vänlig hälsning

Sara Hogmark

Vi håller med dig, det finns begränsningar med BMI. BMI säger inget om hur stor andel av vikten som utgörs av fett respektive muskler. Därför blir det ett orättvist mått för dem som har mycket muskler. De får ett högt BMI. Det är viktigt att ta hänsyn till det när man bedömer BMI. BMI fungerar bra i många andra fall.                                                  Att äta hälsosamt och vara fysiskt aktiv är alltid bra. Fortsätt med det!
08.56
Vad räknas som en övervikt när man är gravid? Hur många kg är ok att gå upp?

Hej Martina!

Under graviditeten sker stora kroppsliga förändringar och fler faktorer än mammans vanliga kroppssammansättning kan påverka vad vågen visar. När man diskuterar viktuppgång under graviditeten brukar man utgå ifrån den vikt den gravida har vid första besöket på barnmorskemottagningen. Då detta besök ofta sker i tidig graviditet så är definitionen av övervikt densamma som för den som inte är gravid och den är baserad på BMI-värdet (vikt i kg/längd i kvadratmeter) där övervikt motsvarar BMI 25-29,9 och BMI 30 eller över räknas som fetma. Rekommenderad viktuppgång (enligt WHO) varierar något beroende på vad vikten är i tidig graviditet, där en underviktig person rekommenderas större viktuppgång under gravitet jämfört med en gravid med övervikt. Vid övervikt eftersträvas en viktuppgång på 7-11,5 kg under graviditeten, vid fetma anses det mest hälsosamt att försöka begränsa viktuppgången till max 6-9 kg. Viktnedgång rekommenderas inte under graviditet.

MVH

Sara Hogmark

09.56
Vilket BMI är det högsta man får ha för att få hjälp till en graviditet? Gäller det samma BMI gräns oavsett man behöver IVF eller bara lite "hormonell hjälp"?

Hej Anna!

Det här är en fråga där rutiner kan skilja sig åt beroende på var du bor. Jag kan därför inte ge dig någon exakt BMI-gräns. Det kan upplevas konstigt och orättvist att erbjudande om vård skiljer sig åt i landet. Som vårdtagare har man möjlighet att uppsöka öppenvård även utanför den region där man är bosatt.

Med vänlig hälsning

Sara Hogmark, Mödrahälsovårdsöverläkare Region Dalarna

09.57
Önskar att vården generellt ökade prioriteringen och underlättade för att hjälpa människor med fetma! Finns ens någon sådan ambition?

Hej Anette!

Vi är många som arbetar med det hälsofrämjande perspektivet nom vården och visst händer det att dessa frågor kan behöva stå tillbaka för mer akuta insatser i en tid av begränsade resurser. Nationellt inom hälso- och sjukvården är frågan dock ständigt aktuell. Samtidigt är den här frågan större än något som kan lösas enbart genom insatser av hälso- och sjukvården, det behövs ett samhällsperspektiv med t ex politiska beslut som underlättar en hälsosam livsstil.

Med vänlig hälsning, Sara Hogmark
09.59
Så bra Sara att detta tas upp! Tendensen till övervikt har funnits länge. Viktigt att mammorna lär sig kosthållning tidigt både för sig själva och för barnen. Matvanor ”ärvs” till barnen.
Hej Gun!
Det ligger mycket i det du skriver. Förutom mödrahälsovården så har barnhälsovården en aktiv och viktig roll på det här området. Förutom kloka släktingar och andra i familjens närhet! MVH Sara Hogmark
09.59
Det finns bara en anledning till att övervikt uppstår: man tar in mer energi än man gör av med, vilket oftast beror på dålig disciplin. Individers brist på disciplin ska inte belasta samhället (mödravårdscentraler mm).

EGET ANSVAR!
Många inlägg nämner ord som tröstätning, ångestätning, dålig disciplin, mycket godis och skitmat, lite motion, att inte ta itu med problem och livsföring, att inte bry sig som orsaker till övervikt och fetma. Ta inte för givet att det är så enkelt! Det är mer komplext än så. Det finns många olika orsaker som till exempel arv, miljö, psykologiska faktorer, stress, sömn, läkemedel. Arvet kan göra att man har lättare att lagra energi i kroppen och få en högre vikt.
10.13
Hej. BMI är för mig någoting som betyder ingenting. Jag har ju tränad 3 gånger om veckan under mitt studium (3år) och ättit som diätisten säger. Ändå blev min BMI inte lägre än 25,x. Men om man leta på muskelmass (36%)/ fetmass (30%) balancen, so visade sig att jag blir faktisk friskare än några pers. som ligger inom BMI.
Jag har en physik påfrästande job, är mycket ute, idrotta till, äta hälsosam men ändo inte passa in i BMI.
Nu under graviditäten mar jag super bra och mina blodprov ser jättebra ut. So jag tycker, BMI är misslurande. Det säger ingenting om hur frisk man är.
Hej Dani! Du har helt rätt i att BMI är ett trubbigt mått och kan vara missvisande beroende på kroppssammansättning och muskelmassa. Det här är något som diskuteras inom mödrahälsovården nationellt, men hittills har man inte kommit på något bättre screeningmått än just BMI. Det är viktigt att rådgivningen hos barnmorskan är individanpassad och att samtalet handlar om mer än BMI.
MVH Sara Hogmark
Vi håller med dig, det finns begränsningar med BMI. BMI säger inget om hur stor andel av vikten som utgörs av fett respektive muskler. Därför blir det ett orättvist mått för dem som har mycket muskler. De får ett högt BMI. Det är viktigt att ta hänsyn till det när man bedömer BMI. BMI fungerar bra i många andra fall.                                                  Att äta hälsosamt och vara fysiskt aktiv är alltid bra. Fortsätt med det!
10.53
Smala människor är inte idealet.. Är verksam inom Neonatalvården och där möter Jag alla dessa överviktiga mammor hela tiden.. Mer regel än undantag..
Vi vårdar prematura barn och det är Mkt vanligt att mammorna är överviktiga/feta.. Nä det minskar inte..
Dessutom blir dom fetare under tiden som barnen ligger sina veckor/månader på avd..
Bra att föräldrarna är med sina barn. Lite motion och Mkt godis och skitmat är det föräldrarna lever på under vårdtiden.. Få verkar ens bry sig om sitt leverne. Inte alls konstigt om man föder för tidigt.. Det är en stor riskfaktor i sig.. Samt också vanligt att barnen är större idag som föds..
Inte att glömma alla feta pappor också.. En riskfaktor om man är för överviktig och vill ha barn.. Ändra er livsföring på ngt sätt säger Jag.. Gäller även män som vill ha barn..
Många inlägg nämner ord som tröstätning, ångestätning, dålig disciplin, mycket godis och skitmat, lite motion, att inte ta itu med problem och livsföring, att inte bry sig som orsaker till övervikt och fetma. Ta inte för givet att det är så enkelt! Det är mer komplext än så. Det finns många olika orsaker som till exempel arv, miljö, psykologiska faktorer, stress, sömn, läkemedel. Arvet kan göra att man har lättare att lagra energi i kroppen och få en högre vikt.
10.53
Kanske är det så också att det finns alltför stort fokus på perfekta och smala kroppar och utseenden i samhället idag. Tror många ger upp sina försök att bli pinnsmala, äta hälsokost och träna varje dag.
Vi håller med dig! Det är viktigt att sätta rimliga mål, vara lagom duktig och hitta hållbara vanor som man kan leva med på lång sikt. Det brukar ge bästa resultat.
11.17
Jag gick upp ca 15 kg med varje graviditet. Gick bara ner ca 5 kg efter varje graviditet vilket idag resulterar i att jag är ca 30 kg tyngre än innan barnen kom. Såklart helt mitt eget fel med för mycket kcal in i förhållande till vad jag gör av med dagligen. Jag skulle verkligen vilja ha en kontakt via min Vårdcentral som stöttar efter graviditeter. Ger förslag på bra kostupplägg och lite ”håller i och håller om”. Livet med många småbarn är intensivt och man tappar bort sig själv... Sist på min prioriteringslista kommer jag. Rör på mig som man gör med småbarn. För mig är all övervikt pga kosten. Är extremt noggrann med att mina barn ska vara hälsosamma. Barnen är fina i kroppen och hälsosamma. Men jag skulle behöva lite stöd..

Hej! Jag tänker att du delar den här erfarenheten med många. Det kan vara svårt att hitta tid för sin egen hälsa särskilt när barnen är små. Jag hoppas du kan få stöd via en vårdcentral eller kanske via en sjukgymnast eller ett gym. Fortsätt leta, det är du värd!

11.17
Nej du, "Trött på daltande", det där stämmer inte. Det är många olika faktorer som kan medverka till att en blir överviktig och inte kan gå ned i vikt, inte bara att en har ett för högt kaloriintag i förhållande till ens fysiska aktivitet. Övervikt kan t ex uppstå pga biverkningar från läkemedel, hormonell obalans (vilket kan vara mycket svårt att få ordning på), och/eller att en saknar vissa enzym i matsmältningsapparaten. Gener och kroppskonstitution spelar också in, liksom psykologiska och sociologiska faktorer. Antalet personer som medvetet "väljer" övervikt och/eller kroppslig ohälsa är troligen ganska få. Om det vore möjligt att "välja" vilken kropp en ville ha skulle inte övervikt och fetma vara ett globalt problem.

Jag rekommenderar dig att läsa och ta till dig lite mer moderna publikationer om det nuvarande forskningsläget i fältet. T ex så har BBC gjort flertalet sevärda program om vikt och hälsa, som du och alla "eget ansvar-vurmare" skulle vara betjänta av att se. Allting är inte svart eller vitt.
11.30
Det är naivt att tro att extra samtal om vikt och kost skulle ge någon stor skillnad för blivande mammors vikt.
Det är som om de som redan har viktproblem innan graviditet helt struntar i sin vikt. Dom "tröstäter, ångestäter" för att nu är dom tjocka i alla fall. !
Det som behövs är som med all ångest att ta itu med problemen. VARFÖR tröstäter jag.
Jag har följt så många med samma problemtik i många år.
Gör något radikalt. Det är riskfyllt för både mor och barn. Proppar diabetes mm.
Många inlägg nämner ord som tröstätning, ångestätning, dålig disciplin, mycket godis och skitmat, lite motion, att inte ta itu med problem och livsföring, att inte bry sig som orsaker till övervikt och fetma. Ta inte för givet att det är så enkelt! Det är mer komplext än så. Det finns många olika orsaker som till exempel arv, miljö, psykologiska faktorer, stress, sömn, läkemedel. Arvet kan göra att man har lättare att lagra energi i kroppen och få en högre vikt.
14.12
Trodde Piteå skulle slå Dalarna inte bara kvinnorna men män också är otroligt överviktiga och barn och ungdomar det skrämmer mig. Tror inte att alla tröst äter ect det är mkt också att folk bryr sig inte samt äter för stora och många mål mat varje dag pga de inte fått med sig hemifrån eller i skolan tidigt hur viktigt det är med kost och motion.
Många inlägg nämner ord som tröstätning, ångestätning, dålig disciplin, mycket godis och skitmat, lite motion, att inte ta itu med problem och livsföring, att inte bry sig som orsaker till övervikt och fetma. Ta inte för givet att det är så enkelt! Det är mer komplext än så. Det finns många olika orsaker som till exempel arv, miljö, psykologiska faktorer, stress, sömn, läkemedel. Arvet kan göra att man har lättare att lagra energi i kroppen och få en högre vikt.
18.58
Skuldbelägg och jaga alla med BMI över 23, för vi ska inte se på personer utan statistik som ska ner. Alla feta missköter sig och äter chips o dricker cola o får skylla sig själva. Uteslut feta från samhället så skärper dom nog till sig. Låt de som inte har problemen uttala sig och fortsätta trycka till alla fetton. (Obs ironi)
När fasen ska denna diskussion ta normala proportioner och med en schysstare attityd.
Varför är ätstörningsklinikerna överfulla? Det kan ni ju fundera över istället, alla ni duktiga!!
Hej Anette! Jag tycker du sätter fingret på något viktigt. Ingen ska behöva känna sig skuldbelagd i möte med vården. Barnmorskemottagningar eftersträvar ett samtal baserat på intresse och motivation för att locka fram en stärkande känsla hos vårdtagaren. I Dalarna har mödra- och barnhälsovården ett gott samarbete med en ätstörningsenhet och det tror jag är viktigt och givande för såväl patienter som personal.
MVH Sara Hogmark, Mödrahälsovårdsöverläkare
19.21
Ja men såg man så här många överviktiga för 50 år sedan ?? Nej det gjorde man inte. Så något med hur personer lever idag har en bidragande orsak att det människor är överviktiga. Självklart skall man ha ansvar för vad man äter och att man rör sig o är aktiv. Och det behöver inte vara på gym för att vara aktiv. Vardags motion finns också.
19.28
Jag har fått tre barn och varit överviktig med alla. Tre barn med 2 år och sju månader mellan äldsta och yngsta. Yngsta föddes med akutsnitt i vecka 32 pga moderkaksavlossning. Kan detta bero på min kraftiga övervikt?
Hej Sophia! Kraftig övervikt kan öka risken för olika graviditets- och förlossningskomplikationer, men när det gäller just avlossning av moderkakan så finns inget säkert samband. MVH Sara Hogmark, Mödrahälsovårdsöverläkare