SVT rapporterade · Vad undrar du om EU-valet?

Jätteroligt att så många vill ställa frågor om EU och valet. Tack så mycket till alla som skickat in frågor! Nu avslutar vi chatten med statsvetare Magnus Blomgren.
07.37
I eftermiddag chattar statsvetaren Magnus Blomgren. Ställ din fråga redan nu och få svar efter klockan 14!
14.04
Hej
Jag är intresserad av komplementär medicin och skulle vilja veta hur företrädare för olika riksdagspartier röstat i eu-parlamentet i frågor som berör det ämnet.
@GunnelKarlén - Hej Gunnel. Tyvärr har jag inte så god koll på komplementär medicin, så på så här kort tid är det svårt för mig att svara. Kolla på hemsida votewatch.eu och leta efter omröstningar som du kan vara intresserad av. 
14.06
Nu är statsvetaren Magnus Blomgren på plats. Passa på och ställ dina frågor om EU och valet!
14.06
Vad skulle hända om Sverige lämnade EU?
@Stina - Det är svårt att svara på. Vi ser nu med Brexitprocessen att det är ganska komplicerat. I sak skulle det bli en förhandling om ett utträde och beroende hur det går skulle vi påverkas på olika sätt. Som exportberoende land skulle det förmodligen få konsekvenser på området handel. Även frågor kring vår möjlighet att resa skulle kunna påverkas. Men, återigen, det beror på hur ett utträdesavtal skulle se ut. 
14.08
Hur kommer det sig att EU-länder kan fortsätta få bidrag trots att de inte följer beslut (om att ta emot asylsökande tex). Finns ingen regel mot detta?
@Bosse - Nej, det finns inga direkta regler som bestämmer hur man gör i detta läge. Däremot finns det artiklar som kan användas för att sätta press på länder, men det har ännu inte skett. Det är dock en sak som diskuteras, men det är mycket politiskt känsligt. Idag hindras sådana åtgärder av att fler länder stödjer varandra och det är svårt att få igenom sådan åtgärder. 
14.10
Hur stor inverkan har EU på krav på länder när det gäller migrationspolitik ?
Vad gör EU-kommissionen?
@David - Detta är idag en öppen fråga. Vissa vill att EU ska kunna ta till tuffare åtgärder för att tvinga länder, medan andra menar att detta inte är förenligt med fördragen. Kommissionen försöker driva på för olika lösningar och det finns förslag på att kunna fördela ansvaret mellan länder, men än så länge har det inte gått att komma överens om detta i ministerrådet. 
14.13
Har en fråga angående EUs kompetens. Exakt hur fungerar det? Vilka frågor kan EU besluta om där man idag inte gör det, t.ex. den sociala pelaren? Regleras inte det i fördragen? Vad behövs för att ändra en sådan kompetens?
@Steffe - EUs kompetens (eller makt) variera mellan olika politikområden. Över tid har denna kompetens fördjupats till allt fler områden. Den sociala pelaren är inte reglerad i avtalen utan något som länderna kommit överens om ska vara gemensamma mål på det sociala området. Några partier vill att detta ska tilläggas de befintliga fördragen, vilket skulle göra att EU:s institutioner skulle kunna vara lite mer aktiva på detta område. Idag är detta en av de stora frågorna i valrörelsen. 
14.18
Hur har Sverige som land påverkats av medlemskapet i EU?
@Anders - Oj, det är en svår och stor fråga. För det första vet vi inte vad som skulle ha hänt om vi inte gått med 1995. Det vi vet är att Sverige har tillgång till en marknad med över 500 miljoner människor, vi kan resa fritt inom EU och arbeta på ett sätt som inte var möjligt tidigare. Mycket talar också för att Sverige som exportland tjänat på medlemskapet. Däremot har vår självständiga röst i utrikespolitiken blivit beroende av andra länder, vårt lands oberoende har minskat på andra områden. Å andra sidan är svenska med i beslutande organ inom EU. Som du ser, det är en omfattande fråga att svara på. 
14.19
Hur många är det som får rösta i EU-valet? Hur stor skillnad gör min röst?
@Linda - Ca 400 miljoner människor kan gå och rösta i valet. Din röst är en av dessa. Det kanske inte låter så mycket, men det är ändå ett sätt för dig att visa vad du vill att EU ska göra. Och det är inte en liten sak. 
14.22
På många sätt. Det du handlar i butiker. Om du reser i Europa. Om du vill plugga eller jobba någon annanstans än i Sverige. Därutöver fattar EU-systemet en rad beslut som påverkar din vardag. Allt i från stort till smått. Regler för miljön och så vidare. 
14.26
Det beror lite på hur det går för Grekland. Oron är vad som händer i den lågkonjunktur vi vet att vi står inför. Då drabbas de svagare ekonomierna inom euroområdet svårare (vilket inte enbart är Grekland). Efter krisen i början av decenniet har EU satt in vissa mekanismer som ska försöka undvika en del av dessa problem, men det är långt ifrån säkert att detta räcker. Hur mycket detta kan får kosta (om det blir aktuellt) beror på det politiska läget. Just nu sprider sig stämningar som inte gynnar en mer solidarisk politik vilket kanske indikerar att detta kan bli en svår politisk fråga. 
14.29
Jag bor på landsbygden och jag vill veta hur EU jobbar för att stärka landsbygden? Hur kan jag veta vilka som jobbar för glesbygdsfrågor och vad de gör för att förbättra situationen?
@Malin - Det mesta av EU:s budget går till jordbruksstöd och regionalstöd av olika slag. Således kanaliseras pengar till glesbygd, så också i Sverige. Detta påverkas av budgetprocessen som just nu sker inom EU. I debatten har partierna förhållit sig lite olika i den diskussionen. Ett råd är att lyssna på vad partierna säger och därmed få hjälp att värdera kandidaterna. 
14.31
Hur stor påverkan kommer artikel 13 (upphovsrättsdirektivet) ha på hur vi använder internet? Kan EU komma att begränsa ännu mer av internet i framtiden?
@Jocke - Processen är inte riktigt klar inom EU-systemet. Det handlar om ett direktiv, vilket innebär att det sedan ska införlivas i svenskt regelverk. Det kommer således ta ett tag innan detta blir verklighet för oss medborgare. I vad mån EU kommer göra mer i denna riktning kan jag inte svara på. Det är en viktig och omdebatterad frågan och får du chansen så fråga kandidaterna om hur de ser på denna fråga. 
14.36
Hur fungerar valet av Kommissionsordförande? Blir det kandidaten hos den största partigruppen eller den som kan samla den största koalitionen bakom sig efter valet?
@Uffe - bra fråga och svår att svara på (vilket det kanske inte borde vara). Reglerna kring detta är inte helt klara. Tidigare var det de olika regeringarna som tillsammans fattade detta beslut i Europeiska rådet. Efter valet 2014 ändrades detta och partierna i parlamentet utsåg toppkandidater (spitzenkandidaten). EPP utsåg Jean-Claud Juncker och efter valet så uppstod en dragkamp mellan parlamentet och regeringarna som det förstnämnda gick segrande ur. Inför detta val har partierna återigen utsett kandidater, men det är inte säkert att processen slutar där ändå. Det återstår alltså att se. Det är alltså inte en fråga om att samla ihop en koalition i parlamentet, utan förra gången var det kandidaten från det största partiet. Vi får således se vad som händer. 
@Uffe - 
14.40
Vilka nya åtgärder (alltså inte de redan existerande t.ex. förlorande av rösträtt i ministerrådet) skulle kunna införas kopplat till kränkande av rättsstaten utan en fördragsändring?
@HerrBrisk - Svår men viktig fråga. Detta är i praktiken inte reglerat särskilt tydligt. Det finns möjligheter, som du nämner att begränsa ett lands inflytande i olika institutioner. Därutöver skulle man kunna tänka sig att använda budget och begränsa bidrag (detta har dock inte diskuterats, mig veterligen). Nu kommer dessa frågor behandlas i EU-domstolen och det berör Polen. När vi väl vet vad domstolen säger kommer det säkerligen påbörjas en debatt om vad som kan göras. Problemet är att det är svårt att få konsensus (förutom Polen) i denna typ av frågor (vilket skulle krävas), utan här kan vi förvänta oss att Polen stöds av ett eller flera andra länder. Det blir alltså en svår politisk konflikt. Troligen. 
14.43
Finns det någon politisk vilja inom EU gällande minskning eller reformering av jordbrukspolitiken? I så fall hur ställer sig de svenska partierna till ett sådant förslag?
@Göran - Detta är en fråga där de svenska partierna mer eller mindre är överens. De vill alla att jordbrukspolitiken ska reformeras och liberaliseras. Det rör inte minst jordbruksstödet. Det handlar alltså inte om att minska jordbruket, utan reformera. I grunden reformer som gör att jordbruksproduktionen samlas i större enheter i många länder. Det svenska jordbruket har i praktiken genomgått en sådan process, så det är svårt att säga hur mycket det skulle påverka den svenska situationen. 
14.46
Hur tycker du att partierna i Sverige agerar när det kommer till att skapa legitimitet hos medborgarna gällande den förda EU-politiken?
@Alexander - Jag är ganska bekymrad över situationen. Det största problemet är att vi pratar för lite om den diskussion som varje dag förs inom EU-systemet. Då är det svårt att med en kort valrörelse engagera och informera medborgare om viktiga frågor. Vi behöver partier som förmår länka samman de två nivåerna och företräda den politik som förs på EU-nivå. 
14.49
Vad anser du om de förslag som finns gällande transnationella listor till framtida EU val?
@Leffe - det är intressanta förslag. Hittills har de nationella partierna velat hålla kontroll över detta och inte släppa iväg det till någon paneuropeisk lösning. Jag tror också att så kommer att förbli. Vid något tidigare val har någon partigrupp försökt blanda listor, med ett ganska dåligt resultat. De svenska europaparlamentarikerna är ganska okända och skulle vi ha dem från andra länder så lär detta inte underlätta. En lösning som diskuterats är att upplåta några platser i parlamentet till transnationella listor, vilket skulle kunna vara en kompromiss, men vi får se. 
14.51
Vilka vill lägga ner kärnkraften?
@Marina - Kärnkraften har kommit in i den svenska EU-debatten, men är inte en fråga för Europaparlamentet. I den diskussion som nu förs är det framför allt M, KD och SD som drivit frågan, men det är förmodligen fler som skulle ansluta sig till den linjen om frågan ställdes på sin spets i den svenska riksdagen. 
14.52
Vad krävs för att utesluta ett land ur unionen? (om det går?)
@Jonas - Det har aldrig hänt och det finns ingen klar procedur för hur det skulle gå till. Det finns artiklar som kan användas för att pressa länder, men att utesluta dem är svårare. Det betyder dock inte att det är omöjligt. Det är en politisk fråga och det skulle krävas väldigt mycket för att något sådant skulle hända. 
14.54
Hur tycker du valkampanjerna skiljer sig åt mellan EU-valet och nationella valet?
@Andrea - Partierna är betydligt mindre engagerade i EU-valet och valrörelsen blir också mycket kortare. Det blir också lite "fluffigare" termer av att de konkreta förslagen är färre. Hela frågan om regeringsbildning, som präglar riksdagsvalet, är ju heller inte aktuellt i EU-valet. Det märks också att kunskapen kring partierna och det politiska systemet generellt är mindre när det gäller EU-valet. 
14.55
Hur utser man kommissionens ordförande?
@Arne - Jag har svarat på den frågan i en tidigare kommentar. Bläddra längre ner som finner du det. 
14.57
Vad innebär den sociala pelaren?
@Janne - Det är en överenskommelse om vissa målsättningar på det sociala området. Detta är inte lagstiftning utan länderna får om de vill sträva efter dessa mål. Idag diskuteras i vad mån detta ska inkorporeras i EU-politiken eller inte. 
14.58
Vad skulle den innebära för Sverige att införa Euron?
@Ebba - Det är en svår fråga som skulle kräva en lång utläggning. Några viktiga kommentarer dock. Detta är inte en fråga som är aktuell i detta val. Det är idag enbart Liberalerna som uttryckligen säger att Sverige bör ansluta sig till Euron. frågan är således inte särskilt aktuell idag.  
15.00
Den allra viktigaste frågan enligt mig är miljö- och djurfrågor, men tycker de svenska partierna är för flata i dessa frågor och inget händer. Min fråga är om du vet hur mycket svenska parlamentariker sticker ut i dessa frågor jämfört med andra länder?
@Missan - Vi har och har haft både Marit Paulssen och idag Fredrik Federley som drivit dessa frågor väldigt intensivt. Men detta är viktiga frågor för svenska parlamentariker generellt. 
15.00
Kan jag rösta på ett annat lands kandidat? Om inte, varför?!
@K - Nej, det kan du inte. Valet är såtillvida nationellt.