SVT rapporterade · Marmorstein svarar på dina frågor inför EU-valet

10.51
Vad funderar du på inför EU-valet på söndag? Välkommen att ställa dina frågor till Elisabeth Marmorstein här.
14.20
Vi börjar om ungefär 10 minuter. Fortsätt att skicka in er frågor för Elisabeth Marmorstein att svara på.
14.32
Vi har lite tekniska problem och kommer börja sändningen ca kl 14.40 istället.
14.40
Nu sätter vi snart igång.
15.07
Varför tror du att Feministiskt initiativ har gått så mycket bakåt och ser ut att tappa sin plats i Europaparlamentet?
Elisabeth Marmorstein: Gudrun Schyman har lämnat partiet. Hon var ett stor dragplåster. Då blåste en vänstervind medan det nu snarare blåser en högervind. Det är också svårare att behålla sin plats när man inte sitter i riksdagen eftersom man hamnar i skymundan. 
 
De har inte någon stor chans att komma in eftersom det är så få dagar kvar.
14.43

Anna undrar:

Om Liberalerna åker ur parlamentet - hur kommer det att påverka valet av partiledare?

Elisabeth Marmorstein: I vår senaste mätning låg de på 5 % och då klarar de sig. Det beror på hur partiet tolkar anledningarna till att de åker ur. Om de åker ur och det tolkas som att väljarna straffar dem för samarbetet med regeringen så kan det gynna de partiledarkandidater som var emot samarbetet från början. Dvs Nyamko Sabuni och Johan Persson. Men det kan tolkas på andra sätt, tex att flera andra partier går på val med ett EU-positivt budskap så de inte sticker ut lika mycket som de gjort innan. 
14.44

Marina undrar:

Röstar alla länder på söndag?

Elisabeth Marmorstein svarar: Nej, men de flesta länder röstar då. Valet börjar redan idag då Storbritannien och Nederländena röstar. Irland och Tjeckien röstar imorgon. Slovakien, Malta och Lettland röstar på lördag. Men övriga på söndag så vi kommer inte att ha något resultat förrän kl 23 på söndag kväll. Men vi kommer att presentera vallokalsundersökningar under tiden.
14.47

Anna undrar: Hur mycket kommer debatten om KD:s inställning till aborter påverka stödet för Kristdemokraterna?

 

Elisabeth Marmorstein: Det återstår att se. Det är inte den fråga de vill prata om. Att deras inställning ifrågasätts är besvärligt. Även om det inte är en stor fråga för väljarna så kan vissa välja att inte rösta på KD och det kan då gynna Moderaterna. Och det tar fokus från frågor de vill prata om,

14.49

Peter undrar

Jag tycker att EU är odemokratiskt. Vilka partier vill ha folkomröstningar inom EU?

 

Elisabeth Marmorstein: Fi och MP är mest positiva till folkomröstningar för de vill att beslut fattas så nära medborgarna som möjligt. Andra partier är emot för de tycker det skulle leda till federalism och överstatlighet och dessutom skulle länder med en stor befolkning gynnas av detta. 

14.51

Erik undrar: Hur stor är egentligen EU:s budget och hur mycket betalar Sverige i avgift för att vara med?

Elisabeth Marmorstein: EU:s budget i år ligger på 1700 miljarder. Sveriges avgift är på 41 miljarder. Av det får vi tillbaka 12,5 miljard. Slår vi ut det på samtliga svenskar så betalar vi 2000 kr per person och år.  

14.53
Fråga: Hur ställer sig partierna till en utvidgning av EU?
 
Elisabeth Marmorstein: Mest positiva är L, S och Fi. Medan SD är mest negativa.
14.55
Hej, finns det något parti som vill ta Sverige ur EU? Likt Storbritannien (brexit)
@Edvard - Hej Edvard, inget av de partier som sitter i parlamentet i dag. V och SD har övergivit sitt krav på ett utträde inför det här valet men de är förstås fortsatt de mest EU-kritiska partierna. 
14.55

David undrar: Finns det någon prognos för Partiet Vändpunkt och hur många röster krävs för att komma in?

Elisabeth Marmorstein: Vi har ingen prognos eftersom de ligger så lågt så det går inte att särredovisa dem. I den senaste prognosen från Novus fick övriga partier 1,9% och vi vet inte vad Vändpunkt fått av detta. För att komma in krävs 4%.

15.02
Hur stort inflytande tror du att de nationalistiska partierna i Europa skulle kunna få efter valet? På vilket sätt skulle detta påverka dagens EU?
@Henrik - Hej Henrik, enligt de mätningar som gjorts hittills beräknas de få upp mot en fjärdedel av de 751 mandaten i parlamentet. Det innebär att det kan bli svårare att bygga majoriteter i parlamentet och därmed kan de här partigrupperna sätta käppar i hjulet för vissa beslut Men man ska heller inte överdriva deras inflytande, de är splittrade i många frågor även om de förenas i sin EU-kritik. 
15.11
Till Europaparlamentet, hur många mandat/platser har Sverige tilldelats av totalt? Lika för alla länder ellet folkmängd eller annan fördelning ? - jämfört t.ex. Tyskland & Frankrike?
@Lassie - Hej Lassie, Sverige har i dag 20 mandat av 751. När (eller kanske om) Storbritannien lämnar får vi 21 mandat av 705. Antalet mandat baseras på folkmängd men man använder också så kallad degressiv proportionalitet för att små länder inte ska missgynnas. Ett medlemsland får inte har färre än 6 eller fler än 96 mandat. 
15.17
Hur är den reella makten fördelad i EU? EU-parlamentet är ju det enda som väljs av folket, inte sant? Och där har de största länderna klart mest inflytande. Hur väljs EU-kommissionen och andra maktutövande organ inom EU?
@Roffe - Hej, parlamentet och ministerrådet är EU:s två lagstiftande institutioner. Ministerrådet är representanter frän medlemsländernas regeringar och dem valde vi i Sverige som bekant i höstas. Lagförslag är det bara EU-kommissionen som får lägga och de förhandlas, förändras och accepteras sedan av parlamentet och ministerrådet. Det finns mycket information om detta på tex Europaparlamentets hemsida. Kommissionen består av 28 kommissionärer, en från varje medlemsland, som ländernas regeringar nominerar. De ska sedan godkännas av parlamentet. Parlamentet kan dock bara underkänna kommissionen som helhet, inte en enskild kommissionärskandidat.
15.19
Varför granskar ni inte på SVT Fi för?
Har ni ens läst deras partiprogram?

Ni skall väl ändå vara opartiska-politiskt, eller hur?
@Christofer - Hej Christofer, vet inte riktigt vad du menar. Vi granskar alla partiers valmanifest inför det här valet, även FI förstås. 
15.27
SD har ju strukit Kristina Winberg från sina valsedlar där hon tidigare stod på 4e plats. Men på valsedlar som skickades ut tidigare via post är hon fortfarande med. Vad händer om hon personkryssas på dessa valsedlar och får jättemånga kryss? Kan ”folket” välja in Kristina till EU även om SD-ledningen inte vill det?
@Bert - Hej Bert, nej det är inte möjligt. Partiet har dragit tillbaka hennes kandidatanmälan vilket innebär att de personkryss hon eventuellt får tillfaller partiet.
15.36
Hur ser set ut med Ungerns uteslutande ur EPP? Är det bara tillfälligt? Och isåfall hur länge?
@Danni - Hej Danni, Fidesz har stängts av från EPP på obestämd tid men deras parlamentariker arbetade kvar i EPP-gruppen även efter det. Vad som händer efter valet är än så länge oklart. 
15.37
Nu måste jag tyvärr logga ut för den här gången, tack för era frågor och ledsen att jag inte hann svara på alla. Vi hörs en annan gång!
15.49
Stort tack till Elisabeth Marmorstein som svarat på frågor! En sammanfattning kommer ut snart.