SVT rapporterade · Blodgivarna blir allt färre – varför låter du bli?

Här kan du skriva om hur du resonerar kring att ge blod. Dela med er av era tankar!
10.57
När jag försökt tidigare så har jag inte fått för att jag idrottat på för hög nivå, det medförde risker för mig. Vet inte om det fortfarande gäller
10.58
Jag ger blod för att få smörgåsar, dricka och annat gott. 😊 Sen trisslotter.
11.06
Det är ganska svårt att bli blodgivare om man inte är ultimat fysiskt. Kanske därför folk undviker att ge blod? Gör det lättare för oss att ge blod.
11.09
Skulle absolut vilja ge blod! Pga att jag är man och gift med en man måste jag dock leva i celibat i 12 månader för att få ge blod. Tycker det är en regel som borde ändras! Sexuellt risktagande beteende finns hos alla oavsett sexuell läggning.
11.09
Har en defekt på mitt blod, som gör att det inte koagulerar som det ska, så jag antar att jag är diskvalificerad till att ge blod.
11.09
Jag skulle mer än gärna ge blod men får inte pga ett förlegat regelverk kring detta.
Skulle de se över reglarna till mer inkluderande hade fler lämnat blod.
11.09
Det är en liten insats av mig som kan betyda mycket för någon annan.
Karma
11.09
Skulle gärna, men blodvärdena ligger precis under gränsen tyvärr. Är man inte rädd för nålar och frisk så finns det ingen anledning att låta bli. Om du eller någon du älskar en dag skulle behöva blod så är du nog tacksam att någon där ute tog sig tiden att donera.
11.10
Jag har gett blod i 3 år nu, jag är ryggmärgsdonator och organdonator, jag tycker det bör bli obligatoriskt för svenska medborgare att bli organdonatorer, ryggmärgsdonatorer och blodgivare sen kan man göra medicinska undantag men om man inte är en organdonator så bör man inte få ett organ
11.10
Har varit blodgivare rätt länge, men när jag passerade pensionsåldern gick värdena ner och då får man inte fortsätta. Skulle gärna fortsatt för jag kände intet obehag av att dela med mig av mitt blod och jag vet ju att det så väl behövs.
11.11
Jag ger blod, men funderar ändå över om det är bra för mig egentligen. Jag ger gärna blod, men känner ibland att det ger en onödig stor påfrestning på kroppen som man inte behöver som småbarnsförälder utsatt för mycket virus och annat.

Vill ifrågasätta varför kvinnor och män ger lika mycket, 4,5dl varje gång. Vi har olika mycket blodvolym och borde ge olika mycket. För mig känns det som att kvinnor som så ofta annars får stå tillbaka för enhetliga system där mannen är norm.
Visst, kvinnor ger bara blod 3 gg om året istället för 4, vilket jag tolkar som att vi behöver längre tid på oss att återhämta oss, eftersom man tar "lite för mycket" blod från oss. Hade ju varit bättre att ta mindre.

Jag får heller inga bra svar när jag frågar blodcentralen när i menscykeln det är bäst att ge blod. De verkar inte veta, ibland verkar det som att de inte får rekommendera något.
11.16
Jag har tänkt i flera år att man borde ge blod, men aldrig tagit tag i det. Varför vet jag inte riktigt. Det är väl den mänskliga latheten.
Men i år, då är det dags! Om inte annat innebär det ju gratis hälsokoll på någon nivå.
11.17
Hej! Jag är givare men har för låga blodvärden,jag undrar om det är farligt att lämna ändå ??Om jag säger det är ok ? eller är det inte bra att lämna ?
11.21
Det måste bli lättare att lämna blod. jag hade lämnat blod om jag kunde gå till vårdcentralen som ligger nära mitt hem.
11.21
Gör så att alla blodgivare får högre status i samhället. Kanske mera ersättningar, gratis läkarkontroller, eller andra förmåner för att man ställer upp.
11.21
Har känt mig dålig efter att jag lämnat blod. Vore bättre om man kunde lämna halva mängden istället.
11.31
Hej,tänkte bli blodgivare, men min ålder satte stopp
(65år).Synd.
11.31
Hej, har varit blodgivare i nästan 20 år men efter att jag haft cancer och blivit behandlad blir jag nekad. Trots att jag enligt sjukvården nu klassa som frisk och fri från cancer. Varför ?
11.35
Jag ger blod för att det helt enkelt är det minsta jag kan göra för en annan människa, man räddar bokstavligen liv! Så enkelt, snabbt och smidigt som det går så kan jag inte förstå varför inte alla gör det. Jag har varit blodgivare sen jag var 22 år, nu 29. Tänk om man själv nån gång kommer behöva en bloddonation? Då vill man ändå hoppas att det finns goda medmänniskor därute som gett sin tid till detta...
11.35
Om du har möjlighet att ge blod och du förväntar dig att få blod så borde saken vara ganska enkel va? Ge blod. På blodcentralerna är man mycket noggrann med blodgivarnas hälsa och man uppmanas att sätta den i första rum, dvs du ger inte om du känner dig sjuk eller trött. Det ger en stor inre tillfredsställelse att ge blod. Man får fika, present (om så önskas, bra utbud dessutom) och uppmuntran genom sms när blodet kommit till användning.

Det som kunde bli bättre från sjukvårdens sida är att förenkla processen med att ge, lite mer flexibla tider och mer drop-in möjlighet.
11.36
Jag är fd blodgivare och har slutat då jag känner att det är alldeles för stor risk att mitt blod används vid traumavård av skottskadade kriminella. Låter kanske omänskligt, men jag vill att mitt blod går till faktiskt behövande, inte ett mer eller mindre självförvållat behov.

Även mängden tycker jag man borde kunna påverka.

11.36
Hej, jag har nu lämnat blod 99 ggr! Har aldrig haft problem efter givandet, snarare har det varit en behaglig stund och ett mycket trevligt bemötande. Min uppmaning, lämna blod och därmed göra lite nytta.
11.43
Skulle gärna lämna blod, men pga. min homosexuella läggning kan jag inte.
11.43
Varför är åldersgränsen 60? Låter som att sjukvården inte hängt med i utvecklingen.
11.50
Har gett blod många ggr, men fick göra avbrott vid vissa utlandsresor och därefter kommit ”ur rytmen”. Tror att man skulle behöva öka ersättningen. Förut var argumentet att missbrukare skulle lockas av just en högre ersättning, men man kan ju tänka sig annan ersättning än kontanter etc. Någon form av sjukvårdscheck som gör det billigare att gå till doktorn kanske?
11.50
Om man får välja mellan att ge blod eller att må så dåligt att man måste ta emot blod, då är det lätt att välja !!
12.47
Det tog mig många år innan jag bestämde mig för att bli blodgivare. I slutet av förra året blev jag det. När jag fick meddelandet att mitt blod har använts fick jag en euforisk lyckokänsla. Att ge blod är en solidarisk handling.
12.48
Jag har lämnat blod och plasma över 250 gånger i mitt liv. Jag mår toppen och känner mig till och med lite piggare efter en tappning. Men under denna långa period så har reglerna ständigt skärpts för oss blodgivare. Minimivärdena har sänkts och nya mätmetoder har inneburit att det har blivit svårare att lämna blod. Jag har sagt förut att jag känner mig sämre när jag går därifrån än innan. Inte för att jag verkligen gör det utan för att personalen hävdar det. En gång fick jag inte lämna blod för att jag hade ont i armen efter lite snöskottande. Då hade jag hade då inget problem med att lämna blod, bara personalen. Jag har aldrig någonsin mått dåligt av att lämna.
12.48
Ja, om jag inte döms för mina "sjukdomar".
Har sedan 96 HIV och går idag på bromsmedicin som räknas som "smittfri HIV".
Tyvärr så kan jag inte ge blod p g a detta...
12.48
Tyvärr kan jag inte lämna blod. Jag är anemisk till att börja med, precis som en stor del av alla menstruerande kvinnor. Äter kontinuerligt järntillskott för att komma upp i normala järnnivåer.
12.48
Ärligt talat; Det är faktiskt oanständigt att räkna med att andra människor ska göra mer än vad man själv är beredd att ta på sig. Förväntar man sig att det ska finnas blod åt en själv om behovet uppstår, ja då får man faktiskt se till att också vara givare om man kvalificerar sig. Det borde vara en självklarhet. Speglar kanske tidsandan att många tycker sig ha rätt till en massa, men inga egna skyldigheter.
12.48
Många män skulle säkert bli blodgivare om de också fick ett PSA-test en gång om året.
12.48
Om det är sådan brist på blodgivare kanske man ska se över de homofoba reglerna. HELT vansinnigt och omodernt. Kommer inte lämna blod innan det är åtgärdat trots att det ej drabbar mig personligen.
13.01
Skulle gärna lämna blod men eftersom jag är bög får jag inte - trots att jag är frisk gift och monogam
13.01
Jag skulle gärna ge blod men har haft malaria så jag kan tyvärr inte.
13.01
Jag skulle absolut kunna tänka mig att ge blod, tyvärr har jag en sjukdom som förhindrar det. Jag tycker det är en självklarhet men tyvärr inte så lättillgängligt för alla. Innan jag blev sjuk försökte jag ge blod men det kom för lite så det gick inte av den anledningen.
13.01
Jag mår dåligt efter att ha lämnat blod, kände mig väldigt försvagad och matt. Därför slutade jag.
13.12
Varför får vi som är 60+ och mår bra inte lämna blod?
13.12
Jag har lågt blodvärde
13.12
Jag får inte ge blod på grund av min läggning.
13.15
Vad betalar dom?
På geblod.se som är ett kommunikationskoncept för Sveriges blodverksamheter skriver man följande: Det finns olika lokala rutiner, men i allmänhet får man inga pengar. Oftast får blodgivaren en gåva eller ett presentkort.
13.17
Jag gav blod i många år men fick fel på levern och får nu inte längre ge blod
13.33
Jag har den ovanliga gruppen av blod och borde verkligen ge blod. Men i dagens stressiga vardag och krångla ting man måste göra för att göra det ställer till det. Det borde vara lättare och är det brist så borde det kanske ges bidrag för dom som lämnar blod? (Det är mycket annat saten kastar bidrag på som är rent idiotiskt). Varför inte ge en summa i pengar till dom som är redo att bidra och kan? Trotts allt så är brist och man kan bara få tag på denna råvara genom att tappa folk på det. Kan man finansiera andra saker som sagt så borde staten se över att göra detta i denna fråga med. Det har ett värde och stor mening och skulle råda bot på bristen.
13.33
Jag skulle gärna bli blodgivare om jag fick. Jag är diabetiker och har i alla fall tidigare fått beskedet att jag inte får pga det. Känns som en förlegad regel...
13.33
Jag lämnar blod. "Ersättningen" borde dock vara bättre, som blodgivare borde man t.ex. få rabatt för tandvårdskostnader inom landstinget.
13.34
Jag gav blod ett tag men slutade på grund av att jag blev dålig i magen av järntabletterna
13.34
Jag vill gärna ge blod, men när jag försökte fick jag beskedet att mina blodkärl är för små för nålen och kommer helt gå sönder. De rådde mig att komma tillbaka efter ev graviditet. Så jag skrev upp mig som benmärgsdonator så jag kan bidra på något sätt iaf!
13.34
Jag har nålskräck. Skulle gärna ge men får panik av tanken att ha en nål i armvecket tyvärr.
13.34
Hej
Jag har gett över 25 liter blod.
Det har varit bra för min hälsa.
Rekommenderar alla som kan
och vill att besöka närmaste
blodcentral. ❤️
13.34
Som regelbunden blodgivare borde få göra ett mindre skatteavdrag, man gör något för samhället utan i stort sett få något tillbaka, det tar tid att ge blod, inte konstigt att färre ställer upp.
13.34
För gammal 70, har haft cancer. Har tidigare gett i många år sedan 16 års ålder, men ådrorna de stack i blev så hårda så de började sticka i händerna och då tyckte jag att det kunde vara nog.
13.40
Jag tycker att det är min plikt som frisk och kry att bidra med det jag kan
13.57
Är blodgivare, men har inte givit blod, sedan man la ner blodgivningen i Södertälje. Ville ge blod när blodbussen kom, men vänta ute i regnet var inte något alternativ. Att åka till Södertappen på södermalm är för långt bort.
14.13
Eftersom jag lever i ett sammkönat förhållande så får jag inte ge blod förrän jag avstått sex i ett år. Levt ihop med min partner i snart 4år.
14.23
Jag har dåliga värden och får inte ge blod. Testade en gång iaf men blev sen sängliggandes i 2 veckor.
Jag hoppas att det blir bättre för jag vill ge blod, jag tror det bara är hälsosamt att byta ut lite blod då och då!
14.33
Har varit blodgivare tidigare men efter min canceroperation har jag blivit portad, tråkigt detta bör det vara en medborgerlig plikt dessutom så mår man bra efteråt.
14.34
Skulle gärna ge blod men har blodvärden som avviker från det normala och man vet inte vad det beror på och med diagnosen ”sjukdom i blod och blodbildande organ, ospecificerad” är jag är nog inte lämplig som blodgivare.
Försökte bli givare när jag var yngre men då gick det inte pga att jag använde ögondroppar mot allergi, vad som var problemet med de ögondropparna vet jag inte.
Kan iallafall bli organdonator.

14.34
Pga rikliga menstruationer blir blodvärdet för lågt. Äter kontinuerligt järntabletter för detta så jag mår bra, men får ej ge blod.
14.46
Har haft låga blodvärden och blir en kallad längre men vill fortsätta ge blod.
Kan jag ända åka till en buss o försöka?
14.46
Jag skulle gärna lämna blod, men jag tänker inte leva i celibat i ett helt år för att göra det. Reglerna för att bli blodgivare måste ändras så att samma regler för sexliv gäller oavsett vem du har sex med. Om det sen innebär att män som har sex med män får tre månaders karenstid om de skaffar ny partner, eller om "heterosexuella" får en karenstid på 12 månader från senaste tillfället de över huvud taget hade sex, det låter jag vara osagt – men jag misstänker att det sistnämnda skulle få blodgivningen till nästan noll-nivå.
14.46
Jag har varit blodgivare och skulle gärna ge blod igen, men för att det ska fungera praktiskt så skulle jag behöva ge blod på kvällstid, blodbuss på torget i Södertälje fram till 18 fungerar inte. Förslag: ställ upp bussen på kvällstid vid en p-plats så att man kan ta sig dit med bil.
15.01
Jag var blodgivare, men mina kärl stängde sig efter ca 3 dl och det slutade droppa. Efter att de slängt mitt blod för andra gången för att jag inte fyllde upp påsen slutade jag komma.
15.06
Jag var bloddonator förut, men får tyvärr inte längre donera blod på grund av att jag har levt i ett samkönat förhållande. Skulle gärna donera igen en dag.
15.34
Har haft malaria, då får man aldrig ge blod igen.
16.09
Har järnbristanemi och alldeles för lågt Hb (blodvärde) pga vegetarisk kost. Därför får jag inte ge blod.
16.09
Tänker inte leva i celibat, eller ljuga, för att få lämna blod. Men eftersom sjukvården (Socialstyrelsen) bedriver diskriminering så blir det inget blod. Lämnade blod i många år innan denna diskriminering trädde kraft.
16.10
Jag slutade ge blod när jag fyllde 60 på grund av kostnader. Blodcentralen sa att blodtrycket var för högt, vid kontroll på vårdcentral var det ok 125 kr för varje besök