SVT rapporterade · Europa har röstat

Till Android-användare: På grund av tekniska problem rekommenderar vi användare av Android-appen gå till Google Play och uppdatera till den senaste versionen av appen.
Här kommer en uppdaterad version av den nya partigruppsindelningen i EU-parlamentet, utifrån preliminära resultat. Jämfört med tidigare har S&D, De gröna och EFDD tappat några ledamöter. ALDE, EPP och ECR har vunnit några extra stolar.
 
11.43
Hej och välkomna till vår direktrapportering inför EU-valet! I dag samlar vi in röster och frågor från hela landet! Våra experter Mats Knutson, Erica Bjerström, Henrik Ekengren Oscarsson och Göran von Sydow guidar er genom de viktigaste och svåraste frågorna.
11.43
Skicka gärna in egen fråga eller lyssna på vad andra funderar på!
11.54
VÄXJÖ: Therese Hällstrand, 33, från Alvesta tycker att vård och skola är viktigast.
 
 
11.54
SÖDERTÄLJE: Oskar Gottfridsson är 18 år och student. Han undrar:
-Kommer EU utveckla kärnkraften? Är det i så fall generation tre eller fyra?
11.57
Varför har Sverige så få platser i parlamentet? Borde de inte bli fler om Storbrittanien försvinner?
Om/När Storbritannien lämnar får Sverige ett mandat till (21)
11.58
BORLÄNGE, Thongwan Phoonamtao:
”Integration, utbildning och miljö är dem viktigaste frågor för mig. Jag tänker på mina barns framtid.
11.58
Hej! Vilket parti ska man rösta på om man vill att Sverige ska gå ur EU?
@Sanna - Såväl SD som V har utträde ur EU i sina partiprogram. Men de har valt att ligga lågt med utträdesfrågan inför EP-valet 2019
11.59
Vilka partier har högst ambitioner med att sänka utsläppen i EU?
Alla partier är överens om att utsläppen måste ner till noll men man är inte överens om hur snabbt det ska gå och hur det ska gå till.  EU-kommissionen har föreslagit att EU ska vara klimatneutralt  till 2050. Det är bara åtta EU-länder har anslutit sig till EU-kommissionens förslag så det ger en aning om spännvidden inom klimatpolitiken på EU-nivå. Vill du se vilka förslag som olika kandidater stöder  så gör gärna SVTs valkompass.
  
12.00
VÄNNÄS: Sonia Olmedo tycker att miljö och familj är viktiga frågor .
12.01
Varför rapporteras det så mycket om klimatet just nu innan valet? Speciellt av er på SVT är det en kris eller är det egentligen bara media som överdriver
@Leo - Miljö och klimat har varit högre på den politiska agendan vid EU-val jämfört med Riksdagsval. Orsaken är att många väljare bedömer att miljöfrågorna är en fråga där EU-samarbete behövs. 
12.02
Om Storbritannien lämnar EU så får ju Sverige inte 20 utan 21 platser i EU parlamentet, hur räknar man ut vem som får den platsen?
Mandaten fördelas proportionellt efter befolkningsstorlek. 
12.03
LULEÅ, Linn Ståhl, 28 år, tycker att miljö och abort är de viktigaste frågorna i EU-valet.
 
12.05
LULEÅ: Petter Eriksson "Det är viktigt att vi inte nedmonterar EU"
 
12.11
I vilka fler EU-länder drivs frågan om ett EU-exit? Eller är det bara Storbritannien? Finns det någon risk att fler lämnar?
@Oscar - Efter Brexit var det många som undrade om det skulle inspirera exit i andra EU-länder. Men det fick precis motsatt effekt. Utträdesopinionen har svalnat i alla andra länder efter Brexit. I Sverige, till exempel, har andelen som vill lämna EU aldrig varit så låg (Källa: SOM-institutet).
12.14
ALVESTA: Sara Fredriksson, 28
 
12.17
Vilken riktning är EU på väg mot: Som USA med delstater och ifrån suveräna stater?
Robert Johansson 37 år Göteborg
12.18
SKELLEFTEÅ: Gunilla Bäckström har kollat upp partiernas inställning i miljöfrågan.  
12.19
Hur tror du att det kommer att gå för Alternativ för Sverige? Kommer beslutet att neka dem att sända sin TV-reklam i TV4, som SVT uppmärksammade, att påverka deras valresultat?
@Josef - AfS särredovisas inte i opinionsmätningarna så det är svårt att veta hur det går. I riksdagsvalet fick AfS 0,3 procent av rösterna. 
12.19
Vad händer om ingen i EU röstar? Sitter parlamentet kvar?
Lyckligtvis har många redan röstat. I Sverige har redan var femte röstberättigad väljare redan röstat. http://richardsvensson.se/snes/samples/charts/line/ 
12.21
Är det värt att rösta på Vändpunkt? Hur tror ni att deras ställning kommer att vara efter valet och hur kan jag hjälpa fram deras politik?
Vändpunkt särredovisas inte i opinionsmätningarna så det är svårt att veta hur det kommer gå. Det betyder att vi för första gången på länge inte har ett nytt parti som utmanar de andra (tänk Junilistan, Piratpartiet, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ som varit utmanarpartier i gångna EP-val)
12.25
Finns det någon app eller hemsida där man kan följa svenska parlamentariker och se vilka som röstar och hur? Det skulle vara bra att se vad de står för och är med på omröstningar.
votewatch.eu är en sajt där du kan se voteringar från Europaparlamentet. Sen gör olika intresseorganisationer olika sammanställningar av hur partigrupper och ledamöter röstat.
12.26
Kan man rösta i vilken lokal som helst i valdagen? Om man inte befinner sig i sin hem kommun.

Ja du kan förtidsrösta även på valdagen, så du måste inte vara i ditt valdistrikt. Läs mer på Valmyndighetens hemsida (www.val.se) 
12.27
Varför tror ni gröna partier i Nederländerna och Irland går framåt?
Miljöfrågorna ligger högt på den politiska dagordningen i de flesta länder inför EP-valet. När partier har sina hjärtefrågor högt på dagordningen tenderar det att gynna dem. 
12.29
På hemsidan Europeelect kan du följa inströmningen av valresultat från alla länder. De gör också en projektion för hur det nyvalda Europaparlamentet kommer att kunna se ut. 

Live Projection: EU Election Result - Europe Elects

Europe ElectsThe next elections to the European Parliament will be held 23–26 May 2019. This page displays the latest polls and projections for all countries in the European Union. The first official preliminary election results will be published Sunday night. Before this, we will live-update our projection with polls, exit polls, initial results and official projections. …
12.29
Alvesta: Sevdalina Desseva 28 år, vill vara med och påverka, men tycker inte att valet känns lika viktigt som det ”vanliga” valet.

12.29
Om man röstar blank var går denna röst till.
Blankröster särredovisas i Valmyndighetens protokoll men de ligger inte till grund för beräkningar av partiers röststöd eller mandat. 
12.30
Frågan vad som händer om ingen röstar i EU var förstås hypotetisk för att förstå hur systemet fungerar. Jag förstår givetvis att det är högst osannolikt att det inträffar.
Jag förstår det. Jag tror inte att det finns någon beredskap för en situation där INGEN väljare lägger någon röst. 
12.32

VARBERG: 29-åriga Kristoffer Ketola har precis lämnat sin förtidsröst.

”De viktigaste frågorna för mig är energipolitik och migration. Båda frågor påverkar stora delar av samhället. Vi står inför en stor energiomställning, men det känns som att de tekniska aspekterna lämnas ute från politiken och debatten präglas mer av känslor än vad som är praktiskt möjligt”.

Enligt prognosen röstar fler människor i EU-valet i år jämfört med tidigare år, varför tror du att det är så?

”Jag tror riksdagsvalet har spelat en stor roll, att det blev en utdragen process. Ofta dör samtalet i september, men nu har det gått hand i hand med EU-valet”.

12.32
Hur kan Adaktusson rösta emot KD:s linje i Abortfrågan? Är EU-ledamoten en "frifräsare" som i slutändan kan tycka och rösta utan hänsyn till sitt partis uppfattning!?
@MickeFant - Nej, man kan inte kalla en Europaparlamentariker en frifräsare. Han eller hon förväntas följa den egna partilinjen. Ebba Busch Thor har ju också ifrågasatt Adaktussons sätt att rösta i vissa abortfrågor, vilket kan tolkas som att hon håller med om att han drivit en linje som inte partiet står bakom. 
12.32
Hur stor andel från Sverige beräknas rösta? Högre än 2014?
Sist var det 51,1 som röstade i EP-valet. Inströmningen av förtidsröster har varit klart högre än sist, så jag tror att vi kommer få ett valdeltagande nånstans mellan 50-55 procent. Om inget ovanligt händer idag eller i morgon går vi mot ett nytt svenskt rekord i valdeltagande i ett Europaparlamentsval 
12.33
Ett flertal partier vill säkra EUs yttre gränser, betyder det att Sverige måste öka sin gränskontroll mot Norge?
Nej Sverige äger frågan om sitt eget gränsskydd. Ingen annan kan tvinga oss att bygga stängsel mot Norge.
12.33
MALMÖ: Barbro Granstedt från Helsingborg ska rösta med sin familj på valdagen imorgon, för det är tradition. Viktigast är kvinnofrågor och mänskliga rättigheter.
12.35
Varför är inte Piratpartiet inbjudet i SVT's EU-vals övervakning? De ska ju trots allt särredovisas på valnatten och ser ut att få ett antal mandat runt om Europa.
@Nyfiken - I SVT:s valprogram medverkar företrädare för partier som sitter Europaparlamentet. Vi tillämpar samma princip som i riksdagsvalen. Piratpartiet har inga mandat i Europaparlamentet och är därför inte representerade i våra utfrågningar och debatter.
12.35
SORSELE: Emelie Linder Öberg undrar: -Vad gör EU för oss i inlandet, och vad kan de egentligen göra?
 
EU har inom ramen för sammanhållningspolitik och regionalpolitik möjligheter att ge stöd till inlandet. Nästa flerårsbudget håller på och förhandlas just nu och kommer beslutas inom det närmaste året.
12.38
Hej! Vilket eller vilka svenska partier ingår i centre-right falangen i EU?
EPP (centre-right); här ingår Kristdemokraterna och Moderaterna. Alla svenska mandat för dessa båda partier stärker alltså denna partigrupp i Europaparlamentet. 
12.40
Vad är det främsta som skiljer Vänsterpartiet och Miljöpartiet åt i deras klimatpolitik?
Botanisera själv genom att göra partitester och valkompasser. SVT har en: https://valkompassen.svt.se/ 
Det finns en europeisk också: https://euandi2019.eu/survey/default/EN 
12.41
LYCKSELE: André Brännlund berättar att han har drabbats av politikerförakt. 
12.41
SÖDERTÄLJE: Ulla Miller, pensionär, undrar:
-Vad gör EU för att behålla freden?
Hej Ulla!
 
Hela EU brukar betraktas som ett fredsprojekt, det bildades efter andra världskriget utifrån en tanke att länder som handlar med varandra  krigar inte mot varandra. Sen dess har det inte varit några krig mellan medlemsländer i EU.
Idag så anser  en majoritet av EUs medlemsländer , ledda av  Tyskland och Frankrike att EU måste fördjupa sitt militära samarbete för att fortsätta kunna vara en garant för freden. Deras analys bygger på en allt instabilare omvärld , med president Trump som skrotar multilaterala avtal, med Kina som har stormaktsambitioner och Ryssland som bedriver desinormationskampanjer för att påverka valresultat i Europa. Därför måste länder i EDU samordna och effektivisera sitt militära försvar för att kunna göra sig gällande globalt. Detta är partier på vänsterkanten och högernationalister emot. De vill inte att EU ska ha den militära kapaciteten, de vill att länder ska sköta sitt försvar själva och att det är diplomati istället för vapen som ska säkra freden.
 
12.42
SÖDERTÄLJE: Pablo Muñoz, 29 år, undrar:
-Varför kan inte EU lösa migrationspolitiken? Det är så många jag känner som har blivit så dåligt behandlade av den politik som finns idag.
En viktig anledning till att EU inte gjort mer inom migrationspolitiken är att medlemsstaterna vill så pass olika saker. Vissa länder vill se mer av gemensam politik medan andra blockerar dessa försök.
12.43
Står du och väger mellan två alternativ inför i morgon? Använd någon av de valkompasser som finns. SVTs hittar du här: 

Valkompass EU-valet

SVT NyheterTesta dina åsikter mot partier och kandidater. Gör SVT:s valkompass för EU-valet 2019.
12.43
Varför är frågan om jordbruksstöd inte större i Sverige? Har vi glömt förra sommaren och hur nöjda vi är med svensk matkvalitet?
@Robban - Vi är mindre sentimentala i Sverige när det gäller jordbruk än i flera andra EU-länder. Innan Sverige gick med i EU hade faktiskt jordbrukssubventionerna avskaffats helt i Sverige, men genom EU-inträdet återinfördes de igen. Jordbruket som näring utgör också en betydligt mindre del av den totala ekonomin i Sverige än i många andra europeiska länder. Det är kanske den viktigaste förklaringen till att jordbruksstödet inte får mer utrymme i den svenska debatten.
 
12.46
12.47

VARBERG: Erik Ekelundh, 22, lämnade sin röst tidigare idag.

”Klimatet och migrationspolitiken är viktigt för mig. Det är de frågorna som ligger mest i tiden - både klimatkrisen och migrationskrisen”.

Enligt prognosen röstar fler människor i EU-valet i år jämfört med tidigare år, varför tror du att det är så?

”Jag har läst mycket om valet i media. Det känns som människor bryr sig mer överlag. Det händer mycket i världen just nu, och det är dags att bry sig”.
12.48
Finns det nån länk där man ser hur man beräkna vem som får mandaten utifrån poll of polls?
Ja. Valmyndigheten har en mandatberäkningsapplikation https://data.val.se/valsimulator/?l=ep2014&r=2018E&v.0.r.1=10&v.0.r.2=10&v.0.r.3=10&v.0.r.4=10&v.0.r.5=10&v.0.r.6=10&v.0.r.7=10&v.0.r.8=10&v.0.r.51=10&v.0.r.53=10&v.0.r.9995=10&p.3.n=L&p.51.n=FI&p.53.n=PP&y=1790
12.48
Vi har blivit sjuka och kan inte komma iväg och rösta. Kan man rösta på nätet? Och har ingen som kan hjälpa oss..
@HelenaBergström - Nej, det går inte att rösta på nätet. Som du beskriver läget måste ni ta er till en vallokal. De håller öppet till söndag kväll kl 21.00. Skälet till att det inte går att rösta på nätet är att ett sådant system inte anses tillräckligt säkert, och att rösthemligheten inte går att garantera.
12.48
SÖDERTÄLJE: Oskar Gottfridsson är 18 år och student. Han undrar:
-Kommer EU utveckla kärnkraften? Är det i så fall generation tre eller fyra?
Hej!
 
Detta har blivit en stor fråga bara de senaste månaderna. Egentligen är kärnkraft ingen EU-fråga, det är upp till varje medlemsland att bestämma över sin energimix. Men det är samtidigt så att EU har en gemensam myndighet i Euroatom, som slår fast riktlinjer kring säkerhet. Moderaterna vill fördubbla EUs forskningsanslag för att utveckla just fjärde generationens kärnkraft som du nämner ( vilket innebär att man återanvänder uranet flera gånger så att avfallet inte blir lika strålningsintensivt).  M vill också exportera kärnkraftsel mellan länder. Andra partier som MP och V vill inte se kärnkraft som alternativ utan satsar på förnyelsebart som vind och sol - här finns förslag om att kunna lagra vind-och solel genom att omvandla det till vätgas.
12.49
SÖDERTÄLJE: Siv Lyreborg, pensionär, undrar:
-Varför är debattklimatet så hårt? Jag tycker mest att de bara smutskastar varandra.
Graden av konflikter och tonläge kan variera över tid. Många har bilden av att debattklimatet blivit hårdare, inte minst på de sociala medierna. När många partier slåss om utrymmet och är pressade inför ett val där de kanske inte alltid får fram vilka politiska skiljelinjer som finns kan det bli att de höjer tonläget istället för visa på skillnader.
 
12.51
J
 
JÖNKÖPING:  Sinnikka Saukkonen känner sig inte insatt nog för att rösta i EU-valet.
12.52
Finns det något riksdagsparti som arbetar för ett utträde ur EU?
Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har svenskt utträde i sina respektive partiprogram. Inget av partierna driver dock frågan aktivt utan talar åtminstone för tillfället mer om att reformera EU inifrån. Detta ska nog ses mot bakgrund av en påtagligt positiv EU-opinion i Sverige.
12.53
Alvesta: Christian Nilsson 38 år kommer inte rösta därför att han vet för lite och är dåligt insatt i vilka frågor som är viktiga.

12.54
Varför finns det inga motståndare mot eu med i debatterna? Alla är för EU...
@Tommy - Två svenska partier Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har inskrivet i sina program att Sverige ska lämna EU. Trots detta driver de inte denna linje idag. Förklaringen är att de tror att det är en död fråga. Stödet för ett svenskt EU-medlemskap har aldrig varit så stort i Sverige som det är idag.
12.54
Går EU emot regeringsformen där det står att all offentlig makt i Sverige utgår från folket?
Nej. EU samarbetet regleras också i Regeringsformen. https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/kungorelse-1974152-om-beslutad-ny-regeringsform_sfs-1974-152
12.56
Vad är nyttan med EU?
Dyrt för varje land.
Hur skall flera länder kunna komma överens, när inte ett land kan.
Vi ser vilken soppa det har blivit av Brexit.
Om 10 år finns inget EU längre
Jämför snöskottning och samfällighet. Människor tenderar att samarbeta i frågor där det blir dyrt eller opraktiskt att agera helt på egen hand. 
12.56
Varför är sociala pelaren frågan så infekterad.
Trodde KD skulle stå upp för allas lika värde så hur tänker dom där
I den svenska debatten har den sociala pelaren omtvistat framförallt därför att partierna gör olika bedömningar av huruvida pelaren kommer medföra mer bindande lagstiftning på EU-nivå. KD menar att det finns en risk för detta och tycker att dessa områden bör beslutas av medlemsstaterna själva. Andra partier menar att pelaren är mindre förpliktande och att EU:s befogenheter på området styrs av fördragens ramar.
12.57
Borlänge: Amalia Forssmark (30)
Miljö och jämställdhet är dem viktigaste frågorna för mig.

12.57
Svenska media är lika partiskt som f.d. öst staternas media har varit. Vem styr detta ?
Hej!
 
Vad har du för belägg för det påståendet? Vi svenska journalister inom TV, tidningar och radio lyder under strikta pressetiska regler. Vi ska vara oberoende, faktabaserade, relevanta, inte kränka privatlivets helgd, inte ta ställning.
Det som skrivs i tidningar kan granskas av Pressens Opinionsnämnd, det som vi rapporterar i TV och radio granskas av Granskningsnämnden. Tittare och läsare kan anmäla och sen beslutar sig nämnden för att fria eller fälla. 
Vid val som så bedöms och utvärderas mediernas rapportering för att se att vi inte har favoriserat eller diskriminerat några partier. Så jag som på nära håll sett hur partisk media ser ut i diktaturer runt om i världen måste säga att jag är stolt över kvalitén på svensk nyhetsjournalistik.
12.58
Är det en bortkastad röst att rösta på L och Fi?

Sen undrar jag om hur vanligt det är bland Svenska väljare att byta parti i EU-valet kontra riksdagsvalet? Särskiljer sig de svenska väljarna sig i Europa i det beteendet?

Kom på att jag har en fråga till. Hur ser procentsatsen ut när det gäller personkryss?
Hälften av väljarna i Europaparlamentsval kryssade en kandidat förra gången (2014).
Just nu har Liberalerna 4,4 procent i de sammanvägningar som Valforskningsprogrammet gör. Det blir spännande att se om Liberalerna klarar spärren! 
Omkring en tredjedel av väljarna väljer att rösta på ett annat parti i EP-val än vad de hade gjort om det istället varit ett riksdagsval. 
13.02
Hur röstade de förra partierna om artikel 11 och artikel 13? Jag har inte hittat någon information om detta och det är en viktig fråga för mig.
https://www.svt.se/kultur/partienkat-upphovsrattsdirektivet
 
13.03
LYCKSELE: Evan Karlsson ser invandringspolitiken som den viktigaste frågan. 
13.03
Rikard Bertilsson 28 år från Växjö tycker att klimatet och ett fritt internet är viktiga frågor.

13.04
GÖTEBORG
Jag visst knappt att det var ett val. Varför har det varit så dåligt med information om EU-valet?
Ingela 50 år, Angered
13.04
Hur ställer sig de svenska partierna till initiativet DiscoverEU?
Vad jag vet har inget parti protesterat. DiscoverEU är en gratis utlottning av 30 000 tågluffarkort som EU-kommissionen ordnar varje maj månad. Tanken är att 18-åringar som är medborgare i ett EU-land ska kunna upptäcka länder i EU.
13.05
Varför är Sverige så vekt, när det gäller förhandlingar om EUs budget? Många andra länder verkar triumfa igenom sina krav genom att säga nej till allt. Andra har fått sänkningar av sina betalningar till EU. Nu vill EU att Sverige skall betala ännu mer. Varför vägrar vi inte helt enkelt, att betala mer? Går det att vägra?
När EU:s budget beslutas så är det efter långa och mödosamma förhandlingar. För besluten gäller enhällighet, vilket betyder att alla har ett veto. Sveriges position är ofta relativt långt ifrån övriga medlemsstater.
13.06

VARBERG: Sanna Eliasson, 35, undrar: ”Hur prioriteras jämställda löner i EU?”

”Jag ska precis in på stadsbiblioteket och rösta. Den viktigaste frågan för mig är jämställda löner. Jag jobbar inom vården och tycker inte att det ska spela någon roll könsmässigt. Jämställdhet borde få mer plats - det här borde vara bland de tre viktigaste sakerna att prata om”.
Lönebildningen är i huvudsak ett område som bestäms i medlemsstaterna. Men jämställdhet finns bland annat med i artikel 2 i fördraget där EU:s värden nämns.  Nu har initiativ på detta område tagits inom ramen för den sociala pelaren. Men det är främst medlemsstatarena som ska se till att det blir verklighet. 
13.06
NYHETSTECKEN: ”Jag ska rösta. Tror jag” Tre döva,  Bahaa Alzahrooni, Abdishakur Mohamed och Simon Elfsten, berättar hur de tänker inför valet på söndag.
13.07
ÄLVBYN, Norbotten
Roland Ek, som bor i det lilla samhället Vidsel utanför Älvsbyn i Norrbotten är demokratifråga viktigast.—Och såväl jag mota undan högerspöket, säger han.
13.07

13.08
För oss som inte tror på klimathotet, vilka kandidater bör vi kryssa för? Valkompassen ger inga sådana besked.
det finns inget politiskt parti som förnekar klimathotet och forskarnas resultat inom ramen för FNs klimatpanel IPCC.
SDs toppkandidat Peter Lundgren är den som uttryckt sig klimatskeptiskt i valrörelsen.
13.11
GÖTEBORG Varför får man så lite reda på var partierna står i olika frågor.under debatterna i radio och teve?
Birgitta Nyberg 78 år och Kristina Sundberg 73 år Rannebergen
13.11
En sammanvägning av veckans opinionsmätningar ger följande ögonblicksbild av väljaropinionen inför morgondagens Europaparlamentsval.
 
13.14
-Det viktiga är att mota bort högerspöket, säger Viktoria Fimmerstad från Lerum som är på besök hos sin bror Fredrik Nilsson i Älvsbyn i Norrbotten, som instämmer.
13.15
Vad heter vänsterns kandidater efter Malin Björk
Ana Süssner Rubin står på andra plats på Vänsterpartiets lista. Hon har just nu det tjugonde mandatet. Mandatberäkningen nedan bygger på poll of polls som jag presenterade tidigare i flödet. 
 
13.16
MALMÖ: Pernilla Becker (t.h) och Jonna Glemne (t.v) har redan röstat, men undrar hur stor påverkan ett mindre land som Sveriges valresultat har i EU som helhet.
Mandaten i Europaparlamentet fördelas efter ländernas storlek. Det folkrikaste landet Tyskland har 96 mandat och de minsta länderna har 6 mandat. Sverige har 20 (och får 21 när brexit väl sker). Fördelningen sker så att de mindre medlemsstaterna får lite fler mandat än om det vore strikt proportionell fördelning. Samtidigt är såklart Sveriges 20 mandat en mycket liten del av Europaparlamentets 751 platser. Om man vill få inflytande i EP finns det dock goda möjligheter för den enskilde parlamentarikern att lyckas. Medlemsstaten Sverige representeras i EU främst genom ministerrådet.   
13.16
Hur ser ni på Turkiets chans att bli medlem inom överskådlig framtid (typ 20 år)?
Näst intill obefintliga om inte Turkiet ändrar politisk kurs. Medlemsförhandlingarna har hållts på sparlåga sen början av 2000-talet och är nu i princip nedlagda på grund av att Turkiet utvecklats i icke-demokratisk riktning under president Erdogan. Det är få medlemsländer som anser att Turkiet hör hemma i EU. Däremot är Turkiet en viktig handelspartner och samarbetar också med EU i migrationsfrågor.
13.17

VARBERG: Maja Rolfes, 19, får rösta för första gången i EU-valet och väljer att göra det under valdagen.

”Miljön är viktig för mig. Det är en global fråga, och den känns relevant när man pratar om EU. Det känns som att det finns större möjligheter att påverka miljön på den nivån”.

Enligt prognosen röstar fler människor i EU-valet i år jämfört med tidigare år, varför tror du att det är så?

”Jag tror att fler känner att de vill påverka sin omvärld. Det är nog vanligare nu jämfört med förr att unga aktivt sätter sig in i politiken”.
13.18
Varför är ingen av de övriga (i EU oetablerade partierna) vara med i någon presentation, debatt, valkompass med mera. Är inte det medias uppgift för att berika demokratin.
Nu gynnas bara de stora partierna och de andra existerar inte och oroande många vet inte att andra partier finns. Är detta medveten censur? Det är ett hot mot demokratin att inte andra förs fram som ställer upp i valet
@Ingegerd - Vi använder den principen i alla val. Det riskerar annars att bli helt omöjligt att hantera. Det finns en massa partier i Sverige. Kommer det uppstickare bevakar vi dem i nyhetsprogrammen. 
13.18
Finns det några diskussioner om att avskaffa Ministerrådet inom EU och ersätta det med en senat, där varje medlemsstat har två valda representanter (senatorer)?
Det är inte en särskilt aktuell diskussion. På senare tid har många noterat att medlemsstaterna i ministerrådet och Europeiska rådet vill behålla så mycket makt som möjligt i de mellanstatliga beslutsfora som finns.  Det finns dock bland anhängare av ett federalt Europa  tankar om att minska medlemsstaternas roll. En sådan tänkare som nyligen kom med en bok på svenska (Det nya inbördeskriget) är den tyska statsvetaren Ulrike Guérot. 
13.19
Hur stor är risken att det bildas ett BlåBrunt block i EU, där de Nazistiska och rasistiska partiblocken går ihop med de konservativa partiblocken? Vad blir i så fall konsekvenserna för EU politiken. Hur mäktigt blir ett sådant samarbete? Finns det någon stark motkraft i EU?
 
Enligt opinionsmätningarna kommer de högernationalistiska och EU-kritiska partierna att gå framåt. Men de är splittrade i tre partigrupper på den yttersta högerkanten, och med ungerska Jobbik som löshäst. Matteo Salvini, Italiens inrikesminister och ledare för Lega, försöker nu att samla de splittrade grupperna till ett gemensamt block. Hittills har han lyckats få Sannfinländarna och Danskt Folkeparti att ansluta sig, samt Nationell Samling i Frankrike med Marie le Pen. Men många andra partier tvekar, främst för att Lega och Salvini är Rysslandsvänliga vilket t ex Sverigedemokraterna är skeptiska till. Ungerska regeringspartiet Fidez kan komma att lämna mitten-höger partiet EPP , som de tillfälligt är utestänga ifrån och sälla sig till Salvinis allians men de har inte bestämt sig än. Detta blir ett av valets absolut mest spännande frågor.
  Konsekvenserna för EU kan, om de EU-kritiska partierna får mer än 33,3 procent, bli att man kan blockera och förhala beslut, t ex utnämningen av EUs nya ordförande i kommissionen. De EU- kritiska partierna har övergett sina krav om att gå ur EU och satsar istället på att förändra EU inifrån. En konsekvens kommer att bli att det blir svårare att få enighet om miljölagar och att att straffa EU-länder som backar när det gäller grundläggande demokratiska principer. 
Motkraften som du frågar om är möjligen det föreslagna samarbetet mellan vänster, gröna, socialdemokrater och liberaler som Frans Timmermans(S) och vice ordförande i EU-kommissionen nyligen inbjöd till. 
 
 
13.20
GÖTEBORG
GÖTEBORG: Aisha Hassan, 36 år, från Västra Frölunda undrar: Hur självständiga är parlamentarikerna och hur låste är de till sina respektive partiers åsikter?
Parlamentarikerna röstar oftast som sin partigrupp i Europaparlamentet, men - till skillnad från svenska riksdagen - har de ett utrymme att avvika från gruppens linje. I de fall då de har en annan åsikt kan de rösta på ett annat sätt.
13.20
BORLÄNGE, Birgitt Hjort:
Ska rösta och menar att demokrati, miljö och jämlikhet är dem viktigaste frågorna.

13.20
 
JÖNKÖPING: Josefine Nate tycker att klimatet är den viktigaste frågan.
13.22
Har något eller några av de partier som ställer EU-upp i valet en kraftig minskning av asyl- och anhöriginvandringen till Sverige samt förslag på repatrieringsåtgärder på programmet?
@S - Asylpolitiken är i huvudsak en nationell fråga. Det är svenska riksdagen som fattar beslut om lagstiftning som styr flyktingpolitiken. Där är Sverigedemokraterna det parti som vill minska flyktingmottagandet mest, följt av Moderaterna. Inom EU pågår en diskussion om ett gemensamt system för mottagande av flyktingar, men länderna är djupt oeniga, så frågan är om det kommer att bli verklighet.
13.23
Ungern och Polen uppfyller inte längre många demokratiska mål som EU har, hur ser ni på detta och hur långt kan dessa länder gå innan EU får nog?
För närvarande pågår politiska och juridiska processer mot både Polen och Ungern i förhållande till åsidosättanden av unionens värderingar, särskilt rättsstatens principer. För att få majoritet för att införa sanktioner i enlighet med artikel 7 i fördraget krävs dock enhällighet bland alla medlemsstater (förutom den som det handlar om). Eftersom Ungern och Polen (liksom vissa andra) har sagt sig vilja rösta mot ett sådant förslag verkar den vägen svår att nå. 
13.23
Älvsbyn, Norrbotten-Debatten fokuserar för ensidigt på klimathot och invandring, säger David Lindström.i Älvsbyn i Norrbotten som röstar utifrån partifärg.
13.24
ALVESTA: Sesiana Imishiti, 19,  tycker att frågor om jämställdhet är viktiga.
 
13.25
Om man röstade emot att gå med i EU när det begav sig, och fortfarande är emot EU. Ska man strunta i och rösta då, eller rösta blankt?
Avstå från att rösta är också en frihet, förstås. Men om du inte röstar så får ju alla de som röstar ett större inflytande på din bekostnad. Jag tycker att det är viktigt att använda sin väljarmakt. Idén är ju att vi ska få ett valresultat som speglar folkviljan. 
13.28
ALVESTA: William Jarslet, 20, tycker att migrationsfrågorna är viktiga att diskutera.
 
13.29
Med tanke på kommande bantade budget. Finns någon debatt om att EU borde hålla till på endast ett ställe? Det skulle gagna både miljö och ekonomi.
@HansBlomqvist - Ja, det finns en ständig diskussion om det rimliga i att ha sessioner i både Bryssel och Strasbourg. Men Frankrike lär aldrig gå med på att avveckla Strasbourg som säte för Europaparlamentet.
13.31
GÖTEBORG Shwana Jahanmihan, 38 år från Angered undrar vad valresultatet kommer att få konsekvenser för det framtida Sverige?
 
Eftersom EU:s utveckling har stor betydelse för Sverige kan man säga att valresultatet får betydelse för det framtida Sverige. Hur den politiska utvecklingen ser ut i EU får betydelse, men det är inte bara Europaparlamentet som avgör detta utan även hur den politiska utvecklingen i EU:s medlemsstater ser ut.
13.33

Älvsbyn, Norrbotten
-Kan EU påverka homosexuellas rätt till adoptio så att det blir lättare än idag, undrar Malin Pettersson, som tycker att aborträtten och invandringen är de viktigaste frågorna i valet.
Hej Ulrika!
 
Det är en svår fråga. EU styr inte över familjelagstiftning och har ingen rätt att bestämma vad som utgör en familj och deras rättigheter som samkönade äktenskap eller rätt att adoptera. Däremot har EU-parlamentet gjort flera deklarationer till stöd för HBTQ- rättigheter. Men man kan tänka sig att homosexuella par som vill adoptera kan använda sig av principen om fri räörlighet. Idag kan ju lesbiska par åka till Danmark för insemination eftersom Danmark har öppnat för det lagmässigt. Men med adoption är mer komplicerat. Det handlar det ju också om varifrån barnet kommer och vilket medborgarskap barnet ska få. Så även om ett homosexuellt par skulle kunna flytta till t ex Sverige för att adoptera här eftersom svensk lag tillåter det, så uppstår nya frågor kring personnummer mm. 
 
13.34
Sverige har 20 röster i Bryssel . Det finns ingenting de kan påverka. Makten ligger med dom stora befolknings länderna i europa. Så vad är det för mening. Plus idioterna trycker alltid på fel röst knapp
Sverige har 20 röster och de stora länderna fler. Sverige som medlemsstat har framförallt möjligheter att påverka EU genom ministerrådet där Sverige representeras av regeringen.
13.36
KIRUNA: Kerstin Omma, 73, som bor i Porjus har redan förtidsröstat. Hon säger att det som avgjorde hennes röst var miljön och vill fråga experterna:
-Jag som bor här uppe ser vad som händer med klimatet. Speciellt för dem som arbetar inom rennäringen. För dem börjar det bli tufft genom att vinterbetet spolieras. Det är så många målsättningar och nollvisioner, men vad gör man egentligen? Det senaste nu är att utsläppen ökar i Sverige.
Hej Kerstin!
 
Det är verkligen tråkigt hur rennäringen påverkas av de pågående klimatförändringarna, det är kanske en av de mest påtagliga sätten som Sverige redan påverkas. Alla länder i EU har lämnat klimatlöften om minskade utsläpp inom ramen för FNs Parisavtal. Men det är få länder som klarar sina löften hittills, inte Sverige som du påpekar.
  EU har stor makt att genomdriva överstatliga miljödirektiv och har satt upp mål hur snabbt användningen  av fossila bränslen ska minska. Man skärpte nyss systemet med handel med utsläppsrätter .Det första minskningsmålet , 20 procent till 2020 uppnådde EU tillsammans i förtid. Men nu går det saktare. Nu träter politiker om man ska bötfälla företag som handlar för långsamt,  om man ska kunna bötfälla länder som inte lever upp till sina åtaganden, det är en debatt som kommer att bli spännande att följa.
13.39
ALVESTA: Stephani Lundell, 27 år tycker att djurens rätt och miljön är viktiga frågor..
 
13.42
I samband med flyktingvågen till Sverige 2015, pratade Socialdemokraterna om att det senare skulle ske en fördelning till andra länder i efterhand. Blev det så eller är övervägande delen kvar i Sverige ?
Socialdemokraterna, och även flera andra svenska partier, vill ha ett europeiskt system för att fördela flyktingar rättvist mellan EU-länderna. Flera andra EU-länder är inne på samma linje, men det finns också flera som är starkt emot. Därför har EU ännu inte kunnat enas om ett sådant fördelningssystem.
13.47
BORLÄNGE, Abe Omar (35):
”Jobb för ungdomarna är nog det viktigaste”.

13.49
Får Storbritannien rösta? Hur påverkar i sådana fall en eventuell Brexit?
Ja. Eftersom brittiska regeringen har begärt att skjuta upp utträdet till sista oktober har de brittiska väljarna redan röstat till EU. Så länge britterna är kvar i EU gäller samma rättigheter och skyldigheter som för alla medlemmar. Resultaten från det brittiska valet blir kända på söndag. När brexit väl sker kommer de brittiska europaparlamentarikerna lämna. Då fördelas en del av deras 73 mandat bland övriga länder. Sverige får då ytterligare en MEP. 
13.54
Varför kan inte politiker vara sakliga utan att smutskasta varandra, inte undra på att politiker föraktet växer i EU. Min fråga är hur ska politikerna kunna komma överens om migrationen när dom träter hela tiden?
@Kenny - Det blir nog svårt att komma överens om migrationen. I Sverige finns stora skillnader mellan partierna, i EU finns stora skillnader mellan enskilda länder. Hittills har EU inte kunnat komma överens och frågan är om de kommer att kunna enas. Ingen vet svaret på den frågan idag.
13.56

Vi har precis landat i Milano för att bevaka valet här i Italien.

Gianfranco, taxichauffören, är övertygad om att Salvinis Lega kommer ta hem en jordskredsseger:

”Salvini har gjort det han lovat sen de kom till makten (för ungefär ett år sen) så folk litar på honom.”

/David Boati och Vlada Cakic, Milano

13.57
FALUN, Sandra Andersson undrar: "Hur tänker man att man ska ta hand om alla engångsartiklar i EU?"
 
14.02
Älvsbyn, Norrbotten.
ÄLVSBYN: Linda Haraldsson tycker att det viktigaste är att motverka de högerextrema krafterna.
14.03
 
 JÖNKÖPING: Lars-Åke Andersson har redan röstat!
14.06
SKELLEFTEÅ: Cliven Lonzaniabeka tycker att det är dags att tänka på miljön. 
14.25
Hej
Är lite i valet och kvalet om jag skall rösta imorgon?
De svenska ledamöterna utgör ju bara ca 2 procent av EU-parlamentet, ett skrattretande litet inflytande om du frågar mig...
Dessutom har ju våra svenska folkvalda inte vett att lägga partipolitiskt käbbel åt sidan för att bevaka svenska intressen och kanske söka samarbete med de danska och finska parlamentarikerna.
Det måste ju finnas vissa frågor där länder kring medelhavet påverkas annorlunda än vi här uppe i norr?

Med vänliga hälsningar
CG Nordström, Vintrosa
14.25
Hej! Om det skulle bli aktuellt för folkomröstningar inom EU, innebär inte det att människor från andra länder inom EU kommer att påverka oss här i Sverige? Alltså, vad är egentligen fördelen med något sådant då alla länder inom EU inte har samma förutsättningar, vi är ju trots allt olika länder?
14.26
ÄlLVSBYN: Linn Vikberg ska rösta men har ännu inte bestämt på vilket parti.
14.31
MALMÖ: Gabriella Milunovic och Sadat Tokhi tycker att kampen mot högerextremism och frågan om upphovsrätt på internet är viktigast när de går och röstar imorgon.
14.34
GÖTEEBORG
I vilka frågor har EU-parlamentet störst makt jämfört med svenska riksdagen?
Ida Pettersson, 34 år, Angered
Europaparlamentet har sin mesta betydelse inom områden som faller inom EU:s centrala befogenheter. Ser man på de områden där riksdagens påverkas mest av EU så återfinns jordbruk, miljö och handel. Se tex den här rapporten: http://www.sieps.se/globalassets/publikationer/2018/2018_8epa.pdf
14.36
Vad händer med de förtidsröster som lades på Kristina Winberg SD innan hon blev utesluten?
De rösterna tillfaller partiet.
14.37
Älvsbyn Norrbotten
-Landsbygden överlevnad är det viktigaste för mig, säger Mikael Nordmark i Älvsbyn.
14.39
 
FALUN, Gustav Eriksson: ”Att man inte får förbjuda memes” är den viktigaste frågan inför EU-valet.
14.41
 
NORDMALING: Wanja Vestlund tycker att vi behöver tänka till runt miljön.  
14.45
Vem skall jag rösta på för att EU skall ta ställning för FN:s konvention mot kärnvapen?
Att EU skulle ställa sig bakom denna konvention är osannolikt. Flera EU-länder är samtidigt Nato-medlemmar där kärnvapen ingår i den militära avskräckningen. För Frankrike är innehavet av egna kärnvapen en viktig del av försvaret. Det hindrar förstås inte att du lägger din röst på ett svenskt parti som tycker att det här är en viktig fråga, till exempel Vänsterpartiet.
14.49
När skall EU-mötena, sluta flytta, mellan Strasbourg o Bryssel o Luxemburg?? Det är slöseri med mer än 100 miljoner, varje år. Detta är flyttande är, en miljö-katastrof
Allt tyder på att den här flyttkarusellen kommer att fortsätta. Frankrike säger klart och tydligt nej till att lägga ner Strasbourg som ort för Europaparlamentets sessioner.
13.51
ÄLVSBYN: -Hur ska svenskt jordbruk, med sina höga kvalitetskrav, kunna konkurrera om jordbruksstödet minskar? undrar jordbrukarparet Erik Johansson och Beatris Ramnerö i Älvsbyn i Norrbottens inland.
14.55
FALUN:  Mattias Eriksson (23):
Osäker på som är viktigaste frågan men ska ändå rösta.
 
14.58
Hur ska jag som väljare kunna lita på att kontorsstödet inte hamnar i fel fickor? Det finns ju ingen revision.
15.01
En person i eu parlamentet invald på mandat från ett svenskt parti kan ju rösta efter egna idéer som skanske inte svarar mot partiets uppfattning. Vilka möjligheter finns att ändra och bestraffa vederbörande?
Partierna kan utesluta en parlamentariker som inte följer partilinjen. Däremot kan ett parti inte tvinga en person att lämna ett uppdrag som erhållits i ett val. En parlamentariker som utesluts ur sitt parti kan antingen gå in i ett annat parti eller uppträda som politisk vilde.
En person som kraftigt avviker från sitt eget parti hamnar nog inte på partiets lista i nästa EP-val.
15.06
Varför har inte Alternativ för Sverige fått delta i någon debatt på SVT då de numer är kanske ser största partiet som vill se en Swexit?
I SVT:s valprogram deltar endast de partier som har en plats i parlamentet. 
15.11
Kommer det redovisas direkt vilket parti som får det 21:a mandatet om (när) Brexit blir av?
Ja, i SVTs valvaka gör vi det.
15.12
Man kan ju kryssa in en delikat, kan man också stryka någon delikat från en lista?
Nej, det finns ingen möjlighet att stryka kandidater från listorna. 
15.12
LULEÅ: Klimat och hållbarhet är Viktigast, tycker Therese Hägglund i Luleå.
15.14
Räknas utlandsrösterna på måndag?
15.27
Hur mycket bör man väga in de respektive europeiska partigruppernas partiprogram mot de Svenska motsvarigheterna?
15.30
 
JÖNKÖPING: För Elin Melliander är miljöfrågan viktigast och hon har tagit hjälp av valkompasser för att hitta rätt parti att rösta på.
15.31
15.33
UMEÅ: Samuel Eklund litar inte alls på EU berättar han. 
15.34
MALMÖ: Christopher Carlén och Anna Cronhag har just röstat i Malmö.
De undrar om höjningen av bensinpriset påverkas av EU?
15.53
Varför vill Socialdemokraterna ta bort LAS?
Det här är ingen fråga som har med EU-valet att göra. Däremot har S i uppgörelsen med MP, C och L om regeringsmakten tvingats acceptera en utredning om LAS. Utredningen syftar till att utöka undantagen i turordningsreglerna, inte till att ta bort LAS.
15.57
VILHELMINA: Kurt Thor säger att han är “väldigt EU-positiv". 
16.21
Tack för alla frågor som skickats in! Vi kommer inte att svara på fler i dag, men SVT:s valbevakningen fortsätter förstås i morgon, från det att vallokalerna öppnar och tills vi har ett resultat. 
19.30
Tyskland har flest platser i EU-parlamentet, och Tyskland är därför viktigt och mäktigt i parlamentet. Tyskland med över 80 miljoner invånare har 96 platser, jämfört med Sveriges 20.
Redan kl 18 på söndagen stänger vallokalerna o jag o fotograf Javier Moya rapporterar sen om tyska resultat i rapport 18 och 19.30 och sen i SVTs stora valvaka från kl 20. Rolf Fredriksson, reporter i Berlin
 
08.02

Gomorron! Nu har vallokalerna öppnat runtom i landet för dagens EU-val. Vi kommer att rapportera hela dagen fram tills vi får ett resultat sent i kväll.  

08.11
I dag hålls också val i bland annat Danmark, Finland, Tyskland, Frankrike, Portugal, Polen, Grekland, Belgien, Italien och Bulgarien.
08.12
Flera länder har redan hunnit rösta, bland dem Nederländerna, Storbritannien, Irland och Tjeckien.  Resultaten från deras omröstningar kommer att presenteras först i kväll när vallokalerna har stängt.
08.20
Många har redan förtidsröstat, enligt Sveriges Radio Ekot är det rekordmånga 1,4 miljoner som har förtidsröstat. Andelen som förtidsröstar har hittills ökat för varje val. I EU-valet 2014 valde nästan var femte väljare att förtidsrösta.
08.21
Jag ser att ni skriver att Nederländerna presenterar sitt resultat ikväll. Men jag hörde någonstansifrån att Socialdemokraterna redan blivit största parti i EU-valet, och att högerpopulisterna inte har utökat sina mandat. Stämmer inte detta alltså?
Hej! Inga resultat har ännu presenterats men vissa företag har gjort opinionsmätningar som ger indikationer på hur valet går. De officiella resultatet från alla länder kommer du att kunna se här: https://www.valresultat.eu/
08.32
Är du fortfarande i valet och kvalet över vad du ska rösta? I SVT:s valkompass kan du jämföra dina åsikter i olika sakfrågor med partiernas
 

Valkompass för EU-valet
https://valkompassen.svt.se/

10.23
Nästan 1,5 miljoner förtidsröster har hittills kommit in till Valmyndigheten, vilket är rekordmånga.
 
 
10.32
För den som mest är intresserad av valresultatet kommer här ett par klockslag att hålla reda på:
• Kl 18 publiceras vallokalsundersökningar i Österrike, Cypern, Tyskland, Grekland och Malta samt Irland och Nederländerna. Från de två sistnämnda länderna har det redan kommit vissa indikationer på hur det kommer att gå. 
• Kl 19 kommer det vallokalsundersökningar från Bulgarien och Kroatien.
• Kl 20 från Frankrike, Danmark, Rumänien.
• Kl 21 från Polen, Portugal, Sverige.
• Kl 22 kommer preliminära inoficiella resultat från Finland.
10.35
 I Tyskland stänger vallokalerna redan kl 18 och då kommer snabbt första prognoser. Vi bygger nu upp vår direktsändningsposition i högkvarteret för CDU, de tyska Kristdemokraterna. Rolf Fredriksson, reporter Berlin. 
 
10.46
Nu har även statsminister Stefan Löfven röstat. - Det handlar om EU ska gå mot demokrati, eller mot splittring och extremism, säger han till TT.
 
10.48
Statsministern tror att vädret kan påverka valet.
- Det får inte vara för bra eller för dåligt. Men nu slutar det nog att regna, säger han till TT.
Löfven kommer att fortsätta valkampanjen in i det sista och tillbringa en del av dagen i Skärholmen i södra Stockholm. 
10.53
Helma i Milano äter frukost innan hon ska gå och rösta. ”Jag röstar inte på Salvini. Men mycket här handlar om Lega. Många känner att EU har svikit Italien när det kommer till migranterna.”
10.56
Även Ungerns premiärminister Viktor Orban har röstat. Här i sällskap med sin fru Aniko Leva.
 
11.08
Klockan 23.15 händer det mycket på samma gång:
• Officiella resultat från Tjeckien, Grekland, Lettland, Cypern, Slovenien, Slovakien och Spanien.
• Officiella preliminära resultat från Österrike, Belgi​en, Kroatien, Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Ungern, Irland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal och Sverige.
• Officiella preliminära delresultat från Storbritannien.
• Resultat av vallokalsundersökningar från Italien.
• Klockan 23.30 kommer det första preliminära resultatet från Frankrike
11.16
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger till TT att han känner sig lite nervös, men också förhoppningsfull, nu när det är valdag.
- Det känns ju bra utifrån mätningarna. Jag utgår från att vi ökar med åtminstone ett mandat, kanske två. Och det skulle vara succé naturligtvis.
Partiets stora motståndare i det här valet är soffan, säger han.
- Det är om väljarna stannar hemma i stället för att gå och rösta.
 
11.23
Även Liberalernas ledare Jan Björklund har röstat. Han är inte orolig att partiet tappar mandat, säger han till TT.
- Inte det minsta. Vi är ett spurtparti när det kommer till valdagen och de här sista tre dagarna när folk bestämmer sig så är det också många i Sverige som tycker EU är viktigt, och vi är ju också det tydligaste EU-positiva partiet.
Skräckscenariet, enligt Björklund, är att de krafter som vill "krossa och förstöra" EU går framåt.
- Om alla skulle göra som Storbritannien kommer Europa att splittras.
 
11.27
Hej! Jag undrar hur hög spärren för EU-valet är. Var inte den tidigare 5%? Läser nu att det visst är 4%!? Apropå om Liberalerna ska ha en chans till mandat eller inte!
Det är 4 procent.
11.28
11.29
Ska du rösta idag? Här finns nyttig information om till exempel vallokaler https://www.val.se/att-rosta/var-rostar-jag/rosta-pa-valdagen-i-din-vallokal.html
11.36
Jag kan väl rösta i annan lokal än i min vallokal idag?
Nej, idag är det vallokalen som står på röstkortet som gäller, enligt detta klipp https://youtu.be/zi6qMcfPkJo

Rättelse: Det går att rösta även på specifika förtidsröstningslokaler i dag. 
11.41
Har det varit rapporter om valfusk och om exempelvis förtidsröster som kommit bort etc?
@Daniel - Enligt TT har det varit få brott kopplade till valet hittills. Fram till och med i söndags hade omkring 80 valrelaterade brott anmälts.
11.42
Så här ser vår sändningsplats ut i EU-parlamentet i Bryssel. Utrustningen testad och funkar, många tv-team kommer trängas om utrymmet i etern. Nu ska jag bara dra på mig en nystruken skjorta så är jag beredd att rapportera härifrån. Vi ses ikväll. /Christoffer Wendick, Europakorrespondent
 
11.43
Obs! I de förtidsröstningslokaler som är öppna idag går det bra att rösta.
Vi håller på att reda ut detta! Det har varit olika besked från Valmyndigheten. Vi återkommer.
11.51
Här finns en guide till EU-valet med tunga och mindre tunga ämnen: https://www.svt.se/special/allt-du-behover-veta-om-eu-valet/
11.54
Munkar ur trappistorden röstar i Belgien. De första preliminära resultaten från landet kommer vid 23. Foto: TT
 
11.55
Det går utmärkt att förtidsrösta även idag i lokaler som är märkta för det, vi har tex ett par platser för det i Tierps Kommun / Tomas Lindberg ledamot valnämnden
12.02
Vet inte vad ni på SVT upplever som otydligt. Man kan förtidsrösta på valdagen.
Det är tydligt beskrivet på valmyndighetens hemsida. Vänligen sluta sprida felaktig information.
”Förtidsrösta
Du kan förtidsrösta till och med valdagen den 26 maj.

Adresser och öppettider till lokaler för förtidsröstninglänk till annan webbplats

www.val.se
@MichelRowinski - I detta klipp från Valmyndigheten sägs det att man ska gå till vallokalen som står angiven på röstkortet om man väljer att rösta idag https://youtu.be/zi6qMcfPkJo
Det var otydligt eftersom man också kan rösta i andra lokaler. Det kommer mer information om hur man röstar idag strax.
12.06
Valförrättare Lennart Johnsson i Piteå säger: "Det är fler än vanligt som poströstat. Jag tror valdeltagandet blir lika som sist, men fler har poströstat." Foto: SVT
 
12.14
Det franska valdeltagandet ser i år ut att bli högre än 2014, rapporterar Reuters. Vallokalsundersökningarna från landet kommer vid 20.
12.18
Så här röstar du idag: 
 
1. I din vallokal: 
  • På ditt röstkort står vilken vallokal du tillhör 
  • Du kan också söka dig fram till din vallokal via karta på Valmyndighetens hemsida
  • Vallokalerna stänger kl. 21.00
  • Du måste inte ta med ditt röstkort men det är praktiskt för att kontrollera att du röstar i rätt vallokal, annars fungerar legitimation
 
2. I lokal för förtidsröstning:
  • Det går att förtidsrösta även på valdagen
  • Den som föredrar kan då gå till en av de lokaler för förtidsröstning som har öppet
  • De stänger ofta tidigare än kl 21 så kontrollera öppettiderna i förväg
  • Går du till dessa lokaler måste du ta med dig ditt röstkort
  • Har du tappat bort det finns några förtidsröstningslokaler som kan hjälpa dig att skriva ut ett nytt röstkort, dock inte alla så kontrollera innan
  • Röster som läggs i förtidsröstningslokal räknas som förtidsröster, även på valdagen. De kommer att skickas till respektive vallokal och räknas senare, bland de så kallade "onsdagsrösterna".
12.30
Valdeltagandet ökar i Tyskland. Det tyder flera rapporter på, och det säger man också i den vallokal som vi besöker i Berlin. Många positiva till EU när vi intervjuar väljare. Men också en del som tycker EU är för mycket detaljreglering och fel flyktlingspolitik. /Rolf Fredriksson, Berlin.
 
12.33
Vi har ett fäst inlägg här ovan om hur man röstar idag, men det syns tyvärr inte i alla webbläsare, därför kommer det här en gång till: 
1. I din vallokal: 
  • På ditt röstkort står vilken vallokal du tillhör 
  • Du kan också söka dig fram till din vallokal via karta på Valmyndighetens hemsida
  • Vallokalerna stänger kl. 21.00
  • Du måste inte ta med ditt röstkort men det är praktiskt för att kontrollera att du röstar i rätt vallokal, annars fungerar legitimation
 
2. I lokal för förtidsröstning:
  • Det går att förtidsrösta även på valdagen
  • Den som föredrar kan då gå till en av de lokaler för förtidsröstning som har öppet
  • De stänger ofta tidigare än kl 21 så kontrollera öppettiderna i förväg
  • Går du till dessa lokaler måste du ta med dig ditt röstkort
  • Har du tappat bort det finns några förtidsröstningslokaler som kan hjälpa dig att skriva ut ett nytt röstkort, dock inte alla så kontrollera innan
  • Röster som läggs i förtidsröstningslokal räknas som förtidsröster, även på valdagen. De kommer att skickas till respektive vallokal och räknas senare, bland de så kallade "onsdagsrösterna".
12.41
12.49
Det står på Valmyndighetens hemsida att "Du kan förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst fram till och med valdagen den 26 maj", vilket kanske kan uppfattas som att man kan rösta varsomhelst idag, men det stämmer inte. Valmyndigheten gör skillnad på vallokal och förtidsröstningslokal, det senare i texten här ovan förkortat till röstningslokal.
12.57
2014 hade Slovakien det lägsta valdeltagandet av alla medlemsstater - 13 procent. I år väntas Socialdemokraterna i landet få flest röster, omkring 20 procent. Resultatet presenteras vid 23.
13.03
Nu har vi en sändning om valet här ovan med våra korrespondenter och reportrar som pratar med väljare ute i Europa.
13.19
Centerledaren Annie Lööf, som står i regnet utanför Gärdesskolan i Stockholm och delar ut valsedlar när TT träffar henne, hoppas också på ett högt valdeltagande. Ett lågt valdeltagande vore "det värsta som kan hända", säger hon.
- Det är viktigt att engagera sig och göra sin röst hörd.
Ett annat orosmoment är den senaste tidens framgång för Europas högerpopulistiska partier.
- Det är en förfärlig utveckling. Det är på riktigt och det händer nu. Men när de högerpopulistiska partierna reser sig, gör vi liberaler det också, säger Annie Lööf.
 
13.29
Sverige har i dag 20 platser i EU-parlamentet. Efter brexit blir det 21.
13.41
En vallokal i Ljungskileskolan har utrymts sedan ett okänt föremål påträffats i lokalen. Polis har kallats till platsen, skriver Bohusläningen
13.45
Ni som arbetar på EU-valet under hela dagen. Hinner ni att rösta?
@tony - Jarå. De flesta av oss förtidsröstade. 
13.47
När är det klart? När vet vi resultatet?
@Fredrik - Kl 21 kommer resultatet av vallokalsundersökningen i Sverige. Mellan 23 och midnatt kommer vi ha en bra bild av hur det ser ut i Europa, men vallokalsundersökningar och preliminära resultat börjar droppa in från 18.
13.47
13.51
Vi tar detta igen, för dem som missat: 
• Kl 18 publiceras vallokalsundersökningar i ÖsterrikeCypernTysklandGrekland och Malta samt Irland och Nederländerna. Från de två sistnämnda länderna har det redan kommit vissa indikationer på hur det kommer att gå. 
• Kl 19 kommer det vallokalsundersökningar från Bulgarien och Kroatien.
• Kl 20 från FrankrikeDanmarkRumänien.
• Kl 21 från PolenPortugalSverige.
• Kl 22 kommer preliminära inoficiella resultat från Finland.
• Officiella resultat från TjeckienGreklandLettlandCypernSlovenienSlovakien och Spanien.

• Officiella preliminära resultat från ÖsterrikeBelgienKroatienDanmarkEstlandFinlandTysklandUngernIrlandLitauenLuxemburgMaltaNederländernaPortugal och Sverige.
• Officiella preliminära delresultat från Storbritannien.
• Resultat av vallokalsundersökningar från Italien.
• Klockan 23.30 kommer det första preliminära resultatet från Frankrike
13.52
Patrik Doriguzzi i Milano har röstat på ett EU-vänligt parti.
”Det behövs ett starkare Europa. Som kan driva igenom fler regler. Som kan driva igenom mer politik, både ekonomisk och för att fördela migrationen.”
13.56

Paret Lundberg: ”Rättighet och skyldighet att rösta”

SVT NyheterI dag går miljontals människor i 28 medlemsländer och röstar i EU-valet 2019. Vallokalerna håller öppet mellan 08.00 till 21.00.
13.58
Förvirrande information på Valmyndighetens hemsida - Det är skillnad på en röstningslokal och en vallokal 
 
Valmyndighetens hemsida kan man läsa:
Du kan förtidsrösta i EU-valet. Du kan förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst fram till och med valdagen den 26 maj.
 
Det går alltså att förtidsrösta även på valdagen. Men om du tror att du kan gå till vilken vallokal som helst för att rösta så tror du fel. En vallokal är nämligen inte samma sak som en röstningslokal.
 
Vallokalerna är bara öppna på valdagen och du kan bara rösta i vallokalen som ligger i det distrikt där du bor. En röstningslokal är ett ställe där du kan förtidsrösta (även om du gör det på valdagen) och du kan gå till vilken röstningslokal för förtidsröstning som helst för att lägga din röst.
 
- Vi tar till oss synpunkterna och får se över om vi ska uttrycka det på ett annat sätt till nästa val, säger Jenny Stad, pressekreterare på Valmyndigheten. 
 
Förvirrande information kan också hittas i filmen som heter "Rösta på valdagen i EU-valet". Där sägs det: 
Om du väljer att rösta på valdagen ska du besöka den vallokal som anges på ditt röstkort.
Det stämmer men du kan även gå till en röstningslokal för förtidsröstning på själva valdagen. 
 
- Vi håller med om att informationen inte är komplett om man enbart ser filmen. Den ska ses i ett sammanhang. Den borde nog ha hetat "Att rösta i vallokal" istället för "Rösta på valdagen", säger Jenny Stad. 
14.15
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez röstar. De första spanska resultaten väntas komma 23.15. Foto: TT
 
14.25
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz röstade tillsammans med sin flickvän Susanne Thier. Kurz sa att han hoppas centerpartierna går framåt i valet. Österrike står inför ett nyval senare i år efter avslöjanden om att avgående vicekansler Heinz-Christian Straches ska ha erbjudit statliga regeringskontrakt till en påstådd rysk investerare.
 
14.26
Här ovan: SVT Nyheters utsände i Italien, David Boati, om stämningen i landet under valdagen. Italienska valresultat väntas komma vid midnatt.
14.51
Centerpartiets ledare Annie Lööf delar ut valsedlar till EU-valet vid Gärdesskolan i Stockholm på söndagen. Foto: TT
 
14.53
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson valspurtar i Botkyrka på valdagen. Foto: Jessica Gow/TT
 
14.54
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V) delar ut valsedlar till EU-valet vid Midsommarkransens gymnasium på valdagen. Foto: Jessica Gow/TT
 
14.56
Liberalernas partiledare Jan Björklund och hustrun Anette Brifalk röstar till EU-valet i Bromma. Foto: Fanny Hällegårdh/TT
 
14.57
Miljöpartiets språkrör Per Bolund delar ut valsedlar till EU-valet vid Johan Skytteskolan i Älvsjö på valdagen. Foto: Jessica Gow/TT
 
14.59
Statsminister Stefan Löfven (S) lämnar efter att ha röstat i EU-valet i vallokalen i Riksdagshuset på söndagen. Foto Erik Simander/TT
 
15.00
Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson och partiledare Ulf Kristersson håller torgmöte på Sergelstorg i Stockholm på valdagen till Europaparlamentet. Foto Erik Simander/TT
 
15.04

Hårda tongångar inför EU-valet tycker flera väljare

SVT NyheterFlera väljare tycker att valrörelsen inför EU-valet har haft en hård tongång.
15.05
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-8px; border-radius: 2px;">↵

Förtidsröstat? Så fungerar det om du ångrar dig

SVT NyheterValdagen är på söndag men ända sen den 8 maj har man kunnat förtidsrösta. Ångrar man sig så kan man rösta om. Principen är: sista rösten räknas.
15.20
Italiens premiärminister Giuseppe Conte röstade i Rom i dag. De första resultaten från Italien väntas komma vid midnatt. Foto: TT
 
15.22
Även en grupp nunnor tog sig till en vallokal i Rom i dag. Foto: TT
 
15.25
Belgiska premiärministern Charles Michel röstade i Limal. Foto: TT
 
15.34
15.38
Greklands premiärminister Alexis Tsipras röstade i Aten. De första resultaten från Grekland kommer klockan 18.
 
15.41
Frankrikes president Emmanuel Macron röstade i Le Touquet. Franska resultat börjar komma in från klockan 20. Foto: TT
 
15.43
Kroatiens president Kolinda Grabar Kitarovic röstar i Zagreb. De första resultaten från Kroatien kommer klockan 19. Foto: TT
 
15.47
Moderatledaren Ulf Kristersson kampanjar i Stockholm på valdagen.
-Till slut lyckades vi med det vi ville, att prata sakfrågor. I början ville alla andra prata andra konstiga frågor och mest hata varandra, men jag tycker att vi fick igenom sakfrågorna på slutet, säger han till TT.
TT: Vad tycker du att det här valet handlar om?
- Hur Sverige kan hjälpa till att lösa europeiska problem och hur EU kan bidra till att lösa svenska problem. Det är därför vi har EU, för att hjälpas åt att lösa svåra problem.
 
15.49
Jonas Sjöstedt (V), som delar ut valsedlar i sitt valdistrikt vid Midsommarkransens gymnasium, är optimistisk över valutgången, även om den är oviss.
- Jag tycker att den är extremt svår att förutse, vi är ju på vippen att ta ett andra mandat så jag hoppas verkligen att vi kan arbeta hem det här de sista timmarna. Vårt mål med i dag är att ta två mandat, säger han till TT.
 
15.50
15.55
Rumäniens premiärminister Viorica Dancila röstade i Bukarest. Första resultaten från Rumänien kommer vid 20. Foto: TT
 
16.39
I en del av själva hjärtat av EU, den belgiska huvudstaden Bryssel, har Gula västarna protesterat under valsöndagen. Närmare 250 demonstranter samlades vid stationen gare du Nord men omringades snart av ett omfattande polispådrag som bland annat ställde upp med kravallutrustning och fordon med vattenkanoner, rapporterar public service-bolaget RTBF.
16.41
Gula västarna-demonstrationen har inte haft något tillstånd att demonstrera, enligt belgiska medier.
16.47
Ett 20-tal personer, som enligt polisen har identifierats som gula västarna-anhängare, har gripits efter en händelse utanför högkvarteret tillhörande det socialdemokratiska Parti Socialiste i Bryssel. Flera saker ska ha kastats mot partiets lokaler, rapporterar Le Soir.
16.51
Bilder från centrala Bryssel visar även hur polisen ingriper mot demonstranter på andra håll, exempelvis vid det välkända torget Grand-Place.  RTBF liknar scenerna runt torget som en slags katt och råtta-lek mellan demonstranter och poliser under EU-valdagen i Bryssel.
16.53
Vilken utbildningen eller vilka krav uppfyller du för att kalla dig expert?
Hej Tompa. Experterna svarade på frågor igår. Idag är det vi reportrar på redaktionen som uppdaterar om vad som händer runtom i Europa. Vi använder samma direktrapportering som igår, därav url:en. Du kan hitta experternas svar längre ned i denna rapportering. 
17.01
Hur kommer det sig att man kan börja se valresultat redan kl 18 för visa länder inom EU? Är det inte 21 som gäller för alla?
@Fredrik - 21 gäller inte för alla. Flera länder har redan röstat, många stänger vallokalerna redan 18, 19 eller 20.
17.13
Valdeltagandet ser i år ut att bli högre än 2014 i bland annat Tyskland, Frankrike, Spanien, Ungern och Polen, rapporterar Reuters.
17.19
De första prognoserna för Österrike börjar nu komma in. Förbundskanslern Sebastian Kurzs konservativa parti ÖVP ser ut att ha fått flest röster, enligt nyhetsbyrån Reuters. Prognosen i Österrike baseras på undersökning bland 5 200 väljare som gjordes mellan tisdag och söndag. Enligt den får Kurz 34,5 procent av rösterna, socialdemokraterna 23,5 procent och högernationalistiska Frihetspartiet FPÖ 17,5 procent.

FPÖ backar ungefär två procentenheter sedan sist, möjligen på grund av den så kallade Ibizaskandalen. Läs mer här: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/osterrike-3
17.33
17.37
17.47
Hej. Hur dags kan ett preliminärt resultat vara framme i Sverige ? Jag menar ej valu.
@Tk - Ca 23.
17.51
Härnäst väntas prognoser baserade på vallokalsundersökningar från Cypern, Tyskland, Grekland och Malta.
17.52

”Vissa tycker det är obehagligt att gå till vallokal”

SVT NyheterAntalet förtidsröster når rekordnivåer i år. Enligt statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson beror det på flera anledningar. – Intresset för valet har blivit större och många tycker att det är så viktigt att rösta att de inte vill riskera att missa det, säger han till SVT Nyheter.
17.55
2014 var valdeltagandet för hela EU under 43 procent - flera länder har rapporterat att valdeltagandet ökat i år.
17.56
Hej, det här är Anna-Maja Persson. Jag är i London och kommer att rapportera om EU-valet härifrån under kvällen och morgondagen.
 
 
18.01
18.01
18.05
Enligt en vallokalsundersökning från Grekland, gjord av fem privata tv-stationer får de konservativa flest röster, därefter vänsterpartiet Syriza.
18.07
Prognoserna i Tyskland visar att de gröna går starkt framåt, regeringspartierna förlorar stort, enligt AP. De gröna får enligt valun 22 procent, jämfört med 10,7 procent 2014.

CDU/CSU får 28 procent av rösterna. Socialdemokratiska SPD får i sin tur bara 15,5 procent medan högerpopulistiska AFD får 10,5 procent.

2014 fick CDU/CSU 35,3 procent. SDP 27,3 procent och AFD 7,1 procent. 
 
18.16
Socialdemokraternas toppkandidat Heléne Fritzon har just anlänt till valvakan på partihögkvarteret.
-Det känns bra, jag tror på ett ökat valdeltagande, säger hon.
18.21
1.400 journalister har anmält att de kommer bevaka EU-valet här i Bryssel idag. Inte bara europeiska medier. Här finns också journalister från bland annat USA, Japan och Kina som är intresserade av världens näst största val.
 
18.26
 Avvaktande stämning hos CDU Kristdemokraterna i Berlin. Första prognoser visar tillbakagång för CDU, ännu större tillbakagång för Socialdemokraterna. De gröna starkt fram och större än Socialdemokraterna. EU-kritiska AFD också fram. Rolf Fredriksson i Berlin. 
 
18.28
Hur många procent av de röstberättigade har hittills röstat i EU-valet här i Sverige?
och har VALU gjort en vallokalsundersökning om hur parterna i Sverige ligger till just nu?
Valun presenteras kl 21.
18.30

Vallokal i Ljungskile utrymdes – misstänkt farligt föremål troligen ofarligt

SVT NyheterEn vallokal i Ljungskile fick idag utrymmas efter att valarbetare hittat ett misstänkt farligt föremål utomhus i närheten av lokalen. Det nationella bombskyddet kallades till platsen och kunde konstatera att det troligen inte rörde sig om något farligt föremål efter att ha skjutit på föremålet. En teknisk undersökning vidtar nu.
18.31
Här ovan ger utrikesreporter Rolf Fredriksson en kommentar om prognosen som kommit från Tyskland.
18.33
I Cypern – med endast sex EU-parlamentsledamöter – verkade det bli dött lopp mellan konservativa Disy och vänsterpartiet Akel, rapporterar TT.
18.42
Glädjescener för Gröna efter prognos i Tyskland
18.43
CDU förlorade röster men är fortfarande största parti i Tyskland säger partiordföranden Anne-Gret Kramp Karrenbauer. Därför ska partiets spetskandidat Manfred Feber bli ordförande i EU-kommissionen, säger AKK med starkt eftertryck. 
 
18.45
När börjar ni sända valvaka på play? TV4 är inte så kul. Men den enda jag kan hitta.
@r - Klockan 20
19.02

Första prognos i Tyskland: De Gröna går mot succéval

SVT NyheterUnder söndagen avgörs EU-valet. Över 400 miljoner röstberättigade européer utser 751 ledamöter till Europaparlamentet. I Tyskland verkar De Gröna göra ett starkt val samtidigt som regeringspartiet CDU backar, enligt en första prognos.
19.03
Har det kommit riktiga valresultat från Tyskland än eller är det fortfarande bara vallokalsundersökningar?
@D - Bara vallokalsundersökningar. Preliminära resultat kommer vid 23.
Hej från Berlin! De stora tv-kanalerna ARD och ZDF presenterar kl 18 valklokalsundersökningar. Under kvällen kompletteras det med färdigräknande distrikt. Då blir det vad som på tyska kallas Hochrechnung, en blandning av vallokalsundersökningar och räknade resultat. Under kvällen allt mer säkra och precisera. Tyska politiker och partiledare kommenterar redan som om det är färdig resultat. Dessa "högräkningar", kombination vallokalsintervjuer och färdigräknat är vanligtvis mycket träffsäkra.  / Rolf Fredriksson, reporter i Berlin
19.04
Vallokalsundersökningar i Ungern visar att Orbans Fidesz väntas få 56 procent av rösterna, enligt Reuters. 2014 fick partiet 51,48.
19.09
Små partier har fått många röster i tyska Europavalet, uppåt 14% enligt ZDFs prognoser. Det beror på tyska valreglerna, tyska författningsdomstolen har beslutat att det inte ska finnas någon spärr i EU-valet. Partier med 1% av rösterna har därmed chans att få mandat i EU-parlamentet. Piratpartier, Djurskyddspartiet, Fria väljare och satirpartier Partiet ser ut att få mandat och säte i EU-parlamentet. Små partier har kunnat kampanja med att en röst på dem inte är bortkastade. / Rolf Fredriksson, reporter i Berlin
19.11
Enligt kroatiska vallokalsundersökningar leder konservativa HDZ med 23,43 procent över socialdemokraterna i SDP som får 18,38 procent, rapporterar lokala medier.
19.20
Maltas socialdemokratiska Arbetarpartiet ser ut att få nästan 56 procent av rösterna, rapporterar Malta today. Partiet var stort även 2014.
19.22
I Finland ser liberalkonservativa Samlingspartiet ut att bli störst och de gröna gå starkt framåt.
19.25
Hur ser det ut med valun i Sverige, Frankfrike, och Italien?
@Nafiz - Frankrike kommer klockan 20, Sverige klockan 21 och Italien 23.15
19.26

Partiledare Jonas Sjöstedt är nu på plats på Vänsterpartiets valvaka.

”Ovisst men optimistiskt” säger han om läget. Målet för Vänsterpartiet är att säkra ett andra mandat i parlamentet.
19.29
Hej,
När kommer Sveriges resultat ?
@Fadi - Preliminära resultat kommer klockan 23
19.33
Vänsterpartiets toppkandidat Malin Björk anländer till SVT:s valvaka. Hon berättar att hon under dagen har varit i Stockholmsförorterna Bandhagen och Bagarmossen, och varit med i en ”ringstuga” för att mobilisera väljare.
19.36
När 50 procent av rösterna i Finland är räknade får Samlingspartiet 20,7 procent och de gröna 14,3 procent.
19.41
Valarbetarna på S valvaka raggar röster in i det sista från partiets call-center.
19.42
Och här kommer Kristdemokraternas förstanamn Sara Skyttedal. Hon säger att hon spelat tv-spel under dagen.
19.52
Enligt de första siffrorna har valdeltagandet ökat i många länder jämfört med 2014.
I Slovakien som hade lägst valdeltagande 2014 - 13 procent - röstade i år 20,1 procent. 
Valdeltagandet ökade även i Nederländerna, Lettland, Tjeckien, Ungern, Danmark, Rumänien, Frankrike, Spanien och Polen.
Valdeltagandet sjönk i Malta, Bulgarien och marginellt även i Italien.
19.56
20.00
Högerpopulistiska GERB ser ut att bli valvinnare i Bulgarien, socialistpartiet tvåa, enligt första prognosen.
20.00
Här vi ser den tidigare V- och Fi-ledaren Gudrun Schyman. Det mesta tyder på att Fi blir av med sitt mandat i parlamentet ikväll, men Schyman har inte gett upp hoppet — ”Inte förrän rösterna är räknade”.
20.02
Le Pen ser ut att gå om Macron i Frankrike, med 24,2 procent mot 22,2, enligt första prognosen.
20.03
Tätt följd av Cecilia Wikström, som suttit två mandatperioder i parlamentet för Liberalerna, men petades som förstanamn inför valet.
20.07
Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson säger att han lärt sig att inte vara för optimistisk inför valkvällar, men han hoppas att partiet ökar från två till tre mandat.
20.12
Valdeltagandet ser ut att ha varit på drygt 50 procent, det högsta för ett EU-val sedan 1994. Siffror för Storbritanniens valdeltagande har ännu inte kommit in.
20.14
I Spanien leder socialisterna, enligt prognosen.
20.16
20.18
Konstigt att jag vara ser inlägg från 8 timmar sen, men min dotter får löpande uppdateringar på den här sidan. Spelar ingen roll hur många gånger jag uppdaterar sidan, och jag har senaste versionen av appen. Vafalls?
@Teolinda - Försök stänga ned appen helt, inte bara gå till hemskärm, och sedan starta igen. 
20.21
SVT:s korrespondent kommenterar franska vallokalsundersökningen.
20.24
SVT:s Cecilia Gralde är på Liberalernas valvaka. Här Jan Björklund tillsammans med Karin Karlsbro. Foto: Cecilia Gralde
 
20.27
20.32

Prognos: Le Pens parti ser ut att bli störst i Frankrike

SVT NyheterMarine Le Pens högernationalistiska parti Nationell samling ser ut att blir störst i franska EU-valet, enligt en första prognos, rapporterar internationella nyhetsbyråer. President Emmanuel Macrons parti blir näst störst.
20.35
Jan Björklund och Karin Karlsbro på Liberalernas valvaka. Foto: Cecilia Gralde/SVT
 
20.39
Enligt första prognosen väntas EPP-gruppen få 173 platser mot socialisternas 147 i EU-parlamentet, rapporterar Reuters. Grupperna tappar 43 respektive 40 platser.
20.41
20.42
Dansk Folkeparti tappar nästan 15 procentenheter, enligt vallokalsundersökning. Socialdemokraterna är valets vinnare.
20.45
Från TT: En sammanställning från EU-parlamentet som bygger på vallokalsundersökningar och opinionsmätningar före valet pekar på att kristdemokratiskt konservativa EPP som väntat blir största partigrupp.
EPP får 173 mandat enligt sammanställningen, mot 147 för socialdemokratiska S&D och 102 för liberala Alde.
- Det här är en bedömning av hur parlamentet kanske kommer att se ut, betonar presschefen Jaume Duch Guillot i Bryssel.
Bakom de tre stora ligger De gröna/EFA på 71 mandat, EU-skeptiskt konservativa ECR på 58, högerpopulistiska ENF på 57, EU-kritiskt konservativa EFDD på 56 och vänstergruppen GUE/NGL på 42. Antalet övriga och grupplösa landar just nu på 45 ledamöter.
 
20.46

EU-Valu: Så många bestämde sig sista veckan

SVT NyheterLångt ifrån alla vet vad de ska rösta på i god tid innan valet. Här kan du se hur stor andel av varje partis väljare som bestämde sig under den sista veckan. Interaktiv grafik.
20.48

Visualiseringar av Valun för EU-valet 2019

SVT NyheterHär hittar du samtliga visualiseringar av SVT:s vallokalsundersökning för EU-valet 2019.
20.52
Klockan 21 kommer den svenska vallokalsundersökningen.
20.52
Svettigt värre här på det högernationalistiska Lag och Rättvisas valvaka i Warszawa. Svettigt på alla vis - det har varit jämt mellan de ledande partierna och det är fruktansvärt varmt i den alldeles dör underdimensionerade lokalen där journalister och ledamöter slåss om utrymmet.

20.58
Hemsidan funkar (där ser man text uppdateringar) på mobilen men inte i appen.
@Lolo - Vi har driftstörningar i appen på android och jobbar på att lösa det. Gå in på sajten på din webbläsare.
21.00

Här är siffrorna från Valu 2019:

  • Socialdemokraterna: 25,1 (+0.9)
  • Moderaterna: 17,6 (+4.0)
  • Sverigedemokraterna: 16,9 (+7.2)
  • Centerpartiet: 10,3 (+3.8)
  • Miljöpartiet: 9,5 (-5.9)
  • Kristdemokraterna: 7,5 (+1.6)
  • Vänsterpartiet: 6,4 (+0.1)
  • Liberalerna: 4,4 (-5.5)
  • Feministiskt initiativ: 0,8 (-4.7)
21.02
Jag vill bara påpeka att ni särskrivit EU-val lite överallt.
@Christian - Det är ett medvetet grafiskt val. 
21.02

Här är siffrorna från Valu 2019:

  • Socialdemokraterna: 25,1 (+0.9)
  • Moderaterna: 17,6 (+4.0)
  • Sverigedemokraterna: 16,9 (+7.2)
  • Centerpartiet: 10,3 (+3.8)
  • Miljöpartiet: 9,5 (-5.9)
  • Kristdemokraterna: 7,5 (+1.6)
  • Vänsterpartiet: 6,4 (+0.1)
  • Liberalerna: 4,4 (-5.5)
  • Feministiskt initiativ: 0,8 (-4.7)
21.03
Jubel och applåder på Lag och rättvisas valvaka när när valu presenteras. ”Vi vann”, säger utropar partiledaren Jaroslaw Kaczynski.
21.10
Så här delat är Polen. EU-vänliga Europeiska koalitionen är de oranga, dvs västra Polen med Warszawa som en ö i det högernationalistiska östra Polen.
21.11
 
21.14
21.15
21.15
21.16

EU-Valu: Liberalernas väljare flyr partiet

SVT NyheterHur har väljarna rört sig mellan partierna från riksdagsvalet 2018 till EU-valet 2019? Här visar vi partibytare baserat på vad väljarna själva angett i SVT:s vallokalsundersökning. Interaktiv grafik.
">https://www.svt.se/datajournalistik/euvalu2019/partibytare/
21.23
En sammanfattning av valkvällen:
• Vallokalsundersökningar och opinionsmätningar pekar på att kristdemokratiskt konservativa EPP blir största partigrupp i EU-parlamentet. EPP får 179 mandat enligt sammanställningen, mot 150 för socialdemokratiska S&D och 107 för liberala Alde.
• Bakom de tre stora ligger De gröna/EFA på 70 mandat, EU-skeptiskt konservativa ECR på 58 högerpopulistiska ENF på 58, EU-kritiskt konservativa EFDD på 56 och vänstergruppen GUE/NGL på 38. 
• Valdeltagandet ser ut att bli det högsta sedan 1994, drygt 50 procent. 
 
PRELIMINÄR MANDATFÖRDELNING
*Svenska partier inom parantes
  • EPP (M, KD): 179 mandat = - 38
  • S&D (S, Fi): 150 mandat = -37
  • ALDE&R (L, C): 107 mandat = +39
  • Greens/EFA (MP): 70 mandat = +18
  • ECR (SD): 58 mandat = -17
  • ENF: 58 = +21
  • EFDD: 56 = +15
  • GUE/NGL (V): 38 = -14
  • Övriga: 28 = +28
  • NI: 7 = -15

Totalt 751 mandat.

21.24
21.29
21.30
21.30

Vänster-högerskalan: 18 procent av Centerns väljare är vänster

SVT NyheterHur placerar sig väljarna själva på den så kallade vänster-högerskalan i SVT:s vallokalsundersökning? Välj ett parti för att se hur det förändrats sedan valet 2009. Interaktiv grafik.
21.32
21.36
Om Valun stämmer kommer Sverigedemokraterna få Sveriges 21:a mandat efter brexit. Sverige har just nu 20 mandat i parlamentet.
21.46
21.47
Från Katia Elliott som är på KD:s valvaka:
Många unga KDU:are som vi pratar med är mycket besvikna över 7,5%. De säger att det har varit roligt men svårt att kampanja. De har fått ta hårda debatter, inte bara om Lars Adaktussons abort-röstning, utan också om partiets positiva hållning till anhöriginvandring, trots att det är en nationell fråga. ”Brunsmetningen” har också upplevts som sårande av KDU:arna.
21.50
21.53
I Polen är läget jämnt: 42,4 procent för regerande Lag och rättvisa mot 39,1 procent för oppositionsalliansen Europakoalitionen, rapporterar Reuters.
21.53
21.57

EU-Valu: Sverigedemokraterna ökar bland både arbetare och tjänstemän.

SVT NyheterSå röstade gamla och unga, kvinnor och män. Titta på vilka partier som gick hem hos olika väljargrupper. Interaktiv grafik.
22.11
I Rumänien backar den regerande alliansen med socialdemokraterna i spetsen - men det blir dött lopp med Nationalliberala partiet.
22.14
 
22.15
 
22.19
22.19
22.36
En källa inom grekiska regeringspartiet Syriza säger att det är troligt att Grekland utlyster nyval i juni efter förlusten mot Ny demokrati i EU-valet, rapporterar Reuters.
22.48
I Portugal ser socialisterna ut att få flest röster och även där vinner de gröna mark.
22.50
 
22.51
 
23.06
I Italien ser Salvinis Lega ut att vinna stort. Socialdemokraterna och Femstjärnerörelsen följer.
23.07
De officiella valresultaten från Ungern visar att Orbans Fidesz får 52 procent av rösterna, inte 56 som vallokalsundersökningar visat.
23.11
I Storbritannien ser Nigel Farages brexitparti ut att få flest röster, enligt de första delresultaten.
23.13
Greklands premiärminister Alexis Tsipras kommer att utlysa nyval till parlamentet efter förlusten i EU-valet, rapporterar AFP och Reuters.
- Efter andra omgången av lokalvalen (den 2 juni) kommer jag att be presidenten att omedelbart utlysa nyval, säger Tsipras i ett tv-framträdande, enligt TT.
Premiärministerns vänsterallians Syriza fick enligt preliminära siffror 23,9 procent av rösterna i valet, mot 33,3 för konservativa Ny demokrati.
 
23.14
L är endast 2 500 röster från att åka ut ur EU-parlamentet, rapporterar DN.
23.16
Ni missade berätta hur det skulle se ut om män fick bestämma politiskt! Vi fick se hur kvinnor röstar, men inte hur män gör detsamma. Detta vill jag gärna se!
@Felicia - Du har det i inlägget från 22:15:12. Precis över inlägget om hur kvinnor skulle rösta. 
23.18
Är det inte 21 kandidater från Sverige som skickas till EU parlamentet? I er preliminära kandidatfördelning blir summan bara 20 kandidater.
@Leo - Sverige får 21 mandat efter brexit. Hittills är det bara 20.
23.26
23.26
23.28

Se hur man röstade där du bor här: https://valresultat.svt.se/2019/

23.37
23.46
23.51
23.52
23.56

EU-Valu: Brottsbekämpning allt viktigare för väljarna

SVT NyheterVilka frågor har påverkat väljarna mest i valet av parti? Här jämför vi de ämnen som haft störst betydelse i de tre senaste EU-valen.
23.58
Just nu ligger det 21:a mandatet, det så kallade brexitmandatet som Sverige får när Storbritannien lämnar EU, hos Miljöpartiet.
00.18
00.26
Vi har fortfarande inte fått in prognoser eller valresultat från samtliga EU-länder, men sammanfattningsvis kan man säga att liberala partier vann i flera länder, många gröna och flera högerpopulistiska partier gick framåt. 
• I Grekland kommer man utlysa nyval i juni med anledning av regeringspartiets dåliga valresultat.
• I Frankrike ser Le Pens Nationell samling ut att få fler röster än president Macrons parti.
• I Storbritannien är brexitpartiet på väg mot seger.
• I Italien ser Lega ut att vinna stort vilket kan äventyra regeringssamarbetet med populistiska Femstjärnerörelsen, i synnerhet om Femstjärnerörelsen halkar efter socialdemokraterna. 
• I Danmark tappade Dansk Folkeparti stort.
00.35
Här kan man följa mandatfördelningen i EU-parlamentet: https://valresultat.eu/
00.44
Una sola parola: GRAZIE Italia! 🇮🇹
00.46
Här nedan tackar Italiens inrikesminister Matteo Salvini för att hans EU-kritiska Lega blev störst i valet.
01.02
Nu trappar vi ner denna direktrapportering under natten, tack för att ni följt oss!
06.43
Godmorgon! Nu trappar vi upp vår direktrapportering igen - följ oss här för att få de slutgiltiga resultatet över hur Europa har röstat.
06.47
Valresultaten i Europa ser dock, än så länge, inte ut att bjuda på några direkta överraskningar och  de preliminära siffror som presenterades i natt ser ut att stämma.
06.52
Sammanfattningsvis går det att konstatera att en grön våg sveper in över Europa. Flera vallokalsundersökningar visar att flera av de partier med miljö och klimat som sitt främsta fokus har slagit rekord.
06.55
I Tyskland har till exempel De gröna mer än dubblerat sina röster jämfört med förra EU-valet 2014. I Irland ser också Det gröna partiet att återvända till till EU-parlamentet för första gången på 20 år. Även i Frankrike går De gröna ut att bli det tredje största partiet. Dessutom ökar gröna paritet i Finland  och Nederländerna. Men i Österrike och Sverige går man emot trenden och de gröna partierna backa istället.
06.56
Här i klippet kan ni se SVT:s EU-reporter Rolf Fredriksson kommentera resultatet, sett från Berlin.
- De gröna här i Tyskland gläds - en historisk valframgång i Europa-valet för dem, säger Fredriksson.
- För första gången någonsin blev det gröna partiet, miljöpartiet, större än socialdemokraterna och näst största parti.
06.57
Samtidigt gläds också  högernationalistiska partier runtom i Europa, säger Fredriksson.
07.01
"Socialdemokratisk debakel" och en "örfil för Merkels stora koalition" lyder rubrikerna på tyska tidningen Bild Zeitungs förstasida, säger Rolf Fredriksson och visar upp tidningen.
Angels Merkel styr i en stor koalitionsregering med båda de stora traditionella partierna, å ena sidan hennes egna kristdemokrater och å andra sidan socialdemokraterna. Valresultatet var en tuff smäll för dem, liksom många traditionellt stora mittenpartiet i Europa.
- Efter valresultatet i går där de här stora partierna gick tillbaka säger man att hela regeringsfrågan i Tyskland ställs på nytt, säger Fredriksson.
07.02
En stor snackis inför EU-valet var Storbritanniens medverkan eftersom de planerar att gå ur unionen. De preliminära siffrorna över valresultatet visar också att det EU-kritiska Brexitpartiet ser ut att bli klart störst bland britterna. Samtidigt backar de etablerade partierna och det konservativa regeringspartiet riskerar att rasa ur parlamentet.
07.06
För de två stormakterna inom brittisk politik ser det mörkt ut. Labour går starkt bakåt och gör ett riktigt dåligt val och för konservativa Tories kan det bli ännu värre - då de kanske inte får ett enda mandat i EU-parlamentet.
07.09
Vilket svenskt parti har då mest skäl att dra en lättnadens suck? Jo, Liberalerna, enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein. Se hennes kommentar i klippet nedan.
07.11
- Att åka ut för dem hade varit en smärre katastrof. De är ju riksdagens mest EU-vänliga parti och det vore ett väldigt dåligt eftermäle för Jan Björklund om de hade åkt ut parlamentet. Samtidigt kan de inte vara nöjda, det här är ett uselt resultat för Liberalerna förstås och jag tror att man kommer att ha en ganska besvärlig eftervalsdebatt kring detta, säger Marmorstein.
07.13
En slutsats som Liberalerna kan dra i eftervalsanalysen är att samarbetet med den S-ledda regeringen skadat partiets stöd bland dess väljare, enligt Elisabeth Marmorstein.
- Det kan mycket väl bli så att man kan tolka det här som ett underbetyg till regeringssamarbetet, säger hon.
07.15
De som gjorde störst framsteg i valet var Sverigedemokraterna som ökar med nästan sex procentenheter till 15,4. Ökningen återspeglar SD:s utveckling även i riksdagsvalen.
- Så det är inte så förvånande att de hamnar här, säger Marmorstein.
Samtidigt, tror hon, kan SD vara något besvikna över att inte ha nått målet att bli näst största parti, särskilt eftersom SD-ledaren Jimmie Åkesson har som mål att bli största oppositionsparti i svensk politik.
07.17
Statsvetaren Anders Sundell beskriver att man brukar beskriva EU-valet som ett personval, där enskilda politiker är viktiga eftersom Sverige också inte har så många ledamöter. Samtidigt så är det inte så många väljare som i Valun säger att det är just enskilda individer bland kandidater som avgjort vad man röstat på.
07.19
Kristdemokraterna gör ett bra väl men trodde kanske att de skulle få fler röster. Elisabeth Marmorstein tror ändå att de är besvikna, utifrån opinionsmätningar som inför valet pekade på ett väljarstöd på över tio procent.
- Här tror jag att fokuset på abortfrågan under den sista veckan har påverkat dem negativt, och har fått eventuella moderata väljare att dra öronen åt sig och stanna hos sitt gamla parti.
07.23
I Frankrike ser Marine Le Pens högernationalistiska parti Nationell samling ut att bli störst i franska EU-valet, prognoserna. President Emmanuel Macrons parti blir näst störst.
07.23
Så här ser Sveriges preliminära valresultat ut i procent:
  • Socialdemokraterna: 23,6
  • Moderaterna: 16,8
  • Sverigedemokraterna: 15,4
  • Centerpartiet: 10,8
  • Miljöpartiet: 11,4
  • Kristdemokraterna: 8,7
  • Vänsterpartiet: 6,7
  • Liberalerna: 4,1
  • Feministiskt initiativ: 0,8
07.28
Här kan du se det preliminära resultatet för hur Europa röstade.
 
07.32
Efter Liberalernas svaga resultat säger Jan Björklund att partiet stuckit ut genom sin starkt EU-positiva hållning.
- Vi vill ge EU mer power, muskler och makt för att lösa en del samhällsproblem. Där har vi stuckit ut, säger han i Morgonstudion.
- Alla gillar inte det och vinden blåser åt ett annat håll, den har varit mer EU-kritisk.
07.36
Björklund återkommer till att Liberalerna legat under fyraprocentsspärren ända sedan regeringsprocessen, som ledde till att L tillsammans med C lät Stefan Löfven bilda dagens S-ledda regering.
Han säger att de naturligtvis är lättade av att ha klarat sig över den spärren, men att resultatet var dåligt.
- Det är klart att det är en besvikelse, säger Björklund.
07.39
C:s toppkandidat Fredrik Federley kan däremot glädja sig åt ett starkt resultat.
- Det har varit en lång kampanj, vi är trötta men vi är väldigt väldigt glada, säger han.
07.42
Fredrik Federley berättar att han nu ska ned till Bryssel och att det är mycket som ska klaras ut - både i form av vilka partiet som ingår i vilka partigrupper, och hur utskottsplatser fördelas.
-. Det här är inte färdigt, nu är det ett kattrakande som kommer att ske, säger han.
07.45
Feministiskt initiativ förlorar sitt enda mandat i valet. Partiledaren Farida al-Abani förklarar det med politiska högervindar i Europa allmänt men även i Sverige.
- Nu har vi sett andra vågor som vi ser i hela Europa. Högerpartierna går starkt framåt, säger hon i Morgonstudion.
- Det är beklagligt och något som vi, och ja, är väldigt oroade över.
07.48
På frågan om varför FI har svårt att få upp feministiska frågor i debatten, svarar al-Abani att partiet har en annan profil politiskt än mer traditionella partier, men också svårt att få upp sina frågor på dagordningen.  
- Som ett mindre parti har vi mindre möjligheter att lägga fram saker på agendan, säger hon.
07.50
FI har tappat väljare framför allt till Miljöpartiet och Vänsterpartiet. al-Abani framhåller att partiet på vänstersidan politiskt måste bli bättre på att samarbeta, något högerpartier enligt henne gör.
08.25
Ja, Jan Björklund (L), vad var det som hände? Se L-ledaren svara på den frågan här i klippet nedan:  
08.29
Hur ser EU-valresultatet ut sett från Italien? För att svara på det är SVT:s reporter David Boati på plats i Milano, och han beskriver läget i det här klippet. 
08.32
SVT:s Elin Jönsson är på plats i Polen, där EU-valet ligger nära parlamentsvalet i höst, och kampanjerna har på sätt och vis gått in i varandra. Hon förklarar med i det här klippet.  
08.39
Peter Lundgren (SD) säger att hela partiets gräsrotsrörelse i veckor kampanjat och att det lönat sig. Att SD skulle känna någon besvikelse över att inte ha blivit näst största parti, det håller Lundgren inte med om.
- Vi är väldigt nöjda, vi går fram som starkaste parti i valrörelsen så vi kan inte vara annat än nöjda.
08.40
Peter Lundgren säger i Morgonstudion, där han satt tillsammans med Alice Bah Kuhnke från Miljöpartiet, att SD hoppades på att i bästa fall få fyra mandat, men att Liberalerna blev kvar i parlamentet och att SD i stället fick tre.
08.44
Lundgren har redan suttit i parlamentet för SD och återvänder därmed för ännu en mandatperiod. Bah Kuhnke (MP) kommer å sin sida in i parlamentet för första gången.
Hon säger med anledning av resultatet att MP å ena sidan hade hoppats på bättre resultat i Sverige, men att man samtidigt gläder sig åt framgångar för andra gröna partier i Europa, som tillhör samma partigrupp.
- Vi är ju oerhört glada för den gröna våg som nu sveper över Europa, säger hon.
08.47
Bah Kuhnke framhåller att valresultatet på sätt och vis är en seger, trots att man hade hoppats på starkare resultat. Men trots allt har partiet backat 90 000 röster jämfört med 2014. Valanalysen kommer att ta ett tag för MP, men Bah Kuhnke tror inte att det var i sluttampen som partiet tappade.
- Jag tror inte att vi tappade i valrörelsen, säger hon.
- Vi har förlorat på att sitta i regering. Man växer lättare i opposition.
08.52
Den stora skillnaden i detta valet jämfört med 2014 var för SD att man nu suttit i parlamentet och därmed haft mer utrymme än förra gången, anser Peter Lundgren (SD).
- Det har gjort en skillnad såklart. Nu har vi varit på banan hela valrörelsen, säger han.
Samtidigt säger han att folk på många ställen har "tröttnat på imperiebygget" EU.
08.55
Fredrik Reinfeldt, före detta partiledare för Moderaterna, säger i Morgonstudion att han tror att de mer extrema högerpartierna i EU kommer att få begränsat inflytande trots deras framgångar under valdagen i söndags.
08.56
En trend i EU är att traditionellt stora partigrupper i mitten, som den socialdemokratiska och den konservativa gruppen.
Hans Dahlgren (S) är EU-minister och den grupp S tillhör tappar mandat. 
- Vi två, de här stora grupperna som tidigare har haft majoritet tillsammans, har inte det, säger han i Morgonstudion.
- Då måste vi förhandla med de andra. Vi måste göra kompromisser.
08.59
Det viktigaste är, enligt Dahlgren, att S är nöjda med sitt resultat där man behåller sina fem mandat, enligt honom ovanligt för ett parti i regeringsställning. Sedan är man också nöjd med det högre valdeltagandet.
- Det är en framgång för EU att europeiska väljare förstår att man kan utnyttja sin rösträtt för att göra skillnad i Bryssel.
09.01
Moderaterna gick fram med ett mandat, ett bra resultat för partiet.
- I grund och botten var det för att vi pratade sakfrågor, säger M-ledaren Ulf Kristersson i Morgonstudion.
- Vi tänkte att det är bättre att tala om egen politik än förtala andras.
09.03
Kristersson säger att det finns problem som varje land måste lösa på egen hand, men också sådana som är internationella till sin natur och som kräver samarbete.
- De är fler i dag än vad de var förr i tiden. Migration, kriminalitet och klimat, det är tre sådana, säger han.
09.06
Moderaternas partigrupp i EU, konservativa EPP, har tappat i valet vilket försvagar dess ställning. Det viktiga då är att olika krafter som är positiva till EU hittar samarbeten och sätt att arbeta, säger Kristersson.
- Det här betyder klara förändringar i EU-parlamentet. De gamla spelreglerna skrivs om, men jag är inte säker på att det måste vara negativt utan man måste vara lite prestigelös.
Sedan måste EU ta till sig att det finns kritik mot unionen, säger han.
09.09
Var i Sverige var då egentligen valdeltagandet störst? Jo i Uppsala, och vad det kan bero på kan man läsa mer om här: 

Uppsala län har högst valdeltagande i hela landet

SVT NyheterUppsala län har högst valdeltagande i hela landet. Här har 56,9 procent av alla röstberättigade röstat i valet till EU-parlamentet.
09.09
"Vi är oerhört glada för den gröna våg som nu sveper över Europa", sa Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke i Morgonstudion för en stund sen.
09.23
"Vi kan inte vara annat än nöjda", säger Peter Lundgren (SD). Han är inte förvånad över resultatet och är nöjd trots att partiet inte fått lika många röster som opinionssiffrorna visat.
09.23
Just nu analyseras EU-valet och dess utfall i Morgonstudion, så titta gärna på det. Men om cirka 10 minuter eller så, ska Elisabeth Marmorstein enligt plan svara på era frågor som ni kan ställa här i chatten.
09.32
 "Viktigt att vi fick en valframgång". Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tror att samarbetet i EU kommer att förändras. Se mer från intervjun med honom i Morgonstudion i klippet nedan.
09.40
Vilket svenskt parti får det extra mandatet om/när Brexit blir verklighet?
@Linn - Hej Linn, det senaste jag har sett är att det blir MP som får det 21:a mandatet,
09.42
Hur mång procent fick Partiet Vändpunkt i valet?
@Lotta - Hej Lotta, svårt att svara på. Övriga partier fick 1,1 men hur stor andel av det som PV fick går inte att utläsa än. 
09.46
Hur många och vilka partier var det som ställde upp i EP-valet 2019 i Sverige?
@Viktor - Hej Viktor, det var väldigt många partier, alla finns angivna här https://data.val.se/val/ep2019/valsedlar/E/rike/valsedlar.html
@Viktor - Hej Viktor, väldigt många, du hittar dem här
09.51
När vet man om någon kandidat kryssat sig till en plats?
@Simon - Hej Simon, det tar några dagar men enligt valmyndigheten är planen att det slutgiltiga valresultatet ska vara klart på fredag kl 20.
09.52
Varför får MP det så kallade "brexitmandatet?"
@LasseIsacson - Hej Lasse, det är inte helt klart än, det är så det ser ut just nu men vi vet först på fredag när det slutgiltiga valresultatet kommer. Men det baseras ju på valresultatet precis som övriga mandat. 
09.58
Om man kollar på antalet (alltså inte andelen) människor som röstat på olika partier, är det då fler eller färre som röstat på tex V, Mp, Sd jämfört med riksdagsvalet i höstas?
@Kristina - Hej Kristina, i antal är det fler som röstat på MP men färre på SD och V. Du hittar alla partier på val.se
10.01
Ser MP valet som en framgång eller ett misslyckande? Tappar sedan valet -14, men gick dåligt i riksdagsvalet.
@Oskar - Hej Oskar, de väljer att se det som en framgång och jämför det då förstås med riksdagsvalet och hur illa de ligger till i riksdagsmätningarna. 
10.12
Återigen till antalet människor, är det bara MP som fått fler till antalet?
@Marre - Hej Marre, ja så ser det ut om du jämför med riksdagsvalet. Man ska också komma ihåg att vi då hade ett valdeltagande på 87 procent. Igår låg valdeltagandet på drygt 53 procent som det ser ut just nu. Du kan själv botanisera i siffrorna på val.se
10.17
Vilken roll får gruppen ALDE i parlamentet som det ser ut nu? Skiljer sig övriga partier i gruppen någonting jämfört med C och L?
@Erik - Hej Erik, de kommer bygga majoriteter ihop med EPP och S&D med de gröna som vågmästare. Partierna i gruppen skiljer sig åt, bland annat har du Macrons parti En marche eller Renaissance som ju som bekant är betydligt mer federalistiska än tex det svenska centerpartiet. 
10.26
Vilka partier är aktuella för Salvinis och Le Pens nya partigrupp? Lär SD vara kvar i ECT-gruppen? Tack för bra rapportering igår och idag.
@Felix - Hej Felix, de som hittills visat stort intresse för den gruppen är bland andra tyska Afd, Sannfinländarna och Dansk Folkeparti. Även nederländska PVV men det ser ut som att de kommer åka ur. Sedan ett antal likasinnade mindre partier. SD har sagt nej till att ingå i den gruppen, främst till följd av Salvinis och Le Pens inställning till Ryssland. De här grupperna är splittrade men de förenas i sin EU-kritik och det är inte omöjligt att de ändå gör gemensam sak i vissa frågor. Exakt hur grupperna kommer att formera sig går dock inte att säga än. 
10.28
Nu måste jag tyvärr logga ut, tack för era intressanta frågor och ledsen att jag inte hann svara på alla. Hörs en annan gång!
10.37
Tack till Elisabeth Marmorstein som svarade på era frågor. Vi fortsätter att direktrapportera och ni får gärna fortsätta att ställa frågor som vi ska försöka svara på!
10.49
Såhär skulle valresultatet har sett ut - om de unga fick bestämma, enligt SVT:s vallokalsundersökning.
 
 
10.49
Moderaterna blir största partiet hos förstagångsväljarna i EU-valet, men även Miljöpartiet och Centern lockar de unga väljarna. Störst förlorare är Feministisk initiativ och Socialdemokraterna, visar SVT:s undersökning.
10.56
Det är Moderaterna med sina 21 procent som lockar flest väljare i åldern 18-21 som röstar för första gången. Miljöpartiet från 17 procent och Centerpartiet 16 procent.
10.57
Moderaterna är också populära bland de väljare som är 65 år eller äldre. I den här gruppen ligger de dock stadigt på 18 procent från förra valet
10.58
Stödet för Miljöpartiet skiljer sig markant mellan de äldre och de yngre. Hos de äldre väljarna (65+) röstade bara 5 procent av väljarna på MP.
11.01
Hos de äldre väljarna är det Socialdemokraterna som är det största partiet med sina 30 procent. Även Sverigedemokraterna lockar väljare i den här gruppen med sin 17 procent.
11.02
Feministiskt initiativ är inte populära hos de äldre och gick från 2 procent till att inte få något stöd alls i den här gruppen i årets EU-val, enligt SVT:s undersökning.
11.17
En regeringskris kan vara under uppsegling i Tyskland. De traditionellt två stora partierna förlorade röster i EU-valet - en förklaring är klimatfrågan. Läs SVT:s utrikesreporter Rolf Fredrikssons analys över valresultatet i Tyskland
11.28
Er bevakning har alldeles för stort fokus på Sverige, som är ett fjuttland i sammanhanget. Vad innebär EP valet i stort? Vilka koalitioner kan vi tänka oss se? Vilka landar de största jobben? Vilka jobb finns att få? Vad står de olika grupperingarna för? Vad innebär valet för EU de kommande fem åren? Hur tror ni det påverkar de EU kritiska partierna på sikt? Kom igen SVT! Bättre bevakning!!
Hej! Ja, det finns massor av stora och viktiga frågor att bevaka. Vi har under valet haft reportrar på plats i Polen, Italien, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Belgien och om du tittar igenom vårt material längre ner här på sajten kommer du att hitta mängder av fördjupningar och analyser. Men det finns många obesvarade frågor kvar förstås!
11.30

Så här ser mandatfördelningen och röstfördelningen ut just nu:

  • Socialdemokraterna får 23,6 procent, och fem mandat, vilket är lika många som EU-valet 2014.
  • Moderaterna får 16,8 procent och fyra mandat, ett mandat mer än 2014.
  • Sverigedemokraterna får 15,4 procent och tre mandat, ett mandat mer än 2014.
  • Miljöpartiet får 11,4 procent, men tappar till två mandat, från fyra.
  • Centerpartiet får 10,8 procent och två mandat, ett mer än 2014.
  • Kristdemokraterna får 8,7 procent och två mandat, ett mer än 2014.
  • Vänsterpartiet får 6,7 procent och ett mandat.
  • Liberalerna får 4,1 procent och ett mandat, ett mindre än 2014.
  • Feministiskt initiativ får 0,8 procent och förlorar sitt enda mandat.

Källa: Valmyndigheten

11.42
Hej Elisabeth. Vill bara säga att du är den skarpaste politiska kommentatorn just nu med hästlängder.
12.01
Flera av de invalda EU-parlamentarikerna från Moderaterna har i dag riksdagsplatser, vilket innebär en del förändringar i riksdagen. Tomas Tobé kommer att ersättas av Fredrik Schulte, Jessica Polfjärd ersätts av Mikael Damsgaard och Jörgen Warborn ersätts av Helena Antoni.
12.55
"I jakten på valets vinnare och förlorare tappar man lätt överblicken över den halvmåneformade EU-kakan. Mycket fokus hamnar på hur det gick för de EU-kritiska partierna." Här kan du läsa SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wedicks analys och tankar kring EU-valet.
13.14
Jag vill ha en redovisning på alla länders resultat i sina egna länder, går inte att finna någonstans. Samt en uppdelning av Övriga partier: vilka partier och röstprocenten???
Hej Nina! Här kan du se resultaten, land för land: https://election-results.eu/
13.54
Nina, jag rekommenderar utöver election-results.eu även grafiken i europeelects.eu och Svenska YLE:s sammanfattning över alla länder svenska.yle.fi
14.28
Nu rundar vi av den här direktrapporteringen och tacka för oss. Vill ni fortsätta följa vår rapportering om EU-valet, gå in på svt.se.