SVT rapporterade · Slutdebatt inför EU-valet

Och med det så är eftersnacket slut. På söndag sänder SVT sin valvaka. Tack för att ni har följt med i kväll!
19.44
Debatten är upplagd kring fyra huvudämnen som kommer att inledas med en duell eller minidebatt mellan två eller tre av kandidaterna. Sedan kommer ett antal ja- och nej-frågor ställas som alla får ge svar på.
20.01
Och med det så är vi igång!
20.02
Migration, klimat, sociala frågor och kriminalitet är punkterna som står på dagordningen.
20.04
Toppkandidaterna tas emot med applåder av publiken
20.05
- Det har varit en intensiv valkampanj, säger Peter Lundgren (SD), som är polisanmäld för sexuellt ofredande.
20.06
Sara Skyttedal (KD) har behövt hantera frågan om aborträtten under valkampanjen.
- Jag vet vart jag står, och jag är inte förvånad över att det här händer. Det är uppenbart att andra partier är nervösa över vad som ska hända på söndag. 
20.08
- Jag har jobbat mycket med att inte bara ha plakat, utan även att nå resultat. Det hoppas jag kunna berätta mer om ikväll, säger Heléne Fritzon (S).
20.08
Vi vill stoppa den fria rörligheten för kriminella, säger Tomas Tobé (M), som är för bättre polissamarbeten inom EU.
20.09
Soraya Post (Fi) får frågan om hon tror hon kommer sitta kvar i EU-parlamentet efter söndagen, då partiets siffror ser ut att ha dalat rejält sen senaste valet.
- Jag har is i magen och avvaktar vad som sägs på söndag.
20.11
Malin Björk (V) fick svara på mycket frågor om hennes traktamente, som det visades att hon tog ut fast hon bor i Bryssel. 
Hur kommer det att påverka valresultatet?
- Det är för tidigt att säga. Jag är stolt att jag öppet redovisat om de här ersättningarna.
20.12
Första punkten som ska debatteras är klimatet.
20.13
- Alla ska ha råd att välja klimatet, säger Bah Kuhnke (MP)
20.14
Skyttedal talar direkt till Kuhnke.
- FN:s klimatpanel kräver inte er politik. De säger att utsläppen måste minska med 45 procent. Era krav på 70 procent. Det är inte mer än tom plakatpolitik.
20.15
- Ni KD har röstat nej till att fasa ut fossila subventioner och röstat nej till att höja klimatmålen, säger Kuhnke (MP).
20.16
- Under den här valrörelsen har du misslyckats med att ge korrekta svar med hur det ligger till med din egna politik, säger Skyttedal (KD) till Kuhnke (MP)
20.17
- Det är allvarligt att Kuhnke har ägnat valrörelsen åt att killgissa under den här valrörelsen, säger Skyttedal till Kuhnke som visar upp citat från IPCC.
20.18
- Skyttedal bara pratar och pratar, men inte en enda gång har jag hört henne nämna ordet rättvisa. 118 miljoner människor i EU lever under fattigdomsgränsen, säger Kuhnke som blir tvungen att ge ifrån sig ordet till Federley (C)
20.20
Federley (C) går till direkt anfall mot Lundgren (SD). Han säger att klimatutsläppen ökat sen industrialismen, och menar att Lundgren klimatförnekar.
20.20
Peter Lundgren (SD) skjuter ifrån sig anklagelserna som Federley riktar mot honom.
20.21
- Jag kommer att arbeta i den riktningen som jag anser realistisk. Jag torr inte på en överbudspolitik där den som säger att den har allra högst mål vinner, säger Lundgren (SD).
20.22
Post (Fi) vänder sig direkt till Skyttedal.
- Tycker du att du är seriös när du förespråkar kärnkraft? Och vart vill du lämna avfallet?
20.23
- Sverige har kanske kommit längst i långtidsförvaringen än andra länder, och FN:s klimatpanel är tydlig med att alla scenarier där vi ska nå 1,5-gradsmålet kommer kräva kärnkraft, säger Skyttedal (KD).
20.24
- Jag har som den enda i utskottet i Bryssel haft elbil och det funkar jättebra. Vi har bara inte haft tillräcklig elförsörjning i Sverige, säger Lundgren (SD), som säger att vi måste ha egen energiförsörjning och inte göra oss beroende av rysk gas.
20.26
- Jag tror vi måste lyfta frågan om klimat och tillväxt. Det är först när vi har ett konkurrenskraftigt Europa som vi också kan lösa klimatkrisen hand i hand, och där blir jag orolig när jag ser en ökad protektionism, säger Karlsbro (L).
20.26
- Vi föreslår tuffare mål, tuffare transportmål, hur vi ska komma till rätta med flyget och återvinna fler kläder, säger Federley.
20.27
- Vi är beredda att höja klimatmålen, säger Federley (C) som inte ger en exakt siffra, men "strax under" Miljöpartiets mål på 70 procent,
20.29
- Jag har lyssnat mycket på de andra partierna under valrörelsen, säger Tomas Tobé.
- Jag vill allt det ni vill, men då kommer vi ha ett behov av mycket mera el. Därför ska vi ha ett EU-samarbete så vi kan bygga ihop vårat elnät så vi kan exportera mer förnybart och kärnkraft, tillägger han.
20.30
- Jag uppskattar MP:s insatser på klimatområdet. Men bara för att man sitter på den gröna gruppen betyder det inte att man sitter på den mest gröna politiken, säger Fritzon.
20.31
- Vi måste ställa om på många olika håll, till exempel jordbruksbidrag. Vi måste ge möjlighet till småskaligt jordbruk så de kan odla ekologiskt, säger Post (Fi).
20.32
- Det här valet handlar om att vi ska ha spelregler som gör att vi kan leva hållbart. I Sverige har vi goda erfarenheter av koldioxidskatten, säger Karlsbo, som vill att EU ska införa koldioxidskatt i flera länder.
20.34
- Jag har hand om transportfrågorna, och där behöver vi göra mycket. Mer forskning inom biobränsle, för det tillverkas för lite, säger Lundgren (SD).
20.34
- Vi vill se en progressiv flygskatt på EU, de som flyger mest ska betala mest, säger Björk (V).
20.36
- Det stämmer Lundgren att Liberalerna att vi är Sveriges mest EU-vänliga parti, i Bryssel kan man fatta rätt beslut på rätt nivå. Men SD har kanske inte så hög tilltro i de här frågorna. SD var det enda partiet som röstade emot Parisavtalet, säger Karlsbro (L).
20.36
Skyttedal (KD) har sagt att man ska flyga mer.
- Det kommer flygas mer. Det är fakta, för resten av världen blir rikare. Det finns partier här som föraktar tillväxt. Vi måste visa att det går att kombinera omställning med tillväxt, säger hon.
20.37
- Bara om några veckor ska jag flyga elflyg, säger Skyttedal (KD).
20.38
- Jag tycker att vi kan gå till Sverige och titta på hur vi har varit ett land som klarat av att ha tillväxt och öka vårt välstånd och samtidigt minska våra utsläpp. Nu måste vi få hela EU att gå åt det hållet, för då kan vi få USA, Kina och Indien att gå åt det hållet, säger Tobé (M), som återigen förespråkar kärnkraft.
20.41
Nu ska toppkandidaterna svara på ja och nej-frågor.
20.42
"Kommer ni rösta för en högre EU-avgift för Sverige när britterna lämnar?"

 
20.42
Liberalerna vill förhandla ner medlemsavgiften.
20.43
"Ska EU ha en gemensam armé" är nästa fråga
20.43
Enbart Karlsbro (L) svarar ja.
20.44
- Vi behöver samarbete mer på det försvarspolitiska området. Vi ser ett allt mer aggressivt Ryssland, säger hon,
20.44
"Ska Sverige på sikt byta kronan mot Euron"
20.44
Återigen går Karlsbro emot strömmen och är enda kandidaten som säger ja.
20.45
Nu är det dags för nästa debattämne: Migrationen.
20.46
Det blir en duel mellan Fritzon (S) och Lundgren (SD) till en början.
20.47
- Nästan alla partier kan säga att vi står upp för den fria rörligheten. Men den innebär också att vi har ett samarbete där vi tar ett ansvar för ett gemensamt migrationssystem, säger Fritzon.
20.47
- Det är uppenbart att det har totalhavererat. Nu vill man exportera Sveriges riktigt dåliga flyktingpolitik till EU som redan har riktigt stora bekymmer. EU upprätthåller inte sina yttre gränser, säger Lundgren.
20.53
- Ska man vara seriös är invandringsfrågan svår. Jag tycker vi skulle behöva komma ner till nordiska nivåer på mottagandet eftersom vi har så pass stora segregationsproblem i Sverige, säger Tobé.
20.54
- Har du inte asylskäl ska du inte få komma in i Europa. Det är då vi får en kontrollerad invandring, säger Tobé.
20.56
- Det finns en gräns för vad vi ska tillåta. Jag tillåter inte folk drunkna i undermåliga farkoster i Medelhavet och det skulle min politik inte tillåta heller, säger Lundgren (SD).
20.57
- Flyktingfrågan visar att vi behöver ett fördjupat samarbete inom EU, säger Karlsbro (L).
21.00
- Vi måste se till att vi gör vad vi kan för att få en hållbar migrationspolitik på sikt, säger Skyttedal (KD). Däremot måste vi se till att man har koll på yttre gränser, som vill se att Frontex förstärks.
21.01
- Självklart ska alla länder som är med i EU fördela ansvaret utifrån förmåga, och det finns förmåga. Det tar tyvärr tid, och då måste vi jobba med det, säger Kuhnke (MP).
21.05
Fritzon frågar Lundgren hur många migranter han vill öppna för att söka asyl i Sverige.
21.06
- Det är ett migrationsverk vi har som bedömer möjlgheterna. Jag tycker vi ska ta emot så många som vi klarar av, säger Lundgren.
21.06
- Vi har uppenbart tagit emot alldeles för mycket under väldigt många år, säger Lundgren.
21.08
Därmed sätter vi punkt för migrationsdebatten. Nu är det dags att diskutera den sociala trygggheten.
21.10
Federley säger att han vill lyfta upp frågan om våld mot kvinnor i EU-nivå, men hålla frågor om social trygghet i Sverige.
21.12
- Vad EU vill göra är att sätta golv, sen får varje land utvecklas efter egna ekonomiska förutsättningar, men EU kan sätta en riktning för att försöka nå ett mål där vi får slut på fattigdom, säger Post.
21.14
- Det är viktigt att vi har grundläggande sociala rättigheter i alla länder, säger Fritzon (S).
21.15
- Ni har redan röstat för socialbidrag på EU-nivå, där våra skattebetalare kan komma att betala för bidrag till andra länder, säger Skyttedal till Fritzon.
21.16
- Ni har sagt att ni är för lika villkor, jag påstår att du ljuger. Jag är inte imponerad av de frågor du driver i socialpolitiken. Du pratar om din sportbil, dina gucciväskor och skålar i champagne när du tycker du vunnit en politisk seger, men du kan inte berätta för dina väljare vart du står när det kommer till aborträtten, svarar Fritzon till Skyttedal.
21.16
- Jag har hela den här veckan förklarat vart KD står när det gäller abortlagstiftningen. KD har stått bakom den i flera decennier, säger Skyttedal.
21.17
- Du har inte kunnat svara på om du väljer på Orban eller Macron. Nu frågar jag dig om du kan välja Adaktusson eller aborträtten, säger Fritzon till Skyttedal.
21.17
- Det här är inte värdigt, nu höjer vi nivån, säger Skyttedal.
21.18
- Jag tycker det är väldigt bra att vi får chans att prata abortfrågan här, säger Karlsbro (L)
- Det här är en av de mest fundamentala frågorna vad gäller kvinnor. Vart står KD i den frågan?
21.18
- Vi har varit så tydliga, jag tycker det här är tröttsamt, säger Skyttedal som menar att dom använder aborträtten som ett slagträ i debatten.
21.19
- Moderaterna står glasklart upp för aborträtten. Vi ska va tydliga med det från svensk sida och inte öppna upp för att Bryssel ska kunna påverka svensk abortlagstiftning, säger Tobé.
21.22
- När det gäller socialpolitiken vill vi att det ska ta i Sveriges riksdag, men det betyder inte att vi inte ska stå upp för mänskliga rättigheter, säger Bah Kuhnke. 

- Det betyder att abort och rätten till abort som är en mänsklig rättighet måste försvaras, tillägger hon.
21.23
- Jag tror vi kan lägga abortfrågan åt sidan. Skyttedal gjorde det tydlig i sitt senaste inlägg exakt vart de står, säger Federley.
21.25
Bah Kuhnke vill ha en metoo-lag för hela EU.
- I dag i Sverige är det så att alla arbetsgivare är tvungna att arbeta förebyggande mot sexuella trakasserier. Vad gäller EU finns det ett likabehandlingsdirektiv som har blockerats under flera år. Vi behöver arbeta intensivt för att häva den blockeringen, säger hon.
21.25
- Vi vill inte ha en arbetsrättslig lagstiftning och det vill vi inte ha på EU-nivå, säger Lundgren.
21.27
- Det är inte anständigt 2019 att människor ska behöva ge sig ut på gatorna för att tigga, säger Karlsbro (L).
21.29
- Sara Skyttedal, vad är det du inte förstår? Det handlar inte om att exportera svensk socialpolitik, det handlar om att höja värdet inom EU:s medlemsstater som inte är tvingande, säger Post.
21.30
Skyttedal svarar med att säga att det är väldigt låg nivå på debatten.
21.31
Nu dags för fler ja och nej-frågor.
21.31
"Bör fler plastprodukter förbjudas inom EU?"
 
21.32
"Ska EU straffa medlemsländer som straffar mot unionens grundläggande värderingar"
21.33
Bör nya bensin- och dieselbilar förbjudas inom EU från år 2030. Alla svarar ja förutom Fritzon, Lundgren, Tobé och Skyttedal.
21.33
Nu ska det handla om kriminalitet som går över gränserna, så som terrorism, människohandel och knarksmuggling.
21.35
- Alla vill ha fri rörlighet i Europa, men kriminella utnyttjar det i för stor utsträckning. Vi måste skapa bättre möjligheter för gränspolisen, tullen och Europol, säger Tobé.
21.36
- När min mormor hade gått bort blev min morfar utsatt för bedrägerier. Man måste komma till en punkt mot alla som blir utsatta för dessa ligor, säger Tobé.
21.37
- De polisiära insatser som behövs för att komma åt det är på nationell nivå, säger Björk.
21.39
- Om man ska operera på svensk mark, tycker jag inte andra ska kunna ge order till svensk polis, säger Tobé.
21.42
- Man ska visa pass så lite som möjligt. Vi måste värna om den fria rörligheten. Är man dömd kan det finnas anledning att se över detta, säger Federley
21.43
Lundgren säger att vi måste ha bättre koll på gränserna.
21.44
- Vi behöver ge den nationella polisen mer resurser och ge tullverket de resurser de själva frågat efter, säger Bah Kuhnke
21.44
- Det är ett stort hot med de återvändande IS-krigarna, säger Skyttedal.
21.45
- Problemet med den internationella brottsligheten underskattas. Vi behöver mer samarbeten. Varför vågar vi inte ta steget ut för att göra något gemensamt, jo för att det finns en rädsla för ett EU-samarbete och jag beklagar att den rädslan verkar större än för själva kriminaliteten, säger Karlsbro (L).
21.47
- Jag kan instämma med Tobé om att vi ska stoppa stöldligorna. Vi har samma politik för det, säger Fritzon.
21.48
- Jag tycker det viktiga är att vi kommer till ett gemensamt EU där den fria rörligheten fungerar, men jag har också största respekt för att när Säpo bedömer om att det finns risk för terror, då behöver vi ha tillfälliga gränskontroller och förstärka de yttre gränskontrollerna, säger Fritzon.
21.49
- Alla har varit väldigt tuffa mot Skyttedal den här debatten. Jag tycker hon lyfter något viktigt som vi borde tala om och det är terrorismen, säger Tobé.
21.51
- Vill vi göra något förebyggande mot terrorismen måste vi stoppa utländsk finansiering av extrema samfund i Europa, sätt upp en spärrlista mot hatpredikanter, ge dem ingen möjlighet att komma till Europa och sprida sitt hat, säger Tobé.
21.52
- Jag tror vi alla är överens om att vi ska bekämpa terrorism. Men hela den här debatten om brottslighet blir snabbt enögd. Den tittar bara på polisiära insatser. Även polisen säger att vi behöver andra fokus. Människohandel, vapen och narkotikahandel är det mest lukrativa och människofientliga brottsligheten vi har i Europa i dag, säger Björk (V).
21.53
- Jag tycker det är rimligt att vi tar det här på fullaste allvar. Det är inga värderingar som helst som vi pratar om. Det är många som säger att de inte har deltagit i krig, men vi måste se till att de inte blir hot för våra länder, säger Skyttedal om återvändande IS-anhängare.
21.55
- Vi har stora problem som måste hanteras. Traficking, stöldligor på landsbygden. Allt detta bör hanteras nationellt med bättre samordningssystem inom EU, säger Federley.
21.57
- Vi har misslyckats i Sverige. Vi borde ha haft möjlighet att rycka medborgarskapet från återvändande IS-anhängare, säger Tobé.
21.58
- Vi vill också se ett obligatoriskt informationsutbyte mellan allt terrorrelaterat. Får vi det på plats kommer det öka tryggheten för alla EU-medborgare, säger Bah Kuhnke.
22.07
- Debattnivån var bra och viktig, säger Karlbro (L).
22.08
- I stora delar var debattnivån klargörande kring att vi inte fått besked om många saker, säger Skyttedal, som hade velat få fler svar från särskilt Socialdemokraterna.
22.08
- Jag tycker vi borde höja nivån i den här debatten. Att kalla andra personer för lögnare och drar in mitt privatliv i diskussioner, det tycker jag är ovärdigt, säger Skyttedal (KD).
22.09
- Jag har svarat om abortfrågan. Vi står bakom svensk abortlagstiftning. Det här är bara en skenmanöver, säger Skyttedal.
22.10
- Liberalernas främsta budskap är att säga ja till det mesta som EU ska ägna sig åt. Det bygger hela deras valrörelse för, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorsten.
22.10
- Karin Karlsbro gjorde sitt bästa för att vara den främsta EU-kramaren i församlingen, säger Marmorstein.
22.10
- Skulle L åka ut på söndag vore det en smärre katastrof för Liberalerna.
22.11
Nu intervjuas Tobé (M) och Post (Fi) från studion.
22.11
- Det blir lite mer frågor kring hur ska du genomföra detta. Det är ganska tekniskt och på så sätt kan det vara svårare för svenska folket att hänga med, men i grunden handlar det om värderingarna, och det hoppas jag att jag fick fram, säger Tobé.
22.12
- Jag tycker debatten var ganska klargörande. Det hettar till ibland och kan bli lite bråkigt. Jag försökte att lägga fokus på att tala om min egna politik, men visst ibland kan det hetta till lite, säger han.
22.12
Nu Soraya Post (Fi)
22.13
- Jag tycker debatten var bra och det gick hett till emellanåt, men generellt var det bra nivå, säger Post.
22.14
- Moderaterna är vid sidan av S och SD det parti som missgynnas av ett lågt valdeltagande. Det brukar de stora partierna göra, säger Marmorstein. Därför uppmanar M och S sina väljare att gå och rösta på söndag.
22.15
- Brottsbekämpning är ju M:s viktigaste valfråga och det är för att partiet har högt förtroende i den frågan och bland sina väljare. Där har Tobé en slogan som är att stoppa den fria rörligheten för kriminella. Men det är svårt för det är en av EU:s grundpelare, säger Marmorstein.
22.16
Nu Lundgren och Fritzon från studiogolvet.
22.17
- För mig är det viktigt att vi ökar valdeltagandet fram till söndag. Sen vill jag tydliggöra S politik så man vet vad en röst på oss innebär, säger Fritzon.
22.17
- Vi kommer att ta fajten mot de högerextrema krafterna, säger hon.
22.18
- Jag hoppas att den här sista debatten lyfter intresset. Vi ligger bra till enligt opinionsmätningarna och jag tycker det har varit en bra debatt ikväll, säger Lundgren (SD).
22.19
- S har under lång tid använt en förminskande retorik mot oss, säger Lundgren.
22.19
- Jag tycker man bevisade att retorikförmågan från S inte räcker till när Fritzon går till personangrepp mot Skyttedal, säger han.
22.21
- Det är uppenbart att både S och SD har ett gemensamt att göra varandra till huvudmotståndare i det här valet. S vill göra det till en omröstning om högerextremismen som SD får representera utvecklingen för, säger SVT:s Marmorstein.
22.21
- SD vill sedan länge vara S huvudmotståndare och det ledande oppositionspartiet, även om de inte gillar angreppen om att de skulle vara högextremister.
22.21
Nu Bah Kuhnke (MP) från studiogolvet.
22.22
- Jag vill diskutera klimatpolitik väldigt mycket. Vi måste minska utsläppen nu. Då räcker det inte att sätta klimatmålen för lågt, säger Kuhnke.
22.23
- Jag tror att vi måste göra ännu mer. Därför har jag valt att vara politiker i EU-parlamentet. Vi måste göra det som vetenskapen kräver, säger Kuhnke.
22.24
- Miljöpartiet gynnas av att miljö- och klimatfrågan är så viktig, säger Marmorstein.
22.31
- I debatten fick vi höra att det finns en samsyn mellan M och V, där ingen av de tror man kommer få med sig Ungern och Tjeckien i den gemensamma flyktingfördelningen, och att man istället ska skapa en koallition mellan villiga länder som går före, säger Marmorstein.
22.32
- Men det finns stora skillnader mellan partierna i den frågan, trots det.
22.32
- Det spretade en del. Majoriteten av partierna hoppas på att man ska nå den gemensamma flyktingpolitiken. Men det ser ganska mörkt ut, säger Marmorstein.
22.34
- Abortfrågan är en fråga som förföljt KD i decennier, och den här veckan med avslöjande om hur Aduktosson har röstat är problematisk för partiet, säger Marmorstein.
22.36
- KD står bakom svensk abortlagstiftning, men Adaktussons agerande skapar tvivel om de verkligen gör det i alla lägen. Det är alltid problematiskt att säga en sak men sen göra något annat när det väl gäller, säger Marmorstein.
22.38
Vad ser du fram emot på söndag?
Det är alltid spännande med valdag. Det som gör att EU-valen sticker ut är att de är korta och intensiva, och att det är stor rörlighet bland väljarna. Så det kan hända mycket på de här få timmarna som är kvar tills vallokalerna öppnar, säger Elisabeth Marmorstein.