SVT rapporterade · Hur reagerar du som kommuninvånare på företagens utsläpp?

Hej och välkomna till vår chatt – här vill vi höra vad du tycker! Tycker du som kommuninvånare att det känns som att det spelar någon roll att anstränga sig, när en viktig arbetsgivare står för en så stor andel av utsläppen? Tycker du att omställningen går tillräckligt snabbt – i en tid då utsläppen måste minska drastiskt på kort tid? Hur stort ansvar bör ligga på myndigheterna, företagen och de enskilda invånarna? 
16.47
Det är klart utsläppen är höga men jämför internationellt. Stål från andra länder är sällan mer klimat vänliga. Bra vi utvecklar nya metoder med mindre kolanvändning
17.42
Känns som en ganska dum frågeställning. Klart man måste knäcka ägg för att göra en Omelett. Att sen slå ut det på antalet invånare säger ingenting. Klart att små städer med stora industrier kommer ha mer utsläpp per capita än Stockholm med miljövänliga transportalternativ som tunnelbana och tåg.

Hade varit mycket bättre att sammanställa en lista över hur våra industrier står, miljömässigt, jämfört med andra liknande anläggningar i Europa eller världen.

Det borde vara något vi är stolt över. Att vi tar ansvar och har bättre och effektivare tillverkningsprocesser än övriga världen. Ser så negativt ut när man bara ser på totalen och pekar finger...
Hej och tack så mycket för ditt inlägg! Jag håller med om att en miljömässig jämförelse av liknande anläggningar i världen också vore intressant att se i sammanhanget. Jag vill bara förtydliga att rankingen inte bara visar på utsläppet per capita (vilket så klart inte gynnar små kommuner med stora industrier), utan även det totala utsläppet. Oxelösund har det största utsläppet per capita, medan Luleå har det största totala utsläppet av alla Sveriges kommuner.
17.53
Svensk stål/metallindustri släpper kanske ut mycket koldioxid, men med jämförbara utländska industrier så ligger man bra till. Man kan inte slå ut utsläppen per invånare utan man ska ju slå ut det per producerat ton.
Sen så anstränger sig svenska industrier väldigt hårt för att kapa eller till och med bli helt koldioxidneutrala då det kommer bli en konkurrensfördel. Därför måste man acceptera dom höga utsläppen idag för att man ska nå fram till målet om nollutsläpp.
Hej Lelle! Tusen tack för ditt inlägg. Du skriver att "man inte kan slå ut utsläppen per invånare utan man ska slå ut det per producerat ton", syftar du då på producerat ton stål/metall? Jag ser att det kan vara rimligt att göra i jämförelsen mellan olika producenter, men hur tänker du att vi ska kunna få jämförbara siffror mellan olika geografiska platser, oberoende av bransch? Det finns ju flera branscher som orsakar utsläpp än stål- och metallindustrin. 
18.22
Nu är Hybrit på väg som ska göra bl a SSAB miljövänligare vilket är bra.
Ny miljölagstiftning är på gång för att försöka stoppa ytterligare utsläpp från Preem i Lysekil vilket är bra.
18.33
Och i tillägg till utsläppen kan man lägga slutavverkningarna av äldre skog och skapandet av monokulturer, nyckebiotopsöknar och vidsträckta arealer av kalmark eller industriskogar av låg ålder. Dessutom kommer gruvornas läckande lakvattens-dammar som följer de enkla ekologiska principerna: ingenting försvinner och allting sprider sig.
18.37
Det är problem i Norrbotten att företagen inte jobbar för att personalen ska åka kollektivt istället för att ta bilen när det finns kollektivtrafik att tillgå.
19.07
Men cheferna sitter väl i stockholm varifrån de flyger x ggr i månaden. Låt kommunen få alla skatteintäkter så kanske de kan agera
15.31
Vad ni glömt är att i realiteten blir det dessutom så att luleå har Sveriges skitigaste fjärrvärme , för det där dit värmen går när lulekraft eldar upp resterna från SSAB.
15.32
Man borde kanske istället se vem som egentligen genererar utsläppen? Stålet kanske tillverkas i Norrbotten men vem har beställt det? Den som är slutkund är ju den som egentligen genererar utsläppet. Sen är det tyvärr så att vi får leva med dess utsläppen tills dess att tex Hybrit är utvecklat. Man kan inte stänga ner SSAB i väntan på att projektet är klart för då blir det aldrig av.
Samma sak gäller gruvindustrin. Svensk gruvindustri är renare och bättre än de flesta. Därför ska nya svenska gruvor tillåtas under förutsättning att bäst tillgängliga teknik används.
Idag så är MP emot nya svenska gruvor vilket är dåligt för miljön då bolagen öppnar nya smutsigare gruvor i andra länder. Men detta verkar dom inte fatta.