SVT rapporterade · Vad tycker du om att rökförbudet utökas?

Tack för ert fantastiska engagemang i frågan om det nya rökförbudet! Nu stänger vi chatten för den här gången.
08.11
Som rökallergiker välkomnar jag det. Kan kanske "gå på stan`" igen, vilket inte varit möjligt de sista 30 åren.
08.18
jättebra på tiden
08.22
Mycket bra👍🏻
08.22
Mycket bra. Sådant finns sedan länge i flera andra länder.
08.22
Underbart!
Inför inköpsförbud för alla födda efter 2010, då kommer vi bli av med problemet helt på 1-2 generationer. Också, inför påföljd för brottet "ringa nedskräpning" så det går att börja sätta dit dem som kastar sina fimpar på marken.
08.22
Förbjud cigarettfilter helt enkelt. Minskar cigaretternas attraktivitet och tar bort skräpproblemet. Låt folk ta ansvar för sin egen hälsa och låt oss andra slippa en fimpförgiftad levnadsmiljö.
08.23
Det är skit, jag röker inte själv.
08.23
Otroligt bra! Rökare förföljer en när man undviker dem.. ser inte efter var deras rökmoln landar. Går in i busskurer och omringar en från olika håll när man väntar på bussen. Dessutom gravid och bör undvika all rök. Folk rökar in i det sista och skräpar ner utan att släppa o plocka upp efyer sig när bussen kommer. Har lungorna fulla med rök som de släpper ut i bussen. Förbjud cigarettskiten! Låt dem snusa om de vill ha nikotin.
08.23
På snusdosornas lock finns förvaringsutrymme för använda prillor, det borde väl funka att göra likadant med fimpar om man gör förvaringen lukttät.
08.23
Detta är trams. Vill man förbättra ett dåligt förtroende för staten så är inte mer biopolitik svaret. Vill man förbjuda rökning så kan man inte stigmatisera människor på det sättet. I så fall måste samtliga länder förbjuda försäljning av tobak. Tur att jag flyttade från Sverige för länge sedan.
08.24
Förmynderisamhället lever och frodas! Sossarnas paradgren har alltid varit att ägna sig åt micro management; när man saknar viljan och förmågan att lösa de stora samhällsproblemen så ägnar man sig åt plakatpolitik och symbolfrågor.
09.16
Röker inte men stoppa rökförbudet det är helt fel det är början till diktatur.
09.17
Det är på tiden, har ingen lust att tvingas sitta inne på en restaurang en solig dag bara för att grannbordet sitter o röker. Balkong o fönsterrökning borde också förbjudas ifall grannar ovanför störs
09.17
Mer och värre förbud kommer, nu när det inte går att skrämma med Östtyskland. Och med Miljöpartiet som ett "melonparti" (grönt utanpå och Vänsterpartiet inuti) går det under radarn och utan kritisk journalistik.
09.17
Superbra! Vill se ett totalförbud snarast. Rökares "rättighet" att röka kan inte gå före folks hälsa. Så många andra blir drabbade när det röks. Nedskräpning och passiv rökning pga cigaretter, båda dessa problem skulle försvinna vid ett totalförbud. Detta är bara ett steg på vägen i rätt riktning.
09.17
Varför röker man egentligen?
09.17
Helt suveränt, mycket bra.

Värst är det på uteserveringar, tåg- och busshållplatser. Som ickerökare kommer man inte undan stanken.
09.18
Utöka rökförbudet ännu mer. Rökningen kostar samhället enorma pengar. Filmer som visar/glorifierar rökning borde också tobaks beskattas eller förbjudas. Så länge ungdomar, barn och ofödda barn kan drabbas av röken är det övergrepp som borde ha ett straff.
09.18
Mycket bra beslut. Borde utökas mer.
09.18
Inte en dag för tidigt! Rökning är äckligt,vidrigt, farligt!
09.19
Hade inte rökare varit egoistiska skitstövlar så hade den här nya lagen inte behövts. Tack vare er "jag gör väl som jag vill"-attityd är detta vad vi alla får leva med idag. Dessutom är nedskräpning olagligt. Det är väl inte svårare än att bötfälla för fimparna så kanske de lär sig till slut?
09.19
Det borde också införas en lag om att rökare ska dra på sig heltäckande skyddskläder och handskar, innan de går in i offentliga miljöer, så vi slipper den avskyvärda lukten av deras kläder, hår och hud.
09.19
Äntligen! Cigarrettröken förpestar omgivningen på uteserveringar o kaféer. För oss med astma o allergier är detta ett efterlängtat förbud.
09.19
JÄTTEBRA ! Nu kan vi se till att rökare blir strafförda.
Skulle vara bra om vi även kunde tillsätta speciellt utbildade rökpoliser som vet var övertrampen och nerskräpningen oftast sker.
09.19
Ett litet steg i rätt riktning i andra länder har det gått fortare än i Sverige de senaste åren. T.ex. i Filippinerna där det är rökförbud på alla allmänna platser sedan 2017.
09.19
Det är rökarna som är de största vinnarna
Tomas
09.19
Självklart ! Varför tillåta rökningen??
09.20
BRA!!!
09.20
Det är bra! Hög tid, rökningen är ett folkhälsoproblem och rätt äckligt, illaluktande. Det sticker verkligen om en rökare.
09.20
Larvigt. Sverige är ett fritt land. Förbud hjälper inte. Gör det bara värre.
09.20
Bra ligger i tiden, jag tror ingen önskat de börjat än gång, förstår att de som röker tycker det är jobbigt. Men vi gör det för att framtida generationer inte ska börja.
09.20
Singapore eller Tokyo är exempel på städer där man slipper massa fimpar på marken.
Föredömligt!
09.20
Finns större problem i miljön som borde prioriteras. Att som ex. tillåta att granulat från bildäck strös på konstgräs är ofattbart.
09.20
Underbart!
Då kan man vänta på bussen i busskuren när det regnar och äta på uteserveringar utan att behöva flytta runt hela tiden för att slippa stanken.
09.20
Exkludering och bespottande av minoritet. Puritaner kan inte kräva att alla människor lever hälsosamt. Att ta ansvar för sitt eget liv är en fundamental rättighet.

Läskigt samhälle där minoriter förtrycks är det vi utvecklar.
09.21
Galet, vi behöver inte fler förbud av denna typen. Förbudet lär inte minska rökning, detta handlar mer om icke-rökares avsmak för rök. Vad härnäst - förbud mot vitlöksrapande på buss eller starka parfymer? Busshållplatser bör heller inte blandas ihop med restauranger. Restaurang kan man själv välja att gå eller inte gå till, restaurangägare bör alltså själva få styra sin verksamhet. En busshållplats är ju däremot en plats där alla behöver kunna samlas och trivas.
09.21
Vem följer upp?
Ex: Tänker just på allergikers problematik vid vårdkontakter, då sjukhusentréer fortsatt har mängder av rökare vid entréerna... Trots förbud.
(Sjukhus borde för svårt-sjuka-aldrig-slutar-rökare var ansvarig för ventilerade boxar. För att förbättra miljön för icke rökare och allergiker. För många beroende kommer aldrig sluta)
09.21
Jättebra. Det finns väl få som sprider så mycket stinkande lukt vida omkring sig om rökare.
09.21
Inte ens detta klarar den sittande regeringen av att genomföra, de lägger ansvaret på befolkningen och hoppas på det bästa. Det finns inte stöd för detta i Svensk lagstiftning!
09.21
Ser fram emot det! Tycker dock att rökförbud på alla offentliga platser är det enda rätta mot de som verkligen inte vill vara passiva rökare
09.22
Vem ska utdöma straff? Polisen har inga resurser - definitivt inte för att jaga rökare. Förbud som i praktiken inte medför några konsekvenser fungerar inte.
09.22
Trams, förmynderi. Förbjud då också alla snabbmatsrestauranger, vad kostar inte alla överviktiga samhället? Ett mkt stort problem som tycks vara tabu att tala om.
09.22
Mycket bra
Det är väl det enda sättet att skydda alla som inte röker eftersom rökarna själva helt verkar sakna förmåga att visa hänsyn.
09.22
Jag tycker att fimpar och snus är eget skräp som man måste ta hand om och se till att det hamnar i soporna. T ex kan man ha en liten burk med lock som man kan lägga sina fimpar och snus i och sedan förpassa skräpet till soporna.
09.23
HELT ENKELT UNDERBART! Tänk att kunna stå på perrongen, busskuren, vid entrén utan att behöva flytta på sig hela tiden.
Så Skönt Slippa andas in rökångor som ger mig huvudvärk, som övergår till kraftig migrän, då jag blir väldigt dålig, sängliggande och kräks!
Bra för miljön då tyvärr många ciggarettfimpar slängs överallt.
09.23
Superbra, låt rökarna själva ta hand om sina fimpar, typ hundbajs........
09.23
Varför inte förbjuda utanför hyreshus ?
Poseidon borde föregå som gott exempel
Bör även gälla på balkonger.🌼
09.23
det är mycket bra
09.23
Så dåligt. Som barn var man van att det rökades i bilen, på restaurangen, i hemmen typ överallt. Det var dåligt, men nu är det helt okej. De som klagar på rökarna är så himla känsliga. Säkert såna personer som gnäller för minsta lilla.
Låt rökarna vara i fred.
09.23
Helt underbart! Äntligen slipper jag passiv rökning. Hoppas att detta också leder till att fler väljer att sluta och att fler inte ens börjar, då det blir svårare för dem att röka.
09.24
Inte en dag för tidigt! Det är vansinne att det har fått fortgå så länge som det har. Det borde vara en mänsklig rättighet att kunna vistas utomhus utan att bli utsatt för cancerframkallande ämnen, som dessutom kommer från privatpersoners hobby/dåliga livsstil. Vi har varit på rätt väg länge. Rökningen minskar. Nu måste nästa steg tas, för på sikt ska ju skiten bort.
09.24
Tycker det är riktigt bra. Dels skickar samhället en signal om rökningen skada på människor och samhället i stort. Och för egen del - som f.d. rökare - är det ännu bättre att slippa rökning på dessa platser. Jämför när förra rökförbudet infördes. Innan var det otroligt upprörda känslor, för att sedan lägga sig, och till slut omfamna av i de allra flesta. Bra att vi har beslutsfattare som vågar gå i spetsen!
09.24
Inför pant på fimpar. Jag är så otroligt trött på att se fimpar överallt. Rökare verkar tro att det är okej att kasta fimpar var som helst och att de magiskt ska lösas upp. En enkel pant skulle åtminstone göra att någon tog hand om problemet, även om det kanske inte är rökarna själva.
09.25
Luddigt formulerad lag, det kommer ta lång tid innan man har listat ut vart gränsen egentligen går. Att ex, butiksägaren skall ansvara för att förbudet följs, men inget om hur långt bort från entren som är tillåtet. Resultatet är inga askkoppar eller rökrutor någonstans. Sedan är ju frågan om det är tillåtet att tillhandahålla askkoppar.
09.25
Helt rätt. Förbjud rökning överallt där det stör andra, balkonger, uteplatser och liknande. Kastad fimpa = 1500:- per fimp.
09.25
Varför inför man inte förbud mot alkohol istället? Bodde tidigare precis bredvid en uteservering och det var inte rökarna som var ett problem utan folk som drack och sedan spydde ner eller pissade ner vår trappuppgång. Hände även att det blev bråk. Så vitt jag vet så blir inte rökare mer våldsamma efter de att de tagit sig en cigarett för mycket.
09.25
Fantastiskt bra med rökförbudet men samtidigt helt ogenomtänkt. Typiskt dessa sosseregeringar, ibland briljerar de med något bra förslag men blir bara halvmesyrer i slutändan.
Om någon regering vill att rökandet skall minska är ett totalt tobaksförbud det bästa men de där fina skatteintäkterna som skall fylla deras oförtjänt höga löner måste in.
09.25
Underbart för ickerökare att slippa andas in rök!
09.26
Äntligen! Mycket bra.
09.26
Bra men cigarette borde inte säljas alls. Lika farligt som asbest.
09.26
Well, äntligen kan man andas igen på en uteservering, gillar inte förbud men tobaksrök påverkar mig och massa andra i andra hand och rökarna är inte alltid så hänsynstagande. Så jag finner det rimligt att rökning är förbjudet i det offentliga rummet. Vill man röka får man göra det hemma, inne, mellan sina egna fyra väggar.
09.26
Dumheter. Snart dags att flytta till Nordkorea för lite frihet. Men jag förstår att det är enklare för politiker att hålla på med strunt istället för att lösa verkliga problem.
09.26
Äntligen! Denna lag borde kommit samtidigt som rökförbudet infördes på krogar och matställen.
09.26
Förbjud sossarna dom kämpar för att Sverige ska bli som Nordkorea.
09.26
Halvmesyrer lyckas aldrig, totalförbud eller tillåtet men problemet är ju nedskräpning, höj priset rejält och anställ några tusen fimpplockare!
09.27
Bra med rökförbud på perronger och dylikt, idiotiskt på uteserveringar osv. Låt egna verksamheter bestämma själva.

Ser fram emot de förhoppningsvis kommande förbuden mot bilar, flygplan, socker, plast, husdjur och allt annat vi faktiskt vet förkortar liv för människor och natur. Eller? Det är väl så det funkar nu? Vi kommer väl vara konsekventa...? Förmyndarsamhället 2.0.
09.28
För mig som har känsliga lungor - jättebra. Blir fantastiskt skönt att slippa kryssa mellan cigaretterna på busshållplatsen på Slussen.
09.28
Äntligen!!! Rökarna förstör miljön för alla andra och tar inget som helst ansvar. Gör det omöjligt för dem att fortsätta med det. Inte en fimp ska finnas i naturen/utemiljön och ingen ska drabbas av andrahandsrökning.
09.28
Perfekt! Less på grannar som röker överallt.
09.28
BRA. Kanske blir trevligare att gå omkring på stans gator också, utan att behöva andas in stickande tobaksrök.
09.28
Underbart!
Har själv astma, och gillar varken skitig luft eller skitstövlar.
Ett litet steg i rätt riktning, mot att politikerna gör sitt jobb och slutar dalta med tobaksbolagen.
Frågan är varför skiten tillåts existera överhuvudtaget, år 2019?
09.28
Tycker det är jättebra, bör utökas mer.
09.28
Om det är rökförbud måste det väl finnas askkoppar så man släcka sina cigaretter.?
09.29
Mycket bra. Måste man röka just vid samlingspunkter, där andra befinner sig. Måste rökarens ego gå först. Dags att rökaren synar sin egen karaktär.
09.29
SNUS är lika otrevligt. RÖKFÖRBUD hjälper inte rökande att sluta. Motivation till att sluta kan enbart den enskilde själv avgöra
09.29
Som astmatiker tycket jag detta är underbart. Nu kan jag äntligen sitta på uteserveringar och njuta i sommar utan att börja hosta som en tok pga att någon ska sitta och röka något bord bort. Ser så mycket fram emot förbudet!
09.29
Bra. Minns hur det var förr, det röktes överallt (ofräscht) det är frivilligt att röka men det innebär även att övriga får det i sig ofrivilligt.
09.30
Gillar förbudet.. vill kunna sitta ute o äta utan o få en massa rök i ansiktet.
09.30
Det är enbart posetivt. Rökning kostar samhället alldeles för mycket och görs för lite i Sverige för att hålla befolkningen i bra hälsoskick.
09.30
Sådana här stramare regler gör bara att parallella zoner och gated-communitys kommer att frodas i sverige. Reglerna är för hårda och friheten
blir snävare och snävare från alla håll. Regeringen borde istället satsa på att införa zoner för att legalisera mer rökning som cannabis och vattenpipa för att föra befolkningen och friheten samman igen. Samtidigt skulle man få bukt med en stor del våldet, morden och de kriminella nätverken.
09.30
Bra, förbjud skiten helt! Rökarna har ingen egen vilja, endast tobaksbolagens vilja. Annars skulle de sluta röka. De tror bara att de försvarar sitt eget val...
09.31
Riktigt bra. Konstigt dock att inte folks privata hem ingick i den fredade zonen. I mitt hem borde jag få bestämma själv, inte bli tvingad att röka grannens cigg morgon middag och kväll. Nästa steg är att förbjuda folk att kasta fimpar överallt. Hoppas det blir dryga böter snart för det.
09.31
Det kommer alltid att finnas rökare! De kommer inte att försvinna bara för att det förbjuds eller att man tar bort askkopparna!
När askkopparna tas bort kommer fimparna att slängas överallt!
09.31
Förbud, förbud, förbud. Det enda man hör i Sverige..
Jag är ickerökare
09.31
Äntligen! Detta är superbra! Jag mår illa och får migrän av röken så det ska bli skönt att kunna freda sig mot detta på allmänna platser. Nu fattas bara att det blir förbjudet på balkonger och i hemmiljö som påverkar grannar med.
09.31
Tycker det är utmärkt, nästa steg är att införa totalt rökförbud.
09.31
Jag tycker det är kanon. Vi som är allergiker. Kan förhoppningsvis vistas offentligt. Rökare bryr oftast inte om andra i sin omgivning. Det är en hemskt doft och farlig som de sprider.
09.31
Fantastiskt bra, har Astma och blir mer eller mindre misshandlad av rökning så förbjud över allt och lägg på höga böter för de som bryter mot detta, 20000 för rökning på olovlig plats och 10000 för en kastad fimp. Höja priset mer på cigaretter tror jag inte på då bara skulle leda till mer kriminalitet genom olaglig import.
09.31
Väldigt bra! Drogen borde förbjudas helt, både att tillverkas, säljas och användas. Skadligt och skräpigt!
09.32
inte en dag för tidigt
09.32
Utmärkt förbud. Det skulle ha införts för länge sedan. Men det finns några fler saker att göra,
- t ex att förbjuda all rökning på offentlig plats. Rökare bör få lönenedsättning om de påkoms med att lukta rök och röker på raster etc. oavsett var de rökt. Ingem ska behöva utsättas för rök och röklukt!
09.33
Tycker den här hat kampanjen mot rökare är överdriven. Visst det händer en och annan gång att jag störs av cigarettrök men det är inte ofta. Däremot så är det dagligen man hamnar nära någon som formligen badat i parfym. Har flera gånger varit tvungen att kliva av buss, gå i från restauranger, café o dylikt på grund av folk som stinker parfym, svett och ibland en kombination av båda. Förbjud kroppsodörer och parfym och låt rökarna vara!
09.45
Jag har varit rökfri i 37 år och det är det bästa jag gjort, har inte ångrat en sekund.
Tycker detta är ett bra förslag som behövs så länge man inte visar hänsyn som rökare.
Det nya gisslet är E ciggen, som röks överallt även inomhus.
09.46
Helt okej med rökförbud inom vissa platser.
Men inte tex på utekrogar , då borde även alkohol förbjudas helt. Inför då istället tex rökförbud på vissa krogar medans andra inte har rökförbud. Vart ska vi rökare ta vägen. Kan A-lagarna sitta vid parkbänkar så varför i hela friden kan inte vi rökare få sitta på krogen och ta en cigarett.
Har helt förståelse för rökförbud vid badplatser , lekplatser, busshållplatser etc...
09.46
Var ska dom ta vägen? För många förbud.
09.47
Idag ser Sthlms trottoarer o gator redan ut som en stor askopp. Fimpar slängs överallt och någon hänsyn till vår natur verkar inte bry rökarna ett dugg
Varför inte införa pant på fimpar och vid inlämningen av dessa får man köpa nya cigaretter
Det skulle skapa incitament att inte slänga dessa
Precis som med tomflaskor o burkar
09.47
Tycker att rökning ska förbjudas. Detta är en drog och skördar många personers liv!
09.48
Det är fel. Röker inte själv men anser att vi måste ha lite frihet som människor. Till alla er som nu hurrar för att ni nu kan stå kvar på perongen, i busskuren och sitta kvar på uteserveringen; ni får nog fortsätta att hålla andan så länge luften fylls av avgaser, däcksrester, asfaltspartiklar, rester av bromsbelägg från tunnellbanetåg och bussar, perfym, slipdamm, hundhår och så vidare. Ja, förutsatt att vi inte föbjuder allt detta och mer där till också. Det kanske blir nästa steg. Förbjud bilismen, bromsbelägg, perfym, hundar, m.m.
09.48
Folk som röker slänger ändå fimpar på marken även om det finns askkoppar eller inte. Marojiteten av dom som röker slänger ju ändå osläckta fimpar på marken.
09.48
Utmärkt! Äntligen! Det är mycket störande när folk röker. Ska man vistas i samhället måste man visa hänsyn till sina medmänniskor. Det sticker i näsan när folk röker och passiv rökning är skadligt för ickerökare. Sverige kommer att bli hälsosammare i och med denna nya lag. Man måste säkerställa att lagen efterföljs på samtliga platser.
09.48
Bra, de är ingen rättighet att röka och förstöra andras lungor.. lär er
09.49
Äntligen!
Varför inte införa rökförbud även på badplatser!?!
09.49
Det räcker nu.
09.52
Är själv inte rökare men frågar mig vem som ska följa upp att nya lagen följs? Tycker inte det ska införas lagar som det blir praktiskt omöjligt att följa upp. För det är väl ingen som kan inbilla sig att polisen har tid med att följa upp hur det ser ut på alla uteserververingar, hållplatser m.m.?

Det är restaurangägarnas uppgift att se till att folk inte röker vid entréer och uteserveringar t.ex. men de har inte rätt att avvisa gäster som gör detta så jag undrar hur det är tänkt? Sen har också restauranggäster uppmanats att anmäla rökning, ska vi ha ett angivarsamhälle, ska min främsta uppgift när jag sitter på en uteservering vara att vara civil "polis" och ange gäster som röker?

Tycker lagen är ogenomtänkt och lagstiftarna har ägnat sig åt hårklyverier. Jag har full förståelse för att personer med astma och andningssvårigheter tycker det är en bra lag men faktum kvarstår vem ska följa upp att det inte röks på gatorna, på busshållplatser m.m.?
09.52
Någon som hört ordspråket: "att sila mygg men svälja kameler". I stället för att gå på de verkliga miljöbovarna t.ex bilismen som har stor del i den klimatkatastrof som vi står inför, väljer folk att fokusera på rökarna. Skönt att hitta en syndabock mot klimatångesten?!
09.52
Det är väl bra med rökförbud på resturanger och bushålplatser men vem ska sköta övervakningen så att det efterlevs med tanke på att det redan finns för få poliser
09.52
Bra., skönt att äta utan att få rök i ansiktet och slippa drivor av fimpar vid all bänkar i parker.
09.52
Varför talas det inte om rökningen som luftförorening vilket det är!
09.52
Jag tar hundens bajspåsar med mig hem till min soptunna . Hur svårt kan det bli?
09.53
Är väl naturligt att man inte röker på hållplatser el lekparker el utanför butiker el där folk sitter å äter,det gör man av respekt,så det är bara dumheter med en lag finns nog med lagar Ja jag är rökera å jag ska också respekteras i samhället Å vem ska kolla att denna lag följs kommer jag att bli bötfälld eller
09.53
Landet Sverige börjar likna diktatur. Har inte regeringen viktigare saker att ta itu med!?
09.54
Uddlöst förslag. Det finns varken pengar eller resurser för att styra upp detta, så att det efterlevs. Vem fixar plats till rökarna i rimlig proportion så dem kan få röka i lugn och ro utan att bege sig ut i skogen med den brandrisken som det innebär? Den del av vår befolking som inte visar respekt för andra, inte bryr sig om lagar och regler kommer högaktningsfullt att skita i detta med att röka, slänga fimpar, gapa, skrika och bete sig illa än mer fortsättningsvis. Men detta är ju regeringar, skola och föräldras ovilja att ta i tu med detta, så vi lär väl få leva i följderna av detta. Skulle man ingripa som enskild privatperson får man i bästa fall en utskäälning och spott på sig...
09.57
Utomhus kan dom väl röka men inte inomhus😊👍
09.58
Ett stort och viktigt steg mot spridningen av luftburen cancer. För ska vi vara lite ärliga så är det detta som det handlar om. Ett lagligt gift och kvarleva från förr. 12 000 personer dör varje år av rökning. Det är fler liv än trafikolyckor, narkotika och självmord skördar tillsammans. Dessutom dör ca 10 personer varje år av passiv rökning. Ska vi hårddra det lite, och det ska vi, så är rökare potentiella mördare. Allt detta borde få folk att sluta helt.

Detta insåg jag när jag var liten och tjatade och tjatade på mina föräldrar att de måste sluta röka. Det gjorde de inte. Förra året gick min far bort i lungcancer som hade spridit sig vidare i hela kroppen.

Jag gick med i en rökfri generation som liten. Men nu så är jag givetvis än mer motiverad att rökning måste bort från allmänna platser helt och hållet. Det borde bara vara tillåtet hemma där ingen som inte röker riskerar att få giftet i sig. Helst förbjudas helt, men folk är ju så vana med att giftet är lagligt att man ser det som en del av livet. Men både föräldrar och barn dör varje dag som resultat av detta beroende.

Jag kan ha viss förståelse för de äldre. De kommer ju ändås från en tid när läkare gjorde reklam för det. Men när jag ser unga idag gör det riktigt ont i mig. Än värre när jag ser föräldrar med små barn. Är verkligen folk så orädda om sig själva eller skiter i sina barn? Det finns inget argument överhuvudtaget att behålla rökning. Bara de kränktas åsikter om att man minsann inte ska behöva anpassa sig. Anpassa sig till vaddå undrar jag? Att sluta ta livet av dig själv och sluta mörda folk i din omgivning?

Det tycker jag iof sig låter rätt vettigt...
09.59
Äntligen! Önskar totalt rökförbud. Gynnar ingen! Folk tvingas ibland flytta för att grannar vägrar visa hänsyn. Samma hyra men inte möjlighet att kunna använda sina balkonger, ha ett öppet fönster osv. Det är självvalt missbruk, då får man oxå stå för ALLA konsekvenser och besvär det ställer till för sina medmänniskor och samhället.
Fy skäms till de hyresvärdar som inte värnar om de som valt hälsa.
10.04
Varför tror många att det är en rättighet att röka och slänga fimpar omkring sig överallt? Om människor nu måste röka, ta med fimpen hem och släng i soporna.
10.04
Jättebra att staten försöker få stopp på rökningen, som är en sanitär olägenhet för andra. Nu måste dock rökarna vara de vuxna och ta hänsyn till ickerökarna så de slipper obehaget med rök.
10.04
Håller med Stefan! Skitstövlar förändras inte utan svidande behandling. Skiter de i människors väl, så skiter de i lagar och regler med.
10.05
Här kommer ett litet tips till alla rökare. Ta med en plastburk, typ tupperware och lägg fimpen i den när ni rökt klart. Fimpen måste så klart vara ordentligt släckt. Sedan är det bara att tömma burken i soporna hemma och diska ur burken och låta den torka så den är redo för nästa gång. Så har min rökande mamma gjort i alla år och det funkar bra. Ingen nerskräpning och inget gnäll från den rabiatare delen av antirök maffian.
10.05
öka straffet också,kan man inte respektera sig själv kan man säkert inte respektera andra,DVS jag tycker man ska ta körkortet av dom också!
10.07
Vilket engagemang det är i den här frågan! Vi ber er hålla inläggen korta och att inte skriva större delar av texten i versaler. Detta kommer att öka era chanser att få inläggen publicerade här. Vi tillåter heller inte hat, hot eller personangrepp.
10.07
Larvigt!!!
10.09
Dubbelmoral av sossarna som drar in enorma summor på tobaksskatten. Dom vill inte att vi slutar röka. Dom vill bara ha en syndabock för att dom inte har förmåga att ta tag i viktigare saker i samhället. T.e.x den galopperande kriminaliteten m.m. Tips till rökare nu när dom tar bort alla askkoppar ta med en tom kryddburk till fimpen fungerar utmärkt och luktar ingenting. Om ni frågar mig så borde spelreklamen förbjudas den bidrar till mänskliga tragedier.
10.09
Cigarer är undantagna då detta är en livsnjutning och inte del av denna illa genomtänkta lag. Varför måste allt regleras av våra politiker och vi människor fördummas? Hade det som vanligt inte räckt med lite sunt förnuft, vett och etikett i situationen?
10.14
Bizzart, nu när jag vill förgifta mig, kan jag inte ens göra det på krogen men på gatorna framför barnvagnar är det inga problem, iaf det här året? LÅT MIG VARA IFRED PÅ KROGEN ÅTMINSTONE.

Jag känner att min sista sak tas då jag varken knarkar er tjack, äter sött eller gillar alkohol, tänker inte börja heller - jag tänker nu seriöst på flytt pga detta, det är alltså en ny början på ett samhälle som är inte fritt och jag tänker inte vara med på detta.

Jag är trött på att andas bila gaser och ingen tar bort bilar från gatorna?!

Problemet med papperskorgar överlag är ett problem, släcka o kasta fimpen är ingen svårgrej bara man har koll men utöka papperskorgar! Nu överväger jag på att börja kasta fimpar på marken efter 20 års av waste of respect...
10.15
För oss astma och allerkgiker är det jättebra med rökförbud.
Men vi skulle även ha förbud på flyg, bilkörning och skoteråkning både på land och vatten.
De partiklar dessa fortskaffningsmedel spyr ut är ett elände, både för oss och miljön.
Då menar jag att ett totalförbud är det enda raka.
Höga böter borde avskräcka.
10.15
"Varför talas det inte om rökningen som luftförorening vilket det är!
Ingvar Gunnarsson Gamlestan "

Därför att det inte är någon luftförorening som i det stora hela märks när man räknar in andra former av luftföroreningar, inkl naturens egna pga vulkanutbrott etc. Ska man ljuga om saker man inte tycker om menar du? Speciellt när man ogillar det baserat på fördomar?
Varför talar du inte om kött i stället? Ett ämne där vi vet att luftföroreningarmna är enorma och miljön tar enorm skada. Låter du nånsin bilen stå? Peka inte finger när dina egna händer är smutsiga!
10.16
Regeringen är förbudsivrare och agerar efter känslor och
inte efter kunskap och logik.
Konsekvensanalys finns inte på kartan.
Vilken effekt har förbudet mot att kasta skräp i det offentliga fått ?
Svar: Ingen alls.
10.16
Susanne, eller så slänger jag fimpen på backen, kan dom jävlas med mig så kan jag väl jävlas tillbaka då
10.18
Otroligt tramsigt förbud. Ängsligaste landet i världen. Men lyckligaste folket? Skulle inte tro det.
10.21
Det är inte svårt att släcka sin fimp ordentligt och slänga den i en papperskorg. Ser inte alls något problem med att ta bort askkoppar.
10.21
Röker inte själv. Men det går för långt alla andra utsläppb borde oxå förbjudas bilar båtar industrier mm mm.
10.21
Nu kommer jag att röka ännu mera bara för att reta dessa hälsofascister. Konstiga förslag man läser på den sida om hårdare straff m.m ingen skulle komma på tanken att prata om straff för narkomaner eller andra med beroendesjukdomar eller?
10.51
Som någon som hatar doften av cigg så älskar jag detta. Som astmatiker så tycker jag ännu mer om det!
10.51
Det är inte klimatsmart att röka. Tänk på våra barnbarn som kommer att drabbas.
10.52
Det är bra, enda sätt at få folk at sluta med denna förfärdiga aktivitet. Forskning visar at förbud får fler at sluta. Helt otroligt att dom som röker inte själv tar ansvar för sitt avfall i stället för at skräpa ned offentlige platsar. Varför skal de 80% som inte röker behöva gå runt i fimp havet som dom 20% avhängiga skapar pä daglig basis?
10.52
Svensk förbudspolitik har ju fungerat väl genom årens lopp. Det är ju därför vi numera har högst andel dödsfall bland narkomaner i hela EU, för vår förbudspolitik (som går helt tvärt emot FN's rekomendationer i frågan) är svinbra och gör sitt jobb. Stigmatisering, avhumanisering och hot mot brukarna har alltid varit lösningen på problemet med människor som inmundigar njutningsmedel. Har man stött bort människorna från samhället har man lyckats, när folk dör har vi lyckats.
Ett sätt att argumentera som borde gått i graven med Beijerot.
10.52
Positivt, men det skall också lagföras och inte ignoreras, vilket det lätt kan bli med POLIS:ens begränsade resurser. Malmö Stad:s initiativ till offentliga rökrutor - det finns säkert andra möjligheter också - är positivt för att inte marginalisera rökararna i offentligheten - respekt för alla parter.
10.53
Det verkar som om alla fokuserar på rökarna i den här frågan, men detta handlar ju om oss icke-rökare som äntligen slipper få lunchen förstörd av cigarett
10.53
Jag tycker utökat rökförbud är onödigt, däremot borde det vara förbjudet att skräpa ned, såväl med fimpar som annat skräp. Böter för att slänga skräp/fimpar på marken i offentliga miljöer, sätt upp övervakningskameror och bötfäll brottslingarna.
10.53
Man skall städa där det behövs.
Sila mygg och men bekosta utsläpp i Arktis.
Dubbelmoral.Toback skapar fimpar inte bra,
Men utsläppen från kommande Scanraff i Lysekil då? Ljuger man länge blir även lögnen Sann.
10.53
Äntligen säger jag. Nu kan Alla få sitta ute på serveringar och även slippa andras rök på tågstationer. Mycket bra beslut.
10.54
Alla vet väl att förbjudna saker lockar mera än tillåtna. Troligen kommer rökningen bland unga att öka på grund av förbudet.
10.54
Jag röker inte själv.

Rökförbudet är inte genomtänkt. Rökare är också människor. Dom måste kunna få röka på särskilt angivna platser där det ska finnas askkoppar/askfat.

Jag tycker att den nya lagen är löjlig.
Förbjud tillverkning av cigaretter samt försäljning av cigaretter. Då kanske någon tar till sig av denna lag.
10.54
Detta är cirkus!! Det bli bara värre med massa fimpar överallt.
10.54
Skiter fullständigt i vilket
Jag kommer att bryta mot varenda lag detta land skriver.
Kan på förhand lova att jag aldrig kommer bli lagförd.
10.54
Tandlös lag utan konsekvensbeskrivning
10.54
Jag är en stressad man och är känslig emot ljud. Jag kan inte gå på restaurant för det är så högljutt där. Man till och med skrattar där. Med respekt för oss ljudöverkänsliga anser jag att vi bör införa skratt förbud och krav om lågmälda samtal, om det ens skall få förekomma samtal alls, på krogar och restauranter. Varför skall inte också jag få kunna gå ut?
10.54
Det är bra att man försvårar att röka men det borde samtidigt göras lättare att använda mindre skadliga alternativ så att rökarna kan ställas om till dessa. Istället har rökning och bättre tobaksprodukter klumpats ihop. Om vi ska fasa ut rökning måste rökarna erbjudas vettiga alternativ.
10.55
Om man inte ska få röka någonstans, ta då bort människor som luktar så mycke parfym, dom som dricker öl och sprit på restauranger. Med sett följer misshandel, slagsmål, våldtäkter etc. Förbud löser inga problem. Det ökar problemen istället. Tycker detta är fruktansvärt
10.55
Finns en superenkel lösning;

Förbjud filtercigaretter.

Lite papper och tobak försvinner snabbt i naturen. Har aldrig förstått meningen med filter. Det är ju tuffare att röka utan.
10.55
Beslut som gör att luften blir trevligare att andas är bara positivt, men nedskräpning är redan ett problem som lagförslaget inte tar hänsyn till. Jag vill se mer lagförslag mot nedskräpning och höga böter. Och att det finns hög synlighet av poliser m.fl. som stoppar nedskräpning på stan!
10.56
Det räcker nu .man kan inte förbjuda allt.vill inte ha en storebrors stat.ta en ordentligt tag om alla droger som flödar in i stället
10.56
Att ta bort askskoppar = kostnad + nedskärpningen som kommer tillbaka pga era egna barn som slänger skit ändå.

Att införa förbjud på ställen där folk dricker = monopol - alkoholen är ännu en gång en vinnare.. alkisar i parken får hänga kvar, folk får fortsätta knarka piller och supa ned sig med all dess konsekvens trots deras dåliga livsförutsättningar som de har blivit födda med, känsliga för endast röklukt men inget annat (haha löjligt) - egoister, andra lukter då, fruktlukten fick ett galleri att tömmas, det säger en del.

Jag går hellre med på förbjud på balkongen än på krogen och då hatar jag bokstavligt lukter av människor, parfymer, bilar, mat etc men hellre det med tanke på alla människor med dåliga förutsättningar i livet, astmatiker etc.

När ni väl får bort rökning ur er mördar bild, ska ni börja klaga på andra lukter åtminstone, jag är trött på piss och bilar..

Från 1 juni är jag kriminell och kmr fortsätta vara det, ni är löjliga.
11.01
Vi som röker betalar hög skatt. Vi lever kortare tid och belastar inte pensionssystemet lika länge. Ändå bedrivs det häxjakt på oss. Dom som brukar alkohol kostar samhället mer pengar med rattfylla och dess följder, våld i hemmet med dess följder, våld på gatorna osv. Men där bedrivs ingen häxjakt. Där är locket på. Varför ?
11.05
Trams; är inte rökare själv, men hetsjakten på mänskors frihet har gått för långt. Rökare visare generellt sett mycket stor hänsyn till oss ickerökare.
11.05
Bedrövligt men som vanligt med politikerna
Dom tänker inte alltid klart.
11.06
Jättebra. Ser en del gnäll här, men de flesta rökare vill inte skada andra. Ni som sitter här och gapar och gnäller kanske skulle slå upp hänsyn i någon ordlista, för ni verkar inte veta vad det betyder. Har själv rökt och vet att man inte alltid tänker på att man stör, men jag flyttade mig när någon sa till. Hur kan man va så sjuk så man tycker man har rätt att spruta rök på folk som störs eller till o med blir sjuka av det. Skrämmande.
11.06
Fantastiskt bra!
11.12
Äntligen! Sen ska man väl inte anpassa en en lagstiftning så de inte skräpar ner. Ologiskt. Finns för övrigt en lag om nedskräpning redan. Låt rökare få sin chans på nåt år annars kan man förbjuda försäljning av cigaretter helt och hållet.
11.17
Överväger att börja röka igen bara för att den nya lagen är så provocerande.
11.17
Rökare vill alltid försvara sig, många har mått dåligt på bekostnad av att få i sig rök man inte velat bli utsatt för.


11.50
Jag tycker det är bra för folkhälsan för oss som ej röker för miljön alla är vinnare. Dessutom kan man nu ta en öl utan få en massa rök på sig. Restaurangerna kommer att bli vinnare precis som förra gången det försvinner några gäster men kommer nya
11.50
Det är inte rökningen som är ett problem på stränder och andra platser. Det är nedskräpningen. Se till att den lagen efterföljs med dryga böter. Inför parkvakter och utöka parkeringsvakters befogenheter att bötfälla människor som skräpar ned.
Kanske dags att införa pant på fimparna också?!
11.50
Är det sånt här svammel våra skattepengar går till så är jag inte förvånad att dom inte räcker till.

Hur mycket pengar har spenderats till att komma fram till den här slutsatsen? Garanterat miljonbelopp.
11.50
Angående fimpar och askkoppar som försvinner. Släng aldrig fimpar utomhus. Stoppa tillbaka dem i cigarettpaketet efter de släckts. Enkelt!
11.50
Antingen har vi för många politiker eller så har de för lite att göra. Det finns viktigare saker att lägga energi på.
11.50
Idiotiskt och ogenomtänkt
11.51
Hela frågan är störtlöjlig. Klart rökare ska få röka om de visar naturlig hänsyn. Klart att ickerökare ska få ha det rökfritt om även de visar naturlig hänsyn. Att våra politiker ska ägna sin gärning åt såna här fjantigheter är närmast skandal. Det finns viktigare saker. T ex vem som ska få upp alla de fimpar som årligen hamnar i havet. Vem ska betala det och vem ska utföra det?
11.51
Underbart!
11.51
Så skönt! Äntligen kan man få sitta på uteserveringen och andas!
11.51
Haha vilket Kalle Anka land Sverige är. Snart får man väl köpa en utsläppsrätt när man fiser
11.51
Herregud,det har ju gått för långt.
11.52
Så himla bra!
12.03
Rökförbudet är överdrivet, är själv icke rökare men någon stans går gränsen för dessa förbud.
12.03
Underbart! Borde gjorts tidigare.
12.03
Det är bra men jag önskar en ännu strängare lag mot rökning. Vem skulle ha mest nytta därav? Ja, (den före detta) rökaren. Punkt.
12.03
Om du accepterar att din kompis släpper fimpen så är du en del av problemet.
12.12
Äntligen kan även de 8-10% av befolkningen som lider av astma åka i kollektivtrafiken och gå förbi en uteservering utan att varje gång bli sjuka av att folk röker.
12.13
Men var ska då rökarna fimpa? På marken, ligger nära till hands. Kanske en portabel askkopp? likt en minisnusdosa. En sådan borde cigarettföretagen kunna konstruera och bifoga vid tobaksköp! Det är inte lätt att vara rökare, har själv, nästan kunnat sluta...
12.15
Det handlar inte om att ickerökare ska slippa rök på lunchen utan om att unga inte ska börja röka. Men vi som rökt i 50-60 år bör ni låta vara ifred vi kan inte sluta utan att det är en fara för hälsan. Det är därför man inte bör införa förbud då det lockar unga att prova på. Upplysningsvis så är nikotin ett nervgift som är lika beroendeframkallande som heroin. Den som kommer efter mig kommer att få svar på tal det lovar jag.
12.15
Tycker det börjar likna häxjakt och moralpanik.
Måste väl ändå finnas någon frihet kvar för människor.
Röker inte själv och tycker det är bra att begränsa rökandet men det måste väl finnas nån gräns!
12.15
Stoppa import av cigaretter och tobak så slipper vi de äckliga fimparna som om man bryr sig om miljön lätt kan stoppas mellan plast och papper på cigarettpaketet.
12.15
Jätte bra beslut, typiskt bara att det inte koms fram till det tidigare. Att ni kommer på det när det är nästan försent.
12.22
Dessa förbud gör mig trött, vi går mot att likna totalitära stater. Vad vi man förbjuda härnäst? Sötsaker kanske? Är icke rökande
12.22
Lustigt att astmatiker "blir sjuka" av cigarettrök, men tydligen är immuna mot avgaser. Samma med de som sitter på uteserveringar och "andas"...
12.22
Äntligen! Det är lätt fascinerande ett välkänt gift tolereras i den resterande omfattningen.
12.36
Rökare har aldrig slutat röka för man tar bort askkopparna. Det har socialdemokraterna försökt redan, bl a i Göteborg, och med misslyckat resultat och askkopparna fick ställas tillbaka. Men detta handlar inte varken hälsa eller miljö, utan om socialdemokratiska översittarefasoner och moralism av gammalt känt mönster.
12.36
Fånigt förbud. Så länge det är lagligt att sälja cigaretter borde det vara praktiskt möjligt att röka dom. Jag och många med mig tycker det är väldigt njutbart att röka en cigg på uteserveringen. Handlar om att visa hänsyn, tänka på vindriktning och fråga gästen bredvid om det är ok att tända. Sluta ersätta vanligt hyfs o sunt förnuft med lagar och förbud!
12.36
Helt fantastisk! Äntligen kan vi vara på lekplatsen och busshållplatsen utan att mitt barn och jag ska utsättas för passivrökning. När jag jag satt på en lekplats förra året och amma så satte sig människor precis jämte och börja röka. Så vidrigt. Även om jag sa till så brydde de sig inte så jag fick flytta på mig. Tack för den.

Sluta klaga på att det blir mer fimpar. De ska ju inte röka där så då ska de inte heller fimpa där. Hoppas det får bra effekt så folk slutar röka där vi som inte röker vill vistas.
12.36
Men det är bra för unga människor att se berusade människor på uteserveringar? Kanske är det dags att förbjuda den offentliga alkoholkonsumtionen?
12.36
Vad blir nästa förbud? Att inte få röka på sin egen tomt kanske. Med tanke på lukter är det konstigt att inte parfymer och rakvatten har förbjudits.
12.36
Ett bra steg för folkhälsan. Kan sporra att fler slutar att röka.
12.37
Ingen får astma-anfall av att det blåser förbi lite rök eller att nån luktar rök, fråga vilken läkare som helst. Det sitter i huvudet. Sök vård, förslagsvis KBT, för ni lär ha fler problem!
12.48
Det är jättebra att vi äntligen får slippa passiva rökningen utomhus och det är bra för folkhälsan ju svårare det blir för rökare att fortsätta. Man borde gå längre och på sikt förbjuda försäljning av cigaretter och motsvarande produkter. Innan dess borde man göra slängadet av fimpar olagligt med höga böter, ser dagligen folk som på "klassiskt" vis släpper fimpen, trampar till lite och sen bara går där ifrån. 5000 kr i böter vore lämpligt.
12.49
Underbart. Nu kan jag som har allergi vista i uteserveringar, bussar och busshållplatser och slippa att ögon börjar rinna och halsen svullnar upp till ett sugrörs storlek när jag utsätts för rök bara någon minut. Lite som en jordnötallergiker. Bara bort med skiten så mår vi alla bättre. Rökare som inte rökare. 👍
12.49
Äntligen ett förbud mot dessa omogna personer !
13.14
"Den som är ansvarig för att rökförbudet följs är fastighetsägaren eller den som disponerar ytan. Den fastighetsägare eller verksamhetsutövare som inte sköter sitt åtagande kan drabbas av vite." - Så... vi kommer bestraffa vanligt folk om de inte kontrollerar övrigt vanligt folk... Briljant! Påminner lite om ett angivar-samhälle som i gamla goa Tyskland eller Italien runt 1940...
13.34
Allergiker!!!! Ska det öppnas speciella affärer, allergifria bussar, separata uteserveringar, speciella perronger. Ja allt. Då pratar jag om alla parfymstinkande damer och herrar som luktar värre än en parfymfabrik. Eller när när någon öppnar en snusdosa som luktar som om nyss skitit i den. Är det dit Ni vill komma. När vet ni vad. Gå undan om det inte passar
13.34
Personligt ansvar :

rökare röker på andras och omgivningens bekostnad. Därför är det demokratiskt att den nya lagen som införs 190701 tar hänsyn till allt och alla och inte bara rökaren.

Jag ska fira 190701 genom att besöka en uteservering !

I Norge kostar ett ciggpaket runt 100 kronor och priset på cigaretter bör höjas även här. Nikotinister borde få betala en särskild kommunalskatt för att finansiera byråkrati, ordningsvakter, rökrutor, sophantering och miljöarbete m.m.

Tack för ordet.
13.36
Man läser detta jätteofta. "Förbjud rökning på :sagdplats:!" Visst, på lekplatser kan jag förstå att man vill ha bort rökare, för barnen inte ska exponeras av passiv rökning. Många jag läste här också sa att förbudet var jättebra och andra säger att den är jättedålig, rökare som icke-rökare och ex-rökare. Förståeligt att man känner provokation för man säger att det inkräktar på friheten. Artikeln här säger om att rökförbudet skulle utökas, vilket har samma provokation som tidigare. Förbudet, nu, täcker uteserveringar, restauranger, busshållplatser och lekplatser så det skulle komma bort från allmänna platser som många folk befinner sig på, Malmö inför rökrutor undertiden andra säger förbjud rökning helt. Här har jag många tankeställare: Ska personalen på restaurangerna och uteserveringarna ta extratid för att hålla koll på gäster så dom inte röker? Eller ska dom anställa Anti-Rökare-Securitas? Busshållplatserna kan vara små eller stora men vem ska hålla koll på dom? Ska polisen eller väktare extrapatrullera? Lekplatser hoppas jag att rökare har hänsyn överlag, för barnens skull. Sist jag vill benämna är: Rökförbud helt och hållet. Skulle vi ha ett totalt rökförbud, så anar ni inte hur mycket svartmarknaden skulle öka med just cigarreter. Att försöka få folk att sluta successivt skulle vara på sikt MYCKET bättre än att tvärt ta bort det. T.ex. så har vi ju redan olovlig försäljning, i vissa affärer, av cigarreter. Detta skulle utökats mer om ett sådant rökförbud skulle sättas in. Småförbud på dessa platser: fine.
Tänk mer långsiktigt gott folk. Här är en viss balans man måste hålla.
13.43
Bilägare förorenar på andras och omgivningens bekostnad. - Ingen lag där än.

Besök gärna en uteservering och fyll lungorna med tungmetaller. Men kom inte sen och skyll på "passiv rökning" när cancern kommer krypande.
13.43
Helt värdelöst! Vore bättre för alla att Sverige följt Tyskland och Danmarks exempel där valfriheten fortfarande värnas. // Jocke
14.37
I princip bra, men dåligt att det även omfattar E-cigaretter som inte kan vara skadligt eller störande för omgivningen.
14.38
Förbjud skiten! Samt alkohol
14.38
Att missbruka alkohol är en sjukdom , att vara spelberoende är en sjukdom. Att vara beroende av nikotin är ingen sjukdom. Är bara ett bevis på dålig moral och karaktär, därför skapas hetsjakt och lagar så att alla förstår att en rökare är en simpel människa. Märkligt resonemang, varför betrakta andra svagheter som sjukdomar och andra likt kriminella handlingar ? Är inte alla tre laster bevis på svaghet, dålig karaktär och moral? Förklara skillnaderna för jag fattar inte
14.38
Med tanke på hur farligt rökning är så borde väl den passiva rökning rökare utsätter andra för jämföras med grov misshandel. Tänk om vuxna människor kunde visa hänsyn någon gång.
14.38
Super
14.38
Klart det ska finnas askkoppar så att rökare kan fimpa och avsluta rökandet innan den förbjudna zonen. Kanske med en skylt "Ingen rökning... bla bla" som de har på bensinmackar. Då kan de ju stå där och röka klart.
14.38
Fantastiskt bra!!
14.38
Bra lag. Men komplettera den med förbud att kasta fimpar.! Valfrihet, men för vem? Den som tvingas andas in röken eller de som drivs av behovet att röka, och an strunta i omgivningen.
Jag bävar för alla fimpar som kommer att kastas e den 1 juli....Kanske i protest från rökare? 🤔🤨😎
14.39
Toppen. Det är på tiden att man kan stå i en busskur utan att bli rökförgiftad. Har aldrig varit med om att en rökare visat någon hänsyn och ställt sig utanför i regnet, men själv får man välja det om man ska slippa röken.
14.39
Nu ser man uppfinningsrikedom på desperata argument för aty få fortsätta röka = Slippa sluta! Lägg den kreativiteten på annat, rökare! 🤨
14.39
Jättebra! Jag avskyr rök! En del rökare kan ju iofs vara trevliga... Flera rökrutor kanske.
Men inte vid entréer och hållplatser-, perronger.
14.39
Moralisterna fortsätter kämpa med osanningar som främsta verktyg. Faktum är att 1) det finns inga vetenskapliga belägg som styrker förekomsten av passiv rökning utomhus. NOLL! Det gäller även er påstådda allergiker. I mer än 70 år, och inga sådana belägg. 2) Miljöpåverkan från en vegetarian som röker, är lägre än för en köttätare som inte röker. Att då hävda miljö som skäl att förbjuda cigarettrökning i utomhusmiljöer, samtidigt som man vägrar ändra sina egna kostvanor är direkt skrattretande och ett bevis på att argumenten som framförs inte är de faktiska skälen, utan det är ett sätt att försöka tvinga på andra sina moraliska ståndpunkter. Precis som vilka religiösa krigståg som helst.
15.02
Tycker det är jättebra att kunna slippa passiv rökning när man är med barnen på uteserveringar och hållplatser.
Tror dock inte att den nya lagen kommer följas vilket är svårt när den är så otydlig. Innan den införs är det inte vettigt att det finns särskilda ”rökrutor” med askkoppar där det är rör sig mycket människor? Tycker synd om de som jobbar på restauranger och pubar. Kommer säkert bli mycket bråk och tjafs om detta i sommar när det är många som vill sitta på uteserveringar och dricka öl i solen. Många som vill tända en cigg då. Varför inte ha förbudet innan en viss tid då matserveringen fortfarande är öppen? Är själv inte rökare men förstår ändå frustrationen hos många. Och tycker det är galet att det inte är genomtänkt när det riskerar att nedskräpning ökar.
15.02
Tycker det är väldigt positivt för mig o andra som ej tål cigarett-/cigarrök.
15.02
Överdrivet! Jag har själv aldrig rökt.
15.02
Jag som är rökallergiker är för förbudet. Ser fram emot att kunna sitta på uteserveringar även i Sverige. Vad gäller fimpar - har rökarna orkat bära hela cigaretter så är det väl ännu lättare att stoppa ner fimparna i cigarettpaketet och sedan slänga när det är möjligt. Vissa säger att det då luktar illa men det luktar inte mindre illa för alla oss andra och det går ju ha med sig ett tomt paket att lägga fimpar i
15.07
Ta INTE bort askkopparna vid exempelvis hållplatser. Då kan rökare slänga fimp där om de rökt på väg till bussen.
16.11
Bra
16.11
Förmyndarsverige, usch. Röker inte själv...
16.11
Sluta med denna hetsjakt och moralpanik nu räcker det. Den som kommer och säger till mig att sluta röka kommer att få ett blått öga. Om jag ska sluta röka är en fråga mellan mig och min läkare.
16.11
Bra med frisk luft
16.11
Vad händer om en rökare inte gör som lagen säger?
Vem ska sköta att lagen följs och med vilka lagstöd?

En lag skapad av populister för idioter som utgår från tycke/tro och inte vetenskap.
16.15
En självklarhet
17.26
Jag tycker det är bra, jag har aldrig rökt eller snusar. Och tycker att det är bra att det blir restriktioner mot rökning, visst har alla rätt att göra vad dom vill med sina liv, men att förstöra livet och förkorta livet med rökning är ohälsosamt.
17.26
Bra, ibland röker jag fast jag inte vill. För att någon rökare envisas med att tända en cigarett på en perrong eller busshållplats. Enskilda personer har ju ett val röka eller få befinna sig på sådana ställen när de inte röker. Vad är problemet låt bli att röka, ni spar pengar och välbefinnande dessutom.
17.26
Sluta sälj ciggaretter och det behövs inget rökförbud!
Varför tillåta och sedan förbjuda rökning
17.26
Snart börjar väl hälsofascisterna att ropa på koncentrationsläger och dödstraff för rökarna. Vart är vi på väg med detta enorma hat? Besinna er och tänk lite längre än uppnäsan räcker.
17.26
Tål inte rökning! Rätt att förbjuda rökning!
17.26
Har jävligt svårt att tro någon blitt skadad av passiv rökning utomhus.
17.26
Så himla bra! Det blir bara en vinst för samhället i slutändan och ett minskat lidande för den enskilda individen. Sjukvårdskostnaderna relaterat till rökning är fruktansvärda. Dessutom så är det inte mer än rätt att staten tar över beslutanderätten av var man skall få röka när folk inte har vett att veta att inte röka i närheten av andra.
19.23
Det är helt sjukt hur ni som inte röker tror att ni inte kommer drabbas av statens iver att förbjuda vissa sorters beteende. Det kommer vara ni som kläms åt nästa gång. En annan sak ni kan fundera på om det verkligen är sånt här en resursfattig polis och rättsväsende ska lägga tid på när det rånas och våldtas till höger och vänster varje dag.
19.23
Tål inte parfym, får allergisk reaktion av vissa. Ska vi förbjuda det också?. Slippery slope, vad förbjuds nästa gång.
19.23
Jättebra och slippa andas in andras rök, speciellt för barn.
19.23
Vad gör man med fimparna. STORT miljöproblem. Skulle vara olagligt att fimpa på marken. JÄTTEstort miljöproblem. Är du som fimpar medveten om VAD du lämnar med fimparna på marken. Plastmikrofiber. Är du rädd om miljön tar du med fimpen och lämnar den i därför avsedd behållare. P
19.23
Jag begriper mig inte på en del icke-rökare som envisas med att följa efter när man går undan. Sedan går dom förbi och viftar och fnyser och hostar demonstrativt. Otroligt provocerande. Sluta upp med det innan ni råkar illa ut.
19.23
Härligt att slippa få äcklig röklukt i kläderna!
19.23
Mycket bra men ser fram emot ett totalförbud! Få slut på äcklet!
19.23
Angående fimpar. Rökare kan väl stoppa tillbaka dem i paketet som snusare gör? Eller hantera sitt skräp som alla andra? Eller ska egoistisk hedonism utan ansvar gälla?
19.24
Bra!
Väldigt många, både rökare och icke-rökare, har inte förstått poängen och så tycker man synd om rökarna. Snackar om pk moralism, påstår att andra- och tredjehandsrök inte är farlig osv. Ni har HELT missat poängen. Det är ju därför vi behöver förbjudet. För att rökarna aldrig frivilligt skulle informera sig om vad de ställer till med. De fortsätter gärna tro att detta inte alls handlar om någon annans hälsa, utan att det är fel på "diktatur-Sverige". Ingen mår ju dåligt av det, nej, det är bara överdrift för att inskränka på de stackars rökarnas frihet. Snälla, läs på innan ni ger er in i debatten. Man ser att argument emot förbudet endast tjänar rökarnas egenintresse att få fortsätta köra över alla andras välmående, så länge de får röka sina cancerpinnar var de vill.
19.24
Förbjud ciggen istället men staten tjänar ju massa pengar på oss rökare....
19.24
Jag tycker personligen detta är jätte bra. Rökare i dag tar inte någon hänsyn alls för de som inte mår bra av röken. Har själv rökat men tog hänsyn till andra och slängde alldrig fimpar ute.
19.49
Super! Jag ser äntligen fram emot en sommar i frihet på uteserveringar där inte röken sticker och kliar i halsen. Jag skulle inte tillåtas blanda ihop alla cancerogena och hälsoskadliga ämnen som finns i cigaretter och gasa ut bland folk, varför ska rökare få göra det?
19.52
Det är fantastiskt att det nu införs ett utökat rökningsförbud, då rökare måste förstå vilka hänsynslösa och egoistiska människor de är. Som inte bara förstör naturen; utan även deras egna hälsa och även andras och idag så röker 10 % av befolkningen och det finns ingen rätt i det hela att låta 10 % av befolkningen förstöra för den övervägande majoriteten.
20.29
Föreställ dig en situation där det skulle finnas offentliga toaletter i alla busshållplatser och så småningom kommer en lag för att de ska bli av med, vi skulle ha samma argument om hur viktigt de är. Busshållplatsen är ett exempel på en viktig allmän plats i denna tid där uppmärksamhet fokuserar på att uppmuntra kollektivtrafik och begränsa privata bilar för att säkra klimatet. Jag tror att fokus ska vara på att göra rökare ansvariga och förstå hur farliga deras handlingar är för dem runt dem, inklusive barn
20.53
Otroligt dumt , Se till att det finns platser att röka och fimpa på i anslutning till t ex busshållplatser, uteserveringar mm istället. Cigaretter säljs fortfarande lagligt.Sverige håller på att bli ett land med bara förbud mot allt det håller inte.
20.53
För en som inte röker så tycker jag det är underbart! Att kunna stå på perrongen och vänta på tåget utan att få skit för att man ber en som ställt sig bredvid dig med en cigg att flytta sig.
Att kunna gå in på vissa caféer då folk sitter utanför dörren och röker då det faktiskt är tillåtet.
Att kunna sätta sig på en uteservering och njuta av vädret samtidigt som man äter eller fikar.

Man behöver ju faktiskt inte röka där andra äter bara för att man kan. Lite kan man ju låta oss ickerökare njuta av vardagen också!
22.22
Äntligen👍
22.22
Äntligen
22.22
Det är mycket bra.
22.22
Jag blir faktiskt illa berörd av all den egoism som rökare och deras anhängare uppvisar. Tänk om engagemanget istället kunde röra människor som är utsatta för verkligt lidande, svåra sjukdomar, bottenlös fattigdom, grova rättsövergrepp, etc. Rökning är ett missbruk av något vi verkligen inte behöver: nikotin. Tänk efter lite grann. Är det rimligt det ni gör?
22.22
Helt rätt!
22.22
Dags att förbjuda rökning helt, varför ska jag som väljer ett rökfritt liv behöva dra in cancerogena ämnen ofrivilligt. Ett gift som förpestar.
22.22
Är det tjäran eller nikotinet som gör att man tappar omdömet och slänger fimpar på marken. Kan väl aldrig tänka mig att rökarna tycker att det ok att slänga giftigt skräp på gatan i vanliga fall.
22.22
Rökarna kan ha en liten plåtask att lägga,fimparna I....., det gör rökare från ex. Asien
Själv har jag har besök från Japan de som rökte tog hand om sin a fimpar i en liten plåtask.
En mycket enkel lösning!
Mvh,
Jan Runngren 😀
22.22
Förbud mot rökare , nästa gång förbud mot .......

22.22
Idioti😅
22.22
Bra beslut att inte acceptera att några få lagligt ska få förpesta tillvaron för många och smutsa ned samhället. böter och samhällstjänst för dom som bryter mot lagen med hjälp av kameraövervakning på hållplatser, uteserveringar och entre'er..
22.22
Lathundens workflow för förbud mot skadliga beteenden. Är svaret "ja", innebär det att det finns goda skäl för förbud.
1. Finns det risk att beteendet skadar någon annan förutom mig själv (även friska personer som inte har astma/allergi)?
2. Skadar beteendet direkt (dvs man behöver inte nå ett gränsvärde innan beteendet blir skadligt, utan beteendet är alltid skadligt, det finns inte någon "lagom" mängd som är okej)?
3. Skulle samhället, som det ser ut nu, klara sig fint utan beteendet? (Dvs beteendet "behövs" inte för att samhället ska klara sig utan vidare problem om beteendet eliminerades)

För alla er som tror att ett förbud mot rökning kan jämföras med ett direkt totalförbud mot bilar, etc. Tror ni verkligen på det själva? Ni fattar väl att, även fast vi måste gå ifrån fossila bränslen på sikt, vi just nu är beroende av transporter som samhälle. Om man däremot skulle förbjuda rökning skulle inte samhället kollapsa, inte ens nära. Rökning är viktig endast för rökarna, för ingen annan. Vi behöver inte det i samhället. Står jag 3m ifrån en rökare får jag dessutom i mig extremt många fler mikropartiklar än om jag står direkt vid en bil som är igång. Begrava det där värdelösa argumentet att bilar ska förbjudas NU bara för att ni inte får förpesta luften där det passar er. Ni fattar verkligen nada.
22.22
Som rökare gillar jag det inte men kan kanske ha lite förståelse för det men den stora elefanten i rummet talas det inte alls om...
De talas om att rökning är dyr för sjukvården och andra problem men om man ska gå på det så måste man förbjuda alkoholen först för det är den som kostar mest av alla droger i sjukvården och ger mest problem i samhället som stort jämfört med rökning som ligger i lä om man jämför. Jag bara säger det om man letar problem finns det överallt och när vi ändå är igång kan vi förbjuda bilen också för den boven är dyrare och vidrigare än rökarna... Jag bara säger...
22.22
Emot rökförbudet fast jag varken röker o dessutom har astma
Gått för långt..
22.22
På vilket sätt kommer folk sluta att röka och skräpa om askkoppar på hållplatser tas bort? Vart är logiken?
22.23
Är helt emot sådana lagar!
Tror att rökare och andra kan sköta detta utan myndigheter och lag!
Var rökare tidigare och självklart luktar vi jävligt illa, sprider otrevlig rök, samt slänger fimpar på olika ställen, där de absolut inte ska vara. Handlar om hänsynstagande. Förbud är ingen lösning.
22.23
Äntligen!! kan min grabb få sitta ute och fika i solsken på fiken:-) (lekparker har varit näst omöjliga att besöka för honom med alla rökande föräldrar )
Något som har varit omöjligt innan då han lider av astma.
Eller stå vid en busshållplats utan att vänta 8-10meter bort då det altid ska rökas på dessa.

Stort Stort tack till de som drivit fram den lagen.

Och sluta gnälla om vart de ska kasta fimparna:/ kan de bära med sig ciggen så kan de väl bära med sej en burk till dem?
Suck vilket fånigt ämne att diskutera, bortskämda människor som inte kan ta ansvar för sitt eget skräp.

Gunnar
22.23
Vilka problem ni välfärdsmänniskor har! Så synd om er att ni inte får röka!
Engagera er lika mycket i andra, enligt mig, andra frågor som vårt samhälle står inför.
22.23
Förbudet kanske stoppar någons cancer och tandlossning och kol och hjärtinfarkt och stroke och psoriasis i händerna med mera, och fler slipper andras rökandes giftånga, men förbud i sig är ja inte någon större vän av, men det är ju tyvärr mycket nödvändigt ibland. Säkert blir det några som fimpar i natur som trotsiga barnungar av förbudet tyvärr. Ngt man kan göra som en omtänksam, miljö och djurvänlig rökare är att ha med en liten burk med lock i sin väska så man kan fimpa i den var man än befinner sig. Jag hade en kryddburk i glas i väskan med lite fukt så fimp släcktes säkert i den när ja rökt klart min cigg.. Sedan kan ju priserna samtidigt gå ner avsevärt på rökavänjningaprodukter. Kommun och vård kan köra en sluta rökakampanj på samma datum förbudet träder in med gratis rökavänjningaprodukter och grupper för rökavänjningstöd?! Kanske också dela ut gratis fimpaskar/burkar där det säljs cigg? Jag är rökfri nu, hoppas fler blir det.
22.23
Känns mycket märkligt. Okej, tanken blir att frysa ut rökare och minimera platser dör det är tillåtet att röka. Samtidigt tjänar statskassan miljarder på försäljningen av cigaretter. Sommar sverige kommer få ett stort problem med alla cafeer, nattklubbar med förfriskade glada som kommer sprida mängder av fimpar strax utanför...
Så ny diskussion kommer framöver sommaren att handla om fimphelvetet som förpestar vår stad.
Så vad blir nästa steg från förmyndar staten?
Staten (vi) kan ju införa totalförbud för all konsumtion av tobak och stoppa försäljning i sverige, men tillgång på tobak kommer alltid finnas likt tillgång på narkotika!
Snus..., ja det ligger ju miljontals snuspluttar på våra gator och skräpar ner våra städer och är väl rn sanitär olägenhet, så vi väntar med spänning på statens kommande drag även här! To be continued!