SVT rapporterade · Hur tänker du kring presenter till lärare och förskolepersonal?

08.55
Skriv ett mejl till de lärare som varit bra för ditt barn och skriv personligt vad du som förälder uppskattat.
08.55
Det är en fin gest att tacka lärarna för deras ansträngningar under hela året. Jag tror att alla kan delta med femtio sek.
Ibland blir det dyrt (och jag håller med) när du har flera barn i skolan. I alla fall tycker jag att kommunens roll saknas här och bör agera och tacka lärarna för dem som inte har råd
Mvh
Fadi
10.13
Vi har alltid haft en insamling till läraren så cirka 20-30kr har det hamnat på per familj och det tror jag dom flesta har råd med
12.32
Svårt att leva i ett samhälle där mycket är detaljstyrt. Låt människor få ta ansvar själva. Men Förbudsivrarna får väl rätt denna gången oxå.
12.32
Men vem orkar bry sig... vill du ge något och har råd, do it, annars låt bli.
De är gratis att tacka för året och ett tack betyder minst lika lite som att ge något.
12.33
Varje familj ska i år ge 100kr i vår klass.
De flesta är dessutom väldigt missnöjda med lärarens insats.

En familj med två föräldrar som arbetar fulltid ger 50kr var från deras familjekonto.
Jag är ensamstående och betalar alltid dubbelt så mycket till dessa presenter men har hälften så mycket inkomst.

Ett år förväntades jag ge till logoped, 4st förskolelärare, sjukgymnast och fotbollsklubb.
Självklart från familjen (min ensamma inkomst)

Har själv jobbat som lärare och det kändes alltid fel att få en insamlad present och hade kollegor som tyckte samma.
12.34
Jag tycker vi kan fråga lärarna också, vad de tycker. Det är möjligt att de själva ser ett problem med att år efter år få gåvor de kanske inte önskar av olika skäl.
Med vänlig hälsning Lena
12.34
Vi lärare är avlönade och anställda av en huvudman som avgör hur guldkant kan sättas - uppskattning från barn, elever och vårdnadshavare välkomnas hela året o sker genom öppen och ärlig kommunikation, ömsesidig förståelse och med varje barns bästa i fokus. Det är förlegat att komma med fysiska gåvor- en kram inför sommaren räcker så otroligt väl o en längtan att ses igen
12.35
Presenter till oss lärare är helt onödigt. Vi har utfört vårt jobb och förhoppningsvis gjort det bra, men vi behöver inte presenter som tack. Många fler familjer än vad man tror kämpar med ekonomin och det är aldrig dessa föräldrar som driver på presentinköpen. Det är alltid de med goda eller åtminstone stabila inkomster. Personligen vill jag verkligen inte ha dessa presenter eftersom de alltid har en dålig eftersmak och man står där och tänker på barnen vars föräldrar har det svårt ekonomiskt och undrar vad de fått göra avkall på nu.
12.42
Presenter till lärare bör förbjudas i kommunala skolor i hela landet eftersom de kommunala skolor är myndigheter. Risk finns annars för korruptioner med syftet att få bättre betyg. Sedan är det odemokratiskt eftersom många känner sig tvingas till att vara med fast de är emot det av principskäl. Vad lär vi våra barn egentligen genom att ge presenter till lärare?
12.56
Ingen kontors nisse ger mig present för ett bra utfört arbete. Så lärare ska inte ha presenter dom gör ju bara sitt jobb.
13.01
Helt rätt. Har jobbat i skolans värld i 40 år och presenter är helt onödigt. Man kan uppskatta personalen i vardagen på mycket enkla sätt. Genom att visa sin uppskattning med ett enkelt tack.
Barnen visar sin glädje och uppskattning varje dag man är med dem i det dagliga arbetet.
Förskollärare i 40 år.
13.26
Får städpersonalen på skolan någon present, får datatekniknikerna någon nej. Det ska inte lärarna heller ha.
13.27
Det beror på... Är det ett slags presentpaket som är ihopsatt av en butik och inköpt för att det ska vara en present? Nej tack.

Köper de något som visar på att de faktiskt tänkt på vem jag är och vad jag tycker om, och att det på så sätt kommer till användning? Ja tack. Ett par böcker till deras arma svensklärare är bra, eller en flaska sprit.14.27
Om lärarna gjort ett bra jobb så måste man ju få ge dom en gåva. Vad är det för fel med det?
17.00
Gammalmodigt med presenter till lärare. De har lön. Vad gör man när en klass har ämneslärare. Mycket presenter. Nej! Lägg ner dumheterna.
17.01
I barnens skolklass ges 200 kr per läsår. Det går till julklappar och sommarpresent till 3 fröknar samt till ett disko för barnen( inkluderat lokal,mat, snacks och musik). Typiska presenter har tidigare varit en blomma och bok till sommaren och en julgrupp med ljus till vintern.

Tycker det är lagom mycket. Blir det pengar över sparas det till nästa år och det kan planeras in ytterligare aktiviteter för barnen.
17.01
De får ju lön för utfört arbete, så gåvor känns onödiga. Berätta istället vilket fantastiskt jobb läraren (förhoppningsvis) gjort,och gör, löpande under läsåret. Positiv feedback behöver alla höra. Värsta varianten är när föräldrarna skriver ut vilka som varit med och samlat, så att den som glömt eller inte haft råd, blir uthängd genom att den elevens namn saknas på kortet.
20.53
Absolut inga presenter till lärare!