SVT rapporterade · Smuts och barn – hur mycket tänker ni föräldrar på bakterier och virus?

SVT Stockholm testade om det fanns några farliga bakterier på några av länets lekland. Men hur mycket tänker ni på bakterier i offentliga miljöer? Eller är det överdrivet att oroa sig för detta? Skriv gärna om dina funderingar.
09.03
Kan man inte byta ut bollarna mot kuber? Bakterier fäster väl inte lika lätt på rätvinkliga objekt?
09.32
@Fiffi Franzén. Bakterier fäster lika lätt på kuber som på bollar.
09.54
Funkar små pyramider istället?
09.54
Handtvätt med tvål m m före man släpps in? Strumporna på.
09.55
Tänker sällan på smittorisker vid besök i lekland med min tvååring. Det enda vi håller oss borta från är så kallade "foam pits". På mitt lokala lekland är skumkuberna slitna och naggade, tror inte att de någonsin har tvättats. Tvättar händerna noga efter besök och har aldrig märkt att min son har blivit sjuk i samband med ett besök.
09.55
Som Udekwu säger är det ingenting att oroa sig över. Vi utsätts och bör utsätta oss för bakterier och annat, för att bibehålla och stärka vårt immunförsvar. Man bör inte vara så nojig. Däremot bör man ha koll på småbarn att de inte snorar ner och lär sig hur viktigt det är att främst tvätta händerna. Dagis är rena smitthärdar, eftersom barnen inte lärt sig konsekvent hygien och en del föräldrar släpper sjuka barn till dagis, när de inte borde.
10.23
Skulle aldrig i livet släppa ner mitt barn i en såndär äckel-grop!!
12.52
Både lekland o lekhörnor i tex köpcenter är ofta ganska skitiga. Kanske lite mer städning vore på sin plats. Uteparker blir ju i alla fall duschade av naturen då o då. Alla typer av mjuka allmänna leksaker är vi lite försiktiga med. Utan att vara paranoida. Föräldrar skulle ju kunna se till sina barn lite bättre också så att barnen inte tuggar sönder mjuka och skumleksaker. På badhuset köpte de in nya skumflytsaker. De såg efter nån månad ut som ett gäng hundvalpar hade tuggat på. Skadegörelse är inte ok. Fast då måste ju föräldrarna vara både fysiskt närvarande o inte prioritera sin mobil o det digitala sociala livet högre än verkligheten. Det blir nog näst intill omöjligt...
13.05
På orten där jag bor leker också vuxna i bollhaven. Jag anser att råden om att inte stoppa händerna i rumpan även bör gälla vuxna individer.
13.05
Jag tänker mycket på vad vi utsätter våra barn för. Tror dock att det är viktigt att utsätta sig för bakterier och virus så att immunsystemet har något art arbeta med. Har trots detta respekt för bakterier på platser där det är många människor i omlopp. Våra barn behöver alltid tvätta händerna med tvål och vatten när de kommer hem och precis innan måltiderna, men på offentliga platser är det extra viktigt! Speciellt om man som på t ex McDonalds äter maten med händerna!