SVT rapporterade · Polisen håller presskonferens om läget i Gottsunda

10.52
Hej och välkomna! Vi väntar just nu på att presskonferensen på polishuset i Uppsala ska dra i gång.
10.55
På plats är bland andra regionpolischef Carin Götblad.
 
10.56
Presskonferensen ska handla om hur polisen och kommunen ska samarbeta under sex år för att stävja den grova organiserade brottsligheten i stadsdelen Gottsunda, som ju står på polisens lista över särskilt utsatta områden.
10.57
Carin Götblad ska inledningsvis beskriva en bakgrund till varför den här långsiktiga satsningen görs.
10.59
Polisen och kommunen har jobbat i ett halvår med den gemensamma strategi som nu ska presenteras. "Vi måste få till ett långsiktigt samarbete, jag och Erik Pelling ska skriva under en sexårsplan i dag", säger Carin Götblad.
10.59
Polisen och Uppsala kommun har tagit hjälp av Brottsförebyggande rådet, Brå, med metoder för det långsiktiga arbetet.
11.02
Problemen är komplexa, säger Carin Götblad, och påpekar att polisen redan har satsningar i gång, som operation Lynx som ska minska den organiserade brottsligheten.
11.04
Uppsala hade förra året 24 skjutningar, och hittills i år har polisregion Mitt haft 15 skjutningar.
11.05
Vi får inte ned brottsligheten, och måste jobba bredare, konstaterar Carin Götblad. Hon visar statistik på antalet våldsbrott och vapenbrott.
11.07
Här är sex konkreta mål som polis och kommun ska jobba mot:
1) Minska antalet skjutningar
2) Öka tryggheten för boenden på Bandstolsvägen
3) Öka tryggheten i Gottsunda centrum
4) Nolltolerans mot narkotikaförsäljning
5) Nolltolerans mot svarta hyreskontrakt
6) Minska rekryteringar till kriminalitet
11.09
Varför är Bandstolsvägen otrygg? Götblads presentation om det handlar bland annat om att byggnader och gårdar är lätta att gömma sig i för att begå brott och att nyckelpersoner i den kriminella miljön bor i området.
11.11
"Polis och kommun kommer att bli mycket mer offensiva", säger Carin Götblad. Hon hoppas att Pelling och hon ska stå här om fem år och säga att "nu är Gottsunda inte ett utsatt område längre".
11.13
Kommunalråd Erik Pelling (S) tar nu över presentationen. Han berättar om hur Gottsunda ska växa framöver och att det finns utmaningar i området i form av kriminalitet, oro och otrygghet. Bland de förebyggande åtgärder som pågår är bland annat att öka trivseln med ordningsvakter och att skola och socialtjänst förstärks.
11.14
Ytterligare insatser krävs, menar Pelling. "Vi måste angripa de kriminella grupperingarna, deras ekonomi, det som göder dem."
11.15
"Nu sätter vi en struktur, och sedan är det våra lokala poliser som ska genomföra det här", säger Pelling.
11.20
Björn Borschos, t f generaldirektör på Brottsförebyggande rådet, berättar nu om en modell som kallas "fasmodellen", Modellens stora styrka är att den säkerställer ett långsiktigt arbete, om problemen börjar lätta får man inte släppa på åtgärderna. Fas ett handlar om vilka problem som finns med bl a otrygghet. När man nått fas 2 så har bl a förtroendet för polis ökat och de synliga problemen minskat. I fas tre upplevs området som lugnare och polisen har bättre dialog med de boende.
Just nu jobbar man med modellen i Göteborg.
11.24
Nu är det fritt fram för frågor, och bland annat kommer frågan om en polisstation upp. Finns ingen lokal i höst så blir det en mobil polisstation, säger Carin Götblad. Lokalen har dröjt på grund av säkerhetsaspekter.
11.30
På frågan om hur polisens arbete ska förändras framöver svarar Carin Götblad att det framför allt handlar om mer resurser: Förutom de sex poliser som nu jobbar dedikerat i Gottsunda så styrs andra specialistresurser inom polisen till området, bland annat spanare. Pelling påpekar att skolan är viktig för det förebyggande arbetet.
11.31
De kriminella familjerna är ett jättestort problem, enligt Götblad, som polisen måste jobba hårt med.
11.32
Nu avslutas presskonferensen och vi tackar för oss här från polishuset.