SVT rapporterade · Sista riksdagsdebatten före sommaren

08.52

Hej och välkomna till vår liverapportering från dagens partiledardebatt! Det blir den sista innan riksdagen tar sommaruppehåll.  

08.52

Det har varit ett dramatiskt politiskt år med rekordlång regeringsbildning som slutade i ett unikt blocköverskridande regeringssamarbete som kostat på för alla inblandade partier.  

08.55

Dagens debatt blir också den sista som Jan Björklund deltar i som partiledare för Liberalerna och han kommer att uppvaktas med tal och presenter från de andra partiledarna.

08.55

Men det blir ändå ett avsked i moll eftersom han lämnar efter sig ett parti med mycket låga opinionssiffror. I EU-valet den 26 maj var det nära att partiet blev helt utan plats i EU-parlamentet. 

08.57

När Björklund blev partiledare 2007 hade Moderaterna stora framgångar. Åren som följde har Centerpartiet gått allt mer i en liberal riktning. Björklund och Liberalerna har befunnit sig i en väldigt konkurrensutsatt situation de senaste åren, enligt statsvetaren Tommy Möller.  

 

Jan Björklund – från kravliberal till socialliberal

SVT NyheterI dag är den sista partiledardebatten i riksdagen inför sommaruppehållet. Det blir också tack och adjö till Jan Björklund som snart avgår från sin position som partiledare för Liberalerna. Jan Björklund blev partiledare för Liberalerna, dåvarande Folkpartiet, 2007 och har under sin resa mött flera utmaningar och gått från kravliberal till socialliberal.

 

08.58
Vi har också en debutant i dag, Miljöpartiets nya språkrör Per Bolund.
09.00
Stefan Löfven kommer att vilja prata om välfärd medan Ulf Kristersson helst vill prata om de senaste dagarnas skjutningar och explosioner, tror SVT politiska reporter Elisabeth Marmorstein.
09.01
Nu startar debatten. Första talare är socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.
09.03

Stefan Löfven inleder att prata om klassamhället. Det är upp till denna kammare att avögra om vi ska tillbaka till 20-talet, säger han och gör en jämförelse mellan vårdanställda och företagstoppar 

09.04
Alla svenska barn ska ha samma startmöjligheter, säger Stefan Löfven.
09.05
Den huvudsakliga lösningen är en massiv välfärdssatsning för att bygga ett starkare samhälle. Vi ska ha fler välskötta vårdcentraler, polisstationer och äldreboenden, säger Löfven.
09.05
Det kommer inte att bli lätt och kräva hårda prioriteringar, säger Löfven.
09.08
Ett av världens rikaste länder kan återigen samla sina krafter och slå världen med häpnad. Vi firar 100 år av demokrati men socialt återstår klassamhället, avslutar Löfven.
09.09
Moderaternas Ulf Kristersson går upp i talarstolen. 
-Man kan måla upp en ljus bild av Sverige säger han och lyfter Ericsson, Spotify och sportframgångar. 
09.10
Man kan också måla upp en mörk bild säger Ulf Kristersson och lyfter gängkriminaliteten, segregation och elbrist.
09.11
Regeringen har tappat kontrollen. Nästan en skjutning om dagen och nästan en död per vecka. Utredningarna läggs på hög. I natt vaknade Malmö till ännu en explosion. Det tar aldrig slut, säger Ulf Kristersson.
09.11
Det hjälper inte att polisutbildningen byggs ut för platserna står tomma, säger han.
09.12
Vi har företag som inte kan utveckla eftersom de saknar el. I Sverige.
09.15
Invandring och integration hör ihop. Integrationskrisen beror på många års ogenomtänkt integrationspolitik. Men regeringen vill fatta beslut om en mer generös invandringspolitik och öppna upp för mer anhöriginvandrare. Det är huvudlöst och ansvarslöst, säger Ulf Kristersson.
09.16
Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna är näst på tur.
09.18
Vänster-högerdimensionen definierar inte längre konfliktlinjerna i svensk politik, säger Jimmie Åkesson angående det nya landskapet efter valet.
09.19
Stefan Löfven talar om folkhemmet men kommun efter kommun talar om att ekonomin är i gungning, säger Jimmie Åkesson.
09.21
Vi bygger inga murar, sa Stefan Löfven. Men det är precis det man gör. Man bygger in människor i skuggsamhällen och nu driver man på för ännu mer asylorienterad invandring, säger Jimmie Åkesson.
09.22
Centerpartiets Annie Lööf väljer att lyfta klimatutmaningen i sitt anförande. "Vi ser en hel generation som säger till oss att vi inte ska förstöra deras framtid"
09.24
Landsbygden spelar en nyckelroll i den gröna omställningen. Vi måste använda skogsråvaran och ge det gröna näringslivet rätt förutsättningar, säger Annie Lööf.
09.26
Jonas Sjöstedt från Vänsterpartiet börjar med en förhoppning om att kvinnliga fotbollsspelare ska få samma ekonomiska villkor som män, efter framgångarna i VM i går.
09.27
Jonas Sjöstedt lyfter därefter villkoren i skolan och i äldreomsorgen. "Vi ser att många har svårt att hinna och att orka"
09.28
Kommuner höjer skatten på ett sätt som man inte gjort på många år. Vi ser neddragningar på många håll. Det är effekten av den politik som regeringen har fört, säger Jonas Sjöstedt.
09.30
Till om med i det borgerliga Danderyd sålde man länge ut matsilvret. Men nu är det tomt i lådorna och man måste höja skatten, säger Jonas Sjöstedt.
09.32
Ebba Busch Thor från Kristdemokraterna börjar med en punkt som hon tror att alla är eniga om:  "Det ska bli skönt med sommarledigt"
09.37
Men även om riksdagen tar sommarledigt gör inte vårdkrisen det. Sommaren är den tid då de redan långa vårdköerna ökar ytterligare, säger hon.
09.37
Jan Björklund håller nu sitt anförande, i sin sista partiledardebatt.
09.39
Han väljer att berätta om tiden efter Berlinmurens fall. Det har varit mänsklighetens bästa tid. Den ekonomiska tillväxten har varit starkare under de senaste 30 åren. Varför är det så många av mänsklighetens ledare som vänder sig från denna utveckling och väljer att bygga murar istället, frågar han sig.
09.40
Den stora läxan för vårt land och västvärlden är att lösa de kriser som följde på sammanbrottet i Mellanöstern för tio år sedan, säger Björklund.
09.40
Vi måste lära av historien. Det är öppenhet som skapar framgång, inte slutenhet. Det är när vi bygger broar vi blir framgångsrika, inte murar.
09.41
Det här är min 39:e partiledardebatt. Det har varit roligt, men krävande, säger Björklund.
09.43
Nu gör Per Bolund debut i talarstolen i partiledardebatten. "Vi lyssnar" sa den brittiska vd för intreserorganisationen för kol och olja till Greta Thunberg. Men att lyssna har blivit en ursäkt för att inte göra något, säger han.
09.44
-Hur många skulle acceptera om de sade till sina barn att städa sitt rum att de svarade:"Ja, pappa, vi lyssnar" undrar Per Bolund.
09.46
Per Bolund lyfter en rad förändringar på miljöområdet. 370 000 färre resenärer tog flyget förra året. Under samma tid ökade tågresandet med tio procent. Försäljningarna av solceller slår rekord, svensk vindkraft ökar kraftigt och köttätandet minskar.
09.49
- Jag tror att vi är eniga om en sak "Det ska bli skönt med sommarledigt" inledde Ebba Busch Thor sitt anförande i dagens partiledardebatt.
 
09.52
-Herr talman, jag betvivlar inte statsministerns goda vilja. Jag betvivlar hans förmåga, säger Ulf Kristersson i ett replikskifte med Stefan Löfven om den grova brottsligheten i Sverige.
09.53
-Poliserna måste först utbildas. De ligger inte på lagerhyllan, Kristersson, svarar Stefan Löfven.
09.54
Sök inte den konflikt som inte finns. Det är fullt i fängelserna. Vi tvingas köpa våningssängar, tillägger Stefan Löfven.
10.19
Att regeringen misslyckats med att hejda den grova kriminaliteten är ett återkommande ämne i replikskiftena mellan Moderaterna och Socialdemokraterna.
10.19
Stort tack Jan för många års liberalt fokus och ideologisk kommunikation med fantastisk skicklighet. Mycket bra är sagt , en del blev gjort men långt ifrån allt. Mycket blev rätt men inte allt. Men den liberala starka rösten - det har du ALLTID haft!!
10.24
Är inte medlem i L, men håller med Dan-Eric: Liberalismen behövs i svensk och europeisk politik. Men jag undrar: är det inte dags nu att slå ihop C och L?
10.24
Per Bolund tycker att Moderaterna är modiga som föreslår ökad kolkraft och mindre stöd till solceller. "Det är inte den klimatpolitik som svenska folket vill ha" säger han i ett replikskifte.
10.30
Att Jimmie Åkesson lyfter Per Albin Hansson och folkhemmet i sitt replikskifte väcker kritik från Stefan Löfven. "Försök inte ens prata om Per Ablin Hansson. Ni är så långt från honom som ett parti kan komma. Ett parti som säger att judar och samer inte kan vara svenskar, säger Löfven.
10.33
-Jag vet inte om det är möjligt för Stefan Löfven att hålla ett enda anförande utan att ljuga. Bara för sakens skull vill jag ha sagt att sverigedemokraterna står upp för både judiska och den samiska minoritetens rätt att bejaka och utveckla sina respektive kulturella arv. Det Stefan Löfven säger att man ska assimilera de här grupperna, men vi säger inte det, svarar Jimmie Åkesson.
10.39
Varför ska politiket så ofta missförstå varandra med flit? Som det här när Löfven säger att SD anser att samer inte kan vara svenskar. Vet inte hur många gånger jag sett Löfven i debatter nu fått förklarat för sig hur SD menar men varje debatt så ska det liksom förklaras igen och igen? Man kommer ju ingenstans. Gäller i massor av frågor, för övrigt.
10.43
-Sverigedemokraterna har inte gjort sig kända som miljökämpar. Vi minns alla hur klimatet stod med citationstecken i en av deras budgetar. Men trots det blev jag förvånad när jag läste deras reservation i försberedningen. Där står bland annat "det råder inga tvivel om att mänsklig aktivetet marginellt har påverkat koldioxid i atmosfären" och "exakt hur den ökade halten koldioxid kommer att påverka klimatet vet vi väldigt lite om" säger Annie Lööf, Centerpartiet.
10.46
Det är ett underkännande av en enig forskarkår. Anser Sverigedemokraterna att mänsklig aktivitet bara margineltt har påverkat koldioxidhalten i atmosfären? frågar Annie Lööf Jimmie Åkesson.
10.47
Det finns klimatförändringar, om det råder ingen tvekan. Att mänsklig aktivitet har påverkat råder inte heller tvekan om. Men i vilken grad är inte jag rätt person att säga, svarar Jimmie Åkesson.
10.49
För mig spelar det ingen roll, det intressanta är att vi får en politik för ett bättre klimat. Vi är inte intresserade av hur mycket pengar som satsas utan vilken effekt de får, säger Jimmie Åkesson.
10.50
Det är inga tillfälligheter, ni återkommer hela tiden till klimatförnekande resonemang, säger Annie Lööf.
10.51
Annie Lööf och Jimmie Åkesson debatterade klimatet under ett replikskifte. - Ni återkommer hela tiden till klimatförnekade resonemang, sade Annie Lööf.
 
10.56
Per Bolund lyfter i sin replik till Jimmie Åkesson Svalövs kommunordförande som delat en text där Annie Lööf kallats för landsförrädare och varit kritisk till Prideflaggan. "Tycker du att det här är väl valda ord?" frågar han
10.59
-Jag tror att alla politiker kan säga saker de ångrar, det gäller alla och även Teddy Nilsson i Svalöv.  När det gäller Prideflaggan har jag inget emot den, vem som helst får använda den, men jag tycker inte att man ska ha politiska symboler på kommunhuset, säger Jimmie Åkesson.
11.10
Vad i rutavdraget är så provocerande att Sjöstedt vill göra kvinnor arbetslösa? frågar Annie Lööf i ett replikskifte till Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.
11.11
Vad ska man göra när resurserna är knappa? svarar Jonas Sjöstedt och lyfter en rad områden som han vill prioritera före rutavdrag.
11.12
Ebba Busch Thor återkommer till sjukvården i sitt tal. -Vi vet att kompetens är hög i den svenska sjukvården. Men det finns brister i hur vården är organiserad och i analysen av vilka problemen  i vården är. Det handlar inte om pengar utan om politik, säger hon.
11.13
Sjukvårdsköer är ingen naturlag, varför fungerar det bättre i andra länder än i Sverige säger Ebba Busch Thor och efterlyster en helhetsdebatt om sjukvårdens villkor.
11.15
Stefan Löfven vill ställa en frågan om aborträtten och frågar henne vilka jobb man kan utesluta på grund av religiösa skäl?
Anledningen till att frågan kommer upp är att EU-parlamentarikern Lars Adaktusson upprepade gånger röstade emot aborträtten, vilket avslöjades strax före EU-valet.
11.15
-Menar statsministern att han inte hört vårt svar i den här frågan? Så ovärdigt, svarar Ebba Busch Thor och säger att partiet står upp för aborträtten, men att man inte anser att det är en fråga som EU ska besluta om.
11.17
Det som är ovärdigt är att 22 gånger rösta emot aborträtten. Det är inget misstag, säger Stefan Löfven.
11.21
Annie Lööf vill också diskutera abortfrågan och frågar "Hur är det att stå bakom svensk abortlagstiftning när samtidigt är för att svenska barnmorskor ska kunna vägra att utföra aborter?"
11.22
-Vi kommer aldrig att skuldbelägga kvinnor som vill avsluta sin graviditet. Men vi vill att barnmorskor ska ha en samvetsfrihet, säger Ebba Busch Thor.
11.25
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt vill också diskutera samvetsfrihet. - Jag tycker inte att vi behandlar den här frågan med den värdighet den förtjänar och kallar det en infantil fråga. "Samvetsfrihet är inget kristdemokratiskt påhitt" svarar hon.
11.25
- Jag är inte beredd att på något sätt inskränka aborträtten i Sverige, säger Ebba Busch Thor.
11.32
Nu är det dags för Jan Björklunds sista anförande där han börjar med att tacka sina partiledarkollegor och de kontakter de haft utanför debatterna. -När vi verkligen måste fatta allvarliga beslut så finns det en tilltro oss emellan.
11.32
Är det slut nu?
Nejdå, debatten fortsätter länge än. Nu är det dags för tack och presenter till Jan Björklund.
11.34
Stefan Löfven tackar Jan Björklund och ger honom ett vildmarkspaket i avskedspresent. -Nu kommer du att få mer tid för din älskade familj och för försvaret.
11.36
Jan Björklund tackar Stefan Löfven för konstruktiva samarbeten. 
-Januariavatalet har inneburit en påfrestning för både mitt och Stefan Löfvens parti och vi är kanske gladare för innehållet än vad Stefan Löfvens parit är, säger han.
11.39
-Jag trodde Stefan Löfven skulle lova dig mer pengar till försvaret, skämtar Ulf Kristersson och tackar för både samarbete och motarbete. 
Han får tre böcker i present för att anpassa sig till den nya tillvaron: Bodil Jönssons Gott om Tid, Patrik Hadenius Paus och  Lena Anderssons Svea son 
11.40
-Jan Björklund är ideologiskt driven på riktigt, han är ingen populist. Det uppskattar jag, säger Jimmie Åkesson i sitt tal.
11.42
Jan Björklund är ingen förebild för mig, men på slutet kände jag att jag fick viss inspiration klädmässigt för han ägnade två valrörelsen åt att gå runt i samma skjorta. Jag noterar att han inte har den på sig i dag. Det korta haveri jag hade av att försöka se ut som Jan Björklund upphör nu, säger Jimmie Åkesson och lämnar över sin present: en ny skjorta.
11.46
Kvinnorna världen över kämpar fortfarande år 2019 för sina mänskliga rättigheter till liv. Man diskuterar huruvida kvinnan har rätt till abort vid incest, våldtäkt mm. Om människan ändå skulle ta ett skutt framåt i sin utveckling.
11.46
Jan Björklund får en ny skjorta i present, signerad med dagens datum.
 
11.49
-Vi är många som kommer att bära med oss Jan Björklunds humor och passion för politik. Nu är du en politisk veteran och därför har vi gett ett bidrag till veteranförbundet, säger Annie Lööf.
11.49
Centerpartiet vill också utöka Jan Björklunds garderob och ger honom en blå pikétröja i present.
11.51
-Vi har för det mesta tyckt olika, men jag är säker på att du haft Sveriges bästa i åtanke, säger Jonas Sjöstedt. Jag kommer att sakna dig både i kammaren och i debatterna. Jag kommer att snegla och tänka "Där borde Jan Björklund sitta och twittra att det ska vara mobilförbud i skolan".
11.53
En av våra största tidstjuvar som partiledare är mobiltelefonerna. Det finns de som vill förbjuda dem, jag ska inte nämna namn, men det finns, säger Jonas Sjöstedt. 
Vänsterpartiets present blir en mobillåda som Sjöstedts barn gjort i slöjden där han kan lägga undan mobilen för att få mer tid med sin familj.
11.57
Jonas Sjöstedts barn har tillverkat en mobillåda på träslöjden. 
 
12.00
Ebba Busch Thor säger att hon särskilt har uppskattat Jan Björklunds engagemang i skolpolitiken. Jag har haft några av mina tuffaste diskussioner med dig och några av dem som jag har uppskattat mest.
12.03
Kristdemokraternas gåva är en räv. 
-Den kan ses som en symbol för vad den svenska flumskolan kan göra för en partiledares skrivstil med förödande konsekvenser, säger hon.
Hon säger också att det finns en internhumorisk innebörd som Jan Björklund förstår.
12.04
Ebba Busch Thor räv är ett internt skämt om den svenska flumskolan.
 
12.06
Per Bolund träffar Jan Björklund i en partiledardebatt i riksdagen för första gången. Han säger att han uppskattar engagemanget för biologisk mångfald i Liberalerna. Därför får Jan Björklund en fågelholk i present.
12.08
-Det ska bli kul att se vem som flyttar in om några veckor, säger Per Bolund.
 
12.10
Per Bolund avslutar debatten med att prata om delningsekonomi och grön omställning. -Ett samhälle som präglas av hållbarhet är ingen utopi, men det är dags att vi väljer det, säger Miljöpartiets språkrör.
12.14
Annie Lööf kritiserar i sin replik att det getts statliga lånegarantier till utvinning av fossilgas i Arktis. - Det har skett under Miljöpartiets ledning, det går inte att svära sig fri. Kommer Miljöpartiet att stoppa det? frågar hon.
12.17
Debatten är över men häng gärna med i vår livesändning för att lyssna på analyser och sammanfattningar.