SVT rapporterade · Vad stör du dig på i trafiken?

I trafiksituationer finns det få saker som irriterar mig så som när folk inte blinkar ut ur en rondell. Finns det något du stör du dig på? Varför?
07.48
Personer som kör långsamt i vänsterfilen på motorvägen, det förstör för oss alla!
07.48
De som vid vägarbete kör förbi hela kön,
och sedan förväntas bli insläppta precis
innan två filer går ihop till en.
07.48
Jag blir skitförbannad på folk som inte kan använda sin blinkers. Har dom inga fingrar på vänsterhanden??? Det kan väl inte vara en så svår manöver att fälla ut ett finger och berätta för alla andra runt omkring vad man hade tänkt göra, svänga eller inte. Då jag sitter på min mc är det av största vikt för mig att veta vad fordon runt omkring mig är på väg åt för håll. ANVÄND BLINKERSEN!!!!!!!!!!!!!
07.48
Alltför många använder komfortblink-funktionen när de ska svänga av från motorväg. Alltså tre blink när de i princip redan håller på att köra in på avfarten.
07.48
- Bilister som inte förstår att använda blinkers
- Bilister son tycker det är ok att parkera framför bensinstationens entré och blockera andra från att tanka
- Bilister som kör i 49 på tät trafikerad 70-väg
- Bilister som trots förbud använder mobilen när de kör
- Bilister som inte förstår att hålla avstånd
- Ungar i s k Epatraktorer i trafiken (borde förbjudas)
07.48
Jag blir galen av folk som tränger sig. Alla som kör i vänsterfilen ända fram till vägarbetet och kör in i kön där!
07.48
Att folk är så slöa att komma i väg ur en korsning. Gasa på och dra på lite verka svårt för vissa dönickar.
07.48
Att det fins så många som inte använder blinkers när dom ska göra det
07.48
Risktagande personer som till varje pris ska köra om, för att sedan "bara" köra ~5km/h snabbare än en själv.
07.48
Jag stör mig på att så många inte använder blinkers!
07.49
När någon försöker hetsa en att åka snabbare. Jag följer hastighetsbegränsningarna, och det är så irreterande när någon åker en meter bakom mig.
07.49
Folk som utan anledning kör i mittfilen på trefiliga motorvägar när den högra filen är tom retar mig till förbannelse.
07.49
Bilister som ligger alldeles för nära, div förare som använder mobilen och vinglar över vägen. Otalet förare som struntar i blinkers. Förare som använder bilen som ett slags vapen mot andra bilister som råkar vara i vägen för de när de kör alldeles för fort. Förare som ligger kvar i omkörningsfältet på motorvägen och vägrar gå tillbaka till innerfilen trots där är fritt. Tyvärr finns där mycket mer att lägga till på listan men eftersom vägarna har blivit laglöst område och trafiken bara ökar kommer det inte bli bätte.
07.49
De som ligger i mittenfilen på trefilig väg. De som har mobilen i knät för att inte polisen ska ana att de sitter och titta på mobilen. (tips: Det syns väldigt tydligt).
07.52
När bakomvarande ligger 2 meter bakom.
08.07
HÅLL AVSTÅND!!!
ANVÄND BLINKERS!!!
Om du kommer ifatt i hög hastighet.,.LÄGG DIG INTE TÄTT BAKOM.,.KÖR OM...IRRITERANDE och STRESSANDE...
FÖRBUD för LASTBILAR att KÖRA OM PÅ MOTERVÄGAR...
09.09
Att många dåligt visar hänsyn till varandra.
Det är viktigt att markera körriktning,vänster/höger. Det verkar som om många inte vet att det finns möjlighet göra det.
Håll rätt hastighet.
Var glad i trafiken du kommer fram!
09.09
www.trafiksakerhet.se
Följ detta så kommer motovägsolyckorna att minska.
09.09
De som kör i 68 på en tom landsväg, som eg är byggd för 90. Skapar farliga omkörningar.
09.57
Blir frustrerad när en del bilister ligger 5m bakom lär er hålla avståndet tack!
Man ska ju blinka när man kör om på en landsväg motorväg men när man sen återgår i ordinarie vägbana så irriterar jag mig på dem som blinkar till höger in igen varför?? Man får inte ligga i den vänstra körbanan oavsett, därför behöver man inte blinka igen !
Men vid stadskörning måste man blinka oavsett vilken fil man tar !
09.57
Jag stör mig på att när jag är ute och övningskör, så finns det inte någon som blinkar i rondellen eller någonstans på vägarna.
10.41
En sak som är extremt irriterad och borde bötfällas hårt är omkörningar vid köbildningar på tvåfiliga vägar. När man stannar i högerfil vid en olycka så blåser bilar om i vänsterfilen fast det är uppenbart att det är stopp längre fram. Vänsterfilen borde vid dessa tillfällen vara fredade för blåljusfordon. Sedan borde trafikpolisen fokusera mer på bilisters körsätt än enbart hastighet. Hastigheten förvärrar skadeläget vid en ev olycka, men orsaken till många olyckor är idiotomkörningar. Bilister som kastar sig in o ut i vägfilerna på jakt efter en bättre position i köer. Bilister som kör om i skymda kurvor, skymda backkrön osv. Så mer övervakning och bötfällande vid riskfyllt framförande av fordon är önskvärt.
10.41
Kan säga som yrkeschaufför att, iallafall i stan, så är en av de värsta de folk som ligger i påkörnings/omkörnings filen tills sista minuten, sen försöker trycka sig in när det tar stop. Det samt folk som inte blinkar och förstår att en Lastbil behöver utrymme.
10.59
Jag blir galen av folk som tränger sig. Alla som kör i vänsterfilen ända fram till vägarbetet och kör in i kön där! Samt att vägarbetarna inte kan göra avsmalningen mycket tidigare så trafiken flyter mycket smidigare
11.23
Folk som inte andvänder blinkers, ska det vara så jävla jobbigt å blinka i rondell å när man ska svänga , då ska ni fan inte ut på vägarna heller
12.00
Varför blinkar inte bilister när dom kör ur rondeller?? Jag kollade längs väg 154 i närheten av motorvägen finns 4 mindre rondeller. Ca 8 av 10 blinkar inte när dom kör ur rondeller.
12.51
Att använda BÅDA filer fram till hindret och "väva" blixtlås där måste ju vara det bästa och mest rättvisa sättet. Finns det nån anledning att INTE köra så?
13.04
Folk som inte blinkar, lätt det jobbigaste
13.22
Folk som inte blinkar!Det leder till många onödiga incidenter och oflyt i trafiken,framförallt i rondeller.Är nästan så man tror att det är ett dyrt tillval med blinkers på nya fina stora bilar,för dom gäller tydligen istället en regel att STÖRST kör först!!!
13.32
Motorvägen på Hallandsåsen, där det är 3-filigt. Många tror att det bara är lastbilar och långsamt gående fordon som får lov att köra i höger körfält. Så dom kör i mittenfältet och hindrar annan trafik.
15.09
Jag har för mig att man skall använda båda körfälten fram till vägarbetet och sedan använda blixtlås. Då bir köerna kortare, trafiken flyter så bra den kan, irritationen minimal.
15.22
Folk som prompt ska stanna före en cirkulationsplats och vänta tills den är helt tom, istället för att anpassa hastigheten innan och glida in i en lucka så att det flyt som cirkulationsplatser skall ge till skillnad från trafikljus defakto infinner sig.
15.34
Folk som bara fattat att dom skall vänsterblinka i rondeller men inte varför, och såklart då inte skiftar till att blinka höger när de skall ut ur rondellen (vilket det är lag på...).
11.01
De som inte vet att det sitter en spak som är till för att blinka Samt idioterna som fått sitt körkort i en grusgrop i ett varmare land
11.02
När det är 40 genom ett samhälle och jag håller hastigheten och blir omkörd... Tycker själv att det är onödigt långsamt genom samhället i frågan men lagen gäller alla! Sedan retar jag mig på de som inte håller avstånd! Måste man tvärbromsa så smäller det. Blir även rädd när en del kör som om det är sommar väglag trots ishalka, snöstorm mm.
11.02
Stör mig på att många inte har sina bakljus tända på bilen när det är ljust, de allra flesta vet nog inte ens om att de kör runt med släckta baklycktor.
11.02
@Anders J, är det två filer som går ihop till en vid t ex ett vägbygge skall man använda bägge enligt alla rekommendationer jag hittar på nätet, obs att jag kollat vad polis, vägtrafikstyrelsen m fl säger inte nån som bara tycker något.
Fast å andra sidan , här i Uppsala verkar ingen veta vad blixtlåsprincipen är.
11.02
Sätt upp märken om blixtlåsprincpen vid alla vägarbeten där två filer blir en, så kan man köra fram till slutet i två filer och sedan konsekvent växla in varannan bil. Då slipper man irriterade förare och alla kommer fram lika snabbt.
11.02
Att vi inte förstår att man kör ända fram till platsen där filer går ihop, och sen blixtlås. Om inte sunt förnuft räcker för att förstå detta så borde erfarenhet från körning i andra länder lärt oss. Vilken svensk ligger och hindrar andra filer från att köra före vid stau på autobahn? Skyltning vid vägarbeten kanske kan hjälpa oss ”använd båda körfält ändra fram”?
11.02
Det är många saker man stör sig på i trafiken. Svenskar är generellt dåliga bilförare gentemot andra Européer skulle jag hävda. Det beror antagligen på en svag bil- och trafikkultur gentemot t.ex. Tyskland. Många exempel på dåligt trafikbeteende har redan nämnts.

Den dåliga trafikkulturen speglar sig också i svensk trafikpolitik, där man är helt upptagen med hastighetsfokus och missar helhetstänket med trafikutveckling. Även där är det stor skillnad gentemot andra länder i Europa.

När jag ändå är inne på hur dålig trafikkulturen så är nyhetsklippet ett exempel på hur trafikläraren lär ut helt fel sak när hon menar att man ska lägga sig till höger i trafikkön. Det är anmärkningsvärt då trafikmyndigheter just uppmanar trafikanter att man ska använda båda filer så långt som möjligt och sedan smidigt använda blixtlåsprincipen, för att minska köer och effektivisera trafiken. SVT Halland borde verkligen konsultera Trafikverket i ärendet och inte publicera såpass felaktig information.
11.02
Man ska använda båda körfälten fram till vägarbetet för att få bästa flöde i trafiken. Man kan lätt förstå varför genom att tänka så här: Om alla väljer högerfilen så fort det kommer en upplysning om att vänsterfilen kommer ta slut t ex 500m längre fram, då förlänger man sträckan med mindre kapacitet och försämrar det totala flödet. Man riskerar också att täppa till till- och avfarter som i sin tur kan försämra situationen ännu mer. Nej, använd båda körfälten så långt det går och tillämpa blixtlåsprincipen längst fram.
11.03
Irriterar mig på bilister som ska bromsa in till 70-80 då de passerar fartkamerorna på Nissastigen, som har 90 som hastighet.
Prova och håll 90. De tar inga kort då!
11.03
Infart till motorväg är en accelerationssträcka, inte en krypfil
11.03
Varför nämner inte bilskolläraren eller polisen i reportaget inte blixtlåsprincipen?? Vadå "tränga sig" ? Det mest effektiva är att bilda två köer och sedan väva ihop köerna enligt blixtlåsprincipen.
11.03
Att en del inte förstår att reglerna även inbegriper cyklister. Tex att bilar ska tillämpa högerregeln även om det är en cyklist som kommer fr höger.
11.03
Finns det blinkers över huvud taget på nya bilar? Det slarvas jävligt mycket med den varan i rondellerna!!!!!!!! Speciellt är det stora feta BMV!!!!!
11.03
Finns det inte blinkers på vissa bilar?!
11.03
Att man inte blinkar när man lämnar en rondell samt vid omkörningar där man ligger för nära när man ska köra om och sedan gör ett gokart-kast efter omkörning med bara halvmetern till godo.
11.03
1)Fotgängare som tror att man kan gå rätt ut på övergångsställen, särskilt de som sen går i "slow motion". Visst har de företräde men med ett ansvar, vilket de inte tycks ha förstått.
2)Cyklister som tror att de enbart har rättigheter. 3)Bilister som tror att de har rätt att parkera var som helst, såsom på heldragna linjer, trottoarer och i korsningar.