SVT rapporterade · Fotbolls-VM: 12 juni

LIVE: Tyskland–Spanien 1–0 (1–0)
Målen: 1–0 (42) Sara Däbritz
18.02
1' Matchen igång och det regnar för fullt.
18.03
Stade du Hainaut i Valenciennes är det som gäller.
18.05
6' Spanskt friläge! Men Tyskland hinner i kapp.
18.07
Frågan är om vi inte har en ny bruten match om vädret fortsätter gå åt det här hållet. Det har regnat på ordentligt och är knappast perfekta förutsättningar för fotboll - men det kommer de såklart inte bryta matchen för.
18.14
Ny spansk jättechans. Återigen är det Nahikari Garcia som kommer fri – men skjuter utanför!
18.16
17' Nu är det mycket Spanien! Silvia Meseguer får nästa läge när spanjorerna dikterar villkoren fullständigt. Någon hoppar över Meseguer får perfekt skottläge - men återigen missar de mål. Spännande öppning här, det är helt klart Spanien som äger matchen.
18.22
Ska inte säga att det är en jätteskräll att Spanien är bättre men lite förvånande ändå. Inte minst med tanke på den förhållandevis svaga öppningen mot Sydafrika.
18.26
26' Nu är det Tyskland som går till attack och bollen far och flänger från kant till kant. Sandra Panos i spanska kassen för en hand på bollen och lyckas på något vis avstyra det.
18.31
32' Mer och mer Tyskland nu som sakteliga tar sig in i matchen och tar över. Svenja Huth får chansen men avslutet för svagt för att överlista Panos.
18.32
Regnet har för övrigt avtagit.
18.32
Varför har inte SVT förvärvat rättigheterna?
Kan inte svara på det men hade önskat vi hade rättigheterna.
18.32
Jag tror att Tyskland vinner denna matchen
Jag tror Spanien!
18.36
Hermoso försöker med något riktigt hermosiskt – slutar med hörna.
18.36
Hermoso betyder vacker på spanska för den som undrar. Och ja – hon heter Jennifer Hermoso.
18.42
42' 1–0 Tyskland!
18.43
Det är ett inlägg som Popp nickar och som tvingar Panos till en räddning.
18.43
På returen borde returen bara rensas men ett väldigt passivt spanskt agerande samtidigt som Daebritz vräker sig fram gör att det står 1-0.
18.43
Vädret har för övrigt allvarliga problem med humöret. Först var det svinförbannat och nu är det glatt som attan. För nu är solen framme igen.
18.47
Halvtid.
18.48
Halvtidssummering: Det är Spanien som både spelat bäst och skapat de vassaste chanserna – men det är tysk effektivitet och hunger framför mål som är skillnaden. Tyskland leder tack vare ett sent mål där de helt enkelt ville mer. Annars präglade regnet matchen i början, svårspelat. Men nu är det sol och förhoppningsvis skönspel till andra halvlek.
19.02
46' Nu är andra halvlek i gång.
19.03
47' Spanien skrapar fram en hörna direkt. Skott utifrån som täcks till hörna.
19.04
48' Tyskland är ju omöjliga på hörnor. Det är lättare att gå på en lina mellan två skyskrapor än att göra mål på hörna mot Tyskland.
19.06
49' Spanien med en chans som döms bort för offside. Så ja - det var inte en chans. Men sen i kontringen får Popp ett nickläge men nick rakt på.
19.16
59' Spanien med sitt första byte. Mariona ut och Garcia in.
19.18
61' Nu ska tyskorna också byta strax. Förresten så har bägge lagen flera gånger viftat efter frispark, men domaren har lagt ribban högt.
19.19
62' Bühl vänder och vrider och skjuter sedan hårt, men rakt på målvakten.
19.20
63' Sedan gör Garcia det väldigt bra och håller på att komma fri, men istället spansk frispark strax utanför straffområdet.
19.20
64' Martas frispark går rakt i muren.
19.21
64' Bühl med en soloräd till höger, men avslutet är inte bra. Högt över då hon borde ha passat. Tyskland byter på samma gång ut Oberdorf och in Lina Magull.
19.21
Effektivitet är nog nyckeln för att kunna rå på tyskarna 🤔
Så är det. I den här matchen är det tyskorna som har varit effektiva och då blir det knepigt.
19.22
66' Bytena haglar tätt nu. In kommer Patri och ut går Meseguer.
19.24
68' Spanien skapar halvchans på halvchans. Det räcker ju inte.
19.25
Diljen tror att Spanien närmar sig en kvittering snart ?
Sett till antalet chanser är det ju så, men hittills saknas spetsen i utförandet.
19.32
75' Tyskland ordnar en hörna efter att ha tagit sig runt på vänsterkanten - hörnan från vänster.
19.33
76' Tyskland får till ett avslut men Panos räddar det rätt enkelt.
19.38
Det här är Tyskland världsmästare på. Det händer liksom inget, tiden bara går. Och Spanien är inte ens nära att skapa en målchans. 81 spelat snart och det känns som att det aldrig någonsin igen kommer bli ett mål i en fotbollsmatch. Det är ett komplimang till Tyskland och lagets perfektion i att vakta sitt 1–0.
19.39
Spanien är bra på hålla bollen men snabbt framåt går det inte 🤔
Så svårt mot det här Tyskland också. De är otroliga.
19.40
83' Och då tar sig Spanien sig förbi den sista försvarslinjen. Det är Lucia Garcia som flyter igenom lagdelarna men sen är det för svaga beslut de få gånger de tar sig igenom.
19.44
Men spanska damlaget kommer det bli svårt att slå i framtiden🤔
19.45
87' Tyskland biter sig fast i det spanska straffområdet, slutar med att Klara Bühl får ett nickläge ganska rakt framifrån men svårt att få fart på bollen. Panos räddar.
19.46
89' Straffsituation men domaren friar.
19.49
90+2' Hörna Spanien.
19.49
Sista chansen?
19.50
90+3' Blir ingenting där och så vinner Tyskland boll och ställer om. Och fixar en frispark. Och den tar tillräckligt mycket tid för att den här matchen snart ska vara över.
19.50
De kanske inte blir världsmästare Tyskland men de är världsmästare på att bevaka en ledning. Herre jösses, det var en show i hur man landar sina tre poäng mjukt.
19.50
Och där var det slut.
19.54
Det blir 1–0 till Tyskland, som knappast dominerar fram till sitt mål. För det är Spaniens match dittills. Men sen i ledning är de överjävliga. De får tiden att gå och spelar ett nästintill perfekt försvarsspel.