SVT rapporterade · Vad tycker du om rökförbudet?

Från och med 1 juli förbjuds rökning i nästan hela innerstaden i Umeå. Vad tycker du om förbudet? Tyck till i chatten!
10.31
Toppen!
10.36
Utmärkt, jag tycker hela gamla stan borde få samma rökförbud.
10.37
Paternalism och puritanismens framfart. Att förtrycka utsatta grupper är inne i dagens Sverige.

Niemöller har redan berättat vad förtrycket kommer leda till i förlängningen.

10.40
Vad bra, då kanske vi äntligen slipper nedskräpningen av alla fimpar!
10.47
Hoppas att fler städer tar efter. Detta är bra för alla (både rökare och icke-rökare)!
10.47
Jättebra! det hade varit bra att utvidga zonen utanför hela Väven eftersom det är huvudentré till bion och även till biblioteket
10.47
Häftigt!
10.47
Så fullkomligt idiotiskt. Var finns utrymmet för det personliga ansvaret. Snart skall väl myndigheterna bestämma var vi får gå i shorts på sommaren, eller vilken färg och storlek jag ska ha på mina badbyxor.
10.47
Verkligen skillnad på olika delar av världen, i Las Vegas får man röka inne på casinot samtidigt som man spelar bort sina pengar. Det var ju lite kul men jag föredrar nog hur det ser ut här.
10.50
@Henrik, huruvida du har shorts eller vad för färg du har på dina byxor påverkar ingen annan. Att du sprider rökstank runt omkring dig påverkar andra. Stor skillnad
10.50
Skrattretande.
10.52
Om man höjer blicken från sig själv till barn och unga är det en god idé!
11.08
Skönt att man flyttat från Umeå,
11.09
Hur blir det med kommunens dieselbussar som förgiftar... alla som vistas i centrala Umeå, detta är ju ett långt större/värre hälsoproblem än passiv rökning?
11.31
Bäst vore väl att förbjuda rökningen helt ...
11.31
Förstår inte varför rökarna vill bestämma vilken luft jag skall andas! Jag var själv rökare för 48 år sedan och ångrar det samt skäms över dumheterna!
11.31
Glad jag inte bor där.
Inger
11.32
Det är toppen! Ett stort steg i rätt riktning. Äntligen någon som tänker på oss som är känsliga för starka lukter! Hoppas att fler följer efter snart.
11.32
Kanske dags att flytta till Umeå. Hur lång är kötiden för hyresrätter inom den rökfria zonen?
11.32
Toppen för då kan alla allergiker och dom som har svår astma få må bra
11.32
Bra med rökföebud! Ni kan vi gå vidare med utsläppsförbud (förbränningsmotorer)
11.32
Larv!
11.32
Mycket bra beslut! Heja Umeå!
11.40
Bra med ett så tydligt förbud! Varför fortsätta uppmuntra till rökning genom icke-förbud när vi vet hur skadlig röken är, även för omgivningen?
11.40
Underbart beslut! Hoppas det sprider sig till andra städer.
11.40
Varför förbjuds inte alkoholkonsumtion som står för en stor del av alla våldsbrott, personrån, sexualbrott, familjetragedier, och vårdkostnader.
11.40
Det intressanta med de här experimentet är att se hur man med falsk propaganda kan demonisera och förfölja en grupp, och vilka som okritiskt sväljer det hela.
11.41
Svenska folket omyndigförklaras gång efter annan, jag börjar fundera på varför vi anses som myndiga när vi är 18 år, det är vi ju inte, vi och vårt liv styrs av staten i mycket och mer blir det. Att skylla på att centrum ska bli mer tillgängligt för allergiker osv. det är bara en ren och skär lögn, då skulle även parfym förbjudas, som är precis lika farligt för allergiker. Sen tycker jag att rökare som är utrustade med sunt förnuft går undan och röker och inte står vid en entree eller i en folkmassa, det är för fasen sunt förnuft, man tar hänsyn till sin omgivning.
11.41
Faktiskt mycket klokt och framtidsinriktat. Rökning är en stor hälsofara och ansvariga myndigheter ska reglera och förebygga detta missbruk.
11.41
När ska parfym förbjudas i Umeås innerstad? Det har gått för långt nu, detta är hets mot folkgrupp!
11.47
Superbra!!
11.52
Vill Ni betala mera skatt då Ni vill utrota rökarna? Staten tar hög skatt på tobak.
11.52
Är det här ens juridiskt hållbart? Det är dessutom ganska tandlöst då man hoppas på att folk tar ansvar. Har ju gått sådär när det kommer till andra droger man försöker förbjuda. Bästa sättet är att höja priset. Kolla på hur Australien gjort. Lägg också mer pengar på att hjälpa folk komma ur rökningen.
11.52
Förbjud allt. Absolut allt. När ska svenska lära sig att förbud är det sämsta man kan göra i sådana här fall. Bort med piskan och fram med moroten, var vuxna..
11.53
Kära Surgubbe! Det estetiska perspektivet vad gäller shorts och badbyxor ska du inte bortse från. Men jag har svårt att förstå hur någon kan bli störd av min cigarett, när jag röker utomhus, långt från folksamlingar, serveringar etc. Så detta kommer jag att fortsätta med.
11.56
Meningslöst om det inte finns vakter som kan bötfälla folk. Tyvärr börjar människor bryta mot regler mer och mer, och en av anledningen är brist på poliser, och att det inte finns enklare väktare som kan bötfälla och/eller avvisa folk som bryter mot reglerna.
11.56
Ta tag i parfymfrågan då också en del har en hel flaska på sig och är man inte känslig så blir man. Doften sitter i längre en om man passerar någon som röker.
11.57
Härligt initiativ
11.59
I Japan var det så i alla områden vi besökte: rökfritt på gatorna, fanns vissa rökrutor här och där.
Det var en bra ide, fungerade finfint för oss andra, så vi slapp röklukten. Inte massor med fimpar överallt heller som skräpar ner.
Ser gärna att det blir mer sådana här områden i många centrala delar i städer i Sverige.
11.59
Klockrent! Äntligen ett vettigt beslut. Smyghöjningar av tobaksskatter hjälper inte folkhälsan. Man borde fyrdubbla priset på tobak om man menade allvar med att främja folkhälsan. Rökning drabbar alla andra än rökaren själv som inte riktigt alltid förstår vad vi andra ogillar, eller bryr sig i vissa fall.
I Calgary har man infört något liknande och där såg jag inte många rökare alls förra året. Imponerande.
12.00
Jättebra, hoppas resten av landet följer efter. Hur mycket klimatpåverkan har själva röken?
12.00
Som astmatiker kan jag bara glädjas och hoppas på att utvecklingen fortsätter. Nästa steg kanske vore rökfria zoner, säg 10 meters radie, kring alla entréer, även lägenhetshus? Många rökare verkar inte förstå att även om ingen finns bredvid dem just när de tänder på, så finns det ställen där folk ibland behöver kunna passera, utan möjlighet att hitta alternativ.
12.00
Bra med rökförbud på allmänna platser! Ännu bättre vore det om det blir rökförbud på balkonger också. Som det är nu kan jag inte använda min stora fina inglasade balkong, då jag är överkänslig för rök och någon granne röker på sin balkong. Varför ska grannen få förpesta luften för mig? Jag blir så sjuk av rök så jag kan inte ens öppna ett fönster. Rökarna förstår tyvärr inte hur illa deras rök luktar och hur dålig jag blir av den.
12.01
Det är ett steg på vägen att staten ska bestämma allt du gör.
12.04
Fantastiskt bra! Inkludera ALLA balkonger i flerfamiljshus också!
12.04
Jag har egentligen ingen åsikt om rökandets varande eller icke varande som fd rökare tycker jag det gnälls väldigt mycket i onödan på rökare men perfym å dyl inte tittas på
12.06
Jag tycker detta är helt rätt steg att gå. Dels för att hjälpa alla företagare och restauranger, men också för att det blir en tydlighet för alla individer. Umeå är en förebild och jag hoppas verkligen fler följer efter! Sverige har lägst andelen rökare per capita - varför ska de styra och göra så resterande av befolkningen inte kan få äta ifred utan cigarettrök. Heja UMEÅ!
12.06
Hur kan staten tillåta nåt sånt här? Skulle alla sluta röka idag skulle staten tappa miljarder i skatt... Det är väl därför bränslet blir dyrare och dyrare. Skatteväxling?
12.06
Bara bra.varken röker eller använder parfym
12.07
Lycka till, blir väl lika bra som cykelförbudet. Tycker att det i grunden är bra!
12.07
Ponera:
Jag går på en gata i Umeå och röker min e-cigarett, o% nikotin, ingen lukt endast ett ångmoln när jag drar ett bloss. Ingen, absolut ingen blir fysiskt påverkad av min ”rök”.
Nu är frågan: skall jag bli fälld i domstol enbart på grund av principen?
12.23
Väldigt bra beslut! Att jämföra tobaksrök med parfym är inte logiskt. Sluta röka så är problemet löst.
12.23
Balkonger nästa!!
12.23
Jättebra! Alla Sveriges kommuner borde göra likadant!
Och även förbjuda all rökning på balkonger och uteplatser i flerfamiljshus.
12.32
Kan man inte göra slag i saken och helt enkelt förbjuda allt som kan vara skadligt för den enskilde och en olägenhet för omgivningen. Förbjud genast all biltrafik, all grillning, all parfym, ljud över 110db och dessutom armsvett, hundskit och annat som kan upplevas som obehagligt av någon. Dessutom kan vi ha massor av barska vakter precis överallt... Tänk så trevligt allt hade blivit då!
12.33
haha de där kommer inte lyckas! ja kommer fortsätta röka på vasaplan när man väntar på bussen, till kaffet man köper åh sätter sig vid "gammal apberget" osv osv
12.47
Det blir väl samma som med cykelförbudet på gågator och trottoarer i centrum. Ingen kontrollerar!
12.47
Ett nödvändigt beslut. Tyvärr. Men så här blir det när människor inte tar hänsyn till varandra. Allt för många rökare bryr sig inte om att röken är skadlig för omgivningen. Hoppas det här ger en ordentlig tankeställare.
12.55
Säljer man cigaretter inom området? Om man gör det så borde man lägga ner det också.
Annars så tycker jag att lagen är patetisk att medborgare ska gå runt och hacka och anmäla varandra, Stasi fasoner.vad är nästa steg?
12.55
Helt underbart. Giftet ska bort. Mindre cancer och människorna blir friskare och barnen kommer inte fälla för trycket. Hoppas detta kan alla ta över.
12.55
Mats Wiberg: Det är det som är så korkat med lagen, att man likställer e-cigaretter med tobakscigaretter fastän den passiva påverkan på andra är helt ojämförbara. Jag skulle tro att vi blir bötfällda enbart på grund av principen, ja.
12.56
Skönt att slippa röklukten!
12.56
Jag undrar varför man inte säljer cigaretter på samma sätt som alkohol. Tobaksbolaget?
Tycker det är konstigt att det går att köpa tobak som är så skadligt på varenda litet hörn och i princip var som helst. Det gör det fruktansvärt svårt att sluta med skiten
12.56
Men ni som klagar för att man röker på sin egen balkong.gå på uteserveringarna då.där är det ju rökfritt😊
12.56
Tycker inte om populistiskt överbeskydderi från stat/landsting/kommun. Om det fanns någon som helst äkta tanke på alla våra invånares hälsa oberoende av vad människor vill eller inte vill göra med sina kroppar så borde vi förbjuda (till att börja med) all tobak, alkohol, bilkörning och utförsåkning...så hellre lite hyckleri..eller..
12.56
Bra. Nu vill jag att flear städer följer
12.56
Perfekt! Hoppas fler städer följer samma linje.
12.56
Det går för långt
12.56
Diktaturfasoner.!
Det finns alltid något gott att ursäkta det onda med.
12.56
Totalförbjud tobaksförsäljning istället så finns inte problemet.
12.56
Skönt! Då fick jag ytterligare en anledning till att undvika Umeå i framtiden.
12.56
Toppenbra att rökning har förbjudits i Umeå. Hoppas bara att andra städer följer detta exempel. Man önskar att folk tänker på människor vars liv blir sämre på grund av tobaksrök och parfym. Är det absolut nödvändigt??
12.57
Gör en liten dosa att fimpa i som årets julklapp
12.57
Lite överdrivet ,det borde även gälla starka parfymer i kollektivtrafiken/vårdcentralen/matbutiken.
Inte har det något med oss allergiker att göra,enbart maktmissbruk
12.57
Äntligen att myndigheterna agerar! Ohälsosamt,att dra in denna cancerpinne och en signal till det uppväxande släktet att rökning mår ingen bra av! Miljön: Alla dessa fimpar som slängs överallt utan tanke vad verklig nedskräpning är! Det finns inga som skräpar ner vår närmiljö som rökare! Jag får stå vid sidan av busskuren pga. rökridån. Allergiker!
12.57
Underbart! Även badstränder borde omfattas av den nya lagen
12.57
Rökares ”frihet och rättigheter” har styrt hittills. Hade majoriteten av rökarna visat hänsyn så hade detta aldrig behövts. Rökares luktorgan är skadade och de inser inte hur långt röken sprider sig samt hur svårt det är att vädra ut den; ja alldeles omöjligt när det finns ännu mer rök utanför.
Nästa välkomna steg är att vi ska kunna slippa få in rök i våra egna hem och kunna öppna fönster i våra egna hem. DET är ofrihet att inte få och kunna. Det är förutom stanken dessutom farligt och ohälsosamt. En del tål dessutom inte röken och får hela sina liv styrda av rökarna; är DET juste?
12.58
Ni som pratar om att staten förlorar pengar i minskade skatteintäkter, har ni koll på vad rökning kostar samhället i sjukvård, sjukskrivningar med mera? Mer än intäkterna. Case closed.
12.59
Vart har vår demokrati och värdegrund tagit vägen och det egna ansvaret
Kan tänks att det går bra att ta någon drog kanske 🙄
12.59
Vad jag tycker om rökförbudet? Jo, hyckleri på högsta nivå. De motiverar rökförbudet med allergiker, då förstår jag inte varför dom inte förbjuder parfym också. Så nej, det är inte pga. allergikerna detta förbudet blir verklighet. Trams är vad det är, staten ska styra medborgarna och detta utökas sakta men säkert.
12.59
Det kommer att slå mot krogarna som är bra. Det finns inget äckligare än alkohol i min värd så jag hoppas att de lägger ner varenda opiumhåla i stan.
13.02
Suuuper initiativ !!!!
13.02
Staten ska inte bestämma om jag ska röka, staten ska inte bestämma vad jag gör i mitt liv. Staten har snart fullständig kontroll, detta sker när kontanterna försvinner, då blir Sverige en elektronisk diktatur, nu är Sverige en demokratur.

Förbjud parfym i Umeås innerstad och i parfymerna i affärerna där dessa säljs. Om det nu är pga. allergiker som denna nya lag införs. Men politikerna har tydligen inte förmågan att ta beslut grundat på verkligheten.
13.03
Då hoppas jag folk som dricker plockar upp sina burkar flaskor är ingen rökare men tycker det har gott för långt dricka sprit är också farligt jaga dom också dom är nästan farliga än rökare
13.03
Utmärkt!
13.04
Önskar min kommun kunde införa. Rök är ett stort problem på grund av min astma.
13.06
Fastighetsägarna borde införa rökförbud på samtliga uteplatser och balkonger i deras fastigheter.Vi betalar samma hyra som rökare men kan inte alls njuta av att sitta ute på altanen eller balkongen med våra barn.Rökar skiter fullkomligt i att deras grannar får i sig rök samt kan vi inte ens öppna fönster eller altandörren för då kommer röken in i lägenheten. Vi har flyttat ett par gånger.Nu har vi ytterligare fått ett par grannar som röker igen och inte nog med det deras barn /ungdomar röker också .Vi och många med oss är förtvivlade .Vi har också påtalat detta för våra grannar samt vår fastighetsägare men har bara fått till svars att det finns ingen lag som kan förbjuda rökare att bo i lägenhet. Nu tycker jag att dom kommunala bostadsbolagen skall börja att agera så vi får en trevlig och rökfri miljö att leva i .Då kanske dom andra privata fastighetsägarna förändrar sitt beteende mot sina hyresgäster .Vi vill också uppleva en rökfri miljö i vår bostad .
13.06
1 minuts tomgång med bil motsvarar röken från 200 cigaretter. Börja med att förbjuda bilarna, eller?
13.07
Vem ska se till att detta efterföljs
Cyklisterna respekterar inte cykelförbudet i centrum
Samt att cykeln ska ledas på övergångsställe
Så om det är samma myndighet som ska kolla att
rökförbudet följs. Då kan rökarna känna sig lugna
Ingen kommer att sägas till
13.07
När jag arbetade på kriminalvårdsanstalter Borås för en herrans massa år sedan genomfördes rökförbud i fikarummet. Vi rökare hänvisades till rökrummet. Gissa vilka mer som satt i rökrummet efter kaffet förutom rökare....... Ja, just det, icke-rökare, motiveringen var att rökarna var mycket trevligare att prata med. 😂😂😂😂
13.07
Rökning ok, men eftersom lagen är så korkad att den räknar in e-cigaretter också kan jag bara vara emot detta. Läser man forskning så har passiv "rök" från e-cigaretter i princip obefintlig påverkan, även astmatiker har bekräftat att det ej påverkar dem alls. Avgaser i centrum har garanterat betydligt större påverkan på människor som vistas där än e-cigaretter. Skulle man se till hälsan i centrum borde förbudsprioriteten vara: avgaser>cigaretter>fisar från människor och djur>parfym>e-cigaretter>vanlig luft.
13.07
Helt rätt Anne! Alkohol dödar definitivt fler än rökning! Det är dubbelt så många dödsfall per år av det!
13.08
Kommunernas största agenda idag verkar va att tömma sina centrum på folk. Först ut va biltrafiken och nu oss rökare. Den som tror att nedskräpningen kommer sluta pga det här är naiv. Om rökare flyttas från askkopparna hamnar fimparna i buskarna istället. Har det ens gjorts ngn undersökning vad gäller hur störda innevånarn/besökarna egentligen är av rökning? Det känns som den här häxjakten fått eget momentum av höga tjänstemän som inte har ngt bättre att göra om dagarna.
13.08
Underbart, de bara att sluta röka nu eller så kommer ni trampa på lagen :D

13.08
Föredömligt. Kanske bättre dock om man skapar vissa rökzoner och förbjuder överallt annars.. Väldigt få rökare (även om dom finns) som faktiskt tar hand om sina fimpar eller ens visar hänsynt till att man inte vill känna den där odören av rök.. Förstår inte att det kan vara tillåtet.
13.08
Trams och översitteri i den högre skolan. Sverige är fantastiskt.
13.08
Alldeles utmärkt
13.08
Vad ska nästa förbud bli Inga barn utan föräldrars tillåtelse
13.09
Skall vi inte förbjuda alkohol först?
13.09
Rökning är väl en som fis i luften i förhållande till diesel problematiken i inne stan.
13.10
Fast man kan inte riktigt jämför parym med rökning, en allergisk reaktion mot att drabbas av passiv rökning är väldigt olika. Tycker det är ett väldigt bra förslag för alla.
13.10
Jättebra! Flera städer och samhällen borde följa Umeås beslut om totalt rökförbud.
13.10
Så bra 🙏! Hoppas det sprider sig!
13.10
Jag hoppas att detta är början på nåt gott nästa steg blir bostadsområden HURRA!!!
14.02
Förbjud björkpollen LOL
Sorry kunde inte låta bli....
14.02
Men lägg av, det går för långt!
14.02
Även om det blir rikstäckande skulle jag aldrig bry mig ändå. Vill jag röka så gör jag det.
14.02
Vem bryr sig vad flummiga politiker hittar. Det är löjeväckande och aningslöst.
Lika lite som folk bryr sig om hastighetsbegränsningar, lika lite kommer folk
att bry sig om rökförbud.
14.02
Sebbe har fel i sitt inlägg! Spriten o bilavgaser o särskillt parfym skadar o kostar individen mer.
14.02
Ett klokt beslut. Både röken och alla fimpar som slängs på marken är ett problem.
14.02
Varför detta övefömynderi
14.21
Att gå förbi en rökare på gatan ger dig inte cancer. Möjligtvis att astmatiker påverkas men friska människor bör inte gnälla på hälsoeffekterna av passiv rökning utomhus. Skärpning..
14.21
Vad händer om en person röker inom stan då? Dagsböter?
Hur ska alla restauranger inom rökfriaområdet agera?
14.21
Min säkerhet i centrum påverkas mer av att folk dricker alkohol. Den passiva chansen för att bli misshandlad, våldtagen, rånad är kraftigt förhöjd pga detta. Varför diskuteras aldrig förbud mot detta?
14.22
Konstig politik 🤪 de finns de som strider för legalisering av cannabis och så finns det dom som jagar rökare med blåslampa!? 😳
14.23
Hur kan det komma sig att passiv rökning går före passiv misshandelsrisk av fyllon i centrum? Alkohol borde förbjudas i centrum innan detta ens diskuteras. Förövrigt så vet alla att passiv rökning då det gäller e-cigg vs tobak inte går att jämställa.
14.23
Jo när vi på landet kommer till staden ska det vara regler o bestämmelser o kostnader för parkering, trängsel, osv som en motpol så tycker jag att vi tar bort allemansrätten.
14.23
Så bra!
Skönt att slippa röken på uteserveringarna.....
14.23
Dåligt. Förbjud parfymer, avgaser, pälsdjur och pollen också eller varför inte skaffa bubblor åt de som inte klarar av att hålla andan i en sekund när de måste gå en meter förbi en rökare?
14.23
Himla bra! 👍
14.23
När man läser detta,blir man stolt att vara Umebo.

14.23
😂😂😂🤣🤣🤣 allvarligt!?
Är det första april???
🤣😂 Sverige är sakta men säkert på väg att bli en diktatur!
14.24
Mycket bra. Fler borde ta efter Umeå.
14.24
Väldigt bra. Hoppas det även blir rökfritt på balkonger. Svårt att använda sin balkong när grannen går ut och röker.
14.24
Fantastiskt bra! Det är inte överförmynderi, det är respekt för sina medmänniskors liv det handlar om! Jag vill inte andas in andras cigarettrök. Jag är mycket tacksam för denna nya lag och önskar att det går ännu längre i framtiden! De som vill röka kan göra det på speciella platser för sig själva och inte utsätta oss andra för passiv rökning och riskerna det medför.
14.24
Ligger helt rätt i tiden. Ska man förbjuda dieselbilar i stadskärnor bör man rimligen även förbjuda koldioxidutsläpp från tobaksrökarna
14.24
Oklart om kommunen verkligen har rätt att fatta det beslutet. Ska bli spännande att vilket lagstöd kommunen angivit.
14.46
Helt ok jag är rökare men ser inget problem med rökförbud på stan så länge jag får röka hemma
14.46
Jag är för detta förbud.
Och jag även för alla andra förbud som rökarna kräver för att de ska kunna tänka sig att ens fundera på att ta hänsyn till sina medmänniskor och följa lagen.
14.46
Får man elda i öppen spis etc??? Det är också bevisat mycket skadligt och kommer ofta ut i luften i långt högre koncentrationer. Får man ha jättemycket parfym på sig??? 30% av svenska folket är allergiska/blir sjuka av parfym. Silar mygg och sväljer kameler, kanske.
14.47
Härligt initiativ, då kan man njuta av maten utan röklukt som förstör det! Dålig självdisciplin av de som slänger fimp på marken istället för avsedd plats.
14.48
Tobak borde ha blivit totalt förbjudet för länge sedan. Helt absurt att tex matbutiker säljer något som alla vet kommer att döda eller göra konsumten riktigt sjuk!. Dom går gärna ut med att dom säljer Eko och Fairtrade produkter osv, men samtidigt säljer något som dödar..hmmmm
14.56
Hoppas på parfym-förbud också för alla allergiker! Kanske bättre med en lag om allmänt hänsynstagande!
14.56
Det är väldans mycket gnäll på rökare!
Förbjud parfym, allt smink som luktar ,alkohol, fet mat.... socker.....jag får astma av parfym....så många gånger jag fått fly fältet på allmänna platser pga parfymlukter....
Förbjud fulla/påverkade människa skor hem från fest...
Förbjud alla fordon som inte är en häst och vagn....
Förbjud ALLT som går att förbjuda 😁😂 Jösses!
Vi kan väl bara sitta hemma och bara äta morötter.




15.17
Jag tycker att det är jättebra. Vi som inte röker vill inte få in oss de gifter, som vi inte har bett om. Det finns ju också små barn på uteservering ibland, men rökare brukar inte bry sig alls om någon annans hälsa. Så det är perfekt med förbud!
15.23
Fantastisk! Kan bara hoppas att fler följer efter och gärna att man börjar i Visby.
15.23
Jag tycker det är tråkigt, det handlar om frihet. Förbud är aldrig rätt väg att gå. Låt mig ta en sommarcigg när jag promenerar hem från jobbet. Sluta ta bort allt som är roligt och farligt.
15.44
Riktigt bra beslut. Önskar bara att rökning på balkonger också kunde förbjudas...
15.44
Rökare stör mig minde än fulla människors beteende !
16.46
Fantastiskt! Helt rätt väg att gå!
16.46
Heja Umeå! Hoppas Skellefteå tar efter. Det luktar ständigt rök på gågatan. Ingen trevlig miljö.
16.47
Många kommuner har förbud mot tomgångskörning . Likväl ser man bilar stå och gå på tomgång vintertid utanför bostäder , mackar och kiosker . Någon som blivit anmäld för detta ? Det är också förbjudet att skräpa ner . Ta en titt i närmsta vägdike ...
16.53
Som rökare förstår jag skadligheten och att människor avskyr lukten, och det gör jag med. Men varför denna hysteri. Ta tex alkoholen där är det helt tyst, är det socialt accepterat trots tex misshandel, mord, trafikolyckor ibland med dödlig utgång, polisinsatser, domstolar, advokater, sjukvård på kort och lång sikt, m.m m.m. Nåväl jag förstår att det inte har med rökning att göra, men jag förstår inte hysterin mot rökningen.
16.53
Bara att gratulera Umeå som tagit ett mkt klokt beslut. Hoppas fler följer efter.
16.54
Jag tycker det är en bra idé, men av erfarenhet vet jag att rökare oftast gör som de vill trots att man säger till.
Många rökare inser inte deras rök är väldigt störande även utomhus.
Jag skulle önska att cigaretter skulle totalförbjudas i hela EU. Till att börja med kan man börja med att höja priset på en ask till minst 200 kr.
16.56
Väntar med spänning på ett förbud mot bensin-avgaser, som är betydligt mer cancerframkallande. Men det kanske är för obekvämt, för ickerökare.
16.57
Bra beslut! Det blir säkrare och tryggare för alla oss som har allergier och annan överkänslighet!
16.59
Nu stänger vi chatten men skickar ett stort tack till alla som varit inne och kommenterat! Trevlig kväll/ Julia Hedlund, SVT Nyheter Västerbotten