SVT rapporterade · Ungdomscentrum svarar på dina frågor om nätspriten

10.00
Hej och välkomna till chatten! Nu kan du ställa dina frågor till Ungdomscentrum i Uppsala. Jenny Våhlin är på plats.
10.03
Hur ska man veta exakt vilka program och appar ens barn använder när de köper spriten? Man kan ju inte gå igenom hela deras liv i telefonen. Hur ska jag tänka?
10.04
Är det olagligt att köpa/sälja på insta
Langning av alkohol är en brottslig handling som innebär att någon olagligt köper ut, säljer eller ger bort alkohol till en person som är under 20 år. Langning kan ge böter eller fängelse i upp till fyra år. I Sverige är det Systembolaget som har monopol på försäljning av alkohol. 
10.05
Hej
Ja det är ju svårt att veta. Jag tänker att det viktigaste är att ha en dialog med sina ungdomar och barn om vilka appar de har på telefon och vad de gör.  
10.08
Hur gör jag om jag misstänker att mitt barn har köpt alkohol olagligt?
10.13
Hej
Till att börja med tycker jag att du ska prata med ditt barn om den oro du har. Förhoppningsvis kommer ditt barn att berätta något. När du pratar med ditt barn är  det bra om du frågar nyfiket och inte är dömnade på det sättet är det lättare för barnet att öppna upp sig. Om det visar sig att barnet köpt alkohol olagligt är det självklartt bra att informera polisen om det men det är något du som förälder själv behövet ta ställning till om det kommer bli bra. Det absolut viktigaste är att du får ditt barn att berätta och att ni sedan kan prata om det och förhindra att det händer igen.
10.16
Hur kommer man i kontakt med er?
10.17
Hej!
Du kan ringa på vår mottagningstelefon 018-7271550. 
10.17
Vad är det farliga med att ungdomar köper sprit på nätet?
10.20
Hej!
Ja det finns många risker med det. Du vet inte vilken du köper av och du kan bli utsatt för något. Du vet inte heller vad det innehåller vilket gör att du kan bli väldigt dålig om du dricker det. Du kan även komma i kontakt med fel människor som kan göra att du hamnar i trubbel senare.  
10.25
Hej! Min dotter är "skötsam" än så länge, och jag litar på henne - men vilka är de bästa strategierna för att det ska förbi så?
Hej!
Det är viktigt att att försöka ha en bra kommunikation med ditt barn, vilket det låter som du har.Uppmuntra och vara intresserad av det hon berättar. Att även gör saker tillsammans och ha det gott i hop ökar förutsättningarna för att den goda relaltionen ska fotsätta.
10.28
Om barnen ber mig köpa ut, och hotar med att handla på Insta om jag inte gör det, hur ska jag tänka då? Om man är tvungen att välja känns det ju bättre att veta vad det är de får i sig. Ungdomar är ju som de är, svårt att stoppa dem från att testa innan de fyller 18...
Hej!
Ja förstår att det kan vara ett svårt dilemma men mitt råd till dig skulle var att inte köpa ut. Det är enligt lag olagligt att dricka alkohol under 18 år och även olagligt att köpa til sina barn. 
10.30
Om det här är ett stort problem, varför är det så tyst? Och, finns det något som man privatperson kan göra för att få nätjätten Instagram att agera?
Hej!
Ja det är svårt att ens få kontakt med Instagram men jag tänker att det är bra att allt detta kommer fram och det förhoppningsvis får dem att agera.
10.32
Att dricka sprit som kan innehålla vad som helst - vilka risker tar man som konsument? Vad har ni fått för svar om det från sjukvården?
Vi söker just nu en läkare för svar på dessa frågor. Vad vi vet är att flera ungdomar har fått magpumpas på grund av intag av nätsprit som i många fall innehåller handsprit. 
Hej!
Man tar många risker som konsument och man ver inte hur kroppen kommer att reagera. När du är ung och dricker sprit som du ändå vet vad det är kan kroppen reagera ordenligt på och ännu mera när du inte vet vad det faktiskt innehåller.
10.33
Hej, jag och mina vänner är i tonåren och de köper sprit online och festar mycket vilket jag tycker är obehagligt. Hur ska jag ta upp det med dem utan att de tycker att jag är tråkig och slutar att vara med mig? De tycker redan att jag är lite av en glädjedödare som själv varken dricker eller går med på fest.
Hej
Först vill jag börja med att säga vad du är modig som står på dig och gör ett aktivt val att inte göra som dina vänner gör. Jag tycker du ska prata med dina kompisar och berätta om din oro. Säga att du gärna vill hänga med dem men att du inte vill vara med när de ska köpa sprit och festa. Jättebra om du även har någon vuxen som du kan prata med detta om. Du får gärna även ringa till oss om du har några mera funderingar. Du når oss på 7271550
10.44
Hej, jag är i tonåren och mina vänner brukar köpa sprit av olika killar på sociala medier. De har aldrig varit med om att någon är hotfull, eller att de försöker få en att köpa t.ex. hasch samtidigt. Killarna brukar också vara noga med att visa att flaskorna är oöppnade. Så vad mina vänner har märkt är er oro överdriven, då det inte har hänt något farligt. Tror ni inte att ni bara gör föräldrar rädda, så att de begränsar sina barn ännu mer, vilket leder till att barnen kanske dricker t.ex. handsprit?
Hej!
Jag tänker att vi gör föräldrar mera uppmärksamma men att det inte kommer göra att det begränsar sina barn. Bra att dina kompisar har klarat sig bra men det är änså många som inte klarat sig lika bra.
10.53
Har ni träffat några ungdomar som har köpt den här nätspriten?
Hej!
Jag personligen har inte gjort det men jag vet att mina kollegor på uppsala ungdsomsjour har gjort det.
10.59
Hej!
Tack för era frågor. Om ni känner att ni har några andra funderingar eller vill ha ytterligare svar på de frågor ni har ställt kan ni ringa vår mottagningstelefon 018-7271550. Vi kommer ha öppet hela sommaren. 
11.00
Då säger vi tack till Jenny Våhlin från Ungdomscentrum i Uppsala som svarat på alla era frågor. Och tack alla ni som varit med och chattat idag! 
14.10
Låter som skröna att det blandas handsprit i smuggelsprit. Finns ingen försäljare som vill ha kunder som blir dåliga. Låter som propaganda "att dricker du hembränt blir du blind"