SVT rapporterade · Har du haft problem med skadedjur?

I min förra bostadsrättsförening fanns det möss i källaren och i tvättstugan. Jag har alltid lite rädd att det skulle ligga en död mus bland min tvätt.
Vad har  du för erfarenheter av skadedjur? 
 
Psst! Undvik att peka ut/namnge hyresförmedlare etc. när ni berättar er historia i chatten. Vi på SVT får då svårt att publicera kommentarerna eftersom att hyresförmedlaren inte får möjlighet att svara på kritiken
 
 
08.59
omg kan råttorna ta sig in genom avloppet? och i lägenheter flera våningar upp? har inte hört om något sådant i Uppsala, bor i en gammal fastighet.
@lars - Enligt Håkan Rystrand på Anticimex är det troligen så råttorna har tagit sig in till Ann-Britt.
09.08
Hur det vara rätt att hetsa mot råttor? Har de inte samma rätt till husen som vi människor? Precis som alla människor som är födda på jorden har lika stor rätt till Sverige och våra tillgångar som våra förfäder kämpat för att skapa.
@Tobbe - en tankeställare!
09.13
På mitt jobb hade vi stora problem med råttor utanför pga byggjobb. Att detta var stadens sjukhus gjorde det inte bättre och att man från ledningen väntade att problemet skulle försvinna av sig själv säger ju mer om våra chefer än om råttorna. Det är oxå stor nedsmutsning av allmänplats här i Malmö( Värnhemstorget) då det finns personer som dagligen och med stora mängder, matar duvor o måsar. Monumentet över dom ”Vita bussarna” är totalt nedbesudlat och miljönämnden verkar inte bry sig överhuvudtaget.. Har flera ggr bett om förbudsskylt vid nämnda monument men har fått till svar att ” människor blir skylltblinda”
10.20
När jag var förbi centralen i Lund för ett tag sen såg jag nog den största råtta jag någonsin sett. Den var fet, välgödd och räknar man med svansen var den lång. Vore jag katt skulle jag akta mig.
10.20
Problem med råttor och möss går ej att lösa med fällor och gift. Det är ett byggnadstekniskt problem där alla möjliga genomgångar och hål måste tätas med betong och stål (galler).
Avloppen måste ha inbyggda strimlare.
10.20
Råttorna tycker nog att även vi är ett problem, de flyr sina hem, fängslas, förgiftas och plågas till döds av människor. Vem lider egentligen mest?
10.21
Skadeinsekter finns det ju alltid hemma, t ex silverfiskar. Just silverfiskar är nyttiga små dammsugare efter kvalster. Trick som fungerar är att tejpa alla springor i lådor, skåp, lösa socklar, golvkanter, etc. då minimerar man vandringsvägarna för insekterna. Använd sårtejp, den är lätt att få bort sedan, gör inte skada på underliggande färg och smälter dessutom in i vitmålade ytor. Sedan tycker jag reportaget ovan med att slå ihjäl rättor är barbariskt, varför välja en sådan metod när det finns skonsammare sätt att bli av med råttor.
@Anne - Tack för tipsen!
10.23
På många öppna ytor pryder man markerna med små stensättningar, dammar och kanaler. Det är mumma för råttor. I Vänersborg bor de tex mitt på Resecentrum, torget framför järnvägsstationen, under stenarna vid en tillskapad vattenmiljö. Om nätterna (har suttit där pga försenade tåg och i väntan på taxibilar), så kommer de fram. Första gången trodde jag att det var katter som snek förbi i mörkret bredvid bänkarna där jag satt. Sedan såg jag att det var råttor, 30-40 cm långa råttor. Tjöt till och flög upp på bänken som i en tecknad film. Kombinationen av mängder med matrester som slängs i och bredvid papperskorgarna och en fuktig miljö med en konstgjord bäck och en damm omgiven med stora naturstenar, har givit råttorna en utmärkt miljö att leva på.
@Tony - Obehaglig upplevelse kan jag tänka mig. Hör gärna av dig till oss via mejl till vast@svt.se om du vill berätta mer om detta!
10.26
I mors lägenhet, ett 40-talshus, tog sig eventuellt en råtta in i väggen och åt av isoleringen tills den dog. Vi är dock inte helt säkra i och med att ljudet även kan ha kommit från grannarnas öppna spis. Både jag och mor har även haft problem med silverfiskar på grund av fuktskador. Tycker nog hyresvärdarna, även kommunala sådana, tar lite lätt på den osynliga standarden.
11.08
Här i Sverige får vi in råttor, i vissa länder får man in otäcka giftormar.
11.19
För ett par år sedan, efter en lyckad utekväll, skulle mitt kvinnliga besök låna toaletten på morgonen. Men där satt en råtta och tittade upp på henne. Det blev livat! haha.

Fastighetsägaren installerade efter det nån form av elektriskt råttstopp har jag för mig. Det hände iaf inte mig igen.
11.56
Råttor är skadedjur. På en personlig plan blir jag rädd men det värsta jag sett är människors handlingar, råttor är inte i närheten människans ondska och rasism
12.59
Har haft möss och råttor i huset! Några tog sig in på vinden utefter en klängväxt, andra i köksskåpen genom någon liten öppning i grunden.

En liten mus bodde i vedlåren bredvid öppna spisen och hade kalasat på mina julnötter, den var så söt, men katten var snabbt framme... Annars fångar hon mest möss utomhus och bär in dem, ibland levande, för att visa hur duktig hon är.

Råttorna på vinden har dött ut sedan jag kapade klängväxten. Möss och råttor i kök och källare fastnar för det mesta i fällor. Vissa (större) individer lyckas emellanåt krångla sig ur musfällorna, men fastnar förr eller senare i de stora fällorna.

Man behöver inte köpa dyrt specialbete, bäst och billigast agnar man med jordnötssmör. Funkar perfa, gnagare älskar det.
13.00
Katter!

Om ett större antal grannar i kvarteren har katter så löser sig problemet.

Orsaken till att katten samlever med människan (rent evolutionärt) är att vi har ett ömsesidig utbyte av varandra.

Katten äter de gnagare som dras till mänskliga bosättningar. Människan ger katten skydd och mat när den inte hittar gnagare.

Detta är orsaken till att råttor är ovanliga i villaområden, eftersom många där har katt.
13.00
Va konstigt att råttorna ökar, kan väl aldrig ha samband med att vanligt råttgift förbjöds, för gissningsvis fem år sedan?
13.00
De här djuren har varit våra följeslagare sedan urminnes tider.
Vårt samhälle lever i ett överflöde och rester deponerar vi lite hur som helst och värre har det blivit.
Rökförbud jajamensan … men fimparna lever vidare samt porrtonsnus.

Nedskräpning tar vi lätt på varför inte införa en minimibot på 1000:- riket över då kommer det hända... mer om detta som är sakkunniga och har beslutsvånda!
13.58
Skulle en tidig morgon gå till flygbussen på St Eriksplan. Längs med hela Oden kryllade det av stora råttor. Framförallt vid thaikioskerna!
14.39
Sopsortering kompost och mata fåglar är något som får råttor i Göteborgs villa trädgårdar att frodas
14.39
Ja, vi har haft ute Anticimex efter problem med flera stora råttor. Har aldrig haft det tidigare på nära 60 år när vi själva köpte råttgift. Bor utanför tätort.
16.07
Kommer ihåg en händelse från min barndom, som kan vara en tankeställare. En hovrättsdomare och hans fru hyrde ett sommartorp av mina föräldrar, på 1960-talet.
Råttorna hade gjort det klassiska inne i torpet: bitit av kanter av cornflakes paket, havregrynspåsar och hårt bröd. Dessutom hade de byggt bo i utdragssoffan, och bäddat med en fin linnehandduk. Min pappa gav råd i saken. Domaren, som var hängiven motståndare till dödsstraff och dessutom uttalad pacifist, blev förskräckt över pappas råd (råttfällor, ev. gift). ”Vi tillämpar inte dödsstraff här i landet längre” läxade han upp pappa. Han tog istället penna och papper och ritade en ilsket tittande katt. Teckningen placerade han på spismanteln. ”Det här ska nog lära dem ett och annat” förklarade han myndigt. Råttorna bet av kanterna på teckningen och tog med sig en hel falukorvsring en natt, och bet dessutom hål i domarens hatt. ”Det är förstagångsförbrytare, det måste man ta hänsyn till” kommenterade domaren efter råttornas räd. Han tog kort på två råttor och ställde på bordet med en lapp påklistrad: ”Vi vet vilka ni är, passa er”.Korten försvann spårlöst tillsammans med sockerbitarna i sockerskålen. Så här fortsatte det, sommar efter sommar, och varken domaren eller råttorna gav upp. Till slut flyttade en snok in i huset, och det gillade inte råttorna. Snoken tog råttungarna och råttorna drog vidare, till nästa torp. Domarparet och snoken kom överens på bästa sätt. Den bjöds på mjölk och fick en liten badbalja att simma i. Att snoken gjort sig skyldig till barnamord på råttungarna nämndes dock bara flyktigt:
”Bevisläget är mycket dåligt och därför måste den misstänkte anses vara oskyldig” sa domaren till min pappa.

16.07
Har problem i skrivande stund med stora råttor på uteplats pga grannes ohörsamhet ang förbud av fågelmatning etc
Tidigare år har det varit ungar

16.07
Råttor är en del av den svenska faunan. Precis som varg, björn, häger, svan etc. Människan inkräktar lika mycket på djurens territorium som människan anser att djuren inkräktar på deras.
Vi har haft problem med möss i huset men det är ju bara att försöka täta där man hittar sprickor och öppningar om man inte vill ha dom i bostaden.
19.22
Orsaken som beskrivs i artikeln låter inte trovärdig! Finns det en koppling till att man som privatperson inte längre köpa råttgift? Dags att backa bandet???
19.22
hundarna skulle bort i privata och kommunala lägenheter kommer in med vägglöss folk har med dem ner i tvättstugan ja överallt alla man pratar med har fått in vägglöss i sina lägenheter alla som bor granne med hundägare förbjud hund som i min privata nya bostadsrätt gamla bostäder kryllar av vägglöss och råttor på vind källare och våra bostäder , TACK !
19.22
Jag hävdar att kräksjukan har spridits med råttorna och att det är en form av Legionella som spridit sig och det i sin tur upptäcktes i fjor enligt Folkhälsomyndigheten den sjukan upptäcktes i slutet av 60-talet från gamla lik då ligger Haga nära till hands som revs upp i samband med Västlänken bygget
MH
19.23
ja överallt finns de råttor stora som katter alt harar i hela Göteborg sedan soporna komposten sorteras på utsidan katterna skulle införas inte borttagas istället kom råttorna i massor ser dem överallt folk fikar i våra parker men tar med överbliven mat hem städar utmärkt efter sig men bostadsbolaganställda gömmer sig finns inte till att konsultera nånstans i våra parker alt bostadsområden privata värstingar !
19.23
jättemkt råttor sog en råtta uppåten av de skrikande vita fåglarna som brukar äta talg på kyrkogårdarna de kom en flock flygande en störtdök och toge en stor råtta stor som en ungkatt på min gård vi komposterar fullt med råttor överallt hela Göteborg privata värdar alla komposterar harar har vi runt oss varje morgon springer ej iväg leker 2 och 2 runt människan kronhjortar har vi okså behöver inte längre slottskogen och universeum i Göteborg
20.38
Det sprider sig snabbt nu i värmen värst är det för gamlingarna.

MH
20.38
Såg en råtta i trädgården idag. Tänk om det funnits råttgift att tillgå. Vad enkelt det skulle vara att få bort dem. Råttfällor är helt meningslöst att använda, råttorna är för kloka för att gå i fällan.Råttinvasionen har ökat i takt med att råttgiftet har försvunnit från marknaden.