SVT rapporterade · SVT rapporterar från Hylte kommun vecka 26

Vår sommarturné i Hylte är nu slut för den här gången. Roligt att det slutligen (!) blev ett dopp för Mattias – men det blev även en hel del möten med människor i kommunen. Här hittar du alla reportage och artiklar från veckan: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/22724006
 
Nästa vecka fortsätter sommarturnén i Kungsbacka, då med vår reporter Casper Sewerin. Nyfiken på det? Se mer här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/svt-pa-plats-i-kungsbacka-hela-vecka-27-tipsa-oss 
14.20
Mattias hälsar er välkomna till den här veckans rapportering! 
10.40
Nu har jag träffat lantbrukaren Åke Eriksson som bor några kilometer utanför Hyltebruk. Han minnas förra sommarens extrema torka och vittnar om helt andra förutsättningar i år. Mer om det här i morgon.
11.29
Johan Hagelberg bor i Hyltebruk. Han tycker det bästa med Hylte kommun är närheten till allt. 
Och eftersom det är en solig och varm dag idag frågade jag om var man helst badar i Hylte. Skärshult, blev svaret. Håller ni med?
11.58
Snabblunch i bilen. Sen tänkte jag åka till Skärshult och känna på vattnet. Senare i eftermiddag ska jag träffa kommunstyrelsens ordf. Ronny Löfquist (S) som ska berätta om det senaste när det gäller fiber till kommuninvånarna. 🥗🍴
13.01
13.38
Hamnade här. Vilken magisk plats. Jansbergs hembygdspark med Kambostugan från 1600-talet. Här har man verkligen en känsla av att tiden står stilla.
14.15
Sprang på en tysk familj som bor på en camping i kommunen. Marion, Maximilian och Daniel Rudi. De ska stanna ett par nätter i Hylte, sedan åka vidare till Göteborg. Det är första gången de besöker Hylte, och Sverige för den delen.
17.56
Mattias var och träffade kommunalrådet Ronny Löfquist som berättar om fiberutvecklingen som tidigare har varit försenad: "I slutet av 2020 ska hela kommunen ha fiber".
 
Hör honom berätta om fiberplanerna i klippet här:
 
 
19.30
Mattias tackar för i dag genom att summera dagens äventyr. Missade han att besöka någon plats tycker ni? 
21.02
Under natten kommer vi inte kunna besvara några kommentarer, dessa kommer kunna släppas igenom först i morgon bitti. Med det sagt så vill vi poängtera att ni ändå är hjärtligt välkomna att skriva. Kanske du har en Hylte-historia att berätta?
10.47
Nu på tisdagsförmiddagen träffade jag familjen Håkansson i Norra Ekeryd utanför Långaryd som för några år sedan valde att ta driva vidare skogen efter farföräldrarna. Emilie och hennes man Jörgen hade inga kunskaper om skogsbruk när de tog över. Mer om det här imorgon! 🌲🌲🌲
12.00
Hästarna Fenix och Elymus blev i natt bortrövade från sitt stall i Örnabäckshult, strax utanför Hyltebruk. Vår reporter Mattias åker och träffar den drabbade hästägaren i eftermiddag. 
12.18
Här växer Hyltes nya skatepark fram i Hyltebruk. Det sägs att det ska hållas OS-kval här i höst. Det får jag kolla närmare på i veckan.
13.36
Elaine Henrikssons två hästar stals  inatt av, men kunde föras hem i igen tack vare en väktare som lyckades stoppa de misstänkta ungdomarna. Nu är Elaine orolig framförallt för en av hästarna som är sjuk och inte får äta gräs. Senare i eftermiddag publicerar vi en intervju med Elaine.
14.54
Träffade Ella och Anna Morin på Ibro badplats som tagit sig hit från Rydöbruk för att bada. 
Själv doppade jag fötterna i en av Färgen-sjöarna (oklart vilken) här. Videobevis kommer!
15.44
 "Sådär skönt" tycker Mattias om temperaturen i vattnet. Nu är det andra gången har har "glömt" badbyxorna. Frågan är om han kommer bada i veckan eller inte..
15.46

Resultat · Tror ni att vi kommer få se Mattias bada i veckan?

  1. Ja, han kommer inte kunna motstå
    65 %
  2. Nej, han "glömmer" nog badkläder resten av veckan med
    35 %
16.50
Ganska tjusigt det där kapellet i Rydöbruk, eller hur?
17.51
Här hittar ni nu intervjun med hästägaren Elaine Henriksson:
18.44
En 
Stulna hästar och tådopp vid Ibro badplats är några av de sakerna Mattias gjorde under sin andra dag i Hylte, hör mer i klippet! 
07.22

Emilie köpte sina farföräldrars skogsbruk

God morgon!
I dag berättar vi om Emelie i Långaryd som är en ovanlig skogsbonde. Den genomsnittlige skogsägaren är en 61-årig man. Hör Emelie berätta om varför hon köpte sina farföräldrars skog. 
10.19
"Jag känner alla", säger Stig Larsson som är uppväxt i Hyltebruk. Han tog med mig på en biltur i centrala byn. Han ville visa mig två förfallna, och övergivna, privta fastigheter som han vill att kommunen ska ta tag i. 
Han menar att det springer barn i husen på kvällarna och att de kan skada sig där.
11.27
Skriv om sommarboken på biblioteken i Hylte kommun😊
Tack för tipset Emilia!
11.28
Gissa var jag hamnade nu?
12.27
Följ med när vår reporter visar ett av ödehusen som oroar Stig Larsson.
14.32
 Gissade du rätt? Här är svaret på Mattias bildgåta tidigare här i chatten. 
Gissade
15.15
Jack, John och Ville badade i Hålsjön utanför Drängsered den här eftermiddagen. Men badade jag också? Om en stund får ni se.
16.34
 Blev det bad för Mattias under onsdagen? Starta klippet för att få se svaret!
20.51
Starta klippet för att få en summering av den tredje dagen i Hylte! 
10.37
Det var problem med en av stoplarna vid en brygga i Unnen. Då rykte kommunarbetarna Matilda Åman och Cornelis van den Akker ut. ☝️🙌
11.44
Träffade Livia Fanelius, Isabella Pettersson Vinkler och Stella Bengtsson som varit på dagläger i Vallsnäs i veckan. Mer om det här senare!
14.27
"Jag är pensionär nu", säger Mette Dich som ägt och drivit pensionatet i Alebo i närmare 30 år. Men nu räcker det. Pensionatet ska säljas.
15.43
 Så här är lägerlivet på Vallsnäs camping. Livia Fanelius hade låga förväntningar inför lägret, men efteråt.... ja, då säger hon så här. 
 
17.09
Blev det något bad  för Mattias vid Unnen i Unnaryd i dag? Jag tror ni vet svaret..
17.07
Han har dragit på det hela veckan - nu händer det! 
11.05
Här i Bolmen finns sedan ett par år tillbaka en forskningsstation. Jag hat snackat med föreståndaren Juha Rankinen. Mer om detta senare!
14.41
Långa landsvägar, skogar och sjöar präglar verkligen landskapet i Hylte. Det är tjusigt och mäktigt på nåt sätt.
19.29
I dag besökte Mattias Forskningsstation Bolmen på Tiraholm, se mer här:
19.50
Vår sommarturné i Hylte lider mot sitt slut. Starta klippet för ett hjärtligt avsked från Mattias.