SVT rapporterade · Vinter-OS 2026

09.55
Tror du Sverige kommer få vinter OS eller inte och hur ser prognosen ut?
Jag är lite splittrad i frågan faktiskt, min första tanke är att Italien nig ligger lite närmare ett OS 2026. Vår reporter på plats Björn Becksmo pratade med italienare på plats i Schweiz och de tror att det är 60/40 till Italiens fördel. Men det lär bli jämt..
09.59
Vilka ligger bäst till Sverige eller Italien?
Italienarna tror att det är 60/40 till deras fördel och av någon anledning känner även jag att Italien ligger liiite närmare ett OS 2026, men det är fruktansvärt jämt. Som sagt, jätteovisst!
10.06
Är det inte längre ett alternativ att dela ut två olympiska vinterspel idag(2026 & 2030)?
Nja, spekulationerna som cirkulerade handlade om att detta (OS till båda länderna) skulle presenteras när IOK höll presskonferens klockan 8 i morse. Men så blev det ju inte, de presenterade ett sponsoravtal. Inte riktigt lika spännande!
10.11
Kan det stämma att det inte kommer att kosta Sverige något att arrangera vinter¬OS. Det låter på de som vill ha det i Sverige att IOK betalar OS. Då tycker jag det är konstigt att inte fler länder ansökt om att arrangera OS.
Så här, det ska inte behöva kosta Sverige något att arrangera OS och en del i att Sverige har nått så långt i den här processen är att det finns en ekonomisk garanti och säkerhet. Bossarna bakom Sveriges ansökan menar att detta inte drabbar Sveriges ekonomi men sedan finns oroliga röster som ändå tror att det kan komma att drabba ekonomin. Och sanningen är ju att uppskattningar inte alltid stämmer.. Så, summan av detta är väl att det finns en ekonomisk garanti men kostnader kan alltid ändra och utgifter kan öka. 
10.51
Sänder ni live hela dagen? Och i så fall även ländernas presentationer?
Vi sänder live nu fram till efter 11 någon gång. Sedan blir det ny livesändning klockan 17.55 när beskedet ska komma :) 
11.06
Behöver vi verkligen ett os?
Ja du, det är frågan? Många är så klart oroliga över kostnaderna. Hur ställer du dig till ett OS i Sverige?
11.13
jag kommer att titta
11.13
Hoppas Milano Cortina vinner. Jag vill inte att "hela världen" ska komma hit och se hur jävla våldsamt och äckligt Sverige blivit på några få år.
11.13
Det finns mer och mycket viktigare saker att spendera pengar på än OS.
11.19
Vi har inte råd med sådana här spektakel. Vi vet ju alla vem som kommer stå för notan...
11.19
Nej tack!
11.19
Vad då
11.19
Nej inte Vinter-OS i Stockholm. Satsa på riktiga OS i Köpenhamn-Malmö istället.
11.20
Finns inte pengar till de ! Bättre att lägga pengarna på sjukvården !
11.20
Äntligen något vettigt för våra skattepengar :-).
11.20
Vill ni som är så negativa till OS att detta helt ska försvinna? En sådan historisk och världsomfattande tävling som förenar folk. Eller är det alla andra som ska stå för kostnaderna? Vi kan inte leva av bröd allena, vi behöver kultur, även sport!
11.20
Man vet ju hur det kommer att låta efteråt när höjdarna ska förklara varför kostnaderna blev dubbelt så höga som utlovat!
-Ja med facit i hand så hade vi gjort annorlunda om vi vetat att det inte skulle gå ihop.
Sen faller höjdarnas lekar med skattepengar i glömska som alltid.
11.20
Uppfattade jag saken rätt, ska ett skidstadion byggas i Sthlm?
Tullinge i Stockholm verkar vara alternativet, ett gammalt grustag.
11.20
Varför lägga pengar på en ny Skidskyttearena i Haninge, med söderns snöbrist, när det finns en VM-anläggning för detta i Östersund?
Så här gick snacket när Tullingen i Stockholm kom på tapeten för skidksytte: "Det här är ett gammalt grustag som ändå ska återställas. Att få fram en anläggning för skidåkning och även andra sporter sommartid som kan användas till vardagsträning även efter OS. Det vore ett fantastiskt arv efter ett OS", säger Johan Stridh på Sveriges Paralympiska förbund.
11.22
Åre-VM blev vädermässigt tyvärr den sämsta marknadsföring man kan tänka sig för OS ansökan och det hade varit klädsamt att se den journalistiska vinklingen i vinterstudion. Tycker den svenska självgodheten lyste tydligt under dessa dagar.
11.26
Detta är något alla borde vara med om, ung som gammal. Ett OS ”växer inte på träd”, men som människa ”växer” man att fått vara med om något sådant här stort evenemang.
11.26
Sanslöst med en ny skidskyttearena i 08-området
11.28
Vi ska nog inte överdriva marknadsvärdet av ett vinterspel. Väldigt få länder intresserade och i Norge vet man redan var Sverige ligger....
11.45
Kan Sverige ändra efter om man nu blir OS-värd att flytta skidåkningen till Falun istället för Stockholm? Vilket vore mer lämpligt.
Jo, det går. Som jag förstått det finns lite back up-planer på att ha skidor i Östersund och Falun. 
11.46
Om tom skidor ska till Stockholm är jag inte med! Börjar inte centraliseringen gå väl långt! Har ni fått total hybris i huvudstaden? All massmedia och all makt i er ankdamm! Nu måste resten av landet reagera!
12.51
Vågar vi verkligen ta den ekonomiska risken då vi redan verkar ha problem med ekonomi inom sjukvård, skola och äldrevård.
12.52
Hur har vi råd med os när vi knappt har råd med polis och blåljus personal eller vård och omsorg olika budgetar visst men ändå skatte pengar. För äldre omsorgen är i kris jag vet arbetar med det.
Satsa på det först som är viktigt.
Enligt ansökan ska svenska OS-budgeten finansieras av privata och kommunala medel, inte av statliga skattepengar. Sedan om det blir så eller inte, det kan bara framtiden avgöra (om nu Sverige skulle vinna omröstningen). 
12.58
Finns möjligheten om vi får OS att ta in bandyn på programmet och spela på typ Zinken?
Jag är också en stor bandyälskare Richard! Men svaret är: nej det finns ingen möjlighet till det i dagsläget.  
12.59
Har man aldrig funderat på att samsöka OS med Norge och/eller Finland?
Finns det någon som inte bara vill prata kostnader? Många av er kanske är ointresserade av sport?
Intressant tanke! Det borde i princip gå med tanke på IOK:s reformprogram Agenda 2020, som säger att OS-arrangemang ska utnyttja redan existerande anläggningar och tänka mer hållbart. Dock brukar det inte vara populärt hos IOK om det är för långt mellan anläggningarna i ett OS. Men ser man till Sveriges ansökan nu till vinter-OS 2026 så är ju det ett samarbete med Sigulda, Lettland, där kälksporterna anordnas.  
13.06
Hej,

Varför lägger ni inte Skidåkningen i Falun istället för Sthlm? Tänker att det skulle spara på både miljö och att man inte behöver bygga en ny arena. Dessutom har Falun god erfarenhet efter att ha arrangerat VM flera gånger. Borde vara det mest ekonomiskt smarta och framförallt ur miljösynpunkt. Att driva en skidanläggning i Sthlm under och efter ett OS kan ju inte bli så miljösmart eller långsiktigt ekonomiskt?
Hej! 
Vad som lyft fram som argument för Stockholm är att man då får en mer sammanhängande "OS-stad". Mästerskapet är ju så mycket mer än längdskidåkning, som exempelvis hockey, curling, skidskytte etc och då behövs många olika sorters anläggningar och en stor välfungerande boende- och infrastruktur. En helt ny skidanläggning glädjer ju många Stockholmare också, och det är ju en rätt stor del av befolkningen som bor i huvudstaden. Men visst skulle det också vara himla fint att se OS i skidor avgöras på klassisk mark på Lugnet, det kan ingen förneka. 
13.13
Vi har råd! Vi är ett av världens rikaste länder, om inte Sverige har råd vilket land har då råd?
Problemet är att varje gång det kommer sånna här diskussioner så börjar man direkt att jämföra med pensionärer och sjukvård. Pensionärer och sjukvård kommer inte få det bättre för att Sverige inte får OS. Det handlar om något helt annat...
13.13
Det man inte får glömma bort är att nya anläggningar i och kring Stockholm vore positivt, inte bara för OS utan också för motionsidrotten. Hela OS i sig själv kan förhoppningsvis bli en stark injektion för ökad rörelse och idrott, inte minst bland de unga. Det tycker jag är värt att satsa på!
13.30
 

Här är senaste om omröstningen:

Enligt nyhetsbyrån AP kommer 82 IOK-ledamöter delta i omröstningen.

Totalt finns 95 IOK-ledamöter, men Sveriges två representanter Gunilla Lindberg och Stefan Holm får inte rösta, det får heller inte de tre italienska medlemmarna (Franco Carraro, Ivo Ferriani och Mario Pescante). Dessutom är tre medlemmar avstängda och ordföranden Thomas Bach står av tradition över sin röst.

Av de 86 ledamöter som kvarstår är det fyra som inte kommer närvara, däribland (håll i er nu) storhertigen av Luxemburg, vilket innebär att det i slutändan blir 82 ledamöter som avgör om det blir Italien eller Sverige/Lettland som får vinter-OS 2026.

Om det skulle bli ett oavgjort resultat sker en till röstomgång. Om det blir oavgjort även där har ordföranden Thomas Bach utslagsröst.

Hängde ni med? :)

13.32
Varför använder man inte Östersund till skidskyttet. Den staden och stadion är ju känd i hela världen för att arrangerat både VM och flera WC starter. Hur motiverar man detta?
Hej! 
Som jag skrev några frågor ner så är ett argument för Stockholm att man då får en mer sammanhängande "OS-stad". Mästerskapet är ju så mycket mer än längdskidåkning, som exempelvis hockey, curling, skidskytte etc och då behövs många olika sorters anläggningar och en stor välfungerande boende- och infrastruktur. Det verkar också som att man satsar på Stockholm utifrån tanken att en ny skidanläggning även långt efter ett eventuellt OS då kan nyttjas av en stor befolkningsgrupp/ha ett stort upptagningsområde. Om det är rätt eller inte, att prioritera huvudstaden före de existerande och VM-vana städer/anläggningar som finns runtom i landet, går ju såklart att diskutera. 
13.37
Sverige måste få visa vilket fantastiskt vintersportland vi är, och det kommer bara bli bättre om vi får OS för då får folk upp ögona för andra sporter än skidor på längden och ner för backar
13.38
Löfven säger inte Saning
Det får vi skattebetalare stå för
13.38
Men f*n va kul!!!! Ligger så rätt i tiden att vi har ett OS, som dessutom är runt om i landet. Vilken folk fest det kommer bli.
13.38
Men undra om de har räknat med kostnaderna för alla ”inför tävlingar”
Det jag menar är att oftast så brukar ett VM i skridskor eller världscupen i parallell-snowboard (t.ex) anordnas i framtida OS-länder
Jag förutsätter att de här pengarna, 13 miljarder kronor, även ska täcka allt inför OS. Däremot ingår inte bygget av de här två nya arenorna som i så fall ska byggas, men de ska finansieras av privata och kommunala bidrag.
13.38
Till syvende och sist kommer det att drabba skattebetalarna. Felkalkyl, nybyggen, snöbrist osv. Jag och många med mig är absolut emot. MVH VANJA
Budgeten ligger på 13 miljarder kronor. Pengarna är framför allt bidrag från Internationella olympiska kommittén (IOK) (tv-intäkter och sponsorer) men också av näringslivet. Men visst, många med dig är oroliga för att budgeten inte ska hålla och att det kommer att drabba skattebetalarna.
13.38
Att vår idrottsminister från Miljöpartiet står bakom att bygga en ny vinteridrottsarena för längdskidor och skidskytte i Stockholm, strider mot hennes partis ständiga deklarationer om effekterna av klimatförändringarna - eller har dom kommit på ett miljösmart sätt att producera konstsnö?
13.39
Inte ett ljud från politiker i Botkyrka gällande Skidstation i Hamra. Om jag fattat det rätt kan kommunen bli ekonomisk garant i detta. Ingen har redovisat hur man ska ordna 50 km skidlopp på en plats som i princip helt saknar backar. Det krävs dessutom omfattande arbete i skog för att möjliggöra skidåkning för stort antal elitåkare dvs väldigt bredda spår. Många botkyrkabor vi som idag och i framtiden kommer att vistas där vill inte att detta prestigeprojekt ska sabba vår Tullinge. Jag kan inte fatta man inte väljer redan befintliga anläggningar för skidåkning skidskytte.
Verkligen intressant resonemang, allt jag läst handlar om att det är ett grustag där det inte går att bygga bostäder. Tydligen ska högklassig konstsnö användas, och visste kostar det mycket pengar.
13.42
Ett ha vinter-OS i Sverige låter som ett lyxigt ändamål när pengarna behövs för andra mycket mer viktiga saker som vård och polis. Men vad garanterar att pengarna ska gå till dessa mer viktiga saker om man inte spenderar pengarna i OS? Politikerna ska göra som de vill oavsett, eller? Hur mycket ska OS egentligen kosta skattebetalarna?
Hej Gunnar! 
Enligt OS-budgeten ska det inte kosta svenska skattebetalare något att arrangera vinter-OS 2026 förutom extra säkerhetskostnader. Om det är ett löfte som kan infrias eller inte återstår att se (om Sverige vinner omröstningen senare i eftermiddag). 
Såhär skriver SOK själva på OS-hemsidan: 
"Vinter-OS och Paralympics 2026 är privatfinansierat. Det betyder att ingen kommun kommer att behöva betala någonting och inga garantier kommer heller att krävas. Den enda kostnad som hamnar hos skattebetalarna är för den yttre säkerheten, alltså polisen och tullens extraarbete. Men denna kostnad ska då ställas mot de extra inkomster staten får genom moms och andra skatter under ett Olympiskt spel"
13.48
Hur ska man sköta säkerheten för alla? Man klarar knappt av ett event på en plats under en mycket begränsad tid i dagsläget. Att sköta säkerheten kommer att kosta betydligt mer än vad man har råd till. Nu är det inte bara pengar som saknas utan även manskap för genomförandet.
Det stämmer att ett OS kommer kräva förstärkt säkerhet – men det är svårt att säga i dagsläget hur bra eller dåligt rustade vårt land är för detta. Vad som står klart är iallafall att regeringen i april i år gick in med de statliga säkerhetsgarantier som krävs om Sverige får OS 2026. Det handlar då om stärka polisens yttre säkerhet, tullmyndigheten gällande visum, skydd för mänskliga rättigheter och viktig samhällsservice.
13.58
Jag förstår dom som är rädda att det kommer kosta oss skattebetalare men varför ska inget få kosta något?
14.02
Kommer man kunna se den visuella presentationen kl 14 någonstans?
Hej Oliver! Här på SVT så kommer vi inte visa presentationen live. Däremot har vi en direktsändning igen vid klockan 17.55 inför tillkännagivandet av vilken kandidat som vunnit omröstningen. 
Här går det att följa på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=tYzGBP83AD8
14.09
JUST NU: 
Till jojkmusik och med viftande svenska flaggor i händerna har nu den svenska OS-delegationen gjort entré för att hålla sin slutpresentation i Lausanne. Först att ta ordet var Mats Årjes, ordförande i SOK, som presenterade alla sport- och näringslivsprofiler från Sverige som är på plats. Nu håller Richard Brisius, kampanjchef för Sveriges OS-ansökan, ett tal från podiet. 
14.11
Brisius pratar mycket om hållbarhet och klimat i sin presentation. Om hur OS i framtiden måste arrangeras utifrån att vi har en värld som förändras och som vi måste ta hand om på ett klimatsmart sätt.
14.14
"Vi är galna i vintersport” Jag är helt okej på längdskidor" säger Stefan Holm, före detta höjdhoppare, som nu håller tal från scenen - och river ner vissa skratt med sitt tal.
14.15
Tack, signatur "Daniel", för ett sant och klokt inlägg mitt i rötan av den skit som så många oförtjänta olyckskorpar släpper ifrån sig här!

Jag ägnar inte en hel timme i veckan för att se på sport, jag har mängder av åsikter utifrån MIN ide' om ett vinter-OS i Sverige, men jag fattar hur Sveriges bidrag står sig, utan att behöva fundera över Polis, äldre- och barnomsorg! Inte för att jag är särskilt ekonomiskt- eller finansiellt kunnig, men, för att jag kan skilja mellan äpplen och päron!
14.19
Mer från Stefan Holms tal:
"Jag vet vad ni tänker: Stefan är en sommaridrottare. Varför pratar han om vinter-OS 2026?
Men jag har svaret: Alla idrottare behöver den absolut bästa servicen för att göra sitt bästa. Det kan vara skillnad mellan att ta ett guld och att inte göra det.
Och i Sverige är vi helt galna i vintersport. Jag med! Jag är helt okej på längdskidor faktiskt...
Så därför kan ni vara säkra på att Sverige kommer anordna ett OS som är så bra som möjligt, oavsett om du är vinter- eller sommaridrottare"
 
Stefan Holm är medlem i IOK, men kommer inte att få rösta i eftermiddag eftersom han representerar Sverige. 
14.28
Sverige har inte ens råd med barnmorskor. Hur i helvete har vi råd med OS ?
Som jag har förstått det så ligger budgeten på 13 miljarder kronor, och detta är bidrag från IOK (TV-intäkter och sponsorer) samt från näringslivet. Men självklart finns en oro bland många att budgeten inte ska hållas, var tar man då pengarna ifrån?
14.29
Efter Stefan Holm höll Lars Heikensten, vd för nobelstiftelsen, tal. 
Han pratade mycket om Alfred Nobel och hans likheter med Pierre de Coubertin, fransmannen som grundade Internationella Olympiska Kommittén. 
"De levde i samma tid. Alfred Nobel skapade nobelpriset och de Coubertin var med och skapade Olympiska spelen.
De delade värderingar och såg vad som var viktigt då, och vad som fortfarande är viktigt idag."
14.31
Och Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) nöjde sig inte bara med att hålla tal, hon stämde upp i sång. 
ABBAs "Dancing Queen" blev det - såklart. Det var lite oväntat men modigt! 
Nu pratar statsminister Stefan Löfven (S)
14.41
Stefan Löfvens tal var en upprepning av det han sade till den samlade internationella pressen på plats i Lausanne tidigare under dagen, det kan ni läsa om här: 
https://www.svt.se/sport/os-2026/stefan-lofven-vi-tar-tillbaka-olympiska-spelen-till-rotterna
14.46
Volvos företagsledare Carl-Henric Svanberg avslutade Sveriges slutpresentation. Nu är det upp till IOK:s ledamöter på plats, som lyssnat på alla talen, att bestämma om det var bra nog eller inte. 
Men först kommer även Italien att hålla sitt anförande. Just slutpresentationen idag är otroligt kritisk för omröstningen, då det är den sista möjligheten att övertyga ledamöter som fortfarande velar mellan kandidatländerna. 
14.47
Hur tänker man kring väder och klimat ? VM i Åre genererade ju en del missnöje och det vill man ju inte skall upprepas vid ett OS. Hur skall sådant hanteras ? Klarar man det ?
Just hållbarhet är det som Sverige trycker på allra mest i sin kanditatur, men det är svårt att säga såhär tidigt hur väl det kommer följas. Agenda 2020 som är IOKs reformation av OS-arrangemangen innebär att de Olympiska spelen ska bli just mer hållbara och använda befintliga anläggningar (istället för att bygga skrytbyggen som sedan blir spökstäder med OS i Sotji 2014 som färskt exempel). Men jag tolkar din fråga mer som att du tänker på exempelvis utsläpp och saltet som användes i backarna under Åre-VM, och där vågar jag inte uttala mig ännu. 
14.48
Jag ser många positiva aspekter med att ha OS i Sverige. Jag tror att det kommer lyfta och främja idrotten nationellt i många år efter arrangemanget, håller verkligen tummarna!
14.48
Varför kan de inte arrangera OS i Norrbotten skulle vara bra tillfälle att bygga ut infrastrukturen här uppe och förresten finns det knappt nå snö i Stockholm
Bra tanke! Läste att konstsnö ska använda i Stockholm, men det kostar ju  så klart pengar. 
15.00
Här är vi igen. Som alla "byggen" som både staten och kommunerna budgeterar åt h-te , både i pengar och tid. IOK /SOK och "näringslivet" kommer inte att kunna finansiera detta fullt ut när det kommer till kritan. Vem tar notan - och kommande irritationsmoment i verkligheten?Du och jag. NEJ TACK.
Idrott till flickor med begränsade fickpengar, lön till befintliga barnmorskor och doktorer istället för hyrvarianter där det fattas folk, till kommunala skolors verksamhet och talar jag ointe om lärarlöner(istället för neddragningar - igen, enl. SKL). Det skulle gynna staten, samhället och näringslivet - och framför allt SKATTEBETALAREN.
15.36
Jag tycker att det skulle vara positivt om os26 kunde anordnas i Sverige på det viset att eventuell a os-byar med bostäder kan byggas. 1-3 rok lägenheter som sedan kan användas av det svenska folket som hyresrätter, nu när vi har så få sådana. Det tycker jag skulle vara positivt då det tycks byggas bostadsrätter som inte vem som helst har råd med. En två flugor i en smäll lösning.
16.06
Nu ska omröstningen enligt tidsschemat börja närsomshelst. Enligt direktsändningen från Lausanne är det dock fortfarande "coffee break" 
Enligt vår utsände Björn Becksmo kan dessutom sådana här tillställningar vara ett sömnpiller - tydligen somnade hela fyra (!) ledamöter under Sverige 30 minuter långa presentation. 
Och här kan du följa extern direktsändning från omröstningen : https://www.youtube.com/watch?v=tYzGBP83AD8
 
Fortsätt också gärna ställ frågor, så svarar vi i den mån vi hinner
16.09
HUR ska tågtrafiken tillförlitlighet upprätthållas. Punktlighet och kapacitet kommer att vara ett måste. Ngt som trafikverket tågbolag hittills inte kunnat leva upp till, trots "normala" förhållanden. Och trafikproblem under vintrar med gott om snö, ska jag inte ens nämna!
Det är en bra fråga! tågproblemen Sverige brottas med vintertid kan säkert ha bidragit till att många svenskar visat sig vara skeptiska till OS 2026 i undersökningar. 
16.11
Har man verkligen sett till hållbarhetsaspekten på lång sikt? Massor av OS-anläggningar står och förfaller numera.
IOK har infört Agenda 2020, ett reformprogram där kraven på framtida OS nu för tiden är att man måste använda redan existerande anläggningar just för att undvika skenande kostnader och tvivelaktiga skrytbyggen som sedan förfaller (exempelvis OS i Sotji 2014). Hållbarhetsaspekten är dessutom något Sverige trycker väldigt mycket på i sin ansökan - men hur väl det skulle följas i verkligheten är svårt att säga på förhand. 
16.14
Jag undrar hur man tänker när man vill lägga ett vinter-OS i Stockholm av alla ställen? Vintrarna här ser knappt snö nuförtiden. Ska man frakta snö från norra Sverige - var är miljöperspektivet i den frågan? Eller ska man låta ishallarna gå för högtryck och sluka el för att uppnå snömängd? Det är väl bara att se hur Östersund kämpade med snö till skid-VM? tänk om och gör rätt. Sikta åtminstonde på ett sommar-OS - där har vi en ärlig chans.
Hej Åsa! Du är inte ensam om den typen av reflektioner. Jag kan inte svara på exakt hur Svenska olympiska kommittén har tänkt när de valde Stockholm Åre som huvudorter, men gissningsvis menar dom att Stockholm passar bra sett till flera olika sporter - exempelvis att det då är nära till både skid- hockey- och curlinganläggningar. Och att Stockholm har en stor och välutvecklad infrastruktur när det gäller bussar och tunnelbana etc. 
Men fortsätter vintrarna såhär så kommer det ju behövas mycket konstsnö i huvudstaden, plus att det behöver byggas en helt ny skidanläggning. Så det är nog en diskussion som kommer fortsätta om Sverige vinner omröstningen. 
16.19
Tänkte höra om det är aktuellt att Sollentunabacken kan ta över parallellen från Hammarbybacken? Vi får nära då. Jag tänkte anmäla mig och ungarna som volontärer.
Tror inte det är aktuellt i dagsläget då Åre valts ut att vara Sveriges alpina epicentrum i den här ansökan. Men vem vet, låter kul för dig och ungarna om det skulle bli verklighet :) 
16.21
Konstsnö är väl varken miljösmart eller ekonomiskt???? Det måste ju strida mot IOKs krav på miljötänk? Självklart blir det konstsnö i Falun också. Men inte i lika stor utsträckning. Att sen driva en skidanläggning på bara konstsnö i framtiden för att det bor så många människor i Stockholm låter väldigt mycket tvärtom allt miljötänk man kan tänka sig.
Ja, det där är en fråga som lär stötas och blötas ifall Sverige vinner omröstningen. SOK har valt att satsa på Stockholm med argument som att man då kan bygga en skidanläggning som en stor befolkningsmängd kan nyttja även efter OS. Samt att Stockholm är en bra stad att ha själv OS-byn i med all service, infrastruktur och andra sportanläggningar som krävs i ett olympiskt spel (ex hockeyarenor) Men det är sant att det, iallafall så länge jag bott här i huvudstaden, har varit svårt att åka skidor utan konstsnö på grund av de milda vintrarna. 
16.31
Med tanke på Åres fiasko som arrangör av VM i vintras finns det verkligen någon chans att vi får OS?
Det är hårt att kalla det fiasko kan jag tycka, men det är sant att VM i Åre fick kritik för valet att salta på ett sätt som försvårade tävlingarna. Och visst kan det spela en viss roll, Italien är ju en stark alpin nation som ofta anordnar högklassiga världscupstävlingar och kan på det sätter säkert ha plockat pluspoäng. 
 
16.51
Ja, nu väntar vi helt enkelt på tillkännagivandet kl 18.
Från 17.55 sänder SVT direkt på SVT Play och här på svt.se/sport 
16.53
För er som gillar teknikaliteter:
Det är 82 ledamöter som deltar i omröstningen. Om det skulle bli ett oavgjort resultat, 41-41, sker en till röstomgång. Om det blir oavgjort även där har ordföranden Thomas Bachs utslagsröst.
Totalt finns 95 IOK-ledamöter, men Sveriges två representanter Gunilla Lindberg och Stefan Holm får inte rösta, det får heller inte de tre italienska medlemmarna (Franco Carraro, Ivo Ferriani och Mario Pescante). Dessutom är tre medlemmar avstängda och ordföranden Thomas Bach står av tradition över sin röst.
Under måndagen stod det också klart att fyra av de kvarstående 86 ledamöterna inte finns på plats i Lausanne, det rapporterar nyhetsbyrån AP. Däribland storhertigen av Luxemburg och prins Jigyel Ugyen Wangchuck från Bhutan.
Det innebär att det i slutändan blir 82 ledamöter som avgör om det blir Italien eller Sverige/Lettland som får vinter-OS 2026.
16.55
Problemet är även att Stockholm inte sagt ja till OS. Järfälla kommun har inte heller sagt ja till OS-byn.
16.55
Hej!
Finns det någon chans att någon av tävlingarna anordnas på t.ex. skidanläggningen i Kungsberg, Järbo eller liknande? Eller att några hockeymatcher hålls i någon annan stad än bara Stockholm, t.ex. i Gävle, Leksand, Mora, Skellefteå, Örebro eller någon annanstans utanför Stockholm, som då förmodligen kommer att krylla av folk. Tänker mest att OS borde gynna hela landet, och inte bara huvudstaden och en redan väl utbyggd skidanläggning som Åre?!
Som OS-ansökan ser ut idag så är det de här platserna som är aktuella: 
Stockholm City
Kungsträdgården: Medal Plaza
Globen: Ishockey
Tele2 Arena: Konståkning och Short track
Olympiastadion: Big Air
Åre: Alpint, freestyle och snowboard
Bisslinge/Hamra: Längdskidor och skidskytte
Södertälje: Ishockey
Solna: Öppningsceremoni
Barkarby: OS-byn och skridsko
Gubbängen: Curling
Hammarby: Parallellslalom
Falun: Backhoppning och Nordisk kombination
Sigulda, Lettland: Bob, skeleton och rodel
16.58
Varför ansöker inte Stockholm om ha Sommar-OS istället för att söka Vinter-OS ?????
Hej Lars! Sverige har flera gånger försökt få vinter-OS till vårt land, det här är sjunde försöket. Sedan varför det är just Stockholm som är värdstad det får vi bena ut med Svenska Olympiska Kommittén framöver om det är så att Sverige vinner omröstningen. 
17.01
Är det en öppen eller sluten omröstning?
Den är sluten. Så det kommer inte hända så mycket nu fram till att vinnarkandidaten presenteras vid klockan 18. Från 17.55 och framåt sänder vi live här på sajten och i SVT Play
17.01
Vad finns det för antikorruptionsåtgärder inom IOK när de ska utse OS-land? Italiens ekonomi är ju körd i botten, hur kan de ens komma på tal som kandidater?
En bra fråga! Och något som ligger Italien i fatet. Landets ekonomi går ju precis som du påpekar inte alls bra. Det kan påverka, speciellt med tanke på att Italien planerar finansiera ett eventuellt vinter-OS med en större del statliga medel än Sverige. 
17.07
Varför skall ett nytt skidskyttestadion anläggas i Stockholmsområdet? Är inte tanken att OS-arrangören i huvudsak skall använda befintliga arenor för att hålla kostnaderna nere? Vi har ju redan en internationell anläggning i Östersund där många världscuptävlingar avgjorts och senast i februari VM. Anläggningen prisas dessutom av de aktiva!

Östersund är dessutom snösäkert.
Du är inte ensam om att lyfta den frågan. Jag kan inte svara på exakt hur Svenska olympiska kommittén har tänkt när de valde Stockholm Åre som huvudorter, men gissningsvis menar dom att Stockholm passar bra sett till flera olika sporter - exempelvis att det då är nära till både skid- hockey- och curlinganläggningar. Och att Stockholm har en stor och välutvecklad infrastruktur när det gäller bussar och tunnelbana etc och därför lämpar sig som OS-by. 
Men fortsätter vintrarna såhär så kommer det ju behövas mycket konstsnö i huvudstaden, plus att det behöver byggas en helt ny skidanläggning. Så det är nog en diskussion som kommer fortsätta om Sverige vinner omröstningen. 
17.15
Så nervös just nu, vill att klockan ska bli 18.00 och att Sverige står som segrare!
17.15
Kommer Sverige att få OS? Kan jag få ett stalltips?
Så svårt att avgöra just nu! Mätningar har visat fördel Italien med cirka 60/40 men allt tyder på att många ledamöter bestämmer sig i sista stund. Det känns helt öppet. Ovisst men pirrigt. Vi famlar i blindo till klockan 18!
17.27
Snö tas även från närliggande ishallar så det funkar garanterat 🇸🇪
17.27
Om Sverige inte får OS kan vi skylla på tidningarna och politikerna i Stockholm som har gjort precis allt för att motarbeta Sveriges kampanj. I mina ögon är det sanslöst att politikerna säger nej till alla turistintäkter som skulle kunna användas till något positivt.
Jag kan inte tala för politikerna, men från media och oss på SVT:s håll så ser vi det som vår uppgift att både lyfta fram positiva och negativa aspekter av OS-ansökan. 
17.27
Tack gör ditt svar Ida men jag vidhåller att det är märkligt att Sveriges vinteridrottsstad Östersund inte ens får skidskyttet som det ser ut just ni...
Jag kan förstå din undran, speciellt med tanke på att det precis arrangerades ett Vm i Östersund. Det här är helt klart en fråga som engagerar och som kommer diskuteras mycket framöver om OS blir aktuellt. 
17.37
Även vi skidåkare är skeptiska till Hamra. Bättre att arrangera på våra riktiga stadions och bygga mindre anläggningar i alla hörn av Stockholm.
Tack för synpunkt! Det råder säkert delade meningar om det . En positiv aspekt av att bygga en stor ny skidanläggning skulle kunna vara att det då blir lättare att få möjlighet till längdskidåkning i Stockholmstrakten, utöver de spår som redan finns. 
17.47
Nu är det inte långt kvar. Klockan 18 kommer IOK:s ordförande Thomas Bach presentera värden för vinter-OS 2026. 
Skulle Sverige vinna omröstningen blir det  första gången i historien som vi anordnar de olympiska vinterspelen. 
17.47
lykke til bror, heier på dere, på tide at OL kommer hjem igjenn.....
17.47
Cortina har ju haft Vinter-OS 1956 och jag hoppas på att Sverige vinner nu.
17.50
Bara jag som känner att pulsen börjar stiga?
17.54
Nejdå! Hög puls här med!
17.56
Italien anordnade vinter-OS senast 2006 i Turin. 
Sverige har aldrig anordnat vinter-OS. Och det 107 år sedan sommar-OS i Stockholm 1912. 
17.56
Heja Cortina!
17.56
Det måste vara vår tur nu !
17.56
Puls 180
17.57
Hoppas, hoppas verkligen att Sverige får OS! . Så spännande just nu. ...
17.59
Det är riktigt nära nu
18.02
Nu spelas IOK-sången, sedan ska vinnaren i omröstningen presenteras. 
Om det undgått någon så står det alltså mellan Sverige (Stockholm Åre) och Italien (Milano Cortina). 
18.04
Internationella Olympiska Kommittén har sagt sitt. Efter att rösterna räknats i Lausanne står det klart att Italien genom Milano Cortina får anordna vinter-OS 2026.
Resultatet innebär att Sverige för tionde gången genom historien ansökt men inte blivit vald att stå som värd för OS.
18.05
Den italienska delegationen jublar och skriker av glädje
18.06
Fan vad surt rent ut sagt.
18.06
Grattis ändå.
18.06
Så skönt att det inte blev Os 👍
18.06
SÅJA! Grattis Italien! Så skönt!
18.08
– Jag passar på att gratulera Italien. Vi slog er faktiskt i fotbolls-VM för inte så länge sedan. Så nu står det 1-1. Men grattis igen, jag tror ni kommer anordna ett fantastiskt OS, säger Sveriges minister Peter Eriksson (MP) som dök upp på scenen.
18.09
Om Östersund, Åre, Falun och Stockholm vore orterna hade det nog gått bättre. För då hade man inte behövt bygga nya arenor. Tror det är en av orsakerna till förlusten..
18.09
Det är tråkigt men ett vinter os hade blivit väldigt dyrt för vårt land, som verkligen behöver lägga pengar på bättre kollektivtrafik, sjukvård och annat. Nu får vi som en tröst spara våra skattepengar och hoppas politikerna kan använda dem till att förbättra servicen i Sverige, som t.ex. plattformsdörrar i T-banan, bättre socialvård, sjukersättning till sjuka m.m. Det kommer säkert ny chans senare, vem vet kanske vi får sommar-os?
18.10
Trist! Vi hade varit ett bra, annorlunda, val.
18.10
Tur für Sverige !...OS har blivit ett förlegat ekonomiskt högrisk projekt!
18.13
– Naturligtvis är det här ett bakslag för svenska idrotten. Det här hade kunnat vara en push framåt, ett medel för att nå nya nivåer, säger Tobias Hellman i SVT:s studio efter att det kommit fram att Italien, och inte Sverige, får anordna Vinter-OS 2026
18.14
Gillar att tänka positivt och älskar OS, men kalkylen är inte värd risken. Finns för stora hål och tråkigt att politiker mfl inte ser det.
18.19
I Östersund höll svenska skidskytte-stjärnorna Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson tummarna för att vinter-OS skulle gå till Sverige.
 
Samuelsson:
– Jag blev mer besviken än jag hade räknat med. Jag hade hoppats på det här. Det hade varit stort med OS i Sverige. Jag hade räknat med att det skulle bli tajt, vi hade en bra kandidatur men det hade Italien också.
 
Öberg: 
– Det kändes som ett antiklimax när beskedet kom. Det fanns stora förhoppningar. Ett OS hade inneburit stora investeringar i idrotten i Sverige. För vår sport hade det betytt mycket om de byggt en skidskytteanläggning i Stockholm, då hade fler ungdomar fångats upp.
18.21
Strax efter att han hade presenterat vinnaren, sågs IOK-ordföranden Thomas Back  i samspråk med det svenska kronprinsessparet som är på plats i Lausanne.
18.21
Ärofullt och roligt att få hålla OS, men tycker också både de ekonomiska och säkerhetsmässiga är för riskabla. Ta nu och lägg alla dessa OS-pengar på vården, polisen och pensionerna!
18.21
Kanonbra för vi ska vara föregångare när det gäller miljön.
18.24
Enligt siffror som nu kommer in så var det 81 ledamöter som röstade och resultatet visade 47 röster till Italien mot Sveriges 34.
18.30
I Falun, där backhoppning och nordisk kombination skulle avgöras vid vinter-OS 2026, uttalade sig före detta simmaren Sven Von Holst om beskedet:
– Jag är inte helt förvånad att Italien får OS, de har en del fördelar. De har ett bra koncept och väldigt många kända skidorter. Framför allt har de Alperna. Jag tror Alperna betyder mer än vad man tror.
 
Vad tror ni - var Sveriges ansökan chanslös mot Alperna? 
18.33
Mats Årjes, ordförande i SOK, säger i sändning att han trots nederlaget tycker Sverige har satt standarden för framtidens typ av OS-arrangemang – där hållbarhet och Agenda 2020 (IOK:s nya regelverk om att utnyttja redan existerande anläggningar)
18.35
Jättebra. Sverige är ett fantastiskt idrottsland men inget fantastiskt vinterland söder om Dalarna. Åre är inte bra nog för utförsåkning pga av vädret och längdskidåkning i Stockholm är mer än pinsamt. Forza Italia.
18.37
Något som Svenska Olympiska Kommittén borde gjort bättre för att få ökat nationellt stöd var att sprida budskapet om hur OS 2026 finansieras. Spelen finansieras inte av skattepengar utan av reklamintäkter och Internationella Olympiska kommittén's egna budget. Många har fått för sig att värdnationen betalar för allt vilket inte stämmer alls. Nästa gång vi ansöker bör befolkningen bli varse om hur finansieringen fungerar och vad man egentligen får tillbaka i form av intäkter.
18.38
Nu rapporterar SVT:s utsända Jennifer Wegerup från Italien:
– De jublade på torget här bakom mig i Milanos finansdistrikt. Det var ett väntat besked, många var säkra på att Italien skulle vinna, men det var ändå jubel här.
18.41
Något som är intressant i sammanhanget, är att Italien trots en statskassa som sinar har haft ett betydligt större folkligt stöd än Sverige kring att arrangera OS 2026. 
 
– Italien har enorma ekonomiska problem just nu med skenande statsskuld och hot med sanktioner från EU. Men de menar att man måste bevara det positiva och ha något att enas kring. Det är en annan inställning än i Sverige och kan förklara varför man hade så stort folkligt stöd bakom sig här, säger SVT:s utsända i Milano Jennifer Wegerup. 
18.46
Så länge OS inte är känt som en ekonomisk framgång, utan snarare ekonomiskt bakslag, så kommer vi nog inte ha ett OS i Sverige.
18.49
Upprepar igen för nytillkomna: 
81 IOK-ledamöter röstade och resultatet visade 47-34 till Italiens favör. 
Det är tredje gången som Italien får arrangera vinter-OS, senast var Turin 2006, medan Sverige får fortsätta vänta på sitt första. 
 
18.50
Varför kan inte Sverige ansöka om ett SOMMAR OS?
18.54
OS-kampanjchefen Richard Brisius: 
– Klart vi kan rannsaka oss själva men känslan är att vi aldrig har jobbat så hårt med något projekt som vi har gjort de senaste två åren utifrån de resurser och pengar som funnits tillgängliga. 
 
SVT:s reporter Björn Becksmo: Är det möjligt att få ett OS utan statliga garantier? 
– Absolut det är det som IOK:s nya strategi bygger på. Det är tydligt att det inte är statliga garantier som efterfrågas. Vi ska vara stolta som svenskar, vi har stått upp för det Sverige kan erbjuda och de värderingar vi står för. 
18.54
Tycker Milano/Cortina är bästa valet, Åre till exempel kan aldrig möta kvaliten i Alperna, vi såg alla hur snön och nedflyttade starter påverkade VM. Bra tanke men glad att Italien fick det. Nu hoppas jag att stat och företag investerar i våra aktiva så ”smachar” vi medaljer 2026 istället. #älskarsvenskvintersport
19.01
Då var sändningen slut och jag tackar för mig och avslutar den här liverapporteringen som har handlat om OS- omröstningen 2026 där Sverige alltså förlorade mot Italien. 
Ciao!