SVT rapporterade · Vad tycker du om att jobba via bemanningsföretag?

07.45
Tycker det var bra jobba som konsult ute på uppdrag via bemanningsföretag, det gav mig en fot in i branschen som nyexaminerad. Visst var lön o villkor inte så bra men redan efter ett år blev jag utköpt av en kund och då hade jag ett mycket bra förhandlingsläge på ett sätt jag alldrig haft om jag gått direkt samtidigt som jag fått känn på branschen. Jobbar inom it
08.44
Jag var anställd hos ett studentbemanningsföretag, körde truck hos en grossist.
En klassiskt taktik de alltid körde med var att under sommaren (då folk fick anmäla vilka hela veckor de ville jobba) så schemalade de folk måndagar och fredagar. Inget mer, sen skrev de i schemat "kan" (utläses, var tillgänglig för jobb men inte jour för ingen jourlön men pga högt tryck så betydde det att en kunde jobba hela veckor + övertid). Vilket gjorde att åka iväg en långhelg eller dylikt var omöjligt. Vi sa ifrån mot detta, ingen förändring, så då började vi kollegor planera utflykter på "kan" dagarna, så när chefen gick runt i lagret med sina frågor "du har kan imorgon, men behövs, jobb?" så svarade vi kollektivt "nej, vi ska till x-stranden å bada". Då fick vi arga svar "VEM HAR GETT ER LEDIGT?!". Vi förklarade hur jourlön fungerar. Blev en "krismöte"..
Drog även sönder ryggen vid den ringa åldern 21, låg hemma å kunde inte göra ngt en hel sommar. De ringde för att stämma av vilka shift jag skulle få sjuklön för (observera, fortf bara 2dagar per vecka, "kan"skift var inget) så min sjuklön baserades på 40% av mina jobbtimmar. Men utöver det, inte ett sms eller en fråga om hur det gick, rehab mm. var det inte tal om.

Jag är inte troende men finns det demoner, så är de chefer i bemanningsbranschen.
08.44
Helt underbart med en mellanhand som tar en del av lönen samt ständiga oklarheter om vem som ansvarar för en, bemanningen eller arbetsplatsen? Vedervärdig bransch för folk som vill sko sig på besparingskrav inom det allmänna.
08.44
Var student, fick sommarjobb på lager via bemanning där de bemannar efter behov för dagen efter. Man kunde få samtal sent på kvällen om att jobba dagen efter. Fick jobb 2 dagar under 2 veckor, och lön därefter. Ingen grundlön. Många som jobbat där som hade detta som enda jobb, vilken otrolig osäkerhet.
11.02
Var bemanningsanställd till och från i ca fem år. Blev uppsagd ett flertal gånger pga arbetsbrist, kände mig konstant stressad pga den otrygga anställningen. Fick fel lön ett flertal gånger, svårt att få ledigt, fick oftast veta dag för dag om jag blev utbokad på jobb. Nu har jag fast jobb på en industri som använder sig mycket av bemanning. Tycker synd om alla ungdomar som kommer in och är glada för sitt nya jobb, när man själv vet att dom kommer få sparken om några veckor när orderingången går ner igen.
11.12
Var anställd av *. Blev uthyrd till et företag där min lön var snittlönen på företaget(chefer inräknat) det betyder att jag hade 20-40kr mer per timme än likvärdiga direkt anställda. Jag hade samma OB som dom på företaget. dock när jag nästan kommit upp i dom timmar som krävs för att få bli direkt anställd så förnyade dom avtalet vilket gjorde att jag fick säga upp mig från * för att sen bli direkt anställd av de andra företaget. Jag fick dessutom skriva min tidsrapport till * och tidsrapporten till företaget själv vilket gör att jag, om jag hade velat, hade kunnat spetsa lina tidsrapporter hur mycket jag ville

*Namn på företag har redigerats bort.
11.14
Jobbar som konsult via * på * och får oskälig lön och förväntas jobba mot ingenting åter.
 
*Namn på företag har redigerats bort.
11.15
Jag var anställd tidigare hos rekryteringssföretag som "konsult" hos stort IT företag i Umeå. Jag jobbade på det företaget sedan som konsult åt ett stort svenskt telekomföretag. Umeåföretaget sparkade mig på en nyck och återanställde mig innan min uppsägning gått igenom typ 3 gånger under en ettårsperiod. Sista gången gick uppsägningen igenom. Efter det har de kontaktat mig 20+ gånger om att återanställa mig.

Blev behandlad som smuts och förväntades vara lojal mot Umeåföretaget och hålla hemligheter mot telekomföretaget. Vidriga arbetsförhållanden att närsomhelst veta man kunde bli uppsagd, orkar inte den stressen och osäkerheten. Aldrig mer.
11.18
Det är flera företag i Umeå som använder sig av samma metoder, exempelvis * och *. När jag jobbade på * för några år sedan låg lönen innan skatt på 12000 om man jobbade 80% och inte blev schemalagd mer. Då var det svårt att ha råd med hyran ens.
 
*Namn på företag har redigerats bort.
11.45
Jobbar somrar och helger på ett företag i Umeå via bemanningsföretag. Vanligtvis vet jag inte hur, eller ens om jag kommer jobba fören veckan innan. Det blir svårt att plannera i övriga livet.
12.29
Jobbar som konsult på *. På ej schemalagda dagar kan bemanningsföretaget höra av sig samma dag och säga att vi behövs på jobbet och tackar man nej då så dras det av på garantilönen. Blir som att ha jour utan ersättning.
 
*Namn på företag har redigerats bort.
12.55
Det svåra med extrajobb via bemanningsföretag är just att de är väldigt osäkra anställningar. Därför brukar 99% av extrajobben kräva att du studerar eller har annan sysselsättning på 50%. Däremot kan jag säga att de bemanningsföretag jag har och haft att göra med har varit underbara och hjälpsamma. Jag har inte heller upplevt mig diskriminerad jämfört med direktanställda. Så även om det kan vara problematiskt att bemanningsanställningar blivit nästan vanligare än direktanställningar så betyder det inte att bemanningsföretagen i sig är dåliga för jag tycker de har fungerat bra till det som de gör.
13.55
Ja vad ska man säga. Är visserligen fast anställd åt ett bemanningsföretag i Umeå, men känner ingen vidare trygghet för det. Arbetar med en lön flera tusenlappar lägre än mina kollegor som är direkt anställda av företaget. Vi gör exakt samma jobb. Skulle inte rekommendera folk att ta anställning som bemmaningskonsult.
15.27
Jobbade via ett bemanningsföretag under min studietid uthyrd åt ett företag, sedan 3 månader heltid uthyrd åt samma företag. Tror det är mycket upp till företag hur man blir behandlad. Jag kände alltid att jag var en del i gänget. Men med sämre vilkor, förmåner, arbetstider och lön. Hade runt 4000 kr mindre i lön en kollega som hade "sämst" lön. Sen när dem andra fick löneökning så fick man en klapp på axeln. Sen var alltid jag som fick jobba när dem andra skulle iväg afterwork eller andra aktiviteter.. Sen när det kommer till själva bemaningsföretaget. Dem var trevliga, men kände att bemaningsföretaget bara såg en som en inkomst och företaget som något dem kan göra sig med så fort det går dåligt ekonomiskt. Förhandla om lön och annat var som sagt omöjligt. Så jag kände mig bara utnyttjad när får en godislåda för 40 kr på påsken medan bemaningsföretaget far iväg på weekendresor.
16.08
Tack för alla kommentarer! Kom ihåg att att inte nämna specifika företag i ditt inlägg.
19.11
Där jag jobbar har vi bemanningsfolk
Dom tjänar som vi som är tillsvidareanställda.
Som jag vet har dom snittlön av dom anssdäldas löner .
20.23
Var anställd av bemanningsföretag, *, när jag var yngre. Var helt fruktansvärda villkor som ingen orkar med i längden. Du skulle ta uppdrag som max 2 timmar från kontoret och hade du inget fast uppdrag så kunde få åka till olika företag varje dag. Nu var det ett antal år sen jag var anställd men lönen var usel och du kunde bli bortplockad av företagen du var ute på uppdrag från en dag till en annan. Hade man inget uppdrag så fick man mindre i lön, överhuvudtaget är inte bemanningsföretagens löner något jag kunde leva på. Kände mig ofta som ett B-lag när jag var anställd på bemanningsföretag, du var inte värd lika mycket för kundföretaget var det konferens som företaget man var på ordnade så förväntades du som konsult att stanna kvar och täcka upp för resten av kontoret till lägre lön än personalens egna löner. Jag var inom administration och ekonomi alltså tjänstemannasidan jag vet att det på LO-sidan ser annorlunda och då är det ett snitt av personalens löner precis som Anders skriver. Skulle inte rekommendera någon att ta jobb på bemanningsföretag om man absolut inte måste.
21.09
Tack för era inlägg och för att ni vill dela med er! Nu stänger vi chatten för idag!