SVT rapporterade · Vaccinerar du dig mot TBE eller inte?

Tack för era kommentarer. Nu stänger vi chatten för den här gången.
22.30
Vaccinerar du dig mot TBE? Hur går dina tankar kring ditt beslut? Välkommen att dela med dig av din åsikt här i chatten.
06.39
Självklart! Eftersom det inte finns någon egentlig behandling om man väl fått TBE och att TBE i vissa fall kan få så allvarliga och kvarstående konsekvenser vill jag göra allt för att minska risken. Även om vaccinet inte ger 100% skydd så minskar det risken för svår variant av sjukdomen. Jag är själv läkare och för mig var det inget svårt val.
06.39
Ja det gör jag. Jag vill inte ha TBE och vistas mycket i skogen.
06.39
Ja. Osäker på vilket skydd det ger dock?
07.04
Jag har påbörjat vaccinationen o ska ta min andra spruta imorron. Vandrar mycket i vår fina natur o med de följder som TBE verkar kunna ge så är det för mig ett rätt beslut.
07.06
Jag skulle verkligen vilja, men jag har inte råd. Jag lever på den lägsta sjukersättningen och kan varken gå på alla läkarbesök jag har behov av eller köpa all medicin jag behöver.
07.07
Vaccinerar mig varje år, och hittills vekar vaccinet ha skyddat mig.
@ChristerVårdstedt - Skönt att höra! Brukar du få fästingar?
07.07
Nej inte mot någonting, men nu får jag nog tänka om!
07.07
Har redan tagit min femte spruta, tycker det är sjävklart.
Fått redan två västingar i år
07.08
Ja, självklart! Det var nästan 15 år sen jag tog min första spruta. TBE kan vara en riktigt elak sjukdom och jag förstår inte varför någon tvekar att vaccinera sig.
@L - Hej L! Anna, här nedan, skriver att hon inte har råd med TBE-vaccin, men att hon annars tagit det. Vad tänker du om det?
07.37
Jag är vaccinerad. Vistas mycket i naturen vid sommarstugan i skogen. Trygg känsla att veta att jag har ett visst skydd.
07.37
Förstår mycket väl att Anna inte har råd att vaccinera sig med sin låga sjukersättning. På något sätt borde alla kunna få hjälp med den kostnaden.
07.37
Ja det gör jag. Är mkt utomhus och vill inte bli drabbad. Små fästingar har jag fått flera st i år men hunnit se. Jag tycker det borde ingå i vaccinationsprogrammet, då gör nog föräldrarna slag i saken för egen del.
07.37
Jag är vaccinerad likaså dottern. Jobbar som lantbrukare i ett högrisk område,men tog flera år innan jag lyckades få dotterns mamma att gå med på vaccination för lillan
07.37
Gjorde det i år, äntligen.
Tycker att det är alldeles för dyrt. Borde subventioneras för att få fler att vaccinera sig.
07.38
Ja, tog den första sprutan i höstas
07.38
Självklart. Tror jag redan är uppe i 7 fästingar denna sommar plus de 20-tal som kännt av innan det bitit sig fast. Har aldrig tidigare sett så mycket fästingar som i år!
@JohanGunnebo - Det var många! Var vistas du någonstans?
07.39
Jag fyller på med en dos var tredje år. Den kostar 350 kronor. Vet inte om det är normalpris men det blir 100 kronor i månaden och det är det värt. Jag har haft en kollega som fick TBE och det skrämde mej rejält. Obehaglig sjukdom som man verkligen inte vill ha. Varma tankar till Oli.
07.39
Jag har tagit de tre första doserna.
07.45
Ja! Jag var inte så angelägen om att göra det själv eftersom fästingar inte gillar mig, likaså mygg. Men det var ett krav från svärmor för att ens få vistas på landstället i Stockholms skärgård så hela familjen fick bege sig till vaccinationsbussen. Nu är vi skyddade i tre år tills vi ska ta nästa dos. Det är en billig livförsäkring i relation till vad som kan hända om man inte tar dem. Men jag förstår att det inte är prio ett för en som har det knapert och bör därför ingå i vaccinationsprogrammet tycker jag.
07.45
Jag ska vaccinera mig. Är inte så mycket i naturen nu men kommer nog vara det. Jag har också låg sjukersättning men har sökt och fått hjälp från min församling för att kunna ta några vacciner.
07.55
Jag är vaccinerad. Det borde alla barn få i vaccinationsprogrammet. Lika självklart som andra sprutor.
07.55
En doktor sa till mig att jag kan bli sjuk av vaccinet. Därför har jag avstått från TBE vaccin.
@Marita - Vilken typ av sjukdom menade doktorn att du kunde få av vaccinet?
07.55
Jag skulle vilja vaccinera, men det är för dyrt. Alldeles för dyrt när man har barn också .
08.13
Det är fördyrt, fattig pensionär
08.13
Jag är vaccinerad. Läste om en drabbad och beslutade genast att ta vaccinet även att VC inte tyckte det behövdes. Bodde ej i riskområde då men som blivit det nu, det sprids fort i landet. Åkte ofta till riskområde då därav vaccination. Det är dyrt, men om man ser på de drabbade- jag tar inte risken.
08.13
Bor man kring Mälaren och inte tar det är ens riskbedömning på fel nivå.
08.13
Om det är nån kunnig eller ev nån vaccinationsläkare med kunskap om följande fråga....när man är fullvaccinerad (= alla sprutorna) och åren gått då det är dags för påfyllnadsdosen men om den dosen missas/glöms måste man börja om från början med grundvaccinatioberna?
Det är ingen som gett fakta om detta utan endast åsikter, tyvärr.
08.14
Jag kan inte vaccinera mig eftersom vaccinet är gjort på ägg och jag är allergisk mot äggvitan. Om det fanns vaccin för mig skulle jag inte tveka
08.34
Sara doktorn sa endast att vaccinet har biverkningar, bättre att avstå
08.34
Självklart är jag vaccinerad, likaså min familj. Kostnaden kan vara svår om man är extremt fattig (vilket en del tyvärr är) men sjukdomen är ju faktiskt väldigt allvarlig och vaccinet borde in i allmänna vaccinationsprogrammet för barn åtminstone. TBE-vaccin är gratis i vissa åldersgrupper, exempelvis i Sörmland för barn 3-19 om jag förstått rätt.
08.34
Det är bara personer som är extremt allergiska mot ägg som inte kan vaccinera sig, de flesta äggallergiker kan vaccinera sig utan problem - kolla med läkare.
@MathiasKarlsson - Det låter som ett bra råd att stämma av med läkaren.
08.34
Detta har blivit en klassfråga. Alla har inte råd att vaccinera hela familjen. Staten borde subventionera, så att alla som vill har möjlighet att få vaccinera sig.
08.51
Jag o min man har vaccinerat oss.
Tycker bara att det är dyrt för barnen.
De borde få det gratis precis som andra vacciner.
08.55
Jag vill gärna ha vaccin men vårdcentralen i Bengtsfors ger ingen vaccin om sommaren
@Liv-KariKirkerud - Har de sagt varför de inte vaccinerar mot TBE på sommaren?
09.10
Jag är med och arbetar vid arkeologiska utgrävningar om sommaren,
men vi får inte gratis vaccinering av arbetsgivaren. Har tyvärr inte riktigt råd med denna vaccination. Har vaccinerat mig mot influensa och pneumokocker, det tillsammans gick på drygt 1000:kr Tycker arbesgivare kunde gå in och betala åtminstone en del av kostnaden,
som en förmån. Men icke, de gör det inte. Arbetsmarknaden är skral för oss inom kulturmiljö- området, då snålas det in på det aom är viktigast - hälsa och trivsel för personalen.
09.22
Absolut vaccinering, men det är en stor kostnad för familjer.
09.52
Förra året tog vi första sprutan, därefter fick vi besked att vaccinet var slut och VC skulle återkomma, när de fått in det. Ingen återkom...
10.52
Jag fick TBE -93 och vad jag vet idag så hade jag absolut vaccinerat mig. Då pratade man inte så mycket om det. Sjukdomen slår väldigt olika och vaccin är ett billigt skydd men borde ingå på något sätt.
10.52
Känns lite som rysk roulette det här med vacciner. Stora risker om man tar dem, och stora risker om man ej tar dem. Jag satsar på den billigare varianten!
10.52
Jag har inte råd att vaccinera mig .Det är för dyrt för min plånbok,tyvärr.
10.52
Ja, sedan säkert 20 år tillbaka. Vill inte utsätta mig för risken att drabbas av TBE.
10.52
Hej
Jag är initiativtagare till den TBE bok som de nämner i inslaget idag . Vi är 14 TBE drabbade som skrivit om vår tid med TBE . Jag var inte vaccinerad. Och så klart är jag öppen för att prata om att alla kanske inte bör vaccinera sig. Men man kan också läsa boken. Då får man nog en klarhet i hur man kommer välja.
10.53
Jag sköt upp vaccination år efter år efter år. En kisspaus utanför Öregrund i juli 2017, och vips blir livet aldrig sig likt. Ta nu och vaccinera er, ni som inte gjort det. Ta nu och vaccinera er, ni som avser att inte göra det. Ta nu och vaccinera er, ni som inte bor i TBE-områden, för TBE-fästingar sprider sig snabbt i landet. Eller vaccinera er inte, om ni inte har något emot att få inflammation i hjärnan. Och det är inte inflammationen i hjärnan som är det värsta, utan de restsymptom man får leva med i allt i från flera år till resten av livet. Oavsett hur gammal du är när du blir smittad.
10.53
För ett par år sedan blev jag sjuk och fick sjukersättning. Nivån på den är sådan att allt utöver mat och hyra (för en etta) är lyx, så det blir ingen vaccination. Kommer jag tillbaka till arbetslivet tar jag däremot sprutan direkt.
10.54
Självklart vaccinerad och vaccinerat familjen. Kostar ca 310 kr per spruta. 2 första året, sedan en året därpå, sedan fylla på med visst antal års mellanrum. Vad kostar middag ute? Eller frissan? En fråga om prioritering.
10.54
Nej, har skaffat mig information själv istället för att bara lyssna på media. Och barnen löper ännu större risk med vaccin så de ska definitivt slippa! Föräldrar har ansvar för sina barns hälsa så jag hoppas man som förälder åtminstone läser på om ämnet i oberoende källor och tar del av alla vaccinskadades berättelser.
10.55
Jag förstår att det är för dyrt för vissa, 360 kronor för barn upp till 12 år i Stockholms län. Se över vad du i övrigt lägger 360 kronor på, och vad av det du kan avstå för att ditt barn inte behöver riskera en huvudvärk värre än de värsta migränanfall, en så hög feber att man riskerar att stryka med, smärtor i muskler och leder så svåra att man inte kan röra sig, ett illamående så starkt att man kräks i massor, en låååång läktid på i bästa fall flera år och i värsta att aldrig bli återställd (om vi bortser från att några dör av den). Tre sprutor à 360 kronor = 1080 kronor dividerat med 365 dagar på ett år. Summan man behöver kosta på sitt barn motsvarar TRE kronor om dagen under ett år. Sätt igång och spara det. Tre kronor varje dag för varje barn man har i hemmet sätts undan i en spargris. Kanske lägger du den summan på annat i ditt liv? Prioritera. Please! /TBE-drabbad
10.56
Vaccinerade hela familjen. Bodde inte i riskområde, men valde det ändå.
Har hunnit med en påfyllningsdos. Vågar inte chansa. Nu, med Olles historia är jag glad att vi gjorde det.
11.01
Katja, bra att du läser på från oberoende källor när du ska ta ställning till om dina barn ska vaccineras eller inte. Bra att du läser de vaccinskadades berättelser. Gå nu vidare till steg 2, och jämför de vaccinskadades berättelser med alla TBE-drabbades.
12.23
Vi vaccinerade oss bums då vår blev biten och fick hjärnhinneinflammation. Det tog lång tid för honom att återhämta sej,
12.44
Vi har tagit spruta sedan 5 år tillbaka.
12.44
Jag väntade många år med att vaccinera mig. Jag har koll på var riskområdena i länet är, och jag rör mej sällan i de trakterna. Sedan tittade jag på övriga län, och såg att jag hade ett riskområde väldigt nära, i angränsande län. När jag förstod det så vaccinerade jag mig direkt.
12.44
Ja. Sedan många år tillbaka. 12 år.
12.55
Jag tänker inte vaccinera mig. Får jag TBE så var det väl meningen att det skulle bli så.
12.55
Ja tog andra sprutan i förrgår!
12.56
Märkligt att folk tycker det är dyrt med 350kr. Det är mindre än 120kr per år.
12.56
Jag har tänkt på det flera gånger. Sen har jag förstått att man ska ta fler sprutor med olika intervall och då har jag struntat i det - inte för att jag är spruträdd utan för att det verkar så omständligt. Måste man verkligen ta alla sprutorna?
13.00
Hej Filip, så här skriver 1177.se om TBE-vaccination och skyddet efter en spruta.
 
Vaccination mot TBE bör helst ske i god tid innan fästingsäsongen för att du ska få ett fullgott skydd. Men även om skyddet inte är fullgott efter första sprutan har du ändå ett visst skydd.
13.06
Självklart att vaccinera sig.
TBE är en allvarlig sjukdom och kan ge svåra och irreversibla symtom/skador
13.07
Jag vill verkligen vaccinera mig mot TBE men har helt enkelt inte råd. Barnen har vacceneras som tur är och det är på grund av att region Sörmland har gratis vaccinering på barn över 3 år. Annars hade det inte varit det. Vi bor i högriskområde.
13.25
Jag vaccinerar mig sedan ett par år tillbaka. Tycker dock att det är märkligt att man själv ska betala för detta vaccin samtidigt som om man blir sjuk betalar Sverige vården. Skulle även skicka ut rätt signaler till folk om den var kostnadsfritt!
13.26
Nej, det har jag inte råd med. Man får vända och vrida för att få pengarna att räcka till ändå, vilket de oftast inte gör.
13.33
Efter att jag fick borelia förra året så har jag nu vaccinerat mig mot TBE.
13.33
Min hustru och jag har, med början 2016, vaccinerat oss mot TBE och ska i höst ta våra fjärde sprutor 3 år efter de tredje sprutorna. Sen ska vi som är äldre än 60 år fortsätta med vaccinering vart tredje år. Då varje vaccinering kostar oss 800 kr så det är förståeligt om många drar sig för det ganska omfattande vaccinationsprogrammet. M t p de allvarliga konsekvenserna av TBE och att risken för fästingangrepp troligen kommer att öka i framtiden så bör kostnaden för vaccinering subventioneras kraftigt eller erbjudas helt gratis.
13.46
Jag har tänkt göra det flera gånger. Jag bor inte i ett riskområde, men de områdena växer stadigt och jag är ute mycket i skogen med mina hundar. Det har inte blivit av eftersom det krävs rätt många sprutor med korta intervaller emellan för att få skyddet, plus att det är ganska dyrt med 350 kr gånger fyra på 5-6 månader.
13.46
Självklart är både min fru och jag vaccinerade, sjukdomen är aggressiv och obotlig, den vill man inte få.
13.47
Självklart vaccinerar jag mig. En billig livsförsäkring. Klart det är en kostnad, men en kostnad jag gladeligen betalar. Hellre en TBE-spruta än en flådig middag ute. Kan äta tacos hemma istället och vara vaccinerad!
14.09
Katrin 10:54. Det finns ganska många av oss i detta avlånga land som sällan/aldrig går ut och äter och även väljer bort både frissan och annat som tycks vara en självklarhet "att det har ALLA råd med". Skulle verkligen vara subventionerat. Jobbar i vården så ser de fruktansvärda konsekvenser TBE ger och det lidande hos både patient och anhörig
14.09
Mina barn är vaccinerade ! Jag funderar på att göra detsamma👍🏻
14.19
Efter eget insjuknande är numera hela familjen vaccinerade! Önskar jag gjort det tidigare!
14.37
Har tagit vaccinet kontinuerligt sedan jag var barn på 90-talet.
14.52
Tog grunddoserna förra året och fyllt på i år. Klart värt detta!
14.53
Har börjat för ett par år sedan men kommer inte ihåg hur många vaccinationer jag fått. Vårdcentralen hjälper inte till med att journalföra dem vilket är märkligt tycker jag, dessutom är de väldigt dyra.
14.53
Har aldrig haft en fästing i hela mitt liv trots att jag är uppväxt i ett fästingområde med bl.a. katt som alltid hade fästingar. Fästingar verkar inte gilla mig. Så jag har inte vaccinerat mig.
14.55
Det är en billig livförsäkring - ett måste - genom att TBE sprider sig över hela landet idag .
Du vet aldrig om och när du drabbas . Det blir kanske redan under morgondagen .
Har redan tagit min femte dosering - och ångrar det inte .
Fästingar är ett gissel för både djur och människor .
TBE - är en en sjukdom som du själv kan förebygga och råda över .
Alltså - VACCINERA dig snarast !
15.05
Då vi hyr året runt boende i Lidköping vid Vänern, är det självklart att vi vaccinerat oss tagit 4 sprutor nu. Där finns fästing.
Det känns tryggare att vi iaf är skyddane från TBE.
15.06
Förfärlig och farlig vaccinationspropaganda.
@Karl - Hur menar du Karl? Utveckla gärna. 
15.29
Själklart att vaccinera sig. Vem vill riskera att få TBE. En hemsk sjukdom.
15.29
Ja vi har vaccinerat oss. Det känns dumt att inte göra det när det ändå finns en risk och det går att vaccinera mot. Vaccinet är beprövat och inget "nytt" vaccin som inte finns tillräckligt med forskning bakom. Vi anser att det borde ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet.
15.35
"Karl", om det är något som är förfärligt och farligt så är det antivaccinations propaganda. Om du vill riskera ditt välmående genom att inte vaccinera dig så gör inte det, men det skulle uppskattas om du inte försöker påtrycka dina knäppheter på resten av befolkningen.
16.29
Ja har vaccinerat mig.tycker att tbe vaccin ska ingå för alla barn i vaccinprogramet.
16.29
Självfallet vaccinerar jag mig mot TBE. Jag motsäger inte att vaccinet kan orsaka biverkningar hos somliga, men jag har personligen inte påverkats något negativt.
17.05
Kommer inte på om jag tagit 2 eller 3 sprutor
17.06
Vaccinerar mig inte mot något. Varför spruta in gift och virus i en frisk kropp? Finns naturliga läkemedel och förebyggande. Mannen i artikeln borde söka sig till en homeopat eftersom sjukvården inte kan hjälpa honom.
17.06
Fick vaskulit förra hösten. Har tidigare vaccinerat mig regelbundet.Men nu sa läkarna nej när jag frågade.
Vaskulit är en autoimmun sjukdom.
Blodkärlsinflammation.
17.06
Bor på Tjörn varje sommar och andra delar av året.
Har tidigare år aldrig fått fästing, men i år har jag redan plockat bort 3st. Har självklart vaccinerat mig!
17.06
TBE vaccinering är självklart! Det är inte lika självklart med annan vaccinering mot influensa och underlivssjukdomar hos kvinnor där testningen varit undermålig från tid till annan. TBE vaccinering borde subventioneras eftersom det är en relativt hög kostnad för en hel familj. Samhällskostnaden är hög när en person som Oli inte kan arbeta eller fungera. Hoppas han får bra hjälp!
17.06
Anna.
Var det inte intressant information.
Det kan ju finnas fler med vaskulit.
17.20
Genomgången TBE-infektion ger livslång immunitet. I de allra flesta fall är det som en lätt influensasläng under en eller ett par dagar. Alla som regelbundet fått fästingbett är sannolikt immuna. Trots massiva vaccinationsinsatser har inte antalet minskat. Risken för att Infektionen ska gå vidare och bli en hjärnhinneinflammation är försvinnande liten. 250 fall om året resulterar i ett sjuttiotal meningiter, helt försumbart. Det är farligare att gå över gatan än att gå ut i skogen. Detta är en guldgruva för läkemedelsföretagen och de små barn som vaccineras kan aldrig få livslång immunitet utan måste fortsätta vaccineras. Ett nationellt bedrägeri!
17.45
Har tagit 3 2018/19 och ska ta ytterligare sprutor om 3 år
17.45
Har inre vaccinerat mig men borde gjort. Har nu fått behandling/penicillin mot borrelia efter fästingbett. Ska vaccinera mig nu.
17.54
Inte vaccinerat mig eller mina barn. Har stor respekt och även rädsla för tbe men även rädd för vaccin. Pest eller kolera? Min son fick diabetes typ 1 11 år gammal efter svininfluensavaccinet. Ingen har bekräftat det berodde på den. Men jag vet många fler som också fick det bara månader efter vaccinet. Vet det inte är samma vaccin men bara tanken på vaccin tar tyvärr emot. Diabetes är livslång sjukdom då man skjuter komplikationer framför sig så länge det går. Men full förståelse för dem som vaccinerar sig mot tbe.
18.12
Om TBE är så farlig , varför göra det till en ekonomisk fråga? varför inte vaccinera alla medborgare? ...nedan hör man bara "jag har...vi har vaccinerat oss" kan vi människor inte vara lite mer solidariska.
@claes - Vi har precis skrivit en artikel på temat. Läs gärna: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/darfor-ar-tbe-vaccinet-inte-gratis
18.26
Den här frågan är så otroligt komplex. Och vi får inte en nyanserad bild av helheten. Det skrivs ingenting om hur allvarliga alla de olika infektionerna från fästingarna kan bli. Det är inte bara TBE som kan ge dessa symtom. Och det skrivs inte att vaccinet bara skyddar mot en del av de TBE virus som finns. Det är bara ett par exempel. Jag vaccinerar mig inte då det skulle kunna äventyra min hälsa avsevärt då jag har neuroborrelia och flera co-infektioner. Vaccinet sänker immunförsvaret (det är så det fungerar rent tekniskt har jag förstått.) Och det innebär att om jag redan är sjuk med ett försvagat immunförsvar kan jag bli ännu mycket mer sjuk. Jag använder mig av alternativ vård då jag tyvärr ingen hjälp kan få av vården i Sverige. De kan helt enkelt inte detta tillräckligt väl. Mycket tragiskt. Men de behandlingar jag får är fantastiska och läker mig sakta men säkert. Önskar man skrev om det också vore bra för många.
@Maria - Jag har också fått till mig bilden av TBE som en otroligt komplex sjukdom eftersom konsekvenserna av den kan te sig olika beroende på "var" i hjärnan den får sitt fäste. Och när det kommer till Oli som jag träffade i reportaget kan hans läkare bara med säkerhet säga att det inte är cancern som orsakat hans symptom och att de uppstod efter hans konstaterade TBE.
Vad gäller vaccinationer pratade jag tidigare med Peter Nolskog, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen. I Stockholm där 40% av befolkningen är TBE-vaccinerad ser man ännu ingen minskning i antalet konstaterade TBE-fall. Däremot i Österike är 80% av befolkningen är vaccinerad ser man nu en kraftig nedgång av TBE. 
18.31
Hört att om man har MS eller andra neurologiska sjukdomar i släkten så är det inte att rekommendera att vaccinera sig. Min far drabbades av Corticobasal degeneration (CBD), därför känner jag mig osäker på om jag bör vaccinera mig eller ej. Någon sakkunnig som kan ge svar. Har hund, vistas mycket ute i skog och mark i Alingsåstraken.
@MadeleineM - Har du MS eller någon annan autoimmun sjukdom ska du alltid rådfråga din läkare innan du vaccinerar dig. Så ring din vårdcentral eller 1177.
18.39
Tycker också det är dåligt och väldigt underligt att åtminone barn inte vaccineras gratis ihop med andra vaccinationsprogram med tanke på den omtalade stora risken för tbe då den ökar plus att vaccinet ska va så väl beprövat. Barnen vaccineras mot utrotade sjukdomar i Sverige ( som visserligen kommer tillbaka allt mer) men inte mot TBE
Kan det handla om att sjukdomen inte smittar mellan människor? Är det enda jag kan komma på som orsak. Borde definitivt va gratis för alla barn vars föräldrar vill dom ska vaccineras.
@Hannah - Hej, vi skrev en artikel om detta, läs den gärna https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/darfor-ar-tbe-vaccinet-inte-gratis
 
I Västra Götalandsregionen utredde man nyligen detta och kom, förenklat, fram till att kostnaden för att vaccinera alla barn blev för hög kontra den samhällsekonomiska nyttan. 
18.41
Intressant Maria!!
Man har ju läst artiklar där människor blivit svårt i sjuka TBE, trots vaccin!
Undra om det kan förklara varför antalet insjuknanden inte minskat i region sthl trots att 49% vaccinerat sig!?
Nåt skydd måste det ju ge. Men kan de som är vaccinerade verkligen leva på i slog och mark utan fortsatt försiktighet? Oklart.
Vi bor i Lidköping - riskområde, men skrivit tidigare inlägg om varför vi inte vaccinerat oss. Inget såklart beslut alls.
18.50

Rättar mig själv. 40% ca vaccinerade i region Stockholm
18.50
Tänker att något virus, bakterie kommer ta över när kroppens immunförsvar är överbelastat. Först obalans och cancern kommer, sen strålning och mer medicingifter på det. Tbe virus ligger i kroppen och är det som just exploderar, men kunde varit vilket virus som helst. Man skulle aldrig tagit läkemedlen, medicinerna från första början. Rening, fasta och återmineralisering av kroppen är nog den enda vägen. Även vaccin arbetar försvagande på helheten.
19.06
Livrädd för sprutor.😥
19.13
I Tyskland vaccinerar myndigheterna befolkningen gratis. Själv är jag självklart vaccinerad mot TBE Norrlänningar tror man är säker i Norrland på grund av mindre fästingtäthet men man vet inte att ett par TBE-typer som är allvarliga kommit in via Finland till Norrbotten Troligen under spridning i kustnära områden i Norrland först.
@Maccs - Här är en länk där Folkhälsomyndigheten samlar antalet rapporterade fall från hela Sverige.
 
Smittan är vanligare i södra Sverige, men det finns konstaterade fall också längre norrut.
De flesta som smittas med TBE får lindriga besvär som går över på några dagar, enligt 1177. Men upp till en tredjedel får hjärn- eller hjärnhinneinflammation. Det är primärt de som syns i statistiken.
20.07
Har vaccinerat mig & mina barn & tycker att alla ska få vaccin. Vi som redan vaccinerat oss har uppenbarligen haft råd, låt oss sponsra resten via skatten så att alla kan bli vaccinerade. Tänker särskilt på barn/unga som är beroende av att vårdnadshavare
ser till att de blir skyddade mot TBE.
20.07
Oja!
20.07
Kan tyvärr inte vaccinera mig mot TBE,då jag har en immunsjukdom. Får inte andvända något levande vaccin. Det är lite tråkigt, då jag vistas jättemycket ute i skog och mark. Skulle önska ett skydd även för mig.
20.07
På Åland får barnen gratis vaccin, borde vara så i Sverige också.

20.07
För mig ett självklart val att vaccinera mig själv och mina barn mot TBE!
20.07
Efter att min dotter drabbades av TBE är det liksom inget att resonera om. Det är oerhört allvarlig sjukdom, tänk efter före.
20.07
Har vaccinerat mig sedan 90-talet och barnen när de var något år. Efter att ha sett hur sjuka personer blivit och med allvarliga komplikationer skulle jag aldrig låta bli att vaccinera mig och barnen.
20.07
Står i valet och kvalet.

"Hög ålder och immundämpande läkemedel kan utplåna effekten av vaccinet.
– Vi vet att vaccinationerna inte är riktigt bra från 50-60 års ålder. Men det verkar som om vaccinet fungerar bättre hela livet om man får det redan som barn, säger professor Tomas Bergström."

Känns ju så där att ta 5 sprutor och att det sen är verkningslöst.
20.38
Det är självklart att hela familjen är vaccinerad. Vi är golfspelare och befinner oss i den miljön som fästingar trivs. Det är ett beslut som vi inte ångrar.
20.38
Nej, jag är rädd att det ska göra ont att ta vaccinet. Och en spruta räcker inte, man måste gå flera gånger. Läskigt och även dyrt. Men efter att ha läst artikeln börjar jag fundera...
20.45
TBE är väl samlingsnamnet på ett flertal sjukdomar som bärs av fästingar? Hur många grenar av TBE finns dokumenterade i Sverige?
@Mike - Enligt 1177 finns det flera sjukdomar som kan spridas av fästingar. De vanligaste i Sverige är borrelia och TBE, som står för tick-borne encephalitis. Djur kan få sk. fästingfeber av fästingar, vi människor kan också smittas men får mycket sällan några symptom.
Hur det är med ev. grenar av TBE har jag tyvärr ingen information om.
21.05
Självklart... Jag vaccinerar mig... och detta borde ingå i den allmäna vaccinationen👍👍
23.15
Ja, det har jag gjort i år, jag har valt hellre ett litet nålstick några ggr, betalt ur egen ficka trots att jag bara har garantipension. Varför att riskera att bli jättesjuk i TBE och kanske få bestående men resten av livet.
23.15
Ja, jag vaccinerar mig sedan 3 år tillbaka - då jag och hunden fick fästingsbet och blev ganska sjuka i Anaplasma som också leder till vissa neurologiska symptom, anemi och återfall i jämna mellanrum. Det som är viktigt att påpeka att personer över 50 år skall vaccinera sig en extra gång efter ett par månader för att få ett bra grundskydd. De två första åren blev vi inte informerade på vårdcentralen om den extrasprutan. Det gär året valde vi Apoteket när vi såg att de erbjuder vaccinering. Då fick vi veta om dem nya rekommendationerna om extra vaccinet.
TBE- vaccinet är mycket viktigt särskild för djurägare, men inte mindra viktigt för den aktiva som är ute i skogen och natur ofta.
23.16
Nej och jag kommer inte att göra det heller .
Borde INTE ingå i nån massvaccinering . Det är måste få vara upp till var och en .
23.16
Självklart!!!
23.16
Eftersom hela familjen orienterar har vi självklart vaccinerat oss.
23.16
Det finns nog ingen spruta som känns så lite. Knappt märkbar men man kan få lite molande värk två tre dagar efter som försvinner med en alvedon. Min dotter på 13 år fick inte ens ont efter, kanske för att barnsprutor är mildare.