SVT rapporterade · Hur tycker du det funkar att resa med tåg i Dalarna?

10.38
Lägg till 5-10 minuter för tågen i tidtabellen för varje timme de kör. Det skulle betyda att många småförseningar kan tas igen vilket gynnar framtida anslutningar och ökar möjligheten att få bättre statistik.
10.38
...... ja så länge det fanns tåg tyckte jag det gick utmärkt!
Jag önskar att tågtrafiken på Västerdalsbanan kommer igång igen.
10.50
Förseningar och inställda tåg är normen. Ta inte tåget om du har en tid att passa då du vet alldrig om du kommer fram i tid. Men om det blir tillräckligt långa förseningar kan du få resorna gratis. Har nog fått minst 10 resor gratis tack vara alla förseningar jag varit med om. Fram kommer man alltid, frågan är bara när.
11.25
Ja vad ska man tycka om att första tåget från Avesta Krylbo till Falun avgår kl 11.20 och framme 11.32...? underlättar inte tågpendling på sommaren direkt... uselt
11.25
Jag åker mycket mellan Stockholm och Hedemora. Fungerar mycket bra och sällan problem trots alla skriverier. Toppen med anslutande buss till Västerby ofta som beställningstrafik. Men visst behövs det mer kapacitet och bättre komfort.
11.39
Hej! Kul att ni delar med er av era tågerfarenheter till oss, fortsätt gärna med det! Nu sitter Bodil och jag på tåget från Falun mot Grängesberg. Där har vi ca 40 minuter innan vi åker vidare mot Ludvika. Kom gärna med tips på vad vi borde se eller göra under vårt stopp i Grängesberg!
11.55
Man vågar ju inte ta tåget om man ska till Arlanda med risken att man missar sitt flyg. Då blir det hellre bilen och långtidsparkeringen - tyvärr.
12.03
M
12.03
Det funkar inte alls att åka rälsbuss från Malung eftersom den linjen lades ned för ca tre år sedan, kanske fyra. I alla år har jag "tjatat" på den som bestämmer om att rälsbussen skall sättas in eftersom det är mer klimarsmart än bussarna, men har fått till svar "om fem, sex år" - det senaste var i år när jag frågade och då nämnde att nu är det bara 3-4 år kvar men något svar kan man inte lämna. Sedan 2014 har jag skrivit om att man skall försöka leva klimatsmart under signaturen "Bojanda"
12.15
12.36
12.47
Jag fick ett månadskort för att prova på pendling. Ludvika -Fagersta. Första veckan gick bra andra veckan när jag kom till stationen var avg tid flyttad till 36 min senare så det var ju kört. Missar anslutnings buss mm. Blev att ta bilen. Stog och väntade en annan gång då ropade dom i högtalaren (obemannade station) att den avg ersattes med buss som skulle komma 1.20 h senare. Då hade jag sett lokal bussen som jag kunnat tagit åka förbi. Gissa vad blodtrycket låg på
12.47
Första tåget från Rättvik ankommer Stockholm 10:15. För sent tycker jag. Sista tåg från Stockholm går 18:21. För tidigt tycker jag.
Sträckan Mora-Uppsala-(Stockholm) borde rustas upp för kortare restider och tätare tidtabell.
En anledning att SJ kör gamla lok och vagn tåg till Mora är just att sträckan inte tillåter högre hastigheter.

Många bra förslag fanns redan under 90-talet men det hände för lite. Med tanken på miljömål och åldrande befolkning borde vis satsa mycket mer på järnvägen. Återuppta trafiken där det finns järnväg och investera så att tillgängligheten, pålitligheten, snabbheten samt komforten förbättras.
12.47
Åkte tåg 3 ggr på 10 år. Två av tre var misslyckande med förseningar på flera timmar. Älskar åka tåg och skulle vilja resa mer men vågar inte.
12.47
Jag tycker tåget funkar bra, väldigt sällan det ä försenat
12.47
Verkar vara stopp mellan Ludvika och Grängesberg på grund av en gräsbrand vid spåret. Hoppas ni inte blir allr för försenade.
12.58
Hej Erika och tack för omtanken! Ja, vi står stilla i Ludvika en stund. Strax kan du höra tågvärden berätta vad som är på gång. /Maria, SVT
13.01
13.15
13.21
Funkar klockrent, pendlar varje vardag och inte många gånger på ett år det har fallerat .
13.21
Jag tycker det är tråkigt att det inte längre går att åka tåg på sträckan Borlänge-Vansbro-Malung. Hoppas innerligt att persontrafiken där kommer igång igen.
13.24
13.59
Den 14/6-19 klev vi på tåget i Rättvik mot Malmö där vi mellanlandade. Den 15/6 startade vår resa till London i ett sträck med 5 byten. Middag i Hamburg, frukost i Strasbourg, lunch i Paris och sedan middag i London. Framme 16.00 den 16/6. En del små förseningar men med marginal i bytena gick det vägen. Rekommenderas
14.18
14.22
14.40
jhklaåser
Familjen Al-Jumaili är på väg för att träffa barnens mormor. Hör deras önskemål om vad som kan bli bättre på tågen.  
15.00
Om det blir många barnfamiljer med stort rörelse och pratbehov kanske man behöver särskilda vuxenvagnar......utan stoj och höga röster.....Barn tröttnar fort och medan föräldrarna pratar med varandra och leker m mobiler ökar barnens behov av stimulans och rörelse. Det inträffat men kan inte lastas tågbolagen. Jag vill resa i stillhet så skulle vi bli ”roade” så väljer jag bilen.....
15.00
Bra! Sällan förseningar och trevlig personal!
15.00
Skulle aldrig åka tåg om jag hade en tid att passa.
15.12
Smärre kaos på tågstationen i Ludvika. Ersättningsbussar både norrut och söderut.
15.23
Skulle just åka tåg hem från jobbet. Det gick så klart inte pga inställda tåg. Det är som vanligt med andra ord.
15.23
Pendlar Hedemora-Gävle och tycker det är till 60% av gångerna förseningar... och oftast är det fel på spåret eller tågen.. det är 2019 och fortfarande problem oavsett årstid..
15.28
Funkar Bra
15.29

Cajsa Ivarsson skulle ta tåget från Malmö till Falun, men hamnade på en buss istället. Hör vad hon säger om sin resa.
15.32
Jag ska åka till Stockholm i sluten av juli men måste köra ett halv timme att hinna att tar tåg. Det finns ju tågstationen vart jag bor men det avgår ju ingen tåg i sommaren. Tycker det är svårt då att kunna resa lät och smidigt med tåg. Och nettbus åker inte på bra tiden hellre.
Och jag resa gärna i tystnad.
15.48
”Vi får hoppas att vi kommer fram det här dygnet”, säger Ante Forsgren som åker tåg från Lund till Gävle men som fått ett oplanerat stopp i Ludvika.
15.57
Välkommen till verkligheten då dessa förseningar är vardagsmat. En gång jag skulle åka fanns inte ens tåget på skärmen på stationen. Försökte ringa men det tog 1timme och 30minuter att komma fram och låg i kö med 90st före mig. Det var även en söndag så ingen fanns tillgänglig på stationen. Fick hoppa på ett annat tåg som jag själv fick hitta och åka till nästa station som mitt tåg skulle åka ifrån. Där fanns den iallafall.
16.08
För mig funkar det inte alls. Rälsen ligger på fel ställe.
16.15
Resevärden Mohammad Mose hjälper resenärer till rätta på stationen i Borlänge. Han svarar på frågan om folk brukar bli arga när det blir förseningar i tåg- och busstrafiken.
16.22
16.48
Imorgon tar vi (förhoppningsvis) tåget åt ett annat håll i länet. Tack och hej för idag! /Bodil och Maria
06.13
Reser sedan 2014 varannan helg mellan Sthlm - Falun och det fungerar jättebra. Sällan förseningar och mycket trevlig och serviceinriktad personal på tågen.
06.13
Jag pendlar med tåg från Grängesberg till Falun fem dagar i veckan. Det är dock inte så lätt. Idag var det två gräsbränder som satte stopp. Jag kom hem över en timme senare än tänkt. Inte så lätt att ta tåget! Alltså!
Monika Norberg
06.13
Funkar om man är ledig och inte behöver passa tider- annars oberäkneligt. Trevlig och serviceinriktad personal men förseningar tar bort ett gott intryck.
06.13
Skulle åka hem med tåg idag kl 14:27, kl 16:00 fortfarande inget tåg så fick lov att ringa efter skjuts (bil) . Funkar inget vidare med andra ord.
06.14
Jag har varit i Sälen en vecka och skulle åka hem till Malmö idag, tillsammans med min hund. Men vi kom bara till Borlänge eftersom det var bränder längs spåret och tåget blev inställt. Skulle då missa mitt byte till snabbtåg i Mjölby, och alla senare tåg var fullbokade. Så nu är vi ombokade till imorgon och ligger på ett hotellrum. 14 timmars resa blev 32. Men Dalatrafikens regionbussar är toppen, väldigt trevliga chaufförer!
06.14
Åker ca 200 mil i veckan med tåg. Har gjort så i 15 år. Det är oerhört skönt att bli skjutsad till jobbet, och på semestern också så klart. Smidigt, grönt och tryggt.
06.14
Nej, vi är inte nöjda. Ska man hem från jobbet och har barn på dagis och ingen annan kan hämta, då är det kört.

Bara en gång har vi fått åka med ersättningsbuss, men då var det några höjdare som skulle vidare.

Och sen vill vi klaga över den fruktansvärda väntsalen i Borlänge. Man får ju väldigt ont av att sitta på bänkarna och toalettinrättningen är under all kritik. Har man IBS, överaktiv blåsa eller är gravid ska man inte stanna i Borlänge!
06.14
Från Rättvik kaos hela året o året innan
08.15
Bor i Falun, råkar tyvärr ofta ut för förseningar. Åker jag ner mot Sala/Västerås så är tågbytet i Borlänge det stora problemet. Tåget från Falun blir ofta försenat där vilket leder till att jag ofta missar Borlängetåget och därmed mina andra anknytningar.

I Avesta är det ofta problem med, så har man tagit sig förbi Avesta brukar jag säga att jag ”klarat” mig.

Åker jag mot Gävlehållet så har jag fastnat i Hofors istället.

Det är med andra ord oerhört svårt att ta sig ifrån Falun. Men jag fortsätter åka. NÄR det fungerar är det smidigt och det är ju bra för miljön. Åkte ca 11000 km tåg det senaste året och jag kommer fortsätta. MEN jag är så galet trött på tågförseningar nu.
09.27
skulle åka till köpenhamn men kom bara till lund efter ett ytterligare stopp på vägen mellan motala och mjölby men vid lund var det totalstopp efter ett strömavbrott i malmö där var det totalkaos inga besked någonstans fick fixa resten av resan på egen hand.
09.51
Man kan inte komma till norra Dalarna med tåg. Rälsen har rivits upp till bl.a Älvdalen
10.20
Precis (inlägg norra dalarna..), känns återigen och fortfarande som en storstads”fördel”! I glesbygd måste man oftast först ta bil till närmsta tågstationen ändå och dess små tåg för att över huvud taget ta sig till tog som åker längre sträckor.. de små tågen är oftast inte särskild tillförlitliga bör det gäller tid.. inget alternativ med små barn för OS iaf!
10.20
Jag kan helt hålla med Johanna om hur det fungerar med tågen i Dalarna. Har själv veckopendlat i 10 år . Ofta är det något fel antingen på tåget eller det populära signalfelet som man får höra ofta. Sedan har ju Sj lovat att de skulle rusta upp att även Dalarna skulle få nya tåg och vagnar men än är det ofta att man får åka i väldigt gamla vagnar som vissa stolar är så nedsuttna så man sjunker ner . Sedan borde man väl satsa mer på dalbanan och inte bara söderut från Stockholm är ju ofta att det är fullsatt på de turer jag åker . Man kanske borde handla mer än bara ha en massa utredningar på trafikverket.
11.35
12.08
12.24
12.27
12.28
Det är väl OK - bara tågen går!
12.28
Jag har åkt två ggr mellan Sthlm och Mora i vintras tåget gick på tid vid varje station och kom till Mora på exakt tid. Åkte även Mora Sthlm en gång tåget gick på minuten från varje station helt fantastiskt👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
12.28
Åker i stort sett dagligen med tåg till jobbet tur och retur. Det händer att det blir förseningar eller inställda tåg emellanåt, men mestadels funkar det rätt bra. De gånger när det inte fungerar som det ska väcker det dock stor frustration och irritation, och det är väldigt lätt att känna sig hjälplös när man blir strandsatt och kanske missar en viktig tid eller ett möte.
12.28
Fungerar bra för det mesta. Men 13 juni blev vi 6 pe strandsatta i Avesta utan ersättningstrafik till Smedjebacken.
12.46
En god vän arbetar med järnvägsunderhåll. Han åker helst inte tåg pga hur eftersatt underhållet är. "Det kommer att ske olyckor förr eller senare", sa han.
12.46
Gamla vagnar o inredning ... tar bilen istället.
13.47
T o R Mora - Karlskrona 4 byten åt varje håll. Funkar utmärkt. Kan inte va bättre resande!
Vilsamt, underhållande, miljövänligt. Åk tåg!
14.54
Tällbergs stationshus. Är det Dalarnas gulligaste?
14.59
Som sittande i rullstol är vi mycket nöjda med hjälpen.
15.49
Clas Eklund, Jina Egelholm Eklund och Frida Molin från Vaggeryd åker inlandsbanan och har gjort en avstickare till Tällberg där vi hittade dem i det charmiga stationshuset.
16.05
16.06
Nu lämnar vi pittoreska och turisttäta Tällberg för att åka vidare mot Mora /Bodil och Anders
16.30
Alfred Wickström vet precis hur man bäst spenderar tågresan mot Mora tillsammans med mamma Marie.
17.00
När vi åkte tåg mellan Falun och Ludvika igår träffade vi många jobbpendlare. Här längs Siljan är det helt klart mest turister som färdas.
/Anders och Bodil
17.02
Lukas Berglund tar med hojen på tåget i jakten på kuperad terräng.
17.11
Jag tror bestämt att Anders drog till med en sk ”killgissning” här. Någon av er som vet hur länge man egentligen har kunnat åka tåg hela vägen in till Mora strand?
17.37
17.40
18.15
Funkade bra ända tills dårarna rev upp rälsen mellan Särna - Sälen.
18.33
19.15
22.32
Dåligt. Västerdalsbanan lades ner 2011.