SVT rapporterade · Har du blivit attackerad av fåglar – och hur skyddar du dig?

God kväll! Nu stänger vi kommentarsfältet för idag! Tack för att ni delat med er av era tips och erfarenheter kring fåglar!
17.07
Flaxa med armarna och se ut som en örn. Det skrämmer vilken sparv som helst.
17.08
På Hönö i Öckerö kommun har flera personer råkat ut för attacker från fåglar. Har du någon gång blivit utsatt för att en fågel attackerat dig? Dela med dig här!
17.11
Helt omöjligt att freda sig, dom verkar inte rädda för något alls.
Varken tändare, cigg eller vattenflaskan har hjälpt mig iaf.
17.23
Första gången i mitt liv igår som jag blev attackerad 😱
Gick i min morgontrötthet i egna tankar tills något skrikande stort och vitt kom över precis över mitt huvud. Plötsligt klarvaken och sprang för glatta livet och gömde mig i en port😂😁 och hon följde efter mig.Hann se en liten ullig unge som jag missat Attans vad rädd jag var!!
De där skräckdjuren äger vårt område nu!
HATAR FISKMÅSAR!!! Fula, äcklig ha, aggressiva,skrikiga åbäken! VAD gör de för nytta??
17.23
Blivit attackerad vid två olika tillfällen av fiskmåsar, som dykt och försökt greppa tag i huvudet på en med klorna. Duckat och sprungit, men vid ett tillfälle blivit jagad en bra sträcka. Kanske inte så konstigt att jag är livrädd för fåglar..
17.28
Som brevbärare har jag attackerats ett flertal gånger. De brukar signalera till varandra à la djungeltrumma, det känns som att åka in i en fiendezon.😁
17.28
Detta är ett resultat av överflödssamhället. Om man tar bort det som lockar dom att bygga bo hos människorna, så måste man se till att sophanteringen inte erbjuder mat, att restauranger, korvstånd mm ser till att gästerna inte matar fåglarna. Just tärnor söker sig gärna till uteserveringar, då dom kommit på att där finns mat. Har sett hur folk kaster pommes frites till dom, som dom skickligt fångar i luften.
17.37
Satt i min bil utanför vårdcentralen,såg hur en kille som gick förbi blev attackerad flera gånger av en mås.
17.37
En gång när jag handlade korv med bröd kom det en mindre måsfågel störtdykande och sket på min korv. Slängde korven och brödet på marken då jag tyckte måsen förtjänat den.
17.53
Kan man inte utrota dom??? 😁👍👍
17.53
Gå med paraply! Det är konstigt att kommuner anser att måsar är ”ett naturligt inslag i stadsbilden” - vad skulle följden bli om det var människor som väsnades dygnet runt från april till augusti? Måsarna verkar aldrig sova och i stan finns det mängder av saker de måste varna för genom att skrika så det ekar mellan husen. Jag hatar stadsmåsar!
17.53
Attackerad av måsar ett flertal gånger. Dåliga fastighetsskötare som inte plockar bort deras bon under våren (eller anlitar någon annan som gör det).
Man kan inte skydda sig bara hålla sig undan ungarna.
17.53
Man undviker att gå nära deras bon och ungar.
17.53
Ja det har jag och jag undviker de ställen där de har sina ungar, vad skulle ni själva säga om någon klampade in i ert sovrum med er lille nyfödde bebis sovande?
17.59
Blev nedbajsad av en ilsken, beskyddande björktrastförälder en gång. Som tur är så utför de flesta fåglar mest bara skenattacker, t.ex. måsar, där de bara markerar, men ibland blir det skarpt och just trastar gillar att utnyttja hela arsenalen, inkl. avföringsduschar. Inte kul.
17.59
Blev attackerad en gång, var oförberedd vid första attackdyket och ilsknade till lite efter måsens första attack. Andra attacken den försökte sig på skrämde jag nog skiten ur måsen för jag försökte slå tillbaka. Den väjde förstås och besvära mig inte mer.
Måsarna är fega när de får mothugg. Visa bara var skåpet ska stå.
18.34
häng upp berguvsatrapper för berguven är alla fåglars skräck,berguven jagar om natten när andra fåglar sover, berguven sover på dagen.
18.40
hagelbösa är lösningen mot dessa elaka fåglar.
19.21
Det enda man behöver mot tärnor är en meterlång käpp eller likande, som msn håller över huvudet när man går i deras område!
20.14
En käpp eller ett paraply över axeln som gör dej längre än du är.
20.15
Nej, jag blir inte attackerad av fåglar därför att jag inbillar mig inte att jag ska bli ihjälhackad.
Folk måste lära sig att fåglar har minst lika stor rätt till livsutrymmet som vi har. Har de ungar så försvarar de dem, det kallas naturligt beteende. Så här kan man göra: Skippa domedagskänslorna och glöm Hitchkock. Bete dig lugnt, och gå lugnt fram utan att störa fågelungarna. Slå inte med käppar och vifta inte med armarna. Kommer en mås eller tärna, och ger varningsläte (skriar högt och intensivt) hyssja då på samma sätt som på en högljudd person. Tala lugnt, ge akt på kroppspråket. Välj motstående trottoar om eller andra sidan vägen, om det går. Undvik att störa fåglarna i onödan, ta en annan väg. Se efter era egna ungar, så de inte springer och jagar fågelungarna, stampar i marken och beter sig allmänt ohyfsat åt. Även fågelungar blir vettskrämda av sådant, och en fågelförälder kan tro att fågelungen är i livsfara.

Jag har i fyra års tid haft besökt av ett fiskmåspar - Gullmar och Elvira - som kommer troget varje år till mig. I år har de fått tre ungar som nu blivit flygfärdiga.
Vi har en slags kommunikation emellan oss som fungerar perfekt. På kvällen så säger jag helt lugnt, men bestämt, till dem att ”nu måste vi vara tysta, nu är det natt snart”, och då blir det tyst också. Jag fäller ner persiennerna och släcker lamporna.
Jag hyssjar på dem om de skränar för mycket (det fungerar perfekt). Måsfåglar går igång mycket på om radion står på, tv-ljud, eller om man talar i telefon. Då ska de vara med och göra sig hörda. Likaså om man äter. De känner matlukten, det är helt naturligt.
Det går att prata med fåglarna, de begriper mer än man tror och de har koll på röstlägen och ansiktsuttryck och kroppspråk.
20.21
Visst har jag det, jag är ingen 08:a som bara sett fåglar på bild. Som liten blev jag attackerad av en arg gås som bet mig i ändan. Ägaren tog då en piassavakvast och sopade gåsen längs gårdsplanen, mycket effektivt då de aktar sig efter en sådan händelse. Gåsen tog ingen skada och rörde mig aldrig mer.
20.36
Jag jobbade på ett varv, Fosen Mek, utanför Trondheim i mitten av -90-talet.
Varje morgon gick jag ca 3 km längs den mäktiga Trondheimsfjorden, där fåglarna flög kors och tvärs runt mig och jag njöt och tog av mig av den härliga naturen och upplevelsen
En dag såg jag att en del måsar satt på lyktstolparna pch skrek.
Plötsligt blev jag attackerad av en mås som sket ner mer mig en, två och tre gånger innan jag springande kom fram till kontoret.
Väl där kom jag fram till mina norska arbetskamrater och sa: ”Fy faan! Jag har blivit nerskiten av måsarna”!
Då sa en liten försynt kille: ”Hur faan kunde dom se att du var svensk”??