SVT rapporterade · Dela med dig av din björnhistoria!

Hör Fredrik berätta om mötet med grizzlybjörnen • Dela med dig av din björnhistoria! 
Hör Fredrik berätta om mötet med grizzlybjörnen • Dela med dig av din björnhistoria!
08.59
Livechatten är nu igång. Välkommen att ställa frågor.
09.01
Christina Thor frågar på vår facebook-sida: Varför inte flytta på den? Vi har hur mycket skog som helst den kan vistas.
 
 
09.12
Att flytta en björn är en ganska komplicerad och dyr historia. Man kan bedöva björnen med bedövningspil och frakta den till lämplig plats men det kräver övervakning och resurser. När man förser björnar med sändare söver man djuren och då finns även en veterinär på plats. Med tanke på att björnstammen är förhållandevis stor är det oftast skyddsjakt som blir aktuellt när björnar ställer till med problem. Sen är det här en ungbjörn som med största sannolikhet kommer att lämna området inom kort och det bästa är ju när det löser sig på det viset.
09.58
Låt björnen vara i fred provocera den inte. Det löser sig nog, vi måste vänja oss att leva med björnar och att de ibland kan komma och hälsa på. Den kommer snart lufsa tillbaka till skogen.
10.03
Jag håller med, det forskarna säger är att man ska vara högljudd och tala om att man finns där och undvika att björnen blir trängd.
10.05
En annan fråga från vår facebook-sida: Lena Landin: Frågan är om han inte lärt sig att det var trevligt att hälsa på i byn med soptunnor och annat godis och söker sig till andra tätområden när han lufsar runt. De kan ju gå rätt långt...
10.08
Björnforskaren Jon Swenson menar att ungbjörnar som beter sig så här är något naturligt, de söker upp bebyggelsen för att skydda sig mot större hanbjörnar under brunsten. Forskningen visar att de här björnarna inte är särskilt benägna att äta i soptunnor och att de mycket sällan är farliga för människor.
10.23
Magnus Brolin skriver: SVT:s reporter gjorde som många andra och åkte runt i bil för att leta på björnen. Hen borde skämmas! 
Tack vare denna rapportering så har trafiken på vägarna runt Sörberge ökat. 
10.30

Det stämmer att jag var i Sörberge och åkte runt, spanade så klart efter björnen och pratade med folk. Det är mitt jobb att vara på plats och spegla situationer där allmänheten påverkas, att berätta så mycket som möjligt. Då kan man inte sitta hemma på redaktionen. När jag upptäckte björnen satt jag i en stillastående bil, björnen kom ut ur skogen en bit från mig. Den gick undan när bilar passerade och gillade varken min eller någon annans närhet. Jag kan naturligtvis i någon mån ha skrämt björnen men gjorde som sagt mitt jobb.  
 

11.01
Om man kan flytta vargar kan man väl flytta björnar? Det undrar Siw Norberg på facebook.
11.05
Man kan absolut flytta på björnar, dels genom att söva dem men också genom att fånga björnar i en fälla och sedan frakta dem till lämplig plats. Den begränsande faktorn är nog snarare pengar. Eftersom björnstammen är så stark och i första hand begränsas av jakt så ser myndigheterna inte det som särskilt problematiskt att avliva problembjörnar.
11.38
När jag tittar på filmen ser det ut att vara en liten björnunge eller hund som springer över vägen framför björnen? Det undrar Monika Sjöberg.
11.43
Det stämmer, redan när jag filmade björnen lade jag märke till djuret som rörde sig bortanför björnen. Jag tänkte då att det var en katt. Sedan hörde folk av sig och tyckte precis som jag att den hade ett konstigt rörelsemönster för att vara en katt, när den liksom skuttade innan den försvann i buskarna. Nu har jag låtit en expert titta på sekvensen och den personen är övertygad om att det är en katt. Så någon björnunge är det alltså inte.
12.34
Jeanette Nylander skriver såhär: Nu är ju björnar mycket goda simmare och har inga problem med att simma kilometervis över öppet vatten.
13.24
Ja, så är det. Björnar simmar bra och rör sig snabbt. De kan förflytta sig långa sträckor, ser man en björn på en plats så betyder inte det att den finns där nästa dag, den kan vara miltals från platsen. Men som i fallet med björnen i Sörberge så kan björnar också uppehålla sig i ett mycket begränsat område under en period, om de känner att det är tryggt.
13.55
Instängd? Den lär ju ha kommit dit på något sätt - troligast över älven. Undrar Helena Pettersson.
14.05
Se nattbilderna på björnen från Sörberge: 

Björnmöte i Sörberge i natt igen – se bilderna

SVT NyheterUnder natten mot onsdagen mötte SVT:s reporter den björn som oroat människor i Sörberge i Timrå kommun. Björnen strosade omkring i villaområdet bland studsmattor och brevlådor och verkade inte så bekymrad över närheten till civilisationen.
14.18
Ingen vet varifrån björnen kom men med tanke på att det är stora skogsområden där det finns björn norr om Indalsälven så är det ingen dum gissning. När vi har använt begreppet instängd syftar vi på motorvägen och den bebyggelse som finns kring området. Samtidigt så anser björnforskaren Jon Swenson att den här björnen sökt upp det här området just för att det finns bebyggelse i närheten. Se artikeln:

Björnforskaren: ”Björnen är inte farlig – försvinner inom någon vecka”

SVT NyheterBjörnen i Sörberge har inget onaturligt beteende och kommer att försvinna inom någon vecka och den är med största sannolikhet inte farlig. Det säger en av Skandinaviens ledande björnforskare idag.
14.33
Rickard Lindberg undrar: Varför ska detta vara sånt bestyr? I Stockholm hade den skjutits, så vad är skillnaden på den här då?
15.02
Myndigheterna kan besluta om skyddsjakt om björnen orsakat skada, hotar tamdjur eller om den utgör en risk för människor. De reglerna gäller överallt, även i Stockholm. I det här fallet har inte björnen vare sig uppträtt aggressivt eller orsakat någon skada och därför har man inte bedömt det som nödvändigt med skyddsjakt. Björnforskare anser dessutom att det är en riktig bedömning med tanke på att det rör sig om en ungbjörn som ytterst sällan är aggressiv mot människor.
15.51
Frågan är om han inte lärt sig att det var trevligt att hälsa på i byn med soptunnor och annat godis och söker sig till andra tätområden när han lufsar runt. De kan ju gå rätt långt...skriver Lena Landin
16.44
Den här björnen verkar inte ha rotat i soptunnor i någon omfattning och enligt björnforskarna är det inte så vanligt med det beteendet hos ungbjörnar som söker sig till bebyggelse på det här viset. Det vanliga mönstret när ungbjörnar försöker undvika större hanbjörnar i samband med brunsten är att de håller sig i området under några veckor, undviker direktkontakt med människor och inte uppvisar någon aggressivitet. Sörbergebjörnen har rotat efter insekter i stubbar och rivit upp jordgetingbon men enligt min kännedom inte gjort någon annan skada. Risken för att björnen ska få smak för livet i samhället bedöms som liten.
17.09
Tack så mycket för idag. Nu stänger vi chatten.