SVT rapporterade · SVT rapporterar från Varbergs kommun vecka 29

07.20
God morgon hallänningar (ni andra också förstås)! Den här veckan rör sig vår reporter Marcus Alakangas runt i Varbergs kommun mellan måndag och fredag. Vad får han inte missa? Tipsa oss här i flödet!
11.49
Nu kör vi, eller i alla fall Marcus (!) som satte sig i bilen och körde från redaktionen i Halmstad.
Starta klippet för att höra Marcus hälsning till er tittare.
09.58
Marcus säger hej från Varberg!  
10.01
Nu har jag träffat Anna Linton som fick en körlektion på höghjuling av Tommy Landén.
Jag, reportern, fick mig också en liten tur. Hur det gick kan du se senare här på webben! /Marcus
10.54
Nu sätter jag mig i bilen igen för en första koll på Hallifornia! Officiellt drar festivalen igång på torsdag men redan nu börjar det hända saker. Jag ska träffa Erik Ruth, mannen som drar i trådarna, och ska få komma in och kika vad som händer bakom kulisserna. /Marcus
11.41
På Campus nere vid hamnen i Varberg planeras det inför festivalen Hallifornia som är inne på sitt sjunde år. /Marcus
12.49
Nere vid fästningshörnan har en del aktiviteter redan kommit igång för några av de yngre Hallifornia-entusiasterna./Marcus
13.00
Här kan du se hur det gick för Anna Linton som cyklade höghjuling. Du kan också läsa om varför hon ska lära sig den lite unika sportformen:
16.32
Men hur gick det för vår reporter Marcus då? Starta klippet får du se! (obs, på med ljudet för bästa upplevelse.. ;) )
07.25
Missa inte Marcus snack med Hallifornia-grundaren Erik Ruth!
08.33
Godmorgon från Apelviken! Solen har tittat fram och det ser ut att bli en härlig tisdag i Varberg.
13.50
Reportern Marcus funderar på att göra ett nedslag på torget och ta en tur till Läjet.
14.01
 Det bästa med Varberg – så tycker besökarna vid Apelviken.
14.40
Här berättar Hans Klaive om när han blivit attackerad av fåglar på torget i Varberg, något som upprör honom mycket. Mer om problemet kommer du att hitta på sajten senare. 
 
17.05
Då tackar vår reporter i Varberg för sig - denna andra dag på sommarresan i Varbergs kommun och han gör det från Läjet där han berättar lite om vad som står på agendan i morgon. Fortsätt följ oss då. 
20.17
Tredje dagen på SVT:s Varbergsturné starta i Tvååker 
10.29
På torget i Varberg finns det objudna gäster som stjäl mat av besökare. Hur du upplevt det här? Se Marcus inslag om de aggressiva måsarna i Varberg.   
11.20
Glada italienska kockar har löst bristen på personal i köket på en klassisk restaurang i Varberg. Håll utkik efter kommande inslag!
13.03
Allt går som planerat inför Hallifornia.
- Lugnaste året hittills, säger Erik Ruth om arbetet bakom kulisserna.
14.34
Festivalgeneralen i Varberg verkar vara redo att sparka igång årets upplaga av Hallifornia – för en liten stund sedan fick vi en liten statusuppdatering av Erik Ruth, som du kan ta del av i det här klippet. 
15.56
Skimboard-tjejen Isabelle kunde slita sig en liten stund för att berätta om den aktivitet hon ägnar sig åt här i Varberg. 
16.14
I Lindberg träffade jag Ulla och Hans Benjaminsson som har en lite annorlunda trädgård. Den är nämligen full av skulpturer föreställande olika djur och annat, i full skala, som Hans, 85, själv gjort. Här står paret framför giraffen. Missa inte inslaget framöver! /Marcus
12.13
 Mattias Blomgren var en av yoga-deltagarna i Socitetsparken i Varberg under morgonen. Se bilder från passet och deltagarna som berättar vad de tänker om festivalen i klippet!
12.39
 Idag träffade Marcus bland annat Disa i skateparken. Hon var där med sin kompis, som ville öva på skateboard. Se henne, och de andra som hände vid rampen, berätta om deras förväntningar på festivalhelgen i klippet.
14.04
Hallifornia!
 
15.21
Fredrik Karlsson, 48, ställer för andra gången i sitt liv upp i en wakeboard-tävling i morgon – i vallgraven i Varberg under festivalen Hallifornia.
15.23
Vi träffade på Hallifornias festivalgeneral Erik Ruth som var på bra humör. Soligt väder och allt har gått som arrangören hoppats.

– Som vanligt får vi lösa små ”situationer” hela tiden men läget är under kontroll. Det var en bra kväll igår också så det känns riktigt bra, säger Erik Ruth.

Vad ser du fram emot mest nu?
– Nu ser jag mest fram emot lunch. 

Många säger annars wakeboard tävlingen?
– Det är absolut en av höjdpunkterna. Finalen i Swedish wake park tour på lördag får man inte missa..
16.20
Här kommer lite stämningsbilder från Hallifornia-festivalen i Varberg - där SVT Nyheter Halland hängt under torsdagen. 
17.05
20.15
20.15
11.47
 Karolina och Ulrika är på plats på Wheels and Wings för 18:e året i rad. Se vad de känner för festivalen i klippet!
14.16
 Hundratals bilar finns på plats under festivalen, se några av dem cruisa på Falkenbergs motorbana.
16.17
 Max Torstensson har varit på Wheels and Wings varje år - ända sedan han föddes. Det innebär att han kommit hit 15 år i rad, säger han från brassestolen bredvid kompisen Hampus Runesson.
19.06
Anne-Li Hylander och Joachim Andersson har besökt motorfestivalen Wheels and Wings många år. I klippet ovan berättar de varför. 
20.08
Starta klippet för att höra Marcus sammanfatta veckan som har gått i Varberg (och lite Falkenberg..)
20.13
I dagsläget är finns det endast ett tio-tal gatunamn i Varbergs kommun som har kvinnliga namn Men här planeras gatorna att döpas efter kvinnor: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/gator-i-vasterport-kan-fa-kvinnonamn
20.10
De har brännewâbbler i vattnet och laurfor för att värma sig. I Träslövsläge, eller Läjet som det heter, lever en helt unik dialekt kvar. Förstår du vad mannen säger i klippet? https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/har-lever-en-helt-unik-dialekt-vidare
20.11
Tusen tack för att ni hängde med oss när vår sommarturné landade i Varberg! På återseende!