SVT rapporterade · Har du koll på trafikreglerna?

Tack för visat intresse i denna chatt. Vi stänger nu inflödet för fler kommentarer. Här kan ni ta del av SVT Nyheters guide om saken:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/guide-har-ar-reglerna-som-galler-for-ridvag
10.26
Folk vet ju inte vad påbjuden väg betyder. Det betyder att man BARA får göra det som skylten VISAR. Cykla, rida osv...
10.26
Förr i tiden fanns inte det här problemet. På 70-talet tex cyklade man inte i skogen på den typen av cyklar. Var sak på sin plats?
10.26
Där jag bor i Mölndal är det tvärtom. De som rider rider ALLTID på cyklelbanan fast egentligen ska de rida i kanten av vägbanan för bilar om det är en cykelbana. Jag får säga till om detta flera gånger i veckan. SJukt
10.26
Ok Göran? Så vi ska rida mitt bland bilarna?? Känns inte bra. Då får kommunen se till att det finns ridvägar så att vi slipper rida över cykelbanor osv. Hästar skräms ju lätt av bilar.
11.02
Cyklister verkar ju vara de som har allra sämst koll på trafikregler, oavsett var de väljer att färdas, eller så struntar de bara i det. Cykel är ett jättebra sätt att färdas på, men man bör vara tydligare med vad som faktiskt gäller för dom som inte vill/orkar läsa på.
11.17
Hästtjej. Om din häst inte är trafiksäker får du hålla dig i paddocken. Inte mer än så. Det är inte okej att du bryter mot reglerna för att du inte lärt din häst att bli säker. Och säg inte att jag inte kan något om hästar för det gör jag. Högsta betyg när jag läste till hästskötare.


Men vem säger att cyklisten kom från starten av vägen. Kan ju mycket väl kommit in efter skylten på vägen.
11.17
Cyklar själv, och älskar det, MEN är det förbjudet på en viss stig/väg så får man vackert välja annan väg, tycker jag. Jag tar hojen på bilen o åker till en mtbklubb där stigarna är kanon. Det är bra att hästarna får ha sina egna vägar, så man undviker att blanda hästar o andra fordon så långt möjligt.
11.17
Har ofta sett folk rida häst på gång och cykelbana, får de göra det?
Hej Johann,
Nej det får deinte. Framgår bland annat på Transportstyrelsens hemsida, med mycket önskvärd tydlighet.
https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trafikregler/Gaende-rullstolsburen-rullskridskor/Hastar-i-trafiken/
11.17
1. Hänsyn mot varandra
2. Bättre uppmärkt och information och regler
3. Mer ridvägar, cykelstigar och annat där man delar upp och låter alla på ett säkert sätt var i skog och mark.
11.32
Möter ofta MTB-cykliser i skog och mark och de flesta kör som skållade troll. Mer än en gång har jag och hunden mer eller mindre fått kasta oss åt sidan. De saktar inte in och kommer gärna i grupp.
Jag har full förståelse för att man tycker att det är kul att köra men efterlyser respekt och hänsyn mot omgivningen.
12.14
Är nog ingen som vet vad hästskylten betyder exakt. Samma sak med gångbana.
Skattepengarna räcker varken till fler stigar eller informationstavlor -Varför vet alla.
12.14
För mig är det inte alls tydligt om man inte får cyckla på en ridväg eller inte. Det står bara "ridväg" på en skyllt, inget mer. Om det är så viktigt att man inte får cyckla där ska det visas. Är det så på alla ridvägar? Vad finns det mer för regler?
12.42
Påbuden ridväg? Hade ingen om att det är förbjudet att cykla på en sådan. Varför inte skylta cykling förbjudet i stället för att ryttare på häst ska bli påbudna?
13.11
Är det tillåtet att gå på en ridväg? (Ingen sarkasm, seriös fråga). Får man leda en häst? Tolka?
"Det är tillåtet att gå på en ridväg", skriver Transportstyrelsen på sin hemsida.
13.48
Vilka dumma frågor från en del. Man kör väl inte bil på en cykelbana. Där finns ingen skylt som anger bilkörning förbjuden. Eller för den del cyklar på 5 km löpslinga.
14.06
Många verkar inte fatta vidden av att tjejen har förlorat sin häst å vän,varför måste folk cykla som idioter å varför inte sakta ner å leda cykeln förbi hästen, å varför har alla människor fått för sig att just dom inte behöver visa hänsyn överhuvudtaget, hur har det blivit så?
14.38
Oavsett om cyklisterna förstod att de inte alls skulle cyklat på ridstigen så borde de insett att hästar kunde finnas där och tagit det lite lugnt..

Och ni som hetsar elakt i det här kommentarsfältet kan också lugna ner er lite. Om vi visar varandra hänsyn, inte kör fortare än vad vi kan hantera och är lite extra försiktiga kring hästar och barn kommer allt gå toppenbra.
14.38
Ryttar-Göteborg lever farligt på fler ställen t ex i Gunnilse. Det är bara en tidsfråga innan något allvarligt händer.
14.42
Det spelar ingen roll var du är med en häst, så länge du inte är på motorväg eller annan väg för fordon över 30 kmså har hästen företräde. Enl.en trafikslag från1890 talet, ännu gällande,,vid mötemed hästekipage är annan trafikant skyldig att stanna, om hästen, eller hästarna, skuggar eller visar rädsla.
14.42
Snälla rara alla som kommenterar. Läs på lite innan ni skriver. Och för all del visa tjejen lite respekt, då hon blivit av men sin häst. Så här skriver transportstyrelsen :

Påbudsmärken som betyder att en viss typ av trafik är tillåten betyder samtidigt att all annan trafik är förbjuden, om inte annat anges på en tilläggstavla. Påbudet gäller från platsen där märket sitter till nästa korsning, om inte annat anges. Påbjudet körfält eller körbana för fordon i linjetrafik m.fl.
19.11
Cyklister vill ha cykelstigar? Hur vore det om man till en början såg till att det finns gång och cykelväg över huvud taget som alla kan nyttja ut efter kongahällavägen, från kungälv till säve och vidare..

19.11
Jag är ofta ute och vandrar, inte så långt ifrån platsen där olyckan i reportaget hände. Även ute i djupaste urskogen kan man möta på hänsynslösa människor som kommer cyklande alt. på motorcyklar. De beter sig som vettvillingar. Mitt intryck är att sådana personer inte respekterar andra människor övh., och struntar totalt i om det är förbjudet eller inte att cykla på t ex ridväg.
Kännbara straff kan vara en utväg, och att ta cyklar/motorcyklar i beslag.
20.07
Vägar är normalt sett bara skyltade där man ansluter från annan väg. Mountainbikes cyklar även i terräng. Cyklade de in på ridvägen efter skyltens placering hjälpte inte skylten mycket. Vad sägs om hörselskydd till hästarna? Om människor får panik av ljud som är svår att helt undvika brukar ju det vara första tanken till lösning.
20.08
Förbaskat mycket gnäll nuförtiden. Om det nu inte gnisslat från bromsarna hade det säkert gått bättre, men ibland gnisslar bromsar. Naturligtvis ska hänsyn visas men i kommentatorsfält fylls det på med den ena dumma kommentaren efter den andra som inte visar/ tar hänsyn.