SVT rapporterade · Hur tänker du när du parkerar vid badplatser?

Tack för era åsikter. Nu stänger vi diskussionen för den här gången!
17.54
Tänker du på att parkera så räddningsfordon ska kunna komma fram när du besöker badplatser? Eller ställer du dig där det passar dig? Dela med dig av dina tankar här!
07.27
Tänker alltid på det, även vid köbildning tex.
07.31
Hej, jag tycker att man alltid ska följa gängse regler, de finns där för en anledning.
Extra viktigt då det är platser som är olycksbenägna såsom badplatser.
Ha en skön sommar
08.06
Jag ser till att en större bil, tex brandbil och ambulans, kan komma fram. Men det har blivit ett stort problem även vid evenemang att folk är egoistiska.
08.57
Bekymmrar mej inte, har privat strand, inhängnad givetvis.
08.57
Jag tänker, ta cykel istället :-)
08.58
Har faktiskt inte tänkt på det tidigare, men följer de regler och anvisningar som finns och har alltid ställt bilen så den ska ta så lite plats som möjligt för fordon i rörelse. Sedan jag skaffade dragkrok har jag varit mycket uppmärksam på hur jag ställer mig så kroken inte är i vägen för andra.
08.58
Det är väldigt viktigt att räddnings tjänsten kan komma fram för att rädda liv så folk både förstår det och pakera rätt ha en skön sommar
08.58
Det är väl med det som med all annan trafik idag ! Folk bryr sig inte tänker enbart på sig själva så länge de inte själva råkar illa ut. Skiter i att använda blinkers pratar hellre i mobilen och klarar inte två saker samtidigt. Samma sak med parkering ! Egoismen och nonchalansen är för jävlig helt enkelt !
08.58
Såg en idiot som hade egen svart sopsäck med sig, och hade hängt på en handikapplats.
08.58
Beteendeövervakning är ledordet inte bara hastighetskontroller.
Polisen är slapp. De utför hastighetskontroller på 30-vägar, då detta är ett lugnt och lätt arbete. Skyller på att det saknas resurser när det egentligen är planerings och prioriteringsfel.
Hade de istället utfört beteendeövervakning i trafiken, hade det gett bättre resultat överallt.
Parkerigsbeteende, beteende på motorvägar, i städer, i rondeller, avfarter/påfarter, korsningar, trafikljus, övergångsställen o.s.v.
Folk över lag måste lära sig hur man beter sig i trafik, allt mellan gångtrafikanter till bilister.
09.08
Ni alla som tycker att parkera är som alla i trafiken , ingen bryr sig. Antar ni inte heller bryr er. Skulle det svar givits under uppkörning hade det inte blivit något kort.
Själv tycker ja det är stor hänsyn i trafiken,.
Trånga parkeringsplatser brukar bli värre ju längre dagen går , det blir en ledig plats , nästa bil ställer sig lite friare så blir det riktmärke för nästa bil och så kan det fortsätta tills personbil ej kan parkera där.
09.08
Jag tar alltid med i beräkningen när jag parkerar så att andra fordon kommer förbi, även lastbilar. Det oavsett var jag parkerar. Ett sätt att komma åt problemen med felparkerade bilar är skyltning och att överträdelse beivras.
Avgiftsbelagda parkeringar med skäliga parkerongsavgifter kan också vara en dellösnning.
09.21
Problemet är väl egentligen att den offentliga förvaltningen är så dålig på att se behov och jobba proaktivt för att lösa det.
09.21
Politikerna talar om det viktiga med tillgång till vatten för rekreation men sedan är tillgängligheten som i detta fallet bristfällig. Ingen slump att många kommuner gör allt vad de kan för att göra det så besvärligt som möjligt genom få parkeringsplatser, höga parkeringsavgifter, parkering långt iväg etc. Helt enkelt slutat åka till badplatser under högsäsong för det sannolikt inte finns några p-platser.
09.27
Varför inte göra vita parkeringsrutor så blir det klart och tydligt för alla. Och naturligtvis parkeringsvakter som kollar att bilisterna parkerar inom dessa.
Gärna parkeringsrutor på fler ställen i Göteborgs stad, tack!
09.38
Alltid mamma kommunens fel. Att lära medborgarna visa hänsyn till övriga tafikanter är alltid Kommunens ansva. Eller?
09.50
Vi cyklar alltid till badplatsen och parkerar cyklarna i gräset eller vid de andra cyklarna.
09.50
Jag är inte förvånad, finns personer som inte har förstånd nog att varken köra elr parkera så bilen inte blir ett hinder. Man kan misstänka att många fått sitt körkort i present........
Höga böter kanske gör att någon av dem tänker till lite extra elr använder sina ben bättre!
Finns inget elr ingen att skylla på - hur svårt kan det vara att visa lite hänsyn?
10.19
Rädda liv går före egendom. Utrusta utryckningsfordon med kraftiga off-road kofångare så de kan buffa undan bilar som hindrar. Efter ett tag lär sig de felande bilisterna.
10.19
Jag tänker att jag parkera mitt i vägen så bara jag får bada.
10.19
Vi alla behöver krama varrandra mer i trafiken! Men förändringen vi vill ha börjar med oss själva, dvs säg till personen helt normalt när någon parkerar fel e.g handikappsplats eller står i vägen. Bilen redan felpakerad? ja då lämnar du en lapp som säger "Du har parkerat fel", finns det redan en lapp? då lämnar du en till. Det hela grundar sig på det svenskaste vi har nämligen att inte vara annorlunda och bli tillsagd eller vara till besvär. Säg till personen att dom gör fel så kommer saker börja ändra på sig.

Alla för en bättre trafikdag!

//Per
10.29
Finns ingen enkel lösning. Upplys folk om att de ska parkera så att ambulans etc ska kunna passera. Men, det är inte ok att ge böter till folk som parkerar på sidan om vägen(tallskog) för att de just står "på sidan" om vägen. Många turister har tyvärr råkat ut för det i vår kommun.
10.33
Bara bötfälla kontinuerligt som man gjorde vid Lillebybadet, då blev det mycket bättre.
Dessutom badvärdar som informerade när folk parkerade fel.
10.43
Dags att börja tänka på fler än Dig själv vid parkering -"Om Ditt sätt att parkera är lika dåligt som Ditt sätt att köra bil - lämna in körkortet "Nästa gång kan det vara Du,som behöver ambulans-vad gör Du då ?
11.05
Folk är så förbannat slöa idag helst skulle dom väl parkera på stranden .bärja bort bilarna räddningstjänsten tillhör A och O dom ska vi hjälpa så mycket som möjligt det är vägens hjältar.
11.05
Parkeringsvakt och parkeringsavgift. Det är det enda som fungerar tyvärr.
11.05
Finns egentligen bara en konsekvens som gäller: ekonomisk.....
Bötfäll stenhårt de som står trafikfarligt, och ge bilar som är i övrigt felparkerade en något mindre-men kännbar bot. Låt säga 3000kr vid den första och 1000kr vid den andra....

Sedan bör man från kommunens sida sätta upp extra information och tydligt ange VAR man får parkera samt öka ytorna för parkering under högsäsong.
11.26
Ställer mig alltid så att fordon ska kunna passera. Även att betänka att fordon ska kunna mötas eller tillåta att bilar kan vika åt sidan för att släppa fram fordon.

Förutom böter borde räddningstjänst ha rätt att styra undan andra fordon med sitt eget. Detta utan att kunna ställas till rätta för de skador som ev. uppstår. Dessa skador får ägaren till fordonet själv stå för.
Det skulle nog göra susen.
11.42
Höll med en tidigare insändarkommentar i ett inlägg men min åsikt den blev tydligen cencurerad från tråden.....eller !?!?
Hej Kurt, det låter konstigt. Alla kommentarer som inkommit har blivit publicerade under dagen. Vill du göra ett nytt försök?  
12.33
Patrullera och ring bärgare
12.33
Trots att jag har bil kollar jag möjligheten att åka kollektivt. Kan man det och eventuellt ändå behöver gå någon kilometer sista biten gör jag det gärna.
12.48
Jag har nog inte tänkt så mycket på detta. Stället mig där det finns plats och så jag inte står i vägen gör något annan. Men har nog inte reflekterat så mycket över räddningfordonen. Dags att börja med det!
12.59
Det riktigt märkliga är att så många behöver bilen för att ta sig till badet. Det är riktigt bortskämt. Detsamma i Laholm. De flesta har nog bara enstaka kilometer. Varför inte gå/cykla? Finns det möjlig busspendel från närmaste tätort där man kan parkera? Hur jobbar kommunen med detta? Kommunens metod, att öka p-platserna, leder till att ännu fler tar bilen, så det är inte en lösning...
13.10
Jag parkerade så att ingen borde störas, men då blir bilen lappad efter att en sommarstugeägare ringt ett privat parkeringsbolag som byförening har. Lättförtjänta pengar. -900kr trots allmän strand.
14.37
Där jag bor gäller följande: Högtalarutrop om felparkerad bil. Om bilägaren inte avlägsnar fordonet omgående, så blir den bortbärgad och bilägaren debiteras för kostnaden.
14.49
Det hade varit ett intressant reportage om dom personerna som felparkerar blivit intervjuade. Hur dom tänker.
14.51
Enkel fråga som kräver enkelt svar: man tar inte bilen till badplatsen, man åker antingen buss
och hoppar av vid närmsta hållplats, sedan får man gå resten. Eller, om man har tur att ha en cykel, så använder man den. Om jag som har begränsad rörelseförmåga kan göra detta, så kan alla andra också göra detsamma. Bilar och badstränder hör inte ihop, ungefär som bilar och alkohol.
15.56
Jag lämnar bilen hemma och tar båten till badplatsen. Problemet löst.
17.30
Har arbetat med parkeringsövervakning och varit ute tidigt badvädersdagar vid stora badplatser för att arbeta förebyggande för att försöka hindra att kaos uppstod.När man påpekade till bilisten att parkeringen inte var lämplig ur säkerhetssynpunkt för att bilen skulle stå ivägen för utryckningsfordon fick man ofta höra att man inte skulle tänka det allra värsta skulle hända och bilisten valde hellre en parkeringsanmärkning på ett antal hundra kronor än att hitta ett lämpligare ställe att ställa bilen på. Även om man påpekade att det kanske var han själv som fick hjärtinfarkt eller hans barnbarn som höll på att drunkna och inte räddningstjänsten kunde ta sig fram, fick man höra:"Nu är det fint väder och vi ska bada, det borde du också göra istället för att stå här och reta folk".
17.30
Mycket snack i tråden om att man ska åka buss. Men det går ju inte att sitta på bussen en varm sommardag bland alla dessa "aromatiskt" doftande människor. Egen bil är en hygienisk fråga, om än en dyr sådan.
18.56
Folk är ego och skiter i sina medmänniskor
20.56
Jag parkerar där P-plats är markerad. Går eller åker spårvagn till badplatsen. Om barnen gnäller får de lära sig att vissa saker tar längre tid.

Vem vill sitta med det dåliga samvetet för att man parkerade som skit och blev anledningen till att ett utryckningsfordon inte kom fram alls eller i tid..?