SVT rapporterade · Hur hanterar du värmen?

19.15
Älskar sol, bad och värme ❤️🏊‍♂️🤽‍♂️👙🕶️
19.15
Tycker synd om alla brandmän som kanske måste dra kilometer långt mä slang i skogen när torkan slår till igen
19.16
Hemskt. Tacka vet jag hösten och vintern. Men skönt för semesterfirarna förstås. Man är väl som bönderna..aldrig nöjd med vädret :-)
19.16
Skönt....
19.42
Skönt efter denna skitsommar
19.42
Underbart med sol och värme, det är efterlängtat!
19.50
Bara plåga, snart vinter igen:)
19.50
Inte för varmt, lagom är bäst
20.09
Jag blir sjuk i värmen. Tål inte solen.
Så jag vilar mitt på dagen med fläkt. Dricker kallt vatten. Äter lätt mat typ kräm och kall vattenmelon. Ingen läsk eller öl.
Mycket svalka hatt på huvudet. Tips bada på kvällen. Vatten är ljummen och det är svalt på kvällen.
20.40
Näh...över 25 grader blir det för varmt💦😫!!
20.40
Bara njut
21.06
Håller med Ann-Louise!!!
21.24
Hej! Vad roligt att det är så många som skriver till oss och berättar hur det känns inför den kommande värmeböljan. Det är tydligt att åsikterna skiljer sig åt! 
Nu går vi på redaktionen strax hem för dagen, men fortsätt gärna att skriva in till oss här, så fortsätter diskussionen här i tråden imorgon bitti. Trevlig kväll! /Maria, webbreporter 
21.27
Äntligen värme🌞
21.40
Tur fläktar finns snart vinter då njuter jag
09.48
Svetas hellre än fryser!!!
09.48
22 grader ok men sen för mycket
09.48
Underbart med värme när vi är i stugan i Sunnansjö Dalarna, men fruktansvärt när vi är i lägenheten i Eskilstuna.
09.48
Toppen, 30 till 35 är ok. Mera än så då blir olidligt.
09.48
Hålla sig i skuggan och drick mycket vatten
09.48
Härligt! 🌞😎
09.49
Härligt med sol och värme. Blev inget Spanien i sommar, så perfekt att få värmen här i Dalarna. Men blir väl mycket bad de närmaste dagarna då.
09.49
Vad är det värmen bra för ..vem vill ha det ..
09.50
Vi vandrar i Idre, Grövelsjön och på andra sidan gränsen till morgondagen. Som tur är missar vi den kommande hettan, fjällen ska vara sol-moln-regn om vartannat och mygg. Perfekta dagar hittills således. AC i bilen gör hemfärden till Skåne uthärdlig, sen är det bara att leta upp skuggiga platser för 30 grader i Sverige är outhärdligt. Hälsning från fantastiska Dalarna...
Ni är på helt rätt plats om ni vill undvika värmen. Enligt SVT:s meteorolog är det i fjällen man ska vara för att få lite svalare temperaturer/ Bodil, webbreporter
09.53
Urch
09.53
Ingen värme tack jobbar i vården och tycker att det är hemskt med så höga tempraturer.
09.53
Skönt med riktig sommar i några dagar!
11.09

Värmebölja på ingång i Dalarna – så ser prognosen ut för veckan

SVT NyheterSol och värme – det är vad som väntar vädermässigt i veckan.
Här är meteorologen Nitzan Cohens prognos för de närmaste dagarna. Rekordvärme i sikte!
11.39
11.44
Lena Leanderson, Borlänge: Mitt tips är att åka och bada för att kunna svalka sig. Blir det för varmt kan man också lägga sig i skuggan. Har jag semester njuter jag av solen så mycket jag kan.
 
11.52
Emilia Johansson, gymnasieelev, Borlänge: ”Dricka mycket vatten, ta ett dopp i sjön, vara i skuggan, äta glass och njuter i solen när det är lagomt varmt.”
 
13.05
13.29
Kevin Nornholm, Borlänge: - När det är varmt så brukar jag åka och bada vid Långsjön i Romme för att det är fint vatten och för att det finns två bryggor. Dammsjön i Solvarbo är också trevligt eftersom det finns en fin sandstrand där.
 
13.29
Bättre med vinter
14.55
19.00
Neddragna gardiner, stängning av fönster, dörrar. Köpt en AC igår! 16 grader i sovrummet!
Undvika solen, sitta i skuggan och mycket vatten!
19.01
Har ni markis,rullgardin,gardiner så dra för dessa och.kyl-matta till era husdjur( som även kan användas till människor finns att köpa i djuraffärer) Is-kuber i vattnet till er själva och djuren.Håll er stilla i sängen, lyssna på lugn musik. Drick kallt te med socker i.Vänd på huvud- kudden då och då den blir alltid lite svalare på andra sidan efter en stund. Är ni ute så ser er om ifall
någon verkar dålig gå fram och frågar hur
de mår. Är de gravida,gamla,unga,barn så
spelar det ingen roll RING 112 och be om
hjälp. LYCKA TILL Från SPANIEN.

19.18
Blir det för varmt så hjälper inte fläktarna
de blåser bara hetluften då.Det blir som i en bastu.Ta istället våta kalla handdukar
över axlarna och blöta huvudet och låt
den våta handuken ligga kvar.Är det varmare inne än ute så ställ fläkten i det
öppna fönstret så ni får in lite friskare luft.
20.07
Vara en mullvad
20.07
Lägg en fryst Pet-flaska i en handduk i sängen innan du lägger dig. Ha den bredvid dig i sängen hela natten.
12.18
Se till att vara så lättklädd som möjligt, och gärna kläder som andas bra, tex shorts/kjol, ej jeansmaterial, och linne/t-shirt, förslagsvis ljust och inte piké-modell. Därutöver bör man se till att ta det lugnt och inte komma upp i puls för mycket.
12.18
Har 70-tals villa med centralfläkt.
Öppnar upp o vädrar på natten när det oftast är svalare. Myggnät.
Drar ner persiennerna och stänger till alla fönster och dörrar tidigt på morgonen OCH skruvar ur säkringen till centralfläkten för att fläkten inte ska suga in varm luft utifrån.
När det är svalare ute än inne ...... i med säkringen och öppna upp igen.
Tyvärr bryts i vårt hus strömmen till mikron samtidigt.
12.18
Håll er inne under dagen. Från 12 - 18
Drick mycket vatten. Vila är viktigt
14.29
Mycket vätska o vila
14.30
Ställer ett par frysta pet-flaskor bakom fläkten, bytessystem med fler i frysen till dom tinat, fattigmans-ac..
14.37
Jag har firmabilen på tomgång med AC igång och har slang in i huset med fläkt som gör att det blåser kallt och skönt.
15.47
Jag tillhör dem som inte gillar värme, mår inte bra av det. Blir lätt överhettad och kan känna panik vid vistelse ute då temperaturen går över 22-23 grader. Jag bor högst upp i ett flerbostadshus, direkt under taket, vilket gör att på kvällen blir det varmt som i en bakugn inomhus. När denna värme inträffar, så får jag göra viktiga saker under nattetid istället, och lägger mig i gryningen/morgonen. Då har det svalnat av inomhus också. Jag sover på dagen, det går bra. Persienner och gardiner neddragna, fönster i flera rum öppna, men inte på vid gsvel. Ordnar så att blommorna får sitt dagsljus. Dricker avslagen kyld cola - det har den bästa socker/saltbalansen, samt också någon kopp varmt te. Aktar mig noga för att dricka för mycket vätska, då blir jag dålig, får saltsug och salt mår jag inte bra av. Mitt bästa råd: dra ned på maskineriet, ta det lugnt och var inte rädd att vända på dygnet tillfälligt. Lyd den egna kroppens signaler, det är viktigast av allt.
20.38
Om man måste gå ut kan man blöta ner en keps ordentligt med kallvatten och ta på sig. Klarar man sig ett tag i alla fall.
Om det är fruktansvärt varmt inne så öppna till korsdrag, blöt en badhandduk med kallvatten o täck huvud och överkropp o sätt dig i korsdrag. Men var försiktig så inte axlarna tar stryk. Alt blöt en liten handduk o lägg på huvudet
20.38
Eftersom jag har atros i lederna och värmen gör det värre så blir det att vara inne mycket eller söka sig skugga. Jag mår inte alls bra av värmen.
10.38
Skugga, sill och vätska.
10.38
Stäng ute hettan när det är varmare ute än inne,öppna och vädra när det är tvärt om.
12.11
Har min fotbalja med ljummet vatten vid miim fåtölj och svalkar mina fötter blir sval i hela kroppen.
12.11
Jag brukar dricka kallt vatten och dricka väskeerättning. Resorb.för jag brukar glömma av att dricka vatten.
14.26
Värmepump med airkondition. 30 gr ute 20 inne.
14.26
Eftersom SMHI utdelar klass 1 varningar om extrem hetta, så vore det en bra sak om medierna också kunde inrikta sin rapportering på att många människor far illa av värmen och att det medför allvarliga hälsorisker (och givetvis extrem brandfara). Fortfarande så beskrivs värme som något positivt i nyhetsrapporteringen, och det är djupt olyckligt. Många lider av värmen, både människor och djur, och extrem hetta är direkt farligt. Många delar med sig av rent fysiska råd för att klara av värmen - det är jättebra - men det behövs också en psykolgiskt inriktad förberdelse inför en värmebölja, och stöd i form av varningar och råd, medans den pågår. Där kan medier ha en viktig roll att spela, liksom myndigheter.
15.20
Fyller x antal pet flaskor med 1/5 vatten lägger i frysen, spar både vatten och får alltid is kallt vatten blixtsnabbt, gnugga kropp med isbitar/ duscha kallt / portabel AC riktad över sängen eventuellt sova ute i myggnätställt.
16.50
Det är varmt på dagarna och kallt på nätterna. Det gäller nästan alla dagar, utom några vintermånader, då solen står lågt och ger knappt någon värme.

Ha fönster och dörrar öppna på nätterna, då det är kallare och stängda på dagarna, då det är varmare. Detta gäller och huset/lokalen inte har luftkonditionering med kylning. Faran är att tjuvar kan ta sig in på natten, när folk sover.
12.39
Köp en kylplatta som är avsedd för djur (hund och katt) att ha i sängen.
12.39
Min pappa gav oss rådet att på kvällen, när det är svalare ute, öppna vindsluckan, o dörrarna där nere eftersom det skapar ett drag i huset. Det hjälper!
15.25
Vanlig inomhusfläkt (inte för svag) klarar jag mig inte utan, helt outstanding!
13.03
Eftermiddag under en stor ek m a o i skuggan. Så hitta ett träd eller plantera ett.
07.12
Ett tips för att slippa svettas mycket: blanda i lite himalaya salt (finmalet) i duschkrämen.. Använd tvättlapp. och skrubba in saltet ordentligt i samband med dusch.Skölj noga.
Undvik dock i ansikte och på känsliga hudpartier. Saltet lakar ut huden och reducerar bakterierna - man slipper lukta svett också. Gör detta bara tillfälligt i samband med extrem värme/extrema förhållanden, annars blir huden uttorkad. Smörj inte in med hudkräm efteråt, då förstör man effekten. Ta på tunna heltäckande kläder (men gärna gamla slitna jeans).
Gammalt arkeologknep för att hålla sig torr och fräsch under utgrävningar i varma områden.
07.12
Dricker källarsval svagdricka i mängder.
07.12
Bad, bad och åter bad i sjön, mycket vatten och inte slarva med maten. Trots att jag är över 60 och gärna är ute i solen har jag aldrig haft vätskebrist eller solsting.