SVT rapporterade · Hur mycket hud tycker du att det är okej att visa i offentliga miljöer?

Tack för alla era kommentarer! Nu stänger vi chatten för denna gång. På återseende! /Redaktionen på SVT Nyheter Väst
23.18
Hej idag snackar vi klädkoder! Hur mycket hud tycker du att det är okej att visa i offentliga miljöer? Får man till exempel gå på stan utan tröja?
06.35
Ja det är viktigt att anpassa sin klädsel även på sommaren. Jag jobbar själv i butik och ser dagligen skräckexempel på hur man inte ska klä sig. Badkläder hör hemma på stranden och inte någon annan stans. Man kan klä sig lätt och luftigt med stil ändå. Ska du ha sandaler så se till att ha välvårdade fötter annars är det bara osmakligt, och det gäller både man och kvinna.
06.35
Linne o. shorts är okej i värmen.
06.49
Har ni inget bättre för er än att klaga på vad folk har på sig? Glo inte då, om det retar dig så.
07.14
Näää.. ett ytterligare förbud mot bar överkropp
Är väl att vänta ... vi går sakta mot mer diktatur!
07.29
Klart man ska visa hänsyn och ķlä sig lämpligt. Men det finns många som bara tänker jag jag jag och inte vill visa andra respekt. De flesta av oss vill inte trängas med nakna kroppar. Det finns platser där naket och bart är okej men inte då man ska trängas.
07.29
Tomas, du överdrivet inte lite, det är ju bara fånigt att skriva sånt. Omtanke om sina medmänniskor och sunt förnuft borde räcka men sen är det där med förnuftet, det är inte lika bra hos vissa och det får vi leva med.
07.46
Självklart har man kläder på sig i centrum sunt bondförnuft och vett och etikett. Extremt heta dagar funkar ett snyggt linne
Samma sak med badbyxor och badtofflor i plast har man endast på stranden.
07.46
Klart man kan gå utan tröja så länge man behåller skjortan på!
07.46
Apropå Kims tidigare uttalande i inläggen: det är inte frågan om vad folk har på sig utan snarare vad de INTE har på sig. Ärligt talat, visst anser väl de flesta att man går inte och handlar i en butik iklädd badkläder?! Rätta mig om jag har fel.
07.46
Självklart! Jag vill inte se bara magar och halva rumpor på stan eller trängas med dem på bussar. Det är ok på stranden.
07.50
Hur man vill klä sig är upp till var och en. Att diskussionen bara kom upp, visar vart vi är på väg...
07.52
Bar överkropp bara ok på stranden. Man ska inte behöva riskera nudda andra människors fuktiga kött på stan. I köer. På barer o restauranger. I bussar. En del är i o f sej fräscha men de flesta inte. Ute i Europa har folk mer vett o etikett. I stöder vid medelhavet bötfälls man för sådant.
08.04
Får jag ha strumpor i sandalerna?
08.04
Har alltid på t-shirt eller annat på mig. Tanken på att luta ryggen mot ryggstödet på buss eller tåg där någon tidigare lutat sin svettiga bara rygg är motbjudande.
08.04
långbyxor och kortärmad är ok för män, kjol och kortärmad är ok för kvinnor på stan, shorts eller kort byxor har man på stranden och hemma i trädgården
08.04
Kim, du tycker väl att alla ska få gå klädda som dom vill? Nakna kanske? Men det finns dresskoder för att alla skall få trivas något så när!! Ung som äldre... affärer banker gågator restauranger stränder mm. Man kan inte bada naken på en ”vanlig”strand och säga, ja men titta inte då???
08.05
En heltäckande klädsel så vi inte kan se bar hud kanske är det som eftersträvas. Det spelar väl ingen roll här i norr där det ändå inte är så varmt. Vi måste acceptera andras åsikter.
08.05
Naturligtvis har man inte bar överkroop vid ett matbord, i stan o.likn.
08.05
Förstår inte att karlar måste sitta på fotbollsmatch med bar överkropp och fet mage. Skulle se ut om vi kvinnor satt utan linne med våra skrynkliga bröst. Skulle nog bli åtalade för olämpligt klädda.
08.05
Lättklädd på t ex en buss eller på stan har jag inga problem med. Det enda som stör mig är om man ser en "naken" person i livsmedelsaffären. Det är osmakligt.
08.07
Får man cykla i stan i bar öberkropp
08.09
Jag håller med vad Gunnar Andersson skriver. Man tar sig för panna..
08.10
Det finns klädkod inom de flesta yrken ex vård, flyg etc. Det behövs ett klädkod även i samhället med hänsyn till individens frihet. Om det är ok att förbjuda heltäckande kläder så borde det vara ok att förbjuda helt eller nästan helt nakna kläder också.
08.10
Badstranden är det OK med bar överkropp-men det är mycket olämpligt, smaklöst och direkt äcklande att se dessa kroppar med eller utan fula tatueringar-usch tvi fy
08.11
Ska klädkoder finnas så ska det gälla alla människor. Ingen oavsett kön borde gå i badkläder eller utan något på överkroppen i affärer.
@M - Tycker du att män och kvinnor behandlas olika när det kommer till den här frågan?
08.12
Att på en matbutik se en hårig, överviktig, svettig ölmage på en man gör att jag helt tappar matlusten.
Osmakligt!
Att sedan råka få en skätt av svetten på sig vid kontakt kanske vid kassakön är äckligt.
08.17
Män i bar överkropp syns överallt hela tiden. De lyssnar inte när en ber dem klä på sig, och hävdar att de får klä sig som de vill. Ok, men ska män få gå runt i bar överkropp utan problem ska även kvinnor och ickebinära få göra det, UTAN att män kommenterar det.
08.17
Att gå utan en tröja på någonstans som inte är stranden blir det genast oacceptabelt. Helt galet att detta ens diskuteras, detta är naturligt i 99% av världens länder. Det är bara vi i Sverige som inte har respekten för andra. Osmakligt att se en baröverkropp utanför stranden, oavsett kön.
08.17
Att gå in i en matbutik i bar överkropp gör väl endast äckliga raggare.
08.17
Gör man som man vill. Ska inte regleras. Vill man tappa stilpoäng får man ta ansvar för det. Heltäckande klädsel nåt helt annat
08.17
@Amanda
Ja det tycker jag. Män syns i bar överkropp. Men det får inte kvinnor göra.
08.25
Det låter på många av inläggen som att ni drömmer om klädkoder likt Saudi Arabien. Det gör iallafall inte jag. Vad gäller trängsel och naket är det en konstig kommentar. Ytterst sällan hag snuddar vid folks nakna hud i butiker även om det är trångt. I så fall måste ju även bara ben (kjol) och kortärmat (bara armar) förbjudas. Ni låter helt galna. Självklart behandlas också män och kvinnor olika. Det märker man ju här där kommentarer om ”äckliga manskroppar” verkar helt ok. Kan kvinnor ha kjol så kan män också ha shorts. Kan kvinnor ha linne kan mån ha linne. Punkt.
08.34
Absolut
08.34
Är vi på väg mot ett viktorianskt samhälle där alla i alla lägen ska ha heltäckande klädsel, usch. Trodde Pridefestivalen skulle få folk att bli mindre stela inför det som är naturligt.
08.34
Självklart gäller samma "regler" för män och kvinnor. Är det "tillåtet" för män, så är det självklart även "tillåtet" för kvinnor.
08.35
Det är absolut viktigt att tänka på klädkoder, annars är det ingen skillnad mellan djur och människor. I alla andra länder är det en självklarhet att man anpassar klädsel efter säsongen. Det finns tunna bommulkläder att köpa för heta sommardagar, så slipper vi se barkropp i stan, som är osmaklig. N
08.35
Vad är det här?? Hela sommaren har jag traskat runt med flipflopps, badshorts och linne utan är någon nämnt min klädkod.
08.35
Jag vill gärna att alla har linne/t-shirt och shorts/kjol på restauranger/där man äter, annars är jag inte så brydd.

Jag ser gärna att kvinnor får gå utan tröja precis som män. Kvinnor ska inte behöva dölja sina bröst om inte män måste göra det. Kvinnobröst är inte mer kontroversiella än mansbröst, däremot ofta vackrare :)
08.36
Det hör till vanligt hyffs att man drar på sig en skjorta innan man går in på restauranger eller affärer. Men hyffs och att ta hänsyn finns tyvärr inte längre, den generationen förstördes av dem som fick barn under 70-talets flumperiod och nu har de tom barnbarn som är likadana.
08.36
Det känns som att vi går bakåt i tiden.
När man äter bör man ha kjol/shorts och linne/top/t-shirt för att andra inte ska se bröst/rumpor när de äter.
Jag förstår dock inte problemet om någon vill gå och handla, jogga eller åka buss med bikini/badshorts?
Det är inte som att man gnider sig varken mot matvaror eller mot andra och svett hamnar på säten även om du har kläder på dig, de blir ju blöta.
Kvinnor borde dessutom kunna gå utan tröja på samma sätt som män gör, om vi nu ska vara jämställda. Kvinnobröst är inte mer kontroversiella än mansbröst. Mansbröst kan precis som kvinnobröst ha olika form, storlek och behåring men det är ju bara bröst. De är inte ohygieniska som kön kan vara.
08.37
Irriterar mig aldrig på för lite kläder. Det är frihet och det är raka motsatsen de som har ”för mycket” kläder. Vill att landet ska förbi ett modern, frammotsträvande land och då får man välja fri. Vi ska absolut inte acceptera moralpoliser.
08.37
Jag verkligen avskyr när jag får vänner eller grannar på besök i tofflor utan strumpor och trots att jag ödmjukas ber dem behålla tofflorna på så tar de av sig och går runt barfota med svettiga fötter. Hur kan detta vidriga beteende vara accepterat i vårt samhälle? Hur gör man för att få folk att kvar tofflorna på? Barfota är ett big no no!!
08.37
Ta på ett linne eller T-shirt när man går in i en affär eller restaurang. Shorts är helt ok.
08.37
Tycker det är lite upp till var och en. Självklart är det inte okej att vandra runt helt näck, men samtidigt så ska inte samhället styra vad man kan och inte kan ha på sig. Vårt sätt att presentera oss för omvärlden är personligt och inte något som man ska reglera.
08.46
Jag tycker det handlar om respekt för dem man har omkring sig. Att visa hänsyn till andra och inte alltid tro att mitt sätt att klä sig är det rätta. Bara för att jag tycker det är ok kanske andra inte gör det. Hur man gör det hemma är vars och ens ensak men jag tror att många tappat respekten hänsynen till andra.
08.46
Har alltid gått med bar överkropp i 35-40 år, svetsas inte då som om jag har en T-shirt på mig, när det är varmt, för då så rinner svetten på ryggen som Niagarafallen. Men skulle någon på peka, när jag är i affären eller macken så sätter jag på mig den, för T-shirten är ju med hela tiden.
Men har det på mig när jag är på resturang.
Dock inte om restaurangen är i anslutning till stranden
08.47
Håller helt med föregående insändare:
Det hör till vanligt hyffs att man drar på sig en skjorta innan man går in på restauranger eller affärer. Men hyffs och att ta hänsyn finns tyvärr inte längre, den generationen förstördes av dem som fick barn under 70-talets flumperiod och nu har de tom barnbarn som är likadana.
08.47
Det handlar om respekt till sin medmänniska istället för egoism. Det finns sociala koder för att alla skall trivas. Sådana koder innebär bl. a, att man klär sig respektfullt vid rätt tillfälle, och dom som inte vet hur, har ju missat något vesäntligt.
Många verkar dessutom fullständigt fjärmade från verkligheten och egoismen har fullständigt tagit över.
08.47
Svaret är ja. Man får klä sig som man vill. Vi är i Sverige. Ett modern, sekulär land.
08.48
Finns inget som är så ofräscht som feta håriga män som går utan tröja inne i affären eller restaurangen.. urk..
08.48
Klart. Högst äckligt o upprörande med män utan tröja. Tänk om en kvinna.......
08.49
Varför är så många rädda för naken hud, vi föds nakna och är jättegulliga tills vi blir några år, då måste vi kyla oss, om man skötte sig själv och inte brydde sig om hur andra är klädda eller inte så blev allt enklare. Självklart måste man visa hänsyn till sin omgivning, har man problem med svett kanske man bör ha något på sig.

Sen kortbyxor eller badbyxor på stan, vad spelar det för roll.
08.51
Självklart ska man vara lämpligt klädd. Ja att vara klädd över huvud taget är oftast korrekt. Inte bara av hygieniska skäl utan även av estetiska. Vill man bli respekterad och sedd som vuxen så klär man sig!
08.51
Nu är vi i ett fritt land, Inga ska bestämma klädkod. Har ni redan glömt bussen i Malmö?
08.52
Kort, långt, byxor, shorts, kjol, kilt, linne, dunväst etc är oviktigt sålänge det står Adidas på plaggen. Tycker jag.
08.58
Så länge som man är klädd i en HBK-tröja så är allt ok.
08.58
Vi lever i ett fritt land så klä er med hjärna😊själv har jag minsta möjliga på mig...
Beror på vad jag ska göra😊
08.58
Storstadsproblem xD behöver man säga mer? kom till mark så ska ni få se hur de funkar i verkligheten.
08.59
Vi föds nakna! Önskar mer nakenhet i världen. Går alltid naken hemma och det är så befriande. Önskar att man kunde göra det utomhus.
09.02
Självklart visar vi respekt o hänsyn för varandra o tar på oss tisha/blus/skjorta ngt, i affärer, på strandrestaurangen, i kollektivtrafiken mm... Flip flop hör också på stranden. Sen tar jag mig friheten sola o bada naken på egen tomt.. ell vandra näck inomhus i mitt hus.
09.02
Man kan lära sig mycket av att se hur man klär sig i värmen i t.ex. Indien: lätt tyg som skyler och skyddar från de heta solstrålarna blir både skönt, vackert och värdigt.
09.03
Otroligt med inlägg av typen "man gör som man vill", med samma princip skulle människor kunna gå nakna på begravningar osv. Svenskar (män speciellt) saknar generellt stil, åk och studera t.ex. Italien där förekommer knappt äckliga flip-flops, vidriga badshorts, eller ännu värre bara överkroppar i stan! Det finns plagg i linne och bomull som är SVALARE än bar hud som solen steker på. Fråga vilken beduin eller liknande som helst, den svenska idén att kasta av sig alla kläder i värmen är emot både hyfs och förnuft....

Och förövrigt anser jag att flip-flop-sandaler borde förbjudas! ;-)
09.04
Om nån gillar att ha plasttofflor eller bar överkropp på stan, låt dem ha det utan att lägga energi på inskränkta synpunkter om det. Gillar du det inte? Fint, då behöver du inte ha det själv. Var tacksam över positiva saker i livet istället för att gnälla över sånt du inte uppskattar. Leva och låta leva!
09.04
Kan nån upplysa mig om vad lagarna säger, är det OK för en man att åka med bar överkropp på en buss/gå i en affär, men inte för en kvinna? Eller är det OK också om en kvinna går med bar överkropp på en buss t.ex.?
Hej! Det är inte olagligt att vara naken i Sverige. Däremot kan en del personer uppleva att det är obehagligt att se en naken person. Den som visar sig naken på en offentlig plats kan då bli anmäld för förargelseväckande beteende eller sexuellt ofredande. /Amanda, reporter
09.05
Jag har alltid T-shirt tom när jag är i min trädgård och sitter på terrassen. Och jag är 34 med tränad kropp... Det känns smaklöst att se grannar avklädda även om de finns på sin egen tomt... spelar ingen roll om de är 20 eller 80 år gamla. Om man syns inte då är det fritt hur man går annars skall man ha lite respekt till andra. T-shirt tar jag av bara på stranden.
09.27
Själv kan jag inte tänka mig att gå "naken" någonstans. Men jag kan tänka mig att vi här i Norden gärna vill kasta av oss kläderna när det väl blir sommar och sol efter en eventuell lång och kall vinter...
09.32
De flesta propra klädslar är bra med tanke på ändamålet och tillfället det ska används för men solfaktorn bör vara det avgörandet hur mycket det ska täcka och skydda kroppen såsom shorts/ kjol och t-shirt vid ledig klädsel.

Ps. En strike kan ju uppstå vid ett värmeslag i en värmebölja. Ds.
09.32
Det är mycket kommentarer om hyfs och stil på forumet. Frågan är dock varför blottläggande av den nakna huden anses ohyfsat samt varför man anser det föraktligt som en egoistisk handling? I vanliga fall anses ju många egoistiska handlingar vara goda även om de har negativa konsekvenser för andra, ex att köra bil vilket har negativ miljöpåverkan och kan ha negativa konsekvenser för andra människors hälsa. Personligen stör jag mig på bilkörning men jag kan ändå förstå orsaken till att det förekommer; samma med bara överkroppar.
09.32
PERSONER som sitter ELLER STÅR och ÄTER med bär överkropp ÄR otroligt ÄCKLIGT
09.33
Yepp, det måste vara detta som vi måste lägga fokus på och därigenom rädda världen! Bara överkroppar och flipflops..... Varför har ingen kommit på detta tidigare. Om vi ska störa oss på dessa otroligt viktiga saker, så... omg...suck
09.33
Klädkoden är ditt varumärke! M a o visar du vem du är genom klädseln. Exponerat fläsk o fula tatueringar imponerar i vart fall inte på mig - tvärtom, jag tycker det är ganska äckligt med alla dessa halvnakna människor överallt. Badkläder & flipflops hör hemma på stranden, inte på restaurangen eller på kontoret.
09.33
Ogillar avklädda överkroppar på män i stan!
Skulle aldrig vara accepterat att en kvinna skulle gå med bar överkropp.
I övrigt får folk klä dig hur dom vill bara de trivs och är glada😊
09.33
Är frågeställningen ett försök att försvara busschaufförens agerande i Malmö???? Är det tillåtet med burka då finns det inga klädkoder.
Hej! Hur vi klär oss i värmen har alltid varit en diskussion. Till exempel om man ska ha shorts på jobbet eller inte. Visst blev diskussionen intressant i och med fallet i Skåne. Men vi rättfärdigar inte hur Amanda blev behandlad på bussen. /Amanda, reporter
09.34
Eller som förra helgen, när jag fick fem nakna stringbikini-rumpor mitt framför mig precis utanför entrén till ICA i Kungshamn. Inte okej mitt i centrum.

Bara för att man har rätten att klä sig hur man vill i detta land (kanon) betyder dock inte att man ska släppa allt vad folkvett heter!! Man måste tänka lite på sin omgivning.
09.35
Är så OÄNDLIGT LESS på denna diskussion som kommer upp varenda sommar, när klädfascisterna sätter igång med sina klagomål! LÅT FOLK KLÄ SIG SOM DE VILL! Ni som klagar kanske skulle fråga er varför ni inte tål att andra personer har andra gränser och annan smak än ni själva har. #FÖR_frihet&kärlek,MOT_förtryck!
09.35
Jag tycker det är vanlig respekt/hövlighet gentemot omgivningen att ha kläder på kroppen i offentliga miljöer. På en badstrand går man givetvis i badkläder.
09.35
Snacka om sommartorka på SVT :P
09.35
Ja det är viktigt att klä sig propert efter sammanhang . Badkläder och dylikt hör hemma på stranden eller i den egna trädgården. Jag bor på Costa del Sol delar av året och häpnar över alla stillösa turister som går halvnakna i centrum och på restauranger. Bra och bedrövligt att man tvingats inför böter för de som inte fattar hur man ska uppföra sig.
09.35
Jag förespråkar att man ska få klä sig som man vill men det betyder inte att jag anser att det är lämpligt att klä sig hur som helst när som helst. Jag anser däremot att det är upp till var och en att själv bestämma.
På begravningar, teatrar, krogar, arbetsplatser etc. finns oftast klädkoder angivna på ett eller annat sätt så det behöver inte ens diskuteras.
Om någon sedan väljer att gå i bikini när hen handlar på Coop så är det upp till hen och hen är förmodligen medveten om att några kommer att ogilla det.
Jag är från Sydeuropa och är väl medveten om skillnaderna och jag lär min man hur han förväntas klä sig när vi åker dit. Men det här är inte Sydeuropa och jag uppskattar friheten att just se ut hur sjutton man vill här utan att dömas så det tycker jag att vi ska hålla fast vid. Vi är mycket friare från moraliska koder här och den regleringen saknar jag inte från mitt ursprung!
09.35
Jag tycker alla som klagar på allt ska stanna i sin safespace hemma i sovrummet, lägga sig på sängen, bita i tudden och gråta ut om hur hemsk världen är för just lilla er.
Sen kan ni stanna där med era påhittade problem. Vi behöver er inte ute i samhället. Ni är lika välkomna som nynazister och fästingar.
09.35
Själv klart ska man ha regler , jag tycker att det är så fult att gå naken . Tänk på respekten , inte så bra med mycket frihet All regler är bra annars om man följer de som te,x trafikregler.
09.35
Vi lever i en tid av förlorade själv respekt om inte att prata om respekt för medmänniskor! Nakenhet är ok om man håller det 'hemma'!
09.35
Alltså jag förstår inte riktigt argumentet från varken ettikexperten eller personer varför det är ofräscht med bar svettig överkropp på bussen. Är väl minst lika ofräscht med svettig t-shirt överkropp på bussen som lämnar svettfläckar.
Vad är skillnaden om man svettar ner ett bussäte med eller utan ett tyg emellan, lika äckligt för det.
09.35
Jag tycker absolut att man ska tänka på att klä sig respektfullt i offentliga miljöer även om det är varmt, vilket inte påverkar att du känner dig varmare utan mer att du tänker även på andra än dig själv.
09.36
Precis som etikettexperten skrev, butiker, restauranger, bussar o likn är ett no no, men är det riktigt varmt är jag mycket i shorts och bar överkropp vare sig jag cyklar, badar eller t.ex. är i trädgården. Det är så jag undviker bli så där jobbigt svettig. Stör det någon får de väl titta åt andra hållet.
09.37
Lycka till med saker som integration av vitt skilda kulturer om vi inte ens kan acceptera ”fel” sorts skor eller shorts på stan.🙄
09.37
Varför ska alltid personer som kan bli kränkta av minsta lilla få alla rättigheter?
Folk blir kränkta av allt och saknar helt förmåga att sköta sitt och skita i andra.
Hade ju varit bättre att lägga irritationen på något vettigare än någon utan tröja.
Vi har det för bra uppenbarligen.
09.38
Klädkod? Vad menas? Människosläktet har för mycket fritid, för mycket tid att grubbla över vad ANDRA människor gör och inte gör. Det blir då tillfälle att hitta på sjukt insnöade grejer. (Skvaller är en annan typisk grej som inte borde ges utrymme för!) Lev och låt leva!
09.38
Klä dig med respekt för omgivningen. Man går inte in på en affär, buss el restaurang med bar överkropp. Bar överkropp hör hemma på badstranden....
09.38
Klart man ska få klä sig som man vill. Sen att folk kan stirra på en får man ta. Detta gäller båda könen. Kommer jag barbröstad med min tjocka håriga mage så kommer folk titta snett. Det är för övrig inte olagligt i sig att gå näck, det måste finnas uppsåt att väcka anstöt. Inte för att jag förespråkar att gå helt näck...
09.39
Det handlar väl om normal vett och etikett?

Om vi pratar Sverige först:

Där det är naturligt att gå avklädd (badstranden, hemma i trädgården etc) - där är det också ok att göra det.

På offentliga platser, t.ex. på bussen, i stan, i affärer och på restauranger (de "finare" givetvis undantagna, där krävs mer) bör man för omgivningens skull även ha på sig något på överkroppen. Shorts/kjol + linne/t-shirt funkar - sandaler och flipflops likaså (så länge du också väljer bort strumporna... :))

Utomlands:

Följ resp. lands klädkod (ibland täckta axlar/knän, heltäckande skor osv) - visa respekt för andra kulturer precis på samma sätt som de som kommer till Sverige får respektera hur det fungerar här.
09.39
Hur kommer det sig att man ska tänka så mycket på andra hur man själv klär sig?
Hur egoistiska kan folk vara som kräver en viss klädsel från andra.
09.39
Kanske dum jämförelse, men att amma på buss och restaurang hoppas jag dem flesta tycker är ok?

Att dra av sig tröjan som dam eller herre är då I te de? Kan tycka att de är helt okej, men skulle gärna se att personen i fråga tar hand om sin hygien och utseende på över kroppen om man vill visa den offentligt?
09.39
Jag har under senare tid oxå funderat på var går gränsen till förargelseväckande beteende när det gäller klädsel?! Bar överkropp? Shorts som bara skyler halva rumpan? Top där brösten ligger mer utanför än i? Hängbyxor där nästan hela arsulet visas? Vad gäller i det offentliga rummet?
09.40
Jo nog vill det till att visa hänsyn till varandra när man lever i ett samhälle sen bör nog de flesta förstå att omgivningen inte tycker de är fullt så attraktiva som de förespeglar sig själva, klädindustrin har i många fall lyckats bättre en kroppskulturen. Ordspråket säger som sagt att " skönheten ligger i betraktarens ögon" något att tänka på!
09.40
Jag tycker att det enda ställe med bar överkropp är på stranden. Eller annan badplats.Äckligt när det är på Resturamger o aFfärer tex. Detta gäller alla smala som kraftiga.
09.40
Eftersom vissa individer uppenbarligen saknar respekt och omdöme behövs det regler eller rentav lagar kring vad som förväntas på exempelvis bussar och i offentliga lokaler.
09.40
Anständiga shorts och t-shirt är väl ok, Men inte shorts som blottar halva arslet, det är inte roligt att ha näsan mellan skinkorna vid köttdisken.
09.45
Det är inte lagstiftning på gång, ej heller organisering av klädpolis. Att visa en smula hänsyn och ha lite framförhållning i hur man kommer att röra sig under (sommar)dagen innebär ingen devalvering av människovärdet. Tvärtom!

Sen finns det exhibitionister av alla kön och åldrar och skönhetsideal. I min erfarenhet är det en minoritet. En väldigt synlig grupp, men en minoritet. ;o)
09.45
Föredrar jag bar överkropp. Så har jag bar överkropp. Passar det inte andra så kan de lämna
Butiken eller restaurangen
09.46
Många klär av sig så mycket som möjligt för att visa sina äckliga tatueringar
09.47
Det är osmakligt när halvfeta kvinnor går runt på allmänna platser i bikini där delar av den försvinner i fettvalkarna. En ölmage har jag däremot inga problem med så länge magen inte döljer klädplagget under.
09.47
Återigen , ni fattar ingenting! Det finns eller fanns i varje fall tidigare ett uppträdande som man fick lära sig och det är att visa andra hänsyn och uppträda på ett hyffsat sätt, tex att man inte spottar på trottoaren, blåser rök i ansiktet på folk, att man håller dörren för någon som kommer efter, att man aldrig tar av sig skorna vid besök hos vänner och bekanta, att man håller kniv och gaffel på korrekt sätt när man äter. Så det är inte alls upp till var och en men det tror den förstörda generationen som skapat individualismsamhället. Tyvärr kommer det inte bli bra på sikt även för dem som tillämpar det idag.
09.47
Huvudsaken borde väl vara hygien?
Att vi i mat- och restaurangtillfällen täcker de kroppsdelar som kan upplevas ohygieniska och i övrigt är vi fria individer att klä oss hur vi vill, kan och föredrar.
09.47
Här i Stockholms innerstad ser man kvinnor ligga och bjuda ut sig i stringtrosor här och där, på kajen, på gräset bakom en kiosk, i parken och på badplatsen. Även utan överdel. Är detta ens lagligt, minst sagt förargelseväckande beteende. Vad gör kommunen och polisen?
Hej! Det är inte olagligt att vara naken i Sverige. Däremot kan en del personer uppleva att det är obehagligt att se en naken person. Den som visar sig naken på en offentlig plats kan då bli anmäld för förargelseväckande beteende eller sexuellt ofredande. /Amanda, reporter
09.48
Moralism dör aldrig ut och kroppen är ju för hemsk att visas, vet inte om man ska skratta eller gråta åt stil-och etikettexperter för att inte tala om alla amatörtyckare.
09.48
Det är märkligt vad folk stör sig på andras ändå normala klädsel. Självklart måste man kunna gå i shorts och bikiniöverdel på sommaren om man vill det, utan att man blir utvisad från bussen eller uttittad som ett byte. Däremot skall man inte maskera sig på allmän plats eller ha så täckande kläder att man (och ens avsikter) inte kan identifieras.
09.49
Jag tycker iaf inte att det är legitimit att slänga av någon från ex bussen bara för att man väljer att ha shorts & linne på sig. Och den personen som tycker att det är ok att ha kjol på sig som tjej men inte shorts borde tänka om eftersom det finns extremt korta kjolar med. Sen att bry sig om något så fånigt som plastsandaler är bara absurt.
09.49
Nån självkritik måste man ha
09.49
Rubriken skulle i ställe ha varit "Etikettexperten: Hur du kränker människor med minsta möjliga ansträngning".
09.49
Vissa här tycks anse att synen på kläder reflekterar människors intellekt och att de som förespråkar frihet och ”naket” är mindre begåvade och behöver utbildas. Det är ganska trångsynt.
09.49
Du avslöjar vem du är, din självuppfattning, hur du vill bli bemött av andra genom hur du går klädd. En del verkar fööör dumma för att fatta det.
09.50
Jag tycker det är skillnad på offentliga miljöer, typ utomhus där jag anser att du får klä dig i stort sett hur du vill och privatägda miljöer (t.ex. butiker, restauranger) som får sätta sina egna klädkoder.
09.50
Vi föds nakna och vi har historiskt tagit på oss kläder för att skydda oss mot väta, sol och kyla. Kroppen mår bäst utan kläder så jag har full förståelse för dem som har så lite på sig som tillfället ger möjlighet till. T ex är det utmärkt tillfälle att slänga alla kläder på stranden och njuta av sol och bad som man är skapt.
09.50
Hel och ren som vi säger, men ofräscht i olika sammanhang. Många har ovanan att springa omkring med nakna fötter i sandaler april till september, på arbetsplatser. Urk!
09.56
Så beklämmande att se så många oja sig över så oviktiga saker som bara överkroppar och nakna fötter! Den enda skadan som detta orsakar sitter i huvudet på de upprörda. Så mycket onödig negativ energi. Slappna av istället o njut av det korta liv vi har här på jorden.
09.57
"Kanske dum jämförelse, men att amma på buss och restaurang hoppas jag dem flesta tycker är ok?" Öhh, vaaa, nä, det INTE OK! Själv fick jag uppleva en kvinna som bytte blöja på sin unge inne på ICA en gång, då har man sett allt...

Stefan Lund har helt rätt, i Sverige begriper många inte ens grundläggande etikettsregler. Sköt dig själv och skit i andra är devisen, vilket många ljushuvuden bevisar i denna tråd.

Magdalena Ribbing, vila i frid, du är saknad!
09.57
Att någon tycker att man inte kan ha badshorts på "stan" är ju bedrövligt. Hur kan man reta upp sig på det?
09.58
Patrik, skämtar du!?
”Bjuda ut sig”?
Att någon solar i string betyder inte att de vill ligga varken med dig eller någon annan. Det betyder förmodligen bara att de inte vill ha linjer/märken efter mer kläder än nödvändigt.
Om du inte vill se det så titta åt ett annat håll!
Min man tittar på kvinnor som solar om han finner dem attraktiva och jag tittar på män som solar om jag finner dem attraktiva.
De som solar har tagit med i beräkningen att folk tittar på dem och bryr sig inte eller så gillar de det.
De som tittar får titta så länge de inte besvärar någon och om jag blir sotis så är det någonting som jag får ta upp med min man, jag kan inte klandra en kvinna för att min man tittar på henne.
09.58
När man går in i en affär skall man ha kläder på sig .
En man med bar överkropp eller typ nättlinne är lika illa som en kvinna i bar överkropp eller bikini/ BH / mycket litet linne
Kortbyxa eller kort kjol är ok men badkläder är inte ok

Detta tycker jag är lika opassande som om en person går in med intregralhjälm i butiken
09.58
Jag såg en man i kostym och slips på stranden, där satt han helt utan bar överkropp. Jag blev otroligt kränkt *satir*
09.59
"Klart. Högst äckligt o upprörande med män utan tröja. Tänk om en kvinna......." Jag tror faktiskt inte någon hade haft emot att en kvinna hade gått med bar överkropp. Avseende hur "äckligt" det är med bara överkroppar är upp till vart och en, men sedan tvingar ingen oss att titta. Givet att man ska anpassa klädsel efter vart man är, men jag upplever det som att vi har större problem gällande klädkoder än om man går med eller utan tröja. Som rätten för alla, även kvinnor, att klä sig utan att behöva täcka sig.
09.59
Väldigt många olika åsikter om klädkoder. Jag blir lite osäker. Får se om jag vågar mig ut idag ;-)
09.59
Ett bra sätt att slippa insnöade, dömande moralister i sin närhet verkar således vara att ha flipflops, nedhasade badshorts, bara fötter, tatueringar, fetma, kroppsbehåring och svett. Bra att veta, jag ska genast gå all in på detta.
09.59
Tycker det här känns så fantastiskt svenskt: "Det är inte olagligt att vara naken i Sverige. Däremot kan en del personer uppleva att det är obehagligt att se en naken person." Det kan ju appliceras på allt! För allt som existerar så finns det alltid någon som finner det obehagligt. Varför kan det inte finnas en stödlinje för dom som behöver hjälp med detta i stället? Vi måste verkligen bli mer accepterande och se vikten i varandras olikheter!
10.00
"Åsikterna" verkar ibland handla om smak, såtillvida att vackra människor får ta av sig medan feta, fula eller gamla i större utsträckning anses böra skyla sig.

Själv drog jag gränsen när en man i träningsoverall gick in på Willy:s och grävde bak i kalsongerna innan han strosade in på grönsaksavdelningen.

Folk i badkläder är inte per automatik ohygieniska.
10.00
Jag trodde att Sverige låg i framkant när det kommer till en liberal syn på klädstil.
Ska inte människor få klä sig hur de vill?
Om en annan människas klädval är ditt största problem, då kan du skatta dig lycklig.

En annan stör sig på alla egoister som kör bil, röker eller på annat sätt förpestar allas vårt syre.
Jag blir upprörd när jag ser hemlösa eller läser om krig och förföljelser.

Att bli upprörd över en bar överkropp är bara löjligt!
10.00
Naken när jag vill. Och inte vad andra tycker
10.00
Att ta av kläder i värme och sol är det sämsta. Ta på ljusa rymliga kläder om täcker mycket av huden det är det svalaste. Att vara avklädd offentligt kan uppfattas störande inte alls säkert att alla tycker det är snyggt eller frächt.
10.01
Vissa tycker att det motbjudande att se håriga tjocka män. Själv ogillar jag illaluktande människor men allt detta är bara ett subjektiv tanke. Vi är födda nakna, behöver hår och svett för att överleva. Kläder är ett redskap vi hittade på för att klara kylan. Andå har det alltid funnits moralpoliser. Präster, profeter, nazister, kommunister som har försök tvinga människor ett visst klädkod.
Om vårt land ska förbi fri ska vi inte acceptera moralpoliser.
10.01
Men det e väldigt fräscht att ta ut brösten för att amma....
10.05
Dina åsikter och känslor om andras klädval och nakenhet är meddelanden från dig själv, till dig själv om hur öppen eller trångsynt du är.
10.06
Jag hoppas att alla ammande kvinnor fortsätter att amma närhelst behovet infinner sig! Störs man av det är det sorgligt på riktigt.
10.06
I samband med mat Som affärer och restaurang så är det mer hygieniskt om alla, kunder som personal är klädda. Det är mycket uppskattat att slippa ändras hår som svett i sin mat.
10.06
Moralpoliser borde flyttas till ett ställe där de kan ha de bra me varann och aldrig släppas ut igen.
10.39
Det är intressant ändå att tänka att det finns personer som på fullaste allvar retar upp sig på andra människors klädval. Hur tomma är egentligen deras liv? Hur ser deras relationer ut? Är de bittra över att de själva inte vågat leva fullt ut? Vill de hämnas på folk som inte är fjättrade av vad grannarna ska tycka? Spännande!
10.44
spelar mig ingen roll om folk går i shorts, bikini, eller fult på klädda, får gå nakna om de vill för mig,

jag tror de är inskränkta människor mest som klagar lite samma som tror kompetensen sitter i hur folk klär sig,

däremot så är jag lite obekväm med nakenhet om folk sitter intill mig på en bus, eller står i en kö med mig,(konstigt nog inga problem med de i bastun o bad gäller även delade för de två könen) men de har med mina preferenser att göra och ska inte gå ut över andra,

dv så länge människor är identifierbara på håll för bla säkerhets kameror osv. så ska de få gå klädda hur de vill,
10.45
Man får klä sig som man vill men att klä av sig på olämpliga ställen är total brist på respekt för andra människor.
Tro inte det blir svalare att gå utan kläder. Bespara mig att behöva se svettiga nakna kroppar.
10.45
Många tror att moralpoliserna är framme och förespråkar klädkoder. Och visst har vi klädkoder, vi tar på oss svarta kläder på begravning för att hedra den avlidne och dennes anhöriga, men detta med nakenhet handlar om helt annat. Om någon går omkring i badbyxor eller bikini svettas denne mer än om han/hon har en tunn skjorta blus på sig. Om den halvnakne går på en buss eller ett tåg och slår sig ner hamnar den svetten på ryggstöd och sits. Vem vill sitta där sedan? Tycker du inte att det gör något? Då bryr du dig inte om du får en odiskad kopp på caféet heller?
10.45
Vissa kallar det moralpolis. Vi andra kallar det hänsyn.
10.45
Snart går vi mot höst/vinter och då är problemen över :-)
10.45
Om man inte tål lättklädda damer har man större problem! Allt handlar om lukt, ögonen kan man styra, men inte näsan.
10.45
Badkläder på beachen.
Stadskläder i stan.
Så här är det i resten av världen - bra tycker jag!
10.45
Att visa lite hänsyn för allas trivsel tycker jag är enkelt och självklart.
10.46
Absolut! De som inte fattar det kan antingen stanna hemma eller påklädda ta sig till stranden och vistas där!
10.46
Verkar behövas etik och moralpoliser i stor skala för att lära ut folkvett till flertalet i denna spalt
10.46
Heltäckande kläder i badhuset är ohygieniskt på samma sätt som bar överkropp är det i en matbutik.
Man måste anpassa sin klädsel efter var man är helt enkelt.
10.48
Badkläder hör hemma på stranden Vanlig klädsel i sommarvärmen för kvinnor är klänning, shorts, linne, kjol, blus. För män, shorts, linne t-shirt, kortärmad skjorta. Det är vad jag ser i min omgivning och då är det 30-40+ Badkläder ser jag på turister i affärer, restauranger och barer tex.
10.48
Kanske dags att fokusera mindre på klädseln och mer på hur man för sig?
Den utbredda egoismen och ignoransen är betydligt mer stötande och störande än partiell nakenhet och bebisar som äter.
10.54
Efter att ha läst kommentarerna så är kanske vi svenskar inte så frigjorda som det ibland framställs?
10.54
Helt otroligt ibland hur visa resturanggäster på campingar är. Har haft flera gäster som har sina nakna barn med och medelålders människor som vägrar ta på sig tröja. Bara för det är en restaurang på en camping betyder det inte att man kan gå hur som helst.
10.55
Vett och etikett Är viktigt.. Hur man beter sig i allmänhet. JA.
Det handlar inte om moralpoliser.
Nivån här i tråden säger Mkt om människorna här inne idag..
Klädkoder finns.. Och nä Jag lever inte ett tråkigt el innehållslöst liv..
Jag håller med Stefan Lund och Henrik och några till..
Och nej jag är påklädd på mitt jobb inom intensivvården.. Inte shorts och linne där..
Och nej man behöver inte vara i bar överkropp på en restaurang.. Funkar på pizzerian.. Om man nu vill det..
Och Ja mitt liv är Mkt intressant.. På många sätt.. Bara för att man kan gå med bar överkropp så kanske man inte ska göra det överallt..
Vi kvinnor går ju inte med bar överkropp på bussar el i butiker.. Det kanske vore ngt.. 😉
10.55
Mig spelar ingen roll vad folk har på sig bara att de har på sig något så jag slipper andras svett på t.ex. bussen. Det viktiga är väl att en person sköter sin hygien så att dålig lukt inte sprider sig när jag äter. Det är för mig inte frågan om moral - den har vi släppt för länge sedan.
10.56
Det är obehagligt att tvingas känna en bar överkropps kroppslukt/svettlukt på t ex en buss eller restaurang. Jag kanske inte har möjlighet att flytta mig bort från personen på en trång buss.
11.10
Låt alla människor gå klädda hur dom vill oavsett vart dom än är. För mycket paragrafryttare finns redan i Sverige. Snart kommer väl en lag på detta som ungefär rökningen.
11.15
Är det varmt ute så brukar jag gå med bar överkropp. Men går jag in någonstans, affär, restaurang, buss etc så slänger jag på mig tröjan igen. Det är ren hyfs kan jag tycka och har inget med paragrafrytteri som vissa vill få det till här
11.15
..alla dessa män i bar överkropp lite varstans under sommaren.. varför går de ogenerat utan överdel, när kvinnor aldrig skulle accepteras göra det? Förstår inte logiken.
11.19
Ja, en lättklädd som dessutom röker: hu vad hemskt :-)
11.19
Bar överkropp har man vid bad och i privat miljö. I offentlig inte.
Kallas för sunt förnuft och omtanke om andra människor.
Svårare är det inte.
11.59
Hej

Gå hur du vill! Om eventuellt kroppsdel skulle ”nudda”, vänligen ha tyg emellan.
11.59
Magnus sa det kl 10:48. Tack.
Vi kan reglera allt. I teorin. Men om vi beter oss schysst mot varandra i vardagen rent generellt, finns inte så många problem som vi behöver gnälla över.
11.59
Ta något viktigare ämne än klädkod. Tex. Varför ni lägger sådan energi på ett misshandelsfall mål av en Raaapare?
Varför uppröras av en bar kropp???
11.59
Jag använder bil istället för lokaltrafik och äter sällan ute så jag slipper halvnakna svetton inpå mig så, tack och lov. I matbutiker har jag aldrig noterat någon i bar överkropp. På stan o.s.v bekommer det mig inte ett smack eftersom man knappast måste springa fram och krama om alla andra. i-landsproblem?
11.59
ja, det är viktigt att man ha täckande kläder så att man inte utsätts för farliga strålningar. Eller man kan använda "min sol tid" appen, så att veta hur mycket man kan vistas under solen, innan det gör stor risk för kroppen.
12.00
Förstår inte alls denna aversion folk verkar ha mot bara överkroppar. Har full förståelse för att vid trängsel, eller där man förväntas dela på saker av typen bussäte, kan folk vilja slippa nakna kroppar. Men allvarligt talat, att gå förbi någon med bar överkropp på stan..? Eller på COOP? Kränkt? Äcklad? Förolämpad? Skärp dig!
12.00
på ett gym jag ofta är på är det t shirt som gäller,det handlar mycket om hygien ,t shirt tar upp svett så det inte bara far på golvet ,har man utan tröja blir det ganska äckligt med svett på golvet ,tänk om alla sprang på gymet utan t shirt ,men tycker är man utomhus spelar det ingen roll , ,men det finns folk med kläder som luktar illa , och det är faktiskt inte svetten i sig själv som luktar.,men en svettig karl utan t shirt på en buss kan kännas äckligt ,men man behöver ju inte sitta brevid han

12.01
Det är väl en självklarhet att man är påklädd i offentliga miljöer, utom på stranden. Varför tror dessa avklädda män att vi älskar att se deras bara kroppar?
12.02
Hela diskussionen är ett talande bevis för att narcissismen sedan länge har ersatt jantelagen. ”Bete dig som du själv vill och strunta i dina medmänniskor.”
Att sitta i badkläder på bussen och samtidigt spela hög musik är den nya svenska hänsynslösheten i ett nötskal.
12.02
Efter att förra sommaren fått en hårig armhåla i ansiktet tycker jag att klädkod el annan form av försiktighet ska gälla. Äckligt även om det var doftfritt
12.02
Vad är det som är så stötande med en naken kropp? Alla har vi en.
12.02
Bryr mig inte överhuvud taget om hur andra går klädda eller ser ut, så ointressant. Låt folk gå klädda som de själva vill, utan moralpoliser, tack!
12.02
Ja något sorts sunt förnuft.
När man inte är på stranden eller i sin egen trädgård.
Bara man har kläder.. topp/t-shirt/ klänning och något nertill. Det kan väl inte vara så jobbigt att ha på sig även om det är varmt.?
Hör ju att på festivaler som upptar stora centrala delar av städer tar många av sig kläderna nu i dagarna. Med mycket anspelning på sex och nakna kroppar. Med hänvisning till sammanhanget.
Ofräscht och hänsynslöst mot övriga medborgare.
Att det tillåts och accepteras är ofattbart.

Man vill ju inte gå där med sina barn.
12.03
Att envar får klä sig hur den vill är inte sant. Har du för lite kläder på dig kan du bli dömd för till exempel förargelseväckande beteende. Juridiskt görs skillnad på en helt bar mansöverkropp och en helt bar kvinnoöverkropp. Stilistiskt går det an med kortärmad överdel och kjol eller shorts. De som inbillar sig att shorts inte fungerar, i Sverige, på stan eller i icke-representativa yrken år 2019 bör komma ikapp. För egen del gillar jag emellertid inte shorts som plagg men är det över 25 grader varmt åker de på, så även på kontoret. Har jag ett möte med kommundirektören byter jag nog till byxor dock.
12.03
Klädkod är fel ord, det handlar inte om regler eller nån kod man måste följa, det handlar om att ha lite vett och va medveten om hur man uppfattas. Min åsikt i det hela är säkerligen ganska opopulär i vissa kretsar, men jag anser inte att samma regler gäller för alla, man får helt enkelt försöka ha lite självinsikt och veta hur man uppfattas.

Är du oduschad, hårig, svettig och överviktig så bör du ha på dig mer än om du är mindre, ren och luktar gott. Gör det sociala experimentet nånstans, se vem som kommer undan med minst kläder utan att folk börjar stirra och rynka på näsan. Oavsett hur det borde vara i teorin med acceptans av alla och att alla är lika, kroppspositivitet och allt det där så anser jag att vi alla borde rätta oss efter hur det faktiskt funkar i praktiken.

En uppknäppt skjorta som hänger framför en nyduschad fräsch mage, ok i t.ex. en matbutik. Samma uppknäppta skjorta hängande som gardiner på var sin sida av ett framstickande hårigt berg som glänser av svett, inte alls okej i en matbutik.
12.23
Det finns 2 ställen där det är okej att gå med bar överkropp .1 På stranden 2. Hemma. Så svårt kan de inte vara att förstå!
12.23
Klädkod eller vad man kallar det är bara ännu ett sätt att styra över människor som är för rädda för att göra annorlunda.
12.23
gör vad du vill
12.23
Att ha gnälliga grannar e inte kul men Idahoans blev de tysta my fru sitter o solar topless o fick en sur komentar, så jag blev sur o gick in o frog på en sexig string trosa de fick grannen att tiga o gå in till sig😂😂😂😂😂
12.23
Min arbetskamrat går i mjukisbyxa på jobbet. Jag tycker att det är illa nog med shorts. Hur ber jag honom på ett trevligt sätt att ta på shortsen igen?
12.24
Hel rät men man ska inte kasta folk från bus eller tunnelbanan.att gå otan tröja eller byxa kort byxa detta kallas olämplig uppträdande varnas .trevlig sommar bästa landet SVERIGE
13.11
Folk får ha på sig eller inte ha på sig va f-n dom vill.
13.11
Självklart.
Ta bort värmen ur ekvationen, och fråga dig själv:
Varför har vi klädkoder?
13.12
Nej!!!! Varför ska det varaså viktigt. Det finns viktigare saker i livet.. Om någon vill pälsa på sig i 30 gradig värme för att se snyggt för andra, och dö av värmeslag! Verkar totalt meningslöst.
13.12
Ola,
Du får be din chef att ta snacket. Det är hans uppgift.
Likaså var det min att påpeka sjuksköterskestudenten att det inte är ok med keps på jobbet. Med hänsyn till patienten som han möter på en arbetsplats, inte är på en basebolls plan. Hen är förmodligen i nöd pga sin sjukdom och det kräver professionell bemötande, hänsyn.
13.12
Jag vill inte sitta bredvid ngn halvnaken svettig människa oavsett om de är tjocka eller smala. Där det är trångt eller mycket folk borde folk kunna klä sig. Bara sunt förnuft och så mycket trevligare. Sen skulle fler kunna duscha lite oftare. Ser helst inte halvnakna överhuvudtaget i offentlig miljö. På badet/stranden eller hemma på gården gör man som man vill. Där får väl grannen näcka bäst dom vill.
13.12
Jo då. Man ska var påklädd på buss o i stan, även på landet. Strandklädsel hör till stranden till. Man blir inte svalare av att ta av sig plagg. Luftigt och ledigt är bäst. Man är inte halvnaken i Rom, på rivieran eller i Barcelona heller. Lite hyfs skapar hänsyn till din nästa.
13.12
Folk får väl klä sig som de vill men betyder inte att folk behöver ”acceptera” det.
13.12
Fördelen med att vara människa och kunna tänka själv till skillnad från djur är att du får göra precis vad du vill här i världen :D

Gå utan tröja, sov den där extra halvtimmen, njut av ditt liv ;D
13.12
Ovärdigt att gå runt i bikinis/utan tröja på gatan, tycker jag. Vill man klä sig ovärdigt så går det ju bra men då får man leva med uppmärksamheten man får.
13.13
Varför störs folk på nakna kroppar, det mest naturliga som finns? Sverige var mycket mer liberal på 60- och 70-talet. Vad har hänt????
13.13
Min arbetskamrat klagar på mina mjukisbyxor istället för att jobba. Hur ska jag be honom att på ett vänligt men bestämt sätt att fokusera på viktigare saker som världsfred, utrota hunger eller trumps senaste tweets om asap rocky istället för mina byxor?
13.13
Absolut. Visst kan de bli ovanligt varmt och fuktigt men SÅ varmt är det inte så att tröjor måste av. Jag har sagt det i flera år, män är usla på klädkoder och respekt. Bar överkropp och badtofflor har man på stranden. Punkt slut.
13.13
Såklart ska man ha lite känsla hur man klär sig. Men det är lika irriterande att folk går utan t-shirt som att folk klagar på det.
13.13
Det finns något som heter hänsyn och respekt. Också självrespekt. Man har kläder på sig vid bordet, i affären och i kollektivtrafiken. Skulle min frihet vara begränsad för att jag har kläder på mig? Inte ett dugg. Det handlar om vanlig hyfs.
13.13
Om inte män får gå i kortbyxor så ska inte kvinnor få gå i shorts eller kjolar som knappt täcker skinkorna och tröjor/blusar/linne som visar halva eller mer av brösten! Det är osmakligt och mycket värre än ett par nakna karlben!
13.13
Jag skulle inte ens bry mig om folk gick helt nakna, förutom nån urrping till karl förstås som kom springandes spritt språngandes naken, det var ju ett tag sen sist det sågs, och det är ju det jag absolut vill se.....
13.13
Kvinnor ska också ha kläder en självklarhet.8
13.14
Det är väl förmodligen samma folk som ville ha rökförbud lite varstans som även gnäller på hur folk klär sig. Skaffa ett liv för hundan och var inte så förbaskat avundsjuka på andra människor.
13.17
Folk får ha på sig vad de vill så länge som de är hela och rena och är anständigt väluppfostrade.
13.18
En del egoistiska jättebebisar som inte vet vad hänsyn och respekt till människor runt omkring sig betyder. Det är sorgligt att se!!!
13.25
Det är SVALARE med en rymlig tunn ljus bomulls eller sidenskjorta och byxor än att vara bar på kroppen.
13.26
Det är alltid dom som mest behöver ha tröjan på sig som tar av den oj oj
13.29
Min kropp mitt val! Jag går klädd hur jag vill och jag tycker det är mycket märkligt att ni på SVT bjuder in så kallade "etikettexperter" som ska tala om för folk hur de ska gå klädda. Det är 2019 nu, inte 1956.
13.36
PÅ fotbollsplanen blir man varnad om man tar av sig tröjan. Vi kanske skulle ha ett liknande system i hela samhället?
13.36
Men kvinnor får gå halvnakna... Men män ska inte ha kortbyxor i stan.. konstigt
13.36
Jag håller med Amanda. Ni på SVT är förvirrade när ni bjuder ”etiketexperter” och blandar ihop olika saker. Etiketexperter är inga lagstiftare och står inte över vårt frihet.
I slutändan etiket ett påhitt som man inte tvungen måste följa.
13.42
Folket är lurat
13.42
Önskar att jag var född på 50-talet så att jag fick uppleva 60- och 70-talets fria anda. 2000-talets nymoralism får mig att kväljas. (Är 80-talist). Hoppas på en ny frigörelsevåg snart :)
13.44
Klädkoder som har att göra med hälsoskydd bör följas...men var och en är fri att ta egna hälsorisk. Klädkoder som har att göra med estetik, dvs att gemensamma ytor ser vackrare ut, bör också följas...men vad spm är vacker varierar mycket från individ till individ.
Klädkoder som har att göra med socio-ideoligisk-politiskt dominans av en folkgrupp över andra bör undvikas till 100 procent.
13.57
Orka..
13.58
Alf och Amanda; Vett och etikett handlar i grund och botten om att ha ett civiliserat samhälle. D.v.s att bete sig lite anständigare än på ap-stadiet. Jag är hemskt ledsen, men det gäller er också. Vi ska ha en viss nivå på hur man beter sig, bl.a för att vårat samhälle ska inte bli likt ett slumområde i Rio de Janeiro. Dessutom gör Svt helt rätt genom att publicera denna artikel, som ser till att vi bibehåller och förhoppningsvis anammar traditionen. Det är oerhört viktigt att detta inte faller i glömska, tvärtom borde betydligt fler bli utbildade i det. Kanske något att ta upp i grundskolan redan.
13.58
Jag läser, hör eller ser ingenstans där SVT påstår sig säga åt någon vad de ska göra eller att man måste följa vad etikettexperten säger.
14.00
Självklart får var och en välja hur/ om de vill vara klädda men vill man visa respekt för sina medmänniskor så klär man på sig på stan, i butiken, på restaurangen, i kollektivtrafiken. Jag tycker att det är ofräscht -rent av äckligt, att behöva trängas eller stöta mot en svettig människa som jag inte känner.
14.00
@Amanda
Du tänker bara på dig själv när du säger så där. Om man sätter sina medmänniskor främst tar man deras reaktioner och åsikter i åtanke då man klär sig. Det vill säga, man tar hänsyn till folk runt omkring en. Man förstår vilka plagg som skickar vilka signaler. Detta verkar du ha missat helt.
14.00
Blir lite trött på alla egon... i en social miljö är det inte alltid du själv som har ”rätt” att välja klädsel. Hänsyn och respekt för omgivningen går före. Vanligt förnuft...
14.00
Vi som var med på 70- och 80-talen vet att shorts och top är det normala sättet att klä sig för fria svenska tjejer när det är sommar. Allt annat är nymoralism.
14.00
Mer naket åt folket !
14.30
Det räcker att läsa kommentarerna för att inse att folk i allmänhet inte har tillräckligt med egna bekymmer då många verkar fullt upptagna med moralisera över andras utseende. Generellt är detta en egenskap vi människor har gott om, bristen på tolerans är en av våra sämsta egenskaper, oavsett från vilken sida man står i frågan.

14.30
Ja det är viktigt i så mån att man inte ska gå med bar överkropp, det år äckligt, och sedan är det sammanhanget som får avgöra. Själv har jag mkt svårt med män som går med enbart sin hängmage som hänger ner på ett par sunkiga shorts och foppatofflor, ofta med en spritkasse i handen. Det passar ingenstans. Och kvinnor med tunika och cykelbyxor - det är så onödigt fult. Men en sak ska vara fullständigt klart: vi ska inte ha några ’klädpoliser’ som av kulturella/religiösa skäl säger till folk att klä på sig (ofta till kvinnor) och också att de inte ens ska få gå ute. Vi befinner oss i Sverige, och här ska vi värna om svenska traditioner och kulturer.
14.30
Det är människors rätt att klä sig som de vill!!
14.30
Jag tror det handlar om sunt förnuft. Vad är då det? Jag tror man vet det innerst inne.
14.31
Riktigt äckligt när en man med bar överkropp el en kvinna i bara bikini-top går in i affärer el sätter sig på buss/tåg etc. Eller äter på restauranger etc. Det är fruktansvärt ofräscht! Det är en självklarhet att ta på en tröja när man besöker sådana ställen!
14.31
Klädsel är en del av människan man bör tänka på att klä sig rätt är man på en badplats gäller de badkläder ska man gå i affärer bör man klä sig för de inte gå med bar överkropp eller i bikini
Klädkoder är viktigt att följa De är alldeles för slappt i dag samhälle
14.31
Ja! Tänk faktiskt på andra. Individens eget tänkande ska inte värderas utan vi måste vara korrekta och följa en fårmentalitet. Klä på er! Gör som alla andra och må dåligt! Heja Sverige. Landet där folk är döda inombords.
14.31
Där man normalt inte solar, som tex. butiker, bussar, restauranger ska självklart även män ha kläder på överkroppen. Av någon anedning är det män som ofta både har hängmage och hängbröst som väljer att visa upp sig med bar överkropp. Vi överviktiga medelålders kvinnor som också svettas mängder kanske också skulle strunta i att ha kläder på överkroppen, vilka ramaskri det skulle bli!
14.31
Jag går alltid barfota överallt hela somrarna. Det är en hälsofråga för mig, inte en fråga om vad andra tycker
14.31
Jag är nyfiken på hur ni som anser att det är ohygieniskt att gå barbröstad i affären, på busset etc. ser på nakna barn på stranden?
OM nakenheten nu är en hygienfråga som vissa hävdar så är det ju allt annat än hygieniskt med alla nakna småbarn som inte är "torra" och kissar där de står och går. Då bör ni rimligtvis vara emot att småbarn springer nakna i parker, på stränder och i plaskdammar där andra vistas och badar?
14.33
Jag tycker att i butiker och på offentliga platser är osmakligt att vissa sig halvnaken.
14.33
klä dej som du själv trivs i !!!
14.33
Visa hänsyn till våra medmänniskor tycks vara svårt nu för tiden Det är bara jag jag hela tiden.
14.34
Kloka ord, borde vara förbjudet att visa mer än nästippen oavsett väder, mer vettochetikettexperter åt folket höga straff hårdare straff förstås.
14.34
Ännu en gubbe som ska tala om för andra hur dom ska klä sig. Vakna!
14.34
Jag kan konstatera att det fortfarande finns människor 2019 som lever kvar på stenåldern i sitt tänkande. Jag ska kunna gå genom Nordstan i string om jag vill, ingen i omgivningen behöver bry sig om de inte vill. Folk bör sluta upp med att anmärka på hur andra klär sig. Vad man väljer att ta på sig är upp till var och en! Om ni inte vill se något så titta inte. Problem fixed.
14.34
Det borde vara en självklarhet att klä sig anständigt. Tyvärr är det inte så. Män med shorts och bar över kropp , kvinnor med bikini och topp bärs, används enbart på och i direkt anslutning till stranden, poolen.
Vid värme pga solljus är det bästa skyddet heltäckande bomullskläder som skyddar både mot hetta och solljuset som är farligt.
14.43
Det är uppenbart att detta är en fråga som splittrar svenska folket ...
14.43
@Sandra: Ja, jag tycker det är ohygieniskt med nakna barn som springer på badstranden etc. Barn är inte heliga. Jag är född på 1960 talet, när jag var liten och badade, lekte på strande. etc. då hade jag baddräkt (flera för ombyte) och när jag badat klart, en sk badklänning, ofta i frotte eller annat mjukt material, med tröja till. Både skönt och praktiskt.
14.43
Vanligt vett säger att alla ska vara klädda på överkroppen, förutom vid bad.
När försvann normalt tänkande.
15.34
I Palma de Mallorca är badkläder förbjudna i staden och det tycker jag är OK; dom vill lära turisterna att uppföra sej, att var sak har sin tid och plats!
Badkläder funkar på en strandrestaurang men inte i stadsmiljö.
15.34
Folk som jämför 2019 med stenåldern är i min mening bakom flötet. Har ni verkligen inga bättre argument eller kan sköta er själva istället för att bry er om vad andra gör? Finns viktigare frågor att skifta fokus på. Naturligt att visa skinn när det är varmt och soligt. Åk utomlands, Sydamerika exempelvis, så ska ni se att det är vanligt och normalt att få ha en bar överkropp.
15.34
Något som är ofattbart är hur unga kvinnor helt ogenerat visar magen i allmänna miljöer. Folk har blivit så rädda för att bryta mot feminismidéer att gränserna har pushats till fullständigt orimliga nivåer. Självklart ska man inte få tillåtas gå på en buss utklädd till en sexdocka.
15.34
Sitter just nu på stranden på Kos och lapar sol. Ni skulle bara se vad folk sitter och äter i på tavernorna här 35°.
Vet ni vad de blir inte utförda och man får se tjejer i bikini topar på bussen, de blir inte avkastade.
Trevlig sommar.
15.35
Hänsyn till andra och även vett för egen del, gör väl det hela rätt enkelt, egentligen. Och varför ska en del alltid vara Domare och Förmyndare över andra. Sluta irritera och försök ha överseende med att alla har olika normer, vad det än gäller...vad hjälper det att bli upprörd.

15.35
Självklart ska jag få gå naken med min feta ölmage om jag vill. Det är 2019, inte 1919.
15.35
ALLA skall ha på sig tröja på överkroppen på affären, bussen, museum, restaurangen, ja där det rör sig mkt folk. Hur svårt kan det vara? Stranden är väl enda stället der det känns ok utanför privat tomt.Kallas sunt förnuft o respekt.
15.35
Ja det är viktigt! En fråga om hygien och även överföring av sjukdomar. Ingen vill sitta på stolen efter att någon annan haft sin bara och eventuellt svettiga hud där eller suttit med stringbyxor. Solkräm och andra produkter från föregående person smetar ner min kläder. Klä sig gärna hur man vill men så fort kontakt med naken hud eller där naken hud varit är inte trevligt för den som kommer efter eller sunt i längden. Går att jämföra med ett gym, där numera de flesta gör rent redskapen efter sig, då de har använt dem färdigt, detta verkar vara självklart i ett gym men inte på allmän plats.
15.35
Tänk om vissa här kunde tänka lite längre än sin näsa med sin fjortis-mentalitet? "Jag ska ha" "Jag har rätt" "Jag, jag, jag". Fundera lite på istället hur ni kan bidra till ett trivsamt samhälle för alla. Det är långt ifrån bara Sverige som har klädkoder, men när folk är på semester så skiter dom fullkomligt i detta genom att oftast ha för lite kläder på sig i fel sammanhang. Restaurangbesök, kyrkor, matbutiker etc. Detta har lett till att många inte vill ha turister längre medan andra har instiftat lagar p.g.a. Bara för att det är varmt kan man inte bete sig hur som helst, det gäller här också. Det är inte så farligt att ha en t-shirt på sig t.ex. Men är det SÅ varmt att du inte kan ha det offentligt, då kanske du ska stanna hemma där du kan klä dig hur mycket eller lite du vill. Respektera att alla kanske inte vill se det du visar upp!
15.35
Svensson tycker så mycket om hur andra ska vara och göra! Men hur man själv gör, är som alltid inte lika viktigt !
15.35
SVT: Varför släpper ni igenom meddelanden där kvinnor kritiserar manlig avklädnad men sorterar bort det motsatta? Är det ett brott mot åsiktskorridorsnormen?
15.36
När jag ser någon som har typ bar överkropp vid en busstation eller nån tjej som springer runt i "sportkläder" som nästan bara består av bh och trosor så känns det som att jag har blivit utsatt för något som är en släkting till blottning. Jag går inte till stranden för jag vill inte se massa närmast nakna kroppar. Om folk gör som så på begränsade områden så är det inget jag kommenterar, men i offentliga miljöer som man inte kan värja sig från...

Det handlar om individens frihet att inte bli påtvingad att vistas bland andra människors bara kroppar och svett. Och vad har den där gubben med bar överkropp egentligen för tankar när unga tjejer ser honom? Vart är vi om hundra år? Diskuterar vi om människor ska ha sex bara hemma eller är det okej att ha det helt öppet i parken? Vad är det vi normaliserar egentligen? För diskussionen om nakna kroppar handlar inte bara om ofräschet eller odörer.
15.36
Att "kräva" att små barn (ålder kan diskuteras) inte får vara nakna på stranden är tokigt. DÅ har det definitivt gått för långt.
15.36
Inga problem att gå naken, men tänk på alla hudsjukdomar som sprids när man svettas. Sätt Dig på bussen efter Någon som sitter med bar rumpa, eller svett rinner på överkroppen och står precis bredvid Dig. Skulle det inte vara bättre att ha kläder på sig?
15.36
Man skulle vilja se en studie på hur de mår som är så rigida och dömande mot till och med något så oviktigt som hur folk klär sig, vs hur de mår som låter folk leva som de vill, tar saker lite mer med en klackspark och inte dömer lika lätt och hårt. Vilka är roligast att umgås med?
15.36
Det är äckligt med gubbamage o shorts i t ex en matbutik.
15.36
Tycker mest att det är störigt att män tillåts gå runt barbröstade på platser där det är olagligt för kvinnor att gå topless. Finns dessutom många män med större bröst än mig, så borde vara samma regler.
15.36
Ja, man ska visa hänsyn. Vi borde lära oss av hur människor i andra länder klär sig i värme. Det är lämpligt med tunna, svala långbyxor och tunna bomullsskjortor eller tunna klänningar. Bar överkropp ska man ha på stranden.
15.37
Amanda: du har ingen rätt att kräva att folk inte bryr sig om hur du är klädd. Du ska lämnas ifred men folk har all rätt i världen att titta och kommentera. Du väljer också genom din klädsel hur du vill bli sedd. Vill du att folk ska fokusera på ditt utseende eller din "insida"/dina tankar och idéer? I det senare fallet klär man på sig i något diskret. Men du kanske inte har så mycket på insidan att skryta med och då återstår ju att visa hud för att få uppmärksamhet.
15.37
Hela tråden är fylld av självupptagna egoister som sätter sitt eget intresse främst! Det är väl ingen etikettexpert eller annan som fördömt något. Lyssna! Fatta! Det är ju endast frågor med JA eller NEJ. Finns inte ens nämnt vad som är fel. Men ni tolkar det, som alltid, utan att ens lyssna. Hur sjutton fick man in shorts eller bussen i Malmö i det här? Man bara suckar!!!!!
15.37
Vit badrock i stor livsmedelsbutik på sommaren?
15.37
Jag sitter här med ett gammalt vykort från en strand på 60-talet, och jag ser barn (omkring 2- 8 år gamla), och SAMTLIGA är nakna ...
15.37
Å andra sidan borde det vara förbjudet att TÄCKA HELA kroppe.
15.37
Mycket egendomlig policy att bara för att det är 2019 så ska man få gå naken? Vad hände med anständigheten? Finns inte "förargelseväckande beteende" kvar som rubricering, dvs något man åtminstone kan få böter för? Bara för att man vill något väldigt gärna, så betyder det inte automatiskt att man har rätten till det.
15.46
Om Svinne vill uppträda som ett svin så varsågod! Men vi andra tar oss friheten att bli äcklade.
Finns det inget hyfs längre i det här landet?
16.11
Det verkar vara viktigt det här
16.11
Ja.
16.11
Barbro... Äckligt med män som har shorts i matbutik!? Men kvinnor kan ha kjol utan att det är äckligt?? Kränkande !!
16.11
Inte nog med att klädfascisterna vill pådyvla oss andra sin egen utseendesmak, och försöka inbilla oss att det är något objektivt, som vi inte har fattat. Somliga har också det otroligt låga beteendet att sätta upp olika regler beroende på kroppstyp! "Överviktiga"/"feta" har ännu mindre spelrum, än andra! Detta avslöjar bara er människosyn...Ni borde skämmas! Håll er hemma, det är bäst. Och varför inte pröva terapi?
16.11
Det är ÄCKLIGT med killar i bar överkrop i offentliga miljöer. Om ni killar som går runt med bar överkropp tror att alla tjejer blir upphetsade så är ni lika snygga som en "Svettig gris" i en stall! Och lika smarta som en bananfluga! Väx upp!
Har Polisen glömt bort paragrafen" Förargelseväckande beteende"? Använd den då!

16.11
Just hemkommen från Venedig. Otroligt tryckande fuktig värme. Svettades som en gris, men såg INGEN bar överkropp på hela veckan. Självklart har man kläder på sig i sådan trängsel!
16.12
Det är nya tider nu; jag tror vi är på väg mot ett 60-70-tal igen.
16.12
Tycker det är ok att gå utan kläder privat men ej offentligt. För att fatta detta måste man tänka till vilket kan vara nog så svårt om man inte har nåt att tänka med.
16.13
Man ska ha på sig kläder så mycket att huden täcker de delar av kroppen som är på tex säten på bussen eller stol på restaurangen. Det är hygieniskt och samma sak gäller såklart både män och kvinnor. Inget konstigt alls.
16.13
Intressant debatt och tråd.
Denna fråga är en icke fråga i de flesta länder utanför Sverige där får man hyvs och vett med god uppfostran. Det är bara i Sverige man har den självklara rätten att bete sig hur man vill. Och inte kan uppföra sig med vett och ettikett utan respekt för sina medmänniskor. Därför bra med dessa diskussioner så "Svensson" kanske lär sig vad som är norm och acceptabelt
16.14
Vore kul att veta vad våra politiker tycker om saken😂😂
16.26
Om.man är alltför lättklädd på stan får man hu stå för det. Bäst att tänka på saken innan man går ut.
16.26
@Jörgen Tror inte att det är en bra idé att fråga politikerna. Du vet väl hur det såg ut efter valet när det skulle bildas en regering?
16.26
Jag håller med Veronica i tidigare inlägg, kvinnor bör också få gå barböstade!
16.45
Är 3 barns mamma och har aldrig låtit mina barn badat nakna, finns ingen jäkla anledning i världen, även om du tycker att ditt barn är gulligt så tycker inte jag det..inte nånstans!
Dessutom med alla idioter/ pedofiler m fl fattar jag inte att man riskerar att ens barn utsätts för ev fotografering då ALLA numer äger en mobil med kamera!
Och vad gäller klädseln på offentligt plats, klä er anständigt. Naket/ bart hör hemma på strand eller hemma. Både tjej/kvinna eller kille/ man gäller även barn som kommer i enbart blöja till butik.. inte ok!
17.00
Det är uppenbart att vissa härinne har någon slags "nakenskräck".
17.00
Alla går som de vill. De som inte kan behärska sig får hålla sig hemma eller fixa en pryd-strand. Fixat.
17.00
@ Tjejen Med Vett&etikett, jag tror snarare att jag går utan tröja för att slippa svettas, och skiter fullständigt i om du stirrar ögonen ur dig eller inte. Ingen tvingar dig att titta så låt bara bli. Precis som jag får låta bli att bry mig att du luktar illa (och säger dumma saker). Det kallas att bete sig vuxet.
17.02
Badstranden - "normala" bad/sol kläder.

I affären/på sta'n osv - män ; ej korta shorts el dyl (långa ok), ej bar överkropp. EJ flipflops.

Kvinnor - något på överkroppen (ej bikiniöverdel) och ev shorts.
17.08
Å andra sidan så kan man klä sig i särk eller Burkha och vara naken under. Vem säger att det är tillåtet att vara halvnaken i en privat butik, jo ägaren. Att tillrättavissa människor är förenat med en viss risk som alla har förstått idagens samhälle. Det är för lite av dessa pratstunder med oss folket från er på SVT. TACK.
17.30
Allvarligt hur många men kallar en fet mage för PONDUS det var länge sedan eller hur?
17.30
@Teknokrat. Jag skulle snarare säga att tron om att man kan gå omkring naken eller halvnaken är extremt barnslig, för att inte säga infantilt. Det är dags att växa upp och inse att du befinner dig bland vuxna, som kanske inte är så intresserade av att se det du så självklart tycker att du kan visa upp. Ha du en tunn, kortärmad skjorta på dig, du kommer inte att svettas mer eller mindre av den.
17.30
Det här måste vara bland det löjligaste jag läst.
Hur kan man kritisera shorts och kjol en väldigt varm sommardag eller ett linne eller mindre sportkläder? Är man så rädd för lite lår och mage haha. Låter som man har det alldeles för bra om det här är något som stör en i mataffären eller dylikt, måste finnas mycket mer allvarliga saker att oroa sig för.
17.30
Reglerna jag går och cyklar utan tröja, jag svettas mindre, luktar mindre och tröjan är fräshare. Om jag ska gå in på butik eller andra platser jag har risk att rör något eller någon tar jag på en t-shirt. Inte för att det kommer att göra någon skillnad, för om jag går in i nåt är det endå min arm som kommer röra det. För det är det man är förväntad att göra.

Om nån går utan tröja kommer jag kolla om jag ser något intressant. Folk får göra samma sak med mig om dom vill, jag bryr mig inte.
17.56
Eftersom jag har bott i Indien, El salvador, Mexico, Honduras etc. varma länder, har jag lärt mig att skydda mig från solen, ju hetare solen ju mer täcker jag armarna och nacken. Svetten luktar inte om man duschar på morgonen innan man går ut. Kläderna bör ju också följa det som folket runt om tycker är rätt, ingen lever ju bara för sig själv, eller? Jag anser att man måste ta hänsyn till andras känslor, även om dom är .....fyll i själv.
17.57
Som vanligt avslöjar val av klädsel klasstillhörighet.
18.18
Klädsel har ingen med klass att göra. Vi lever inte på 1800-talet. Det finns rika som klär sig som luffare.
18.36
Fattar inte folk att det är en hygienfråga och inte en fråga om vad som är snyggt eller inte?! Inte vill jag stå i kön på ICA med en halvnaken människa intel som klenar av sin svett och bakterier till höger och vänster! Usch så ofräscht! Och ja! det spelar stor roll rent hygieniskt om man har kläder på sig eller inte. Varför tror ni man använder arbetskläder inom t.ex vården? För att skydda mot smittspridning och för att det är mest hygieniskt. Och ja! det finns sjuka människor även utanför sjuksalen som vi andra bör ta hänsyn till! Bakterier trivs i fuktig hud, såsom armhålor och i naveln. En tröja är ett bra skydd för att inte sprida runt ”skit” mer än nödvändigt. Herregud, att det ens ifrågasätts!
18.36
Ja rycker att man ska få klä sig som man vill när det är varmt ute, fast inte hur lite kläder som helst på sig.
18.50
Inte "klass" som har med "klasstillhörighet" att göra. Det handlar om STIL, och är inte avhängigt storleken på din plånbok.
18.50
Ärmlöst linne och håriga armhålor!
Man eller kvinna! Stanna på stranden!!!!!
19.07
Konstigt att han skriver tröja. Alternativet till en bar överkropp är väl inte direkt en tröja på sommaren? Bättre vore att han skrivit "Här ska du inte gå med bar överkropp"
19.07
Hår vad är problemet det växer hår på oss både här och där
19.54
Hygien har inget med klädkoden att göra. Ingen vill sitta ner på ett äckligt, nersvettat buss säte. Bara för att någon annan tycker att det är snyggt med korta shorts/kjolar.
19.54
Det är illa att somliga tycker att man måste klä sig med någorlunda stil när man besöker vissa platser. Det är precis lika illa med att man inte får ha med bebisar på vissa ställen. Inte amma var man vill. Inte ha med hunden överallt. Varför får vi inte röka var vi vill?
JAG måste väl få göra som JAG vill. Det ska andra skita i.
(Om nån inte fattar så är jag ironisk.....)
19.55
Kvinnor/tjejer!
Vi slänger BH:n och släpper tuttarna fria och går med bar överkropp ÖVERALLT 😂 sedan kan vi rapportera till polisen alla trakasserier vi kommer få 👍😁
(Ironi)
19.55
Tröja är ett plagg med långa ärmar. Så det är vad män ska ha på sig i affären, restaurangen? Hur är det med shorts?
19.55
Att blanda in klasstillhörighet är bara löjligt. Det finns inget som helst samband. Du kan mycket väl komma från en välbärgad bakgrund, och samtidigt ha en usel klädkod (även i en livsmedelsaffär).
20.16
Har stor betydelse hur man klär sig, beroende på vad man befinner sig. Då har man förstått det hela.
20.17
Så länge man inte visar sitt kön så är väl allt OK.
20.17
Låt bli att bry er, var och en klär sig som de vill och trivs med!
20.17
Absolut inte bar överkropp eller bar mage då man vistas tätt bland folk. Hela rumpan bör också vara täckt. På t.ex. spårvagn, restaurangen eller i affären.
20.17
Inga nakna gubbmagar i affärer eller på allmän plats annat än på badstranden.
20.17
Folk bryr sig mer om vad som själv bär. Låt folk gå som dom villl finns tillräckligt med kvadratmeter att gå ifrån om det skulle vara så.
Själv skyler jag mig så mycket som möjligt bland folk och går naken hemma :)
20.18
Håller med etikettexperten. Men tycker faktiskt att det är mer ofräscht med sjukvårdspersonal eller servitörer som är piercade alldeles hejdlöst, är även ganska trött på alla tatueringar...blir lycklig när jag ser människor som vågar va som de är skapade!
20.33
Jag går ofta i kortaste shorts, och jag är man. Tänk inte på klädkoder, utan respektera varandra. Bar mage är kanske lite ofräscht, i butiken o restaurangen, men helt okay på andra ställen.
20.33
Jag håller med Pedro. Funderar också på varför det ska behöva diskuteras. Man tror ju att de flesta är uppfostrade med sk klädkod, det är i alla fall jag.
20.35
Vad är en gubbmage stor större störst
21.03
Det är inte nakenskräck bara för att man inte vill se någon utan kläder!
21.03
Svar till ”Anna”: Bara för att man har tatueringar eller piercings så har man inte accepterat hur man är född. Det är ett sätt att förfina den man är.
21.03
INGEN, verkligen INGEN vill se dig avklädd. Är man på en badplats får man ha på sig badkläder, men i övrigt ska man absolut inte gå runt utan tröja bland folk. Håll dig hemma om du inte vill klä på dig.
21.04
Dagen jag kan gå topless på gatan utan att bli polisanmäld är jag okej med att män också gör det. Tills dess får ni gott behålla tröjan på.
21.04
Ja. Ibland måste man bara stoppa egoismen ner där den hör hemma och faktiskt tänka på andra än sig själv. Etikettexperten har helt rätt.
21.33
"Nakenskräck" i vid betydelse (tolka det inte bokstavligt som helt naken), innebär bara att man knappt kan se på ett par bara armar eller lite hud. Det är det som det betyder - inget mer.
21.33
Håller med Roger, om jag kunnat.
Vill inte visa kroppen för människor då den har sår och ärr.
21.35
@Anna, Du har helt rätt!
21.35
Njaa, man måste ju själv kunna bestämma hur man är klädd beroende på situation samt temperatur. Jag kvävs av en tröja om det är varmt, så jag cyklar gärna med bar överkropp till och från centrum, men väl framme i butik, torget eller matställe tar jag på ett linne.
Shorts kan man ha överallt, utom bröllop o begravning.