SVT rapporterade · Hur ser det ut på kyrkogården där du bor?

06.26
Hej! Här kan du gå in och berätta för oss hur det ser ut på kyrkogården dit du brukar gå. Sköts den ordentligt eller ser det ovårdat ut?
Vi vill veta - och skicka gärna bilder! 
06.44
Västanfors kyrkogård i Fagersta. Helt fantastiskt fin skötsel. Hatten av!
07.02
Bor i Sthlm! & innerstadens kyrkogårdar hålls fina! p.g.a det finns nog en bättre ekonomi här???
07.18
Likadant i Vansbro. Där tar dom ut en avgift.
07.23
Man måste betala om man inte vill sköta graven själv. Inget konstigt med det. Vi svenskar är bortskämda och tror att allt möjligt kan bekostas av skattemedel.
07.49
Vi betalar redan skatt för att graven ska bli skött på ett anständigt sätt. Om vi inte ens kan ta hand om våra avlidna och dess "hem" (grav), så är vi ett samhälle i förfall.
07.50
På Längbro kyrkogård i Örebro får vi betala för klippning runt gravarna. Tycker som personen i artikeln, att betalar man kyrkoskatten så borde skötseln självklart ingå. Det borde för övrigt klippas runt alla gravar oavsett. Det förfular väldigt när man ser hur det växer upp högt med ogräs runt vissa gravar kanske bredvid din egen. Man får en känsla av att klassamhället följer med dig in i det sista. Man ser tydligt vem som har råd kan och orkar. Skäms svenska kyrkan!
08.14
Kul att många engagerar sig! Vi har fått in lite inlägg som inte håller god ton och därför väljer vi att inte publicera dessa. Kom ihåg att respektera varandra. 
Tack ska ni ha. 
08.14
Kyrkogården vid ludvika Ulrika kyrka sköts perfekt.
08.58
D ser för JÄVLIGT ut trots att vi betalat fullt pris i flera år på GAGNEFS KYRKOGÅRD USCH
09.05
Kyrkogården Ärnäs Älvdalens församling har chanserat mot hur den varit. I vintras var det en jordfästning som vaktmästarna gjorde en jätte miss! Gravgräving ut i halva gången förbi som dom inte rättade till förän långt in i juni! Såg hemskt ut! Där ska man gå på nåns kista! Många ringde och klagade men tog låång tid att åtgärda! Och häckar som inte är nerklipta, dom har slängt ut dålig jord här och där på m gräsfrö hur det ska gro när det inte får vatten!
09.29
Är väldigt besviken på detta. Om det ska vara rätt o jämlikt för alla så ska det väl också tas betalt för skötseln i Minneslundar och asklundarna också. Inte jämlikt alls när våra kära gått bort.
09.29
Nedlagda stenar som vaktmästare borde rikta upp och inte gömma sig bakom en märklig lag eftersatt skötsel Tolfta kyrka
10.28
Oplogat på vintern, vilket omöjliggör för många att ta sig till gravplatserna. Kvarlämnade högar av grus på gångar, tex under All Helgona- helgen, en helg när kyrkan verkligen borde vilja visa upp sin bästa sida.
10.28
Jag tycker att det är hemskt att se hur det ser ovårdat ut på dessa gravar. Jag tänker att för att kyrkan, vilken jag är uppväxt med att tro ska finnas där för alla, kör förbi vissa med gräsklipparen och låter anhöriga skämmas och bli ledsna när de ska besöka sina kära. Jag tänker även i dessa miljötänktider. Att klippa varannan grav måste ju slösa mer på bensinen än om allt klipptes. Nej fy skäms Avesta för detta påhitt.
10.28
Ni som inte tycker att det är bra på er kyrkogård. Engagera er i kyrkans styrning! Den är ju uppbyggd på förtroendevalda d.v.s du och jag.
10.28
Finns inget som är gratis.
11.29
Det finns två kommuner i Sverige som - i motsats till de allra flesta - sköter kyrkogårdarna inom ramen för det rent " vanliga" kommunala uppdraget: Stockholms Stad och Tranås kommun. På alla andra platser är det resp kyrklig församlings skyldighet att ombesörja dessa frågor! Rent allmänt har Stockholms stads kyrkogårdsförvaltning visat stor kompetens för uppgiften. Två kommuner har alltså kykogårdsförvaltningar. I övrigt är det församlinglingarnas business.
11.30
Har du betalat gravplats i alla år så ska de väll kunna klippas när du väl ligger i jorden. De som bor långt från sina anhörigas grav hur blir de rena vildängen eller. Många har fler än en grav att gå till och den döde har ju betalat för sin etta med jordvärme redan. Så innan man dör ska man fixa gräsklippning okså. Fy.
11.30
Om det inte finns något som är gratis, varför måste vi då betala kyrkoskatt? Det gör vi väl för att vi ska få en anständig kyrkogård med anständiga gravar?
12.08
En eloge till alla som arbetar på Hedemora kyrkogård. Det är en fröjd för ögat att komma dit. Alltid prydligt och välskött .
13.50
All heder till er som jobbar på Långshyttans kyrkogård! Klippt, rensat och välskött!
13.50
Börjar se för jävligt ut på Stora Tunas kyrkogård också! Vissa gravplatser är skamfläck.Klipp allt gräs när ni ändå håller på! Nu gör ni er bara löjliga!!
14.46
Vi som betalt in avgiften där är det välskött..men nu börjar det verkligen synas vilja som betalt...tror inte alla förstod vidden av att vårda själv..för de som inte betalt ser det ut dom en äng på gravplatsen.
14.46
En eloge till dem som sköter kyrkogårdarna i Falun, välskött & trevlig personal.
15.05
Hedemora är ett föredöme, så fint och välskött.
15.11
Bedrövligt på Grangärde kyrkogårds äldsta sida. Lika förra året.
15.33
Nås och Silvbergs kyrkogård sköts mycket bra.
Men inte i Säter där vi fått säga till × flera.
Även stenen har varit lös länge trots att vi sagt till.
Vi betalar ju avgiften!
16.17
Gagnefs kyrkogård ser för bedrövlig ut. Man får ta en trimmern med sig.
20.04
Hedemora och Garpenbergs kyrkogårdar sköts exemplariskt!
Det är en fröjd att vistas på/besöka dom.
20.04
Förr var St.Tuna en prydnad,men inte nu längre.
20.04
Även vi som inte tillhör Svenska Kyrkan har rätt till grav. Alltså har medlemskap i Svenska Kyrkan inget med gravarna att göra. Klargörande av detta är tydligen nödvändigt! Kyrkoavgift och begravningsavgift är helt skilda saker. vi
20.04
Ludvika Ulrika kyrkogård är ett föredöme när det gäller skötsel. Alltid fint.






20.04
Bedrövligt på avesta kyrkogård
20.04
Håller med Nisse om St.Tuna .Det ser för jävligt ut.Såg en klippare som åkte slalom!
20.05
Malungs församling införde 2011 en grundskötselavgift på 200:-/år. Efter något år upphörde detta vansinne så nu är gravarna jättefina.
20.05
Avesta kyrkogård bedrövligt att behöva se detta
20.07
Har tittat på några kyrkogårdar i Dalarna och sett att det ibland finns har oklippta ytor. Men jag tycker att artiklarna inte tar med alla nödvändiga fakta. Jag har läst hur regelverket ser ut. Kyrkogårdsförvaltningen sköter de allmänna ytorna på kyrkogårdarna och gräsytorna utanför respektive gravplats. Det betalas med begravningsskatten, som alla deklarationsskylda måste betala. För varje gravplats ska gravrättsinnehavaren antingen sköta all skötsel själv eller betala en årlig avgift till kyrkogårdsförvaltningen, som då planterar blommor och klipper tillhörande gräsmatta för själva gravplatsen. Vid tidigare lagstiftning ingick det i kyrkogårdsförvaltningens uppgift att klippa alla gräsmattor och därutöver kunde gravrättsinnehavaren antingen sköta blomsterplanteringen själv, eller betala en avgift för att få den planterad av kyrkogårdsförvaltningen. Nuvarande lagstiftning säger att det är gravrättsinnehavaren som skall sköta hela sin gravplats inklusive tillhörande gräsmatta, alternativt betala för det. I nuvarande lagstiftning ingår det inte i begravningsskatten att klippa gräsmattan som tillhör själva gravplatsen. Därför är det kyrkogårdsförvaltningen som hanterar den nya lagstiftningen och kritiken borde därför riktas mot riksdagen som stiftat denna lag och inte mot kyrkogårdsförvaltningen som tillämpar gällande lag. När gruppen som inte tillhör Svenska kyrkan växer år från år, blir det mer och mer orimligt att kostnaden för gräsklippningen av enskilda gravplatser stjälpas över från enskilda gravrättsinnehavare till tillhöriga till den lokala församlingen av Svenska kyrkan.
20.56
Detär en skam att det ser ut som det gör på vissa kyrkogårdar,oavsett vad Anders Torby reflekterar över.
20.56
Jag bor inte på en kyrkogård.
21.51
Hur stor är en gravplats? Är det stenen och rabatten eller är det en kroppslängd framför?
21.51
Intressant artikel och kan bara konstatera att Söderbärke kyrkogård hanteras på samma sätt. Kan fundera lite om det verkligen kan vara lönsamt att svänga bort 20 cm från varje grav för att markera gentemot alternativt att klippa rakt och bidra till en omtänkt och välskött kyrkogård?
21.51
Måste väl vara enklare och billigare att klippa rakt fram än att hoppa över och göra lämnade rutor och hålla reda på vilka som ska hoppas över!
06.04
På Hedemora kyrkogård är det alltid så fint och välskött.
En fröjd för ögat.
06.04
Åk till Eslövs kyrkogård. Måste vara en av dom mest välvårdade i Sverige.
06.15
Lika illa på sala kyrkogård nya
Fick ta med en sax å klippa själv framför stenen
Så uselt gjort
06.16
Betalar man inte, ingen skötsel är väl helt riktigt. Tycker de anhöriga till de överväxta gravarna borde skämmas istället. Dem skulle hon skälla på. 290kr var då billigt. Jag betalar över 1100kr för två gravar och då bekostar jag blommor själv.
07.05
Är det möjligt som alternativ att ta upp en urna och flytta till en mer lämplig kyrkogård eller annan typ av begravningsplats där man bedömer att gravarna sköts om bättre ....
09.02
I Bjursås har vi en fantastiskt vacker och välskött kyrkogård. Tack alla ni som jobbar där. Ni gör ett fantastiskt jobb. Väl värt ett besök.
10.41
Det kyrkoherden i Bjursås påstår är inte helt sant. Visst kostar det pengar att klippa gravar, och skall all gräsklippning av gravar tas på kyrkoavgiften är de endast de kyrkotillhöriga som får betala den kostnaden, meden de som inte är medlemmar slipper. Det är inte rättvist.
10.41
Man blir bara ledsen av att se hur illa skött det är på kyrkogården i Avesta, vi betalar våra gravar men dom bredvid är inte klippta så det fina på en av våra gravar märks inte.😢
10.41
Varför betalar man inte avgiften så slipper man "vanvården"? Detta är bara en verkställighet av nuvarande lagstiftning. Skyll inte på församlingarna som följer lagen.
10.41
Knislinge kyrkogård Skåne. Exemplariskt välskött i alla avseenden.
10.43
Här i Örebro samt Kumla kommun ser många gravar ovårdade ut. På norra kyrkogården i Örebro finns till exempel en plats för barn där gravar från 60-70talet övergivits. Träkors ligger på marken och gravstenar har sjunkit ner i marken så att man inte längre kan tyda vem som ligger begraven där. Jag skrev tidigare i år en insändare till lokala tidningen om det här problemet och fick ett svar från kyrkogårdsförvaltningen att det är gravrättinnehavaren som ansvarar för gravarna och att den övergivna/förfallna stilen uppskattas av många... Värt att poängtera är att många av dessa äldre gravar saknar gravrättinnehavare av naturliga orsaker. Det vill säga att de själv gått bort. Jag tycker det är bedrövligt hur svenska kyrkan väljer att hantera detta. Antingen låter man vissa gravar förfalla på gurnd av lathet eller så återvinner man dom så man kan tjäna lite extra pengar. För vem vill inte dela sin grav med en främling?

Jag ångrar inte att jag gick ur kyrkan för några år sedan. För är det så här man behandlar de döda så ser jag ingen anledning att stödja kyrkan överhuvudtaget.
10.43
Våra skolgårdar, borde vara lika välskötta, som kyrkogårdar... Allas lika värde..? 🤔
11.12
I år kom det ett erbjudande till oss att betala 275 kr/år för grundskötsel på sin gravplats ca 2x2,40m i Gagnef. (Rabattskötsel är en annan tjänst.) Vilket innebär klippning, rensa på grusad gravplats mm. Den ska hållas i vårdat skick. Om man inte vårdar gravplatsen själv eller antar erbjudandet så kan gravrättsinnehavaren mista gravrätten och gravplatsen återtas av kykogårdsförvaltningen enl brevet. Som skäl för att debitera angavs begravningslagen och att pengarna ska satsas på barn- och ungdomsverksamhet istället för skötsel av gravplatser, fick jag höra när jag ringde. Och en äng med blommor fick man inte anlägga för det ser ovårdat ut.
Detta kallas erbjudande. Det känns inte bra när man är medlem i Sv kyrkan och betalar flera tusen om året och inte får sin gravplats klippt längre.
11.19
Det är fantastiskt välskött på kyrkogårdarna i Malungsfors och Malung. All heder!
I Lima däremot vet jag, att det varit så ovårdat
att besökande gråtit.

Rosita
13.02
Järfälla kyrka sköts på ett utmärkt sätt! Mycket välvårdat! Beröm till församlingen.
13.03
Svärfar är begrav på Avestas kyrkogård det ser för bedrövligt ut, det som visades på regionala i går var bare en del av bedrövelsen. Vi har en batteri trmmer som vi använder till att sköta graven med.
En fråga kan man lägga konstgrös fram för gravarna?
Nästa sak blir väl inträde till kyrkogårdarna.
Hur många går ur svenska kyrkan för att ha råd med skötseln? vilket ger mest klirr i kassan.Kyrko skatt eller skötsel avgift?
13.03
Gå ur svenska kyrkan så får du några tusen kvar.