SVT rapporterade · Vad gör dig förbannad till sjöss?

19.12
Ohunnigheten är stort vad som är gott sjömanskap bland snabbgående motorbåtar, i synnerhet bland unga män.
19.12
Segelbåtar som inte tar hänsyn i trånga farleder
19.13
Folk som lägger ut kursen på gps autopilot och sen slarvar med uppsikten. En fara för särskilt segelbåtar
19.22
Kör arbetsbåten, tydligt uppmärkt med "sjöassistans" etc, har en större motorbåt på släp och håller på att kollidera med en liten segelbåt med flera personer ombord som inte väjer förrän jag ger uppmärksamhetssignal.

Dom kryssar och verkar vägra att väja tills det blir riktigt nära, då slår dom och byter kurs.
Ytterst dåligt sjömansskap och dessutom farligt.


19.22
Dåligt väder ;)
19.23
Båtförare som kör så de drar upp svall som ställer till problem för andra båtar, både till sjöss och vid bryggor/klippor.
19.23
Vattenskotrar
19.23
De som inte förstår att det är högertrafik på sjön. Stor okunnighet kring detta, speciellt seglare som går för motor (motorbåtar)
19.25
Har själv en 60år gammal Snipa som gör 6knop, blir förbannad när någon kör fort och kör för nära så det blir svall så att man nästan ramlar ur båten.
19.29
Män
19.30
Motorbåtar och vattenskotrar vars förare som inte visar hänsyn, skyller ifrån sig, inte följer sjötrafiksregler, osv. Om någon påstår att en har full koll i 40 knop i ett trångt sund med mötande segelbåtar tyder det på stort ego, noll omdöme.
19.32
Då jag tog körkort 1966 fick vi lära oss en paragraf utantill i vägtrafikförordningen. Kommer inte ihåg fen exacta ordalydelsen, men huvudbudskapet var att man skall ta HÄNSYN till varandra i trafiken. Detta torde även gälla enligt sjölagen. Dock verkar det som innebörden av det ordet inte ingår i skolan längre. Skulle bli trevligare på sjön såväl på vägen om man tillämpade detta enkla begrepp!
19.35
När man åker ut för att njuta och koppla av men störs av motorbåtar utan ljuddämpare och vattenskotrar som inte visar den minsta hänsyn.
19.39
Allt gnäll från folk som uppenbarligen inte har något bättre för sig en fredagskväll. Det gör mig förbannad. Sluta vara på sjön då om det är så besvärligt.
19.39
Som vanligt gäller det att visa hänsyn och ödmjukt försöka visa sympati för sin medtrafikants situation.
Det gäller inte att ha rätt utan att göra "det rätta" i varje situation.
Kan vara nyttigt att reflektera över detta i trafiken såväl som i övriga situationer i samhället.
19.41
Seglare som har segel uppe men går för motor som inte för kon med nedåtvänd spets. Är det någon som använt den?
19.43
Peter, det är inte alltid högertrafik på sjön. Beror på vilken typ av båtar som möts, om de går för motor eller segel (motor ska väja för segel OM de inte också går för motor), vindriktningen, närmast lovarts osv.
19.43
Segelbåtar som inte visar hänsyn och kör med segel och motor och tror dom ska komma undan med det för dom har ingen som helst koll på varken regler eller sjömanskap. Om alla på sjön seglare motorbåtar gjorde sitt yttersta för att inte störa varandra så skulle sjölivet bli så mycket bättre! Ett hett tips till många seglare fler enligt mig än motorbåts ägare ta ett par kurser innan ni ger er ut på sjön !
19.43
Motortrafiken både den privata men även yrkestrafiken har en förmåga att ta sig friheter vilka gällande regler ej medger bla väjninsregler är något som motorbåtar ody ser som valfritt.
Sedan bör motorbåtsägare vara medvetna om de svall de skapar och anpassa sin framfart efter situation.
19.45
Vuxna barn som leker med vattenskoter. Snacka om onödiga utsläpp och ljudföroreningar!
19.45
Förlite hänsyn till omgivningen och naturen
Och dåligt omdöme brukar gå hand i hand
Tyvärr har det kommit ut för mycket landkrabbor på sjön som tagit med sig vägbetendet
19.46
Hastigheter på havet ? Sitter det skyltar eller hur vet man hur fort man får köra ?
Men det är väll som vanligt att det ska gnällas på motordrivna saker, både till sjöss och på land.
Koppla av kan man väll inte göra om man kör båt eller bil, de får man göra hemma i soffan
19.47
När seglare tittar rakt fram och skiter i annan trafik. Segel är uppe och vi kryssar hu vi vill för vi seglar, oavsett hur trångt eller hur sakta det än går
19.48
Folk som letar efter saker att bli förbannade på till sjöss, land och i luften.
19.53
Folk som använder naturen som soptipp!
19.53
Som kajakpaddlare är den största faran motorbåtsförare. Många ser inte små farkoster och/eller kör väldigt nära - alltför fort.
19.58
Vattenskotrar, vattenskotrar, vattenskotrar!!!
19.58
Motorbåtar generellt som förstör miljön bara för nöjes skull. Förbjud liksom rökning. Ingen kommer att sakna dem efter ett par år.
20.02
Sjölivet är en lisa - naturen, intresset, sältan, havet, klipporna, krabbor, ”hej hej. till mötande båt. Tystnaden och måsarnas skri, ändernas tjattrande, svallet på musselbeströdda stenar i vattenytan,
Visst kan det vara helt underbart ⚓️
20.02
Kanotister som skiter på öarna utan att ta hand om sitt avfall. Det försvinner inte bara för att man lägger lite mossa över.
20.02
Vattenskotrar som framförs utan hänsyn till andra. Nöjesseglare som envisas med att kryssa i trånga passager med max 4-5 båtlängder/slag.
20.02
Motorbåtar som kör fort och nära andra. Anpassa hastigheten om det är trångt, och kom ihåg att svall påverkar andra. Så bråttom behöver man inte ha på sjön! Men generellt tycker jag båtfolk är trevliga och visar hänsyn.
20.03
Bristande respekt och förnuft, det finns regler även på sjön för en anlednig. Om dom följs så kommer alla trivas bättre. Så det vore bra med obligatorisk utbilning.
20.03
Båtar som inte drar av farten och släpper häckvågen! Utan drar med sig ”Sjöberg” även i låg fart.
20.09
Byt ut gamla passbåtarna ex Sjögull/Sjöbris mot moderna varianter. De drar mer svall än finlandsbåtarna
20.09
Sjöfyllerilagens orimliga utformning som inte tar hänsyn till fart och framförande utan enbart till båtens mått och fartregister.
20.10
Detta har inget med racerbåtar att göra. De dom kör racerbåtar har lärt sig att hålla minst 50 meters avstånd till andra båtar när dom kör i tävlingsfart. Lämpligt säkerhetsavstånd är lika många meter som antalet knop man kör. Dom menar att dom har bättre kontroll än seglarna förstår. Det hjälper inte om det skulle bli fel på styrningen. Då finns inga marginaler. Jag är både seglare och kör snabb motorbåt så jag ser det från båda perspektiven.
20.13
Jag är förvånad över att det finns så många människor som har bristande kunskap on att vara på sjön. man skaffar sig en plotter för att hitta, när den ger upp ringer man på hjälp för man har inte kunskap att ta sig fram på sjön, precis samma som turister som ska upp i fjällvärden!
20.29
Jag frågar igen hur fort får man köra på havet ??
20.29
Det är väldigt få båtägare som vet att man är ansvarig för sina egna svall som båten gör. Alla är lika inför sjölagen, från surfingbrädan till det stora fartyget.
20.36
Jag har ingenstans läst att man tar upp faktumet att motorbåtar har väjningsplikt mot segelbåtar. Det faktumet cementetar att förarna av motorbåtarna agerar grovt felaktigt då de i den hastighet de håller på filmen inte med säkerhet kan väja undan från eventuella hinder bortom de båtar de passerar och kör mellan.
20.36
Vattenskotrar. Hänsynslösa, högljudda och störande. Hör inte hemma på sjön. Ingen skulle tolerera att t.ex. motorcyklar körde omkring och lekte som vattenskotrarna gör på sjön.
20.36
Att "det nya båtfolket" inte visar hänsyn, skall köra så fort som möjligt, även utanför Sjöpolisen vid Göteborgs hamninlopp, och tror att det bara är att köra efter plottern istället för att hålla uppsikt. Och Styrsöbolagets Kungsö. Den drar upp sjö så man tror att båten välter.
20.36
Jag blir inte förbannad, jag blir ledsen över att många motorbåtsförare inte är medvetna om vad som händer akter om båten, särskilt i låg fart strax under planingströskeln. Svallvågor som kan orsaka problem och fara för andra på sjön. Tyvärr är 7-8knop en vanlig fartbegränsning och i den farten orsakar många fritidsfartyg de största svallen.
20.36
Många motorbåtsförare tycks tro att det råder fri fart på sjön men enligt sjölagen så gäller fart o hänsyn efter omständigheterna. Att arrangera fartävlingar där all hänsyn till andra individer fullständigt nonchaleras är ett lagbrott. Senast PokerRun var på tapeten så gick resonemanget att det inte var en tävling. Motorbåtsfolk som ser det som sin rättighet att framföra sina båtar i full far skyndar på en lagstiftning med hastighetsbegränsningar inomskärs, båtregistrering o båtskatt på hästkrafter.
20.37
Bristande hänsyn. Istället för knopbegränsningar borde vi införa svallbegränsningar.
20.37
Segling innebär att man ofta byter kurs och även håller en ojämn fart. Detta för att man seglar efter vinden. Dessutom slår man vilket innebär att helt plötsligt styr man 90 grader åt ett annat håll. Få som inte seglar tänker på hur vinden ständigt ändrar sig. Så när motorbåtar dundrar förbi med små marginaler så vet seglarna att håller man på sjöfartsreglerna på blir man påkörd. Väjningsreglerna lagen säger att motorbåt väjer för segelbåt, den lagen finns för att man skall kunna segla efter hur vinden blåser. En vindby kan komma 90 grader från ett annat håll och då styr en seglare plötsligt 90 grader åt sidan!

20.37
Segelbåtar som kryssar i tid och otid. Segelbåtar som ligger 4 i bredd i trång passage. Segelbåtar som utnyttjar ”jag har företräde alltid”. Segelbåtar som....ja ni fattar nog hur illa jag tycker om segelbåtar.
20.39
Alla dessa vattenscotrar som har explodert till antal. Dom flesta som kör dom använder dom som leksaker, buskör. Mycket ofta är det minderåriga som kör. Det är.frågan om buskörning. Det verkar som samhället inte reagerar på sånt här. Beklagligt. Borde det inte vara en åldersgräns och någon form av förarbevis.

Gunnar
20.42
Landkrabba, det kan finnas hastighetsbegränsningar till sjöss. Om inte ska man köra med ”säker fart”, dvs anpassa hastighet efter rådande omständigheter, som bland annat båtar runt omkring en. Och motorbåtar ska väja för seglare. Hur detta passar in i aktuell situation kan man fundera över...
20.43
Svar till Landkrabba: på havet är det fri fart.
20.43
Folk utan sjövett (99,9%) motorbåtsägare. Obligatoriskt förarbevis borde vara självklart.
20.57
Segelbåtar som inte håller kurs och vinglar omkring låter heltokigt
20.57
Motorbåtar är en sanitär olägenhet
20.58
Krav på personer som framför farkoster av alla slag , allt från optimister till stora yachter. Framförallt vattenskoter som jag tycker endast hör hemma i sjöräddning, polis och kustbevakningen. Om mot förmodan man inte totalförbjuder dessa farkoster kräv då att vattenskotrar skall ha registreringsskyltar så man lättare kan identifiera och lagföra individer som har bristande kunskap och sjövett.
Bara för att man har råd innebär det inte att man har kompetens, ser allt för ofta att det saknas kunskap ock kompetens. PS det är bara en bloten klick som jag åsyftar men det är dom som syns och märks. En som seglat sedan barnsben.
21.00
Dåligt 👎 sjövett.
21.01
Allt buller, vrålande motorer, myllrande gummibåtar och vattenskotrar. Så enormt stressande för både fåglar, fiskar och människor i vår fantastiska skärgård.
21.02
Helt obegripligt att myndigheterna tillåter att ha seglare, kanoter o andra som rundningsmärken i motorbåtsrace i över 40 knop!
Detta skulke aldrig hända på vägar, lagstiftningen är 40 år minst efter.
21.02
I början av juni låg vi vid Örsholmen i Karklöfaret i Sthlm:s mellanskärgård. Dimman gjord att sikten var 50 - 100 meter. Via vår AIS kunde vi se båtar som framfördes i över 30 knop. Hur tänker de? Annars är motorbåtar som kör nära och ger mycket svall det största problemet även om det inte är lika farlig som hög fart i dimma.
21.02
Väldigt många klagar på motorbåtar eller segelbåtar eller vattenskotrar.
Min erfarenhet är att 99 % sköter sig och är kompisar på sjön.
Sluta klaga och beröm varandra istället , gnäll o förbud har aldrig löst något.
Från en glad seglare !
21.03
Begränsa båttrafiken på samma sätt som skotertrafiken. Förarbevis, åldersgräns etc.
21.04
Förarbevis ändrar inte attityd på omogna respektlösa personer, det behövs kraftiga fartbegränsningar under semestertider
21.04
Det handlar oxå om att motorbåtsfolk "fattar" hur det upplevs av sin omgivning! Har segelbåt o förstår att motorbåtar ej kan sakta av hur ofta som helst men har oxå mött stora motorbåtar som verkar gå på autopilot rakt på kollisionskurs... Och motorbåt har faktiskt snabbare manövreringsförmåga än segelbåt! Och jag har förstått att den som kan manövrera lättare väjer! Och allmänt sjövett gäller!!!
21.04
Hastighetsgräns på max 10 knop i alla inre farleder från förslagsvis vecka 26-34, vill man åka fortare i farlederna så skall det vara tillåtet i den yttersta farleden, om man nu har bråttom eller vill har roligt.nu pratar jag enbart om Bohuslän där jag kommer ifrån
21.12
den stora bristen på respekt.
21.12
"Motorbåtar är en sanitär olägenhet", "det nya båtfolket" och "Folk utan sjövett (99,9%) motorbåtsägare". Vet ni om att det är en individ/människa som framför fordonen?
Jag har kört motorbåt i många år utan en enda sur min.
21.13
Naturligtvis helt fel att kasta en hammare eller gaffel (spelar ju eg. ingen roll vad det var för typ av föremål) mot en båt. Men: Jag hamnade mitt i Poker Run när jag gick österut från Sandhamn i juli, de hade just startat från Djurönäset. Båtarna körde mitt i farleden i farter som inte kan beskrivas som annat än vansinniga i en vältrafikerad farled. Vill de köra så fort borde de hålla sig utomskärs där risken för att krocka med andra båtar är betydligt mindre.
21.13
Har ett par tidiga vårar legat i hamn i Stockholms ytterskärgård ensam i maj. Har hört marinens torpedbåtar på avstånd i hög fart. När de kommit närmare och förmodligen sett min båt, dragit kraftigt av på farten för att efter passage öka igen. Det är GOTT SJÖNANSKAP! Så min eloge till de befälhavarna
Jan
21.13
Lustigt nog kom vi med segelbåt vid Gullholmen/Härmanö för några veckor sen. Då var det 3-4 enskilda ribbåtar I full fart som åkte sicksack mellan båtar som höll ett förnuftigt tempo. De åkte så nära att det skvätte upp i sittbrunnen på oss. Det var inte ens tävling utan med största sannolikhet en vanlig dag i den passagen. Det som egentligen behövs är striktare fartregler för den passagen, fler sjöpoliser som gör kontroller och att det är kopplat till dryga böter och potentiellt indraget körkort.
21.13
Jag tycker det vore bra om man i god tid visar att man kommer att väja, det gäller självklart alla typer av båtar. Men motorbåtar som kommer i hög hastighet speciellt då vi som har långsamma båtar inte har någon chans att väja i sista sekund. Skapar oro i onödan. Yrkestrafiken ska generellt ha en eloge, Waxholmsbolagets båtar m.fl väjer alltid i god tid för segelbåtar. I övrig trafik finns det några enstaka undantag som inte varit så roliga, det är inte alldeles trivialt att plötsligt behöva slå för att någon bryter mönstret och mot reglerna helt i onödan.
21.14
Va gott Christer jag får nog f-n köpa en båt
21.14
Cool får nog köpa en redig v8+ maskin å reta segel puttarna me lol
21.22
Det förefaller som motorbåtsförare är helt okunniga om vad som gäller. Självklart skall motorbåtar hålla undan och minska farten i all lägen. Varför så bråttom??? Det lär väl inte gå länge för än farter över 7/8 knop blir förbjudna pga utsläppen. Akta er för Greta !!!!!! Så kom inte snacka om att segelbåtar som kanske maximalt gör 5-7 knop är i vägen.
21.23
Jag blir förbannad över att helt fel människor - utan minsta vett och kompetens - får tillgång till båtar och vattenskotrar, och på så sätt äventyrar säkerheten till sjöss. Dessutom förstör man sin omgivning med buller och otrygghet som drabbar andra människor.
21.23
Att motorbåtar som kan gå i t.ex. 40 knop inte kräver något förarbevis alls ä, så länge båten är liten nog. Lagen om förarbevis på sjön är uråldrig och bör ses över. Mest irriterande är vattenskoter, där kunskap och sjövett sällan förekommer.
21.23
Motorbåtar.
21.23
vattenskotrar varför finns dom ens ? inget mål bara fram och tillbaka högt ljud dygnet runt !
21.23
Om ändå segelbåtar som går för motor kunde inse att de har väjningsplikt lika som en motorbåt, samt att både motor och segelbåtar som går för motor vet hur man för sin båt i en farled!
21.23
Som kajakpaddlare är jag mycket utsatt. Om en motorbåt kör över mig kan jag bli dödad av propellern. Ändå känner jag mig trygg för det mesta. De flesta båtägare är hänsynsfulla och håller god uppsikt. Men det finns två grupper som gör mig skiträdd: 1) Snabba motorbåtar vars förare kör med blicken limmad vid plottern. De tittar bara upp då och då och blir jätteförvånade när de plötsligt får syn på en båt. 2) Vattenskotrar. De har inget vett alls. Hur är det möjligt att 15-åringar får fara fram i 50 knop utan minsta utbildning? Där kommer vi snart att få se flera dödsolyckor.
21.29
Att folk i snabba båtar inte fattar hur utsatt man känner sig i en segelbåt när man vet att man inte skulle hinna undan om det gällde, samt båtar som inte håller avstånd ens på större fjärdar.
21.30
Har varit på sjön, mest i segelbåt sen 70 talet. Skillnaden då mot nu är att motorbåtar av alla slag, fullständigt, med något enstaka undantag, saknar begrepp för vad hänsyn är. Ingen saktar farten då man möter/korsar en annan farkost med lägre hastighet. En otroligt tråkig utveckling. Vad man gör åt det är svårt att säga, ändrat regelverk och mer kontroll av myndigheten kanske kan hjälpa.
21.30
"Det förefaller som motorbåtsförare är helt okunniga om vad som gäller" Ditt påstående är okunnigt, stämmer inte på mig som är motorbåtsförare och kunnig.
Frågan om förarbevis är intressant. Men vem ska kontrollera det? Nu har jag bara rört mig i Vänern under några år. Och enda gången jag stött på någon myndighet till sjöss var under en Poker Run.
21.33
Det var väl ifjol som en amerikansk turist i en rundtursbåt kördes ihjäl i Köpenhamns hamn av en.vettvilling på vattenskoter. De var ett gäng vattenskotrar som levde bus.
21.45
I en gammaldags motorbåt eller i en vanlig segelbåt har man ofta med sig packning och porslin, mat och lite av varje. Även om man sjöstuvar kan sakerna åka runt och slamra, flyga ned på golvet eller trilla över bord om man hamnar i vågsvallet efter vissa motorbåtar. För att inte tala om hur bommen kan slå från sida till sida. I ett smalt sund är detta helt oförlåtligt! Det jag tycker verkligt illa om är att de bara tycks uppfatta det som roligt när segelbåtarna gungar kraftigt, om de nu ens lägger märke till det, de flesta ser ju bara framåt, inte bakåt. Mer hänsyn, tack!