SVT rapporterade · Hur vill du ha det vid din begravning?

12.06
Kremering askan utspridd enkel
12.06
Jag har sedan långe fyllt i och uppdaterat på Livsarkivet.se - där alla auktoriserad e begravningsfirmor gemensamt tar upp önskningar inför begravningar.

Jag vill ha en personlig ceremoni enligt Svenska kyrkans ordning. En gitarr ska ligga på kistan och begravningskaffet efteråt ska vara rejält. Vad gäller kremering eller jordfästning och gravskick lämnas som det är nu till mina anhöriga. Själv vet jag nog inte just nu.
12.16
En enkel ceremoni där de som vill får komma och säga farväl, inte en massa dyra blomsterdekorationer. "kom till mig med dina blommor mens jag lever"
Har varit med om att inte få gå på begravning efter en anhörig då den avlidne var ateist och de som bestämde hade uppfattat att hen inte ville ha någon begravning. Med en enkel borgliga ceremoni hade man kanske haft lättare att förstå att hen var borta än att vara helt utan ceremoni.
12.16
Ingen ceremoni för min del. Skönt att ingen behöver gå på begravning och känna ett tvång. En tanke och tända ett ljus hemma tycker jag känns lagomt.
12.41
Jag vill spridas för vinden av en tjänsteman, förmodligen är det motvind den dagen. Klart som attan att begravningsentrprenörerna vill ha kvar sitt jobb, vad hade reportern väntat sig, nyhetstorka, Själen dör inte, det är bara höljet som byts, det kallas för reinkarnation.. Tänk på att några minuter efter di sörjande har lämnat jordbegravningsplatsen kommer grävskopa och krossar kistan, som är betald med okristligt mycket avgifter. Detta elände är vi tvingade att betala för, först på skattsedeln, sedan en lismande begravningsbyrå.
12.42
Är det så viktigt med en cermoni? Jag tror att den moderna människans behov av en sådan har minskat, man kan minnas och ta farväl på andra sätt. Tex i sociala medier.
12.47
min man gjorde fler självmordsförsök och lyckades till sist. han misshandlade mig och var hatisk till all hjälp. så för mig var det naturligt att inte ha en begravningscermenoi. jag ville bara slippa honom. vi var gifta i 25 år. så det finns anledningar till att man inte vill ha en begravningsceremoni
12.47
Begravningsakten (med kista, inte urna) blir sannolikt enligt Svenska kyrkans ordning även om jag vacklar lite just nu. Psalmer och musik vill jag välja, i övrigt får anhöriga avgöra. Så enkelt och billigt som möjligt, bårtäcke i stället för kistdekoration t.ex. Hellre bidrag till välgörande ändamål i stället för blommor.

Avslutningsvis kremering och minneslund eller om någon anhörig orkar pallra sig upp på fjället och strö askan på någon vacker sluttning. Jag har önskat en plats...
12.52
Jag skulle vilja bli björnmat, helst till björnarna på Skansen men de kanske är som vi människor och föredrar kött från unga, fräscha individer?
12.52
Jag vill ha en islamisk ceremoni där deltar dem flesta av borlänge borna.
A. Abdi Haji
12.52
Direkt till kremering o minneslund. Ingen börda på någons axlar. Man blir ihågkommen ändå utan en massa kostnader o måsten. Det räcker för mig. Då blir jag nöjd.
13.34
Det kvittar väl men enklast är väl kremering och minneslund. Den lilla människan är ju ganska obetydlig och alldeles strax helt bortglömd i det stora hela.
13.34
Ingen ceremoni man föds man dör så är livet kremering är gratis en liten urna något finns i hemmet varför göra det besvärligt...
13.35
En minnesstund är de efterlevandes dag. De som vill får styra upp den som de känner att de passar dem, och deras sorgearbete. Det är viktigt att få ta adjö så det känns bra. Men den döde lever för alltid kvar, i minnen, tankar och känslor...
14.56
Så enkelt som möjligt men en fest med de närmaste vänner o släkt man ska inte sörja utan minnas det trevliga man haft tillsammans
14.56
BRÄND
14.56
Vill bli kremerad ingen ceremoni bara fest efter det.
Vill att alla ska vara glad att hadde en bra liv. Man ska inte sorga så mycket nar man haft det bra i livet.
14.56
Jag tycker att alla människor är värda en ceremoni,att hedra minnet av denna människa som en gång har levt på jorden.
14.56
Respekt för dom levande, respekt för dom döda.
14.57
Kremering och Minneslund.
Vill någon anordnad en Cermoni för att kunna släppa taget, får den göra det.
För mig kvittar det jag kommer vara död ändå.
16.07
Kremering och utströdd på paradisplatsen. För stor kostnad med ceremoni.
16.49
Min.aska ska spridas ut Runn/Ösköön från ångbåten Domnarfvet, med de som önskar deltaga.
16.49
Ingen ceremoni. Kremering och spridd i närmaste minneslund. Man föds, man lever, man dör. Så är livscykeln och för mig helt naturligt. Ingen kommer undan.
17.59
Ge mig en vettig förklaring varför man ska kasta bort pengar på en naturlig sak som händer dagligen att dö är livet. Kremering är helt gratis.
21.02
Vit kista, jordbegravning, barn och barnbarn skall bära densamma till graven. Psalmer och annan musik har jag inte valt ännu. Det hela åtföljs av ett rejält kafferep, lunch, middag eller vad som är lämpligt. På detta sätt får alla möjlighet att dela minnen och att trösta varandra. Att tro att det går att springa ifrån eller bortse från sorgen är naivt. Sorg och saknad skall genomlevas med skratt och gråt.
21.02
Reagerar på att ser ceremonin som kostsam. Själva ceremonin är gratis, kan ju vara bra att veta. Kistan/urnan kostat men det går ju att komma undan relativt billigt. Med bårtäcke behöver inte kistan vara särskilt vacker och önskar man en egen urna så går det bra så länge den är nedbrytbar.

Det vore kanske bra med ett klargörande reportage om begravning och kostnader?
21.02
Istället för att sörja bjuder jag mina kära på en hejdundrande fest. När den dagen kommer skicka mig i en derekt till krematoriet häll sedan min aska i vilken kasse eller kartong och kasta ut mig i de fria. Minns mig som jag va då jag levde och gläds åt den tid vi fick. Tycker inte om kistor och dldsanibser är nödvändiga bara media och begravningsbyrå som tjänar kulor. Så spar den och gör nått kul.