SVT rapporterade · Hur tycker du att terminerna ska fördelas i skolan?

Rudbecksskolan i Sollentuna har 3 Perioder(Terminer) sedan 10+ år
Hej, tack för infon. Vi kollar om det är samma system imorgon eller om det är några skillnader. Är det samma så korrigerar vi artikeln. mvh SVT Nyheter Väst.

Det stämmer att Rudbeck har ett tredelat läsår. Det är dock inte samma koncept som Amerikanska Gymnasiet har. Enligt gymnasiets skolchef i Sollentuna kommun Linus Nygren bygger deras modell på att kurser som i vanliga fall läses under ett läsår koncentreras till två av tre perioder. De har inte fler betygsprognoser och har inte ändrat i loven som vid Amerikanska gymnasiet.

16.20
Tre terminer. Tror att eleverna får mer kvalitativ undervisning. Finns redan bl.a i England
16.20
3 terminer även i grundskolan. Så många elever som mår dåligt över det långa sommarlovet. Jag som lärare föredrar också att få slippa sommarlovet.
16.30
Tre terminer och kortare sommarlov blir bra!
16.42
Detta är inget nytt, redan på 90-talet gjordes försök på att införa treterminers indelning men stoppades av dåvarande skollag, kanske är det möjligt nu.
En av många fördelar är att många barn med inlärningsbekymmer kommer att klara sig bättre.
Sommar lovet borde inte vara längre än max 5-6 veckor.
16.42
3 terminer förekommer i Tyskland och andra länder. Kanske därför de eleverna är bättre än de i Sverige.
16.43
Verkar absolut vara ett mer positivt studieupplägg än nuvarande alldeles för långa perioder.
Förstår dock inte Lärarnas riksförbunds neutrala "ståndpunkt" ....en ordförande borde ju representera medlemmarna som troligen har nån åsikt i ämnet?!?!

Tyvärr är den allmänna och övervägande uppfattningen bland föräldrar och deras barn i skolan, grund/gymnasie, att undervisningen är allt annat än bra.....så man kan ju verkligen ifrågasätta vilken nivå ordförandens "utgångspunkt" ligger på???

Dagens skola och skolpolitik är totalt katastrof !!!!
16.43
Jättebra idé, kommer bli bättre stöd och hållande i elever, sett utifrån mig som skolsköterska o mitt perspektiv. Alltför många som mår psykiskt dåligt o de har alldeles för långt sommarlov idag.
16.49
Mer jobb. Mer press. Längre dagar. Kortare lov. Jobba till vi är 75. Tänk om hälsan någon gång hade setts som lika viktig som ekonomi.
16.55
Varför ska man jobba inom skola om man tar bort den enda förmån som finns.. sommarlovet!!
16.55
Perfekt! Hoppas det ger önskade resultat både kunskapsmässigt och arbetsmiljömässigt.
17.28
Äntligen någon som vågar!
17.28
Ett långt sommarlov ger förutsättningar för djupare vila och tid för eftertanke. Behåll två terminer!
17.28
Intressant att följa resultatet av detta men har aldrig under mina år som lärare upplevt att det långa sommarlovet är ett problem.
17.28
Kan man inte då ha 4 terminer istället? :)
17.28
Ända sedan 70-talet, har jag försökt få politiker och lärare att inse detta. Klart vi ska ha 3 terminer.
17.28
Då måste det inrättas AC i alla klassrum! Har ni som är positiva till detta förslag undervisat 25-30 barn eller ungdomar när det är 30 grader i klassrummet? Många svenska skolor är ganska slitna och inte byggda för sommarundervining.
17.29
Mycket bra för både elever och lärare....
17.29
Min fru gör ofta 50 ibland mer timmar i veckan! Sommarledigheten för henne är kortare än 8 veckor. Jag vet att om lovet försvinner byter hon bransch! Hon kan inte få ut ledighet i komp. För en lärare kan inte ta ledigt mitt i terminerna. Ibland förstår inte personen med makt vad de kan ställa till med.
17.29
Jag tycker absolut att det verkar sunt! Hoppas elever och lärare som testar detta mår bättre så att detta införs överallt.
17.29
Då är det bara det om 32 veckors kurstid för ett helt skolår med 40 timmars vecka.

MH
17.29
Ytterligare ett försök att förbättra skolan på annat sätt än att angripa det verkliga problemet.

17.30
3 terminer!
Bra för alla: systemet, studenten, studenterna, arbetsmarknaden
17.30
Låter inte som det kommer förändra särskilt mycket. Vi ska ändå genomföra kurserna med exakt samma innehåll. Lärarna och eleverna kommer vara lika trötta oavsett, särskilt under maj månad när det är nationella prov och betygssättning. Detta är inte någon radikal förändring. Glöm att det blir mer kvalitativt eller att lärarna kommer ha mer tid för varje elev - den biten förändras inte. Den förbättras bara om lärarna tvingas till mer arbetstid eller får färre elever.
17.30
Fler skoltrötta på våren då,!☝️👎🤚
17.30
Tre terminer är bra, det ger en bra fördelning av skolarbetet över året. Det långa sommarlovet är svårt att utnyttja eftersom föräldrarna som regel har 5 veckors semester på ett år. Jag har själv gått i skola med tre termins-systemet och upplevde inget negativt med det.
17.30
Håller med Mike!
Jag är rädd för att detta med tre terminer speglar samhället idag och följderna vet vi resulterar i ständigt tröttare människor och ständigt ökande ohälsa hos både barn och vuxna!
Mer jobb. Mer press. Längre dagar. Kortare lov. Jobba till vi är 75. Tänk om hälsan någon gång hade setts som lika viktig som ekonomi.
17.30
Måste vara skönt för eleverna att få ett längre höstlov, sportlov för att återhämta krafter, för att sen orka prestera och vem annars har 5-6 veckors semester på sommaren 2 veckors höst, sportlov? och även ha jul och påsklov det måste väl vara en förmån för lärare
17.31
Tror 3 terminer är bra både för att det blir bättre avstämning, dels att sprida på ledigheten över året (många elever tar extra ledighet idag) men även för att det är för många veckors ledighet på sommaren för många barn .
17.31
Det enda jag tänker om detta är att barnen kan hamna helt fel i föräldrarnas semesterplanering. Så har man kanske i vissa familjer ett läge där man inte är lediga tillsammans alls under sommaren. Tänker på sjuksköterskor tex som inte får välja sin ledighet.
17.31
Bravo. Mycket bra. På tiden att det blir en förändring. Önskar lycka till
17.32
Hur långa ska skoldagarna vara? Hur blir det med läxor etc etc Sådant måste man klara ut först. Mvh
17.32
Inför istället så att eleverna börjar senare på dagen .För det är tonåringar , och idag är det vetenskapligt bevisat att tonåringar är mer produktiva senare på dagen !
17.32
Tror inte på detta. Vi nordbor behöver sommarens utevistelse med sol och ljus såväl barn, ungdomar och vuxna. Lång är den mörka årstiden!
17.32
Äntligen!!!
17.32
Men vad är skillnaden mellan 2 resp 3 terminer förutom ledigheterna emellan.
Man kan ju ha 2 terminer samtidigt som man förlänger höstlov och påsklov.
17.32
Om man ser till enbart resultat så låg ju Sverige i topp förr i tiden och då hade vi endast två terminer så det är knappast troligt att det ensamt gör någon skilland för skolresultaten. Även om forskare enligt artikeln ansett tre terminer bättre fungerade det uppenbarligen alldeles utmärkt med två.
Däremot kan jag abslolut förstå att det finns elever för vilka sommarlovet är för långt, då deras trygghet kan vara skolan och strukturen där. Dessa bör kanske fångas upp på annat sätt dock.
Viktigast är väl dock vad lärarna, såväl nuvarande som kommande, tycker för får vi inga lärare spelar det ingen roll hur många terminer vi har.
17.32
Stäng av stökiga, bråkiga och kriminella gymnasieelever från undervisning på plats. Lagstadga omedelbar avstängning efter en eller två varningar. Sätt dem på distansstudier istället och få rätt på klassrumsdisciplinen, så ska ni se att vi har haft en utmärkt gymnasieskola hela tiden. Och lärarnas sjukskrivningar kommer försvinna.
17.33
Sommarlovet behövs för att lärarna ska orka jobba 45 timmar varje vecka. Som det ser ut just nu vill ingen jobba som lärare pga stress, hög arbetsbelastning och övertid. Tar du bort den enda möjligheten lärare har att återhämta sig får du räkna med stora avhopp som är omöjliga att fylla. Redan nu har vi en enorm lärarbrist. Gör den snälla ännu inte värre!
17.33
Helt idiotiskt. Våra barn har svårt nog att njuta av sommaren som det är pga det klimat som präglar vår halva av jordklotet. Dessutom helt obegripligt varför Sverige ständigt ska stirra sig blind på det där stora landet i Väst. Kanske borde vi i Sverige istället blicka närmare på våra Europeisks grannar. Personligen har jag alltid haft svårt att se varför vi svenskar gärna lägger såväl semestrar som sommarlov redan i Juni. När vi svenskar firar midsommar har sommaren knappt börjat i de allra flesta andra Europeiska länder. Enligt mitt förmenande vore betydligt mer lämpligt att förskjuta både höst start som skolavslutning med 2-4 veckor. Rent statistiskt är nämligen juli månad nämligen en av de mest nederbördsrika. Augusti däremot brukar vara en ganska torr månad, dock inte utan undantag som i år. Juni brukar förvisso kunna bjuda på en del soltimmar, däremot är sällan som juni månad inbjuder till bad eller strandhäng. Kort sagt, låt barn vara barn istället, låt dom njuta av solen innan mörkret åter letar sig tillbaka. Dock kan jag eventuellt se tre terminsmodellen som fungerande på äldre ungdomar från gymnasiet och uppåt då det är åren som man skall förberedas på arbetslivet.
17.33
Spännande! Det var alltid fruktansvärt stressigt och tugnt inför betyg och terminsavslutning. Kanske kan tre kortare terminer fungera bättre och ge mer energi, återhämtning och fokus på studier.
17.33
Bravo, på tiden. Mycket bra. Önskar alla inblandade lycka till.
Bengt
17.33
Sommarlovet kortas med endast EN vecka (från 10 till 9 veckor, =63 dagar, 11/6-12/8).
Höst och februariloven förlängs vardera med en vecka.
Ingen verkar riktigt ha räknat på detta, men eleverna blir nog glada för sin totalt 1 extra lovvecka!!

Urban
17.34
Dåliga skolresultat beror inte på att det är två terminer, åtgärda dom andra grundproblemen med arbetsmiljö och förutsättningar så kommer resultaten bli bra. Tre terminer är löjligt.
17.34
Det redovisas inte vad fördelarna med tre terminer är, förutom att det är "ett bättre sätt att bedriva studier" på. Lär sig eleverna mer, bättre? Vi vet inte. Han pratar visserligen om fördelarna för lärarna. Är de möjligen viktigast i sammanhanget? Eleverna ska tydligen lida jämnt över hela året.
17.35
Typ 3 termin i Tyskland. Augusti börjar skolan till höst sen 2 veckor ledig sen igen skolan till december där man har ledig 2 veckor, sen skolan till påsk lovet med 2 veckor och sen skola till och med skolavslutning. Och sen cirka 6 veckor sommarlov
17.35
@ Kenneth: Sommarlovet är i denna skolas fall under perioden 11 juni-13 augusti. Det är ju inte så mycket annorlunda för dem lärarna i jmf med lärare på andra skolor.
17.35
Den absoluta merparten av alla elever upplever ett långt sommarlov som underbart och härligt, rekreation med familjen, vänner och förhoppningsvis en period med ett lärorikt sommarjobb! Sedan redo för en ny termin!
Rör inte sommarlovet!
17.35
Undrar hur många lärare som stannar kvar i skolan om de mister sommarlovet. Många av de lärare jag känner har valt läraryrket pga alla lov.
17.35
Det är ingen förmån. Vi har 35 timmars arbetsplatsförlagd tid( på skolan). Sen har vi 10,5 timmes förtroendetid. Alltså 45,5 timme i veckan. Det är den tiden som vi tar ut på sommaren. Alltså ingen förmån!
17.35
Utmärkt med forskningsbaserade beslut, visar på stor mognad och beslutsmässighet.

Bra med friskolor!
17.35
Mycket bra att någon äntligen bryter två terminssystemet. Det är lärarna och fackliga som helt utgår från ferieanställning med långt sommarlov och gör att ingen vågar ändra det. Hade vi utgått från elevernas behov både i skola och under ledighet hade tre terminer införts för länge sedan, alternativt annan lösning än idag. Tjatet om att ha långa lov kommer från de vuxna. Att barn glömmer läsning, inget har att göra, föräldrar som inte kan vara lediga hela sommaren tänker ingen på. Idag har vi inte industrisemester. Idag styrs vår ledighet av när förskola, skola är stängda och har studiedagar.
17.35
Senare start på skoldagen och korta och förlägg sommarlovet så att det synkar med industrisemestern och den ökade skoltiden kan ge lärarna bättre betalt (så fler vill utbilda sig) samt resurser till barn med behov. Kortare lov synkat med semestrarna kommer att betala sig i form av minskat bus och förstörelse också, varje skolbrand som kan undvikas frigör stora pengar.
17.46
Grattis ni som kan synka era semestrar med skollov. Långt sommarlov har gett oss andra en möjlighet att ha åtminstone halva vår semester med barnen.
17.47
Toppen. Tänk på de som jobbar hela sommaren. Vad jag kan se är endå lovet långt. Senare morgnar får bli nästa steg. Lyssna på forskningen.
17.47
Var är faktan som stöttar detta påstående från rektorn? Hade vart fint med någon länk eller dylikt...känns lite nu som att rektorn påståenden utifrån artikeln saknar grund att stå på,...
17.48
En undran till Niklas inlägg. Menar du på allvar att elevernas sommarlov är sämre på grund av klimatet?
17.48
Rent allmänt hoppas jag att man har frågat vad lärarna tycker om treterminssystemet! Annars brukar det ju tyvärr oftast vara så att alla tillfrågas utom just vi lärare. Om man skulle införa detta även i grundskolan uppstår ett barnpassningsproblem under terminerna. Drt ät lättare som förälder att "täcka" barnens sommarlov som drt ser ut idag.
Om jag sedan tänker från min egen verklighet som lärare, tar det ungefär tre veckor in på sommaren innan jag börjar sova ordentligt. Jag tror att jag behöver den återhämtningen som dagens sommarlov innebär.
Till slut vill jag bara säga att jag innerligt hoppas att det inte ö, som så ofta förr, handlar om avundsjuka på lärares ledigheter...
17.48
Förfärligt med alla dessa olika privatiseringar av viktiga funktioner i samhället. Nu ska man marknadsföra denna skola så att de "sticker" ut och därmed får uppmärksamhet på känt reklam maner :(
17.48
Många elever skulle må bra av kortare sommarlov speciellt i de yngre åren. Finns en hel del barn far illa, lever fattigt , i utsatthet. Plus långa uppehåll gör att elever tappar språk etc
17.49
Varför är den svenska skolan så rigid & blind för forskning inom skolområdet? Den tar inte ställning till högtbegåvade, höga ljudnivår och oeffektivt långa arbetsdagar.
17.56
Hur är detta en radikal förändring? Sommarlovet är lite kortare, eleverna får antagligen betyg 3 gånger per läsår vilket leder till mer stress för alla. Vi arbetar redan i princip enligt tre terminers modellen som det är, med utvärderingar vid höstlov av alla elever och omprov som inte hinns med till jul.
17.56
Så länge vissa lärare tror de har 35 h arbetsvecka och ser sommarlov som incitament för att vara lärare kommer det bara att ändras på några få skolor tyvärr
17.57
Höstlov i två veckor, jullov i två veckor (är det oftast redan idag), sportlov i två veckor och inget påsklov. Rätta mig om jag har fel men i slutändan blir det bara i veckas ledighet extra än det vanliga systemet.
17.57
Mer skola. Vi tappar efter asiatiska länder dom vi ska konkurrera med i effektivitet och teknologi inte låga löner då funkar det ej med happ happ
17.58
Kan vi diskutera mer relevanta frågor såsom hur vi ska hantera faktumet att eleverna blir störda av mobiler och datorer hela dagarna?
17.58
Ett långt sommarlov ger tid för vila, återhämtning och utevistelse. Ta vara på den ljusa årstiden och sommaren och låt barna vara lediga då. Tror mer på att ha kvar 2 terminer.
18.04
Svenska skolan skulle kanske kunna vara bra om den anpassades till de "nya" lagarna, regglerna och förutsättningarna genom att avsätta medel(pengar) för att genomföra dem iställlet för att pressa personalen till det. Vidare borde rektorerna visa mer kraft och pondus gentemot föräldrar.
Likvärdighet skulle eventuellt kunna nås genom att förstatliga skolan.
18.08
Låter superbra ! Mina barn är solklart redo att börja skolan nu. Sommarlovet är för långt och sista och första veckorna på lovet är bara ett pusslande att få ihop det. Kan inte se några nackdelar alls...
18.08
Jag delar helt uppfattningen om att undervisningens kvalitet påverkas negativt av långt uppehåll under sommaren- få familjer kan stimulera små barn och de äldre är oftast för unga för att sommarjobba. Barn med andra hemspråk kommer efter och likvärdiga förutsättningar kan inte uppnås. Sommaren är inte heller längre ”helig” som den period man vill vara ledig, förskolor och skolor får ständiga önskningar om ledighet för resor under hela året så det borde underlätta för många.
Slutligen är lärarnas arbetsmiljö helt galen, de undervisar under ca 40 veckor och har alldeles för mycket att göra - för att sedan vara kompensationsledig?! Så otroligt 1800-talstänkt!
Förbjud längre vistelse än 40 timmar för barn mellan 1-19 år på förskola o skola och ge dem en chans att orka prestera liksom deras lärare
18.08
Tycker inte att Sverige ska ta efter USA i allt. USA är ingen bra förebild... Och vi behöver få vara i sommarljuset här uppe i norr.
18.08
Det bästa jag läst på länge. Helt klart värt att prova. Det kallas utveckling och att våga tänka nytt. Läroplanen, kunskapsnivåer och hanteringen av miljön i klassrummen är en helt annan fråga.
18.08
Det är ändå inte på sommaren man behöver ledigt. Det är ju kring jul som det är riktigt segt att gå upp, när det är mörkt och kallt. Sommartid kan man ju ta ett kvällsdopp efter skola och jobb och få lite semesterfeeling i vardagen ändå. All omfördelning av loven från sommaren vore superbra!
18.08
Vi behöver vara ute i ljuset på sommaren. Många lider ändå av d-vitaminbrist. Behåll systemet med två terminer. Det är bättre för hälsan. Vi kan inte jämföra oss med länder som har annat klimat, vi har andra behov.
18.14
Återinför skola i statlig regi! Ett mer rättvist utbildningssystem än vad vi har idag, där skolpengen, bl a, beror på kommunens ekonomi, vilken ju varierar med vilka politiska prioriteringar som görs i just den kommunen. Och JA, äntligen diskuteras 3 terminer på allvar. Vi lever inte längre i ett bondesamhälle där ungarna behövdes i jordbruket på sommaren, i drygt 9 veckor...
18.16
Vi slutade i skolan 14 Juni i år så vad blir skillnaden då? Inte så mycket...
18.16
Två terminer passar det svenska klimatet. Det är naturligtvis därför vi har haft det så. Invandrare från USA vill kanske bo i Sverige men känna sig som hemma ändå? Det fixar vi säkert här i Sverige genom att anpassa oss efter dem.
18.16
Bor i England och här har mina barn vuxit upp med 3 terminer. Funkar mycket bra. Man får ställa om lite med barnomsorg och så när de är yngre men de blir inte så skoltrötta som med det svenska systemet.
18.19
Jättebra! Mer studier och mindre slötid ökar förhoppningsvis elevernas respekt för utbildning. Sveriges framtid ligger i hur bra vi kan utbilda våra unga idag. Nu fattas det bara att lärarna får tillbaka auktoriteten i klassrummen också så att det blir ordning och reda och studiero. Mer krav och mindre flum!
18.21
Toppenförslag. Från högstadiet gäller 5 veckors semester, 1 vecka för påsklov och sportlov enligt nuvarande indelning i landet. Inga hemläxor för dom gör eleven i skolan. 0900 till 1700. Passar bra mot föräldrarnas tider.
18.21
Första steget är taget, har efterfrågat detta länge. Tror det blir bättre för barnen som är lagom rastlösa de sista 3-4 veckorna på sommarlovet och behöver rutin igen. Dessutom är det mer balanserat över året med undervisning med 3 terminer.
18.21
Om det är så fantastiskt med 3 terminer så borde ju skolorna i USA vara bättre än här vilket ju inte alls är fallet. Förstatliga istället skolan igen och ge eleverna en extra sommarlovsvecka om ni vill förbättra den.
18.24
Och sen kommer de till högskolan och har 3 månaders sommarlov och 4 läsperioder
18.24
Jag tror knappast detta är lösningen, börja först med att förstatliga skolorna.
18.25
En (EN) skola ska genomföra detta försök med tre terminer och alla (ALLA) har åsikter. Många röster i tråden uttrycker skepsis och pyr negativism. Som vanligt i Sverige, allt som rör skolan blir infekterat. Jag som lärare är innerligt trött på allt lösryckt tyckande och den rädsla som avspeglas i detta. Folk, skärp er!

De elever och den personal som är berörda av detta försök har valt att gå in i detta med entusiasm! Eleverna kommer varken ha fler eller färre skoldagar, detta är givetvis uträknat. Treterminssystemet är enbart ett annorlunda sätt att sköta verksamheten på och fördela tid och energi.

Så, bort med skygglapparna och häng med - det här blir spännande att följa!
18.27
Allt som gynnar elevernas fokus, prestation samt välmående är positivt!
18.28
Det finns inget exempel på hur terminerna ser ut. Börjar o slutar. Svårt att bilda sig en uppfattning utan ungefärliga datum.
Hej, här har du datumen, mvh redaktionen
18.34
Bor i England sedan 25 år. Som arbetande föräldrar, fungerar 3 terminers systemet bättre. Man har ju inte 10 veckor på rad att täcka upp. Också att barnen börjar och slutar skoldagarna vid samma tid, men det gör de kanske i Sverige också nuförtiden. Lärarna och eleverna i Göteborg verkar entusiastiska och det är väl det viktigaste?
18.34
Värt att pröva tre terminer. Rebecca, tack för ett mycket bra inlägg!
18.34
Har gått i skolan både i USA och i Sverige. Föredrar det svenska systemet. Det blev för korta kurser och mer stress med 3-terminssystemet. Fantastiskt med de svenska, långa sommarloven för att hämta energi.
18.34
Bra att pröva något nytt. Hösten är annars oändligt lång. De som tror att förstatling av skolan löser alla problem blir nog besvikna om det skulle bli så.
18.37
Elever är redan slutkörda som det är och behöver rejält lov under sommaren, så de kan gå ner i varv och distansera sig från alla prestationskrav. Barn/ungdomar/elever behöver lära känna sig själva(!) - för det saknas det utbildning för idag.

Om något borde lärare få friare utrymmen att verka på det sätt som behövs, tillsammans med ett eventuellt återförstatligande av skolan, så att alla får Rätt resurser och det som behövs. Privatiseringen har varit katastrofal - fortfarande har problemen med riskkapitalister och uttag ur välfärdssystemet inte adresserats! Allt har endast tystats ned!!

Vi borde även titta på våra finska grannar som endast bor en timme till öst om oss. Varför fungerar det så bra för dem och varför lär vi oss inte från det? Varför skall hjulet uppfinnas hela tiden, av politiker dessutom???
18.38
Superbra med tre terminer! Jag tror att eleverna kommer få stor fördel av detta. Grym utveckling och bra med fler friskolor!
18.38
Hjälp vad ni kan klaga över 3 terminer i skolan.
Kom ihåg när man åkte ner till Tyskland på 80 talet.
Jo dom gick i skolan även på lördagar, vilket jag tyckte att det va konstigt. Det tog dom bort , på 90 talet.
Och införde 3 terminer istället, idag är ungdomar bortskämda , för långt sommar lov , tycker det är jättebra med 3 terminer, hoppas att skoluniform införs också
18.38
Jag tycker det här låter kanonbra! Underligt att det inte prövats tidigare. Nu går jag inte i skola längre, men det låter helt klart som ett upplägg som jag hade gillat.
18.44
Klart lärare är rädda för att införa detta. Inte längre flera veckors semester på sommaren som få andra yrkesgrupper har ;) Tycker det låter intressant!
18.52
Varför inte börja skola kl 13:30 och sluta kl 19 för gymnasieelever som de testa i England nu.
Också vetenskapligt bevisa bättre. :)
 
Hej! Tack för ditt bidrag. SVT tillåter inte länkar i kommentar. Därför togs länken bort.
 
/SVT Nyheter Väst
18.45
Låter bra! Något kortare sommarlov men idet gynnar både elever och föräldrar! Malmö har redan i år sommarlov mellan 12/6-14/8 / alltså ingen skillnad!
18.45
Det var på tiden!
18.47
Äntligen något nytt i skolans värld. Ämnena behöver även ses över, låt eleverna välja vilka ämnen de vill ha förutom basämnen, sv, eng, matte, samh när de börjar högstadiet
18.51
Ja varför inte prova!
18.54
Du har många kloka tankar Chris. Jag förstår av det du säger arr du har mycket goda kunskap om hur svenska skolan fungerar idag.
18.57
Jag har gått 1-termin/år systemet uppdelad i tre, i grundskolan och gymnasiet och 2-termin/år systemet i universitet. 1-termin/år uppdelad på tre perioder var inte dumt. Man jobbade i lugnt och ro, hade ett år på sig och var tredje mån visste man hur man ligger till. I slutet räknades det tredje terminens betyg som samlade betyget. Vi hade ingen avbrott än bara två väckor vid ny år och en tremånaders sommar vilket var väldigt skönt. Samt hade vi alla våra aktivitet i sommar inte under läsåret. Låt barnen vara samlad och fokuserad under läsåret. Det är lugnare för föräldrar också. Stressa inte med en massa aktiviteter. Särskild när läsåret hamnar under den mörka sidan av året. Jag tillägger att vi inte hade ”fasta” elever i varje klass år efter år utan man blandade elever och klasser varje år. Det var väldigt nyttig. Man avbröt grupperingar och elever fick chansen att känna nya människor. Man blir självständigt och ”egen person” istället att bli påverkad eller påverka för mycket. Ibland kan jag tycka att ”elevernas bästa” är ordnad efter föräldrarnas bästa och rädsla för nya saker. Samt lämna skolan till teknokrater (lärare och forskare) inte poletiker och föräldrar.
18.57
Bla Finland har haft treårsgymnasiet så länge jag kan minnas till och skola/skolning där ligger ljusår före det Svenska. Som , tyvärr, de flesta Europeiska länder gör.
18.57
Många länder har tre-termins system. Inte minst i asien.
18.57
På tiden att man ser över skolgången. Dagis/Fritids/Förskolor Kan ochså ses över, Nu mera jobbar båda föräldrar och tider för avlämning hämtning kan vara avgörande för innlärnigsförmågan för barnen längre upp i åldern, Stressade illamånend föräldrar kan skapa inlärnings och koncentration svårigheter hos många barn.
18.57
Det är den gamla vanliga visan. Man ändrar på något som fungerar så att man ska kunna känna sig duktig. Det behövs inte fler terminer, det behövs mindre skola och fler lärlingsutbildningar.

Alla är inte lika, det som behövs är alternativ för de studietrötta och praktiskt sinnade.
18.57
Intressant, tror detta upplägg är framtidens melodi.
19.05
Jag tycker det skall vara som det är nu. Långt sommarlov är bra för barnen. Då kan de verkligen vila upp sig.
19.17
Det är bra om det hinns med två semesterperioden under sommaren så att alla föräldrar har möjlighet gill fyra veckors semester under sommaren.
19.19
Studiemässigt kan det vara en bra ide, men inte i övrigt. I dag krävs det i allmänhet en gymnasieutbildning för att kunna komma in på arbetsmarknaden ordentligt. I hushåll som lever under förhållanden med knal ekonomi är ofta sommarjobbet, för ett el. flera av barnen, en förutsättning för att få ekonomin att gå ihop. I EU är Sverige ett av de land som klassklyftorna ökar mest i. Varför accelerera processen? I grundskolan kan det bli problem med barntillsynen. Fast har man löst det i andra länder kan det kanske kunna fungera även här, i alla fall om det är snarlik samhällsstruktur.
19.19
Vill man verkligen förbättra skolresultaten hade man kunnat börja med att justera/styra upp det fria skolvalet, för att motverka skolsegregationen, samt skärpa upp reglerna för friskolorna. Två rätt enkla förändringar som det tyvärr inte finns politisk intresse till, trots forskningsstödet för åtgärderna (läs ex. årets rapport från OECD).
19.45
Om man förkortar sommarlovet och samtidigt förlänger höst- och sportloven är det svårt att se någon poäng med den här reformen (?) över huvud taget.
19.45
Det första som dyker upp i mina tankar är att minskar våra möjligheter till att samtidigt med skoledigheten vara tillsammans med våra barn många av oss kan inte välja när man ska ha semester och många av oss vill nog att den ska vara under sommaren
19.45
Nytt kan vara nyttigt! Om man gör det man alltid har gjort, får man det man alltid har fått.
19.45
Vad är det egentligen de har gjort förutom att flytta två veckor från sommarlovet, den ena till höstlovet och den andra till sportlovet? Ledigheterna på minst 1 vecka blir då ca 10, 2, 2 respektive 1 vecka mot "normala" 12, 1, 2 respektive 1 vecka?
19.45
Sommarlovet förkortat från ca 12 till ca 10 veckor och höst- respektive sportlov förlängt med 1, samtidigt som påsk fortsatt är 1 vecka och 1 dag, är det allt som ändrats?
19.45
Det är väl ingen skillnad på när man fick gå 5 dar i veckan som vi gjorde
19.45
Stress och ännu mer stress för att jaga karriärer som är rena rama fejk och lurendrejerier. Vad väntar istället när de är klara? Robotisering, ekonomisk kris i hela västvärlden. Lycka till.
19.46
Det man lär sig under grundskolans nio år kan några tillgodogöra sig under ett par månader per år. Andra inte alls. Alla är olika och skolan hindra unga människor från att utveckla sina styrkor och sin särart. De med lättast för skolan blir hemmasittare då de inte lär sig något men mobbas. Folk som skulle lyckas väl inom sina intressen eller hantverk eller jordbruk kastar bort många år på skolan. Individbaserad bildning är grejen, inte mer av något som redan är väldigt fel.
19.46
Hur långa eller korta terminerna är spelar ingen roll om studiemotivationen är i botten.
19.49
Tre terminer borde gälla över hela landet! Dagens sommarlov är alldeles för långt! Barn och unga hinner lämnas alldeles för mycket utan vuxen tillsyn, droger och gäng hinner slå alldeles för mycket rot! Tre terminers system skulle helt säkert genrera en ekonomisk samhällsvinst!
19.56
Kan man se den här modellen med 3-terminerssystem som ett första steg att succesivt i framtiden få lärarnas antal lediga dagar per år att överensstämma med alla andra kommunanställda i Sverige?
20.00
Kan man se den här modellen med 3-terminerssystem som ett sätt att stegvis i framtiden få lärarnas antal lediga dagar per år överenstämma med det som alla andra kommunanställda har?
20.01
Nej till treterminssystem. Vi ligger på alldeles för hög breddgrad för det. Sommaren från drygt mitten av juni till skuftet augusti september, pbör sammanfalla med en längre ledighet för flexibel ledighet eller alternativ verksamhet. I Sverige även sydsverige, fyller många batterierna då för att orka resten av året med full kraft.

Däremot bör vinterns terminsskifte förskjutas till första veckan i februari. Över jul och nyår till trettondan kan man lika väl ha ledigt. Inget kraftfullt uträttas då i alla fall.
20.09
Inför 1 termin i stället så vänjer dom sig snabbare till knegarlivet som svensson.
20.09
Eftersom lärarna jobbar 45 timmar i veckan tror jag den förkortade ledigheten skulle vara svår att få igenom.
20.09
Till recencenten
Lärarnas ledighet utöver semestern är inarbetad tid. Jobbar 45 h/v
20.12
Äntligen! Som det är nu så har många barn tappat kunskap över det långa sommarlovet och stor del av höstterminen går åt att repetera ifrån tidigare årskurs. Inför detta i hela landet, får vår kommande arbetskraft och kompetensbank och Sveriges utveckling.
20.12
Om jag inte minns fel testades detta på Östrabogymnasiet i Uddevalla i slutet av 90-talet.
20.18
Jag skulle gärna se ett 3-terminsystem (heter det trimester på engelska?) . Vore skönt om sommarlovet inte var så långt utan man kanske kunde få mer ledigt under den mörka årtiden
20.18
Har ingen aning. Är dock lite mer osäker på hur mycket bättre terminer är än två. Uppgifterna låter lite vaga.
20.20
Bra med ett längre sommarlov, framförallt för elever i gymnasiet som då har chansen att både hinna jobba och tjäna lite pengar, men också få lite ledighet med välbehövlig vila.
20.23
Helt rätt! Tycker att sommarledigheten är alldeles för långt!

Men hur ska detta gå ihop med nationella prov? Det ligger ganska tätt inpå sommarlovet. Vad ska man göra resten av tiden? Med reservation för missförstånd.
20.23
Kanon. Det var på tiden 👍👍
20.31
Förslaget är bra Många föräldrar har svårt att vara borta 10 veckor från jobbet ,som vårt system med
Nuvarande sommarlov innebär ,skilda o ensamstående föräldrar har svårigheter att sysselsätta barnen.
20.32
All denna amerikanisering överallt, i samhällets alla sfärer, och på alla nivåer. Vi anammar ett dysfunktionellt samhällssystem, från ett land som inte fungerar.
Ett land med västvärldens sämsta hälsa, mest dödligt våld, med en miljon människor i fängelse, och absurda ekonomiska villkor även för den stora medelklassen.

Jag är varken vänster eller nationalist. Jag är bara så outsägligt trött på detta. Vi är lurade och det kan inte fortsätta såhär.
20.37
Till Erik i början. Tre terminer är vanligt i flera länder och inte bara i USA. Tyskland har oxå tre terminer fast på lite olika tider beroende på delstat, Bundesland. Och till Maria, det handlar om KORTARE SOMMARLOV, inte längre. Ha inte så bråttom.
20.39
Hur tänker man om man skall byta skola pga flytt?
20.47
Tre terminer är utmärkt
21.03
Jag har studerat i Nederländerna som sedan länge har 3-terminer om året. Min erfarenhet är att det gynnar alla, elever, föräldrar och lärare. Något kortare lov under sommaren men tillräckligt. Det är mycket enklare att ta upp studierna igen och inte minst en fördel för barn i familjer med föräldrar som inte hinner/ kan upprätthålla läsning ev under loven. Tycker hela svenska skolan ska ändra. Onödigt att kalla det amerikanskt om det gör någon upprörd. Att byta skola går såklart iaf eftersom skolor ändå sällan har exakt samma studieplan i nuvarande system.
21.07
Väldigt många verkar tro att sommarlovet är 12(!) veckor långt, var i Sverige menar ni då? Jag hade mellan 9 och 11 oftast 10 veckor varje år i grundskola och gymnasium. Minskar man med 2 veckor till 8 kommer det bli betydligt svårare med sommarjobb då de flesta arbetsgivare i mitt närområde kräver att man jobbar hela turistsäsongen. Tidigare har det ändå lämnat 1 till 2 veckor till ledighet men så kommer inte vara fallet nu. Jag tycker alla borde få både sommarjobba och ha lite ledighet.
21.07
Erik har en poäng om amerikaniseringen i allmänhet. Bra ide för dokumentär, SVT.
21.07
Detta är ett väldigt dåligt förslag så lägg ner detta . Sommarlov ska det vara som det alltid har vart finns inget att diskutera ang det så.
21.07
Erik har en poäng om amerikaniseringen av svensk kultur i allmänhet. Bra ide för dokumentär, SVT.
21.07
Kan man inte få veta vilka studier som avses då så kan man få söka på det? Vilka forskare exempelvis?
21.07
Det kan bli jättebra, väl värt ett försök!
21.09
Kanonbra! Fungerar utmärkt på en gymnasieskola i Sollentuna och det sedan många år tillbaka!
21.09
Alldeles utmärkt system! Vi har i svensk skola alldeles för lång hösttermin.Både elever och lärare blir slitna! Vi kommer att bli mer effektiva och orka mer med tre terminers system!
21.44
Tycker vi ska behålla lång sommar så länge vi kan för barnen och ungdomarna 😀!!
21.44
Äntligen! Bra för alla. Lärare och elever.
21.44
Bra ide’, men det vore bättre med 2 veckors påsklov! 2 veckors ledigt i februari-mars är väl ingen höjdare. Det räcker med en veckas sportlov.
Ännu bättre vore det med mer ledigt i maj, i anslutning till t. ex Kristi Himmelfärdshelgen.
Varför behöver man lov just mellan 2 terminer?
I Tyskland slutar termin 1 på en fredag i Jan, och termin 2 börjar på måndagen.
21.44
Kan någon förklara vad amerikaniseringen av Sverige har med antalet terminer i grund- och gymnasieskolan att göra?
21.44
Bra idé!
21.46
Kan väl inte skada att prova
21.48
Tack allihopa för era kommentarer! Nu stänger vi chatten. 
 
Ha en fin kväll!