SVT rapporterade · Hur ser säkerheten ut på din förskola?

Tack för alla era kommentarer, nu stänger vi chatten för idag. mvh/cecilia, SVT Nyheter Väst
08.22
God morgon! Idag rapporterar vi om Thea, vars son brännskadades svårt på förskolan. Nu vill hon att rutinerna ska ändras. Hur ser säkerheten ut på din förskola? Dela med dig av dina åsikter här!
09.11
Jo men bra. Vi har inte haft några problem med säkerheten på förskolan.
09.30
Hej tyvärr har båda mina barn lyckas ta sig från sina förskolor. Min äldsta klättrade över staket och gick hem till sin farfar. Förskolan hade inte märkt att min då 5 åriga son hade försvunnit. Först när farfar kommer tillbaka med honom reagerade de. Min dotter tappade de bort på lekplatsen när hon var 3 år och hon valde att gå hem då vi bor några kvarter bort. Även här märkte de inte att hon var borta innan vi åkte och skulle hämta henne 3h senare. Som tur var jobbade min fru hemma den gången något som aldrig sker.

Båda gånger krävde vi åtgärder och ett svar hur detta, kunde hända men svaret gjorde oss mer förbannade än nöjda. De skyller på att personalen inte behärskar svenska tillräckligt bra och var nya vikarier. Felet är enligt mig bristande resurs ihop med en organisation som inte fungerar.
11.57
Jag är inte förvånad. Jag arbetar inom utbildningsförvaltningen i Göteborg (inte på förskolan dock) och har i tre års tid frågat var vi ska rapportera när en elev råkar ut för en olycka så att det kan ses om rutiner behöver ses över. Det verkar inte finnas något system för detta.
Hej Maria, 
Du får gärna kontakta reportern Sofia Netskar gällande detta. Mail: sofia.netskar@svt.se Telefon: 031-837227. 
14.06
Det går ju prata om rutiner. Problemet är att de flesta förskolor är underbemannade och har större barngrupper än skolverkets rekommendationer. Tre personal på kanske tjugo barn är helt galet. Och sanningen är ju att med raster för personalen och dessutom att man går lite om varandra är det inte ovanligt med kanske 2 personal på 20 barn. Jag har svårt nog at själv hålla koll på mina tre hemma. Ska sådant här inte hända är det viktigaste som kan göras mindre barngrupper och fler personal. Borde finnas lagar på hur stora barngrupperna får vara och dessutom på hur många barn det får finnas per personal.
14.38
Ger inte mycket för säkerheten på de två förskolor där mina barn gått. Personal som hellre fikar än håller koll på barnen, barn som kunnat ta sig ut, barn som skadat varandra etc. Men latheten från personalens sida har helt klart varit det värsta. Nu har jag mina barn hemma istället.
14.41
Ingen koll alls på förskolan min son blev placerad på. VeM som helst kan komma in på dagiset och gården. Vikarier hela tiden.
Jag skulle hämta min son en dag och han var med andra barn inne i ett rum personalen satt i ett annat rum med sina mobiler.
En annan gång skulle jag hämta min son, jag hittade honom ensam i ett rum ingen personal vad jag kunde se, jag hann klä på honom ytterkläderna och gå till andra avdelningen innan jag såg personal.
En gång var jag så förbannad över dessa andra gånger så jag smög in och hämtade min son, personalen såg mig inte då de satt med mobilerna. Jag skjutsade hem min son till mormor och sen åkte jag tillbaka till dagis för att "hämta" mk. Son. Personalen fick då panik när de ej hittade honom, då hade det gått 30 min sen jag hämtade honom. Spelade in allt på min mobil och konfrontera dem.
De skyllde ifrån sig. Ansvarig för förskola. Har ej hört av sig till mig trots jag anmälde direkt till henne.
Under sommaren bestämde vi oss att jag ska va hemma 6 månader till med sonen och vi har ansökt om ny plats på annan förskola.
Riktigt uselt av detta dagis i vilhelmina kommun
15.43
Upplever att personalen på vår förskola tar ett oerhört stort ansvar. Trots stora barngrupper och mycket ansvar har de en beundransvärd koll. Tack!
15.43
Som f.d. pedagog på förskolor under ca 20 år kan jag bara bekräfta er oro.
När jag lyfte problemet med att jag INTE kunde ge barnen en trygg och säker miljö till förskolechef blev jag hänvisad till handlingsplaner. Dessa stunder var jag ensam med ca 18-22 barn (2,5-5 år) mellan 40-60 min
1-2 ggr/dag. Utomhus och inomhus där flera av barnen hade behov av särskilt stöd, som inte ansågs nödvändigt.
NI VÅRDNADSHAVARE KAN PÅVERKA det som pedagogerna inte kan, KOM EN VANLIG DAG OCH STANNA MED DITT BARN HELA DAGEN OCH SE HUR DET GÅR TILL. UTAN ATT INFORMERA OM ER NÄRVARO I FÖRVÄG! Ofta och enas med flera vårdnadshavare och turas om... Då kan ni uppnå en förändring! 🍀👶👧🏻
17.24
När jag skolade in min yngsta dotter nyligen blev jag förvånad över den höga temperaturen på maten som ställdes fram i byttor på bordet lätt åtkomliga för barnen (1-2 år gamla). Jag kommenterade detta för personalen. Min son brännskadades på detta sätt, fast i hemmet. Det går så snabbt, man tror man har koll men man hinner inte blinka!
17.24
Hej! Jag har jobbat som förskollärare ca 5 år och rutiner vid maten fanns inte där jag jobbade. Barnen fick följa med och hämta matvagnen. Dessutom hann inte vi i personalen att rapportera alla incidenter som hände. Det var för mycket pappersarbete.
17.25
Sommaren 2018 gick min då tvååriga son ut genom grinden från förskolans gård som var full med ungar och personal. Han gick iväg ungefär 200 meter ner mot gatan där spårvagnar och bilar kör. Efter ett tag upptäckte någon att han var borta och gick iväg för att leta. Jag hade tur som ens hade ett barn att ta hem den dagen. Jag bytte förskola så fort jag fick reda på vad som hade hänt. Det var en händelse för mycket och då var det bara toppen på isberget av galenskaper den förskolan höll på med som fick mig att byta. SVT är välkomna att höra av sig till mig när de vill. Det var samma förskola som en morfar hämtade fel barnbarn från. De har ingen koll på något där.
21.12
Förra veckan råkade min väns ettåring ut för en olycka på sin förskola. Han drog ner nån slags sänghimmel som personalen fäst i en takventil. Den rasade ner rakt i hans ansikte. Han skadade ansiktet som fick limmas och så fick han hjärnskakning. Personalen kontaktade inte föräldrarna utan mamman hittade sitt blodiga barn så hon hämtade honom. De ville inte ringa mamman eftersom hon ändå var på väg och skulle hämta.
21.37
Ulla Jonssons undflyende svar på reporterns pressande och upprepande frågor bekräftar alltför väl min erfarenhet av förskolevärlden som en högst osäker plats att lämna sina barn på. Att ha sina barn i osäker omvårdnad är bland det värsta man kan uppleva som förälder och har gett mig bland dom värsta upplevelser jag bär med mig i livet. Mycket glad åt att barnen växt ifrån den åldern. Men man får vad man röstar på, vill man ha social trygghet eller vill man ha skattesänkningar och jobbskatteavdrag så att man kan unna sig lite fler flygresor och fyrhjulingar? Det är bara att välja!