SVT rapporterade · Källsorterar du grovsopor?

06.25
Absolut...gratis att köra å slänga på återvinning där jag bor...trevlig å hjälpsam pesonal😁
06.35
På Gotland har vi gjort detta i flera år och utan gnäll och fungerar bra. Förstår inte varför det inte införs över hela landet som ett krav kanske lag
06.45
Msn6 undrar ibland varför folk slänger massa skräp överallt.
Är det så svårt att slänga det i papperskorg, sortera på återvinningsstationen.
Ta hand om ditt skräp och sluta och släng överallt.
06.45
Jag tycker det är en självklarhet att källsortera, fast blev lite fundersam när jag kom på tippen med plast och papper. Där fick jag besked om att slänga plast ihop med brännbart papper. Jag trodde papper och plast gick till återbruk.
07.11
Jag bor i Sala kommun och återvinning fungerar jättebra.
Åker till Sala för att kasta grovsopor, är enkelt att sortera på plats.
Men många lämnar sopor och det kan vara lite trångt ibland.
07.20
Har bott i Trondheim i Norge sedan 1995 och där är källsortering en självklarhet. Där sorterar man i egna behållare hemma. Kanske vore en bra ide att ta bort återvinningsstationerna och låta folk sortera hemma i Sverige också, då kanske de blir mer måna om vad som slängs.

08.00
Ja, naturligtvis.
09.14
Jag tror det behövs mer information på OLIKA SPRÅK om vad återvinningstationen är avsedd till. Likaså var återvinnings centralerna ligger och att det är dit man lämnar grovsopor. Ett problem är faktiskt att alla har inte bil och då är det svårt att köra bort grovsopor.
10.14
Självklart
12.25
Det är bara att ställa ner grejerna i gången på källarplanet så tar fastighetsskötaren hand om både sortering som bortforsling. Väldigt smidigt om man saknar bil och man får väl se det som en inofficiell hyresförmån.
12.36
Absolut! Jag samlar på hög och åker iväg med grovsoporna när det behövs.

Det är så trist när det inte sköts. I min kommun infördes för flera år sedan passerkort till återvinningscentralen, då ökade problemen vid de små källsorteringsställena. Inte alla som vill att "storebror" har koll på allt...

I kommuner där enskilda hushålls sopkärl vägs är det förstås billigare att dumpa en del av hushållssoporna på fel ställe. Sophanteringen borde vara gratis med tanke på att sopor idag återvinns, blir energi, biogas, kompostjord mm.

Ge småföretagen betalt för att de lämnar in sina grovsopor. Nu får de betala minst 5-600 för att lämna även ett litet lass med grovsopor till återvinningen. Kostnaden kan läggas på företagsskatt eller liknande.

Pant på kartonger och annat förpackningsmaterial!

Inför pant på importerade aluminiumburkar! Kostnaden clearas med producentlandet!
14.02
Det importeras osorterade sopor från t.ex. Nederländerna och Italien som sen bränns i fjärrvärmeverken. Den här sopsorteringsivern är bara ett sätt att dressera medborgarna till att göra en massa meningslösa ting. Sitt vackert, rulla runt, räck vacker tass och spela död. Duuuuktig kille...
17.16
I Vallentuna kommun ingår kostnadsfria hämningar av grovsopor, elavfall och trädgårdsavfall i den fasta sopavgiften. Man kan lämna max 2 kvm per tillfälle 2 ggr per år. Mycket smidigare än att behöva åka till tippen.