SVT rapporterade · Många klagomål på sotningsföretag

Företaget Eld och ventilation har under de senaste veckorna jagat kunder i Örebro län. Flera som blivit uppringda vittnar om påstridiga telefonförsäljare och felaktiga uppgifter. 
Har du råkat ut för det här? Vilka erfarenheter har du? 
09.01
Jag blev uppringd förra veckan och de påstod att de skulle vara i vårt område dennna vecka efter och rengöra imkanal och köksfläkt för 1700 SEK. Vi gjorde en bokning för det lät vettigt. Vid kontroll kan lokalt företag i Halmstad göra detsamma för 990 SEK. Jag kunde dock avboka via mail till företaget. Säljaren som ringde var trevlig och inte alls påstridig.
10.04
Har väldigt svårt att förstå när det kommer ett brev om att din sotare kommer om det ingår i en myndighetsutövning eller om det är en förtäckt inkomstkälla.
10.05
Inte bara Eld o Ventilation som är aggressiva. Även Örebrosotarn kan. En vän till oss fick höra att hon var tvungen att sota sommarstugan fast hon inte eldat på två år. När hon trots det nekade belade de kaminen med eldningsförbud.
Hej! 
Varje kommun har lite olika så kallade sotningsfrister, som bestämmer med vilket intervall det måste sotas. Fristen är olika lång beroende på vilket bränsle som används och hur ofta det eldas. 
I Örebro kommun, till exempel, är fristen för vad som kallas för trivseleldning i en eldstad som står i en sommarstuga tre år. 

Nu vet jag inte var din vän har sin sommarstuga, men på Nerikes brandkårs hemsida finns mer information. http://www.nerikesbrandkar.se/privatperson/sotningochbrandskyddskontroll.4.4a7fc109155fda1a395b319a.html

Din vän kan säkerligen hitta mer information på hemsidan för den kommun som sommarstugan ligger i, eller hos den lokala räddningstjänsten. 

Med vänliga hälsningar, 
Alexander Lindhe
SVT Nyheter Örebro