SVT rapporterade · Ska skolor servera vegansk kost till de elever som önskar?

Gymnasieskolan i Luleå väljer att slopa veganmaten. Istället hänvisas elever som är veganer till skolbespisningens salladsbord. Vad tycker du om det? Ska skolor erbjuda vegankost till de elever som önskar? Tyckt till! 
Nu avslutar vi chatten för den här gången/Inger Haupt
15.30
Ska inte Luleå Kommun ta och vara lite ärliga istället, dom tycker väl att det är för dyrt att göra näringsrik veganmat istället för att köpa billigt utländskt kött.

Pinsamma uttalanden i artikeln, han kan inte ha någon koll på näringslära.
15.40
Ja!
15.44
Bra beslut av Luleå kommun! Duger inte skolmaten så får man ta med egen mat. Det finns ingen som av allergiska själ måste äta veganskt.
15.44
Inte tillräckligt näringsrikt? Bra vegankost är självklart mer näringsrikt!

Självklart skal vegankost serveras. Det är mat som alla kan och bör äta.
15.44
Bedrövligt beslut! Mycket märkligt att det tveklöst mest klimat- och djurvänliga alternativet tas bort.
Känns minst sagt bakåtsträvande.
15.56
Konstigt beslut. Det visar att Luleå kommun inte hänger med. Över allt pratas det om ”plant based food” och vikten av att öka den mängden framöver. Mina skäl: klimat- och miljöskäl väger tungt för vegankost men även privata hälsoskäl.
15.56
Självklart bör skolor servera vegankost.
15.56
Att göra näringsrik växtbaserad mat är enkelt. Men det krävs att du läser näringsinnehållet på ingrediensen om du inte vet vad den innehåller. Vilket jag hoppas att de gör även med animalier. Svårare än så är det inte. Om så stora kök skulle servera mer växtbaserad mat skulle lidandet för många djur skonas samt att miljöpåverkan minskar rejält. Jag tycker att elever ska ha valmöjlighet att göra gott för djur och natur i sin vardag.
15.56
Veganmaten inte tillräckligt näringsrik, och därför hänvisar de till att bara äta sallad? Hur tänkte de inte nu...?
15.58
Inte bara Luleå kommun tyvärr även Karlskoga kommun har gjort likadant. Konstigt att säga att det inte går att få tillräckligt näringsrikt när Livsmedelsverket gått ut och sagt att det inte är några problem. Att säga att de får äta sallad istället, hur tänker man då? Plus att man får oftast inte i förskola samt grundskola ens ta med egen matlåda även om man vill. Tycker att man borde gå in från högre håll och kräva att man alltid ska kunna få en vegansk kost.
16.02
Nej, vanlig husmanskost samt salladsbuffé duger gott. Veganer får ta med egen mat.
16.02
Tycker att prion ska vara på näringsrik mat, inte om den är vegansk eller inte. Kostnaden på måltiderna bör tänkas på också, eftersom budgeten är för tight redan nu.

Tycker också att om det är möjligt att inom budget erbjuda en veganskt alternativ så skall det göras.

Allt lutar mot hur mycket kommunen har i sin budget för måltiderna.
16.08
Helt rätt. Vi skattebetalare ska inte bekosta helt frivillig specialkost som inte har med allergier att göra. Passar det inte med vanlig mat får man ta med sig egen eller vara hungrig.
16.08
Varför gör man inte den vegetariska vegansk istället? Jo för då får man inte pengar från EU. EU ger nämligen Skolmjölksstöd. Riktigt synd idessa tider när man vet att man ska äta mer växtbaserade för miljön skull.
16.16
Om man tillhandahåller muslimsk (halal) kost, dvs serverar annan sorts kött än fläsk som alternativ de dagar man har fläsk på standardmenyn, kan jag inte se varför man inte också skulle erbjuda vegansk kost!
Varför diskriminera de som valt bort animaliska livsmedel, när de som valt bort fläskkött får sin vilja fram? Vegetariskt och vegansk kan ju alla äta, så det rimliga vore att de dagar man serverar fläsk serveras inte någon annan sorts kött, utan endast veganskt som alternativ. Alltså, att laga olika rätter är dyrt och därför duger det med ett veganskt alternativ till de som inte äter fläsk - alla kan som sagt äta veganskt, men veganer a kan inte äta de köttslag man idag serverar som alternativ till fläskkött.
16.22
Har tappat all respekt för Luleå kommun, för att ha ett universitet i ”världsklass” baseras inte kommunens beslut i forskning, detta beslut är mer kontroversiellt än att införa eller höja avgift för längdskidor och simning när Norrbottens invånare är fetast i landet något som också kanske knyter till kommunens inställning till mat, som studerande vädjar jag andra studenter till att söka jobb efter studierna i mindre bakåtsträvande kommuner
16.33
Svar till Ibra:

Kommunen ska naturligtvis inte heller tillhandahålla religiöst motiverad specialkost. Duger inte vanlig husmanskost får man lösa det själv. Det måste bli ett slut på daltandet.
16.34
Vegansk mat är miljövänlig, fullt näringsadekvat och - gjord på rätt sätt - BILLIGARE än mat med kött och ost. Förstår inte varför en skola skulle välja bort det. Mer växtbaserat i skolan - för allas skull!
16.36
Ett märkligt beslut av Luleå kommun. Hoppas det också gäller skolmaten för de som själv valt att tillhöra en religion med särskild kost, det är ingen skillnad. Se till att laga näringsrik kost till alla våra barn istället!
16.41
Det finns bättre saker att lägga skattepengar på än att gå bortskämda snorungars absurda önskemål till mötes. Man äter det som bjuds. Punkt.
16.41
Hm ja svårt de där när man är uppvuxen på att äta allt som serveras, gillade man inte mat i skolan fick man vara hungrig.. det är alldeles för mycket mat o välja på idag.. det ska serveras nyttig mat vilket det gör.. men att ha så många olika val är inte bra, för det har ingen hemma heller.. det funkar mycket bra med att ha som man hade tidigare.. var det någon som inte kunde äta nåt på grund av allergier så fick de en egen tallrik.. barn ska lära sig att vara tacksam för den mat man får, och att man ska prova allt och jag vet att skolorna har mycket bra mat!

Bara för att föräldrarna äter vegan eller hallal mat, så ska inte vi låta skolorna styras av deras religion eller övertygelse, vi som mäniskosläkte här uppe i norden skulle aldrig ha överlevt om man resonerande så!!
Låt barnen äta nyttig o god mat!
16.42
Självklart ska vegansk kost serveras! Vad är detta för reaktionära idéer? Nu får Norrland skärpa sig.
16.42
Ja! Vegansk mat är bättre både för hälsan och klimatet!
16.46
Nej nej, det finns så många olika varianter på mat. Det duger bra med salladsbord om de inte vill äta KÖTT 😋
16.46
Vad ligger i en skolas intresse? Elever som presterar bra, mår bra och har väl bemötande mot medmänniskor. Hur kan man uppnå det? Genom att satsa på mycket idrott, elevhälsa samt att lägga pengar på skolmaten. Då duger det inte att hänvisa till salladsbuffén. Oavsett hur fin den är. Har verkligen ätit god salladsbuffé, men se till att alla får i sig ordentligt med mat. Då mår eleverna bra och kan lära sig väl och mycket.
16.46
Klart de ska erbjuda veganmat! Bra för miljön, hälsan, djuren och planeten!
16.51
Jag har inte lust att äta fisk, kan jag kräva specialkost?
Tycker detta har gått för långt. Specialkost ska endast serveras om det finns medicinska orsaker. Aldrig annars. Ät om du vill, strunta i det om maten inte behagar.

Samhället idag är smått narcissistisk där alla tror att de har rätt att kräva precis vad de vill och det är alla andras ansvar att uppfylla detta. Själv behöver man aldrig visa hänsyn till något, för sådana krav är det mest kränkande som finns.

Denna sjuka narcissistiska trend har gått för långt.
16.51
Vi behöver alla gå över till att äta mer grönt och mindre kött för både hälsans- och miljöns skull. Varför inte spara pengar och samtidigt se till att förbättra matkvalité och näringsinnehåll genom servera fullgod vegansk kost till alla och ev. erbjuda en rätt med kött eller fisk en dag i veckan. Vegansk mat kan ätas av allätare, de som önskar halal eller minus fläsk, vegetarianer och de flesta veganska rätter kan göras glutenfria och nötfria. Helt orimligt att år 2019 vara så bakåtsträvande att man hänvisar veganer till ett salladsbord istället för att erbjuda god och näringsrik varm mat, när vi som sagt alla behöver ändra vår kost och minska drastiskt på köttet. Obegripligt dumt att straffa de som faktiskt gör rätt val (tycker detta även om jag inte fullt ut har gått över till vegansk mat själv utan fortfarande jobbar på att fasa ut animalierna ur min kost).
16.54
äter man inte kött om serveras ingen mat ska ätas
16.54
Vegansk kost ska vara normen. Goda nyttiga rätter baserade på bönor, linser, matkorn, rotfrukter och pasta blir både billigt och till stor del odlat i Sverige. Sedan kan kött,- ägg- och mejeriätarna gå till utskänkningsdisken för att hämta sin dyra och begränsade ranson av cancer och djurplågeri.
17.43
Jag är så fruktansvärt trött på allt som har med vegankost att göra. Vill man inte äta kött så kan man äta sallad och ris/potatis/pasta. En bra salladsbar innehåller linser och annat. Jag tycker att man ska ifrågasätta var kött och fisk samt grönsaker kommer ifrån.
Är ohyggligt glad att jag har barn som äter allt som ställs fram på bordet och det med glädje.
17.44
Människan är av naturen en blandätare, inte vegan. Normen är och har varit under hela evolutionen, en blandad kost. Så självklart är en blandkost norm. Visst kan/bör skolorna ha dagar med _vegetarisk_ kost.

Det människor verkar ha svårt att inse är att alla dessa olika specialkoster kostar mycket pengar, bla i form av mer personal, mer förvaringsutrymme etc. Tycker ni att det är rätt att skattebetalarna ska stå för dessa fördyrande omkostnader bara för att andra inte har lust att äta det som serveras?

Hur långt stäcker sig skattebetalarnas ansvar?
Kalle vill inte äta fisk, Lisa hatar grönsaker, Pelle äter bara potatis, Sven måste ha löksås till all mat.
Finns det någon gräns för vad jag som individ kan kräva av samhället? Har jag som individ ett ansvar att anpassa mina krav på samhället?
17.44
Det är ju självklart att man ska servera vegansk kost, fler vill bidra till en mer hållbar och hälsosam framtid. Dessa andra förstår inte allvarligheten som finns med köttindustrin och om man är allmänbildad eller läser artiklar är man medveten om detta. Exempel Greta Thunberg
17.44
Varför inte? Djur slipper plågas och dö, i de flesta fall är de bättre för miljön. Nu kör inte skolan bästa köttet men kan tänka mig att produkterna inte kostar mer om de är veganska jämfört med kött.

Ingen skadas av vegansk kost, om barn vill slippa äta döda djur borde det få göra de valet, varför annars betalar vi så mycket skatt?
17.44
Nej det kan äta vegan mat hemma där föräldrarna har koll på vad de får i sig.
17.44
Veganskt till alla. Sluta med kött och rädda hälsa, miljö och djuren.
17.44
Mycket bra !
17.45
Det finns grupper av medborgare, som ständigt kräver än det ena/andra av politiker och kommun. Någon ska oxå betala&organisera för era ofta orimliga krav.Alla kan inte alltid få allting!Ni har det för bra, likaså blivit fartblinda i era ständiga krav.
17.45
Läste nyss FNs klimatrapport och där framgick att vegansk kost är det mest miljövänliga med tanke på jordens oroväckande uppvärmning!
Vegansk kost rätt tillagad är näringsrik och i stort fullgod. Behöver bara kompletteras med vitamin B12. Varför inte ta bort alla olika rätter och servera en rätt, veganskt?
17.45
Inte så lite bortskämt att tro man får välja mat i skolan. Så här går det när föräldrarna gullar sönder sina ungar så dom tror sig vara små prinsar och prinsessor.
18.11
Som skolanställd kan jag säga att eleverna som äter vegetarisk kost är tröttare och presterar betydligt sämre än dom som äter riktig mat. Om något så borde alla skolor sluta med vegankost då den är långt ifrån fullgod och påverkar inlärningsförmåga och ork negativt. Det här är ett välkänt problem som det talas alldeles för lite om.
18.11
Visst bör det kanske finnas ett veganskt alternativ i matsalen. Problemet tidigare har varit ”vegandagar” på skolan då det ej funnits alternativ för de som ej håller en vegansk kost!
18.20
Att vuxna människor väljer att äta veganmat må så vara men barn och ungdomar som fortfarande växer behöver kött för att inte hjärnan ska bli underutvecklad.
18.20
Ja ska vi ha någon planet kvar att bo på så. Går utmärkt att äta veganskt som barn [Läkartidningen. 2014;111:CMEA]. Proteinbrist får man kämpa med för att lyckas med i länder med välstånd.
18.20
Klart att skolan ska erbjuda mat till alla barn. Det betyder inte att alla ska ha rätt att välja vilken mat som helst, på bekostnad av andra saker från skattemedel. Medicinska skäl för andra alternativ bör finnas kvar. I övrigt bör alla kunna stå för sina egna val. Ät, ta med eller var hungrig.
18.20
Självklart ska skolor erbjuda sina elever vegansk kost, precis som de ska erbjuda annan specialkost (i.e halal, allergier, et.c). Jag förstår inte ens hur det kan vara någonting att dividera om. Är inte alla elevers hälsa och välmående lika viktigt?
18.20
Nu får det vara slut på allt gullande. Ja era föräldrar betalar skatt men ni får också gratis mat. Mina barn tycker inte om potatis betyder det att skolan då skall vara tvungen att laga annan mat till dem? I-lands problem i kubik.
18.31
Generell utbildning med måltidsansvar skall servera näringsriktig korrekt mat och inget annat.
18.31
All den här veganpropagandan håller på att förstöra en hel generation. Människor behöver kött för att fungera i längden. Hälsan måste gå före påstådda "miljöskäl"
18.32
1. Det är väldigt respektlöst att hänvisa en vegan som av djurmoraliska, miljömässiga eller hälsomässiga skäl väljer att äta en helvegetarisk kost till "salladsbordet".

2. Med tanke på miljökrisen i världen och hälsokrisen i västvärlden (övervikt, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer) borde vi främja vegansk kost istället för att kritisera den. Ska ni hänvisa Greta Thunberg till salladsbordet? Tror inte det.
18.49
Skolan kan inte ta hänsyn till att människor väljer vegan kost. Alltför många är för dåligt pålästa om vegan kost. Vi behöver en varierad kost och det kanske är på tiden att ungdomar blir upplysta om de brister som kan uppstå för att de tar ställning för miljö och djur före sig själva.
18.49
Lite mer veganofober i kommentarsfältet iallafall jag är 13 år är vegan och mår 1000 gånger bättre än när jag åt blandkost äter mer maträtter också bonus: räddar klimatet och djuren och det skolan gör är diskriminering mot eleverna som äter det ska bli intressant när första anmälan kommer in
18.49
Jag jobbar också inom skolan och upplever att du bara hittar på strunt. Ett välkänt problem som det talas för lite om säger du? Det finns inget välkänt eller dokumenterat problem med varken vegetarisk eller vegansk kost. Det är snarare precis tvärtom mot vad du säger. Sedan vår skola gick över till helt vegetarisk kost så orkar eleverna längre in på eftermiddagen och presterar bättre skolresultat.
18.49
Människan behöver inte kött för att få i sig "näringsriktig, korrekt" mat eller för att "fungera i längden". Människan behöver få i sig protein (bland annat), vilket går alldeles utmärkt att få via en växtbaserad diet. Det är förlegat, och inkorrekt, att tro att kött är nödvändigt för att kunna överleva.

Det är klart att de elever som är veganer är tröttare och/eller presterar sämre i skolan, om allt de bli erbjudna är sallad. Det säger sig ju självt. Och har de i skolköket dålig koll på bra vegansk kost, så finns det en oändlig mängd bra (och billiga!) recept på internet. Svårare än så borde det inte vara.
19.22
Det är inte klokt. Servera SVENSK HUSMANSKOST OCH ETT SALLADSBORD.Vill man inte ha den maten, får man kanske äta när man kommer hem. Tänk på allt matsvinnet.
19.22
Är den mat som serveras vanlig mat de kan alla äta vill man inte de så ta med egen mat
19.22
Jag tycker vi lägger ner skolbespisningen och sänker skatten med vad det kostar så får var och en äta vad den vill. Det börjar bli lite för mycket gnäll och krav om än det ena än det andra.
19.22
Passar det inte att äta maten som serveras får man faktiskt vara utan eller ta med egen mat. Nån måtta får det väl ändå vara? Generation snöflinga.
19.22
Hur kan detta ens vara en fråga? Självklart får hon äta det som serveras eller vara utan. Man kan inte hålla på att anpassa skolmaten beroende på vad vissa väljer att inte äta. Allergier är en helt annan sak men dessa veganer och folk som av religiösa skäl inte vill äta vissa saker ska ingen som helst hänsyn tas till.
19.46

Många verkar behöva göra ett studiebesök i en skolbespisning.
Det är alltid bra att _veta_ vad man pratar om, alldeles för många sitter och tror och har en åsikt bara för att man kan ha en. Alla åsikter är inte lika mycket värda...

Skolor är styrda av avtal och upphandlingar. Det som är billigt och extrapris på ICA kan och är ofta riktigt dyrt för kommunerna.
Den mat vi kan "googla" fram recept på är aldrig framtagna för storkök eller för att värmehållas i 4-5 timmar. Så nej, det är inte bara att "googla recept" och köpa billiga vegetabilier på ICA.

Den stora frågan som de flesta missar är hur mycket krav vi kan ställa på kommunerna, hur mycket valfrihet ska vi ha och vad ska skatterna räcka till. Idag har vi inte råd att vårda sjuka, gamla och svaga men bortskämda föräldrar med bortskämda barn ska få skrika till sig precis vad de har lust till?
Hur mycket ska vi höja skatterna för att ha råd med alla dessa specialkoster?
19.46
Laga vegansk mat och servera animaliska produkter bredvid. Svårare än så behöver det inte bara.
19.58
Den minsta kostnaden i skolbespisningen är kostnaden för råvaror. Den stora kostnaden är för personal. Ju fler specialrätter som behöver lagas desto dyrare blir det, så enkelt är det.

Det är helt rätt av skolan att sätta ner foten och säga nej. Man äter det som serveras eller tar med sig egen mat, svårare än så är det inte.
19.58
Vi har haft det alldeles för bra alldeles för länge när folk börjar välja bort vissa maträtter och dessutom kräva att få anpassad kost istället. Allt kanske inte var bättre förr men folk var iallafall vettigare.
19.58
Av hänsyn till både miljö och hälsa borde endast vegankost serveras! Många oinsatta och föråldrade åsikter bland kommentarerna.
19.59
Rädda miljön genom att äta vegansk/vegetarisk kost? Vi i Sverige producerar kött året runt, men kan inte producera växtbaserad mat året runt utan måste importera. Hur många procent av producerad kött respektive vegetariskt/vegansk mat slängs innan det når konsument?
19.59
En allmän reflektion efter att ha läst tråden är att många inte verkar veta skillnaden mellan vegetarisk och vegansk kost. Inte heller verkar de inse hur knepigt det är med vegansk kost eller hur storkök fungerar.

Jag som skattebetalare vägrar ställa upp på att skolor betalar mångfallt mer bara för att de ska vara veganska! De flesta kryddblandningar går tex bort. Sojamjölk är mycket dyrare än vanlig mjölk och det går åt tusentals liter i ett storkök bara för matlagning!

Ni som kräver vegansk kost i skolorna, berätta hur mycket MER vi ska dra in på vård och omsorg. För ja, det handlar inte om att höja skatterna utan att dra in på annat.
Ska vi vägra hemtjänst för alla över 90?
21.28
Till Gert. Ja, vi har haft det "alldeles för bra alldeles för länge" och det börjar visa sig nu när vi överkonsumerat upp vårt jordklot. Om folk vill göra uppoffringar frivilligt och bli veganer för att rädda miljön och jordens framtid samt vara snälla mot djuren - varför inte låta dem?!
21.28
Det pris konsumenten betalar för exempelvis komjölk kan inte jämföras direkt med det veganska alternativet utifrån ett samhälles perspektiv på kostnader, eftersom kött- och mjölkproduktion är kraftigt subventionerad. Varje år betalas det ut tio miljarder kronor i EU-stöd enbart till svenska lantbruk.

Om man dessutom räknar med indirekta subventioner som miljöpåverkan är kött- och mjölkproduktionen en ännu större kostnad för samhället och ett allvarligt hot mot mänskligheten.

Med alla diskutioner om kostnader åt sidan är mänskligheten förhoppningsvis tillräckligt human för att avsluta detta hemska kapitel i mänsklighetens historia precis som vi gjort med slaveri.
21.29
Vill man inta vanlig kost så får man äta salladbaren så får man äta huvudskälet hemma
21.29
Klart vi ska ha veganskt som norm i skolorna, för klimatet, hälsan och för djuren!
21.29
1

Passar det inte att äta maten som serveras får man faktiskt vara utan eller ta med egen mat. Nån måtta får det väl ändå vara? Generation snöflinga.
21.29
Om veganisterna inte vill äta det som bjuds kan veganisterna ta med sig egen mat eller vara hungriga.
21.29
Ja, varför inte? Vad är fel? Planeten och människors hälsa håller på att skita ner sig, dags att staten tar ansvar och visar fram fötterna. Det är inte hållbart att konsumera animalier, det vet vi redan. Hur mycket bevis ska behöva läggas fram på bordet för att förstå det? Det behövs knappt. Det är logiskt.
21.29
Många som borde läsa på om vegansk mat. Mycket okunnskap och fördomar. Billigare att laga växtbaserad mat. Varit vegan i över 25 år så jag vet vad jag pratar om.
09.02
Tycker det är absolut helt fel väg att gå. Baklängestänk.
09.02
ja det tycker jag
09.02
Jag tycker absolut att skolor ska,servera veganskt .Det ligger i tiden och är klimat riktigt desdutom finns det så mycket nytt o spännande att välja mellan .
09.03
Det beror helt på hur saladsbordet ser ut. Om det finns ordentlig vegansk mat där så räcker ju det, men om det bara är kål och morötter är det klart att veganerna ska få ordentlig mat.
Om inte veganerna får mat bara för att det är deras val att inte äta den andra maten, ska man köra med samma princip på judar och muslimer? Ska de tvingas äta gris, eller behöva gå hungriga?
09.03
Dum fråga som splittrar samhället ... Skolan ska servera vad dom vill så länge det är gott och näringsrikt
09.03
Självklart!!
09.03
Första dagen av skolan så var jag som förälder tvungen googla vad det var dem sku få till lunch o det var en vegetarisk rätt. Varför ska barn som ej är vegetarian tvingas äta det då det alltid finns vegetariska rätt att välja på sidan om? Mitt barn kan inte äta dessa rätter för då blir hen sjuk o är tvungen medicineras i flera dar o så har det varit i 9 år. Så ni som säger att det är nyttigt med vegetariskt/veganmat har tydligen inte sett hur sjukt ett barn kan bli. Mitt barn får som tur är annan kost dem dagarna.
09.03
Servera ett par dagar vegansk mat, en vegetarisk och två med fiak, fågel eller kött + alltid råkost och frukt.
Vanligt vatten och vatten med gurka, citron eller apelsin i (ekologisk såklart) , eventuellt Havredryck.
Mjölk är till för kalvarna och många tål det inte längre, så det behöver inte vara i skolan.
Billigare och hälsosammare med mer Vegetariskt och Veganskt.
Försök köpa Närproducerat och ekologiskt för Renare Friskare Planet och Människor, mindre transporter.
Sjukdomar kostar samhället mycket mer än maten i skolan.
Låt eleverna i mellan eller högstadiet upptäcka skogen på en utflykt , titta på växter o svampar mm. samt plocka 2 liter lingon.
Sen rensar de och kokar lingonsylt i ämnet hemkunskap, samt pratar om skogens liv i biologin, och hur de kände sig och vad de tänker om skogen i svenskan..
Säkert många som aldrig varit i en skog heller !!
09.03
Man borde servera vegansk kost även till folk som inte önskar
09.03
Vi kan leva,utan att äta djuren. Det är bra för planeten, djuren och hälsan!
09.03
Laga maten i skolorna så att de flesta kan äta den utan att behöva ta till specialkost som kostar mycket. Inget gluten, mjölk, kött, nötter etc. i den lagade maten samt ett rejält salladsbord med varierat utbud, då täcker man in de flesta preferenser och allergier utan att behöva laga specialkost.
09.04
Som liten bodde jag några år utomlands och man fick ta med sig egen matsäck till skolan. Gick hur bra som helst. De får inte heller mat serverat i Norge på skolorna och min yngsta son bor och får skola där. Funkar hur bra som helst. Inget onödigt svinn, inget tjafs, man väljer helt själv vad man ska äta. Skulle funka hur bra som helst i Sverige också!
09.04
Det är klart man ska servera vegansk kost till elever, herregud vi lever i 2019 och det är enbart ett faktum att en växtbaserad kost är bra får både miljön och en själv om man gör det rätt. Är så trött på denna diskussion. Om man inte vill dricka en kos bröstmjölk och äta döda djur så ska de inte vara något märkvärdigt.
09.04
Nej, någonstans går gränsen, människan är i grunden en allätare. De som väljer annan kost, och väljer bort animaliskt, får lösa det själva. Samhället kan inte lösa allt, för alla, det faller på sin egen orimlighet, ganska enkelt egentligen.
09.04
Att tillhandahålla näringsriktig mat är lag. Men att tillhandahålla mat för grupper som själva valt sin diet utan att ha någon allergidiagnos e.d. är ju helt befängt! Vegansk mat är avsevärt mycket dyrare och dom pengarna behövs på annat håll i en redan ansträngd budget. Specialkosten kostar mångmiljonbelopp men bara en bråkdel har ett läkarintyg som ger dom rätt till specialkost.
09.04
Självklart ska det serveras vegansk mat i alla skolor! Växtbaserad kost är här för att stanna, för planeten, hälsan och djurens bästa.
Be on the right side of history!
09.04
Vegansk mat borde vara det enda som serveras, det är mer näringsrikt, bättre för miljön och vi slipper problem med de som inte äter gris, de som inte tål fisk mm. Är det skoltvång så ska de även servera mat.
09.04
Svårt att förse alla diet behoven som människor har. Själv är jag carnevoar och äter enbart gräsbetande kött och kan inte begära att en skola skull behöva förse mig med det. Men få stora delar av elever är veganer så bordes dessa behov bemötas
09.04
Inte gott köper egen mat då
09.04
Ja.
09.04
Självklart ska man få veganmat! Det finns nästan överallt nu - ska kommunen ta ett steg tillbaka?!
09.05
Alla kan äta vanlig mat.
09.05
Självklart ska det serveras veganskt. Djuren lider och planeten står just nu i lågor för att dom vill odla mer mat till djuren. Kött är inte etiskt och det är dåligt för miljön och hälsan. Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken och det beror på kött och mejeriprodukter.
09.05
Finns gott om gräs ute att tugga.
09.05
Skolan bör absolut inte servera vegansk kost. Det är väldigt bra av kommunen att inte servera kost som inte håller måttet.
Eleverna behöver kött, framförallt lokalt kött.
09.05
Varför välja bort 3 goda ting vilket vegansk mat ger -------> bra för 1. Hälsan 2. Djurhållningen och 3. Miljön.

Finns mkt okunskap. Om man läser på lite så går det fint att äta vegansk mat.

Gott är det också ;)
09.05
@Adam

Du resonerar fel.
Kostnader såsom dyrare ersättningsprodukter påverkar budgeten starkt. Detta i sin tur påverkar kommunala servicen starkt.
Vilken kommunal service föreslår du att vi ska dra in på när alla elever ska få önskemat? Skolmaten blir otroligt mycket dyrare. så det är kanske bättre att höja skatten med några kronor?
För jag antar att även andra kommunala verksamheter ska ha vegansk mat.

Kommunerna upphandlar maten via avtal. En skola som köper utanför detta avtal bryter mot kommunlagen. Att grönsaker och bönor är billiga på ICA betyder inte att de är billiga även för kommunerna via sina avtal.

Mycket okunskap och fördomar om kommunal verksamhet. De flesta verkar tro att en kommun fungerar som för en privatperson.
09.05
Absolut. Passar ju alla typer av vegetarianer, veganer, laktosintoleranta, mjölkproteinallergiker och äggallergiker. Det är väl 10-20% av eleverna på de flesta skolor?
09.05
Absolut. Vegansk mat har betydligt mindre klimatpåverkan än animalisk dito. Dessutom slipper djur lida. Hur kan detta ens vara en fråga?
09.05
Det är ju helt väck, självklart ska man kunna välja ett vegetariskt eller veganskt alternativ. Det borde inte vara till diskussion engång.
09.05
Maken till fräckhet och otacksamhet att inte äta det som bjuds. Ta med egen mat om det inte passar.
09.08
Hej! Vilket engagemang den här frågan väcker. Ser framemot fortsatta diskussioner under lördagen!
 
/Viktor Lundmark, SVT Nyheter Norrbotten
10.12
Slött och okunnigt av kommunen. Det är inte rocket science att servera t ex en böngryta varje dag. Tänk om och tänk rätt. Ungdomen som vill äta vegsnskt går i bräschen och är vår framtid. All forskning och nya rön säger att de gör rätt.
10.20
Varför inte slopa den vegetariska maten och alltid göra vegansk mat istället?
10.20
Det blir både billigare och nyttigare med vegansk mat I skolan. Fler kan äta vegansk mat vilket leder till att man behöver servera mindre specialkost.

Billigare, nyttigare, bättre för miljön och framförallt inga djur som behöver slaktas för maten. Vegansk mat borde bli huvudrätten i alla skolor.
10.20
Självklart ska det finnas veganska alternativ då allt fler gått över till sådan kost. Köttkonsumtionen bör minskas både av hälso-/djurhållnings-/miljömässiga skäl
10.21
De säger att det inte är tillräckligt näringsrikt. Hur kan det bli mer näringsrikt genom att bara äta salladsbuffén?
Tänker att skolan borde tycka om vegansk mat då väldigt många med olika matpreferenser kan äta maten samt baljväxter är så himla billigt. Om de har ett veganskt alternativ passar det för: vegetarianer, ägg-och mjölkallergiker samt för kosher och halal. Många flugor i en smäll.
10.43
Självklart ska skolor erbjuda en växtbaserad kost och det är inte alls svårt att få ihop en komplett, näringsrik måltid. Det är kockarna som måste utbilda sig. De säger att de inte kan erbjuda en näringsrik växtbaserad kost och hänvisar veganerna till salladsbordet istället som om det skulle vara mer näringsrikt och komplett, att de inte skäms. Det är dags att vidareutbilda kockarna och bönor, linser och diverse fröer är inte dyrt så det är ingen ursäkt heller att kostnaden skulle skena iväg. Jag är glad för att jag bor i Malmö där kockarna är kunniga och de ifrågasätter inte de som vill ha en växtbaserad kost av etiska skäl.
12.47
Skolor borde bara servera vegansk kost. Bättre för miljön, hälsan och djuren.
12.47
Självklart! För miljöns, djurens och hälsans skull bör vegansk kost vara standard, och det kommer säkert att bli så i framtiden. Annars har vi inte många år kvar på den här planeten. Om animaliska produkter absolut måste serveras under en övergångsperiod ska de vara tillval. Numera är det inte alls svårt att laga vegansk kost. Det kommer ut nya produkter på marknaden varje vecka.
12.47
Ja, det det tycker jag, det är framtidens mat. Kött bör fasas ut, så att normen blir vegetarisk.
12.47
Alla skolor bör ha växtbaserad mat. Det är inte dyrare. Det är mycket hälsosammare. Maten är fantastisk. De flesta kommuner har även mål att bli mer klimatsmarta och maten är den absolut största pusselbiten i ekvationen.

Om vi vill ha en framtid för våra barn bör vi leva efter det också.
12.47
Givetvis ska skolorna servera veganskt! Hur kan det ens vara en fråga 2019?
12.47
Ganska uppenbart att det sitter en inkompetent avdelningschef utan kunskaper i området han ansvarar för. Byt ut eller utbilda honom så kommer det finnas åtminstone ett veganskt alternativ till nästa läsår.
12.48
Självklart! Förstår inte att det fortfarande är lagligt att servera kött och mjölk till barn idag med den forskning som finns. Jag vill inte att mina skattepengar ska gå till miljöförstöring, sjukdom och lidande.
12.48
Självklart ska det gå att få vegansk kost i skolan! Det går inte att vi lär ut teorierna bakom en hållbar livsstil och sedan nekar eleverna att efterleva det i praktiken. Vi ska vara stolta och uppmuntra alla dem som vill förbättra för djur och miljö. Det ska vara lättast att välja grönt!
12.48
Självklart ska elever få vegansk kost i skolan. Animaliska livsmedel ökar risk för hjärt- kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och vissa cancerformer. Vegansk kost borde vara norm vid alla offentliga inrättningar med tanke på detta. Sen är det ju självklart viktigt ur miljöaspekt då kött- och mjölkindustrin står för stor del av belastningen för klimatet.
12.48
Ja!
12.48
Självklart ska det serveras vegansk kost på skolorna. Det är både billigare och hälsosammare med en växtbaserad kost. Ett paket med torkade gula ärtor som kostar ca 8 kr mättar ca 8 pers. Skolorna ska följa Livsmedelsverket och de rekommenderar att minska köttätandet radiakalt och öka vegetabilierna. Enligt livsmedelsverket går det även utmärkt att äta en växtbaserad kost genom alla levnadsår.
Luleå kommun är väldigt emotsägande när de påstår att vegansk mat inte når näringskravet men deras salladsbuffé med ris, potatis och pasta gör det?
12.48
Slopa lakto-ovo-vegetarisk kost helt och servera endast vegankost, förstår inte alls problemet. Har skolan inte kockar med tillräcklig kompetens så får de lösa det. Det är trots allt 2019.
12.48
Antingen slutar vi curla bortskämda barn till söndercurlade föräldrar eller så inför vi önskekost för alla och inte bara i skolorna. Självklart ska det vara önskekost även i vården och på fängelser.

När personal påpekar att det finns problem som att det finne en budget att hålla sig till (vilket spricker om önskekost införs. Inte pga råvarupriser utan för att det blir dyrt med all personal, utrustning och lokaler).
När personal protesterar så kommer folket fnysa på näsan och raljera att personalen minsann kan "googla fram lite recept". Fattar de inte en sån enkel sak måste de utbilda sig mer (som att det gör saken billigare, med mer välutbildad personal) som att utbildning löser problemet med att det krävs enormt mycket mer personal.
12.48
Helt fel riktning att gå. Det är allmänt känt att vi behöver minska vår köttkonsumtion och att vara vegan är bland det bästa en kan göra för klimatet.
12.48
Jag utgår ifrån att det redan finns vegetariskt på menyn, och att de som har allergier av olika slag får specialkost. Även om jag skulle vilja säga att självklart ska det finnas ett veganskt alternativ, så är frågan om hur många krav och preferenser som skolans bespisning kan ta hänsyn till. För om det fortsätter så kommer nya önskningar om ex. GI-kost, LCHF, keto, paleo.. Det är inte heller så att skolan har obegränsat med pengar.
12.48
En snabb läsning av kommentarerna visar att det mest är gubbarna som är kritiska.. Vad beror könsskillnaden på? Tradition?
12.51
Självklart! Växtbaserat bör vara norm inom offentlig sektor för klimatets skull.
12.51
Vegansk mat borde vara huvudrätten i alla skolor. De flesta kan äta den sortens mat. Dessutom är den bättre ur miljösynpunkt, för hälsan och inte minst för djuren!
12.51
Nej skolor ska inte ge barn vegansk mat då vegansk mat inte kan tillfredställa vitamin behovet hos någon. Många vitaniner är omöjliga att hitta i växtriket och vi evolverades till att äta kött samt att allt grönt som fraktas till sverige året om smutsar ner mer än alla bilar i sverige
12.51
Absolut. Varför inte? Växtbasersd kost är bra för människan, miljön och djuren. Varför bidra till negativ miljöpåverkan när man kan välja kost som både är bra och billigare?
12.51
Vegansk kost borde vara en självklarhet.
12.51
Så länge det inte medför nån merkostnad är det okej med vegankost. Men jag vill inte vara med och betala extra för någons mat bara för att dom har en viss livsstil.
12.51
Jag har nyligen kommit över en ny, och väldigt intressant livsstil, som lockar fler och fler utslitna veganer. Den kallas carnivore och är en 100% djurbaserad kost. Den verkar lovande ur hälsoperspektiv, och kött kan vi lära oss "producera" som det alltid blivit gjort historiskt - på ett klimatneutralt vis.
Om veganerna får sin kost serverad, hoppas jag även carnivore-anhängare kan få sin mat serverad, garanterat fri från växter.
12.52
Det ska finnas tillgängligt vegansk kost för den som äter och inte bli hänvisad till något salladsblad som kan se tråkig ut. Elevernas föräldrar betalar ju för deras mat så de inte ska få gå hem hungriga när skoldagen är slut. Alla ska behandlas lika! Äter en elev kött medans den andra inte gör det, gå ska det finnas ett annat alternativ som passar eleven. 🙂
12.52
Men jaaa! Absolut! Egentligen borde det bara serveras vegansk kost. Åtminstone att vegansk kost är norm och allt annat blir specialkost. I Gislaved har man heller inte rätt till vegansk kost. Man hänvisar även där till skollagen, men Livsmedelsverket har blivit feltolkat. De avråder ingen skola att servera vegansk kost till eleverna. De tycker även att personal som äter veganskt ska få sitta med eleverna och äta sin mat, men även det har många kommuner, bl a Gislaved, svårt att uppfatta.
12.57
Jaa, skolan ska absolut servera veganskkost. Då kan en istället dra in på det vegetariska och bara ha veganskt så fler kan äta och kostnaden/tillredningstiden tar kortare tid.
12.57
Självklart ska skolor servera vegansk mat till de som önskar! Att hänvisa till salladsbuffén borde vara brottsligt när en har ansvaret för att se till att barn och ungdomar får tillgång till bra, näringsrik mat som gör att de orkar lära sig. Växtbaserat är framtiden!
14.05
Såklart! Om 10 år kommer vegansk kost va standard. Tänk på era barn och barnbarn om nu inte plågade djur är skäl nog.
14.06
Om en person kan visa upp ett läkarintyg som säger att denne är allergisk mot animalisk föda ska självklart ett veganskt alternativ tillhandahållas, annars inte. Vi kan inte ha det så att individer själva får välja vilken typ av mat skolan ska servera.
14.06
Ni som säger "Ät det som bjuds" och tycker att folk är bortskämda med sin "specialkost". Om det var veganskt som hade serverats som standard, hade ni sagt likadant då? Eller är det bara nu eftersom det som bjuds är precis det ni äter varenda dag?

Veganskt är något som nästan alla kan äta och dessutom bäst för miljö, hälsa och djur. All annan kost borde vara specialkost!!
14.06
Självklart. Det borde vara norm. Bäst för allt och alla.
14.06
Till den här nedan som undrade om fördelningen att fler kvinnor förespråkar veganskt och fler män förespråkar kött beror på tradition så beror det nog mer på att kvinnor fattar oftare känslomässiga beslut och män beslut baserade på logik.
14.06
Ja, veganskt ska vara standard, och kött och mejerier tillval!
14.06
Kan vi vända på frågan - varför bör de inte det? Vi står inför en akut klimatkris och alla måste bidra. Det är sen länge konstaterat att kött/mejeriprodukter är miljöskadliga, för att inte nämna det lidande de orsakar för djuren. Det känns oansvarigt av skolorna att inte bidra till en mer etisk och hållbar mathållning.
14.06
Växtbaserade kost är hälsosam, se gärna "Läkare för framtiden". Dessutom, om man tar hänsyn till specialkost av religiösa skäl tycker jag det är självklart att man även ska göra det av etiska skäl. Djurindustrin har utvecklats till något som jag tror kommande generationer kommer att undra över hur det överhuvudtaget kunde förekomma. Vår tid kommer nog att betraktas som en omedvetet barbarisk tidsepok.
14.06
Självklart! Växtbaserad mat borde vara normen. Att bara strunta i all forskning som visar hur animaliekonsumtion påverkar både klimatet och vår hälsa negativt medan en välplanerad växtbaserad kost hjälper att förebygga många av våra vanligaste sjukdomar är en skandal! Dessutom ska elevernas val att ta avstånd från djurförtryck respekteras!
14.06
Självklart! Kan man servera mat till allergiker, vegetarisk mat, fläskfri mat, mat från världens alla hörn, så kan man servera vegansk mat också. En duktig kock löser det. Varför ska veganer inte få välja vad de vill äta i skolan? De får ju många andra göra....
14.08
Jag vill inte att mina skattepengar ska gå till specialkost för att vissa fått nån fix-idé att inte äta kött. Kött är en naturlig och viktig del i människans föda och passar det inte att äta maten som serveras får man lösa det själv. Så otacksamt och bortskämt att ställa krav på anpassning.
14.08
Självklart ska det serveras veganskt! Konstigt att jobba emot den mest hållbara kosten för klimatet och djuren.
14.21
Man kan inte hålla på och anpassa samhället till små högljudda minoriteter. Kött är, har alltid varit och kommer alltid vara en naturlig del av människans kost. Passar det inte att anpassa sig till vad som är normalt får man bekosta det själv.
14.21
Folk får gärna vara veganer då det blir mer kött till mig men det är inget som ska finansieras med skattepengar.
14.21
Ni som tror att veganskt kommer bli nån slags standard kan ju inte ha alla hästar i hagen. Den här veganist-trenden kommer dö ut när fler och fler inser hur mycket stryk kroppen tar av att inte få i sig kött. Dessutom är kött så otroligt gott och det finns inga växter i världen som kan tillfredsställa längtan efter en saftig köttbit.
14.45
Veganskt kommer att bli standard och kött tillval!
14.45
Gör det vegetariska alternativet veganskt istället! Mycket enklare och även veganerna kan äta sig mätta.
14.45
Eftersom veganer väljer helt själva att inte äta kött kan vi inte servera dem veganmat då det öppnar för att alla ska få välja fritt vilken typ av mat den ska ha. Detsamma gäller kosher och halal.
14.45
Kött är dyrt och orsakar enligt livsmedelsverket hjärt- och kärlsjukdomar samt änd- och tjocktarmscancer. Att inte veganskt är standard på alla offentliga verksamheter är befängt!
14.47
Ja, det är självklart att de ska servera vegankost. Människosläktet kommer att behöva gå över till vegansk kost för att rädda den här planeten, vare sig inbitna köttätare gillar det eller ej. Människans styrka är att hon är anpassningsbar. För övrigt klarar sig människokroppen utmärkt på vegankost.
16.26
Jag är oerhört tacksam att mina barn äter allt som serveras, något som är långt ifrån självklart idag. Man kan fråga sig vilken bristfällig uppfostran dessa matprinsessor har fått...
16.26
Jag tycker att man borde servera vegansk mat eftersom att om man är vegan så kommer man antagligen inte äta vegetariskt eller kött utan isåfall så e det nog många som måste ta med egen mat eller köpa o säker så är det många som skulle strunta i att äta o i dagens samhälle är detta ett stort problem så låt alla få i sig det dom behöver inte bara strunta i deras behov en variant kan vara att göra vegetarisk mat vegansk så blir det plötsligt lite enklare
16.27
Varför inte bara göra det vegetariska alternativet vegansk, och problemet är ur världen?
16.27
Barnets vegankompis bodde hos oss några dagar varpå vi köpte veganost, - glass, - smör, diverse soya- och quornprodukter osv osv. Jag är en sån som notoriskt läser på alla innehållsförteckningar och gemensamt för alla veganprodukter var att de är FULLPROPPADE med tillsatser och berikade med det ena och det andra. (?)
Jag är helt för minskad köttkonsumptionen men det verkar inte finnas mycket till vettig ersättning till att helt utesluta animaliska produkter?
Jag ger hellre mina barn en varierad naturlig kost än massa konstgjorda tillsatser!
16.27
Självklart. Borde vara normen.
16.27
Självklart. Tråkigt när kommuner går bakåt i utvecklingen, speciellt när det verkligen krävs att alla skär ner på sin köttkonsumtion. Jag gick iofs gymnasiet i grannkommunen, men å vilken god och mättande veganmat vi fick där. Maten på högstadiet kunde däremot bestå av wokade frysta grönsaker, då gick man hungrig.
16.28
Man måste ha i åtanke att kostchefen verkar i Norrland, känt som landsdelen där kostvanorna klassas som riskfyllda.

"I Norrbotten äter många så lite frukt och grönt att deras vanor klassas som riskfyllda för hälsan."

Tragiskt att kostchefen verkar för att bibehålla de ohälsosamma kostvanorna. Alla insatser för att främja vegetariska matvanor ska uppmuntras.

Vore fantastiskt om någon av Livsmedelsverkets nutritionister kunde ringa upp kostchefen och ställa honom mot väggen.

www.svt.se
16.28
Fast nu är det så att normen är att äta kött. Kött är dessutom något som alla kan och bör äta. Att vilsna tonåringar under en period opponerar sig mot normen i samhället är inte helt ovanligt, men det går över när dom mognar till. Hur hade det sett ut om vi anpassade samhället efter punkare och hippies?
16.28
Just nu brinner Amazonas, när stora brasilianska köttbönder tar hjälp av sin vän presidenten för att utöka sina betesmarker och sojaodlingar till djurfoder, betalat av svenska hushåll som äter 40% mer kött än 1990.
Samtidigt tycker kommunen att konsumtionen av djurs kroppar och mjölk behöver öka ytterligare, och ännu mer pengar gå till plundringen av naturresurserna.
Vilken värld lever beslutsfattarna i då?
16.28
Självklart. Veganskt borde vara standard.
16.28
Ja såklart! Jag är själv vegan och måste gå hem på lunchrasterna och äta för att kunna bli mätt :(
07.44
Alla tonårsföräldrar vet att barn och tonåringar ibland får för sig helt befängda idéer, som det här med veganism, vi vet också att det mycket sällan är en bra idé att ge efter för dessa tokerier. Jag tror att grundproblematiken ligger i uppfostran när ungarna tror sig ha nån form av rättighet att välja vilken mat skolan ska servera. Mina barn har helt klart för sig att man äter det som serveras och passar inte det får man vara utan. Vad dom sen väljer att äta när dom blir vuxna och bekostar sin mat själv är en helt annan sak. Det är helt klart ett föräldraproblem när ouppfostrade ungdomar tar sig ton och ställer krav.
07.44
Man skall icke skåda given häst i munnen, heter det.
07.44
Ja självklart borde vara normen
07.44
Självklart speciellt med tanke på hur mycket bättre denna kost är för hälsan och miljön. Normen borde vara veganskt med animaliska produkter på sidan. Maten i skolan är något staten lätt skulle kunna ändra på för att få ner miljöpåverkan. God ekologisk vegansk mat.
07.44
Nej förhelvete aldrig
07.44
Impopulär åsikt: för miljön och för djuren borde vegankost vara norm. Specialkost (kött) kan eleverna och deras vårdnadshavare få ansöka om och fylla i ett formulär där de motiverar varför deras kost är viktigare än klimatet och djurens liv.
07.44
Helt klart. Världen behöver mer personer som äter växtbaserat. Jorden är i riktig kris när de kommer till hur männiksor äter. Att ta upp allt här kommer bli för mycket, forska själv. Men en varierad kost är bäst för barnen i skolan. Reducera kött, dvs ät kött 1/3 gånger i veckan och där djuren har blivit gräs matade, Sverige ligger bra till med att inte stoppa antibiotika i djurens käft om den är sjuk. Reducera fisk etc och ät mera växtbaserad mat. För många äter ändå inte grönsaker.
07.44
Nej
07.44
Ofattbart beslut! Borde vara en självklarhet i alla kommuner att servera vegansk kost. Jag undrar varför man väljer att inte göra det? Sen undrar jag hur man tänker när man jämför vegansk kost med koscher och halal. Finns det bättre sätt att döda ett djur på? Och finns det djur som är värda mer än andra djur? Vi som äter veganskt gör det för att värna djuren, vår natur och vår hälsa. Hur kan det vara fel?
07.44
Absolut! Vegansk kost är bra för både hälsan & miljön. Tycker det är synd att kommunen inte förstår att vi måste minska våran köttkonsumtion, för att förbättra miljön, just nu väljer de helt fel riktning att gå.
07.44
Självklart borde vegansk kost serveras, helst som ett av alternativen för alla för att uppmuntra fler att välja hälsosam och klimatsmart kost.
07.44
Absolut inte, det är bra om man får välja
07.44
Elever som förstått att det är hög tid att agera, och vill välja växtbaserad kost för att värna om miljön och för att man inte vill bidra till det fruktansvärda lidande som kött- och mejeriindustrin utsätter våra medvarelser för, ska definitivt få den kosten. Allt annat är helt galet och de som beslutar något annat är helt inkompetenta!
07.44
Rätt självklart.Man har väl rätt till mat även som vegan.Okunskap handlar detta om.
07.44
Självklart! Det är väldigt gynnande på många vis. De som är veganer har också rätt till ordentlig mat. Och desto fler veganska måltider som skapas, desto mer vinst för hållbarheten.

I dessa tider behöver vi inse hur relevant detta är och snarare göra det till en rutin med veganska matdagar för alla, för att påverka både för folkhälsa och miljö. Det är fullkomligt obaserat att folk skulle behöva animaliska produkter hela tiden. Tvärtom är det hälsosammare att äta mindre animaliska produkter. Det är helt enkelt fel tider att sätta sig emot vegankost och vi kan inte basera sådana val på att många fortfarande är okunniga och dömande om saken. De som kan bör hantera detta för att utveckla saker vidare i en mycket mer hållbar och hälsosam riktning.
07.45
Mera vegansk mat!!! Heja, heja, heja!!!
07.45
Ingen snack om saken egentligen. Borde vara självklart. Ja.
07.45
Medan Tyskland diskuterar köttskatt för att minska miljöpåverkan och få folk att äta mer vegetariskt svälter Sverige den nya generationen av veganer i skolan, ungdomar som gjort ett medvetet val för en bättre värld. Vi är inte ”matprisessor” som någon skrev. Vi har läst forskning, sett slakt, sett djur behandlas illa, sett regnskogen brinna, sett diabetes och hjärt-kärlsjukdommar stiga och haven utfiskas. Vi har kommit till beslutet att vi inte stöttar det längre. Därför är vi veganer. Det är dags att följa Tyskland och diskutera köttskatt, men det är också dags för ett statligt initiativ att tvinga skolor att erbjuda vegankost.
07.45
Ja, självklart!
07.45
Nej, det ska det inte. Ska de tillgodose allas olika kostönakningar blir det orimligt.
07.45
Självklart ska det finnas. Jag är själv köttätare men anser samtidigt att veganism är föredömligt och något som alla till viss mån bör införa i sitt liv. Speciellt med tanke på hur köttproduktion påverkar klimatet. Att det inte skulle vara nog näringsrikt är rent skitsnack.
07.45
Ska inte ungdomar som äter veganskt också få bli mätta och orka med skolan som alla andra?
07.45
Ja självklart ska det serveras vegansk näringsrik mat till de som är veganer. Vad är det ens att diskutera?!
07.45
Om man serverar halal, äggfri, glutenfri, laktosfri och vegetarisk osv så självklart ska man då servera vegansk.... Själv tycker jag det borde räcka med att servera kötträtter [normen som vissa skriver] och sen ha veganskt alternativ. Det skulle nog underlätta för köket då.. Tänk på miljön... Vi måste ändå gå mot det veganska hållet om denna värld ska överleva.
07.45
Många verkar tro att det enbart handlar om att ungdomar är petiga men det handlar ju om vår framtid. Hur många rapporter om hälsofaror och miljöförstöring som orsakas av köttätandet ska ges ut för att inbitna köttätare ska förstå? Människan är blandätare till sin natur ja, men det gynnar oss inte idag när vi lever i en kaotisk värld.
Varför inte se det som något positivt att ungdomar blir medvetna om hur allting hör ihop.
07.45
Kan väl få finnas båda alternativen? Men jag anar att majoriteten vill ha en allsidig kost med kött och därför håller inte ekonomin. Ni kanske ska sparka uppåt emot toppen som snuvar pengar från kommunens skolor så kanske de hade råd med vegankost också?

Plus om den anses som ej tillräcklig som kost måste ni acceptera att det inte är okej servera den? Det vore som att servera godis som kost. Det är billigare än mat, men ej tillräckligt näringsrik.
07.45
Gymnasieskolor borde ju verkligen se till att ha veganska alternativ. Speciellt om man har i åtanke att folk ofta blir veganer för miljö och/eller omtanke för djur. Sådana val bör uppmuntras så mycket det bara går! Speciellt i en skola där olika idéer bör ställas mot varandra och diskuteras.

Skadar ingen alls, tvärt om! Veganism är framtiden!
07.45
Förstår inte varför det är en fråga ens och förstår inte varför det är ett problem? Klart skolan ska servera vegansk kost till de som inte vill äta kött. Ni som pratar om "normen" och vad som är "normalt" vad är ni så rädda för? Tänk större och tänk utanför era egna egon. Det är väl jättebra att det finns barn och ungdomar som inte vill att djur ska lida och dö på deras bekostnad eller att de vill bidra till en bättre miljö? Förstår inte hur ni motsäger er det och tycker det är dåligt?
07.45
Om man väljer att äta en viss kost tycker jag faktiskt man får lösa den biten själv. Vem ska bekosta alla dessa icke medicinskt motiverade matvanorna? Det görs redan nedskärningar överallt trots att vi har så abnormt höga skatter att det gränsar till kriminalitet, att då erbjuda skattefinansierad specialkost utan läkarintyg undergräver hela förtroendet för samhället ytterligare. Nä nånstans tycker jag man får dra gränsen. Läkarintyg skall krävas för all specialkost.
07.45
Många människor idag väljer att äta veganskt för miljöns eller djurens skull. De flesta har väl sett flera exempel på att djurindustrin inte är särskilt smickrande. Hur kan man tycka att dessa personer är "matprinsessor" som Rut nedan säger? Det är väl jättebra att det finns personer som bryr sig om att djur och natur ska behandlas bra? Om era barn kommer hem och säger att de vill äta veganskt av dessa anledningar, kommer ni att säga åt dem att äta kött? Väldigt konstigt att Luleå kommun tar ett sådant beslut i tider som denna, när framstående forskare menar att det är det bästa för klimatet och dessutom slipper man oroa sig för att stötta livsmedelsproduktion som inte har behandlat djur bra. Bakåtsträvare.
07.45
Sluta vara så rädda för att testa ett liv med mindre kött, typiskt inskränta norrbottniska män(inte alla män) vegan mat är inte farlig, du dör inte om du vågar prova det värsta som kan hända är att du får en positiv överraskning!! Mer grönsaker till folket!!!!
07.46
Med all den kunskap om köttindustrins utsläpp vi har idag, så borde vi kanske till och med ha en vegonorm? Elever i skolor utbildas om hållbarutveckling, för att vi vill att de skall agera hållbart- låt de då göra så! Vi lär ju inte ut t.ex. lagar i samhället, för att sedan gå och begå brott på lunchen.
07.46
Ja!
07.46
Självklart borde de servera vegansk kost. Det är dessutom billig mat och svenska skolan som alltid har sparkrav borde egentligen servera det till alla elever nån dag i veckan. Även med tanke på miljön är ju vegan kost toppen!
07.46
Rubriken borde istället ha varit "Bortskämda ungar kräver specialanpassad skolmat" och debatten borde snarare rikta in sig på barnuppfostran än hurvida skattebetalarna ska stå för bristfällig sådan.
07.46
Ja!
Är själv vegan och tycker att det är viktigt att kunna välja vad man äter och att man växer som individ och ungdom om man får äta i samband med ens värderingar. På mitt gymnasium har jag tur som har tillgång till bra vegansk utbud. Det borde nästan vara en självklarhet speciellt i nuläget med tanke på klimaten.
07.46
Du måste inte alls gå hem för att bli mätt. Börja ät maten som serveras istället för att fjanta på med köttvägran som nån obstinat fjortonårig.
07.46
Önskar älg och renkött
Varje dag i skolan
Är det för mycket begärt eller
Kan vara lite stekta kantareller och lite grönsaker till
Går det också bra
07.46
Skulle vilja se hur människor i de arktiska delarna av världen ska kunna leva på en växtbaserad kost?
När jag gick i skolan fick jag äta det som bjöds, fanns inte ens möjlighet att inte äta. Mattanten slevade upp en portion som man fick äta upp. Inget kastades. För att få specialkost skulle det visas upp läkarintyg.
07.46
Det finns så många anledningar till att servera vegansk mat till framtidens människor.
•Vi har möjligheten att bryta våldspiralen mot andra varelser genom att lära nästa generation att bli djurvänliga och skona djuren från våld och död och äta varierat från växtriket istället.
•Djurbruk tar enorma resurser i form av vatten 80% av allt sötvatten används av djurindustrin och 70% av all brukbar jord går till djurfoder realer, mat som odlas skulle kunna ätas direkt av oss isället för slöseriet via djuren.
•Skogen och då främst Amazonas där många gånger anlagda bränder och skövling av regnskogen dödar oerhörda mängder djur och ödelägger ekosystem för att ge plats till sojaodlingar som blir kraftfoder till djuren och betesmark till lantdjuren.
•Fler och fler studier slå fast att kött, mjölk och ägg inte är bra för vår hälsa, ska vi verkligen mata den nya generationen med folksjukdomarna vi idag kämpar med att bota-Nej!
•Djurindustrin står för en enorm mängd av de koldioxidutsläpp vi nu ser konsekvenserna av i form av klimatförändringar.
•Sist men inte minst lär skolan ut att människor ska granska saker kritiskt och agera utifrån fakta ska då skolan neka barn och unga vuxna att äta den kost som forskningen häcdrar är den bästa och som kan påverka djurens, deras egen och planeyens hälsa i positiv riktning!
NEJ!
JA till växtbaserad mat till alla som vill ha!

07.46
Självklart ska skolorna servera näringsrik, varierad vegankost! Det borde vara standard för alla.

Kött och animalier kan serveras som tillägg/alternativkost för de som har omfattande allergier och problem med maten, på ett sätt som gör att de inte kan äta den maten som är standard.

Vi måste ställa om vår matproduktion och vad vi äter till huvudsakligen veganskt, och närproducerat, för miljöns skull. Och det snabbt!

Jorden har inte råd med den storskaliga produktion av kött, mjölk och andra animalier som vi har.

Vi behöver odla mycket mer baljväxter och andra grödor för direkt konsumtion av människor, här i Sverige, istället för att slösa bort resurser genom ge grödorna till djur som vi sedan äter.

Vi behöver en framtid och då måste vi agera i enlighet med en hållbar linje.

Skolorna, förskolorna, kommunerna och statlig verksamhet kan visa vägen genom att läsa på och införa vegankost som standard överallt.

Det finns hur mycket som helst av allt möjligt veganskt, från sånt som en tillagar från grunden, tex med bönor, till halv- och helfabrikat. Mycket går att efterlikna de rätter som vi är vana vid (vegofärs istället för köttfärs till påstås, tex) och en hel del nytt och spännande finns också.

Bara att välja, kombinera och klura ut sjysst, klimatsmart och billiga matsedlar.
07.46
Nej, skolan ska inte servera vegankost. Det finns fantastiskt fina salladsbord på våra skolor runt om i Luleå där även för en vegan blir näringsintaget tillräckligt.
07.46
Självklart ska helt vegetariskt serveras. Livsmedelsverket går ju även ut med att vegetariskt inte längre är att betrakta som specialkost och i råden till skolor står tydligt att det alla dagar ska vara minst en vegetarisk rätt på menyn som alla kan äta av. Har kostchefen ens läst Livsmedelsverket råd?
07.46
Kostchefen säger att beslutet beror på att vegansk mat inte är tillräckligt näringsrik. Därför hänvisas eleverna till salladsbuffén samt "pasta, ris, potatis och bröd" som enligt honom ger "det näringsbehov man behöver".

Så om de klarar att få in tillräckligt mycket näring där, varför går det inte i lagade rätter? Dessutom säger han att skollunchen enbart ger "25-30% av det totala näringsbehoven under ett dygn". Så alltså borde det ju bli ännu lättare för skolan att servera veganskt, eftersom eleverna får i sig mycket näring i andra måltider?

Det är så uppenbart att kommunens beslut bygger på okunskap och fördomar.

Ja, det krävs kunskap för att laga veganskt, men det krävs det för att laga skolmat över huvud taget. Vill kommunen verkligen att deras personal ska vara inkompetent och bara kan göra så som den "alltid har gjort", eller kan den se till att personalen lär sig mer? Tänk om samma sak gällde för lärarna, att de bara skulle lära ut samma sak som för många decennier sedan, och att ny kunskap inte skulle vara tillåten?

Allt fler kommuner inser att maten i deras verksamheter har en stor klimatpåverkan och ställer om till att servera mer veganskt och vegetariskt. Vill verkligen Luleå kommun framstå som klimatfientliga bakåtsträvare?

Just nu pågår G7-mötet med världens mäktigaste politiska ledare, där bränderna i Amazonas är huvudfrågan. Regnskogen som brukar kallas "jordens lungor" bränns och skövlas så att marken omvandlas till foderodlingar och betesmark åt kor, för att mätta människors besatthet av att äta kött. Den besattheten syns med all oönskvärd tydlighet i många av kommentarerna här.
07.46
Inte nog med det - vegansk kost ska vara den ENDA kosten som serveras. Offentliga inrättningar behöver visa vägen, och de mest inskränkta köttbebisarna behöver förstå att de gör djuren, sig själva, andra människor och planeten ILLA.
07.46
Om veganskt var standard så skulle det även lösa alla religiösa matpreferenser som halal och kosher. Den veganska kosten är dessutom den bästa kosten för klimatet, djuren och människorna, då röttkött och charkuterier är cancerframkallande och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Ingen gång tidigare i historien har människan ätit sådana mängder kött som nu, människan är helt enkelt inte anpassad för en sådan köttig diet som vi har idag.
07.46
Det är nyttigare för kroppen, bättre för miljön och Jordens EKO system att inte äta djurprodukter. Är detta någon köttätare som hatar veganer som har gjort detta?
07.46
Självklart JA! Kött är dyrt, dåligt för miljön och för mycket är inte bra för kroppen. Jag är vegetarian och känner att jag mår bättre av vegetabilisk kost
07.46
Om vi ska servera vegankost till veganer kan vi ju börja dela ut rakblad till emos också.... Nä, nån vuxen måste ta tag i problemet och se till så barnen får i sig kött. Vi kan inte ha ett samhälle som ger efter för barns naiva önskemål.
07.46
Helt givet. Ska de överhuvudtaget servera kött borde vara den aktuella frågan, fem dagar i veckan? Det är helt enkelt ohållbart och oerhört skadligt för miljön. Svenska skolorna borde ta ett större ansvar o visa vägen för en hållbar livsstil.
07.46
Om man tror att veganskt alltid är det bästa för hälsan och miljön så bör man läsa på lite. Man kan inte tro på det som media ofta slänger upp på löpsedlarna som kommer från vissa vinklade undersökningar, lösa antaganden osv. För en korrekt uppfattning bör man studera saker nogrannare och framförallt metastudier. Ett par bra ställen att börja på är att följa dr. Shawn Baker och dr. Paul Saladino och deras arbete.
08.13
Alla skolor bör gå ifrån enrättsprincipen och servera buffé. Alla barn tar det dom gillar/tål och maten kan återanvändas nästa dag. Enkelt att anpassa efter alla. Använd margarin & grädde baserat på rapsolja & havre så har du enkelt gjort de flesta rätter veganska.
08.19
Allsidig kost är vad varje människan bör äta! Matfrågan börjar likna rena religionen, helt sjukt! Låt folk äta vad dom tycker är bäst för dom själva utan att bli påhoppad och och kallad för olika dumma saker👍
09.37
Sen när började vi låta barn välja själva vad dom ska äta? Jag måste ha missat den maktförskjutningen för så fungerar det inte hemma hos oss.
09.37
Barn bör ha rätt till allsidig kost i skolan oavsett religiös tillhörighet eller etisk övertygelse. Det finns goda hälsoargument och etiska argument för vegansk kosthållning, men det viktigaste argumentet i det här fallet är att alla barn ska få äta i skolan. Alternativet vore amerikansk modell med matlåda eller köpt lunch för egna pengar, och då finns risken att många barn går hungriga istället.
09.37
Barn bör ha rätt till allsidig kost i skolan oavsett religiös tillhörighet eller etisk övertygelse. Det finns goda hälsoargument och etiska argument för vegansk kosthållning, men det viktigaste argumentet i det här fallet är att alla barn ska få äta i skolan. Alternativet vore matlåda eller köpt lunch för egna pengar, och då finns risken att många barn går hungriga istället.
09.37
Helt rätt av skolan! Skattepengar ska inte gå till att bekosta matkräsna individers orimliga krav på särbehandling. Så länge man inte är allergisk får man faktiskt finna sig i att äta maten som serveras. Jag förstår inte hur folk kan försvara det där beteendet
09.57
Vi kan inte ha det så att eleverna själva får välja mat. Ska en få välja måste alla få välja precis vilken typ av kost dom vill ha och vem ska betala för det kalaset?
10.01
Lägg ner skolbespisningen och låt alla ta med sig egen mat så är problemet ur världen!
10.08
Äta gör man för att bli mätt! Lyxfasoner som att välja mat utifrån "etiska", "moraliska" eller "miljömässiga" skäl kan man göra hemma om hushållskassan tillåter. Att ställa såna krav på skattebetalarna är inte så lite fräckt! Nån borde ta ungarna i örat!
10.08
Det bör finnas en köttalternativ och ett veganskt alternativ, det veganska kan ju de som är vegetarianer samt de som inte äter t.ex fläsk äta. Det blir knappast så mycket mer jobb för personalen och är effektivare än ett halalalternativ, ett vegetariskt, ett kosher osv
10.16
Vad är det för fjanterier att inte äta kött? Man äter allt eller så får man vara hungrig. Så var det förr och det borde gälla än.
17.29
17.54
Om mil livsstil innefattar hamburgare och pizza (vägrar äta annan mat) så kan jag då kräva att skolan ska servera det också? Eller om jag skulle gå på en diet som innebär exempelvis mer fett, ska jag då kräva att skolan ska servera det?
18.02
Ta bort den vegetariska kosten och servera vegankost istället, men med tillägg av kött i mkt mindre skala samt ägg, mjölk till de som önskar. Kan inte vara svårt alls och bättre för både människor och miljö.
18.10
Luleå kommun verkar vara bakåtsträvare. när så många går över till vegetarisk kost av klimatskäl så är det ju tvärtom att Luleå kommun borde bejaka veganmat. Själv tål jag inte mjölkprotein så då blir det veganskt när jag gärna äter vegetariskt.
också för att djuren får så illa i djurindustrin.
18.27
Vegetabillier ska utgöra huvuddelen av vår mat och således vara normen. Nog kan eleverna få kött någon gång ibland.
19.21
Jag är chockad över människors förakt. Varför ska kött vara det naturliga valet? Vi behöver äta mycket mindre kött både för vår hälsa och miljön. Sen finns det dessutom ett etiskt perspektiv, vissa anser helt enkelt att de inte har rätt att döda eller äta andra varelser. Men de flesta låter ändå andra äta kött i skolan utan att gnälla över det.
Jag tycker att vegankost ska vara norm för att bygga en bättre framtid. Kött kan vara specialkost. Och om vegankost serveras så kan många med olika specialkost äta maten.
Om vi vill att många fler generationer ens föds och får möjlighet att gå i skolan så måste vi börja agera kraftigare. Klimathotet är inget skämt.
19.21
Luleå kommuns agerande är helt unikt. Ingen annanstans tillåts skolmaten utvecklas tillbaka i tiden. De marknadsför sig på ett otroligt tråkigt sätt. Kan man näringslära kan man inte uttala sig som kostchefen tillåts göra. Har man ambitionen att minska klimatpåverkan verkar man för ökat utbud av vegetabilier. Att påstå att vegankost strider mot skollagen om näringsriktig mat får mig att undra hut okompetent en tjänsteman tillåts vara? Rätt inköp gör det dessutom billigare än kött.
19.22
Moraliska ställningstaganden kring maten tycker jag man får göra på egen bekostnad. Det är ingenting som skolan ska anpassa sig till.
19.24
Hej, tack för era inlägg. Fortsätt att skriv. En del tycker att vegankosten skulle vara norm i skolan och köttet specialkost. Vad tycker du?
19.25
Vilken otrolig fräckhet att kräva specialkost utan att ha behov av den. Man häpnar över otacksamheten dagens ungdom visar. Det tillhör vanligt hyfs och folkvett att äta det som serveras.
19.31
Kommunerna har en viss budget som skall räcka till många måltider, vegan kost är dyrt, och om dom inte vill äta kött så får dom äta sallad, kött är viktig och bra mat
19.31
Nej, skolor ska inte servera vegansk mat till de som önskar. Och varför ska just vegansk mat ha en särställning? Jag vill bara att det ska serveras indiskt mat.
19.43
De med måltidsuppdrag skall erbjuda näringsriktig korrekt sammansatta måltider och inget annat.
20.18
Förr i tiden fick vi hemmagjorda leverbiffar med blandning av lever och mald potatis inget svammel
Det var riktig mat som mattanterna lagade
Vill ni barnen ska svälta Klart billigare med sallad som är förgiftat utomlands
21.04
En växtbaserad kost borde vara norm överallt.
21.04
Bra att de blir mer kött på menyn så eleverna lär sig hur bra mat kött är. Nu satsar även kommunen på närproducerat kött, dessutom även vilt kött.
Förgiftade växter skall inte serveras till skolbarn.
21.14
Det finns många bra och billiga rätter som funkar för de flesta, t.ex. ärtsoppa och palt (fläsk kan serveras vid sidan). Varför bråka över allt?
21.15
Vänd på frågan.. Varför ska skolor servera kött och andra animalier? Vegetabilisk mat är näringsriktig och den första delen i näringskedjan, därför innehåller den färre miljögifter.
Det handlar inte bara om ett etiskt val att minska lidande som all djurhållning innebär. Det handlar även om att minska klimatpåverkan och använda sunt förnuft för vilka resurser vi har. Djurindustrin behöver en foderindustri som dom med samma resurser skulle mätta många gånger fler än vad vad maten räcker till idag, för att djurindustri är långt mer resurskrävande i landareal, vattenförbrukning och utsläpp av växthusgaser.
Sen är det ett självklart val om en tänker efter: varför ska vi till exempel tvångsinseminera kor, för att de ska få kalvar, för att vi ska dricka mjölk som är avsedd för dessa. Det är lika sjukt som att dricka mjölk från en hund eller råtta vilket ingen skulle få för sig.
07.05
Nej.
07.05
Det är klart att det ska finnas veganskt alternativ!
07.05
Nej
07.05
Maten i skolan kan ätas av alla, Enda undantaget är allergier typ nötter m.m. Att inte äta på grund av religion eller vegan eller annat trams ! Då tycker jag ni kan avstå och fixa maten själv !