SVT rapporterade · Är det rätt att begränsa antal besök till ÅVC för dem som slänger för lite i sin egen tunna?

TACK! För era kommentarer och åsikter, nu stänger vi chatten för den här gången.
16.01
I Kungälv har kommunen tröttnat på snåla sopslängare och vill komma åt de som "fuskar". Vad tycker du? Är det rätt att begränsa antal besök till ÅVC för dem som slänger för lite i sin egen tunna?
16.34
Bättre än att inte göra något!
16.35
Det är bra att göra kontroller, men om man råkar sätta dit dom som egentligen gör rätt är ju inte mycket vunnet. Kommunen får ju också arbeta på den interna kommunikationen - blir det kontroller eller inte? Blir ju lätt oseriöst när enskilda medarbetare står och säger raka motsatsen till chefen. Vad gäller egentligen?
16.35
Handlar om pengar i vanlig ordning för skräpet tas ju om hand i vilket fall.Vill man undvika avgift och slänga själv så är det inget fel i det.
16.35
Helt rätt, sätt ditt dom. sluta fuska och gör rätt! svårare än så är de inte. Tycker de skamligt att vi medborgare ska få stå för ert klanteri..
16.41
Kommunerna i Sverige har höjt taxan för sophämtning, detta är konsekvensen. Med en rödgrön regering har snart ingen råd att betala för sig längre. Alla avgifter höjs i miljöns namn. Vi vanliga arbetare har inte ens råd att ta bilen till arbetet längre. Hur ska vi då ha råd att betala våra fördyrade levnadskostnader, såsom soptömning?
16.45
Sen dom höjt taxan så slänger jag allt i skogen tänker inte betala massa pengar.
16.46
De sorterar och minskar sina sopor. Eller slänger ordentligt oavsett, även om det är på åvc. Vad är problemet?
Hade vart värre om de slängt det i naturen..... det har varit friskt med tips om att minska sina sopor i media det senaste. Uppmuntra att människor sköter det på egen hand!
17.35
Ja det är rätt. Måste få ett stopp på nedskräpning och få folk att kärlsotera. Det är bara att se runt behållarna för skräp.
17.35
Om sophämtning/återvinning inte fungerar så är det reglerna det är fel på, inte den enskilde individen/fastgjetsägaren. I Borås har ngn på Miljö o Energi räknat hur många påsar som behövs till nästa soptunnetömning. Den uträkningen utgår från hur mkt en påse rymmer. Det innebär att om du inte faller inom räknenissens ramar kan du inte hålla hygienen hemma. Det finns många exempel på när man behöver/vill gå till tunnan med en påse före den är fylld. Ett ex är ett blöjbarn. Så i Borås kan vi inte få två rullar m vita påsar endast en rulle. Jag tycker Miljö och Energi har fel inställning till kunden. Företaget är faktiskt till för kunderna, inte tvärtom. Tack för ordet Laila Berg
17.35
Felet ligger nayurligtvis i taxan.
Ya bort "vikttaxan" och ta b etalt per besök som sätts i intervaller om en eller två veckor, möjligen tre, lika mycket om kärlet är tomt eller fullt. Vikttaxan stimmulerar till toma kärl, vilket är fel.
17.35
höj taxan till 3000 kr per besök, på så sätt slipper vi helt besök till ÅVC, allt kan då slängas vartsomhelst, i tex skogen eller andra återvinnings platser.
Då är frågan löst med återvinnings kostnad
17.35
Att slänga soporna i skogen kommer ju att se ut som en lördagsmorgon på avenyn väldigt otrevligt synsätt Kim SKÄRPNIG
17.35
Åtgärder eller ej, men varför skall det vara så svårt att ta hand om sin egen skit. Man kan ju tro
att det i Sverige bara bor en massa mögtockar och skittapickor. Städa runt din egna komfortzonen och plocka upp din egen skit !!! Det finns inga ursäkter ! Sätt svenska folket i skolbänken igen ! Om du ser någon kasta skit någonstans , stoppa in skiten i personens brevlåda. Det är effektivt ! Bitte sauber halten !!!
18.06
När vi bodde i Hisings-Backa för 10 år sedan var det jätte krångligt att komma in på Tagene tippen. Som tur var så hade vi sommarstuga i Kungälvs kommun så då var det inga problem. Kungälv har alltid haft enkla regler och rent och fint. Annars vet alla att det hamnar i skogen eller vattendragen.
18.06
har ni förlorat förståndet helt nu
18.06
Har ni förlorat förståndet... jag lever enkelt o produserar inga sopor o besöker ej heller sopstationen i Kungälv ska jag straffas för detta är inte erat mål ..lite sopor om ni börjar med månads taxa kommer jag att slänga tegel i min tunna så får ni se hur kul det är
18.06
Nu förstår jag inte alls...är det att fuska att slänga sopor på soptippen?
18.06
Lika korkat som i Gävle. Där stängde man en jättebra återvinning i Forsbacka vilket innebär att vi får köra avfallet två mil till Gävle eller en dryg mil till Sandviken. Sedan ska återvinnarna köra avfallet åter till Forsbacka för återvinning. Så korkat att inte ens en miljöpartist kan ha kommit på det.
18.06
Här är det några enstaka personer som slänger sopor på en plats avsedd för att ta emot just sopor. Vad är problemet?? De flesta av oss betalar gladeligen ett-två hundra per månad för servicen att någon (i det här fallet kommunens sophämtning) tar hand om transporten åt oss.

Blir hjärtligt trött på alla MiljöHitlers som ser problem där det inte är något problem.
18.27
Varför kollektiv bestraffning? Det måste finnas ett annat sätt att komma åt fuskarna! Till alla er som fuskar med soporna, så vill jag bara säga; Sluta med denna idioti!
18.27
Mig veterligen måste kommunen ha husransakningsorder för varje tunna dom vill titta i
19.25
Om jag återvinner och sorterar alla sopor jag har, resulterar detta i att det inte bli några sopor alls i mitt sopkärl? När jag sorterar så måste jag lägga allt på rätt plats, det vill säga återvinningscentralen? Med många besök på återvinningscentralen som följd?
Är det då inte så att de som inte har några sopor i sina sopkärl är de medborgare som som gör rätt?
19.25
Det är dåligt att be gränsa tider då slänger folk lite varstans i skogen eller det måste finnas ett snällare sätt låt politikerna som hittar på allt stå vid sopstationen och.sortera
19.25
Kasta sopor ska vara gratis och kunna göras hur ofta som helst. Alternativet är det ni annars får se ligga slängt i naturen istället!
19.25
Ne, inte om dessa personer sopsorterar.
19.42
Jag skäms över mina kungälvsbor. Giriga och snåla är vi. Skämmes...
19.42
Ta bort viktbaserad taxa, den öppnar för fusk med sin egen sopmängd. Ha fria besök på ÅVC för att slippa nedskräpning i skog och mark.
19.42
Landet styrs dåraktigt, vad ska man förvänta sig av vanligt folk då??
19.42
Sluta krångla, det finns ett ekonomiskt värde i soppåsen.
Bra om det är enkelt att lämna detta bidrag till kommunen.
Om inte så ökar sannolikheten att miljön blir lidande ock kommunen går miste om den värdefulla soppåsen.
Förstår inte varför detta trams förekommer, vem lurar vem?
20.04
Sopor som sopor. I vilken kommun FU lämnar kan ju inte spela någon roll. Underlätta istället så kanske soporna kommer där dom ska vara. Själv bir vi precis mellan två kommuner och måste köra drygt 2mil för att lämna istället för 6 km som vi har gjort i 15 år. Men med bom å leg så går det inte längre.
20.04
Sorterar noga, allt i rätt kärl, egen kompostering, någon gång om året på tippen gratis med välsorterade grovsopor. Då blir det ett par lätta påsar i månaden i sopkärlen. Kungälv, gör som Stenungsund, ÅVS helt gratis och naturen slipper skräpet
20.04
Säkert nyrika personer som bor i närområdet i flådiga villor som slänger på åvc.
20.04
Tycker inte man ska generalisera så, i vårt hushåll slänger vi ca 2 påsar på två veckor för vi sopsorterar allt som går att sortera. Vi är två vuxna och en katt. Skulle vi då straffas och inte få slänga på återvinningen?
20.04
Mycket bra förslag för att få bort svinen som tar sig friheter att slänga det dom vill och hur som helst
20.04
Har Kungälvs kommun ens frågat sina medborgare varför de går direkt till återvinningen i stället för att använda sig av sina sopkärl? Sin vana trogen så ger sig Kungälvs kommun som vanligt på "den lilla människan", allt för att visa sin "makt".
20.17
Jag tycker det ska finnas övervakningskameror på sopstationer så det går att bötfälla de som anser sig stå över den allmänna sophantering.
20.30
Handlar man, så blir det skattepengar och senare sopor.
Sorterar man så blir det inga sopor.
Problemet är väl de som slänger osorterat i brännbart på ÅVC. Det borde gå att se vem det är som slänger sånt. Registrering av regnr och sedan kontroll av dem som är där mycket är väl det rimliga. Varning och extra avgift på hushållshämtning som straff.
20.30
Varför ska det avsättas en massa resurser på snål/latmaskar som inte kan göra som det är avsett? Varför ska samhället alltid belastas för de oskötsamma. Samhället måste få sätta motkrav, medborgare i myndig ålder ska väl inte daddas som barn.
20.30
Haha, vad spelar det för roll vart brännbart slängs. Det brinner ju upp ändå, bara olika pengapåsar och paragrafrytteri. Löjligt.
20.47
Kommunerna äger inte vårt avfall överhuvudtaget. Det är upptill dem som väljer att överlämna restavfallet gratis tillkommunen att välja att åka till återvinningsstationen eller att låta kommunen hämta avfallet. Kommunerna ska inte gnälla om de slipper hämta då konsumenten väljer att lämna själv. Kommunen får ju ändå avfallet gratis än så länge.
20.47
#sopskam
20.48
Byråkrati i sitt ässe.
Inte går det att skylla på Bryssel
Inte går det att skylla på Stockholm.
20.48
@Daniel , jag utgår att du tycker det är OK att det tas från DIN pengapåse då, för det ska banne mig inte gå från min.
20.48
Det är dags att vi börjar ta betalt av kommunen för våra sopor som de använder som råvara att omvandla till EL. Sedan tar de dessutom rejält betalt för elen. Det är nu dags att revoltera mot kommunernas snålhet. Kan man inte kompostera så ge bort soporna till de som kan kompostera. Det bästa hade varit om snåla kommuner kvittade hämtningen mot råvaran. Det är ju vi konsumenter som betalat dyrt för vårt även skattade restavfall (läs energiråvara). Nä du kommun snålis, skärpning!
20.48
De som åker till ÅVC med soporna betalar ju extra skatt och moms till samhället för att komma dit så det kan väl gå på ett ut... Frågan är väl mer om ÅVC har rutiner för att ts hand om hushållssoporna.
20.48
Det är dags att vi kräver att få betalt för våra sopor i form av energiråvara. Kommuner använder ju soporna till fabricera el vilket de sedan tar betalt för. Det är inget vi ska ge bort till snåla kommuner som dessutom har mage at ta betalt för hämtning av råvaran. Nä, kvitta råvaran mot hämtningen skulle vara justare.
20.52
Gör som andra kommuner och ha en fast kostnad istället för vikt. Det fungerar i exempelvis Norrköping så då borde det fungera även i Kungälv.
20.56
Alltså.... vad är detta för sandlåde- problem? Skärpning! Huvudsaken är väl att soporna inte hamnar i naturen!
21.16
Helt rätt, varför ska vissa gena och slarva samtidigt som andra ska sköta sig
21.16
Om det endast är en handfull personer som gör på detta viset är problemet och kostnaden förmodligen liten. Då borde Anders Holm lägga sin tid på något viktigare. Om det är dyrt att göra sig av med soporna kommer alltid liknade problem att uppstå.
21.16
Tummen upp för dina tänkvärda inlägg, Christer Aringstam!
21.22
Mycket smart att ha rörlig taxa på sopor och avfall. På så sätt kan kommunens kostnader sänkas eftersom fler personer slänger sitt avfall i naturen där det är gratis.

Tyvärr har vissa kommuner fortfarande flat rate på soptömning så att man kan fylla sin soptunna vid varje tömning utan att det kostar extra.

Alingsås kommun är ett förskräckligt exempel för där kostar det bara lite extra att ha större sopkärl. Dvs fler kommer där att slänga sina sopor i sina soptunnor och kommunens kostnader för avfall ökar. De naturliga soptipparna på folks bakgårdar används även följdaktligen mindre så följden blir mindre resursutnyttjande.

Höj i stället kilopriset på sopor så att det inte blir så mycket avfall i kommunens sopbilar. Enkelt!
21.36
Håller med Christer Aringstam.
Snåla kommuner.
Det är bättre att de hamnar i ÅVC än i naturen. Tänk logisk.