SVT rapporterade · Mobilsurfande bakom ratten

09.48
Jag svarar endast på samtal via bilens bluetooth, annars får mobilen ligga. Jag förstår inte riktigt problemet folk verkar ha med att låta mobilen vara när de kör bil? Ett väldigt överdrivet exempel: Ska kirurger börja kolla facebook medan de opererar?
09.49
Det är väl bara låta den va, skulle det vara nått viktigt så får man stanna
09.49
Brukar helst inte göra annat än det jag ska göra, d.v.s. köra bilen. Minsta annat som att ex.vis manövrera radion tar bort koncentrationen från körningen.
09.49
Enkelt. Har en bil med integrering av telefonen.
09.49
Aldrig gjort det. Har sedan flera år telefon i bilen som styrs med knappar på ratten. Mycket smidigt men enbart för samtal .
10.06
Självklart inte! Stäng av ljudet på mob och lägg den i bakluckan om det är så jäkla svårt att låta bli den under körning!
10.07
Jag har inte ens fattat att man inte får HÅLLA i telefonen när man kör bil - det här är ett uppvaknande för mig. Och jag skäms, har definitivt brutit mot lagen. Ska skärpa mig!
10.45
De fattat ej något,förrän de ligger på op.bordet eller i graven! Dessutom skadar ANDRA som konc. På bilkörning!
11.02
Dags att förbjuda touch-screens i bilar? Att skärmen sitter fast gör inte handhavandet så mycket säkrare. Rediga knappar som man kan sköta utan att släppa blicken från trafiken är överlägset bäst.
12.58
När Jag kör bil.. Då kör Jag bil och då är det fullt fokus på vägen och det som händer runt omkring och framför som gäller..
Ofta undrar Jag vad det är för fel på folk som nonchalerar trafikregler och lagar i allmänhet..!?
Likadant när det gäller alla notoriska fortkörare som aldrig håller hastigheten och son tutar för att Jag kör i 110..
Vi har lagar av en anledning.. Lägg undan mobilen och håll hastigheten..
12.58
Jättebra lag. Räddar liv. Hoppas fler vaknar för man ser fortfarande många som både pratar i mobilen och messar
13.48
Upplever som de flesta att många håller på med mobilen.
Det som jag irriterar mig mest på, är yrkeschaufförer som håller på.
Det brukar sägas att yrkesmän ska vara bättre än vanligt folk. Men det är något jag inte upplevt.
13.58
Det kan hända när jag ska byta låt på Spotify om det kommer en katastrofalt dålig låt men inte annars.
14.02
På sista åren vinglas det oerhört mycket i trafiken pga av "rattsurfning". Ögonen på vägen och händerna på ratten och goda avstånd borde läras ut ordentligt från körskolorna. Taxi och lastbilar borde veta bättre, dom har ju t.o.m kompetensbevis. Jag håller dagligen undan för trafikanter som håller på med annat än att köra bil. Man ser ju aldrig till några poliser heller. Hoppas på bättring.
11.23
Självklart använder man inte mobil under körning, konstigt att det måste till en lag om så självklara saker. Har jag möjlighet kör jag åt sidan och stannar om det ringer annars får det vänta.
Trafiken är redan så hetsig och aggressiv att vi behöver hålla ögonen på väg och omgivning och båda händerna på ratten.
Alltför ofta verkar inte bilförare ens lärt sig läsa vägskyltar med siffror som betyder att man inte får köra fortare än vad som står där.
En sekund av okoncentration kan betyda ett människoliv i spillra
11.23
Jag själv rattsurfar inte men jag vet en granne som gör det,
11.23
Stannar bilen vid närmsta möjlighet för att svara eller skickameddrlande, använder aldrig telefonen vid bilkörning. Det är braden nya lagen.
11.23
Borde även förbjuda mobilanvändning vid cykling livsfarligt när de med en hand kommer susande
Ut i körbanorna och tror att de äger övergång ställen. Surfing. Sminka sig mm.mm mkt som händer under färd😏
11.23
Om jag får ett samtal svänger jag intill vägkanten blinkar o stannar om det är viktigt samtal.
11.24
Nix, aldrig! Däremot ser jag ofta andra som pratar i mobil o säkert surfar o också.....
11.24
Jag rattsurfar inte. De som gör det är farliga i trafiken. Det är nonchalant mot andra trafikanter. Jag tror att många gånger kan olyckor i trafiken bero på att folk inte kan låta bli mobilen. Det borde gå att efterkontrollera om trafikolyckor beror på de inblandades mobilsurfande.
11.27
Ett engelskt teveprogram som visades i svensk teve för ett år sedan, klargjorde varför vi inte ska hålla på med en massa andra saker samtidigt som vi befinner oss i trafiken och framför fordon av diverse olika slag. Här var det en man vars familj var livrädda för att åka bil med honom eftersom han inte bara använde mobilen, han höll på att ställa in radiostationer, drack kaffe med mera. Givetvis höll han dessutom hög hastighet. När de testade hans bilkörande på en testbana så visade resultatet att han körde ihjäl folk, krockade med andra bilar, åkte i diket samt körde på trottoaren. Han ändrade sitt körbeteende efter det.
11.27
Det är Många vinglande förare.. Ja..
Trafikpolisen har tyvärr inte resurser att lägga på bilister som bryter mot trafikreglerna. Synd.
Borde Vara Höga böter.. Detsamma gäller för fortkörarna som aldrig håller hastigheterna. All heder åt Poliser som vågar visa curage och plocka av folk körkorten samt ge böter. Körskolorna borde informera mer..
11.27
Varför kan man inte vänta eller stanna om man ska hålla på med mobilen? Man får hoppas att de bara skadar sig själva om en olycka sker
11.27
Såg senast idag en kvinna som håll telefonen mot örat och körde vingligt med vänster hand. Ska jag ringa polis eller?
11.27
Men det är konstigt nog ok att pilla på displayen eller gpsen som alla bilar numera är utrustad med
11.27
Ett kriminellt beteende som naturligtvis måste bemötas därefter. Eftersom trafikslödder använder sina telefoner på ett lagvidrigt sätt kan man med fog sluta sig till att straffen inte är tillräckligt kännbara. Ge polisen rätt att omhänderta körkortet och beslagta bilen och höj straffet för mobilanvändning ordentligt till fängelse i minst tre år. Upprepade brott ska självklart leda till livslång körkortslöshet och ännu längre tid i fängelse.
11.27
Kallar de ett vidrigt och själviskt beteende, då man väljer att utsätta andra för fara! Precis som när man väljer att köra påverkad!!
Åker jag med någon som tar upp telefonen ryter jag ifrån. Vilket alla borde göra!! DU har oxå ett ansvar.
Har man ett sånt behov av att vara med sin telefon då kan man åka med kollektivtrafiken.
11.31
Man ser dagligen massor med mobilsurfare . Dessa är orsaken till många olyckor! Nollversonen är ett skämt!!.
11.27
Blir förskräckt när jag även ser cyklister som (ostraffat) prioriterar surfandet framför trafiksäkerhet!
11.28
Knepigt att det bara är just mobiler som är förbjudet att hålla i...
11.28
Fy fan, dom som håller på med mobilen utsätter sig själva och andra för faro,r och där har vi orsaken till många olyckor och avkörningar.
11.28
Lägg ner telefonerna när ni kör! Vad är det för dumheter med att kolla mobilen? Ge dom samma straff som rattfylleri, för uppmärksamheten är precis densamma!