SVT rapporterade · Följ Lettland-Sverige i EM-kvalet

Lettland–Sverige 1–4 (1–1)
Matchen är över.
Mål: 1–0 (14) Olga Sevcova, 1–1 (34) Linda Sembrant, 1–2 (50) Amanda Ilestedt, 1–3 (59) Caroline Seger, 1–4 (68) Självmål.
Varningar, Lettland: Anna Valaka. Sverige: Inga.
Domare: Emanuela Rusta, Albanien.
Spelort: Liepaja, Lettland.
16.37
Hej! Här kommer vi att rapportera från kvällens EM-kvalmöte mellan Lettland och Sverige i Liepaja.
16.47
Noterbart är att Rosengårds Anna Anvegård startar som central anfallare.
16.47
Så fort vi har Lettlands startelva så kommer den också dyka upp här.
16.57
Ilestedt ersätter Fischer, Hurtig ersätter Rolfö och som Petter varit inne på: Anvegård prioriteras före Blackstenius.
16.58
Man får ändå ge Gerhardsson att han är konsekvent. Han har sagt att han inte tar ut ett lag med sikte på mästerskapet utan det bästa för att slå Lettland. Och där har både Blackstenius och Anvegård själva varit inne på att de passar mot olika typer av lag. Blackstenius behöver mer ytor - Anvegård trivs mot lag som backar hem.
16.59
Om det inte framgick: 93-rankade Lettland lär backa hem. Ordentligt.
17.31

Lettlands startelva (4–3–3):

12 Marija Ibragimova – 7 Laura Sondore, 4 Eliza Spruntule, 10 Anastasija Rocane, 2 Anna Krumina – 6 Olga Matisa, 8 Viktorija Zacikova, 15 Ligita Tumane – 19 Karlina Miksone, 14 Olga Sevcova, 5 Kristine Girzda.

Avbytare: 1 Enija Anna Vaivode (mv), 23 Sofija Nesterova (mv), 9 Anastasija Cemirtane, 11 Renate Fedotova, 13 Sandra Voitane, 17 Anastasija Fjodorova, 18 Anna Marija Valaka, 20 Nikola Brahmane,22 Lana Osinina.

17.32
SVT sänder inte matchen live i teve?
17.32
Janne: Nej, matchen sänds inte på SVT utan i TV6 och på Viaplay.
17.40
17.40
Lagen värmer upp till någon form av lettisk pop som spelas i högtalarna.
17.41
Cirka 200 på läktarna med knappa 20 minuter till matchstart. Ska sägas att få i stan vet om att matchen spelas. I alla fall de vi pratat med.
17.42
Och nu ösregnar det! Snabb gräsmatta att vänta. Bra för svensk fotboll!
17.43
Svagt av min kamera att inte kunna filma spöregnet. Får steppa upp!
17.43
Hur tror ni det slutar då? Jag tippar 7-0 till Sverige.
17.45
Lettlands lag.
17.45
Har Viasat köpt alla damlandslagets matcher eller bara denna?
17.46
Anna: Bara denna.
Sten: Träffsäker beskrivning!
17.49
Lettland är gruppens svagaste lag. Det ska bli en enkel start för Sverige i EM-kvalet - men det avgörs som bekant inte i snacket här utan på planen.
17.49
”Det är elva mot elva” och allt det där. Men Sveriges elva är flera nivåer bättre än Lettland.
17.55
Tre tappra i svenska landslagströjor här. Rejäl skillnad mot VM. Ny vardag att förhålla sig till - men det gäller att leverera även här.
18.00
Nationalsångerna avklarade. Dags för avspark!
18.01
Intressant att få se Anna Anvegård från start i den här matchen. Det kommer vara ett nedtryckt Lettland som kommer kräva tålamod från Sverige där kreativa och spelskickliga Anvegård passar bra!
18.02
1’ Lettland sparkar i gång matchen.
16.45

Sveriges startelva (4–3–3):

1 Hedvig Lindahl – 4 Hanna Glas, 13 Amanda Ilestedt, 3 Linda Sembrant, 6 Magdalena Eriksson – 23 Elin Rubensson, 9 Kosovare Asllani, 17 Caroline Seger (K) – 10 Sofia Jakobsson, 19 Anna Anvegård, 8 Lina Hurtig.

Sveriges ersättare: 12 Jennifer Falk, 21 Zecira Musovic - 2 Jonna Andersson, 5 Ronja Aronsson, 7 Madelen Janogy, 11 Stina Blackstenius, 14 Julia Roddar, 15 Nathalie Björn, 16 Julia Zigiotti Olme, 18 Emma Kullberg, 20 Rebecka Blomqvist, 22 Olivia Schough.

18.04
Seger sparkar ut bollen. Det är ingen luft i nästa boll de tar fram heller. Pinsam nivå.
18.05
Magdalena Eriksson trycker på bollen och signalerar att ”nej, nej, denna boll duger inte heller”. Men domaren säger spela på.
18.05
Olivia känns som nutidens svar på dåtidens Marcus Allbäck.
Klart landslagsmässig o given i truppen men startar ändå alltid på bänken för att det alltid finns några som är lite lite bättre.
18.06
4’ Asllani med första avslutet. Över.
18.06
5’ Svensk hörna från vänster.
18.07
5’ Jätteläge för Ilestedt som inte får nicken på mål.
18.08
6’ Hurtig kommer i bra position. Skottet räddas av keepern. Samtidigt ropar Gerhardsson: ”Lina! Gå in!” Han ville att hon skulle driva vidare in i straffområdet där.
18.08
7’ Sverige trycker på rejält och skapar ny hörna. Från höger denna gång. Känns som tidsfråga innan målet kommer.
18.09
Tydligt att Lettland är nedtryckta i egen box, här behöver Sverige ha mer tålamod och använda kanterna för att få dem att flytta sig innan de väljer att gå rakare. Skott utifrån kommer även tvinga lettländskorna att kliva ur sina positioner!
18.09
8’ Kalabalik! Grötigt framför målet men när spelarklungan skingrar sig har lettiska keepern bollen.
18.10
9’ Och så har vi ny svensk hörna.
18.11
Den blir lite för lång och så småningom inspark.
18.12
10’ Seger tacklas ner fult och är kvar i gräset. Gerhardsson är rasande! Spelavbrott.
18.13
11’ Oroväckande när Seger är i gräset och slår med handen i backen. Nu går hon i alla fall.
18.13
12’ Spelet i gång. Hörna fyra för Sverige väntar.
18.13
12’ Seger i spel igen.
18.14
12’ Flera svenska avslut men i lettiskt täck. Sverige börjar om.
18.15
13’ En mås flyger över arenan. Och jag tänker: Du kan med gott samvete landa på Sveriges planhalva. Ingen lär störa dig. Det är verkligen spel mot ett mål. Men 0-0.
18.15
14’ 1-0 Lettland! Jisses!
18.17
14’ Högst sensationellt. Lettland har knappt haft ett anfall, verkligen ingen farlighet eller skott på mån. Men här lyfter de in bollen, nickskarvar perfekt till en löpande Sevcova som springer in ledningsmålet.
18.18
16’ Snacka om sensation. Sverige är rankat sexa och har precis tagit VM-brons. Och för den delen dominerat i inledningen. Men 93-rankade Lettland - efter länder som Färöarna, Haiti och Fiki - tar ledningen.
18.19
18’ Bra räddning på Rubenssons skott. Får ett halvläge i straffområdet.
18.20
@Fyrbarnsfar Sollentuna Bra.
18.20
19’ Anvegård med nästa läge - en volley över.
18.21
Jag och ungarna håller ett extra öga på måsen.
18.22
20’ Lettland lyfter långt igen. Det känns som deras chans. Fasta situationer och hoppas på någon studs eller fin prestation.
18.23
22’ Blågult skott över från distans. Ofarligt.
18.25
23’ Bra inlägg till Hurtig som nickar ner bollen. Men inte till rätt adress. Sverige trycker på.
18.26
@Ceder Asllani skadade sig inför kvalet. Som tur är spelar hon med fötterna.
18.26
24’ Svensk hörna igen. Det är hörnfest i Liepaja! Femte eller sjätte. Halvvägs in i första halvlek. Dags nu?
18.27
Målvakten boxar bort och Sverige från inkast.
18.27
25’ Magdalena Eriksson smyger upp och får ett bra läge på Asllanis inlägg. Men skottet över.
18.27
Heja Sverige!
18.27
Varför har man med en spelare som har båda tummarna gipsade?
18.30
27’ Sverige är klart bättre i spelet men inte tillräckligt bra för att luckra upp ett destruktivt Lettland. Det krävs mer. Och det ska man kunna kräva av Blågult.
18.30
28’ Ni har hört det förr: Svensk hörna.
18.31
29’ Lettland får undan den med.
18.32
30’ Hurtig slarvar bort bollen. För lång touch. Känns generellt som Sverige ska kunna få ut mer av kanterna.
18.33
31’ Asllani skjuter och ropar på hands. Blir hörna i stället.
18.33
31’ Asllani nickar utanför.
18.33
... men det blir hörna igen.
18.34
1-1!
18.35
Mycket märklig situation. Sembrant nickar in 1–1. Domaren blåser. Visar gult till lettländsk spelare ser det ut som. Och ingen fattar någonting. Sen säger domaren: ”Nej blir det mål ändå!”
18.36
Väldigt oklart vem som får gult kort. Och spelet inte i gång än. Men strax så.
18.37
35’ Sverige trycker på och får frispark från 30 meter.
18.37
Blir förbannad att matchen inte sänts som lovads!!!!! Var det herrarna som spelats och inte visats hade det varit KAOS!!!!!
18.37
Kom igen Sverige ⚽️⚽️
18.38
@Anna-Karin Vi har inte lovat att sända denna match. Däremot sänder vi längre landslaget längre fram. Matchen sänds av Viasat/TV6.
18.41
39’ Bra svenskt anfall. Glas hittar instick och Anvegård avslutar. Hörna.
18.43
41’ Återigen spel mot ett mål. Men de riktigt heta chanserna uteblir. Det är hörnor och halvchanser så här långt. Och sådana är det många av.
18.46
44’ Sembrant drar till - räddning, i stolpen och ut! Nära.
18.46
Skottet tas strax utanför straffområdet. Det är bra tryck i den.
18.47
45’ Ny hörna. Från vänster. Asllani vid bollen.
18.48
Nickas över och samtidigt ligger Ibragimova i Lettlands mål ner. Det är tredje eller fjärde gången.
18.48
... men uppe på benen igen.
18.49
Tre minuters tilläggstid på första halvlek.
18.50
Det krävs tålamod och högre bolltempo! Sverige har bollinnehavet och skapar chanserna men jag saknar tempo i passningsspelet och spelvändningarna som tvingar Lettland att flytta samt kvaliteten i passningsspelet. Tryck till bollen och flytta på få tillslag så ger de varandra mer tid och möjligheterna till de små kombinationsspel för spelarna som söker de lägena, som Asllani, Anvegård och Hurtig.

Traditionellt har Svergie svårt att föra matcher, nu hoppas jag att de växlar upp inför andra!
18.51
Sverige har fått ner Lettland till sitt eget straffområde - men det blir ju inte farligt. Det är för lite metod. För mycket chans.
18.52
Och där var det halvtid och halvtidsanalysen har ni av expert Frida Östberg här under.
18.52
1-1 är underkänt mot Lettland - där råder ingen tvekan. Men 45 kvar!
19.06
Det är för mkt boll kladd.
Byt ut Seger i paus o få in en på mitten som har snabbare bolltempo alt sätt Kosse i den positionen o in med ytterligare en forward.
19.06
Klart vi klarar detta 🇸🇪🇸🇪🇸🇪
19.06
Jakobsson är bra men hon är för lättläst hon rycker alltid till höger varför inte gå inåt ibland.kvinnliga Roger Magnusson ?
19.07
Sverige samlas i en ring. Kan tänka mig att Gerhardsson skruvat på direktiven i halvtid.
19.07
46’ Sverige sparkar i gång.
19.08
46’ Hörna Sverige. Hörna nr 11.
19.09
47’ Nära 2-1. Ilestedt skarvar men utanför.
19.09
Det gula kortet i samband med Sveriges 1-1-mån tydligen borttaget. Märklig situation!
19.10
48’ Påminner om starten i första halvlek. Allt spel på Lettlands planhalva. Glas skjuter utanför.
19.12
50’ Asllani försöker med inspel. Spelas undan till hörna nr 12 för Sverige.
19.12
2-1 Ilestedt!
19.13
Det är hörnor, nickar och mittbackar som är Sverige melodi. 12-0 i hörnor har gett Sverige två mål. Bra utdelning får man lov att säga.
19.15
52’ Magdalena Eriksson drar till med ett inlägg som håller på att segla in. Inspark.
19.16
13-0 i hörnor. För Sverige får en ny hörna från vänster.
19.17
54’ Nick över. Men återigen bra chans. Det är ett underbetyg att Sverige har svårt att luckra upp Lettland. Men det är också starkt att leverera på fasta som Sverige gör. Farligt ofta. Och två mål framåt alltså.
19.18
Janogy ska in. Får direktiv vid sidan av planen.
19.19
57’ Janogy in - Hurtig ut. Det här var inte Hurtigs match. Hade svårt att komma till chanser. Låt se om det går bättre för Piteås stjärna Madelen Janogy.
19.20
58’ Janogy utmanar direkt men fastnar. Spelar sedan en enkel passning ut på kanten. Bra att hon tar för sig.
19.20
58’ Janogy fixar straff!
19.21
Hon har uträttat mer på en minut än Sveriges yttrar under föregående 57.
19.21
59’ 3-1! Seger sätter bollen till vänster vid stolpen.
19.23
60’ Nu har Sverige fått kontroll på händelserna. Nu handlar det om att fortsätta göra mål för målskillnad kan vara viktigt längre fram.
19.24
62’ Hörna från vänster. 14-0 i hörnor nu.
19.25
63’ Gruff och frispark för Lettland.
19.25
Blackstenius ska strax in.
19.26
64’ Matchbilden kvarstår. Det är ett Sverige som rullar runt Lettlands straffområde.
19.27
65’ Janogy nickar. I efterspelet blir det hörna för Sverige. Återigen från vänster och då är det Asllani som tar den.
19.28
65’ Sverige spelar en kort hörna som sedan lyfts in och blir offside. Samtidigt fastställs byter. Rubensson ut, Blackstenius in.
19.28
Jag skrev ju det tidigare att vi skulle fixa detta ⚽️🇸🇪
19.29
Anvegård går ner som offensiv mittfältare, Asllani tar Rubenssons roll och Blackstenius upp på topp.
19.29
Sveriges 16:e hörna väntar. Hörnfesten fortsätter.
19.30
Ny hörna. Vad är världsrekordet?
19.30
4-1 Asllani!
19.31
Målvakten missar i utboxningen och boxar in den i eget mål i stället. Kan eventuellt bli självmål på den. Men Asllani ropas ut som målskytt.
19.33
70’ Jakobsson skjuter från distans. Bollen tar på täckande försvarare och går i en båge mot Janogy. Men Ibragimova i målet hinner emellan.
19.33
71’ Hörna från höger för en gångs skull. 18-0 i hörnor till Sverige.
19.34
72’ Sembrant får ett kanonläge men nicken utanför. Sverige är fullständigt överlägsna i luftrummet.
19.35
73’ Ibragimova med jätteräddning på Anvegårds nick. Sedan hörna 19 för Sverige.
19.36
... och på det hörna 20.
19.36
Tre hörnor till så har Sverige säkrat ”hörna oftare än var fjärde minut i matchen”. Milstolpe.
19.37
75’ Lettland vinner frispark på offensiv planhalva. Lyfter in.
19.37
75’ Nickskarv som Lindahl enkelt kan greppa.
19.38
76’ Sverige får kontra för en gångs skull och då går det snabbt. Anvegård trollar bort en motståndare och spelar till Janogy som i sin tur hittar Blackstenius. Avslutet? Precis utanför!
19.38
Vilken skillnad det blir när Sverige väljer att gå mer beslutsamt fram med boll som vilket även visar sig i passningsspelet. Janogy visar återigen upp sitt mod och utmanar sin motståndare men för mig är Asllani den som gör skillnaden genom att hon driver på tempot och går rakare!
19.39
77’ Ny lettisk frispark och de ser sin chans att lyfta in allt. Sverige rensar undan.
19.40
78’ Blomqvist på väg in. Landslagsdebut för allsvenska skytteligaledaren!
19.40
78’ Anvegård ut. Blomqvist in.
19.41
79’ Bra lyft av Seger till Janogy som är fri men inte lyckas med nedtagningen.
19.43
81’ Lettisk spelare fälls och man hör från läktaren ”det ska göra ont att spela fotboll!”. Några svenskar här trots allt.
19.46
83’ Svensk frispark 20 meter från mål. Bra läge!
19.47
Nära 5-1. Sverige trycker på.
19.50
87’ Inspark Lettland. Bara minuter kvar och Sverige går mot klar seger. 21-0 i hörnor också. Den statistiken fastnar man för. Aldrig hört något liknande för landslaget.
19.52
90’ 22-0 i hörnor. Sista chansen för Sverige nu?
19.54
90’ Hörnan resultatlös. Nu spelar vi på tilläggstid.
19.54
Så jäkla spännande! Skönt att det blir ett lyckat slut
19.55
Beror Sveriges övertag i andra halvlek på att lettiskorna har tappat orken eller på brister i deras kunnande
19.55
@Lennart Sverige blir bättre på att läsa av matchen och är fysiskt överlägsna skulle jag säga.
19.56
Och där är det slut!
19.58
Sverige vinner efter en mardrömsstart. Stort svenskt spelövertag i matchen, 22-0 i hörnor, och i slutändan är svenska fysiken och kvalitén avgörande.
19.58
Mer om matchen på svtsport.se samt i våra sportsändningar. Tackar för mig och tack för ert intresse.
20.06
En svår match att analysera - det syns verkligen att Sverige har att jobba med i sitt egna spel för att kunna föra matchen och få till ett högre eget bolltempo. Skillnaden med en bättre andra halvlek är att, främst Asllani, vågar kliva in i de fria ytorna för att driva upp tempot men även ha bättre tryck i spelvändningen. Det skapas mängder med hörnor och Sverige gör 4 mål på fasta situationer - just effektiviteten på fasta situationer är något vi efterfrågat och konstaterar att trots att Nilla Fischer är kvar på hemmaplan i Linköping så är det mittbackar som hamnar i målprotokollet!