SVT rapporterade · Fråga experten om arbetsnarkomani

10.01
Hej och välkomna till vår chatt! Nu finns Fred Nyberg, forskare från Uppsala Universitet på plats hos oss för att svara på dina frågor om arbetsnarkomani.
10.05
Vilka fallgropar ska man se upp med, haha?
Riskfaktorer som kopplar till kriterier på att man är på väg in i arbetsberoende kan vara de nedan listade: När du tänker mer på hur du ska bära dig att för att få mer tid till arbete än till din frtid och sociala engagemang. När du ständigt arbetar mer än vad du tänkt. När du jobbar för att komma undan och fly från dåligt välmående och problem i ditt privata liv. När du blir stressad av att bli förhindrad av att arbeta.
 
10.09
Jag känner att jag är mer intresserad av mitt jobb än min familj när jag är hemma. Jag tycker det är kul, men funderar på om det är fel ändå. Tankar?
Det är definitivt riskfullt eftersom just detta ingår i de kriterier som forskare satt upp för arbetsnarkomani.
10.12
Vad är skillnaden på att vara arbetsnarkoman och att bli utbränd? Kan man gå in i väggen utan att vara arbetsnarkoman?
Att bli utbränd kan vara en konsekvens av arbetsnarkomani. Om du blir utbränd på grund av yttre faktorer som personalbrist och du står under en arbetsledning som inte är vaksam över sin personal då kan du drabbas av utbrändhet utan att vara arbetsnarkoman.
10.22
Läker hjärnan någonsin efter svår utbrändhet?
I vissa fall kan spår av utbrändhet följa med i ett livslångt perspektiv. Kommer man under relevant och kunnig behandling kan dessa spår avsevårt reduceras och även helt elimineras. Hjärnan har kapacitet till återhämtning. Vi vet att i områden i hjärnan som förstörts kan en nybildning av nervceller ske genom god psykoterapi.
10.28
Är inte ett beroende relativt för olika personer och olika situationer beroende på särkilda mål och uppfattningar? Finns det någon fakta som visar att en specifik definition av ordet beroende är mer sann en någon annan?
Bra fråga! Vi har en diagnostisk manual på beroende som ett grundinstrument för dess identifikation. Men vi som personer är olika. En del är mer sårbara än andra. Detta beroer på ärftlighet eller på psykosocilala faktorer och på miljö. Vissas sårbarhet hamnar mer på den ärftliga sidan för andra kan det psykosociala och miljön ha större inflytande. Sedan ska vi notera att vi har hittills endast fått in en icke substansrelaterad diagnos i vår diagnpostiska manual. Arbetsnarkomani som har flera dimensioner finns inte med där. I många fall finns flera psykiatriska komplikationer med hos de som bedöms vara arbetsnarkomaner (t ex ADHD och depression)
10.30
Vad kan man göra som kollega/anhörig/partner om man misstänker att hen värdesätter jobbet lite för högt och ev är påväg mot arbetsnarkomani? Finns det mer eller mindre ”effektiva” sätt att prata på?
När jag var prefekt och ansvarig för arbetsmiljön på en av universitetets större institutioner anlitade jag en hälsopedagog som gick runt bland samtligaanställda och tog reda på deras välbefinnande i fråga om mycket som ingår i arbetsnarkomani. Det finns en hel del handledning och extern hjälp som arbetsgivare kan få i dessa sammanhang.
10.30
Om man enligt de norska kriterierna klassas som arbetsnarkoman, vad bör man tänka på för att minska risken för att det skapar alltför stora problem?
Man kan helt enkelt utifrån dessa kriterier gå igenom punkt för punkt och se vad man själv kan förändra. I detta sammanhang bör man ha närhet och kontakt med sin chef och även de närmaste i den privata sektorn.
10.32
Givet att man är arbetsnarkoman och detta har konsekvenser för familj och andra runt omkring dig, finns det några generella tips eller vägar för att ta sig ur detta beteende?
Se mitt svar på den föregående frågan.
10.44
Hej Fred! Min sambo gnäller på att jag alltid ska prata av mig om jobbet när jag kommer hem. Är det en riskfaktor?
Det är bra att få prata av sig. Det ingår i en läkande process som kan behövas om man drabbats av något negativt. Det bör ingå i ett förhållande att man även delger sina erfarenheter från arbetsplatsen och det gäller i båda riktningar. Men det kan vara bra att göra det på ett positivt óch intresseväckan desätt. Sedan är det viktigt att talet om jobbet där hemma inte få ta alltför stor tid och inkräkta på det socialt trevliga.
10.54
Vilka är de främsta faktorerna för arbetsnarkomani?
Vi har berört det i tidigare svar när vi berörde fallgropar. Men för att summera avgörande är vilken personlighet men har (ärftlighet), vilken typ av arbete man har (vissa kan vara väldigt spännande), psykosociala faktorer och även samsjuklighet (t ex depression, ADHD, ...).
10.56
Hur ser du att vårat föhållande till arbetet har förändrats över tid? Är fler "beroende" nu än förr i tiden?
Antalet forskningsrapporter om arbetsnarkomani (workaholism) har under de senaste åren kraftigt ökat, formerna och instrumenten (inte minst de datoriserade) har förändrats. Att ständigt vara uppkopplad och dubbel i sina kontakter med omvärlden, arbetsmomenten, etc skapar stress som bidrar till den negativa sidan av att vara arbetsberoende.
11.03
Tack till vår expert Fred Nyberg som idag svarat på era frågor kring arbetsnarkomani. Tack också till alla er som har bidragit med intressanta frågor i våran chatt.  Ha en trevlig dag!