SVT rapporterade · Vad har du för erfarenheter av färdtjänsten i länet?

Välkomna till SVT Dalarnas chatt. Dela gärna med er av era erfarenheter av färdtjänsten i Dalarna.
13.42
Den erfarenhet jag har av länets färdtjänst är att den får man inte. Min mor, 90 år, har sökt färdtjänst och fått avslag 2-3 gånger trots att hon är både syn och hörselnedsatt, har pacemaker på grund av ett svagt hjärta och har gjort tre knäoperstioner som gör att hon inte kan gå längre sträckor.
Frågan är vem som får färdtjänst då jag känner personer som är betydligt friskare med färdtjänst?!
Vem gör den bedömningen?
15.43
Jag har epilepsi och har blivit avkastad ur buss, två ggr i Avesta o flera ggr på annan ort trots vinter o snö. Privata människor hjälpte mig. Just pga detta har jag ansökt om färdtjänst, överklagat men nej blev det. Lite väl jobbigt att vara tvungen att cykla flera riskfyllda mil. Man är inte alltid så frisk som det ser ut.
15.44
Dom kan väl höja avgifterna istället för att dra in färdtjänst resor
16.29
Hur kan det fortfarande finnas sådana olikheter för Färdtjänsten inom landet. Där som ovan nämnt i Landstinget numera Region Dalarna får åka tre mil över de olika Länsgränserna. Detta, medans som t.ex. i Stockholms län man inte får åka en meter över gränserna. Tänk om denna omnämnda regel om tre mil gällde även här, då skulle många problem vara lösta... Som exempel, man ser nästan Lasse Åbergs Museum från gränsen,, men får icke fortsätta Färdtjänsten dit och även om vi skulle betala fullt pris för denna lilla bit, så får inte Färdtjänstföraren åka över gränsen, om det inte gäller en förplanerad Riksfärdtjänstresa. Måtte det snarast bli likvärdiga regler mellan Landstingen /Regionerna i landet vad gäller Färdtjänsten samt även tilldelning av olika hjälpmedel m.m. - Men det viktigaste av allt, att de med olika begränsande rörelsenedsättningar möjliggörs för att kunna och få leva samt verka som övriga människor i samhället...
16.29
Och här i Malmö har man nyss ändrat så att funktionshindrade också måste betala parkeringsavgift överallt, inklusive i parkeringsrutorna för funktionshindrade. För mig och min son som är funktionshindrad innebär det att samtliga hans assistenter nu måste skaffa samtliga appar för betalning, hålla koll på dessa och vidarebefordra summorna man betalat vid olika tillfällen till vårt assistansbolag för att få ut ersättning. Han själv har nämligen ingen telefon och förstår inte ens vad en parkeringsavgift är. Samtidigt har men ej återställt LSS ännu som utlovat. Vidare har Försäkringskassans regler för bilstöd också förändrats så att nästan ingen längre får hjälp att anpassa sina bilar, om man inte köper en niomannabuss (sant, så absurt är det!) -Överallt ska det sparas på våra svagaste och det är för jävligt!!!!
16.29
Höj istället natt taxan. Sedan dalatrafik tog över blev allt genast sämre. Även dåliga bemötande hos beställningen samt olidliga väntetider.
Så dåligt att än en gång behandla funktionshindrade som barn med utegångsförbud och inte åka för långt ifrån hemmet.
Fixa till de andra bussarna som går med förlust istället.
16.30
Rena vansinnet , dom är på oss svaga hela tiden , dom bara försämrar hela tiden , det blev mycket sämre när region dalarna tog över , o dåligt var det redan före , man blir bara förbannat
07.45
Tanken med färdtjänsten ska väl ändå vara att vi som inte tar oss hemifrån utan den, ska kunna delta i samhället och ha ett så normalt liv som möjligt? Jag antar nu att politikerna även inför att nattbussar läggs ned, att man inte får resa över länsgräns med vanlig kollektivtrafik, samt att husdjur förbjuds i samtliga fordon? Eller är det just enbart de sjuka, de gamla och de funktionshindrade som ska drabbas av nedskärningarna?
07.45
Region Dalarna behöver spara pengar, men öppnar tillnyktrings enheter för fyllerister istället.
07.46
ATT HÄNVISA TILL RIKSFÄRDTJÄNTEN ÄR INTE ALLS SÄKERT ATT DET BLIR BEVILJAT AV EGEN ERFARENHET 2 ST AVSLAG !!
07.46
Så jäkla bedrövligt!
07.46
Detta måste de sätta stop för. Hur kan de försämra så för oss. Vi som använder färdtjänst har rättigheter att kunna vara delaktig i samhället som alla andra. Att vi inte ska kunna få ta med oss våra mindre husdjur. Om jag ska till min väninna så tar jag med min lilla hund han sitter i en hundbur. Att man inte ska kunna ta sig hem hem från krogen eller några av sina vänner. Vi kan inte ta nattbussen och att inte kunna ta sig hem från konserter och andra aktiviteter. Man omyndighetsförklar människor.
07.46
Allt som kan begränsa kostnader är bra detta gäller även för gamla och rörelsehindrade.👍👍
08.14
Dalarna ändrar ofta sina villkor.
Min dotter bor i Sollentuna men är hos mig ca 4 månader pr år. Hon har då gästfärdtjänst. Det betyder att Stockholm betalar resorna här.
Hon är i stort behov av rullstol, nu när hon var här, så skulle hon inte få ha den med på resorna. Som vanligt måste vi ringa till både Dalarnas färdtjänst och till Stockholm för att få rättelse. De ändrar här men ser inte till att det går att fylla i om vad personen behöver. I övriga landet är det självklart att man får ha rullstol med, men inte i Dalarna.
Sedan är det bedrövligt att man inte ska få åka på natten om man behöver. Det är inte alltid man vet 2 veckor innan om behovet finns.
Likaså att man inte får ha med sitt djur ens i bur.
Politikerna måste tänka om, spar pengarna på det som inte drabbar folk i behov av färdtjänst, de använder inte resorna om de inte har behov.
08.14
Som förare åt Dalatrafik vet jag hur mycket det betyder för våra resenärer att kunna ta sig till ett angränsande län många gånger. Det är ett slag i ansiktet mot dessa att göra denna förändring,jag hoppas dom kan hitta andra lösningar att spara pengar på. Det ska INTE gå ut över våra resenärer./ Jan-Eric.
08.20
Ni är många som skriver till oss. Så roligt att höra era åsikter. Fortsätt gärna med det.
Här kommer ett axplock av kommentarer från sociala medier:

"Ska inte en äldre människa kunna ha möjligheten att göra ngt spontant????"
 
"Det är för bedrövligt."
 
"Det är så sinnessjukt orättvist" 
 
"Ynkligt att ge sig på de svagaste som bäst behöver vård och omsorg"
 
"Men nu måste man reagera!!! Det var det dummaste jag har hört,ska människor behöva sitta isolerade för att det ska snålas nu igen. Så jätte dåligt!"
 
"nejnej nej stopp och belägg- gör det istället enklare att använda sej av färdtjänsten!"
 
 
10.09
Alltså vilken diskriminering. Djuren gör att många ensamma människor mår bättre.
Och det sparar i vården många slantar på.
Se över alla chefers löner istället.
10.09
13.09
Är dom goa i huvet eller?? Kan ju inte lämna hunden själv hemma!! Ja just det, får inte åka över länsgränsen heller för att träffa barnbarnet! Då löste det sig, stanna hemma med hunden 😡😠🤬 Åker ju inte gratis precis om dom tror det!!
13.09
Har ni tänkt på att människor även har epilepsihundar?
13.09
Tycker det är bedrövligt. Att region Dalarna ger sig på dom svagaste i vårt län. Det är många handikappade som har lädarhundar. Dom har också lika stor rätt till ett värdigt tillvaro. För inte och glömma alla våra barn och unga som vill ut och roa sig. Nu måste regionen hitta andra sätt och spara på. Inte slå på dom som redan ligger alla blir vi gamla det gäller även är som sitter med maken. Tänk om.
13.10
Åker färdtjänst minst 1/ vecka samt sjukresor 3/ vecka tur och retur då jag är dialyspatient. Med läkarbesök och olika undersökningar blir det ofta fler. Förslaget är regelvidrigt men det klart, fattas pengar i kommunens budget så tar man bort förmåner för sjuka och gamla. Det verkar vara kotym. Samhället är uppbyggt kring de som är produktiva. Vi som är sjuka och gamla räknas
Inte Så kära politiker hoppas ni klarar er på er lön och betalda resor och representativa middagar etc
På ren svenska så är det för djävligt.

Med vänlig hälsning,
Från en förtidspensionär som tydligen inte har något att erbjuda samhället.




13.17
Vilken människosyn har politikerna i Region Dalarna? Inte är det den humanistiska. När infördes diskriminering som en grundsyn på människan på de gamla och handikappade? Jag föreslår att politikerna prövar sitt eget förslag. Ingen social samvaro på kvällen som bio konserter middag på restaurang fester eller besök hos släkt och vänner utanför länet.Att frånta människan mölighet till ett socialt liv kan försämra allmäntillståndet med risk för ökat vådbehov.
14.13
Ta bort allt positivt för oss som behöver det kan ni‼️
Är vi mindre värda
16.01
Snacka om att sparka de som redan ligger! Tänk att inget får kosta i dag. Har man inte möjlighet att ta sig någonstans utan hjälp borde det vara en rättighet i dagens sverige att åka dit man vill till en rimlig kostnad även om man är handikappad på något sätt.
18.12
Mer och mer upptäcker man värdet av djur som sällskap till ensamma och äldre. Berikningen är, även för denna grupp medborgare, enormt stor. Äldrevården har också insett detta genom att på fler och fler boenden skaffa djur.
Blir förvånad över hur man tänker inom Landstinget i Dalarna?!
Och de som redan har djur, hur ska de ta sig till veterinär för vaccination och vid ev sjukdom?
18.12
Då kan gamla inte ha djur. Hur ska de ta sig till veterinär när djuren blir sjuka?
18.29
VARFÖR får man inte ha husdjur (utom ledarhund) med sig? Om anledningen är att spara pengar, så vill jag veta HUR det påverkar kostnaden att ha ett husdjur med sig.
19.21
Det var ett dåligt förslag o jag känner 2 st som åker färdtjänst o då kommer de inte ut på någon resa utanför Länsgränsen.